Новини Центру соціальних служб

Прилуцької міської ради Чернігівської області!

 

 

 

За участі фахівців ЦСС міськради відбувся захід

6 лютого 2024 року спеціаліст ЦСС Прилуцької міської ради взяла участь у заході присвяченому 9-й річниці прийняття  Закону України «Про пробацію» та утворення органу  пробації. 

На заході також розглянуті питання співпраці суб’єктів соціальної роботи; соціальної допомоги та підтримки засудженних.

 

 

Центр соціальних служб Прилуцької міської ради повідомляє, що протягом січня 2024 року здійснено 19 перевірок цільового використання державної допомоги при народженні дитини. Нецільового використання коштів не виявлено.

 
 

Проблема домашнього насильства у суспільстві, на жаль, актуальна та поширена. Замовчування випадків домашнього насильства призводить до повторного вчинення насильства, часто ще у більш жорсткій формі.

З метою надання соціальних і психологічних послуг особам, які постраждали від домашнього насильства, та на виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» рішенням Прилуцької міської ради (46 сесія 8 скликання) від 4 листопада 2023 року №16 на базі Центру соціальних служб Прилуцької міської ради утворено Спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (Консультативна служба).

Станом на 25.01.2024 Консультативною службою надається допомога 4 родинам, де від жорстокого поводження постраждало 5 дітей.

Мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги протягом січня 2024 року здійснено 10 виїздів за фактом вчинення домашнього насильства. Усі постраждалі отримали соціально-психологічну допомогу. 

ЦСС  Прилуцької міської ради

 

Долучайтеся до опитування!

З метою постійного спостереження основних показників рухової активності, визначення рівня залученості до рухової активності та здорового способу життя різних вікових груп та соціальних верств, створення та покращення умов для занять руховою активністю та спортом, Міністерством молоді та спорту України у співпраці з Державною службою статистики України на платформі https://survey.stat.gov.ua  створено анкету для проведення онлайн опитування населення в усіх регіонах України. Пропонуємо долучитися до опитування (посилання https://survey.sportforall.gov.ua ).

 

«Спілкування і підтримка родин загиблих військовослужбовців»

17 жовтня 2023 року Центр соціальних служб Прилуцької міської ради провів тренінг «Спілкування і підтримка родин загиблих військовослужбовців» - перший з циклу тренінгів для волонтерів, які комунікують з військовими, сім’ями військових, родинами загиблих, внутрішньопереміщеними особами та іншими категоріями населення, які постраждали від воєнних дій та збройного конфлікту, з метою формування навичок ефективного спілкування і підтримки родин.

Тренінги проводить практичний психолог ЦСС Прилуцької міської ради Віра ЧЕРНОМАЗ за ініціативи керівника ГО «Генерація успіху» Вікторії ВОЛЬВИЧ на базі Прилуцького агротехнічного коледжу.

ЦСС Прилуцької міської ради

 

 

До уваги ВПО!

Як отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройних конфліктів для осіб ВПО.

Центр соціальних служб Прилуцької міської ради повідомляє про зміни у черговості прийому заяв на отримання статусу від ВПО.
Особи ВПО з жовтня 2023 року будуть обслуговуватись за окремою чергою.
З метою пришвидшення отримання статусу прохання звернутися до Центру соцслужб для перереєстрації:
вул. Київська, 78 або за тел. 0503335239

 

 

Протидія та профілактичні заходи щодо недопущення насильства в сім’ї

У контексті військової агресії та підвищеної соціальної напруги, домашнє насильство у суспільстві набирає нових аспектів і в більшості випадків стосується не тільки фізичної шкоди, а й психологічного аб’юзу.

З метою протидії домашньому насильству та організації дієвої профілактичної роботи, 22 червня 2023 року у Прилуцькій РДА відбулося засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми. У ході засідання були розглянуті питання: про роботу спеціальної мобільної групи протидії домашньому насильству та профілактичної роботи з кривдниками; про роботу спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства тощо.

Віра Черномаз практичний психолог Центру соціальних служб Прилуцької міської ради, психолог мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та/або за ознакою статі, надала інформацію про роботу мобільної бригади у місті Прилуки за період з 24 лютого 2022 року по 15 червня 2023 року.

Протягом звітного періоду, з метою подолання складних життєвих обставин, спричинених насильством у сім’ї та профілактичних заходів щодо недопущення потрапляння у складні життєві обставини спричинені домашнім насильством, були надані послуги мобільної бригади 128 сім’ям прилучан.

Спеціалісти мобільних бригад надають необхідну підтримку та допомагають знайти вихід зі складних життєвих ситуацій, а іноді – навіть рятують життя.

Центр соціальних служб  Прилуцької міської ради

 

Цьогоріч «ФЕНІКС» святкує ювілей

12 травня 2023 року у Центрі соціальних служб Прилуцької міської ради відбувся захід, присвячений 20-річчю створення Прилуцької громадської організації молодих інвалідів «ФЕНІКС».

Свято організовано і проведено за активної участі та допомоги спеціалістів територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради.

Громадська організація «Фенікс» створена за ініціативи Центру соціальних служб у 2003 році. ЇЇ очільником, вже друге десятиліття поспіль є Кобзар Любов Іллівна, жінка непростої долі, але з чуйним, добрим великим серцем. Талановитий організатор, з невичерпною енергією, яка заради ідеї та своїх дітей (так вона називає членів ГО) здатна вернути гори.

Активна громадська позиція, участь у культурно-масових заходах, спартакіадах, фестивалях творчості – далеко неповний перелік того, чим живуть члени громадської організації. Таланти молодих феніксівців вражають щирістю та відкритістю. Пісні, танці, вироби художньо-образотворчої та декоративно-прикладної творчості, які вони створюють відображають їх неймовірний внутрішній світ.

Почесними гостями свята були люди, яким не байдужа доля кожного, хто потребує підтримки та допомоги, чия активна громадська позиція вже не раз слугувала прикладом щедрості, безкорисності та чуйності: заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Володимир Мазуренко, представник Народного депутата України Бориса Приходька Лідія Шевченко, представники релігійної громади християнської церкви «Спасіння», доброчинець Володимир Вегера та інші гості, які звернулися з вітальним словом до учасників свята.

Від щирого серця уся громада нашого міста вітає учасників громадської організації з річницею і бажає, щоб кожен день у їх житті був наповнений прагненням до реалізації своїх талантів, самоствердження та бажання приносити радість собі і оточуючим.

 ЦСС Прилуцької міської ради

 

БФ «Право на захист» підтримує надавачів соцпослуг

БФ «Право на захист» протягом 2023 року здійснював методичну підтримку надавачам соціальних послуг у рамках проекту «Екстренна допомога Україні:Допомога в посиленні спроможності та стійкості установам надання соціальних послуг в Чернігівській області». Спеціалісти Центру соціальних служб Прилуцької міської ради брали участь у тренінгах, організованих БФ «Право на захист» з метою підвищення спроможності взаємодії та координації заходів для ефективного забезпечення реагування та якісного захисту отримувачів соціальних послуг в умовах воєнного стану.

У рамках співпраці із реалізації проекту «Екстренна допомога Україні: Допомога в посиленні спроможності та стійкості установам надання соціальних послуг в Чернігівській області» Центр соціальних служб Прилуцької міської ради 4 травня 2023 року отримав принтер, ноутбук та мікрохвильову піч від БФ «Право на захист» за сприяння AWO International та за фінансової підтримки AktionDeutschland Hilf для технічної організації роботи Центру та надання якісних послуг. Саме з метою підтримки і допомоги працівникам та отримувачам соціальних послуг було організовано та проведено навчання щодо пошуку джерел ресурсу підтримки емоційного стану і допомоги збереження ментального здоров’я надавачів та отримувачів соціальних послуг.

ЦСС Прилуцької міської ради

 

 

«Як підтримати колектив та підопічних під час воєнного стану»

25 квітня 2023 року Центр соціальних служб Прилуцької міської ради взяв участь у супервізійній зустрічі «Як підтримати колектив та підопічних під час воєнного стану», організованій БО «Благодійний Фонд «Карітас-Київ» у рамках реалізації проєкту «Розвиток спроможності в управлінні соціальними закладами та наданні соціальних послуг», що впроваджується в межах проєкту «Програма ЄС Міцні регіони – Спеціальна програма підтримки України».

 Супервізія - це виявлення та розв’язання проблем, спірних питань конкретної особи, чи колективу. Основний меседж семінару : «Перед тим як дбати про інших, подбайте про себе!».

У складний час воєнного стану кожна людина, незалежно від того, є вона надавачем, чи отримувачем соціальних послуг, зазнає негативного впливу, спричиненого стресом. Хронічний стрес призводить до емоційного спустошення і вигорання через порушення стану рівноваги.

Саме з метою підтримки і допомоги працівникам та отримувачам соціальних послуг було організовано та проведено навчання щодо пошуку джерел ресурсу для чіткого розуміння куди рухатися і що робити в стресових умовах, підтримки емоційного стану і допомоги збереження ментального здоров’я.

В існуючих нині в Україні умовах такі знання допомагають не допустити посттравматичного стресового розладу.

ЦСС Прилуцької міської ради

 

Відбувся тренінг

27 березня 2023 року працівники Центру соціальних служб Прилуцької міської ради взяли участь у тренінгу на тему: «Посилення спроможності гуманітарних партнерів з метою налагодження співпраці між надавачами послуг, ідентифікації та перенаправлення постраждалих від торгівлі людьми, експлуатації чи гендерно-зумовленого насильства за допомогою».

Отримані знання та практичні навички допоможуть у проведенні превентивної роботи та при наданні соціальних послуг (виявлення та ідентифікація осіб, морально-етичні засади роботи з особами, які постраждали, алгоритми надання допомоги та ін..) уразливим групам населення.

 Дякуємо Чернігівському громадському комітету захисту прав людини за проведений тренінг, та організатору тренінгу - начальнику відділу сім’ї молоді та спорту Прилуцької міської ради Чабак Олені.

ЦСС Прилуцької міської ради

 

Допомога сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах

З 22 по 24 березня 2023 року Центр соціальних служб Прилуцької міської ради здійснював роботу з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах, зокрема, у часині забезпечення благодійною допомогою, наданою БО «Благодійний Фонд «Карітас-Київ» у рамках реалізації проєкту «Розвиток спроможності в управлінні соціальними закладами та наданні соціальних послуг», що впроваджується в межах проєкту «Програма ЄС Міцні регіони – Спеціальна програма підтримки України».

Складні життєві обставини негативно впливають на життя та функціонування сім’ї, яка не може самостійно їх подолати. Підтримка тих, хто потребує допомоги, основна задача соціальної служби.

Саме з метою підтримки і допомоги таким сім’ям надано набори засобів стійкості (засобів гігієни і першої домедичної допомоги).

В існуючих нині в Україні соціально-економічних умовах така допомога може допомогти людині подолати або мінімізувати наслідки складних життєвих обставин.

ЦСС Прилуцької міської ради

Центр соціальних служб Прилуцької міської ради постійно здійснює профілактичну роботу з сім’ями, у яких батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків, зокрема, через зловживання алкогольними напоями.

З 01 березня по 20 березня 2023 року фахівці Центру проводили планові заходи з профілактично-роз’яснювальної роботи у сім’ях, які отримують послугу соціального супроводу Центру з метою подолання складних життєвих обставин, що зумовлені зловживанням алкогольних напоїв.

Міф, що алкоголізм – це проблема лише неблагонадійних родин, і майже завжди це явище пов’язане з бідністю. Це не зовсім так. Алкоголізм властивий всім соціальним групам і не залежить від економічного становища родини загалом, а під час військової агресії та підвищеної соціальної напруги, проблема алкоголізму стає загальнішою та є причиною потрапляння у складні життєві обставини багатьох сімей з дітьми.

 Не слід боятися просити допомоги. Спеціалісти центру соціальних служб нададуть вам необхідну підтримку та допоможуть знайти вихід зі складних життєвих ситуацій, а іноді – навіть врятувати щасливе життя родини.

ЦСС Прилуцької міської ради

 

Коли ми чуємо слова «соціальні послуги», то уявляємо собі саме оформлення житлової субсидії, допомоги при народженні дитини чи просто отримання чергової довідки в управлінні соціального захисту населення. Проте соціальні послуги це зовсім інше. Задоволення потреб у соціальних послугах людей, які опинилися в складних життєвих обставинах, є одним із ключових завдань діяльності системи надання соціальних послуг. Метою системи надання соціальних послуг є розв’язання життєвих проблем, від яких потерпають особи чи соціальні групи.

Система надання соціальних послуг повинна надавати таку соціальну підтримку особам, яка сприятиме у створенні умов для самостійного розв’язання їхніх життєвих проблем, у відновленні втрачених ними навичок і функцій, у подоланні або мінімізації негативних наслідків таких обставин, які вони не в змозі подолати за допомогою наявних у них ресурсів. Саме тому, вкрай важливо вивчати потреби населення у соціальних послугах.

З 27 лютого по 3 березня 2023 року Центр соціальних служб Прилуцької міської ради здійснював роботу щодо вивчення потреб у соціальних послугах серед населення м.Прилуки шляхом анкетування громадян. Основною ціллю заходу було визначення потреби у оптимально дієвих соціальних послугах для попередження вразливості особи (сім’ї), а також безпеки громади; подолання складних життєвих обставин; мінімізація негативних наслідків складних життєвих обставин.

Реформа системи соціальних послуг є найважливішою у сфері соціальної політики за останні 10 років, адже на відміну від інших механізмів соціального захисту (пільги, виплати, соціальні допомоги, житлові субсидії) реально може допомогти людині подолати або мінімізувати наслідки складних життєвих обставин.

 

 ЦСС Прилуцької міської ради

 

Існує розповсюджений міф, що домашнє насильство – це проблема лише неблагонадійних родин, і майже завжди сімейне насильство пов’язане з згубними звичками та бідністю. Однак, це не зовсім так. Насильство властиве всім соціальним групам і не залежить від економічного становища родини загалом. Втім, в контексті військової агресії та підвищеної соціальної напруги, домашнє насильство набирає нових аспектів і в більшості випадків стосується не тільки фізичної шкоди, а й психологічного аб’юзу.

Після початку повномасштабної війни кількість звернень скоротилась, але вже у січні-лютому 2023 року кількість звернень громадян щодо домашнього насильства істотно збільшилась.

2 березня 2023 року мобільна бригада соціально-психологічної допомоги здійснила черговий виїзд з метою надання підтримки та соціально-психологічних послуг постраждалим особам відповідно до їх потреб.

Протягом 2023 року послугами мобільної бригади, охоплено 12 сімей/осіб, які постраждали від насильства.

Не слід боятися просити допомоги. Спеціалісти мобільних бригад нададуть вам необхідну підтримку та допоможуть знайти вихід зі складних життєвих ситуацій, а іноді – навіть врятувати життя.

ЦСС Прилуцької міської ради

 

До уваги осіб, які оформили державну допомогу при народженні дитини

Відповідно до постанов КМУ від 27 грудня 2001 № 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» та від 30 жовтня 2014 р. № 623 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора" контроль за цільовим використанням державної допомоги при народженні дитини, допомоги на дітей одиноким матерям та створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей, здійснюється центрами соціальних служб шляхом обстеження сімей.

З метою контролю за використанням державних коштів та з'ясування умов, створених для виховання та розвитку дитини, перевірки наявності у дитини харчування та одягу, відповідно до віку та сезону, засобів гігієни, ліжка тощо, Центром соціальних служб Прилуцької міської ради здійснюються перевірки цільового використання коштів.

Найважливішим для сім’ї є народження дитини. Маленьке диво, приносить у буденність велику відповідальність для кожного з нас, бо саме батьки є найважливішими для малечі: вони дбають про свою крихітку, створюють комфортні умови для розвитку дитини, забезпечують її всім необхідним.

Станом на 1 лютого здійснено 23 обстеження, фактів нецільового використання коштів не виявлено.

ЦСС Прилуцької міської ради

 

Перша психологічна допомога в громадах: завершився пілотний проєкт у Чернігівській області

Це історія про те, як практичний психолог Центру соціальних служб Прилуцької міської ради Віра Черномаз навчила 45 фахівців соціальної сфери з Чернігівщини надавати першу психологічну допомогу. Більше половини її учениць вже рятують психіку найуразливішим жителям своїх громад. А кількість осіб, яким вони допомогли, вже йде на сотні. Окрім цього, навчені фахівці активно діляться здобутими знаннями та практичними інструментами зі своїми колегами: як неформально, так і самостійно організовують подібні тренінги.

Це стало можливим завдяки реалізації пілотного проєкту «Перша психологічна допомога: базові тренінги для фахівців соціальної сфери, які працюють в умовах війни» від Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні.

Зазначений проєкт став відповіддю на потреби опитаних громад-партнерок з Чернігівської області щодо необхідності отримання знань та навичок із надання першої психологічної допомоги. Його реалізація допомогла фахівцям із соціальних послуг в громадах підтримувати сім’ї військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб, осіб похилого віку, дітей та родини, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Підготовка фахівців у рамках проєкту відбувалася за підходом Training of Trainers. Першим етапом стала підготовка психологині з Центру соціальних служб Прилуцької міської ради Віри Черномаз, відібраної серед минулорічних учасників проєкту. Вона отримала необхідні знання, тренерські матеріали та менторську підтримку від експерток для самостійного проведення тренінгів із першої психологічної допомоги.

Другим етапом були, власне, тренінги для 45 фахівців зі сфери соціальних послуг, які відбулися у Менській, Ніжинській та Сосницькій громадах. На тренінгах учасники ознайомилися з принципами та завданнями надання першої психологічної допомоги, опрацювали практичні вправи на стабілізацію психоемоційного стану та психологічне розвантаження, відпрацювали здобуті навички підчас рольових ігр з моделювання ситуацій, навчилися, як у процесі надання допомоги турбуватися про себе і команду.

Про свої враження від проєкту розповідає тренерка Віра Черномаз: «Будучи практичним психологом я дуже добре розумію тих спеціалістів, які працюють у своїх громадах і часто виконують роль психологів. Тому вважаю потрібними і актуальними знання, вміння і навички з надання першої психологічної допомоги. В такий не простий час, коли ми повинні допомагати і діяти разом, щоб бути сильними та підтримувати один одного, мені захотілося допомогти і поділитися знаннями і досвідом, але не маючи практичного тренерського досвіду потребувала методичної та дружньої підтримки. Менторська зустріч для мене була знахідкою і ковтком повітря, таки розпочати роботу з навчання фахівців соціальної сфери. Для мене особисто зустрічі були вдалими, як для тренера початківця. Дякую Представництву Фонду міжнародної солідарності в Україні за можливість прийняти участь у якості тренера, за досвід проведення подібних тренінгів, за допомогу у реалізації плану заходів з першої психологічної допомоги.»

Варто зазначити, що цей пілотний проєкт став логічним продовженням розпочатого минулоріч напрямку розвитку психологічних послуг у громадах і дав можливість опрацювати методику проведення навчальних заходів з теми першої психологічної допомоги.

 
 

Проєкт «Перша психологічна допомога: базові тренінги для фахівців соціальної сфери, які працюють в умовах війни» реалізований Фондом міжнародної солідарності та співфінансований в рамках польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

ЦСС Прилуцької міської ради

 

 

Міжнародна благодійна організація "Партнерство "Кожній дитині" надала технічну допомогу

З метою підтримки професійної діяльності фахівців з соціальної роботи у виконанні їх обов’язків щодо виявлення та ведення випадків соціального супроводу вразливих сімей з дітьми, дітей, залишених без батьківського піклування благодійна організація Партнерство «Кожній дитині» реалізує проект «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ та на замовлення Міністерства соціальної політики і Національної соціальної сервісної служби.

Основною метою проекту є надання підтримки органам влади у здійсненні моніторингу, забезпеченні захисту та базових потреб дітей, влаштованих в сімейні форми виховання, дітей, залишених без батьківського піклування, дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах у період військової агресії Росії.

2 листопада 2022 року, в переддень професійного свята - Дня працівника соціальної сфери в Україні. фахівці із соціальної роботи Центру соціальних служб Прилуцької міської ради отримали технічну допомогу (4 планшети), які дійсно сприятимуть покращенню умов роботи з питань організації надання соціальних послуг сім'ям з дітьми в складних умовах воєнного часу.

ЦСС Прилуцької міської ради

 

 

18 жовтня 2022 року директор Центру соціальних служб Юлія Касьян та практичний психолог Центру Віра Черномаз взяли участь у круглому столі до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми на тему «Виявлення, ідентифікація, перенаправлення та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, експлуатації та гендерно-зумовленого насильства в умовах воєнного стану».

Захід проведений Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини, який реалізує проект «Комплексне реагування з метою захисту осіб, постраждалих від конфлікту, торгівлі людьми, експлуатації чи гендерно-зумовленого насильства у Чернігівській області» за підтримки Міжнародної організації з міграції.

Проєкт спрямований на забезпечення комплексного реагування з метою захисту уразливих груп населення в громадах та надання їм реальної допомоги.

Окрім внутрішньо переміщених осіб та населення, чиє житло не придатне для проживання (околиці міста Чернігова та села, що були під сильними обстрілами), є населені пункти, що перебували в окупації російських військ понад 30 днів під психологічним тиском, хто піддавався психологічному, сексуальному та фізичному насильству. Саме ці уразливі групи потребують найбільш комплексного підходу в наданні допомоги.

Телефон для звернень у місті Прилуки: 0503335239 - Центр соціальних служб Прилуцької міської ради.

 

Будьте вкрай обережними,  дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань

Через власну недбалість та нехтування елементарними протипожежними правилами, громадяни наражають на небезпеку своє життя, здоров’я, оселю і майно. Через безвідповідальність однієї людини можуть постраждати інші. Особливої актуальності ця проблема набуває в осінньо-зимовий період, коли для обігріву помешкань громадяни застосовують пічне опалення, каміни та електричні прилади.

Протягом першої декади жовтня 2022 року Центром соціальних служб Прилуцької міської ради спільно з провідним інспектором ВЗНС Прилуцького районного управління ГУ ДСНС України у Чернігівській області здійснювались рейди з метою перевірки та інструктування щодо поводження з електричними обігрівачами, газовими приладами та пічним опаленням у опалювальний період 2022-2023 року сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Проведено профілактичні бесіди з отримувачами послуг Центру, які опинилися у складних життєвих обставинах з метою попередження пожеж у побуті, загибелі людей на них та інших надзвичайних ситуацій; нагадали елементарні правила безпечної поведінки у побуті. Зверталися до мешканців із проханням привернути увагу усіх членів родини до щоденного дотримання правил пожежної безпеки вдома, а також слідкувати за дітьми, не залишати їх без уваги та нагадувати щодо небезпечних факторів пожежі; попередили про необхідність надійно ховати від малюків сірники, запальнички, не доручати їм стежити за включеними в мережу електричними та газовими приладами, не залишати в закритих приміщеннях без нагляду дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.

Усім співрозмовникам співробітники ДСНС вручили профілактичні листівки «Бережіть своє житло від пожеж!» та іншу наочну агітацію.

 

ЦСС Прилуцької міської ради

 

 

Виховання дітей – відповідальна справа. Розуміння між батьками, взаємоповага, підтримка, самореалізація, баланс сімейного та особистого життя, змістовне дозвілля, спільна участь у вихованні дітей, рівний розподіл домашньої роботи, як компоненти ідеї гендерної рівності, створюють сімейне середовище, сприятливе для розвитку дитини, дотримання її прав, формування гармонійної особистості.

Законом України “Про охорону дитинства” визначено, що батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці . Виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини.

Відповідальність щодо виховання дітей покладається на обох батьків, незалежно від того, проживають вони разом чи окремо.

На жаль, не всі батьки забезпечують права та інтереси своїх дітей, дбають про їх фізичний, моральний та психологічний розвиток, створюють належні умови для проживання.

Станом на 20 липня 2022 року на обліку Центру соціальних служб Прилуцької міської ради перебуває 20 сімей (у яких виховується 36 дітей), де батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків.

З метою захисту прав дітей, фахівці Центру постійно здійснюють соціально-профілактичну роботу з питань: належного виконання батьківських обов’язків, спрямованих на всебічний розвиток дитини; формування навичок догляду за дитиною; відродження материнських почуттів; збереження здоров’я матері та дитини; облаштування оселі та приведення помешкання до належного санітарно-гігієнічного стану, безпечного для перебування в ньому дитини; усунення та попередження проявів негативної поведінки у батьків, пияцтва; профілактики насилля у сім’ї. Також, за потреби, надається допомога у оформленні необхідних документів, сприяння в медичному обстеженні та  оформленні інвалідності, працевлаштування та інше.

Щаслива сім’я – найкращий життєвий приклад для наслідування!

 ЦСС Прилуцької міської ради

 

 

КОНСТИТУЦІЯ – ОСНОВА ДЛЯ ІСНУВАННЯ ПРАВОВАОЇ ДЕРЖАВИ

Конституція передбачає відображення особливостей держави і її громадян. Вона допомагає в питаннях самоідентифікації, стає основою для формування світогляду громадян, дозволяє проводити контроль різних сфер відносин в зрізі людина-людина і людина-держава.

У рамках відзначення Дня Конституції України Центр соціальних служб Прилуцької міської ради організував та провів правову гру з елементами тренінгу «Профілактика повторних правопорушень» для осіб, які перебувають у конфлікті із законом за участі ДУ «ЦЕНТР ПРОБАЦІЇ» Прилуцького міськрайонного відділу філії ДУ «Центр Пробації» в Чернігівській області та Прилуцького бюро правової допомоги.

Системний підхід до надання соціальних послуг забезпечує професійну допомогу кожному, хто порушив Закон, допомагає реалізувати свої права та свободи, гарантовані Конституцією України, та подолати складні життєві обставини, уникаючи повторних правопорушень.

 

ЦСС Прилуцької міської ради

 

ОСВІТА – НАЙКРАЩА ІНВЕСТИЦІЯ У МАЙБУТНЄ

Допомога дітям має ґрунтуватися на розумінні проблеми, а не на емоціях.

Найкращі результати дає робота на упередження і тоді не потрібно розгрібати наслідки.

Системний підхід до надання допомоги неодмінно приведе до змін у майбутньому.

Це найважливіші тези дорослих, що піклуються про забезпечення права на освіту дітей, батьки яких ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Професійно допомагати забезпечувати право кожної дитини на отримання професійної освіти - найважливіше завдання соціальних служб та можновладців.

Завдяки чуйності та відповідальності народного депутата Бориса Приходька за майбутнє покоління, на клопотання Центру соціальних служб Прилуцької міської ради, одна зі студенток Прилуцького медичного коледжу отримала можливість продовжувати здобуття освіти у коледжі, отримавши сертифікат на оплату за навчання у наступному навчальному році.

Центр соціальних служб Прилуцької міської ради

 

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надає психологічну підтримку та допомогу цивільним особам та військовослужбовцям, чиє життя зазнало руйнувань внаслідок війни.

Практичні психологи Центру надають безкоштовну допомогу військовослужбовцям, які зазнали психологічних травм та цивільним особам, які постраждалим від тортур та зґвалтувань, стикнулися зі стресовими, травматичними подіями, втратою близької людини, відчувають складнощі адаптації на новому місці, розпач, апатію.

Безкоштовна психологічна допомога

Якщо ви:

- відчуваєте розпач, депресію, тривогу, провину, апатію

- не можете зібратися думками або думок дуже багато

- переживаєте горе або втрату

- стикаєтесь з панічними атаками

- відчуваєте складнощі в адаптації на новому місці

- помічаєте, що необхідна психологічна допомога вашим дітям

Пам’ятайте, що ви не одні.

Наші практичні психологи готові вам надати психологічну підтримку і допомогу за адресою м. Прилуки, вул.. Київська 78,

моб. 050-333-52-39.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Будьте вкрай обережними, дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань

Пожежі у побуті, на жаль, явище нерідкісне. Через власну недбалість та нехтування елементарними протипожежними правилами, громадяни наражають на небезпеку своє життя та здоров’я, а також оселю і майно. Найстрашніше, що через безвідповідальність однієї людини можуть постраждати інші. Особливої актуальності ця проблема набуває в осінньо-зимовий період, коли для обігріву помешкань громадяни застосовують пічне опалення, каміни та електричні прилади.

19 листопада 2021 року Прилуцьким міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спільно з інспекторами Прилуцького районного управління ГУ ДСНС України у Чернігівській області було здійснено позачерговий рейд з метою перевірки та інструктування щодо поводження з електричними обігрівачами, газовими приладами та пічним опаленням у опалювальний період.

Під час рейдового заходу групою приділено особливу увагу спілкуванню з багатодітними сім’ями. Для запобігання пожеж під час опалювального сезону громадяни повинні знати основні вимоги до користування різними обігрівальними приладами. Вогнеборці нагадали елементарні правила безпечної поведінки у побуті. До мешканців зверталися із проханням привернути увагу всіх членів родини до щоденного дотримання правил пожежної безпеки вдома, а також слідкувати за дітьми, не залишати їх без уваги та нагадувати щодо небезпечних факторів пожежі.

Рятувальники закликали громадян слідкувати за станом та справністю електромережі, роз’яснювали як діяти у разі виникнення загорання чи сильного задимлення, також розповідали яким чином гасити пожежу на початковій стадії. Крім того, щоб люди пам’ятали та дотримувалися елементарних правил безпеки, співробітники Служби порятунку наприкінці бесід, вручали їм тематичні пам’ятки.

Прилуцький міський центр

соціальних служб для сім’ї,

дітей та молоді

 

 

Пожежна безпека: бережіть свою домівку від біди

З настанням холодів, на жаль, стрімко зростає кількість пожеж та випадків травмування людей внаслідок необережного поводження з вогнем та обігрівальними приладами в оселях мешканців міста.

Для запобігання пожеж під час опалювального сезону громадяни повинні знати основні вимоги правил користування різними обігрівальними приладами.

20 та 21 жовтня поточного року з метою перевірки, інструктування щодо поводження з електричними обігрівачами, газовими приладами та пічним опаленням у опалювальний період 2021-2022 років здійснено інспектування Прилуцьким міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спільно з інспекторами Прилуцького районного управління ГУ ДСНС України у Чернігівській області.

Вогнеборці спільно зі спеціалістами Центру провели профілактичні бесіди з отримувачами послуг Центру, які опинилися у складних життєвих обставинах з метою попередження пожеж у побуті та інших надзвичайних ситуацій, а також загибелі людей на них.

Спілкуючись з населенням, співробітники ДСНС вказали на ряд грубих порушень, що спричиняють пожежі в побуті, довели статистику пожеж по місту та області, пояснили шляхи запобігання таким випадкам. Громадянам рекомендували перевірити газове обладнання та пічне опалення, усунути несправності, якщо у цьому є необхідність. Застерегли не перевантажувати електромережі одночасним включенням великої кількості електроприладів в одну розетку. Дорослих попередили надійно ховати від малюків сірники, запальнички, не доручати їм стежити за включеними в мережу електричними та газовими приладами, не залишати в закритих приміщеннях без нагляду дітей дошкільного і молодшого шкільного віку. Усім співрозмовникам  співробітники ДСНС вручили профілактичні листівки «Бережіть своє житло від пожеж!» та іншу наочну агітацію.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

 

Небезпеку видно не одразу

Зовнішність, вимова, поведінка, успіхи в навчанні, статки родини - все це може стати причинами цькування. Тривалі агресивні дії по відношенню до людини у світі називають булінгом.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді постійно здійснює профілактичну роботу серед дітей шкільного віку та у молодіжному середовищі щодо попередження насильства і жорстокого поводження.

З 21 по 30 вересня 2021 року Центр організував та провів лекторії, відеолекторії у закладах загальної середньої освіти міста щодо попередження насильства та жорстокого поводження у сім’ї, дитячому і молодіжному середовищі:,, Булінг: чому українські діти такі жорстокі?”; ,,Булінг. Практичні поради для жертви”.

У ході просвітницько-профілактичних заходів дітям надавалися роз’яснення про поняття боулінгу; про зміни у законодавстві щодо відповідальності кривдника та тих, хто є бездіяльними свідками цього жорстокого явища.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Безоплатна правова допомога працює для захисту прав людини

Відновне правосуддя - це шанс виправити помилку. Безоплатна правова допомога працює для того, щоб кожна людина мала можливість захистити свої права.

22 вересня 2021 року на базі Прилуцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спеціаліст Прилуцького бюро правової допомоги провів інформаційно-роз’яснювальний захід щодо можливості отримання безоплатних послуг первинної правової допомоги для усіх громадян та безоплатних послуг вторинної правової допомоги для окремих категорій громадян, визначених законом.

Прилуцьке бюро правової допомоги пропонує безоплатну первинну правову допомогу у наданні правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру; та безоплатну вторинну допомогу у захисті, здійсненні представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, складення документів процесуального характеру.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

 

«Наставництво змінює долі»

20 травня за участю заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Олени ДУМИ, Прилуцького міського голови Ольги Попенко, директора обласного центру соціальних служб Алли КОТ, в. о. начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Станіслава ЖЕЛЕЗНОГО відбулась івент-зустріч «Наставництво змінює долі». Також до участі у заході були запрошені представники організацій, які причетні до важливої місії наставництва, наставники, регіональний тренер та люди, небайдужі до дітей, які волею долі залишилися без опіки своїх батьків та близьких і виховуються в державних установах.

Саме наставництво є реальною та ефективною допомогою дітям в інтернатних закладах. За ініціативою голови ОДА Анни КОВАЛЕНКО на Чернігівщині активно реалізується програма наставництва. Чернігівський регіон став першим за динамікою виконання цієї програми, - зазначила Олена ДУМА. Вона додала, що хоча сама програма не є унікальною, втім Чернігівщина – ледь не єдиний регіон, де її реалізація перебуває на постійному контролі голови облдержадміністрації та стрімко набирає обертів.

Наразі вже 20 осіб пройшли навчання. Шестеро з них - жителі міста Прилуки, яким заступниця голови ОДА вручила сертифікати про проходження курсу навчання за Програмою підготовки наставників.

Підготовку наставників з 11 по 14 травня 2021 року проводив Чернігівський обласний центр соціальних служб на базі Прилуцького міського центру соціальних служб для сім`ї дітей та молоді.

Стань наставником - зміни життя дитини !

Багато дітей підліткового віку, які проживають в інтернатах, мають дуже низькі шанси потрапити у сім’ю. Ці діти залишаються сам на сам зі своїми проблемами, а після виходу з інтернату не готові до життя поза межами закладу.

Навчити їх вирішувати власні проблеми, допомогти у соціалізації та адаптації до самостійного життя, вселивши упевненість у власних силах; допомогти у визначенні життєвих цілей, у формуванні людських стосунків, культурних, моральних та духовних цінностей; сприяти становленню дитини як відповідальної та успішної особистості; допомогти у професійному самовизначенні можна через особисте наставництво.

З 11 по 14 квітня 2021 року на базі Прилуцького міського центру соціальних служб для сім`ї дітей та молоді Чернігівський обласний центр соціальних служб спільно з тренерами Аллою Сірик та Анною Нічипуренко проводив навчання кандидатів на наставництво.

Шість кандидатів щиро, добровільно та усвідомлено пройшли це навчання.

Вони випробували себе у новій благодійній ролі, у повній мірі усвідомили важливість допомагати дітям, які перебувають у інтернатних закладах.

Попереду нелегка та відповідальна робота: знайомство з дітьми, формування життєвих цінностей, вибудовування довірливих стосунків та розуміння потреб і цілей дітей.

Першим кроком до наставництва є звернення до центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді за місцем свого проживання.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім`ї дітей та молоді чекає на Вас.

 

Стань наставником - зміни життя дитини!

Багато дітей підліткового віку, які проживають в інтернатах, мають дуже низькі шанси потрапити у сім’ю. Ці діти залишаються сам на сам зі своїми проблемами, а після виходу з інтернату не готові до життя поза межами закладу.

Навчити їх вирішувати власні проблеми, допомогти у соціалізації та адаптації до самостійного життя, вселивши упевненість у власних силах; допомогти у визначенні життєвих цілей, у формуванні людських стосунків, культурних, моральних та духовних цінностей; сприяти становленню дитини як відповідальної та успішної особистості; допомогти у професійному самовизначенні можна через особисте наставництво.

З 11 по 14 травня 2021 року на базі Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді Чернігівський обласний центр соціальних служб спільно з тренерами Аллою Сірик та Анною Нічипуренко проводив навчання кандидатів на наставництво.

Шість кандидатів щиро, добровільно та усвідомлено пройшли це навчання.

Вони випробували себе у новій благодійній ролі, у повній мірі усвідомили важливість допомагати дітям, які перебувають у інтернатних закладах.

Попереду нелегка та відповідальна робота: знайомство з дітьми, формування життєвих цінностей, вибудовування довірливих стосунків та розуміння потреб і цілей дітей.

Першим кроком до наставництва є звернення до центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді за місцем свого проживання.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді чекає на Вас!

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді

 

Міжнародний День боротьби зі зловживанням наркотичних засобів та їх незаконним обігом

Про наркоманію нині говорять у всьому світі. Ця проблема турбує політиків, медиків, соціологів, юристів, педагогів. За приблизними даними, у світі налічується понад один мільярд наркоманів. Це – соціальна трагедія.

Зловживання наркотичними речовинами та психотропними засобами, їх незаконний продаж – соціальна проблема світового масштабу, що потребує вирішення. В Україні вона набула загрозливого характеру і має всі риси епідемічного процесу. Всього 1-5 відсотків наркоманів виліковується від своєї недуги. Враховуючи недостатню ефективність лікування наркоманії, основну увагу слід приділяти, на наш погляд, профілактичним заходам та ранньому виявленню наркоспоживачів з метою комплексного їх лікування.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно здійснює роботу щодо профілактики вживання наркотичних речовин.

У липні до Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами Центром соціальних служб у Прилуцькому міськрайонному відділі філії ДУ «Центр пробації» проведено профілактичні заходи з метою уникнення цієї шкідливої звички та її наслідків, присутніх ознайомлено зі статтями Кримінального кодексу України, які передбачають відповідальність за незаконне виробництв чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, незаконні дії з наркотиками та психотропами, якщо вони були здійсненні без мети збуту.

Ми робимо все, щоб молодь нашого міста жила без наркотиків.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Профілактика правопорушень

Правопорушення серед неповнолітніх є однією з найгостріших проблем усього світу. На превеликий жаль, наша країна не стала винятком. Крадіжки, бійки, вживання алкогольних напоїв та наркотиків, прояви жорстокості по відношенню до людей та тварин, насильство і навіть згвалтування та вбивства – це те, на що здатні неповнолітні, які вибрали асоціальний спосіб життя. Ні для кого не секрет, що рівень дитячих правопорушень цілком залежить від норм соціального розвитку суспільства в цілому, його культури. Чим нижчий її рівень, тим вищий відсоток зростання кількості порушників закону та негативних наслідків їхніх діянь.

Боротьба зі злочинністю та правопорушеннями серед неповнолітніх – одна з центральних проблем сучасного суспільства. Показники злочинності неповнолітніх відбивають певною мірою ситуацію в суспільстві загалом.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді постійно здійснює профілактичну роботу з неповнолітніми, які порушили громадський порядок, скоїли правопорушення та перебувають у конфлікті з законом. Спеціалісти Центру надають інформаційні, психологічні та ін. соціальні послуги, проводять профілактичні бесіди щодо недопущення вчинення повторних правопорушень, доцільності відмови від шкідливих звичок.

У жовтні на базі Центру проведено захід для дітей, які скоїли правопорушення, та їх батьків, на тему «Злочинність серед підлітків. Методи її профілактики».

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

 

Зовнішність, вимова, поведінка, успіхи в навчанні, статки родини - все це може стати причинами цькування дитини у школі. Тривалі агресивні дії щодо іншого у світі називають булінгом.

Працівниками Прилуцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді постійно здійснюється профілактична робота щодо протидії булінгу в учнівському середовищі. Учасники заходів отримують роз’яснення про те, що інші мають право робити з ними і на що не мають права, знайомляться зі змінами у законодавстві щодо відповідальності кривдника та тих, хто є бездіяльними свідками цього жорстокого явища. Проводиться анкетування щодо виявлення жертв, або потенційних жертв боулінгу для вжиття попереджувальних заходів.

У вересні організовано та прочитано лекції, відеолекторії та бесіди у навчальних закладах міста на теми: «Булінг: причини, наслідки, відповідальність», «Попередження булінгу в шкільному середовищі», «Види насильства» та батьківські збори: «Посилення ролі батьків у вихованні дітей».

Основною метою заходів було: сформування нетерпимості до проявів агресії; виховання співчутливого ставлення до жертв насилля; удосконалення навичок надання і отримання допомоги; уміння припиняти булінг та звертатися за допомогою.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

 

 

Усі ми різні: вчися давати людям те, що від них очікуєш

У наш час надзвичайно гострою є проблема збільшення правопорушень серед дітей та молоді. Це пов’язано з процесами деморалізації суспільства, безробіттям, стрімким розвитком шкідливих звичок, поширенням інших соціально негативних явищ. Правопорушення, здійснені молодими особами – це небезпечні явища, які негативно впливають на формування особистості, завдають значної шкоди суспільству. Тому профілактика з подолання злочинності серед молоді є надзвичайно важливою.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді постійно здійснює профілактичну роботу з особами, які перебувають у конфлікті з законом. Спеціалісти Центру надають інформаційні, психологічні та інші соціальні послуги, проводять профілактичні бесіди щодо недопущення вчинення повторних правопорушень, доцільності відмови від шкідливих звичок.

У червні на базі Центру проведено тренінг для осіб, які перебувають у конфлікті з законом «Я маю право». У ході заходу учасники отримали інформацію щодо захисту прав у сфері правосуддя.

 Поширення правових знань у рамках тренінгу сприяло залученню присутніх до правової активності та правосвідомої поведінки.

Прилуцький міський центр

соціальних служб для сімї,

дітей та молоді

 

 

 

 

Робити правильні речі з правильних міркувань — це запорука якості життя

У час постійних змін ціннісних суспільних орієнтирів, економічних, соціальних та політичних викликів сьогодення, що впливають на багатьох людей, перед сучасними соціальними працівниками постає питання дієвої допомоги вразливим категоріям населення. Однією з яких є особи, що перебувають у конфлікті з законом.

Особливої актуальності в Україні, в умовах військового і політичного конфлікту, необхідно навчити дорослих сформованих особистостей робити власний вибір, керуючись загальноприйнятими нормами, усвідомити власні цінності та формувати безпечну поведінку на засадах розуміння і толерантності.

Прилуцьким міським Центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді постійно проводиться профілактична робота з особами, які перебувають у конфлікті з законом.

На базі Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» Центром проведено заходи щодо профілактики соціально-небезпечних хвороб, а також День Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. У ході заходів надавались соціальні послуги щодо недопущення вчинення повторних правопорушень, навичок формування безпечної поведінки.

 

ПМЦСССДМ

 

 

Про роботу спостережної комісії з питань організації громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання

При виконавчому комітеті Прилуцької міської ради продовжує діяти спостережна комісія з питань організації громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання, до складу якої входять представники органів місцевого самоврядування, установ, громадських та релігійних організацій. Основним завданням комісії є організація громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання. Засідання проходять згідно плану, за потребою проводяться позачергово.

Інформацію про роботу спостережної комісії за 2017 рік розглянуто на засіданні виконавчого комітету Прилуцької міської ради від 13.02.2018 (рішення № 55 «Про роботу спостережної комісії з питань організації громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання»).

У 2018 році проведено 8 планових, 2 виїзних та 1 позачергове засідання спостережної комісії, на яких розглянуто 24 питання, що підтверджують відповідні протоколи засідань спостережної комісії та постанови. Серед них - питання стосовно 24 вихованців Державної установи «Прилуцька виховна колонія» на предмет умовно-дострокового звільнення (з них 22 - з позитивним результатом, 2 - відмовлено); питання стосовно 21 вихованця на предмет залишення в Державній установі «Прилуцька виховна колонія» після досягнення ними 18-річного віку (з них 21 особа залишилась відбувати покарання в Державній установі «Прилуцька виховна колонія»).

Розглянуто питання щодо співпраці Державної установи «Прилуцька виховна колонія» з іншими державними та недержавними організаціями. На позачерговому засіданні розглянуто подання Прилуцького міськрайонного відділу з питань пробації щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання особи. У листопаді розглянуто питання щодо співпраці уповноваженого органу з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб з місць позбавлення волі.

За участю Прилуцького міського Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у другому півріччі 2018 року з вихованцями Державної установи «Прилуцька виховна колонія», які готуються до звільнення, проводилась робота щодо соціальної адаптації у соціумі, популяризації здорового способу життя, тренінгові заняття щодо протидії торгівлі людьми та запобігання неврегульованій міграції.

Щомісячно до 10-го числа управлінню праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради надається інформація для занесення до автоматизованого реєстру осіб, звільнених з місць позбавлення волі. 3 особи, звільнені з місць позбавлення волі, протягом року перебували під соціальним супроводом Центру.

Щопівроку через засоби масової інформації висвітлюється звіт про діяльність спостережної комісії.

Директор Прилуцького міського центру

соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ю.М.КАСЬЯН

 

«Хочеш допомогти - подай приклад та поділись знаннями»

 

тренінгові заняття у Державній установі «Прилуцька виховна колонія»

Щорічно у грудні Прилуцьким міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді проводяться тренінгові заняття для вихованців Державної установи «Прилуцька виховна колонія», щодо підвищення соціальної грамотності та рівня знань вихованців про ВІЛ-інфекцію/СНІД; тренінг щодо протидії торгівлі людьми та неврегульованої міграції. Такі знання стають у нагоді вихованцям установи при адаптації у соціумі після повернення додому.

Під час реалізації щорічного проекту у грудні цього року вихованці колонії переглянули фільм «Правда про СНІД», інформація якого допомогла розібратися про міфи та застереження щодо цієї небезпечної хвороби, яка є реальною загрозою нашого сьогодення.

Також проведено тренінг щодо протидії торгівлі людьми та неврегульованої міграції. У програмі були використані вправи «Знайомство», «Визначення у формі пазлів», «Вправи на самооцінку». Мета заходу - допомогти вихованцям усвідомити свої прагнення, визначитися з майбутнім працевлаштуванням.

Вихованці активно обговорювали питання тренінгу, дізнавались більше один про одного, щиро спілкувалися між собою. Після перегляду фільму «Життя на продаж» учасникам розповіли про те, як не потрапити у трудову експлуатацію та роздано інформативні буклети з контактами служб по легальному працевлаштуванню за кордоном.

 

 

На засіданні Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, соціально-небезпечних хвороб та популяризації здорового способу життя вирішувалися нагальні питання

У малій залі міської ради 19 листопада 2018 року відбулося чергове засідання Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, соціально-небезпечних хвороб та популяризації здорового способу життя, у ході якого розглянуто низку питань:

Виконання заходів з профілактики туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу та боротьби із соціально-небезпечними хворобами в місті за 10 місяців 2018 року, по якому доповіли: лікар диспансерного відділення Прилуцького протитуберкульозного центру КЛПЗ Чернігівського обласного диспансеру - Ватрасевич Тамара Яківна; спеціаліст І категорії управління освіти – Сайко Леся Анатоліївна; провідний фахівець із соціальної роботи ПМЦСССДМ – Котляр Наталія Миколаївна.

Стан роботи кабінету «Довіра», за 10 місяців 2018 року. З даного питання проінформувала лікар КЛПЗ «Прилуцька центральна міська лікарня» – Сім'ячко Альона Анатоліївна.

Рада затвердила міський план заходів на 1 грудня до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, по якому детально доповіла директор Прилуцького міського ЦСССДМ – Касьян Юлія Миколаївна.

Під час Координаційної ради на 2019 рік затверджено план засідань Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, соціально-небезпечних хвороб та популяризації здорового способу життя, по якому доповіла директор Прилуцького міського ЦСССДМ – Касьян Юлія Миколаївна.

Усі питання були детально розглянуті, унесені конструктивні пропозиції, по яких ухвалені відповідні рішення.

 

 

 

 

Відбулося засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу, поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, соціально-небезпечних хвороб та популяризації здорового способу життя

У малій залі міської ради 19 листопада 2018 року відбулося чергове засідання координаційної ради з питань взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями та особами, які опинилися у складних життєвих обставинах, на якому розглянуто питання:

Про Порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, по якому доповіла Опанасенко Олена Вікторівна - заступник голови координаційної ради, начальник відділу сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради.

Членами координаційної ради детально опрацьовано основні законодавчі документи щодо запобігання та протидії домашньому насильству, а також механізм взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі з метою забезпечення комплексного інтегрованого підходу до подолання насильства та сприяння реалізації прав осіб, постраждалих від насильства, шляхом запобігання насильству та надання допомоги і захисту постраждалим особам.

Відповідно до порядку денного члени Координаційної ради розглянули й питання про оздоровлення дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, по якому доповіла Опанасенко Олена Вікторівна - заступник голови координаційної ради, начальник відділу сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради.

 

 

 

 

 

 

Захисник України — приклад мужності

14 жовтня особливий день для України та українців. Саме цього дня, тепер уже на державному рівні, ми — українці, відзначаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці, яка з давніх-давен є Берегинею нашого роду. Тепер цей день є святом захисників нашої рідної землі — Днем захисників України, котрі боронять від підступного загарбника мир і незалежність рідного краю.

Справжніх патріотів можна виховати лише власним прикладом та широкою інформаційною кампанією для підростаючого покоління, отож Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організував виховну годину для учнів-старшокласників загальноосвітніх шкіл з нагоди свята.

Виховний захід удався напрочуд чуттєвим та змістовним. Діти читали свої власні вірші, присвячені героям-захисникам, які боронять мир на сході України, ділилися історичними фактами про події, які, нажаль, довелося переживати нам разом з тими людьми, які взяли до рук зброю, ставши на захист рідної землі, та тими, хто був змушений покинути свої рідні домівки, рятуючи життя. І ці болючі на сьогоднішній день теми були обрані не випадково, бо, тільки переживши і відчувши той розпач втрат, який переживали у недалекому минулому наші захисники — оборонці, можна вчити дітей бути справжніми патріотами готовими стати на смерть за свою рідну землю. Особливого патріотичного духу та піднесеного настрою додали святкові вишиванки, у які вбралися діти з приводу свята.

Після закінчення заходу, у кожного учасника залишилися на згадку роздруківки авторських віршів та впевненість у завтрашньому світлому мирному дні, бо мужні сини України, які відстояли і продовжують боронити мир та благополуччя нашої держави на сході навчили усіх своїм власним прикладом, що разом можна подолати будь-які труднощі та, навіть, пережити горе. Виходячи із зали, кожна дитина винесла у своєму серці та очах патріотичний вогонь надії та впевненості у щасливому майбутньому рідної землі та її дітей.

 

 

 

 

 

У Прилуках відбувся перший фестиваль «Прилуки Fest»

У міському Будинку культури 22 вересня 2018 року відбувся І фестиваль творчості для осіб з обмеженими можливостями «Прилуки Fest».

Мистецька подія, яка стартувала, уже з першого свого кроку набула міжрегіонального масштабу, оскільки участь у ній приймали люди з особливими потребами не тільки з Чернігівської області.

Фестиваль «Прилуки Fest» - це не тільки відкриття та демонстрація талантів людей з інвалідністю. Не менш важливою місією є соціальна інтеграція. Інтеграція обопільна – де не тільки люди з особливими потребами вливаються у суспільство здорових людей, а і ті, хто має добре здоров'я, починають бачити, розуміти, допомагати і вирішувати проблеми тих, хто цього потребує.

У 2017 році виконавчий комітет Прилуцької міської ради прийняв рішення про започаткування проведення у місті фестивалю творчості осіб з обмеженими можливостями "Прилуки Fest". Депутатський корпус міської ради забезпечив фінансову підтримку проведення фестивалю, який став ще одним кроком назустріч істинним непідробним поняттям взаємодопомоги, толерантності та любові.

Учасники фестивалю демонстрували таланти у шести різних номінаціях:

  • Літературна та сценічна творчість (дипломантом І ступеня стала Ільїна Марина (у категорії особи від 18 років);

  • Музична творчість (дипломантами І ступеня стали Овчаренко Ліна (у категорії діти) та Ніколаєнко Наталія (у категорії особи від 18 років);

  • Хореографія (дипломантом І ступеня стала Черняк Тетяна (у категорії особи від 18 років);

  • Циркове мистецтво (дипломантом І ступеня став Народний самодіяльний художній колектив "Сузір'я" (у категорії особи від 18 років);

  • Декоративно-прикладна творчість (дипломантом І ступеня стали Оніщенко Богдан (у категорії діти) та Матвієнко Надія (у категорії особи від 18 років);

  • Художньо-образотворча творчість (дипломантом І ступеня стала Скубко Віталіна (у категорії особи від 18 років).

  • Особливої уваги заслуговує компетентне та професійне журі фестивалю. Це заслужені діячі культури і мистецтва не тільки нашого міста, а і України. До складу журі увійшли:

  • Надія Ратинська – заслужений працівник культури України, керівник зразкової вокальної студії «Натхення» Прилуцької школи мистецтв – голова журі;

  • Ольга Середа – заслужений працівник культури України;

  • Валентина Корнєва – завідуюча відділу народних інструментів Дитячої музичної школи ім.. Ревуцького;

  • Альона Чайка – власниця художньої школи-студії;

  • Світлана Бірюзова – директор благодійної організації «Благодійний фонд «Благовіст Чарнігівщина»;

  • Нінель Шигань – керівник зразкової студії образотворчого мистецтва «Палітра» Центру творчості дітей та юнацтва;

  • Галина Єфременко – завідуюча відділенням образотворчого мистецтва Прилуцької дитячої школи мистецтв;

  • Ірина Клименко – заступник директора Міського будинку культури.

Емблемою фестивалю став символ, який яскраво втілює його ідею: серце – любов і ніжність, рука – підтримка і турбота, а всі таланти учасників розкриваються, як прекрасні квіти.

Гран-прі фестивалю отримав Бодько Артем за виконання пісні "Лише у нас на Україні" під власний акомпанемент. Талановита, обдарована та непростої долі дитина.

 

Фестиваль творчості «Прилуки Fest 2018» зробив ще один крок назустріч істинним непідробним поняттям взаємодопомоги, толерантності і любові, давши можливість цим почуттям оселитися у наших душах і серцях, та поштовх для знищення бар'єрів, які є у нашому суспільстві.

Фото

Організатор фестивалю Прилуцький міський центр

соціальних служб для сімї, дітей та молоді

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Небезпеку видно не одразу

Зовнішність, вимова, поведінка, успіхи в навчанні, статки родини - все це може стати причинами цькування дитини у школі. Тривалі агресивні дії щодо іншого у світі називають булінгом.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді постійно здійснює профілактичну роботу серед дітей шкільного віку та у молодіжному середовищі щодо попередження насильства і жорстокого поводження. На жаль, Україна - в першій десятці країн Європи за поширеністю булінгу серед 11-15-річних дітей.

З 12 по 28 вересня 2018 року працівники Центру організовують та проводять лекторії, відеолекторії у загальноосвітніх навчальних закладах, вищих навчальних закладах міста щодо попередження насильства та жорстокого поводження у сім’ї, дитячому і молодіжному середовищі:,, Булінг: чому українські діти такі жорстокі?”; ,,Булінг. Практичні поради для жертви”

У ході заходів дітям надаються роз’яснення про поняття боулінгу, про те, що інші мають право робити з ними і на що не мають права, наголошують про зміни у законодавстві щодо відповідальності кривдника та тих, хто є бездіяльними свідками цього жорстокого явища. Насамкінець проводиться анкетування щодо виявлення жертв, або потенційних жертв боулінгу для вжиття попереджувальних заходів.

 

 

 

України серпень золотий

Уже четвертий рік поспіль у Прилуцькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відбувається творчий конкурс «України серпень золотий» серед дітей, які мають особливі потреби.

31 серпня 2018 року з усіх куточків міста до Центру завітали юні дарування, які презентували нам свої таланти.

Юні, неймовірно обдаровані музиканти, художники, шанувальники поезії, співаки виконували музичні твори, співали пісень, презентували малюнки та художні вироби, виготовлені власноруч, показували всі свої таланти, якими щедро наділила їх природа. Зворушливо та душевно проходило свято. Попідростали маленькі таланти, а разом з ними виросли їх твори: стала дорослішою музика, яку вони виконують, серйознішою поезія, яку вони декламують, чуттєвішою тематика художніх виробів, виготовлених власними руками.

З вітальним словом до всіх учасників та гостей звернулася Фесенко Тетяна Михайлівна – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради та побажала, нових успіхів і перемог, щоб замріяне у світанковому дитинстві обов’язково збувалося, а такі зустрічі стали доброю традицією, започаткованою Прилуцькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Відкрита міська спартакіада серед дітей та молоді з особливими потребами

 

26 червня 2018 року на міському стадіоні «Супутник» Прилуцьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з сектором по фізичній культурі та спорту міської ради було проведено одинадцяту відкриту міську спартакіаду серед дітей та молоді з особливими потребами.

Учасників та гостей спартакіади привітали: заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко, Почесний громадянин міста Прилуки, паралімпійський чемпіон, майстер спорту з футболу Олег Лень, директор Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Юлія Касьян, та завідувач сектора по фізичній культурі та спорту Руслан Мосціпан.

Участь у спартакіаді прийняло п’ять команд: вихованці Прилуцького Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів та громадські організації людей з особливими потребами м. Прилуки, смт. Срібне, м. Пирятин та м. Чернігів. Учасники змагань продемонстрували свій азарт, оптимізм і надзвичайну волю до перемоги.

Для людей з особливими потребами спорт перш за все є можливістю проявити себе, повірити у власні сили, навчитися працювати у команді, розкрити свої здібності, щоб жити повноцінним життям. Проведення подібних заходів дає можливість людям з особливими потребами відчути себе потрібними, підтримувати один одного, демонструвати приклад витривалості й сили духу.

Переможці та учасники заходу були відзначені грамотами та цінними подарунками не тільки за досягнення у змаганнях, а й за спортивний дух, прагнення до перемоги.

Фото:

Прилуцький міський центр

соціальних служб для сім’ї,

дітей та молоді

 

Інформація про роботу спостережної комісії з питань організації громадськогоконтролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання, за І півріччя 2018 року (додається).

 

Колиска роду – українська хата

Гучний щасливий дитячий сміх лунав коридорами, а у повітрі вітала атмосфера теплого, лагідного родинного затишку, материнської доброти та батьківського твердого слова. Так святкували День сім’ї у Прилуцькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 9 прийомних сімей та 4 дитячих будинки сімейного типу.

З сім'ї починається життя людини, тут відбувається формування її як особистості. Сім'я є джерелом любові, поваги, того, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина.

Гості прийняли участь у театралізованому заході за круглим родинним столом про рідну хату, у якій, як музика лунали чуйні слова вдячності дітей до своїх батьків, бабусь та дідусів за дарований ними затишок родинного тепла, бриніли сльози радості на очах у батьків, матусь, дідусів та бабусь, які не приховували милування своїми дорогими та любими дітьми.

До гостей з вітальним словом звернулася директор Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Юлія Касьян висловивши слова вдячності усім прийомним батькам міста Прилуки, які, не дивлячись на всі перешкоди, вперто долають життєві труднощі і дарують своїм дітям батьківське тепло і ласку.

Слова вдячності від батьків дітям та організаторам заходу висловила Наталія Тищенко, мама діток, які виховуються у ДБСТ Тищенків.

Усі учасники заходу не тільки отримали гарний настрій та приємні враження, але і подарунки від Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: кожна родина отримала цінний подарунок та сімейний портретна добру згадку.

 

 

 

Наша увага – найкраща профілактика кримінальної відповідальності неповнолітніх

Діти - найдорожче у житті люблячих батьків. Поки вони підростають і формують свій світогляд для усвідомленого життя, турботливі мами і тата забезпечують їм належне виховання та захист від зовнішніх загроз. Однак, існує явище неповнолітньої злочинності, яке залишається актуальною проблемою сучасного суспільства. Багато причин можуть негативно вплинути на неповнолітнього, що призводить його на дорогу відчаю і злочинів. У першу чергу це негативний вплив з боку батьків, або інших членів сім'ї, адже саме близькі люди, які оточують дитину, формують її особистість прикладом своєї поведінки і вчинків.

Прилуцьким міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді постійно здійснюється просвітницько-профілактична робота з учнями загальноосвітніх навчальних закладів міста щодо профілактики правопорушень.

Протягом квітня для учнів проводились лекції, бесіди на тему: «Профілактика правопорушень у дитячому середовищі», відеолекторії «Наша увага – найкраща профілактика», «Кримінальна відповідальність неповнолітніх». Діти брали активну участь у заходах, висловлювали свою думку щодо соціальної проблеми.

25 квітня 2018 року психолог Прилуцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді взяла участь у круглому столі «Булінг. Протидія насильству над дітьми» для учнів, які стали жертвами та співучасниками цього негативного явища в учнівському середовищі. У ході заходу присутнім дітям надано рекомендації і поради, як уникнути цькування серед однолітків та не опинитися втягнутим до співучасті у цьому негативному та жорстокому явищі.

 

Інформація про роботу спостережної комісії з питань організації громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання за 2017 рік

 

 

 

 

Робота з турботою

Патронат над дитиною – унікальна та нова для України професія, спрямована на тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини у сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

У світі робота патронатними вихователями – це поширена і дуже почесна практика.  Патронатні батьки проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними мамою і татом.

Патронатному вихователю гарантовані заробітна плата, грошова допомога на дитину та професійна підтримка фахівців.

Патронат – справа добра та благородна, але це не проста робота, бо не має вихідних чи перерв - дитина потребує постійного піклування.

Якщо Вам це цікаво, за детальною інформацією звертайтеся до Прилуцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за адресою: м. Прилуки, вул. Київська, 78, або за телефонами: 4-25-31, 4-42-36.

 

 

 

Патріотичне виховання молоді

У Прилуцькому міському центрі для сім’ї, дітей та молоді 13 жовтня 2017 року відбувся патріотично-виховний захід до Дня захисника України.

До Центру завітали учні Сухополовянської школи з програмою для мужніх чоловіків у військовій формі, волонтерів, дружин захисників, які самовіддано відстоюють територіальну цілісність нашої держави на сході України, бережуть наш мир і спокій та нашу країну для нащадків.

Мужні чоловіки у формі поділилися з молоддю неоціненим скарбом, набутим життєвим досвідом у прифронтових окопах, та передали молодому поколінню високопатріотичний запал і щиру любов до рідної землі, яку вони захищали.

Патріотичний настрій та щирість у дитячих очах не залишили байдужими жодного гостя заходу. Глибоко-патріотичні вірші та пісні з вуст молодих українців розворушили серця воїнів. Нехай якою непростою буде доля нашої України, та мусить визнати кожен – допоки є люди, які виховують таких патріотів та мужні воїни, які своїм життям боронять мирне небо над головою своїх родин – нас не здолати.

 

 

 

До Дня вишиванки

21 травня 2015 року в Україні відзначають День вишиванки - свято національної єдності, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння національної вишитого одягу та об'єднати українців.

Працівники Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді долучилися до акції «Одягни вишиванку» у рамках загальноукраїнського флешмобу.

Цьогоріч акція не тільки всеукраїнська, а й міжнародна, до неї приєднаються українці у Франції, Італії, Португалії, США, Німеччини, Лівані, Канаді, Іспанії, Румунії та Росії.

 

 

 

День пам’яті померлих від СНІДу

17 травня - День пам’яті померлих від СНІДу.

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу. Вперше цей день був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско США. На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу і про неї практично нічого не було відомо.

Мета «Дня пам’яті померлих від СНІДу» є привернення уваги населення до цієї проблеми, профілактики цього захворювання.

Напередодні пам’ятної дати, а саме 14 травня 2015 року працівниками Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було організовано та проведено захід «Зупинимо СНІД разом» у Прилуцькому професійному ліцеї. Участь у заході взяли працівники Центру, педагоги та студенти ліцею

.

Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому.

 

Профілактика соціально-небезпечних хвороб

Формування свідомого та відповідального ставлення до свого здоров’я повинно починатися ще в ранньому дитинстві. Адже, запорукою здорової нації є здорове молоде покоління.

Саме тому, Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді приділяє значну увагу формуванню ідеології здорового способу життя в учнівської та студентської молоді міста.

З метою попередження захворювань на соціально-небезпечні хвороби та їх наслідків, формування здорового способу життя для покращення якості життя, попередження хвороб та передчасної смертності в майбутньому серед учнівської молоді у навчальних закладах міста протягом лютого 2015 року проводилася профілактична робота.

Так, за час проведення профілактичної роботи, спеціалістами центру було проведено 20 заходів, якими охоплено 580 дітей. Теми виступів різні: це і вживання алкоголю та його негативні наслідки, профілактика тютюнопаління та наркоманії, лекції про здорове харчування та користь від занять спортом. Для кращого сприйняття матеріалу демонструвалися презентації та відеоролики.

Здоров’я є запорукою щасливого життя. Але через необачні, необдумані вчинки можна занапастити своє життя раз і назавжди. Нам хотілося б ще раз нагадати про те, що байдужість до себе та свого здоров’я призводить до непоправних наслідків. Не варто руйнувати того, що безпосередньо залежить від нас самих.

Прилуцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Переглядів:1829