Бібліогостина “Хочеш повернутися в минуле — згадай про майбутнє...”

У квітні щорічно відзначається Міжнародний день пам’яток та історичних місць. В Україні це свято має назву День пам’яток історії та культури.

30 квітня на Центральній площі міста Прилуцька міська бібліотека ім. Павла Білецького – Носенка для дітей провела бібліогостину до Дня пам’яток історії та культури «Хочеш повернутися в минуле – згадай про майбутнє…». Для учнів 7-го класу гімназії №5 ведуча - бібліотекар Ольга Лукаш провела краєзнавчу екскурсію по історичній частині міста, звертаючи увагу дітей на літературні твори та документи, в яких розповідається про історичні споруди нашого міста.

Із розповіді ведучої школярі дізналися, що у цьому році виповнюється 200 років з часу побудови Собору Різдва Пресвятої Богородиці (1815р.), 110 років з часу побудови Пантелеймонівської церкви (1905р.), 85 років з часу побудови міського драматичного театру (нині - міський Будинок культури (1930р.), 150 років з часу побудови церкви з престолом Іоанна Предтечі і ікони Матері Божої Троєручиці (Іванівська) на Квашинцях (1865р.).

Запам’яталося дітям відвідування Собору Різдва Пресвятої Богородиці, якій поступово відроджується, а спілкування з настоятелем Собору отцем Віталієм та майстрами, які проводять розпис Собору, проклало місток з минулого до сучасності, адже не кожному у житті доводиться бути свідком створення внутрішнього розпису храму.

Виставка “Кольори та емоції”

29 квітня на юнацькому відділі Прилуцької міської бібліотеки імені Любові Забашти відкрилась виставка юної художниці із ЗОШ №3 Каті Нестеренко «Кольори і емоції».

Дівчинка ще у 6 класі але уже два роки поспіль є переможницею Всеукраїнського конкурсу «Податки очима дітей».

Сидоренко Л.Л. – вчитель малювання Зразкової студії образотворчого мистецтва ЦТДЮ – привітала свою вихованку із першою персональною виставкою і висловила побажання спробувати малювати ще й олійними фарбами.

У школі, де навчається юна художниця, першою помітила талант Каті вчитель світової літератури Богачова О.М., яка також прийшла привітати школярку.

Директор бібліотеки Трошина Л.І. побажала творчого зростання і запросила ще і в 11 класі показати свої творчі успіхи у залах бібліотеки.

«Чорнобильська трагедія»

"Радіація", «дозиметр», «зона відчуження», «АЕС» - це ті слова, які в кожного з нас відразу асоціюються із аварією на Чорнобильській АЕС. З тією старшою трагедією, після якої вода в криницях стала непридатною для пиття, ліси із багатими на дичину та ягоди й гриби – на забруднені місця, а сама територія – стала «зоною відчуження».

Напередодні чергової річниці аварії на Чорнобильській АЕС в приміщенні музею відбулась краєзнавча година «Чорнобильська трагедія» присвячена вшануванню учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Запрошені на захід учні 8 класу середньої школи №10 детально ознайомились із причинами та перебігом катастрофи, переглянули документальні кадри тих подій та поспілкувались із безпосереднім учасником ліквідації наслідками аварії Кізімом Анатолієм Івановичем. З великою зацікавленістю присутні також слухали розповідь ведучої про евакуацію населення із забруднених територій та поширення радіаційної хвилі.

Чимало корисного учні дізнались від наукового співробітника музею Степаненко Ольги Петрівни, яка розповіла про вплив радіації на здоров'я людей та як зменшити її дію за допомогою рослин.

«Яскраві барви рідної землі»

15 квітня у виставковій залі музею була проведена краєзнавча година «Яскраві барви рідної землі».

На заході були присутні учні 5-х класів гімназії №1. Діти мали змогу познайомитися з різними квітами, які з’являються в лісі з приходом весни, рідкісними видами та видами, які занесені до Червоної Книги України і тими рослинами, які можна культивувати. Розповідь була підкріплена яскравими слайдами. На кінець заходу учні переглянули документальний фільм про первоцвіти, які можна побачити у нас на Прилуччині та в Україні взагалі та відповідали на загадки про рослини.

Відповідальна за захід старший науковий співробітник Степаненко О.П.

Поетично-пізнавальна година “Лагідний світ Тамари Коломієць”

14 квітня на чергове зібрання «Літературного гороскопа», який розпочав свою роботу з нового 2015 року, і відкриває читачам Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького - Носенка відомі і невідомі сторінки життя та творчості найталановитіших, найвідоміших та найцікавіших дитячих письменників, зібралися учні 4-го класу ЗОШ №7.

9 квітня святкувала свій 80-й день народження відома українська поетеса Тамара Коломієць. І звісно, що героїнею «літературного гороскопу» у квітні стала саме Тамара Опанасівна та її книги. Поетично – пізнавальна година «Лагідний світ Тамари Коломієць» була присвячена її творчості.

Ведуча заходу бібліотекар Наталія Дроботько, використовуючи мультимедійну презентацію, розповіла про дитячі та шкільні роки поетеси. В творчому доробку Тамари Коломієць дуже багато книг, але найбільшою популярністю користується збірка з назвою «Найперша стежечка», вірші з якої напам’ять читали учні. Під час читання вірша «Сміх лунає у дворі» школярики начебто знову помандрували у дитсадок, взявши із собою улюблені іграшки.

Один з улюблених жанрів малечі це загадки. Вони допомагають пізнавати довкілля, розвивати мислення, спостережливість. Отже, на присутніх чекали поетичні загадки Тамари Коломієць, які вони із задоволенням розгадували.

У Тамари Коломієць є твори, в яких вона розповідає про всілякі дива. І справжнісіньким дивом для глядачів була лялькова вистава за творами Тамари Коломієць, підготована читацьким активом бібліотеки. А розпочала її ведуча словами:

Кажу, кажу казку

За бубликів в’язку.

Один бублик – на зубок,

Другий бублик – в козубок,..

обдаровуючи школярів солодощами.

Готуємося до Великодня

Незабаром вся Україна святкуватиме найбільше християнське свято – Великдень, свято добра, віри, надії та любові.

9 квітня, під час весняних канікул, учні 2-го класу ЗОШ №13 спробували відкрити таємницю створення писанки.

На майстер – класі до Великодня в межах засідання клубу «Оберіг» бібліотекар Наталія Дроботько ознайомила дітей із великодніми звичаями, магічною символікою кольорів.

Читачка бібліотеки Маценко Аня, учениця гімназії №5 та Прилуцької школи мистецтв презентувала виставку своїх робіт (писанки та ляльки-мотанки), які брали участь в обласних конкурсах та дала дітям майстер-клас з виготовлення великодніх писанок. А пісня «Намалюю писанку, намалюю» у виконанні учениці 9 класу школи №2 Юлії Шкарупи додала натхнення для створення власних шедеврів.

Діти, використовуючи отримання знання та власну фантазію, розмалювали підготовані бібліотекою шаблони писанок з паперу, а потім під керівництвом Наталії Дроботько з’єднали їх у Великодній вінок.

«Пригоди у країні Небувалії»

Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання завершився у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка 7 квітня інтегрованою книжковою подорожжю «Казковий світ бібліотеки».

Для вихованців Прилуцького навчально-реабілітаційного центру читацькій актив бібліотеки підготував лялькову виставу «Пригоди у країні Небувалії», під час якої діти познайомилися з книгами, які живуть у бібліотеці.

Ведуча заходу бібліотекар Наталія Дроботько розповіла малечі про правила користування книгами та бібліотекою та пограла з ними у розвивальні ігри, такі як «Продовж речення», «Впізнай героя».

Бібліоекспрес “У світ дитинства через книгу!”

Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги, якій щорічно проходить по всій Україні на весняних канікулах продовжився в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького - Носенка 2 квітня, коли на бібліоекспрес «У світ дитинства через книгу!» завітали учні 5-го класу ЗОШ №13.

У День дитячої книги, якій святкується 2 квітня, книжковий потяг на чолі з ведучою - бібліотекарем Ольгою Лукаш вирушив від однієї бібліотечної зупинки до другої, від творів Богдана Стельмаха до гуморесок Павла Глазового.

Під час подорожі присутні поспілкуються з учасниками молодіжної студії «Імпровіз» самодіяльного театру «Рампа» та прослухали чудові музичні твори, які на баяні виконав вихованець школи мистецтв Євген Павленко.

Переглядів:1647