«Цей дивосвіт – бібліотека»

28 вересня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка до Всеукраїнського дня бібліотек відбулось розгуляй-шоу «Цей дивосвіт – бібліотека», під час якого учні 4-го класу ЗОШ №13 відчували себе справжніми бібліотекарями, господарями книжкової світлиці.

Ведуча заходу – бібліотекар Наталія Сич розповіла дітям кумедні випадки з читачами, а потім учні розпочали звичайний робочий день бібліотеки, виконуючи обов’язки бібліотекарів: вони шукали один одному книжки, інформацію в словниках та мережі Інтернет.

Цей день був справжнім святом для бібліотекарів, адже читачі прийшли до них з вітаннями та подарунками, серед яких були і вірші, і пісні, і чудова пісня у супроводі бандури, яку виконала Анастасія Сікалова.

Спробувавши себе у ролі бібліотекарів, діти зрозуміли, що ця професія тільки зовні скромна, непомітна і проста, а бути справжнім фахівцем дуже не просто: для цього потрібні знання, вихованість, працелюбність, вміння спілкуватись з людьми, і, звичайно, любов до читачів.

«Бабин яр – символ вічної скорботи»

29 вересня у міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулася година історичної пам’яті до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру «Бабин яр – символ вічної скорботи».

У ході заходу було розкрито деталі того страшного дня 29 вересня 1941 року. Ніна Горбань, головний бібліотекар юнацького відділу, презентувала книгу, яка недавно з’явилась у фондах читального залу, роман-документ Анатолія Кузнєцова «Бабин Яр», який був безпосереднім учасником тих подій. Ірина Бейс – голова єврейської общини м. Прилук та Вікторія Ліпіна, учениця гімназії №1 надали історичні довідки про так званий Прилуцький Бабин яр на околиці Прилук - Плискунівський яр, де були знищені євреї нашого міста.

Відкриття меморіальної дошки Олександру Івахненку

Великий Українець – так можна назвати постать талановитого майстра, уродженця Прилуцького краю, член-кореспондента Національної академії мистецтв України, заслуженого художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, доцента кафедри графіки Видавничо-поліграфічного інституту НТУУ „Київський політехнічний Університет” Олександра Івановича Івахненка.

З нагоди відкриття на будинку музичної школи імені Л.Ревуцького меморіальної дошки митцю, що відбулося 26 вересня (вул.Земська, 11), зібралось чимало прихильників його творчості аби добрими словами вшанувати пам'ять талановитого художника. Серед них Прилуцький міський голова Дмитро Васильович Барнаш, Лауреат Шевченківської премії, голова редколегії «Отчий поріг» Леонід Никифорович Горлач та письменник Іван Михайлович Забіяка, донька художника Марія Олександрівна.

Олександр Івахненко є яскравим представником сучасного мистецтва. Його твори, представлені на персональних та колективних виставках, вражають неповторним творчим почерком, новаторством і особливим українським колоритом. Він був провідником у мистецькому та культурному світі. Творчість митця наповнена всеохоплюючою любов’ю до України, глибинною духовністю народного життя, його багатою культурою.

Відповідальна за захід: старший науковий співробітник І.В.Біленко

Встановлення рекорду «Найбільший козацький куліш»

26 вересня 2015 року в рамках Міжрегіонального Воздвиженського ярмарку у нашому місті відбулася надзвичайна подія: було зафіксовано рекорд України «Найбільший козацький куліш». Попередній рекорд було встановлено в с. Ломачинці, Чернівецької області. Тоді об’єм куліша становив 1839 л.

Прилуцький козацький полк МСКС побив попередній рекорд та приготував козацький куліш об’ємом 2,471 літрів. Куліш варився у казані розміром: дно – 1,35 м; діаметр верху – 2,20 м; висота – 1,20 м.

На приготування куліша було витрачено: курячого м'яса – 160 кг, олії – 25 л, цибулі – 75 кг, моркви – 75 кг, масла – 10 кг, яєць курячих – 120 лотків, пшона – 150 кг, спецій – 14 кг, зелені – 15 кг.

Куліш було виготовлено за фінансової підтримки міського голови Дмитра Васильовича Барнаша; Прилуцького козацького полку на чолі з отаманом Ткаченком Сергієм Григоровичем; Володимира Васильовича Редьки – патріота українських традицій; заводу «Пожмаш» в особі директора Олега Борща та Володимира Піщенка – директора дослідного господарства с. Івківці.

Процес реєстрації рекорду провели представники Національного реєстру рекордів України Марта Глущенко та Андрій Литвиненко.

Виставки «Прилуцькі ярмарки»

26 вересня в рамках Міжрегіонального Воздвиженського ярмрарку на огляд прилучан та гостей міста Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова представив виставку «Прилуцькі ярмарки».

До уваги ярмаркуючих були представлені роботи відомої майстрині народної творчості України Катерини Семенівни Каращук, полотна художника-прилучанина Віталія Тимофійовича Іващенка.

Крім того, експоновано широкий спектр старожитностей із колекції прилуцького музею – рушники, предмети побуту та одягу наших пращурів. Виставку доповнено полотнами прилучанки Тетяни Рябової та дитячими роботами з м. Конотоп.

«Шевченківські дороги Кобзаря»

26 вересня у рамках проведення Міжрегіонального Воздвиженського ярмарку на одній з центральних алей міста була представлена виставка «Чернігівські дороги Кобзаря».

Жителі та гості міста мали змогу ознайомитися з історичними місцями на Чернігівщині, які відвідував у різний час Тарас Шевченко. На стендах показано важливі життєві події в житті Шевченка, його зустрічі з відомими особистостями, створення унікальних художніх полотен та поетичних творів. Наголос зроблено на відвідуванні Шевченком Прилуччині, висвітлені раніше невідомі факти з його життя.

Дана виставка дала змогу відвідувачам згадати великого Кобзаря і по необхідності дізнатися важливі моменти з його життя та творчості.

Відповідальна за захід Степаненко О.П.

«Карпенко-Карий - один з батьків новочасного українського театру»

21 вересня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка до 170-річчя І. Карпенко – Карого відбулася літературно-театральна зустріч «Карпенко-Карий - один з батьків новочасного українського театру».

Ведуча заходу бібліотекар Ольга Лукаш, використовуючи мультимедійну презентацію, розповіла про основні віхи життя та творчості письменника. Студенти першого курсу медичного училища поговорили про театр, познайомилися з творчими доробками акторів народного самодіяльного театру «Рампа», під керівництвом Заслуженого працівника культури України Анатолія Кизима.

Юні акторки Настя Горбач та Настя Савченко відтворили фрагмент п’єси «Безталанна», чим викликали цікавість та захоплення глядачів акторським мистецтвом.

«Рідне місто моє»

17 вересня 2015 року в Прилуцькій школі мистецтв відбувся концерт, присвячений святкуванню Дня міста «Рідне місто моє».

У концерті приймали участь: вихованці зразкової вокальної студії «Натхнення», викладачі та учні школи.

На початку концерту були представлені факти з історії нашого міста в період окупації. Звучали пісні та інструментальні твори на військову тематику.

У фіналі концерту пролунали пісні про мир, дружбу та любов до рідної землі.

«Місто наших мрій і сподівань»

День міста в Прилуках упродовж багатьох років відзначається 18 вересня. Саме цього дня у 1943 року Прилуки було звільнено від нацистських окупантів.

17 вересня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка до Дня міста відбулася краєзнавча година «Місто наших мрій і сподівань».

Розпочалася зустріч цікавою розповіддю ведучої – бібліотекаря Ольги Лукаш про історію рідних Прилук, огляду літератури про рідний край, під час яких використовувалися мультимедійні презентації буклетів «Прилуки в часі», та книги «Таємниці прилуцьких вулиць».

Учні старших класів ЗОШ №2 зібралися в бібліотеці, щоб поміркувати, чим для них є рідний край та мала батьківщина. Для когось це місцевість, де народився, для інших – стежинки, якими пройшов у дитинстві. Але всі на запитання ведучої відповіли, що пишаються рідними Прилуками та хотіли би прославити рідне місто.

Запрошені на зустріч відомі юні містянки: студентка педколеджу Катерина Рогова та учениця ЗОШ №9 Ярослава Ворчак вже почали робити свій внесок у славетну історію міста над Удаєм. Юна поетеса, учениця 11 класу ЗОШ №9, Ярослава, здобула перше та друге місце в обласному етапі конкурсу ім.Т.Шевченка в номінації «Переклади», «Новели» та «Вірші», є співавтором двох збірок: «Стежка до Тараса» та «Слідами Шевченка». Катерина Рогова - майстер спорту з боксу у 16 років, переможниця багатьох міських, обласних і всеукраїнських турнірів, а на разі вже срібна призерка чемпіонату світу та чемпіонка Європи з боксу серед дівчат, юніорок та молоді 2015 року. Однолітки із захватом слухали твори Ярослави та переглядали відеозаписи переможних боїв Катерини. Школярі відчули гордість за своїх землячок і навіть попросили у них автографи.

Зустрічі з ветеранами Другої світової війни на тему «Друга світова війна – історична правда»

15 вересня 2015 року в приміщенні філії ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась зустріч студентів І курсу фельдшерського відділення Прилуцького медичного училища з ветеранами Другої світової війни, присвяченої 72-й річниці вигнанню нацистських окупантів з міста Прилуки

.

Друга світова війна - рубіжна й найжорстокіша подія в історії сучасного світу. В неї було втягнуто 67 держав, 80 % населення земної кулі і тривала вона довгих 6 років. Вогняний смерч пронісся над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопив простори всіх океанів. У цій війні загинуло близько 60 млн осіб, не говорячи вже про поранених і тих, хто безвісти пропав. Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні. Під час зустрічі ветеран Другої світової війни Іван Андрійович Мишкін розповість присутнім про події війни 1941- 1945 р., свідком яких він був, краєзнавець , в минулому викладач історії загальноосвітньої школи №13, Анатолій Григорович Риженко спробував пояснити свою точку зору по відношенню до сучасних поглядів на перебіг подій Другої світової війни і як очевидець тих подій розповів про життя Прилук в окупаційний період війни.

Друга світова ще й досі живе в пам’яті очевидців тих подій, її історія зіткана з спогадів ветеранів. Зберегти цю пам’ять , розповісти правду про події під час війни, зокрема в нашому місті - таку роботу проводить з своїми учнями директор загальноосвітньої школи №10 Олександр Михайлович Правосуд.

Друга світова війна все ще триває у нашій пам’яті, яка не знає ні миру , ні спокою, і ця пам’ять досі роз’єднує українців. Ми живемо в дуже непростий час, йде війна на Сході нашої країни, але наші солдати ціною свого життя виявляють неабиякі приклади героїзму, щоб в нашій країні був мир. Хвилиною мовчання вшанували присутні всіх ,хто загинув в роки Другої світової війни і хто в наш час відстоює незалежність своєї держави. Батьківщина у нас одна - Україна, так звучить в пісні, яку виконала учениця 10 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №2 Юлія Новак.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філії ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Іващенко Т.О.

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова

День відкритих дверей

Незважаючи на вихідний, люди різного віку поспішали до зали міського Будинку культури. Бо саме в неділю 13 вересня заклад гостинно запросив всіх бажаючих на День відкритих дверей. Доки у фойє до уваги гостей – відео-презентація колективів художньої самодіяльності, фото презентація з історії колективів, виставка костюмів, музичних інструментів та декорацій, в залі тривають останні приготування до концерту-презентації «Феєрверк талантів». Першим на святі виступив директор закладу Артем Аніщенко.

У концертній програмі виступили майже всі колективи художньої самодіяльності: народний естрадний оркестр, вокальний жіночий ансамбль «Джерело», духовий оркестр, народний театр «Рампа», хоровий колектив, вокальний ансамбль «Либідь», капела бандуристів, народні фольклорні колективи «Калина», «Горлиця», «Вербиченька», музичний гурт «Родослав», народний ансамбль танцю «Прилучанка», народна студія вокального мистецтва «Оріон», театральна студія «Наш Новий театр», зразковий музичний театр «Парадокс», народний театр хореографічної мініатюри «Апломб», студія східного танцю «Маріам», театр вогню та світла «Агній».

Запал, любов до своєї справи та майстерність колективів надовго залишив гарний настрій в душах глядачів. По завершенню концертної програми для гостей була організована ознайомча екскурсія по МБК, під час якої всім бажаючим показали зали, кабінети для репетицій і мали змогу познайомитись та поспілкуватися з керівниками та учасниками колективів та стати учасником обраного колективу. Двері Будинку культури відкриті для всіх, хто бажає поринути у чудовий світ мистецтва.

«Іоасаф Бєлгородський - святитель Прилуцький»

9 вересня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулося віртуальне знайомство «Іоасаф Бєлгородський - святитель Прилуцький» до 310-ї річниці від дня народження Іоасафа Бєлгородського.

Присутнім була представлена презентація, в ході якої ведуча Оксана Проценко розповіла про життєвий і творчий шлях видатного прилучанина. Розповідь доповнив перегляд тематичного відео.

Завершив віртуальне знайомство бібліографічний огляд літератури про святителя, що зібрано у книгозбірні.

Переглядів:2082