«Тих днів не стерти з пам’яті людської»

У ці передсвяткові березневі дні, коли пробуджується природа, тягнуться до сонця квіти, ми все ж таки згадуємо не тільки про приємне,а й згадуємо про трагічні сторінки в історії нашої країни.

Корюківська трагедія 1943 року за своїми масштабами є однією з найбільш кривавих каральних акцій нацистів проти мирного населення у Другій світовій війні. Сьогодні історія невеликого поліського містечка,безжально знищеного фашистськими карателями, набула розголосу. Упродовж двох днів 1 -2 березня чернігівська Корюковка пережила моторошні години знищення, безневинно поклали голови понад 7 тисяч мирних жителів.

26 лютого 2015 року о 13:00 в приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась краєзнавча година «Тих днів не стерти з пам’яті людської», присвячена пам’яті трагедії 1943 р. у містечку Корюківка. Під час заходу учні 8 класу загальноосвітньої школи І –ІІІ ст. №7 дізнались про причини трагедії, переглянули фрагменти фільму «Корюківка: відроджені з попелу», презентацію «Спалена, але не скорена». Ветеран праці, уродженець м. Чернігова, Володимир Ісакович Тяжко поділився з присутніми своїми дитячими спогадами окупаційного періоду Чернігівщини.

Працівник міської бібліотеки ім. Л.В. Забашти Оксана Анатоліївна Проценко ознайомила з цікавими друкованими матеріалами, що висвітлюють цю тему.

Запаливши свічку пам’ят, хвилиною мовчання вшанували присутні загиблих мирних жителів на території Чернігівщини в роки Великої Вітчизняної війни.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового

Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

Краєзнавча година “Біль Афганістану”

15 лютого – річниця виводу військ з Афганістану. Афганістан. Уже понад 25 років у нашій свідомості прописалось це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього пекла. Афганська війна… брудна, неоголошена. 25 грудня 1979 року радянські війська були введені у Афганістан для виконання інтернаціонального обов’язку. За довгих 10 років війни на цвинтарях України з’явилося понад 15 тисяч свіжих могил з фотографіями юних облич.

12 лютого в приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась краєзнавча година «Біль Афганістану». Присутні на заході студенти І курсу Прилуцького професійного ліцею Чернігівської області дізнались про події, які сприяли введенню обмеженого контингенту радянських військ в Афганістан.

З розповідей гостей ветеранів війни у Афганістані, воїнів — інтернаціоналістів: Володимира Валентиновича Нежиборця і Миколи Олександровича Плечка почули цікаві спогади про той період їх життя, коли вони приймали участь у бойових діях в Афганістан, мали можливість ознайомитись з деякою зброєю, якою користувались в ті часи.

Під час заходу студенти переглянули фрагменти фільмів про війну у Афганістані. Хвилиною мовчання вшанували присутні поіменно наших земляків, які загинули на чужій землі і тих, хто зараз загинув на Сході. На закінчення студенти на знак поваги і вдячності вшанували квітами гостей заходу і зробили фото напам’ять.

«Життя на межі смерті»

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був заснований у 2005-му році спеціальною резолюцією ООН. У 1945 році радянські війська увійшли до розташованого на території Польщі нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, також відомого як Освенцим. За різними даними, за п'ять років існування Освенцима в його стінах загинули до 4 мільйонів людей.

5 лютого 2015 року о 13:00 в приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова відбулася краєзнавча година «На межі життя і смерті», присвячена пам’яті жертв Голокосту в Україні в роки ІІ світової війни. Під час заходу учні 11 класу ЗОШ І-ІІІ ст. №7 дізнались про жахливі злочини фашизму проти євреїв в роки ІІ світової війни. Переглянувши фільм «Путешествие в Ад», учні змогли уявити життя на межі смерті людей, тортури у концентраційному лагері Аушвіц-Біркенау.

На превеликий жаль Голокост не оминув і Україну. Не було винятком і наше місто, в якому було хоч і тимчасово створено гетто для євреїв, єдине у Чернігівській області.

З виступів гостей: відомого прилуцького краєзнавця Анатолія Григоровича Риженка, колишнього викладача Прилуцького педагогічного коледжу ім. І.Я. Франка Ніни Іванівни Котеленець, учні дізнались про події, які відбувались в житті єврейського населення нашого міста під час окупації фашистськими загарбниками. На кінець заходу присутні вшанували всіх жертв Голокосту хвилиною мовчання і подарували гостям на згадку про зустріч, в знак вдячності і поваги букети з квітами.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова Т.О. Іващенко.

Переглядів:1904