28 липня ми відзначаємо День Хрещення України-Русі, а також день пам’яті рівноапостольного князя Володимира. Саме цім подіям присвячена інформаційна година «Витоки духовності», яка відбулася 24 липня в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей імені Павла Білецького-Носенка.

Ведуча заходу Любов Кожевнікова ознайомила присутніх з історичними передумовами прийняття християнства в Київській Русі, історією хрещення князя Володимира, з легендами, якими оповита ця подія, з культурними перетвореннями, що їх принесла православна віра.

Не обійшли увагою й Густинський Свято-Троїцький монастир - символ духовного життя нашого краю, Густинський літопис – унікальну пам’ятку літератури та історії. Розповідь проходила в супроводі мультимедійної презентації, створеної з репродукцій картин відомих художників минулого, сучасних полотен та фотографій. Також на відвідувачів заходу чекав невеликий огляд літератури та відео презентація «Наші церкви» під музику Фредеріка Шопена.



До Дня хрещення Київської Русі 23 липня міська бібліотека № 2 провела народознавчу годину «Тернистий шлях до Бога».

Головний бібліотекар Людмила Зубко запропонувала увазі гостей книжкову виставку «Будуймо храм душі своєї», де було представлено літературу духовної спрямованості. У ході бесіди бібліотекар зробила акцент на історії виникнення християнства, оповівши літописну легенду про «іспит віри». Про появу християнства на Русі – Україні розповів запрошений на захід настоятель Собору Різдва Пресвятої Богородиці о. Віталій Юрочко.



Веселімося, читаймо, літо зустрічаймо!

В дні літніх канікул багато дітлахів залишаються в місті, проводячи таким чином літо «на асфальті». Саме з метою урізноманітнити досуг школярів та дошкільнят, залучення до читання влітку Прилуцька міська бібліотека для дітей організувала театралізовано-ігрове свято «Веселімося, читаймо, літо зустрічаймо».

Ведучі заходу літературні персонажі Кікімора та Баба Яга (читачки бібліотеки Богдана Терех та Тетяна Хоружа) залучали гостей свята до участі в літературних іграх, конкурсах, вікторинах.

Діти із задоволенням відповідали на запитання ведучих, виявили свою читацьку ерудицію, знання державних символів та фактів з історії рідного краю, активно відгадували літературні загадки, імітували рухи лісових звірів, весело танцювали народні танці.

На завершення свята всі присутні отримали солодкі подарунки.



Виставка «Майстер сонячного сяйва»

4 липня у виставковій залі краєзнавчого музею відкрилася виставка заслуженого майстра народної творчості Василя Андрійовича Гузія під назвою «Майстер сонячного сяйва».

Час пливе невпинно. Ми щось втрачаємо, щось навпаки для себе знаходимо. На виставці можна переглянути близько тридцяти робіт Василя Андрійовича, які дають зрозуміти, що тільки людина, котра любила свою професію, яка в принципі була і не професією, а чимось більшим, могла творити таку «казку». Роботи на виставці представлені на різну тематику: квіти, павичі, Шевченко, кобзарі, ікони. Можливо він мав свої життєві принципи, чи навпаки їх не мав, свої погляди, які комусь не подобались, але свою справу він робив з душею.

З душею, з вірою в прекрасне, з вірою в Бога були виконані художні роботи та інкрустовані соломкою, які і сьогодні прикрашають Іванівську, Трьохсвятительську та Кустівську церкви.

Кожен митець, працюючи над своїм витвором мистецтва мріє тільки про одне, щоб зроблене ним приносило людям радість. Роботи Василя Андрійовича і сьогодні вражають своєю майстерністю, неординарністю та оригінальністю та їх сприйняттям оточуючими. Дивуєшся з якою тонкістю виконані роботи. Маючи такі кремезні «ручища» Василь Андрійович творив такі «тонкі» речі. Оглядаючи творіння рук майстра, здається що сонячне сяйво соломки на картинах та панно огортає тебе теплом, світить тобі в душу, дарує насолоду від спілкування з неповторною людською здатністю творити прекрасне.

Василь Андрійович був світлою, гостинною, веселою з дотепним гумором людиною, надзвичайно працелюбним і закоханим у свою справу, завжди знаходився у творчому пошуку. Кожна робота майстра несе часточку його душі, а соломка віддає тобі ще й теплоту сонця і стеблинок хліба, виблискує своїм золотим різнобарв’ям.

88 років відвела доля нашому видатному земляку. На її рушничку червоним і чорним переплились радість і життєві негаразди, але це життя митця мало крила для польоту фантазії, надземності, надпросторовості. Це особливе бачення світу, яке через засоби мистецтва, веде глядача до добра, вищої краси і кохання. Чарівний світ соломки в його творах не залишає нікого байдужим.

Виставка діяла з 04 по 20 липня 2014 року



Переглядів:1831