У Прилуках гостювали одразу два Шевченківські лауреати

Найбільше свято для кожної людини – це коли на гостину приїздить рідня. Адже з нею є про що поговорити, кого згадати. І в кого язик повернеться сказати, що земляк – не родич?!

5 квітня до Прилук завітала делегація Чернігівського земляцтва у Києві. З другої спроби вона таки дісталася міста над Удаєм. Нагадаємо, що спочатку візит планувався на 29 березня. Але завірюха, що несподівано засипала снігом усю Україну, завадила цьому. Та вже за тиждень навіть туман, який супроводжував гостей ледь не всю дорогу, не став на заваді зустрічі давніх друзів.

А хто був у складі делегації! Два Шевченківські лауреати: заслужений журналіст України Дмитро Іванов (виборов премію у 2010 році) та поет, головний редактор газети земляцтва «Отчий поріг» Леонід Горлач (лауреат 2013 року); заслужений артист України, композитор, автор музики відомої пісні «Я козачка твоя» Микола Збарацький; перший заступник голови Ради товариства «Чернігівське земляцтво»Тетяна Літошко; голова Прилуцького відділення Чернігівського земляцтва у Києві Павло Кривонос та його заступник Микола Гордієнко; дослідник життя і творчості Тараса Шевченка та Григорія Сковороди, ініціатор створення Шевченківської світлиці у Прилуках Борис Войцехівський та інші.

Саме в ЦТДЮ, у світлиці, яка все більше нагадує музей, і зібралися земляки. Зустрічав гостей міський голова Прилук Юрій Беркут зі своїми заступниками та секретарем міськради Олександром Правосудом. У світлиці не було де яблуку впасти. І це не дивно. Адже Дмитро Йосипович та Леонід Никифорович того дня читали свої неперевершені вірші. Слухаючи їх, починаєш розуміти, що, поки живуть такі продовжувачі справи Великого Кобзаря, українська мова не зникне, не забудеться.

Для мене кожен приїзд до Прилук – святковий промінчик, а то й цілий сонячний день, – зізнався Дмитро Іванов. – А тут ще й нагода така особлива – мій колега та давній друг Леонід Горлач став лауреатом Шевченківської премії. Він уже давно заслужив на це. Леонід Никифорович вкотре довів, що найталановитіші люди живуть саме на Чернігівській землі. Тож попросимо його почитати нам свої вірші.

І залунали в Шевченківській світлиці гучні оплески. Прилучани вітали Леоніда Горлача не тільки зі здобуттям премії, а й із 72-м днем народженням, який поет відсвяткував напередодні.

Я хотів би розпочати все ж таки з подяк, – узяв слово Леонід Горлач. – Будь-який успіх людини, як творця, – це плід колективної діяльності. От хоча б книга «Знак розбитого ярма», за яку я отримав лауреатство. Вона б не побачила світ, якби не допомога земляцтва і особисто Павла Кривоноса та Миколи Гордієнка. За що моїм землякам велике спасибі.

А потім зазвучала чарівна поезія Леоніда Горлача. І до чого ж талановитий цей автор! Він написав уже близько 50 книг, серед яких 6 романів у віршах. А це не так легко, як комусь здається.

Читав вірші друга і Дмитро Іванов, а далі, на прохання зібрання, він декламував і власні твори. До речі, так, як читає поезію Дмитро Йосипович, ще треба зуміти. Йому дійсно віриш, співпереживаючи кожному слову.

Як виявилося, пан Іванов ще й гарно співає. Під акомпанемент Миколи Збарацького він виконав кілька пісень на власні вірші, музику до яких написав Микола Васильович. Поклав на ноти композитор і 21 поезію Леоніда Горлача. Тож під час зустрічі із Шевченківськими лауреатами в ЦТДЮ більше години лилася українська пісня.

Потім столичні гості рушили до гімназії №1, де взяли участь у відкритті встановленої за кошти земляцтва меморіальної дошки основоположнику українського націоналізму, вихідцю з Прилуцького краю Миколі Міхновському.

Прилуцька земля дала світу багато славних імен, – звернувся до присутніх на церемонії Юрій Беркут. – Нині і в Україну, і в наше місто повертається ім’я Миколи Міхновського, яке тривалий час було забуте. Микола Іванович сказав чимало пророчих слів, які можна трактувати по-різному, але деякі з них будуть актуальними завжди. Він казав: «Давайте єднатися, бо тільки так ми будемо сильні». І я хочу, щоб зараз прилуцька громада теж єдналася, трималася купи, аби наше місто розвивалося і процвітало.

Важко сказати, скільки постатей в Україні, які зробили великий внесок у розвиток держави, залишаються забутими, – підтримав думку мера Прилук Микола Гордієнко. – Але їхні імена треба повертати. Прилуцька земля народила цілу плеяду талановитих людей, і серед них – Микола Міхновський. У своїй четвертій заповіді він говорив, що необхідно шанувати рідну мову. І це дуже актуально зараз. Встановлення меморіальної дошки – це надзвичайно добре. Однак я вважаю, що потрібно рухатися далі. Тож упевнений, що вже зовсім скоро в гімназії №1 з’являться погруддя Миколи Івановича та музейний куточок, присвячений йому.

Юрій Володимирович та Микола Павлович і відкрили меморіальну дошку, яка нині прикрашає фасад найстарішого навчального закладу Прилук, якому в 2014-му виповниться 140 років.

Не могли представники земляцтва, відвідуючи Прилуки, не покласти квіти до пам’ятника Тараса Шевченку і не посидіти на своїй лавочці, подарованій місту. Після чого Юрій Беркут провів для гостей екскурсію історичною зоною Прилук.

Візит земляків, родичів вдався. Він був сповнений духовністю, культурою, історією. Тож до нових зустрічей, дороге Чернігівське земляцтво! Приїжджай до нас частіше!

Роман Марусич
За інформацією газети «Відомості Чернігівщини»

 

Особлива роль у виконанні завдань, поставлених Президентом України, належить виконавчій владі,
яка повинна діяти прозоро і публічно

На цьому голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив під час проведення спільного засідання Громадської гуманітарної ради при голові облдержадміністрації та Організаційного комітету з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка.

Перед засіданням його учасники мали змогу ознайомитися з тематичною виставкою «Тарасове слово», підготовлену Чернігівським історичним музеєм ім. В.В.Тарновського та Державним архівом Чернігівської області.

Під час засідання про хід підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка розповіли голова обласної ради Анатолій Мельник, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергій Мойсієнко, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський, голова обласного відділення Національної Всеукраїнської музичної спілки, директор Чернігівського музичного училища ім. Л.Ревуцького Володимир Суховерський, лауреат Шевченківської премії, головний редактор газети «Гарт» Дмитро Іванов, декан філологічного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Забарний, голова обласної організації Національної Спілки письменників України Олена Конечна.

Як наголосив очільник області, саме такий формат зустрічі дозволить максимально врахувати думки та побажання громадських активістів, представників сфери науки, освіти, культури, засобів масової інформації.

«Як зазначає Президент України Віктор Янукович, «ідея консолідуючої ролі громадянського суспільства для формування української громадянської нації починає наповнюватися реальним змістом». Адже саме такі зустрічі за участю представників влади і громадськості, під час яких відбувається відкритий і конструктивний обмін думками, сприяють утвердженню в Україні громадянського суспільства як гарантії її демократичного розвитку», - відзначив голова облдержадміністрації.

Глава держави провів два засідання Громадської гуманітарної ради з питань підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка, на яких було підбито підсумки проведеної роботи та окреслені завдання щодо відзначення ювілею Великого Кобзаря на 2013 та 2014 роки.

За словами Володимира Хоменка, головний акцент зроблено на те, що святкування цієї визначної події, спрямоване на утвердження авторитету України в світовому співтоваристві, позицій нашої держави як високорозвинутої культурної країни, надзвичайно важливе для українського суспільства і має бути проведено на належному організаційному рівні.

Президент України відзначив, що підготовка до цієї дати перетворилася на справжній всенародний рух, що значно підвищує рівень відповідальності, з якою влада має підійти до відзначення знаменної дати.

Одним з першочергових завдань, визначених Главою держави, має стати поновлення інформації про всі пам’ятники, музеї та знаки Тараса Шевченка в Україні, впорядкування та відновлення їх, облаштування відповідних туристичних маршрутів.

В рамках проведення підготовчої роботи в області утворений Організаційний комітет з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка, який провів засідання 29 квітня.

Виконавчими комітетами Прилуцької, Ніжинської, Чернігівської міських рад, районними державними адміністраціями затверджено відповідні плани заходів.

За результатами засідання Оргкомітету та враховуючи пропозиції громадського оргкомітету у травні цього року затверджено обласний План заходів, який реалізується сьогодні закладами культури і освіти, висвітлюється місцевими засобами масової інформації.

Яскравим прикладом стала цьогорічна прем’єра опери „Катерина”, поставленої за твором Великого Кобзаря колективом Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка.

Володимир Хоменко відзначив, що для Чернігівщини важливого значення набуває упорядкування пам’ятних місць у містах і селах, де перебував Т.Г.Шевченко, яких у нас більше 30.

На території області знаходиться 54 об’єкти історії та монументального мистецтва, пов’язаних із життям та діяльністю поета. Районними державними адміністраціями та міськими виконавчими комітетами на даний час здійснюються заходи з ремонтних робіт пам’яток та благоустрій, упорядкування прилеглих територій.

З метою вшанування пам'яті видатного українського поета розроблено та затверджено напрямки тематичних екскурсійно-туристичних маршрутів Чернігівщини «Шляхами Т.Г. Шевченка».

Надалі планується організація та проведення ряду заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка. В рамках «Шевченківського тижня», «Шевченківських читань» запланований комплекс тематичних заходів, акцій, виставок, конкурсів читців, вечорів поезії, літературно-мистецьких свят.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: особлива роль у виконанні завдань, поставлених Президентом України, належить виконавчій владі, яка повинна діяти прозоро і публічно.

Враховуючи пропозиції, надані на засіданні, визначено першочергові завдання. Серед основних – активізація роботи з благоустрою об’єктів, пов’язаних з ім’ям Т.Г.Шевченка; участь у проведенні регіональних творчих звітів у Національному палаці мистецтв «Україна»; підтримка громадських та благодійних організацій в діяльності щодо вшанування та популяризації творчості Т.Г.Шевченка; популяризація творчості Кобзаря серед гостей України; посилення інформування спільноти про підготовку та святкування ювілею Т.Г.Шевченка, в тому числі шляхом створення окремих сторінок на офіційних інтернет-порталах тощо.

«Вирішити ці завдання можливо за умови тісної співпраці органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, громадських організацій та засобів масової інформації», - наголосив очільник області.

Доопрацьований Обласний план заходів з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка буде затверджено спільним рішенням Громадської гуманітарної ради та Організаційного комітету.

Прес-служба облдержадміністрації

Переглядів:151