Відзначення в місті Прилуки Дня Конституції України

28 червня о 10:00 відбулося покладання квітів до пам'ятника ім.Т.Г.Шевченку, в якому взяли участь міський голова, заступники міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуюча справами виконавчого комітету Прилуцької міської ради, радники міського голови, депутати міської ради, посадові особи місцевого самоврядування, керівники та представники підприємств, установ, організацій міста, громадськість, голови комітетів самоорганізації населення мікрорайонів міста, представники громадських організацій, активна громадськість міста, місцеві засоби масової інформації.

Цього ж дня о 17:00 в міському Будинку культури відбувся святковий концерт до Дня Конституції України. Всіх присутніх привітав міський голова Дмитро Васильович Барнаш. В концертній програмі прийняли участь колективи художньої самодіяльності міського Будинку культури: народний оркестр народних інструментів, народна студія вокального мистецтва “Оріон”, народний театр хореографічної мініатюри “Апломб”; хореографічний колектив “Прилучаночка” та зразкова вокальна студія “Натхнення” школи мистецтв, солісти ЦТДЮ.

29 червня до Дня молоді відбулася пляжна вечірка “Позитив пляж паті”.

Атмосферу позитивної, теплої, літньої вечірки створили гурти: “Не ждали”, “Мамай”, гурт з міста Київ ”Infa” та реп виконавці: “Артур”, “Слава Nelson”, “Nake”, “Fast Pitch”, “Сев.Ро”, “Мс.Бутик”, “Cheka”, “Minigun”, “Volk”, “Gr1d I Puma”.

В блоці танцювальної музики розважали: “DJ Beast”, “DJ Gromow”, “DJ Oleks”, “DJ Crok”, “MC Alekx G-bita”, фаер-шоу “Агній”, козацькі розваги від “Куреня Івана Сірка” та ГФ “Козацька варта”. День молоді об`єднав багато шанувальників мистецтва різних направлень.



МОЛОДІЖНЕ ВІЧЕ «МИ – МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ!»

28 червня наша країна відзначає День Конституції. Головний закон нашої держави гарантує кожному рівні права на вільний доступ до інформації та право на вільний розвиток своєї особистості. Вагому роль у реалізації цих прав у сучасному суспільстві відіграють бібліотеки, які є центрами інформації та культури.

Саме реалізації молоддю своїх конституційних прав в закладах культури було присвячене молодіжне віче «Ми – майбутнє України!», яке 25 червня відбулося в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей імені Павла Білецького-Носенка.

Ведуча заходу бібліотекар Ольга Лукаш ознайомила присутніх з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, в мультимедійній презентації прослідкувала шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України. Напередодні Віче працівники бібліотеки провели серед читачів опитування «Яка вона – сучасна молодь?», підсумки якого візуалізовали у презентації.

До спілкування працівники бібліотеки запросили і представників управління юстиції, молодіжних громадських організацій та засобів масової інформації. Разом всі обговорили питання «Чим бібліотека може бути корисна молоді у реалізації культурних прав, гарантованих Конституцією?».



ПЕРЕГОНИ НА ПОЗАШЛЯХОВИКАХ

21 червня на території Удайцівської сільської ради з самого ранку було вже досить людно. А все це тому, що Прилуцький козацький полк міжнародної громадської організації "Козацтво Запорозьке" вирішив подарувати жителям нашого міста та району величезну порцію адреналіну — перегони на позашляховиках.

Відкриття, що було заплановано на 10:00 затрималось на годинку, але це лише підігріло запал глядачів. І коли гармата вистрілила, символізуючи початок змагань, люди загули як бджоли у вулику. Напутні слова учасникам перегонів сказали міський голова Дмитро Барнаш, отаман Прилуцького козацького полку Олександр Руденко та голова Прилуцько-Варвинського об'єднаного міського військового комісаріату Юрій Лесніца.

15 перешкод у вигляді глибоких рвів з водою треба було пройти на швидкість учасникам на позашляховиках, квадроциклах та мотобайках. Далеко не всі дійшли до кінця дистанції, багато хто був змушений залишити гонку через несправності після потрапляння води під капот, але ті, хто дійшов — отримали свої винагороди.

Поки татусі допомагали учасникам вибиратись із груд бруду, витягуючи тросом, дітвора могла пострибати на батуті, посмакувати солодкої вати та сфотографуватись на транспортних засобах учасників.

Головним сюрпризом дійства був показовий виступ пілоту на спортивному літаку. У програмі виступу були фігури вищого пілотажу: мертва петля, круте піке, бочка, бойовий розворот. Такого прилучани ще не бачили! Незабутні емоції, подарував пілот усім присутнім.

Протягом усього дня гостей шоу розважали піснями та танцями учасники місцевих хореографічних та вокальних колективів. І як завжди, біля козацького намету, кожен міг скуштувати шашлик, куліш та інші смакоти.



СВЯТО МОРОЗИВА

20 червня з 10:30 Театральна площа зібрала величезну кучу дітлахів, тому що в місто Прилуки завітало Свято морозива.

Конкурси з найсмачнішими призами у вигляді рожків, ескімо та брикетів викликали захват у малечі. Діти з задоволенням розгадували загадки, приймали участі в конкурсах малюнків на асфальті, на мольберті, за що і отримували солодощі. Найкращі роботи одразу ж вивішувались на загальний огляд, а асфальт до самого недільного дощу беріг сліди творіння юних майстрів. До речі, хто завітав на свято у червоному був нагороджений значком від організатора.

День проведення Свята морозива співпав з днем проведення концерту Наталії Могилевської в м. Прилуки, тому вона теж не стояла осторонь та прийняла активну участь у конкурсній програмі, підготовленій організаторами Свята.

Дітвора довго не хотіла розходитись, адже морозиво — найулюбленіші ласощі не лише малюків, а і дорослих. Будемо сподіватисть, що Свято морозива ще неодноразово буде проводитись у нашому місті.



«Посмішкою дитини співає щастя»

19 червня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відкрилась виставка фотоаматорів Прилуччини «Посмішкою дитини співає щастя».

Ця виставка вперше проходила на конкурсній основі, тому викликала неабиякий інтерес серед прилучан. До конкурсу долучилось чимало учасників, але організатори змогли вибрати 36 робіт, саме стільки скільки може вмістити виставкова площина бібліотеки. Компетентне журі, до складу якого увійшли професійний фотомайстер Віктор Молодий, фотоаматор Євгенія Жежерун, прилуцький художник Анатолій Риженко, начальник відділу культури Оксана Швидка та психолог відділу освіти Оксана Швидкова, із неприхованою складністю визначили призові місця.

Так, переможцем став Олександр Індило із світлиною «У сніжну зиму веселіше», друге місце у Ніни Горбань, фото «Не у тій капусті, що гроші, а в тій, що лопухи», третє - у Людмили Трошиної за фото «У жіночих руках тримається щастя». Були визначені два фото-переможці у номінації «глядацькі симпатії». Ними стали фото Владислава Скочія «Щастя буває різним» та Євгенії Хитрик «Я прикрасила собою світ». Родзинкою конкурсу став вибір-ексклюзив світлини від наймолодшого гостя свята трирічного Олега Савченка. Він визначив найкращим фото Людмили Самусенко «Я запрошую вас у свій казковий світ». Всі переможці отримали призи від спонсора конкурсу, яким став магазин «Енергія світла».

Виставка триватиме протягом літнього періоду. Саме у такий спосіб заклад хоче додати оптимізму українцям у тій ситуації, що склалась у країні. Адже заради щасливого сміху дитини варто жити і захищати свою країну.



Родзинки Миколиного ярмарку

Традиційний Миколин ярмарок в Прилуках цього року мав окремі родзинки в культурній програмі.

Ними стали поетичні читання на Літературній алеї біля пам’ятника поетеси-землячки Любові Забашти.

Читання започаткували міська та районна центральні бібліотеки міста.

Першими на таку пропозицію відгукнулись поетеса Валентина Грибенко, член Спілки письменників України Ніна Ткаченко, початківця поетичного слова Ніна Заболотна, поет із народу Микола Закревський та прилуцька молодь, що тільки починає смакувати слово.

Вірші довільної тематики «слухала» Любов Забашта та ярмаркувальники, а молодь ще і виконувала пісні та власні вірші.

Учасники поетичних читань сподіваються, що перші читання переростуть у традицію і кожен наступний ярмарок буде збирати все більше шанувальників слова.



19 червня у виставковому залі музею до Дня Конституції України відбулася краєзнавча година «Права дитини».

На захід були запрошені учні 5-7-х класів ЗОШ № 7. Діти були ознайомлені з правилами, за якими живуть мешканці нашої країни і називаються «законами». Законів багато, та серед них є найголовніший, що зветься словом "Конституція". Аудиторії було представлено хронологію прав та законів, які діяли в нашій країні з часів Київської Русі. Також було обговорено 2-й розділ Конституції України, в якому йдеться про «Права, свободи й обов’язки людини і громадянина».

Після бесіди, учням було запропоновано написати конституцію уявної країни, де панує хаос і безладдя, щоб жити в мирі, дружбі, взаєморозумінні та злагоді. На завершення заходу аудиторії продемонстрували відео прав дитини, згідно Конвенції ООН про права дитини.



Міні-інтерв’ю «Я і книга»

Літо – час шкільних канікул, коли діти відкривають світ і себе в цьому світі. Щорічно Прилуцька міська бібліотека для дітей впроваджує Програму літніх читань, які сприяють створенню комфортного бібліотечного середовища, популяризації нових книг, проведенню цікавих заходів та Інтернет-спілкуванню.

Якщо протягом навчального року школярі переважно читають програмову літературу, то влітку весь свій вільний час діти можуть присвятити читанню і улюбленим захопленням. Ось і 13 червня в бібліотеці пройшло міні-інтерв’ю «Я і книга». Для учнів початкової ланки НВК № 15 бібліотекар Наталія Дроботько, використовуючи мультимедійну презентацію, розказала про значення книги та читання в житті людини.

Інтерв'ю частіше використовується як метод збору інформації, це розмова у формі запитань та відповідей, тож і учні у формі інтерв’ю познайомили друзів із своїми читацькими вподобаннями та порекомендували найцікавіші книги.

Ведуча звернула увагу дітей на серію книг, які розповідають про життя геніальних дітей. Ця серія так і зветься «Життя видатних дітей». В одному із видань, що належать перу українського письменника Сашка Дерманського розповідається про нашого земляка Олександра Довженка, буктрейлер за творами якого учні переглянули на закінчення зустрічі.

Переглядів:2187