Сектор організації надання соціальних послуг 

інформує:

 

Реалізується експериментальний проєкт надання соціальних послуг особам похилого віку, особам з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Порядком реалізації експериментального проекту з надання в закладах охорони здоров’я, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, окремих соціальних послуг деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2023 № 248, передбачено під час реалізації експериментального проєкту безкоштовне надання на базі Спеціалізованого Трускавецького санаторію «Батьківщина» та Спеціалізованого Миргородського санаторію «Слава» таких соціальних послуг:

  • підтримане проживання;

  • надання притулку;

  • догляду стаціонарного;

  • соціальної адаптації.

Право на отримання соціальних послуг у межах реалізації експериментального проєкту мають особи похилого віку, особи з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, в тому числі під час обов’язкової евакуації, або в яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження та інформація про яке підтверджується відомостями Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

Для визначення права на отримання соціальних послуг у межах реалізації експериментального проєкту можна звернутися до Управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради за телефоном (050) 7500795.

 

УВАГА!

З метою оптимізації взаємодії всіх надавачів послуг в процесі розбудови ментального здоров’я створено анкету щодо надавачів послуг з психологічної допомоги Захисникам і Захисницям України, членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Просимо заповнити анкету організацій або фізичних осіб, які надають послуги із психологічної допомоги зазначеній категорії осіб. Заповнити анкету можна за посиланням:https://forms.gle/tfBpVYvr8Z9ZTU1d6.

Інформацію про надавачів послуг буде внесено до єдиної інтерактивної мапи соціально-психологічних послуг для населення Чернігівщини, яка створена для накопичення інформації про організації різних типів підпорядкування (державні, комунальні, неурядові, релігійні тощо), що надають соціальні послуги.

 

Долучайтеся до опитування!

З метою плідної співпраці з Благодійним Фондом «Право на захист» для виявлення нагальних потреб дітей, яким завдано фізичну шкоду здоров’ю внаслідок воєнних дій, збройних конфліктів, військової агресії російської федерації проти України пропонуємо взяти участь в онлайн опитуванні за посиланням https://cutt.ly/gws55ExZ

 

Відбулося засідання опікунської ради

17 січня 2024 року головою опікунської ради при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради Тетяною Пахомовою проведено чергове засідання членів опікунської ради з метою вирішення питання доцільності призначення опікуна над особою, у разі визнання її недієздатною в судовому порядку.

 

 

Долучайтеся до опитування!

З метою постійного спостереження основних показників рухової активності, визначення рівня залученості до рухової активності та здорового способу життя різних вікових груп та соціальних верств, створення та покращення умов для занять руховою активністю та спортом, Міністерством молоді та спорту України у співпраці з Державною службою статистики України на платформі https://survey.stat.gov.ua  створено анкету для проведення онлайн опитування населення в усіх регіонах України. Пропонуємо долучитися до опитування (посилання https://survey.sportforall.gov.ua ).

 

 

Реалізується експериментальний проєкт надання соціальних послуг особам похилого віку, особам з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах

Порядком реалізації експериментального проекту з надання в закладах охорони здоров’я, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, окремих соціальних послуг деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2023    № 248, передбачено під час реалізації експериментального проєкту безкоштовне надання на базі Спеціалізованого Трускавецького санаторію «Батьківщина» та Спеціалізованого Миргородського санаторію «Слава» таких соціальних послуг:

  • підтримане проживання;
  • надання притулку;
  • догляду стаціонарного;
  • соціальної адаптації.

Право на отримання соціальних послуг у межах реалізації експериментального проєкту мають особи похилого віку, особи з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, в тому числі під час обов’язкової евакуації, або в яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження та інформація про яке підтверджується відомостями Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

Для визначення права на отримання соціальних послуг у межах реалізації експериментального проєкту можна звернутися до Управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради за телефоном (050) 7500795.

 

 

«День ментального здоров’я у Чернігівській області»

10 жовтня 2023 року фахівці управління прийняли участь в онлайн-нараді на тему: «День ментального здоров’я у Чернігівській області» у рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Під час онлайн - наради учасники поспілкувалися із заступником голови обласної державної адміністрації Жанною ШЕРСТЮК та фахівцями соціальної сфери з представників територіальних громад Чернігівської області та обговорили ефективність роботи координаційних центрів підтримки цивільного населення та необхідність збереження ментального здоров’я громадян.

 

Відбувся онлайн-семінар

Фахівці управління прийняли участь в презентаційному семінарі в рамках проєкту «Удосконалення системи соціальної роботи та надання соціальних послуг в 6 цільових областях шляхом проведення аналізу стану організації та надання соціальних послуг у територіальних громадах, ідентифікації надавачів та визначення потреб задля цифровізації процесів», у ході якого дізналися про цільові напрямки реалізації проекту.

Як правильно комунікувати із громадянами при наданні послуг під час війни?

21 вересня 2023 року фахівці управління прийняли участь в онлайн-тренінгу на тему: «Як правильно комунікувати із громадянами при наданні послуг під час війни?» за сприяння міжнародного інституту.

Під час онлайн-тренінгу учасники дізналися:

- Як визначити потреби громадян за невербальними поведінковими проявами та за допомогою питань?

- Що таке «активне слухання» і як його застосовувати?

- Хто такі «проблемні клієнти»?

- Як правильно комунікувати із складними співрозмовниками?

 

«Децентралізація приносить кращі результати та ефективність»

14 вересня 2023 року фахівці управління прийняли участь у вебінарі на тему: «Надання послуг ветеранам. Особливості реалізації Проєкту «Я – Ветеран» за сприяння Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» спільно з Програмою «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність».

Під час онлайн-консультації спікери відповідали на поставлені запитання, зокрема про організацію роботи помічників ветеранів та кейс-менеджерів.

До уваги Захисників та Захисниць України!

Відповідно до розпорядження начальника Чернігівської обласної військової адміністрації від 10 серпня 2023 року № 36 внесено зміни до Програми «Програма соціальної підтримки Захисників і захисниць України, членів їх сімей, а також членів сімей військовослужбовців, які загинули (пропали безвісти) в Афганістані, при виконанні інтернаціонального обов’язку, у Чернігівській області на 2019-2023 роки» в напрямку розширення переліку медичних послуг Захисникам і Захисницям України, зокрема, послуг зі стоматологічної допомоги та встановлення штучних кришталиків очей, а також категорії осіб, що можуть скористатися цими послугами.

За довідками звертатися до управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради по вул. Київській,281, кабінети 62,63, тел. 3-12-02.

Додаток: «Програма соціальної підтримки Захисників і захисниць України, членів їх сімей, а також членів сімей військовослужбовців, які загинули (пропали безвісти) в Афганістані, при виконанні інтернаціонального обов’язку, у Чернігівській області на 2019-2023 роки».

Родинам захисник_інстаграфка (завантажити)

 

У вебінарі узяли участь фахівці управління соцзахисту населення

14 вересня 2023 року фахівці управління прийняли участь у вебінарі на тему: «Надання послуг ветеранам. Особливості реалізації Проєкту «Я – Ветеран» за сприяння Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» спільно з Програмою «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність».

Під час онлайн-консультації спікери відповідали на поставлені запитання, зокрема про організацію роботи помічників ветеранів та кейс-менеджерів.

 

Запрошуємо охочих узяти участь у конкурсі

Французька гуманітарна організація ACTED запрошує жіночі та інші громадські організації, спілки, благодійні фонди, комунальні і державні установи, до участі в проєкті «Центр денного догляду» в рамках Програми «ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗШИРЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ ЖІНОК ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ» (SEED), направленої на підтримку економічного розвитку жінок, розширення можливостей для зайнятості та підприємництва, відновлення та створення нових джерел доходу.

Проєкт спрямований, першочергово, на підтримку жінок, які хочуть розвиватися, займатися власною економічною діяльністю, здобути освіту, підвищити свій професійний рівень, працевлаштуватися, але не можуть реалізувати свої наміри через навантаження обов’язками по догляду за дітьми чи рідними, які цього потребують. Вимушений переїзд, внаслідок початку збройного конфлікту, відсутність в місцевості достатньої кількості установ, що надають послуги догляду, або обмежений доступ цих послуг, унеможливлюють розвиток жінок у бажаній сфері, оскільки обов’язки по догляду забирають час і енергію.

У контексті нинішнього конфлікту за оцінками OCHA – 3,6 мільйона дітей постраждали від військових дій внаслідок релокації, загальнонаціонального закриття шкіл і навчальних закладів. Навчання зараз проводиться вдома, при цьому жінки зазвичай беруть на себе більшість обов’язків нагляду за навчанням. Тому Acted твердо вірить у цінність продовження розробки альтернативних варіантів дитячого догляду, щоб задовольнити ці потреби та дозволити жінкам підвищити свої економічні можливості. Зважаючи на зростаючі потреби, Acted також розглядатиме участь в проєкті та підтримку громадських, комунальних і державних установ на рівні громад, задля реалізації проєкту.

Заявниками можуть бути: жіночі та інші громадські організації, спілки, благодійні фонди, комунальні і державні установи, що мають потенціал створити «Центр денного догляду» за дітьми або іншими категоріями людей, що потребують догляду.

Проєкт підтримує Global Affairs Canada.

Розмір гранту: до 1 700 000 грн.

Територія: місто Одеса та Одеська область, місто Чернігів та Чернігівська область

Фінансова підтримка передбачає покриття витрат проєкту на:

  • устаткування (техніка, меблі тощо);

  • матеріали (в тому числі для проведення ремонтних робіт);

  • оплату послуг, що необхідні для організації роботи «Центру денного догляду»;

  • експлуатаційні витрати;

  • витратні матеріали.

Точна сума гранту визначатиметься ACTED з урахуванням змісту проєкту, а також рівня організаційного розвитку організації.

Критерії відбору:

  • відповідність поданої заявки меті й пріоритетам Програми;

  • попередній досвід у проведенні діяльності, передбаченої в рамках проєкту;

  • попередній досвід роботи з цільовою аудиторією проєкту;

  • наявність приміщення для «Центру денного догляду», плану діяльності центру;

  • обґрунтованість сталості запропонованого проєкту;

  • відповідність запропонованого бюджету очікуваним результатам проєкту;

  • демонстрація переконливого досвіду управління грантами або публічними коштами;

  • досвід в співробітництві з місцевою громадою/владою.

Пріоритет буде надаватись заявнику, який зробить свій внесок ресурсів для створення та функціонування Центру, наприклад, техніка, кваліфікований персонал для догляду та інше.

Конкурс відбувається у 2 етапи:

Етап 1. Інформація про організацію.

Організації мають можливість подати заявку, яка включатиме:

  • Дані організації;

  • опис досвіду роботи;

  • наявність приміщення для створення «Центру денного догляду»

  • короткий перелік партнерів;

  • короткий опис джерел фінансування;

  • короткий опис можливих перешкод, що існують у вашій громаді, в доступі до послуг догляду за дітьми чи іншими людьми, що потребують послуг догляду;

  • опис шляхів мінімізації впливу зазначених перешкод на жінок та їх можливість підвищити свої економічні можливості.

Етап 2. Подання проєктної пропозиції на створення «Центру денного догляду».

Організації, які будуть відібрані за результатами Етапу 1, матимуть можливість подати проєктну пропозицію, яка включатиме:

  • опис мети та завдань «Центру денного догляду»;

  • план роботи «Центру денного догляду»;

  • опис очікуваних результатів проєкту;

  • бюджет проєкту.

Для участі у Етапі 1 просимо заповнити Додаток 1 та надіслати на адресу: [email protected].

У темі листа необхідно зазначити:

  • для міста Одеси та Одеської області «Назва вашої організації. Одеса Заявка на участь в програмі SEED. Центр денного догляду».

  • для міста Чернігів та Чернігівської області «Назва вашої організації. Чернігів. Заявка на участь в програмі SEED. Центр денного догляду».

Термін подачі заявки на Етап 1 до 19 вересня 2023 року (включно).

УВАГА! Усі вкладені файли просимо надсилати виключно у форматі PDF.

Для отримання додаткової інформації по Одеській області та місті Одеса звертайтеся по телефону: +380 93 6122766  або на електронну скриньку: [email protected].

Для отримання додаткової інформації по Чернігівській області та місті Чернігів звертайтеся по телефону: +38 063 609 82 64;  +38 063 213 36 50 aбо [email protected][email protected].

 

 

Інформацію про експериментальний проєкт надання соціальних послуг особам похилого віку, особам з інвалідністю з числа ВПО

Запроваджено експериментальний проєкт надання соціальних послуг особам похилого віку, особам з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Порядком реалізації експериментального проекту з надання в закладах охорони здоров’я, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, окремих соціальних послуг деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2023 № 248, передбачено під час реалізації експериментального проєкту безкоштовне надання на базі Спеціалізованого Трускавецького санаторію «Батьківщина» та Спеціалізованого Миргородського санаторію «Слава» таких соціальних послуг:

  • підтримане проживання;

  • надання притулку;

  • догляду стаціонарного;

  • соціальної адаптації.

Право на отримання соціальних послуг у межах реалізації експериментального проєкту мають особи похилого віку, особи з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, в тому числі під час обов’язкової евакуації, або в яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження та інформація про яке підтверджується відомостями Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Для визначення права на отримання соціальних послуг у межах реалізації експериментального проєкту можна звернутися до Управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради за телефоном (050) 7500795.

 

 

 

Громадська організація «Вектор прав людини» розробила Програму «Допомога допомагаючим»! До участі запрошуються: практикуючі психологи(-гині), психотерапевти(-ки), соціальні працівники(-ці), спеціалісти(-ки) інших допомагаючих професій, які надають психологічну і психосоціальну допомогу та спеціалісти(-ки), які надають правову допомогу потерпілим від війни рф проти України: адвокати(-ки), юристи(-ки), медіатори(-ки) державних та недержавних проєктів та ліній допомоги, зокрема системи БПД, органів місцевого самоврядування та центральних та місцевих органів державної влади, приватних юридичних кампаній, індивідуальної практики, громадських організацій. Під час заходів учасники(-ці) представлятимуть поточні кейси зі своєї практики.

Уже відбулись перші тренінги, з інформацією про них можна ознайомитись за посиланнями:

  • «Що таке «норма» в екстремальних та швидкозмінних умовах» для спеціалістів(-ок), які надають психологічну та психосоціальну допомогу https://hrvector.org/podiyi/23-06-07-02- 03.06.23

  • «ПТСР та життя в пролонгованому стресі» для спеціалістів(-ок), які надають психологічну та психосоціальну допомогу https://hrvector.org/podiyi/23-07-05-ptsr

  • «Норма життя в пролонгованому стресі» для спеціалістів(-ок), які надають правову допомогу https://hrvector.org/podiyi/23-07-07-04-05.07.23

Реєстрація у програмі за посиланням: https://bit.ly/3HRReQm

Повний анонс за посиланням https://hrvector.org/podiyi/23-07-19-programa

У разі виникнення додаткових запитань, будемо раді надати необхідну інформацію. Прохання звертатись мейлом на електронну адресу [email protected] або до комунікаційної менеджерки Галини Осінської за номером телефону +38 (063) 568 71 05.

Довідково: Проєкт «Допомога допомагаючим» реалізовується ГО «Вектор прав людини» за фінансової допомоги Європейського Союзу в межах Програми «Стійкість». Програма «Стійкість» — це 30-місячний проєкт, який фінансується Європейським Союзом і виконується ERIM (Equal Rights & Independent Media) у партнерстві з Black Sea Trust, Фондом Східної Європи, Фондом Домів Прав Людини та Будинком Прав Людини в Тбілісі. Проєкт спрямований на посилення стійкості та ефективності постраждалих від війни ОГС та учасників(-ць) громадянського суспільства, які постраждали від війни в Україні, включаючи незалежні ЗМІ та правозахисників(-ць).

 

Увага ветеранам війни та членам їхніх сімей!

Стартує реєстрація на участь у проекті «Територія відновлення та розвитку, за підтримкою USAID «Економічна підтримка Східної України», де будуть проводитися безкоштовні онлайн тренінги з працевлаштування та відкриття власного бізнесу. Тренінги почнуться вже в серпні і триватимуть до листопада. По закінченню навчальних курсів ви зможете:

- майстерно писати резюме;

- проходити співбесіди;

- писати бізнес-план;

- розробити власний стартап;

- залучити кошти для відкриття власного бізнесу;

- просунути власну справу.

Спочатку на Вас чекають тренінги з психологічного відновлення, далі лекції HR спеціалістів та бізнес-тренерів щодо успішного працевлаштування та відкриття власної справи. Коли Ваш бізнес успішно стартуватиме, ми супроводжуватимемо Вас на початку вашої діяльності, надамо менторську підтримку Вашому проекту.

Проєкт реалізується ГО «СВАТОДОН» та БО «МБФ «ЗЛАГОДА»

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQII-paU00wJRYgF47yiSfdMg1NNWxtd398htvSrQxBk4mLQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

 

Запроваджено експериментальний проєкт надання соціальних послуг особам похилого віку, особам з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Порядком реалізації експериментального проекту з надання в закладах охорони здоров’я, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, окремих соціальних послуг деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2023 № 248, передбачено під час реалізації експериментального проєкту безкоштовне надання на базі Спеціалізованого Трускавецького санаторію «Батьківщина» та Спеціалізованого Миргородського санаторію «Слава» таких соціальних послуг:

  • підтримане проживання;

  • надання притулку;

  • догляду стаціонарного;

  • соціальної адаптації.

Право на отримання соціальних послуг у межах реалізації експериментального проєкту мають особи похилого віку, особи з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, в тому числі під час обов’язкової евакуації, або в яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження та інформація про яке підтверджується відомостями Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Для визначення права на отримання соціальних послуг у межах реалізації експериментального проєкту можна звернутися до Управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради за телефоном (050) 7500795.

 

Працювала комісія з питань комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи,

яка потребує надання соціальних послуг

Членами комісії Прилуцької міської ради для комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, здійснено обстеження осіб, які потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі та складено акти проведення обстеження сімей.

 

 

ДО УВАГИ МЕШКАНЦІВ МІСТА ПРИЛУКИ!

В управлінні соціального захисту населення Прилуцької міської ради почала працювати телефонно-консультаційна лінія для постійного контакту із жителями Прилуцької міської територіальної громади із фахівцями сектору організації надання соціальних послуг з питань щодо отримання соціальних послуг.

Номер

телефону

050 75 00 795

Графік роботи

З понеділка по п’ятницю

з 08:00 до 17:00

перерва з 12:00 до 13:00

Послуги, які можна отримати

Інформування консультування соціальна профілактика

Отримувачі соціальних послуг

Особи/сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах

 

26 квітня 2023 року спеціалісти сектору організації надання соціальних послуг управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради долучились до вебінару «Управління стресом. Попередження вигорання працівників системи соціального захисту» за підтримки Благодійної організації «Благодійний Фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез».

Під керівництвом психологині вищої категорії, консультантки базового рівня позитивної психотерапії, травма фокус-терапії та тілесно-орієнтованої психотерапії Ірини Лісовецької учасники навчилися аналізувати свій психо-емоційний стан, набули нові вміння та навички подолання стресу та навчилися методам попередження та подолання професійного вигорання.

 

 

«Як підтримати колектив та підопічних під час воєнного стану»

Фахівці соціальної сфери Прилуцької міської ради Чернігівської області взяли участь у груповій супервізії на тему «Як підтримати колектив та підопічних під час воєнного стану», яка відбулася 25 квітня в межах проєкту «Розвиток спроможності в управлінні соціальними закладами та наданні соціальних послуг», виконавчим партнером якої є Міжнародний благодійний фонд «Карітас України» в межах програми ЄС «Міцні регіони-Спеціальна програма підтримки України».

У процесі групової супервізії учасники ознайомилися з різними методами подолання стресу від надзвичайної ситуації, пов’язаної з військовим конфліктом, отримали відповіді на питання:
  • Як боротися з апатією?

  • Як впоратися із почуттям провини?

  • Як допомогти тим, хто паралізований тривогою?

 

Інформацію про безкоштовні юридичні консультації для переселенців

 

 

12 квітня в м.Чернігів відбувся тренінг на тему: «Інтеграція захисту та основні інструменти підвищення якості надання послуг в установах соціального сектору» в рамках проєкту «Екстрена допомога Україні: Допомога в посиленні спроможності та стійкості установам надання соціальних послуг в Чернігівській області», який реалізується БФ «Право на захист» за сприяння AWO International та за фінансової підтримки Aktion Deutshland Hilf. В тренінгу прийняла участь та отримала сертифікат завідувач сектору організації надання соціальних послуг управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради.

У процесі тренінгу учасники ознайомилися з міжнародними гуманітарними стандартами захисту, започаткували уміння, які можуть бути застосовані в удосконаленні робочого процесу, організації роботи з постраждалим населенням з метою мінімізації ризиків надзвичайної ситуації, пов’язаної з військовим конфліктом.

 

 

Прилуцьку громаду включено до складу пілотних громад Проєкту ООН

Прилуцьку міську територіальну громаду включено до складу пілотних громад Проєкту ООН із відновлення та розбудови миру.

29 березня 2023 року команда проєкту відвідала нашу громаду та зустрілася з фахівцями соціальної сфери Прилуцької міської ради з метою обговорення питання підтримки розвитку системи надання соціальних послуг в громаді, співфінансування створення соціальних сервісів у громаді в рамках послуги соціальної адаптації.

 
 

 

«Права громадян, постраждалих внаслідок війни: знаємо та діємо»

23 березня 2023 року спеціалісти сектору організації надання соціальних послуг управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради прийняли участь в онлайн-семінарі на тему «Права громадян, постраждалих внаслідок війни: знаємо та діємо» у рамках проєкту «Програма реагування Міжнародного комітету порятунку на надзвичайні ситуації в Україні», що реалізується Жіночим консорціумом України за підтримки Міжнародного комітету порятунку/IRC.

 

 

Дорожні карти: Порядок отримання направлення на протезування населення!

Інформація щодо порядку отримання направлення на протезування для: цивільних осіб, військовослужбовців, дітей до 18 років, постраждалих від війни.

 
 
 
 

Всесвітній день соціальної роботи

Щорічно третього вівторка березня відзначаємо Всесвітній день соціальної роботи, яке започаткувала Міжнародна асоціація шкіл соціальної роботи сумісно з Міжнародною федерацією соціальних працівників в 1983 році для привернення уваги влади та суспільства до проблеми соціальної незахищеності, обміну досвідом представниками різних держав та розвитку соціальної сфери. Для відзначення цієї події організовують тематичні заходи в соціальних організаціях (конференції, виступи, круглі столи тощо). У 2023 році Всесвітній день соціальної роботи відзначається 21 березня.

Управлінням соціального захисту населення Прилуцької міської ради для працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради проведено захід на тему :”Соціальна робота: професія і покликання”.

 

Відбувся онлайн-тренінг

20 березня 2023 року спеціалісти сектору організації надання соціальних послуг управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради прийняли участь у тренінгу з основ першої психологічної допомоги в межах проєкту «Розвиток спроможності в управлінні соціальними закладами та наданні соціальних послуг» в межах програми ЄС «Міцні регіони - Спеціальна програма підтримки України», виконавчим партнером якої є Міжнародний благодійний фонд «Карітас України».

 

УСЗН міськради продовжує анкетування для визначення потреб населення м. Прилуки у соціальних послугах

Управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради спільно із головами комітетів самоорганізації населення міста продовжує анкетування мешканців нашого міста для з’ясування потреб у соціальних послугах осіб/сімей, у тому числі тих, які належать до вразливих груп населення та формування бачення розвитку системи надання соціальних послуг.

 

 

Спеціалісти управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради приймали участь в тренінгах від БФ «Карітас-Київ» у рамках проєкту «Розвиток спроможності в управлінні соціальними закладами та наданні соціальних послуг» на теми: «Основи надання першої домедичної допомоги: як діяти у випадках травм, невідкладних станів, шоку та при комі» та «Торгівля людьми не міф! Стань обізнаним, будь захищеним та захисти інших!».

 

До уваги осіб, які здійснюють опіку або піклування

Визнання осіб недієздатними (обмежено дієздатними) та встановлення над ними опіки (піклування) вирішується в судовому порядку відповідно до Цивільного кодексу України, Цивільно процесуального кодексу України, Правил  опіки та піклування, а також інших відповідних нормативно-правових актів.

  Звертаємо увагу на те, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом. Згідно ч.6 ст. 300 ЦПКУ термін дії рішення суду не може перевищувати 2-х років (зміни, внесені згідно із Законом України № 2234-VIII від 07.12.2017). Тобто, рішення суду про визнання особи недієздатною (обмежено дієздатною), прийняті після 07.12.2017 року, підлягають перегляду судом.

Відповідно до ч. 7 ст. 300 ЦПКУ, для продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною (обмежено дієздатною) опікун (піклувальник) має право подати заяву, не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку дії цього рішення до судової установи.

Для підготовки клопотання органу опіки та піклування на продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною (обмежено дієздатною), необхідно подати до органу опіки та піклування документи про обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (виписки з історії хвороби; медичні довідки, які свідчать про наявність психічного захворювання; відомості, видані компетентними органами, які свідчать про поведінку такої особи тощо), які, під час розгляду на судовому засіданні, будуть підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи (ч. 8 ст. 300 ЦПКУ).

Додатково повідомляємо, що суд зобов’язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 ЦПКУ (ч. 6 ст. 300 ЦПКУ).

За детальною інформацією Ви можете звернутися до управління соціального захисту населення виконавчого комітету Прилуцької міської ради за адресою: м. Прилуки, вул. Київська, 281, каб. 61, тел.7-11-50.

 

Інформація про навчальну онлайн Платформу соціальної освіти

Міністерство соціальної політики інформує, що з 7 грудня 2022 року почала діяти навчальна онлайн Платформа соціальної освіти (далі – Платформа), створена Міністерством соціальної політики у співпраці із проєктом Уряду Канади «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), який реалізується Alinea International Ltd.

Платформа є першим в Україні державним онлайн-майданчиком для системного навчання представників органів місцевого самоврядування, надавачів соціальних послуг, організацій, які працюють у соціальній сфері з питань захисту і забезпечення прав дитини, здійснення соціальної роботи в громаді, організації соціальних послуг.

Платформа доступна за посиланням: https://socialacademy.gov.ua/.

На сьогодні на Платформі розміщено два навчальних електронних курси:

«Організація територіальних послуг в територіальній громаді» та «Надання соціальних послуг екстрено (кризово)» (інформація про курси додається).

Також на Платформі у розділі «Бібліотека» доступні дослідження, вебінари, інформаційні та методичні матеріали за соціальною тематикою.

Для подальшого наповнення Платформи у розділі «Опитування» можна залишити зворотній зв’язок щодо навчальних потреб фахівців соціальної сфери.

Презентацію навчальної Платформи соціальної освіти можна подивитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=MfdrfcZY5u4&t=730s.

 

Інформація про надання соціальних послуг мешканцям міста

Управління соціального захисту населення міської ради згідно з Законом України «Про соціальні послуги» надає соціальні послуги особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, з метою профілактики складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків. Особі/сім’ї можуть надаватися одна або одночасно декілька соціальних послуг.

Види соціальних послуг, які надаються:

  • соціальна адаптація;

  • консультування;

  • соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах;

  • представництво інтересів;

  • посередництво;

  • медіація;

  • соціальна профілактика

  • інформування.

Категорії осіб, яким управління надає соціальні послуги:

  • особам, які постраждали від торгівлі людьми і отримують соціальну допомогу відповідно до законодавства у сфері протидії торгівлі людьми, особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;

  • особам з інвалідністю I групи;

  • сім’ям опікунів, піклувальників;

  • особам похилого віку;

  • внутрішньо переміщеним особам;

  • особам, яким завдано шкоди пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією.

Для отримання соціальних послуг звертатися в сектор організації надання соціальних послуг управління соціального захисту населення міської ради (кабінет №61, телефон для довідок 7-11-50).

 

Інформація для осіб із числа резервістів

15.03.2022 Верховна Рада України прийняла Закон України №7140-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і тяжкохворими дітьми».

Від військової служби (строкової, під час особливого періоду та мобілізації) будуть звільнені окремі категорії військовозобов’язаних, зокрема:

  • опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною;

  • особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи;

  • особи, зайняті постійним доглядом за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Тобто, наразі, питання звільнення від мобілізації військовозобов’язаних, які зайняті постійним доглядом за особами з інвалідністю чи іншими особами, які його потребують, є вирішеним. Окрім цього, категорія таких осіб може виїжджати за кордон, супроводжуючи осіб з інвалідністю чи осіб, які потребують постійного догляду.

 

Інформація для осіб із числа резервістів

Законом України «Про внесення зміни до статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо додаткової підстави звільнення з військової служби під час воєнного стану» №2599-ІХ від 20.09.2022.

 Зазначеним Законом передбачено, що військовослужбовці, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років звільняються з військової служби за призовом осіб із числа резервістів під час військового стану.

Переглядів:2679