Традиційно на початку березня проходить щорічний обласний конкурс «Первоцвіт» м. Ніжин. Відбіркові тури конкурсу пройшли в стінах музичної школи. Найдостойніші були рекомендовані на ІІ тур у м. Ніжин та м. Чернігів. 06 березня 2014 року учні по класу фортепіано Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького прийняли участь в конкурсі. Приємною звісткою було те, що юна учениця 2 класу Нощенко Таміла (клас викладача Ушенко Т.В.) отримала І місце. На конкурсах подібного рівня дівчина приймає участь вперше. І така висока оцінка журі є великою честю як для учениці,так і для викладача. Маємо надію, що в подальшому ми ще не раз почуємо це ім’я на всеукраїнських та міжнародних конкурсах.


Напередодні святкування 200-річчя Тараса Шевченка у читальній залі міської центральної бібліотеки відбулась зустріч із відомими людьми міста – письменниками, краєзнавцями, працівниками в галузі культури, спорту та талановитою молоддю міста. Про Шевченка як особистість на теренах історичного і культурного простору України говорили вчитель-філолог Світлана Розінко, автор багатьох краєзнавчих розвідок з шевченківської теми Анатолій Риженко, член Спілки письменників України Ніна Ткаченко, лауреат ювілейної премії літературно-мистецької премії «Квіт папороті» - 2012 Ніна Кочубей. У ході зустрічі була презентована книга Миколи Турківського «Тарас». Сам автор мав змогу розповісти про роботу над шевченкініаною. Присутні мали можливість висловити своє бачення постаті Тараса у 21 столітті та через відеозаписи дослухатись до думок відомого видавця Івана Малковича, письменників Андрія Куркова, Оксани Забужко, братів Капранових, актора Богдана Ступки. Про сприйняття творчості Шевченка говорили дипломанти літературно-мистецької премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» Владислав Дмитрієвський та Аліна Сивенко. Заслужений працівник культури України Ольга Середа читала «Лілею» Тараса Шевченка.


14 березня в дитячій бібліотеці відбулася година духовності до 450-річчя друку «Апостола» в друкарні Івана Федорова «Спочатку було слово…». На початку заходу гості бібліотеки - учні 10-А класу гімназії № 5 переглянули мультимедійну презентацію про створення перших книг та фрагмент художнього фільму про Івана Федорова. Перша друкована книга, зрозуміло, була релігійного змісту, саме тому на зустріч з підлітками ведуча заходу бібліотекар Ольга Лукаш запросила отця Сергія зі Срітенського собору Свято-Троїцького Густинського монастиря, якій відповідав на питання, що цікавлять молодь, як то: просвітницька діяльність апостолів, коли треба читати «Біблію» та якою має бути православна книга у наш час.

21 березня у краєзнавчому музеї відбулося відкриття персональної виставки художніх робіт С.С. Вербищука «Весняна симфонія». Виставка присвячена 55-річчю художника. Крім того на виставці було презентовано нову книгу для дітей «Сонячні дні домовичка Мелетія», яка написана по роботах С.С. Вербищука. На відкритті звучали вірші дружини художника та фрагменти із нової книжечки, також демонструвалися слайди робіт майстра, які не представлені на виставці. 25 березня в дитячій музичній школі відбувся концерт, присвячений 125- річчю від дня народження видатного українського композитора Л.М. Ревуцького «Видатний син українського народу». В концерті прозвучали хорові твори нашого славетного земляка Левка Ревуцького у виконанні хору молодших класів (керівник Тетяна Хотінь, концертмейстер Валентина Шуляк) та хору старших класів (керівник Валерій Проценко, концертмейстер Ольга Оніщенко). У виконанні Ніни Павлютіної прозвучала пісня «Ну розкажи» (музика Л. Ревуцького, слова С. Хоменка). Нікого в залі не залишив байдужим виступ талановитої виконавиці на скрипці та фортепіано Анни Липкіної (клас викладача Галини Проценко, Любові Чорноморець). Тепло зустрічали слухачі виступи ансамблю домристів «Скерцо» (керівник Валентина Голобородько, концертмейстер Надія Котляревська)), учня відділу народних інструментів Олександра Швидкого (клас викладача Галини Суховерської) та учениці фортепіанного відділу Надії Сич (клас викладача Юлії Бенеда).


26 березня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відкрилась виставка робіт прилучанки Наталії Бодько «Повернення в дитинство». Подібна виставка робіт, виконана на графічному планшеті, у бібліотеці презентується вперше. Це ілюстрації до дитячих книг, що виходять у Харківському видавництві «New Time», із яким співпрацює художниця-графік. Виставка приурочена Тижню дитячо-юнацького читання, який традиційно проходить в Україні під час шкільних березневих канікул. У ході зустрічі присутні познайомились із творчістю юної художниці. Із схвальними словами виступили вчителька сформованої художниці Неля Шигань, вчитель образотворчої майстерні ЦТДЮ Лариса Сидоренко та член Спілок художників України та Росії Петро Бойко. Бібліотекарями була підготовлена презентація про еволюційний процес художньої ілюстрації дитячої книги, відбулось відеознайомство із творчістю сучасних художників-ілюстраторів України Євгенією Гапчинською, Станіславом Єрко та Костем Лавро. Не залишили нікого байдужим малюнки прилучанина Степана Вербищука.


Літературний компас «Книги – найкращі друзі»

Традицією стало щорічне проведення під час весняних канікул школярів в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги. Цього року Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги має на меті не тільки залучити учнів до невичерпних джерел знань, а й інтегрувати не зовсім звичних дітей до суспільства. 27 березня до бібліотеки разом з активними читачами завітали й вихованці Центру реабілітації дітей-інвалідів. Для них бібліотекар Наталія Дроботько підготувала літературний компас «Книги – найкращі друзі». Діти відгадували персонажів найцікавіших книжок, дівчатка виконували завдання для справжніх принцес – розповідали про казки «Попелюшка», «Білосніжка» та інші, а хлопчики шукали серед книжкових героїв пару для принцес, про яких розповідали дівчата. Ніхто в цей день не сумував, так як працівники бібліотеки підготували перегляд сучасних мультфільмів про книги, а учні школи № 2 – веселі пісні.


Переглядів:1661