До уваги пільговиків!

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 № 1041 функції з призначення, нарахування і виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу з 01.12.2023 виконує Пенсійний фонд України, але управління  соціального захисту населення Прилуцької міської ради продовжує працювати за міською Програмою «Пільги місцевої влади на оплату житлово-комунальних послуг та послуг зв’язку Захисникам та Захисницям України, членам їх сімей, сім’ям воїнів, загиблих (померлих) в Афганістані, особам з інвалідністю по зору – членам УТОС, спілці ветеранів Афганістану на 2022 - 2024 роки», яка передбачає  сім’ям воїнів, загиблих (померлих) в Афганістані, особам з інвалідністю по зору 1-2 групи, Спілці ветеранів Афганістану, надання додаткових пільг на житлово-комунальні послуги та послуги зв’язку  учасникам бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, операції об’єднаних сил (далі - ООС), у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та сім’ям загиблих Захисників і Захисниць України.

Для отримання додаткових пільг особам, яким встановлено відповідний статус вперше, необхідно звернутися до управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради кабінет 48 (тел. 7-11-56)  з підтверджуючими документами та інформацією про житлово-комунальні послуги, якими користуються.

Також тим пільговикам, які вже отримують пільги за даною Програмою, в разі зміни обставин, що впливають на розмір пільг (зміна статусу, зміна постачальників та різновидів послуг, зміна місця проживання тощо), необхідно повідомити управління соціального захисту населення.

           

Включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги

       Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги - автоматизований банк даних, створений для забезпечення обліку осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою. Включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, здійснюється органами Пенсійного Фонду України  після розгляду поданого пакету документів.

Куди звернутися з документами:

  • Управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради
  • Відділення Пенсійного фонду України у м. Прилуки

     Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом).

Хто може звернутися: фізична особа

Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

  • Копії документів, що підтверджують право пільговика та членів його сім’ї на пільги (з пред’явленням оригіналів цих документів)
  • Інформація про характеристику житла та послуги, щодо отримання яких пільговик має пільги та реально ними користується
  • Копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті).

Умови і випадки надання

Для включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги інформації про пільговика заявник подає (крім педаг огічних, медичних та фармацевтичних працівників, працівників бібліотек, музеїв, спеціалістів із захисту рослин і працівників культури в сільській місцевості і селищах міського типу) копії документів, що підтверджують право пільговика та членів його сім'ї на пільги (з пред'явленням оригіналів цих документів), копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, пред'являє паспорт та надає інформацію про характеристику житла та послуги, щодо отримання яких він має пільги та реально ними користується.

При поданні пакету документів пред’являється паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, передбачений Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

У разі коли у складі сім'ї пільговика відбулися зміни, що потребують коригування включеної до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги інформації, він повідомляє про це уповноважений орган.

Нормативні документи, що регулюють надання послуги:

Постанова КМУ від 29.01.2003 №117 "Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги"

 

Щодо безоплатного поховання окремих категорій громадян

У Чернігівській області діє  ПРОГРАМА відшкодування витрат з поховання померлих (загиблих) учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності та осіб з інвалідністю внаслідок війни, у Чернігівській області на 2021-2025 роки. Напрямками діяльності Програми є відшкодування витрат з поховання загиблих (померлих) учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності та осіб з інвалідністю внаслідок війни за рахунок коштів обласного бюджету.

     Для відшкодування витрат з поховання, особа, яка поховала померлого (загиблого) учасника бойових дій, постраждалого учасника Революції Гідності або особу з інвалідністю внаслідок війни, повинна звернутися в органи соціального захисту за місцем реєстрації померлої (загиблої) особи та подати такі документи:

  • заяву на відшкодування понесених витрат на поховання із зазначенням реквізитів особового рахунку, відкритого в установі банку, для перерахування коштів;

  • копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу (з пред’явленням оригіналу документа);

  • копію документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган та мають відмітку в паспорті), такі особи подають копію даної відмітки в паспорті (з пред’явленням оригіналу документа);

  • копію свідоцтва про смерть, виданого органами реєстрації актів цивільного стану (з пред’явленням оригіналу документа);

  • копію документа (посвідчення), що підтверджує віднесення померлої (загиблої) особи до категорії учасника бойових дій, постраждалого учасника Революції Гідності чи особи з інвалідністю внаслідок війни;

  • документи, що підтверджують перелік та вартість ритуальних послуг, наданих при похованні померлої (загиблої) особи, яка мала категорію учасника бойових дій, постраждалого учасника Революції Гідності чи особи з інвалідністю внаслідок війни.

     За довідками звертатися до управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради кабінет  48 (тел. 7-11-56).

До уваги Захисників та Захисниць України!

     Відповідно до розпорядження начальника Чернігівської обласної військової адміністрації  від 08 грудня 2023 року № 807 затверджено  Програму соціальної підтримки Захисників i Захисниць України, членів їх сімей та осіб, які постраждали від військової aгpecії російської федерації на території Чернігівської області, на 2024 - 2026 роки, якою передбачено ряд заходів соціальної підтримки військовослужбовців та членів їх сімей, членів сімей загиблих.

За довідками звертатися до управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради по вул.Київській, 281, кабінет 48, тел. 7-11-56.

 

«Програма соціальної підтримки Захисників i Захисниць України, членів їх сімей та осіб, які постраждали від військової aгpecії російської федерації на території Чернігівської області, на 2024 - 2026 роки» (завантажити).

 

 

З 1 січня 2024 буде збільшено розміри державних соціальних допомог, які залежать від прожиткового мінімуму

Відповідно до статті 7 Закону України „Про Державний бюджет на 2024 рік” (далі – Закон) передбачено збільшення прожиткового мінімуму з 1 січня 2024 року.

З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить – 2 920 грн, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

  • дітей віком до 6 років – 2 563 грн;
  • дітей віком від 6 до 18 років – 3 196 грн;
  • працездатних осіб – 3 028 грн;
  • осіб, які втратили працездатність, – 2 361 гривні.

Враховуючи зазначене, у 2024 році розміри окремих видів державної допомоги становитимуть: порівняльну таблицю (завантажити).

Як правильно комунікувати із громадянами при наданні послуг під час війни?

21 вересня 2023 року фахівці управління прийняли участь в онлайн-тренінгу на тему: «Як правильно комунікувати із громадянами при наданні послуг під час війни?» за сприяння міжнародного інституту.

Під час онлайн-тренінгу учасники дізналися:

- Як визначити потреби громадян за невербальними поведінковими проявами та за допомогою питань?

- Що таке «активне слухання» і як його застосовувати?

- Хто такі «проблемні клієнти»?

- Як правильно комунікувати із складними співрозмовниками?

 

Проєкт «Я – Ветеран»

14 вересня 2023 року фахівці управління прийняли участь у вебінарі на тему: «Надання послуг ветеранам. Особливості реалізації Проєкту «Я – Ветеран» за сприяння Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» спільно з Програмою «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність».

Під час онлайн-консультації спікери відповідали на поставлені запитання, зокрема про організацію роботи помічників ветеранів та кейс-менеджерів.

 

Переглядів:4512