Заборонено спалювати відходи, у тому числі залишки рослинності !!!

Випалювання сухої рослинності це — забруднення атмосферного повітря, руйнування екосистем (знищення комах, тварин, рослин та мікроорганізмів), погіршення якості грунту, спричинення різноманітних захворювань, руйнування будівель та об'єктів інфраструктури.

Відповідно до статті 42 Закону України “Про відходи”, Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства № 105 від 10.04.2006, протокольного рішення засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 09.03.2023 № 3, підпункту 6 пункту 14.2. Правил благоустрою території м.Прилуки (нова редакція), затверджених рішенням міської ради від від 25.10.2019 №2 (62 сесія 7 скликання) спалювати рослинні рештки, суху рослинність,  порушувати правила протипожежної безпеки категорично заборонено.

         Компостування — це цивілізоване поводження із залишками рослинності, це:

-добрива вже знаходяться на земельній ділянці, тобто транспортування відпадає;

-Ви знаєте що там знаходиться;

-розкладаючись листя, бадилля, дрібні гілочки повертають всі поживні речовини, які були накопичені в період вегетації. Ті частини, що розкладаються повільніше, виконують структуруючу функцію грунту, покращуючи його якість.

-також поступово розкладаючись, залишки живлять бактерій і комах, що існують в грунті. Такий симбіоз видаляє з грунту патогенні організми грибкового та бактеріального типу.

         Ще одне застосування опалого листя — це мульчування ним рослин на присадибній ділянці. У такий спосіб захищається грунт та поліпшується його якість. Мульчування перешкоджає росту бур’янів.

            Таким чином виконуючи компостування та мульчування господар не тільки не має негативного впливу на довкілля, а навпаки — відновлює та живить грунт, поліпшує якість повітря бо не спалює рослинні залишки.

Комунальне підприємство “Муніципальний контроль” нагадує, що спалювання відходів, у тому числі й рослинних решток це — порушення  Правил благоустрою території м. Прилуки (нова редакція)  тягнуть за собою накладення штрафу на фізичних осіб: від 340 до 1360 грн; на юридичних осіб: від 850 до 1700 грн  (стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Стосовно іншої сухої рослинності (стерні, сухих гілок дерев, тощо), то частиною 3 статті 27 Закону України «Про рослинний світ» передбачено, що випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Однак, на даний час, вищевказаний порядок не затверджений, а тому будь-які дії щодо спалювання сухої рослинності будуть вважатися самовільними та протиправними.

            За спалювання решток сухої рослинності, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачається адміністративна відповідальність у вигляді накладання штрафу на громадян від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060-6120грн.) і на посадових осіб - від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300-21420грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(6120-12240грн.) і на посадових осіб - від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(21420-30600грн.).

         У березні 2022 року внесено зміни до статті 113 “Диверсія” Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану, до яких віднесено і підпали.

         При виявленні порушників законодавства щодо заборони спалювання сухої рослинності, у тому числі рослинних решток необхідно повідомити органи національної поліції за телефоном “102” або Державну екологічну інспекцію у Чернігівській області за телефоном (0462) 62-13-65.

  

Головний спеціаліст санітарно-екологічного

контролю управління з питань надзвичайних

ситуацій та  оборонної роботи міської ради                      А.Г.БОЙЧЕНКО

 
 
 
 
Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про дії у разі евакуації із радіаційної зони!
 
 

Поради від ДСНС: що робити у випадку радіаційної загрози

https://dsns.gov.ua/.../nebezpeki.../radiaciina-nebezpeka

https://web.telegram.org/a/#-1152058353

 

 

 

 

 

 
 
 

З метою інформування населення про мінну безпеку Мінреінтеграції підготувало 39 флеш-відеороликів, які є доступними для вільного скачування та перегляду за посиланням:

https://drive.google.com/drive/folders/1uRVyIo49HVIQMshsDa3G4GM_QCAS9ndN

 

Увага! Шановні мешканці м.Прилук та Прилуцького району інформуємо вас

про небезпеку вибухонебезпечних предметів!

У наслідок широкомасштабного військового вторгнення рф в Україну та ведення їх військами активних бойових дій, постійних обстрілів, мінувань територій та об’єктів цивільної інфраструктури в межах населених пунктів, включаючи встановлення саморобних вибухових пристроїв, майже 14 % території держави стали небезпечними від вибухонебезпечних предметів.

Зважаючи на критичне соціальне значення порушеного питання та необхідність попередження випадків травмування цивільного населення через небезпечне поводження з вибухонебезпечними предметами до вашої уваги пропонуємо переглянути відео матеріал:

https://drive.google.com/file/d/1CXKYZpSg7z9rkcIq3DLOu05Hzs00Rufp/view?usp=sharing .

 

Захисні споруди м. Прилуки

Укриття населення у фонді захисних споруд цивільного захисту

1. До захисних споруд цивільного захисту належать:

1) сховище - герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів;

2) протирадіаційне укриття - негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості та дії звичайних засобів ураження.

2.Для укриття населення також використовуються споруди подвійного призначення - наземні або підземні будівлі/споруди чи їх окремі частини, що спроектовані або пристосовані для використання за основним функціональним призначенням, у тому числі для захисту населення, та в яких створені умови для тимчасового перебування людей.

Найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей з метою зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Захисні споруди цивільного захисту, споруди подвійного призначення та найпростіші укриття складають фонд захисних споруд цивільного захисту і належать до засобів колективного захисту.

3. Укриттю підлягають:

1) у сховищах:

а) працівники найбільшої працюючої зміни суб’єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту та розташованих у зонах можливих значних руйнувань населених пунктів;

б) працівники найбільшої працюючої зміни атомних електростанцій, інших ядерних установок, працівники суб’єктів господарювання, які забезпечують функціонування таких станцій (установок) та перебувають у зоні можливих значних руйнувань навколо них;

в) працівники найбільшої працюючої зміни суб’єктів господарювання, віднесених до категорії особливої важливості цивільного захисту та розташованих за межами зон можливих значних руйнувань населених пунктів;

г) хворі, медичний та обслуговуючий персонал закладів охорони здоров’я, які не підлягають евакуації в безпечне місце і перебувають у зонах можливих значних руйнувань населених пунктів;

2) у протирадіаційних укриттях - населення, у тому числі працівники суб’єктів господарювання, хворі, медичний та обслуговуючий персонал закладів охорони здоров’я, евакуйоване населення, яке проживає або працює в зонах можливого небезпечного і значного радіоактивного забруднення, крім тих, хто підлягає укриттю у сховищах;

3) у спорудах подвійного призначення - населення, яке підлягає укриттю в захисних спорудах цивільного захисту, крім таких споруд, що мають перебувати в постійній готовності до використання за призначенням;

4) у найпростіших укриттях - населення, яке не підлягає укриттю в захисних спорудах та спорудах подвійного призначення.

Утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється їх власниками, користувачами, юридичними особами, на балансі яких вони перебувають (у тому числі споруд, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації (корпоратизації), за рахунок власних коштів.

У разі використання однієї захисної споруди цивільного захисту кількома власниками, користувачами, юридичними особами вони беруть участь в утриманні такої споруди відповідно до укладених між ними договорів.

Захисні споруди цивільного захисту державної та комунальної власності не підлягають приватизації (відчуженню).

Контроль за створенням фонду захисних споруд цивільного захисту, готовністю його об’єктів до використання за призначенням забезпечує центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, та його територіальні органи спільно з місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

На балансі суб’єктів господарської діяльності міста різних форм власності перебуває на обліку 52 захисні споруди цивільного захисту.

З них:

- Сховищ – 23 (державної власності - 4, комунальної власності - 8, приватної власності - 11).

- Протирадіаційних укриттів (ПРУ) – 29, (державної власності – 3, комунальної власності – 18, приватної власності – 8).

Захисні споруди комунальної власності забезпечені питною водою, продуктами харчування довгострокового харчування, аварійними джерелами живлення.

 

ПЕРЕЛІК сховищ та протирадіаційних укриттів м.Прилуки  (додається)

 

ПЕРЕЛІК споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів м.Прилуки (додається)

 

Пунтки незламності комунальної власності

Назва закладу

Адреса, відповідальна особа, контактний телефон

Наявність споруди ЦЗ

Наявність котельні

1

Приміщення Прилуцької міської ради

вул. Незалежності, 82

(Степаненко Борис Миколайович,

066 06 76 425)

-

Індивідуальна

(газ)

2

Прилуцький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №10 (ліцей №10)

вул. Київська, 375 (Зімбалевська Юлія Петрівна,

066 88 31 059)

Найпростіше укриття

Індивідуальна (газ, дрова)

3

Центр творчості дітей та юнацтва Прилуцької міської ради Чернігівської області

вул. 1 Травня, 80 (Савченко Тетяна Михайлівна,

050 263 50 22)

Сховище

Індивідуальна

(газ)

4

Прилуцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 Прилуцької міської ради

вул. Саксаганського, 14

(Самусенко Олександр Миколайович,

050 915 22 25)

-

Централізоване

5

Заклад дошкільної освіти комбінованого типу №15 Прилуцької міської ради

2 пров. Миколаївський,

14-А

(Веремієнко Світлана Анатоліївна,

066 078 20 56)

ПРУ

Індивідуальна

(газ)

6

Дошкільний навчальний заклад №10

вул. Низова, 60 (Дрожнікова Лариса Василівна,

тел.: 38219)

-

Індивідуальна (газ)

7

Прилуцький ліцей №13 імені Святителя Іоасафа Бєлгородського

вул. Сорочинська, 36

(Калюжний Микола Володимирович, тел:74000)

Найпростіше укриття

Індивідуальна

(газ)

8

Заклад дошкільної освіти № 2

вул. Садова, 149А (Савченко Марина Василівна, тел: 74527)

-

Централізоване

9

Позашкільний навчальний заклад Прилуцька дитячо-юнацька спортивна школа Прилуцької міської ради Чернігівської області

вул. Пушкіна, 104-а

(Харченко Віктор Миколайович,

тел.: 50177)

-

Індивідуальна (газ, дрова)

10

Дошкільний навчальний заклад № 8, центр В.О.Сухомлин- ського

вул. Соборна, 42 (Ляшенко Олена Іванівна, тел.:33185)

Найпростіше укриття

Централізоване

11

Дошкільний навчальний заклад № 27

вул. Гвардійська, 90 (Борисенко

Неля Анатоліївна, тел.: 76370)

Найпростіше укриття

Централізоване

12

Ліцей № 9

пров. Фізкультурника, 24 (Симоненко

Наталія Петрівна,

тел.: 53211)

 

Найпростіше укриття

Централізоване

13

Дошкільний навчальний заклад № 25

вул. Юрія Коптєва, 9 (Купрій Валентина Іванівна, тел.:35210)

ПРУ

Централізоване

14

Дошкільний навчальний заклад № 26

вул. Ярмаркова, 45-В (Бербушенко Валентина Іванівна, тел.: 50277)

ПРУ

Централізоване

15

Дошкільний навчальний заклад № 29

вул. Богунська, 2б (Бондаренко Тетяна Володимирівна,

тел.: 53938)

ПРУ

Централізоване

16

Дошкільний навчальний заклад № 28, центр С.Ф.Русової

вул. Юрія Коптєва, 39 (Недільченко Олена Миколаївна,

тел.: 31203)

ПРУ

Централізоване

17

Ліцей №6

вул. Київська, 232 (Самозван Дмитро Володимирович,

тел.: 53148)

ПРУ

Централізоване

18

Ліцей №12

військове містечко-12 (Пилипенко Тетяна Віталіївна, тел: 75445)

Найпростіше укриття

Централізоване

19

Дошкільний навчальний заклад № 19

вул. Фабрична, 140 (Паніца Олена Сергіївна, тел: 74602)

Найпростіше укриття

Централізоване

20

Дошкільний навчальний заклад № 4

вул. 18 Вересня, 27 (Цибенко Ірина Володимирівна,

тел: 39247, 39243)

Найпростіше укриття

Централізоване

21

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради

 

вул. Короленка, 8 (Попко Валентин Петрович,

тел.: 50858, 52545)

 

-

Індивідуальна (газ)

22

Філія міського Будинку культури

в/м 12, буд. 1/107 (Дубовик Олександр Олександрович, тел.:30432)

 

-

Індивідуальна (електрична)

 

Пункти обігріву комунальної власності

Назва закладу

Адреса, відповідальна особа, контактний телефон

Наявність споруди ЦЗ

Наявність котельні

1

Прилуцький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №10 (ліцей №10)

вул. Київська, 375 (Зімбалевська Юлія Петрівна,

066 88 31 059)

Найпростіше укриття

Індивідуальна (газ, дрова)

2

Прилуцька дитячо-юнацька спортивна школа

вул. Пушкіна, 104-А (Харченко Віктор Миколайович,

066 45 40 643)

-

Індивідуальна (газ, дрова)

3

Центр творчості дітей та юнацтва Прилуцької міської ради Чернігівської області

вул. 1 Травня, 80 (Савченко Тетяна Михайлівна,

050 263 50 22)

Сховище

Індивідуальна

(газ)

4

Прилуцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 Прилуцької міської ради

вул. Саксаганського, 14

(Самусенко Олександр Миколайович,

050 915 22 25)

-

Централізоване

5

Прилуцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №12 Прилуцької міської ради

в/м -12

(Пилипенко Тетяна Віталіївна,

066 15 78 964)

Найпростіше укриття

Централізоване

6

Прилуцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 9 Прилуцької міської ради

пров. Фізкультурника, 24

(Симоненко

Наталія Петрівна, 066 209 29 23)

Найпростіше укриття

Індивідуальна

(газ)

7

Дошкільний навчальний заклад № 2 Прилуцької міської ради

вул. Садова, 149-А (Савченко Марина Василівна,

095 342 32 78)

-

Індивідуальна

(газ)

8

Дошкільний навчальний заклад № 4 Прилуцької міської ради

вул. 18 Вересня, 27 та 29

(Цибенко Ірина Володимирівна,

050 500 79 57)

Найпростіше укриття

Централізоване

9

Дошкільний навчальний заклад № 8 Прилуцької міської ради центр В.О.Сухомлин-ського

вул. Соборна, 42 (Ляшенко Олена Іванівна,

066 439 20 24)

Найпростіше укриття

Централізоване

10

Дошкільний навчальний заклад № 10 Прилуцької міської ради

вул. Низова, 60 (Дрожнікова Лариса Василівна,

063 280 32 18)

-

Індивідуальна

(газ)

11

Заклад дошкільної освіти комбінованого типу №15 Прилуцької міської ради

2 пров. Миколаївський, 14-А (Веремієнко Світлана Анатоліївна,

066 078 20 56)

ПРУ

Індивідуальна

(газ)

12

Дошкільний навчальний заклад комбінованого типу №25 Прилуцької міської ради

вул. Юрія Коптєва, 9 (Купрій Валентина Іванівна,

095 448 14 03)

ПРУ

Централізоване

13

Дошкільний навчальний заклад комбінованого типу № 26 Прилуцької міської ради

вул. Ярмаркова, 45-А (Бербушенко Валентина Іванівна, 050 758 89 10)

ПРУ

Централізоване

14

Дошкільний навчальний заклад № 28 центр С.Ф.Русової Прилуцької міської ради

вул. Юрія Коптєва, 39 (Недільченко Олена Миколаївна,

095 383 13 25)

ПРУ

Централізоване

15

Дошкільний навчальний заклад комбінованого типу № 29 Прилуцької міської ради

вул. Богунська, 2-Б (Бондаренко Тетяна Володимирівна,

066 284 33 30)

ПРУ

Індивідуальна

(газ)

16

Приміщення колишньої їдальні «Нафтовик»

вул. Шевченка, 107

(Голік Людмила Валеріївна,

099 010 31 16)

ПРУ

Централізоване

17

Приміщення у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради

вул. Короленка, 8 використовується як пункт обігріву відповідно до режиму роботи

(Попко Валентин Петрович,

095 330 85 63)

-

Побутові газові котли (3 шт)

Управління з питань надзвичайних ситуацій

та оборонної роботи міської ради

Схема розташування ЗСЦЗ (завантажити)

 

Система протипожежного захисту

Керівникам установ, підприємств, організацій нагадуємо, що у будівлях, приміщеннях та спорудах мають бути обладнані системи протипожежного захисту (СПЗ). Це передбачено пунктом 1.2 глави 1 розділу V Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС від 30.12.2014 № 1417 (далі — Правила № 1417). СПЗ не обладнують окремо розташовані застраховані одноповерхові наземні об’єкти громадського призначення, площа яких незалежно від їх ступеня вогнестійкості не перевищує 100 м2.

Система протипожежного захисту — це комплекс технічних засобів, що змонтований на об’єкті, призначений для виявлення, локалізування та ліквідування пожеж без втручання людини, захисту людей, матеріальних цінностей та довкілля від впливу небезпечних чинників пожежі.

Як проєктувати та де застосовувати СПЗ, визначають ДБН В.2.5-56:2014 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Системи протипожежного захисту» та інші нормативно-правові акти з питань пожежної безпеки.

СПЗ мають працювати цілодобово, крім випадків, обумовлених чинними нормативними документами. Керівники об'єктів, підприємств повинні забезпечити утримання засобів протипожежного захисту, зокрема систем протипожежного захисту, у працездатному стані та забезпечити підтримання їх експлуатаційної придатності. Зокрема, вони мають:

  • розробити комплексні заходи щодо утримання СПЗ відповідно до вимог технічного обслуговування;

  • розробити і затвердити положення, інструкції та інші документи, контролювати їх дотримання;

  • забезпечити дотримання вимог технічного обслуговування, стандартів, норм, інших відповідних нормативних актів;

  • організувати вивчення працівниками, які здійснюють контроль за експлуатацією СПЗ, будівельних норм (ДБН);

  • своєчасно надсилати повідомлення про спрацювання СПЗ або її вимкнення у територіальні органи державного пожежного нагляду, а також про вжиті у зв’язку з цим заходи із забезпечення пожежної безпеки захищуваного об’єкта.

Несправності, які впливають на працездатність СПЗ, повинні усуватися негайно, інші несправності усуваються в передбачені регламентом терміни. При цьому необхідно робити записи у відповідних журналах — Журналі обліку робіт щодо підтримання експлуатаційної придатності і ремонту (планового та позапланового) системи СПЗ і Журналі обліку санкціонованих та несанкціонованих спрацьовувань (відмов, несправностей) СПЗ.

Підтримання експлуатаційної придатності (технічне обслуговування) СПЗ здійснюється відповідно до вимог технічної документації підприємств-виготовлювачів та затверджених регламентів робіт з технічного обслуговування.

За інформацією Прилуцького РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області

 
 

Будьте обережні – африканська чума свиней

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області на території Ічнянського національного природного парку проведено епізоотичне обстеження в зв’язку з виявленням залишків двох трупів диких свиней. Відібраний патологічний матеріал направлено для проведення лабораторних досліджень та встановлення причини загибелі в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи , м. Київ.

У березні отримано результат досліджень - виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней.

У зв’язку з встановленням захворювання диких свиней на африканську чуму на території Ічнянського національного природного парку та з метою недопущення розповсюдження африканської чуми свиней цього ж дня проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Прилуцькій районній державній адміністрації.

Рішенням комісії визначено Ічнянський національний природній парк неблагополучним по африканській чумі свиней, затверджено План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання африканської чуми свиней на території Ічнянського національного природного парку.

Дане рішення доведено до виконавців. Заходи щодо оздоровлення неблагополучного пункту тривають. Створені робочі групи, які шляхом обходу перевіряють територію парку та прилеглі території на наявність загиблих тварин. Облаштовано місце згідно вимог для утилізації шляхом спалення виявлених трупів диких свиней. Широко проводиться просвітницько – роз’яснювальна робота серед населення, розповсюджуються листівки, пам’ятки, буклети.

Африканська чума свиней – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Інкубаційний період може тривати від 3 до 15 діб. Хвороба характеризується здебільшого гострим перебігом, проявляється лихоманкою, крововиливами, синюшністю, ураженням внутрішніх органів та високою смертністю.

Вірус АЧС залишається життєздатним:

  • в м’ясі хворих тварин- до 155 днів;

  • у гною та ґрунті – до 3 місяців;

  • у трупах свиней – до 2,5 місяців;

  • у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

  • в солонині – до 1 року;

  • в замороженому м’ясі – до 3 років.

Люди не хворіють на АЧС. Лише домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі.

На даний час ефективної вакцини не існує. Успішного лікування не має, тому лікування заборонене законодавством України.

Хвороба може швидко поширитись, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство необхідно утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами. Дотримуватись вимог біобезпеки. Не згодовувати свиням рештки зі свого столу. При підозрі на АЧС треба сповістити спеціаліста державної установи ветеринарної медицини (т. 5-25-80, 5-05-15, 3-86-78).

Управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи міської ради

За інформацією Прилуцької районної державної лікарні ветеринарної медицини

 
Розпорядження про запровадження коменданських годин
 

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього середовища

З настанням весни постало питання диму та вогнищ від спалення рослинних решток. Спалення вже стало невід'ємною ознакою цього періоду. Вкотре нагадуємо, що такі дії заборонені чинним законодавством, оскільки наносять значну шкоду довкіллю.

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища та призводить до забруднення атмосферного повітря, руйнування екосистеми (знищення комах, тварин, рослин та мікроорганізмів), погіршення якості ґрунту, спричинення різноманітних захворювань.

Відповідно до статті 42 Закону України “Про відходи”, Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства № 105 від 10.04.2006, протокольного рішення засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 09.03.2023 № 3, підпункту 6 пункту 14.2. Правил благоустрою території м.Прилуки (нова редакція), затверджених рішенням міської ради від від 25.10.2019 №2 (62 сесія 7 скликання) спалювати рослинні рештки, суху рослинність, порушувати правила протипожежної безпеки категорично заборонено.

Компостування — це цивілізоване поводження із залишками рослинності, це:

-добрива вже знаходяться на земельній ділянці, тобто транспортування відпадає;

-Ви знаєте що там знаходиться;

-розкладаючись листя, бадилля, дрібні гілочки повертають всі поживні речовини, які були накопичені в період вегетації. Ті частини, що розкладаються повільніше, виконують структуруючу функцію грунту, покращуючи його якість.

-також поступово розкладаючись, залишки живлять бактерій і комах, що існують в грунті. Такий симбіоз видаляє з грунту патогенні організми грибкового та бактеріального типу.

Ще одне застосування опалого листя — це мульчування ним рослин на присадибній ділянці. У такий спосіб захищається грунт та поліпшується його якість. Мульчування перешкоджає росту бур’янів.

Таким чином виконуючи компостування та мульчування господар не тільки не має негативного впливу на довкілля, а навпаки — відновлює та живить грунт, поліпшує якість повітря бо не спалює рослинні залишки.

Комунальне підприємство “Муніципальний контроль” нагадує, що спалювання відходів, у тому числі й рослинних решток це — порушення Правил благоустрою території м. Прилуки (нова редакція) тягнуть за собою накладення штрафу на фізичних осіб: від 340 до 1360 грн; на юридичних осіб: від 850 до 1700 грн (стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Стосовно іншої сухої рослинності (стерні, сухих гілок дерев, тощо), то частиною 3 статті 27 Закону України «Про рослинний світ» передбачено, що випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Однак, на даний час, вищевказаний порядок не затверджений, а тому будь-які дії щодо спалювання сухої рослинності будуть вважатися самовільними та протиправними.

За спалювання решток сухої рослинності, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачається адміністративна відповідальність у вигляді накладання штрафу на громадян від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060-6120грн.) і на посадових осіб - від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300-21420грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(6120-12240грн.) і на посадових осіб - від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(21420-30600грн.).

У березні 2022 року внесено зміни до статті 113 “Диверсія” Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану, до яких віднесено і підпали.

 

Головний спеціаліст санітарно-екологічного контролю управління з питань надзвичайних

ситуацій та оборонної роботи міської ради,  Анатолій БОЙЧЕНКО

 

За спалювання cyxoï трави та листя передбачений штраф

З настанням весни постало питання диму та вогнищ від спалення рослинних решток. Спалення вже стало невід'ємною ознакою цього періоду. Вкотре нагадуємо, що такі дії заборонені чинним законодавством, оскільки наносять значну шкоду довкіллю.

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища та призводить до забруднення атмосферного повітря, руйнування екосистеми (знищення комах, тварин, рослин та мікроорганізмів), погіршення якості ґрунту, спричинення різноманітних захворювань.

Нагадуємо, що за спалювання cyxoï трави та листя передбачений штраф від 3060 до 6120 грн для громадян, від 15300 rpн до 21420 грн для посадових ociб.

За ті самі дiï, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, доведеться заплатити від 6120 до 12 240 гривень.

У період военного стану паління трави може кваліфікуватися як диверсія.

Це передбачено частиною 2 статті 113Кримінального Кодексу України (Вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів a6o інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування a6o пошкодження обєктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту).

 

 
 

Будьте обережні на риболовлі

Настала весна, прямо на очах кресне крига, але любителів зимової риболовлі не стає менше. При цьому постійно порушуються правила безпеки на люду. Нехтування правилами безпеки під час підльодного лову риби може призвести до трагедії.

Про наслідки такого ставлення до власної безпеки свідчить красномовна статистика: вже більше сотні людських життів в Україні забрала вода з початку 2021 року.

Так, і в Чернігові 16 березня, 71-річний чоловік провалився під кригу на Десні. Постраждалого врятовано місцевими жителями ще до прибуття рятувальників.

Тому потрібно нагадати, що під час руху по льоду треба звертати увагу на його поверхню та обходити небезпечні місця і ділянки. Особливу обережність слід проявляти в місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, які впадають у водойму.

Якщо на лід виходить група людей, то відстань між ними повинна бути не менше 5 м. При переході по льоду в невідомому місці потрібно взяти палицю, щоб за її допомогою перевіряти міць льоду. Якщо від удару палицею з'явиться вода, то необхідно негайно поверну­тись назад. Ні в якому разі не перевіряйте лід ногою.

По тонкому льоду небезпечно ходити і групами і навіть поодинці, не маючи при собі міцної мотузки довжиною 10-15 м. У пошуках місця для риболовлі мотузку має нести той, що ззаду, а передній постійно перевіряє лід плішнею, обходить підозрілі місця, ділянки з тріщинами і розливами води на поверхні льоду.

Не можна пробивати поряд багато лунок. Лід повинен бути не менше 5-7 см, при цьому він повинен бути прозорим і чистим, якщо лід має каламутний або молочний колір, то бажано від ловлі відмовитися. Якщо ви відчуваєте, що лід тріщить і осідає, негайно зупиніться і з плішнею або льодобуром в руках відходьте назад ковзним кроком по вже пройденому шляху. А потім вибирайте інший напрямок або поверніться на берег.

Не можна підходити до затоплених дерев, підмиваємих берегів або до інших предметів, що вмерзли в лід, в цих місцях лід дуже тонкий і ви можете легко провалитися.

Речі, що ви взяли з собою на риболовлю, повинні бути легкі і зручні в перенесенні, щоб у випадку потрапляння під лід їх швидко можна було позбутися.

Якщо ви потрапили під лід потрібно:

не панікувати, оцінити ситуацію навколо;

вести себе спокійно, не борсаючись у воді, і не навалюючись всім тілом на кірку льоду;

щоб не зануритися у воду повністю, розкинути широко руки;

постаратися тіло привести в горизонтальне положення, обпертися ліктями об лід і “викинути” на лід ногу, що знаходиться найближче до кромки льоду і поворотом корпусу витягнути другу ногу;

спокійно спробувати відповзти від цього небезпечного місця, покликати на допомогу;

негайно викрутити промоклий одяг або перевдягнутися.
Знайти місце, захищене від вітру, вкритися ковдрою, випити гарячий чай, підкласти грілку, пляшки, наповнені гарячою водою до грудної клітки, до голови, під пахви. Якщо з собою не виявилося ні грілки, ні інших ємностей, можна нагріти камені в багатті, загорнути в тканину і прикласти до цих місць.

Не можна розтирати тіло, приймати алкоголь, це тільки завдасть шкоди організму. При розтиранні з судин почне надходити охолоджена кров до серця, що може призвести до зниження температури тіла, а алкоголь призведе до пригнічення нервової системи.

На жаль, попри численні заклики рятувальників, навіть в умовах небезпечних перепадів температурних показників, громадяни продовжують відвідувати водойми і наражати своє життя на небезпеку.

Виконуйте ці прості правила і поради та зробіть свою зимову риболовлю максимально безпечною.

Станіслав Михайленко, методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області

 

 

Небезпека переохолодження

В Україні в кінці поточного тижня та майже весь наступний тиждень очікується суттєве похолодання. Синоптики прогнозують уже з п’ятниці зниження температури, яка на нашої області півночі області може досягнути -23°С. Тому гостро стає проблема переохолодження.

При переохолодженні організм людини втрачає більше тепла, ніж виробляє. Це може відбутися при довгому знаходженні в умовах зниженої температури і при високій вологості повітря. Переохолодження організму також можливе при носінні тісного одягу, взуття та одягу що називається «не по погоді».

При цьому виникають три ступені переохолодження:

При легкому ступені переохолодження температура тіла знижується до 32-34 градусів. Шкірні покриви здобувають бліде забарвлення, з'являються озноб, утруднення мови, "гусяча шкіра". Артеріальний тиск залишається нормальним, якщо підвищується, то незначно. При легкому переохолодженні можливі обмороження різних ділянок тіла, 1-2 ступеня.

При середньому ступені переохолодження температура тіла знижується до 29-32 градусів. Пульс при цьому значно сповільнюється - до 50 ударів на хвилину. Шкіра стає синюшною, на дотик холодною. Знижується артеріальний тиск, а дихання стає поверхневим і нечастим. Часто при переохолодженні середньої тяжкості виникає раптова сонливість. При цій стадії переохолодження можливі обмороження 1-4 ступеня.

При важкому ступені переохолодження температура тіла стає нижчою 31 градуса. Людина вже втрачає свідомість, пульс його сповільнюється до 36 ударів в хвилину. Часто виникають судоми і блювота. Відбувається гостре кисневе голодування головного мозку. Обмороження при цьому ступені переохолодження дуже важкі, і якщо не надати негайну допомогу, настане задубіння і смерть.

Перша допомога при переохолодженні:

Допомога має надаватися правильно, інакше можна принести шкоду потерпілому.

Постраждалого потрібно помістити в тепле приміщення, зняти з нього промерзлу одяг і взуття, і зігріти, бажано у ванні з теплою водою, яку потрібно доводити до температури тіла (37 градусів) поступово, протягом 15 хвилин.

Після прийняття ванни розтерти тіло горілкою, до появи чутливості шкіри.

Добре укутати потерпілого і дати випити гарячого пиття. Не можна пити каву і алкоголь, які сприяють різкому розширенню кровоносних судин, що загрожує їх розривами, внутрішніми крововиливами та порушенню роботи серця.

Наслідки переохолодження:

Зазвичай переохолодження організму безслідно не проходить, адже захисні сили організму від перенесеного стресу знижуються. При переохолодженні організму будь-якого ступеня тяжкості створюються сприятливі умови для прояву гострих респіраторних захворювань, розвиваються органічні зміни в головному мозку і судинах.

Але найсерйознішим наслідком переохолодження можна вважати відмороження частин тіла і кінцівок.

Профілактика переохолоджень:

  • у холодну морозну погоду потрібно одягатися багатошарово - між шарами одягу тепло утримується за рахунок повітря;
  • металеві прикраси на морозі носити не рекомендується, бо вони охолоджуються швидше людського тіла, і виникає ризик переохолодження окремих ділянок шкіри;
  • зволожуючий крем, який використовується незадовго перед виходом на вулицю, збільшує ризик переохолодження і обмороження. Якщо морози середні, підійде жирна косметика для обличчя та рук. А при сильних морозах косметикою перед виходом на вулицю бажано не користуватися менш ніж за три години;
  • голодний шлунок не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом;
  • алкоголь в крові сприяє переохолодженню, викликаючи велику втрату тепла, одночасно створюючи помилковий ефект зігрівання організму зсередини;
  • куріння на морозі робить більш уразливими кінцівки, тому що зменшує циркуляцію крові в ногах і руках;
  • як тільки кінцівки почали замерзати, негайно ж починайте рухати ними, не дозволяючи їм мерзнути, інакше переохолодження посилиться, і пізніше рухи стануть хворобливими і виявляться значні пошкодження шкіри;
  • постійне загартовування організму попереджає його переохолодження, як і відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголь) і раціональне харчування.

Станіслав Михайленко,
методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області

 

Обережно піротехніка

Напередодні Новорічних та Різдвяних свят актуальності набуває питання придбання піротехнічних засобів та небезпека, пов’язана необережним поводженням з ними.

Піротехніка – це яскраве дійство, яке здатне зачарувати всіх. При правильному використанні воно захоплює, приносить тільки радість та незабутні враження. Але кожного року через необережне поводження з феєрверками та іншими піротехнічними засобами гинуть та травмуються як діти, так і дорослі.

Щоб не сумніватися в якості і безпеці, купувати піротехнічні засоби необхідно виключно у фірмових магазинах, а не на ринках, зупинках громадського транспорту або у сумнівних торговців.

Звертаємо увагу, щоб не травмувати ні себе, ні оточуючих, треба чітко дотримуватися інструкцій, якими повинні бути забезпечені всі піротехнічні вироби. Інструкція має бути українською мовою! В іншому разі – не купуйте. Це означає, що виріб – не сертифікований і користуватися ним небезпечно.

При купівлі піротехнічного виробу поцікавтесь у продавця наявністю сертифікату якості на товар, перевірте термін придатності та зверніть увагу на упаковку. Ні в якому разі не використовуйте піротехнічні вироби з дефектами: розірвані, зім’яті, підмочені, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту.

Піротехнічні засоби повинні купуватись дорослими, діти можуть користуватися ними тільки під наглядом батьків.

Пам’ятайте, горючі речовини та порох, які входять до складу піротехнічних виробів, дуже небезпечні. При необережному поводженні з ними або неправильному зберіганні вони легко розгоряються, що може призвести до пожежі. Тому, існують загальні правила, які обов’язково необхідно виконувати:

  • піротехнічні вироби зберігати слід в недоступних для дітей місцях, подалі від нагрівальних приладів та відкритого вогню;
  • відстань від місця феєрверку до поруч розташованих будівель, споруд, повинна бути не менше ніж 100 метрів;
  • кидати приведені в дію піротехнічні вироби під ноги перехожих, із вікон та балконів, здійснювати феєрверки з дахів та інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно;
  • небезпечно влаштовувати феєрверк перебуваючи у нетверезому стані та при цьому палити.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З НАЙПОШИРЕНІШИМИ З ПІРОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ:

  • навіть хлопавку не можна спрямовувати в обличчя або на освітлювальні прилади;
  • не можна застосовувати піротехнічні вироби поблизу полум'я свічок або розпалених спіралей;
  • дітям можна користуватися хлопавками лише у присутності дорослих;
  • забороняється носіння піротехнічних виробів в кишенях, за гніт і без пакування;
  • не можна розбирати піротехнічні вироби;
  • піротехнічний виріб ручного запуску повинен мати сповільнювач, що забезпечує безпеку запуску і час, за який необхідно встигнути покинути небезпечну зону;
  • навіть бенгальські вогні не можна застосовувати поблизу легкозаймистих і горючих речовин.

Не намагайтесь виготовити феєрверки самостійно в домашніх умовах.

ПАМ'ЯТАЙТЕ: НЕАКУРАТНЕ ПОВОДЖЕННЯ З ПІРОТЕХНІЧНИМИ ЗАСОБАМИ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ПОЖЕЖІ АБО ЗАВДАТИ ШКОДИ ЗДОРОВ'Ю!

Ігор Огар
Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Чернігівської області

 

Якщо ви стали заручником

Терор, у перекладі з латинської як страх або жах – це діяльність направлена на залякування людей, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств, тортур тощо.

Для ефективної боротьби з тероризмом до неї повинні долучатися не тільки найбільш свідомі громадяни та ті, кого торкнулася біда, але й суспільство в цілому. Без підтримки суспільства будь-які спецслужби безсилі в боротьбі з тероризмом.

Також слід якомога швидше перейти від стану необізнаності або паніки до усвідомлення того, що вживати заходів щодо попередження та припинення діяльності терористів – це щоденна необхідність.

До прикладу, захоплення в заручники може відбутися в будь-якому місці (установі, закладі, громадських місцях, транспорті, квартирі та на вулиці тощо). У такому випадку пам’ятайте, що ваше життя ставатиме предметом торгу і саме ваша поведінка може вплинути на ставлення терористів до вас.

Коли відбувається захоплення заручників, варто пам’ятати, що:

  • тільки в момент захоплення заручників є реальна можливість зникнути з місця події;
  • налаштуйтесь психологічно, що моментально вас не звільнять, але пам’ятайте, що звільнять вас обов’язково;
  • у жодному разі не можна кричати, висловлювати своє обурення;
  • фіксуйте в пам’яті всі події, які супроводжують захоплення. Ця інформація буде дуже важливою для правоохоронних органів.
  • У разі захоплення вас терористами як заручника:
  • по можливості якомога швидше опануйте себе та виконуйте всі вказівки терористів;
  • не реагуйте на провокаційну чи зухвалу поведінку бандитів, продовжуйте спокійно сидіти, не ставлячи зайвих питань;
  • не провокуйте своїми вчинками терористів на насильницькі дії (уникайте різких рухів, шуму, тощо);
  • не привертайте до себе увагу висловлюваннями щодо політичних або релігійних подій;
  • будьте готові до застосування терористами пов’язок на очі, кляпів, наручників чи мотузок;
  • будьте готові до „спартанських” умов життя: неякісної їжі та неприйнятних умов проживання;
  • віддайте особисті речі, які вимагають терористи;
  • не реагуйте на провокаційні дії терористів, не дивіться їм в очі;
  • не вживайте алкоголь;
  • для підтримання сил їжте все, що вам дають, виконуйте доступні фізичні вправи;
  • якщо вас поранено, старайтеся не рухатися, так ви зменшите втрату крові;
  • надавайте допомогу і психологічну підтримку дітям, людям похилого віку, травмованим та пораненим;
  • запитуйте дозвіл на вчинення будь-яких дій (сісти, встати, попити, вийти в туалет);
  • за можливості дотримуйтеся вимог особистої гігієни;
  • не давайте ослабнути своїй свідомості;
  • якщо вам надали можливість поговорити з родичами по телефону, тримайте себе в руках, не плачте, не кричіть, говоріть коротко й по суті;
  • якщо вас змушують вийти із приміщення, не пручайтеся;
  • намагайтеся запам’ятати все, що бачите та чуєте під час захоплення: імена, прізвиська, особливі прикмети тощо;
  • під час штурму спецпідрозділами правоохоронних органів приміщення, в якому вас утримують, негайно ляжте на підлогу обличчям униз або сховайтеся за сидінням, якомога далі від вікон і дверей. У жодному разі не біжіть назустріч співробітникам правоохоронних органів або від них, тому що вони можуть прийняти вас за злочинця; може трапитися, що вимоги до вас терориста і представника влади або поліцейського будуть діаметрально протилежні – робіть так, як вимагає бандит.

Будь-яка людина за збігом обставин може виявитися заручником терористів. Тому вище перераховані заходи щодо збереження життя і здоров’я потрібно вивчити заздалегідь.

Методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області
Станіслав Михайленко

 

Про ризик розповсюдження інфекційної хвороби - легіонельозу

Управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи міської ради повідомляє, що згідно із інформацією інституту імені Р. Коха (Франція) після зняття карантинних заходів та відкриття готелів, спортивних споруд і басейнів можливе підвищення ризику розповсюдження легіонельозу (хвороби легіонерів).

Легіонельоз (хвороба легіонерів) - інфекційна хвороба, що викликається збудником Legionella pneumophila та характеризується враженням легенів, протікає по типу тяжкої пневмонії з високою летальністю (від 5% до 10%). Легкі форми (лихоманка Понтіак) схожі на респіраторну вірусну інфекцію з короткочасною гарячкою до 2-5 діб, кашлем, сухістю та болем у горлі.

Шлях передачі хвороби - повітряний, аерозольний. Збудник потрапляє в організм людини через дихальні шляхи з аерозолем, який утворюється при роботі приладів систем водопостачання - кранів, душових сіток, джакузі та інших, які створюють дрібнодисперсний аерозоль води. У разі неправильного або відсутності відповідного обслуговування установок питної води, душових кабін, джакузі, зволожувачів або змішувачів води, у них може спостерігатися підвищений ріст цих бактерій.

Основні чинники, що сприяють розмноженню легіонели:

  1. Температура води в системах гарячого водопостачання не вище 30-40 градусів. У системах гарячого водопостачання, не оснащених зворотними трубопроводами, які забезпечують повернення гарячої води до бойлеру при закритих кранах (рециркуляція гарячої води), вода на ділянці трубопроводу перед краном застоюється, і з часом її температура знижується до 25-35 градусів. Збудник легіонельозу добре розмножуються у воді температурою не вище 40 градусів, але при температурі більше 55 градусів більшість їх гине. Таким чином, відсутність систем рециркуляції гарячої, тривале невикористання кранів, душових сіток, які приводять до зниження температури води перед кранами, є факторами ризику розмноження легіонел. Влітку, коли температура води в системах холодного водопостачання значно підвищується, легіонели можуть розмножуватися і в системах холодного водопостачання
  2. Утворення аерозолю при використанні систем водопостачання, а також при використанні фонтанів (в тому числі всередині будівель) та систем поливу території. Дрібнодисперсний аерозоль, здатний проникати в альвеоли (аналогічно з передачею збудника туберкульозу) може утворюватися при роботі звичайних кранів, особливо при наявності на них сіток, при роботі душових сіток та різноманітного спа-обладнання. За умови функціонування великої кількості спа-приладів, фонтанів, систем поливу може утворюватися значна кількість аерозолю, який здатний перебувати у повітрі спа-комплексу тривалий час і розповсюджуватися за межі спа-комплексу через повітроводи систем витягувальної вентиляції, нещільності та інше. Таким чином, утворення аерозолю є фактором, що сприяє розповсюдженню збудника легіонельозу через повітря.
  3. Застій води в системах водопостачання, особливо гарячого. Застій приводить до зниження температури гарячої води, що є фактором розмноження легіонел. Також застій є фактором утворення органічної плівки на стінах трубопроводів, особливо в місцях поворотів труб, а в плівці збудник легіонельозу дуже активно розмножується. Таким чином, наявність ділянок трубопроводу, де можливі застійні явища, також є фактором розмноження легіонел.

Побутові спліт-кондиціонери з зовнішнім та внутрішнім блоком не є фактором розповсюдження та розмноження легіонел, бо в них немає утворення аерозолю та не циркулює вода. Певний ризик являють собою центральні системи кондиціювання із зволожуванням повітря, яке відбувається за рахунок розбризкування рідини в повітря, яке подається в систему.

Отже, при проведенні оцінки ризику розповсюдження збудника легіонельозу у закладах перебування людей необхідно оцінити систему водопостачання (переважно гарячого) на наявність факторів ризику передачі та розмноження легіонели, що приведені вище, а також центральну систему кондиціювання приміщень (за умови зволоження припливного повітря).

Для зниження ризику передачі легіонельозу в закладах розміщення рекомендується розроблювати плани заходів щодо забезпечення відповідної температури гарячої води, уникнення застоїв в системах гарячого водопостачання, а також організації періодичних досліджень гарячої води на наявність збудника легіонельозу.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи міської ради

 

Охорона праці на невеликих підприємствах.

Обережно - змії !

Як уберегтись від грипу (додається).

Обережно, ожеледиця (додається).

НЕБЕЗПЕКА ПРИ УКУСАХ КОМАХ (додається)

У зв’язку із збільшенням кількості нещасних випадків невиробничого характеру з громадянами на залізничному транспорті України, у тому числі зі смертельними наслідками, звертаємо вашу увагу на необхідність дотримання «Правил безпеки громадян на залізничному транспорті України» (додаються).

 

ОБЕРЕЖНО, КЛІЩІ ПРОКИНУЛИСЬ! (додається)

 

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив

на стан навколишнього середовища

З настанням весни постало питання диму та вогнищ від спалення рослинних решток. Спалення вже стало невід'ємною ознакою цього періоду. Вкотре нагадуємо, що такі дії заборонені чинним законодавством, оскільки наносять значну шкоду довкіллю.

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища та призводить до забруднення атмосферного повітря, руйнування екосистеми (знищення комах, тварин, рослин та мікроорганізмів), погіршення якості ґрунту, спричинення різноманітних захворювань.

Відповідно до статті 42 Закону України “Про відходи”, Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства № 105 від 10.04.06, пункту 3.7 Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, п.п. 6.13.1 Правил благоустрою території м.Прилуки, затверджених рішенням міської ради від від 25.09.2014 №4(74сесія 6 скликання) спалювати листя, суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати правила протипожежної безпеки категорично заборонено.

Стосовно іншої сухої рослинності (стерні, сухих гілок дерев, тощо), то частиною 3 статті 27 Закону України «Про рослинний світ» передбачено, що випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища (Мінприроди України).

Однак, на даний час, вищевказаний порядок не затверджений, а тому будь-які дії щодо спалювання сухої рослинності будуть вважатися самовільними та протиправними.

Крім того, Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проводяться рейдові перевірки з метою недопущення та припинення спалювання решток сухої рослинності, порубаних решток та сміття.

За спалювання решток сухої рослинності, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, виникає адміністративна відповідальність у вигляді накладання штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Комунальне підприємство “Муніципальний контроль” нагадує нагадує, що порушення “Правил благоустрою території м. Прилуки” тягне за собою накладення штрафу на фізичних осіб: від 340 до 1360 грн; на юридичних осіб: від 850 до 1700 грн (ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Головний спеціаліст санітарно-екологічного контролю управління
з питань надзвичайних 
ситуацій та оборонної роботи міської ради
А.Г.БОЙЧЕНКО

 

 

Безпечні вибори

Відповідно до ст.38 Конституції України, громадяни України мають вільне право обирати та бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Але, поряд з цим, дуже актуальним стає питання безпеки на виборчій дільниці, адже згідно з статті 3 Основного закону держави «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю».

Відповідальність за організацію і забезпечення техногенної та пожежної безпеки на виборчих дільницях покладається на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування або інші органи (посадових осіб), які відповідно до закону здійснюють їх повноваження.

Постійний контроль за техногенним і протипожежним станом на період підготовки та проведення виборів здійснює черговий виборчої дільниці.

Але кожен громадянин повинен дбати за власну безпеку та правильно реагувати на надзвичайні ситуації, які можуть виникнути.

Дії при виявленні підозрілого предмету:

опитати присутніх, можливо цей предмет належить їм;

не чіпати, не відкривати, не зсувати з місця знахідку;

огородити місце виявлення підозрілого предмету та взяти його під охорону;

відвести подалі від знахідки людей;

повідомити про виявлення підозрілого предмету керівника об’єкта, голову виборчої комісії чи відповідальну компетентну посадову особу (органи поліції).

У разі виникнення надзвичайної ситуації, зокрема пожежі, слід негайно повідомити про це в аварійно-рятувальну службу цивільного захисту за номером «101».

При цьому необхідно назвати:

адресу об’єкту;
кількість поверхів будівлі;
місце надзвичайної події;
о
бстановку на ній;
наявність людей;
повідомити своє прізвище та (по можливості) самостійно вжити заходи щодо евакуації людей;

при пожежі вжити заходи щодо її гасіння та збереження матеріальних цінностей;

повідомити про надзвичайну ситуацію керівника об’єкту, голову виборчої комісії, відповідальну компетентну посадову особу або чергового дільниці.

Бережіть себе та своє здоров’я, будьте обережні під час волевиявлення на виборчих дільницях.

Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Чернігівської області

 

ПОЖЕЖА В БУДИНКУ (додається)

Обережно, піротехніка!

Зимові шини – ключ до безпеки

Перегрівання організму

Небезпека при укусах комах

Як вберегтися від грози

Спека ризик для здоров’я!

Небезпечна вода

Загасити багаття легше, ніж ліс

Комфортний перехід на літній час

Дбайте про безпеку, а не тільки про улов!

Навчання керівників дошкільних навчальних закладів

Небезпека переохолодження

Небезпека переохолодження

Небезпека чадного газу

Остерігайтесь переохолоджень та обморожень

Обережно, бурульки!

Обережно, піротехніка

Як уберегтись від грипу.doc

Обережно, ожеледиця!

Що робити, аби електричні обігрівачі не спричинили пожеж?

Комфортний перехід на зимовий час

Небезпека отруєння чадним газом

ШІСТЬ ПРОТИЗАСТУДНИХ ПРАВИЛ НА КОЖЕН ДЕНЬ

Збираємося до школи!

Небезпека отруєння грибами.

Що робити при загрозі теракту

Профілактика інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Як уберегти себе і свою родину на пікніку

БЕЗПЕКА НА ВОДІ

Що робити при укусі бджоли?

Памятка - Бережіть ліс від пожежі!

Небезпека при укусах комах

Безпечний вихід з посту

ОБЕРЕЖНО, КЛІЩІ ПРОКИНУЛИСЬ!

Смачний та корисний березовий сік

Наслідки при спалюванні сухої трави та листя!

Обережно, тонкий лід!

Де шукати вітаміни в лютому?

Щоб не сталося пожежі

Обережно ожеледиця!

Небезпека переохолодження

Обережно, піротехніка

Обережно, грип

Обережно, ожеледиця!

Небезпека тонкого льоду.doc

Отруєння чадним газом

Безпека Вашого дому залежить від Вас!

Про попередження нещасних випадків з громадянами на залізничному транспорті

Всесвітній день жертв ДТП!

Комфортний перехід на зимовий час

Небезпечний газ! ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ДІЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ!

ВАРТО ЗНАТИ, ЯКІ НАСЛІДКИ МАЄ ГРИП

Як протистояти похолоданню

Всесвітній день боротьби зі сказом.

Готуймось до опалювального сезону

Увага! Результати літнього відпочинку - 2016

Тютюн – повільна отрута!

Рекомендації щодо запобігання та профілактики йододефіцитних захворювань

І ще раз про гриби

Бережіться від отруєнь

Як уберегтися від сонячного удару

Бережіть ліс від пожежі!

Утилізація побутових елементів живлення

Першочергові дії при ДТП

 

Пам’ятка! ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПІД ЧАС ГРОЗИ

Пам’ятка! ОБЕРЕЖНО, КЛІЩІ ПРОКИНУЛИСЬdoc

 

Загасити багаття легше, ніж ліс

Не випалюйте суху траву!

Пам’ятка! Бережіть ліс від пожежі

Пам’ятка. Сказ – це небезпечно!

Велосипед може бути загрозою для здоров'я

Початок Великоднього посту

Весняний авітаміноз – загроза здоров’ю

ПОЖЕЖА В БУДИНКУ

ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ЕВАКУАЦІЇ

АВАРІЇ З ВИТОКОМ НЕБЕЗПЕЧНИХ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН

Не тони рибалко!

Обережно, бурульки!

Шість протизастудних правил на кожен день

Обережно, ожеледиця!

Обережно, тонкий лід!

Безпека в житті – життя в безпеці

Пам’ятка по пічному опаленню

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ! Що робити при загрозі теракту?

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ! Що робити при укусі бджоли?

Пам'ятка Про поведінку на воді

Пам'ятка Літній відпочинок на природі

Що робити, якщо розбився термометр

Пам’ятка! У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ПРЕДМЕТА, ПІДОЗРІЛОГО НА ВИБУХОВИЙ ПРИСТРІЙ (НАДАЛІ ВП) У ПЕРШУ ЧЕРГУ НЕОБХІДНО ЗДІЙСНИТИ

Як поводити себе, ставши заручником терористів

Алгоритм дій посадової особи при отриманні інформації про вчинення (загрозу вчинення) діяння з ознаками терористичного акту

Пам'ятка збройний конфлікт

Про небезпеку виявлення підозрілих вибухових предметів

Небезпека при спалюванні сухої трави та листя

ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПРИ ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНОМУ СИГНАЛІ "УВАГА ВСІМ"!

РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо дій населення у разі загрози та виникнення вибухів, у тому числі тих, що виникли внаслідок терористичної діяльності

П А М ‘ Я Т К А першочергових дій персоналу і посадових осіб підприємств, установ та організацій у разі загрози виникнення терористичних або диверсійних актів

Обережно, ожеледиця!

Пам'ятка. Чи можна кинути палити раз і назавжди!

ОБЕРЕЖНО, ПІРОТЕХНІКА

Пам’ятка про правила поводження на водних об’єктах у зимовий період

Пам'ятка для населення, що робити при загрозі теракту

Пам’ятка населенню щодо дій при розливі ртуті в приміщенні

Пам’ятка населенню в осіннє-зимовий період

Людина і натовп

Гриби - смачна небезпека

Безпека при грозі

Будьте обережні з піротехнікою

Від необережності горять будівлі

Дії при виявленні вибухонебезпечних предметів

Заборона спалювання сухої трави

Купання

Обережно, грип

Пам'ятки населенню на особливий період

Пам'ятка населенню

Переохолодження організму

Правила поведінки в зимовий період

Про спалювання сміття

Тонкий лід

Увага! Вибухонебезпечні предмети

Як кинути курити

Як не допустити пожежі під час відпочинку на природі

Переглядів: