«Книжкові пригоди сучасних читачів»

Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги, якій щорічно проходить по всій країні під час весняних канікул розпочався 31 березня в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка незвичайним заходом. Учні 5-го класу ЗОШ №3 стали героями бібліотечних сутінків «Книжкові пригоди сучасних читачів».

Володарка книжкових скарбів Мері Попінс, роль якої виконала бібліотекар Ольга Лукаш провела дітей чарівним лабіринтом із найпопулярніших книг. Разом із нею діти мандрували найпотаємнішими куточками книгозбірні, як то: книгосховище, яке освітлювалося тільки свічками, підвал, в якому Гоголева Солоха (бібліотекар Вікторія Тимофєева) сховала символ 2015 року Козу.

Завітали учні і у царство Снігової Королеви (бібліотекар Наталія Дроботько), яка у цей день виявилася до них прихильною і усього за декілька правильних питань про героїв казок Г.Андерсена віддала ключ від читальної зали бібліотеки. А там на них вже чекав старенький Домовичок (головний бібліотекар Людмила Піддяченко) із книги Марини Павленко «Домовичок з палітрою», разом із яким діти малювали на дзеркалах та ворожили на книгах.

“Люди, будьте взаємно красивими!”

22 березня в читальній залі міської центральної бібліотеки відбулось літературно-мистецьке дійство "Нове прочитання сучасниці", яке було приурочене 85-річчю геніальної українки Ліни Костенко.

Відчути поезії сучасниці допоміг столичний зразковий художній дитячий музичний театр юного актора "Фантазія Нью".

Цей театр народився в Прилуках і ось уже 10 років набирає обертів і популярності в Києві. У театрі понад 150 учасників: це студенти Київського університету театру і кіно імені Карпенко-Карого та учні різної вікової категорії київських шкіл.

Режисер театру Тетяна Погребняк, яка стала лауреатом цьогорічної місцевої літературно-мистецької премії імені Любові Забашти "Квіт папороті" наголосила на ролі театру в житті сучасної молоді.

Спектакль "Люди, будьте взаємно красивими", який відбувся в бібліотеці, створений за віршами Ліни Костенко, окремі з яких покладені на музику Ольгою Богомолець. "Це велика відповідальність працювати з таким матеріалом. Така робота не терпить фальші і вимагає повної віддачі", - стверджує викладач вокалу театру Анастасія Чикалова (до речі, прилучанка).

У залі, яка ледве вмістила всіх бажаючих переглянути спектакль, панувала повна тиша. Створений грою акторів, весняний дощ змивав смуток, оголяв душу і актора і глядача, його живильні краплі передавали добро по колу і різнокольорові парасольки в руках юних артистів рятували справді від печалі, а не від недоречних явищ природи. Поетичний дощ від Ліни Костенко творив красу Людини.

Ведуча заходу Ніна Горбань додала, що у день народження великої українки у читальній залі бібліотеки було проведено бліц-опитування користувачів книгозбірні "Що для вас означає прочитання віршів Ліни Костенко?" Більшість прилучан відповіли, що це "задоволення", "робота для мозку", "усвідомлення, що ти українець"та ін., а юні актори пояснили інакше - "це народження красивої людини".

У рамках обмеженого часу відбулось коротке знайомство з учасниками спектаклю. Всім сподобалась гра Лєри Даценко, Олександра Невзорова, Соні Стеценко (улюбленої дівчинки Жені із серіалу "Свати") та ін.

Директор бібліотеки Людмила Трошина подякувала столичним юнакам і дівчатам за творчість і можливість доторкнутися до прекрасного та подарувала солодощі.

«…душу й тіло ми положим за нашу свободу…»

У березні 2015 року відзначається 200-річчя від дня народження композитора Михайла Вербицького, автора мелодії гімну України. Нині ця мелодія й слова «…душу й тіло ми положим за нашу свободу…» вже нікого не залишають байдужим. Й це вже не просто мелодія та слова, це – наша гордість. Але, на жаль, про життя та творчість автора Гімну не всім добре відомо.

Тож і зібралися 5 березня в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей читачі та учні дев’ятого класу ЗОШ №2 на літературно-музичну годину «Молитва і пісні у житті М.Вербицького.».

Ведуча заходу бібліотекар Ольга Лукаш розповіла про життя М.Вербицького. Переглядаючи мультимедійну презентацію, присутні ознайомилися із духовною музикою М.Вербицького

.

Читачі бібліотеки дізналися, що “Ще не вмерла Україна” в початковому варіанті - це солоспів під супровід гітари, а запрошена на захід олімпійська чемпіонка Валентина Цербе-Несіна розповіла про роль Гімна України в своєму житті.

«Ще не вмерла Україна»

Пісня - це душа народу, а національний гімн – найвищий прояв його волелюбних прагнень та духовних збагачень. Яскравим проявом національно-патріотичних почуттів українців став вірш-гімн «Ще не вмерла Україна» написаний Павлом Чубинським та Михайлом Вербицьким. Це ті слова та музика, які змушують кожного українця підніматися при перших же акордах, адже в них сконцент­рована жива історія народу, його прагнення до свободи.

Саме з гімну України розпочалась краєзнавча година «Ще не вмерла України і слава, і воля», що пройшла у стінах музею 04 березня та була присвячена 200-річниці від дня народження композитора Михайла Вербицького та 150-ї річниці з часу першого публічного виконання гімну України.

Запрошені на захід учні 6 класу загально середньої школи №7 познайомились із історією створення гімну та життєвою дорогою одного з його творців Михайла Вербицького. Велике захоплення у присутніх викликав й відеофільм патріотичного спрямування.

На завершення краєзнавчої години присутні висловили бажання продекламували рядки національного гімну України.

Відповідальна за захід старший науковий співробітник, Біленко І.В.

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова

«Літературний гороскоп»

У 2015 році Прилуцька міська бібліотека для дітей ім. Павла Білецького-Носенка розпочала просвітницький проект «Літературний гороскоп», під час реалізації якого читачів бібліотеки знайомлять з творчістю відомих письменників-ювілярів та з книжками-ювілярами. У березні сторінка «Літературного гороскопу», зрозуміло, була присвячена великому Кобзарю.

3 березня до Прилуцької міської бібліотеки для дітей завітали учні четвертого класу ЗОШ №2, щоб попрацювати у поетичній світлиці «Шевченкова весна».

Перегорнути сторінки життя Тараса Григоровича і заглянути в дитячі роки поета за допомогою мультимедійної презентації допомогла дітям ведуча заходу бібліотекар Наталія Дроботько. Учні напам’ять читали свої улюблені вірші Тараса Шевченка, такі як «Садок вишневий коло хати», «Дивлюсь, аж світає», «Реве та стогне Дніпр широкий».

Працівники бібліотеки впевнені в тому, що з творчістю Шевченка дітей треба знайомити сучасно, і саме тому підготували низку відео кліпів пісень на слова Кобзаря та показали школярам мультфільм за віршем «Садок вишневий коло хати…».

Переглядів:2066