Відбулася краєзнавча година, присвячена пам’яті Героїв Крут

29 січня – День пам’яті Героїв Крут.

Біля станції Крути була написана одна з тих сторінок історії, яка досі надихає активних патріотів та громадських діячів. Ця дата є надзвичайно значущою для Української нації, як частина її минулого.

Це день мужності і слави наших воїнів. Події сьогодення свідчать, що історія повторюється: як і 98 років тому українська держава в небезпеці – виборює свою незалежність та втрачає життя своїх найкращих синів у війні проти Росії.

26 січня 2016 року у приміщенні філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година «Пам’яті тридцяти». Під час заходу учні 8 класу загальноосвітньої школи І–ІІІ ст. №7 дізналися, які були історичні умови, що призвели до таких трагічних подій на станції Крути. Переглянули документальні кадри перебігу бою на ст. Крути, мали можливість ознайомитись з спогадами про ті події нашого земляка, уродженця с. Валки, підполковника І-ї Запорозької стрілецької дивізії Армії УНР – Степана Сергійовича Самійленка та здійснити віртуальну екскурсію по експозиції музею «Героїв Крут».

Гідними слави своїх пращурів є наші воїни, які сьогодні воюють в лавах Української армії, відстоюючи мир і спокій на рідній землі.

Про високий патріотизм солдатів і офіцерів, які відстоюють свободу і незалежність нашої держави розповіли присутнім учасники АТО: Сергій Фесенко та Андрій Піка.

По закінченні заходу учні привітали гостей квітами і зробили фотографії на згадку.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Іващенко.

Відбувся концерт-казка

21 січня 2016 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького відбувся концерт-казка «Подорож музична, ще й новорічна».

На свято були запрошені учні Прилуцької гімназії № 5 ім. В.Затолокіна, молодші класи та групи продовженого дня Прилуцької ЗОШ І – ІІІ ст. № 7. Діти подорожували в країну казок з Сніжною Королевою, Снігуркою, Дідом Морозом, Мажором, Мінором та Нудьгою Дрімотіївною, розгадували музичні загадки та грали в ігри.

У виконанні учнів молодших класів фортепіанного, оркестрового та вокального відділів прозвучали твори відомих композиторів. Святкову атмосферу концерту доповнювали яскраві костюми ведучих.

Усі присутні були захоплені новорічною подорожжю. Ведучі концерту побажали всім присутнім всього найкрощого та нових зустрічей в Новому році.

«Граємо та співаємо джаз»

23 січня 2016 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М.Ревуцького пройшов І тур обласного конкурсу «Граємо та співаємо джаз».

У конкурсі прийняли участь учні вокального відділу, які виконали джазові твори. Метою конкурсу є відбір учнів до участі в обласному конкурсі, який відбудеться в м. Чернігові в березні 2016 року та заохочення учнів до участі в конкурсах.

Година історичної пам’яті «Не зміліє пам’яті ріка»

Бій під Крутами – подія, яка набула для українського народу символічного значення. Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

До річниці бою під Крутами у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбудеться цикл заходів, який розпочався 21 січня годиною історичної пам’яті «Не зміліє пам’яті ріка». Учні сьомого класу ЗОШ №2 дізналися від бібліотекаря Ольги Лукаш про подвиг своїх майже однолітків, 14-18 річних юнаків: студентів та гімназистів, які пожертвували своїм життям, аби спинити армію більшовиків при наступі на Київ. Цей приклад самопожертви молоді багато в чому нагадує подвиг героїв «Небесної сотні» та бійців АТО.

Саме тому розповідь гостей бібліотеки – козаків Прилуцького козацького полку МСКС Владислава Дзюби та Миколи Макаренко про допомогу воїнам АТО, участь козаків у Революції гідності та боях за цілісність України викликала щиру зацікавленість дітей.

Своєчасними та доречними до сьогодення прозвучали вірші О.Олеся, які прочитала читачка бібліотеки Олена Оніщенко.

Українська молодь – рушійна сили сучасної історії, саме вона вигадує нові форми відзначення історичних дат. Вшанували пам’ять українських героїв ХХ століття та сьогодення школярі, запаливши свічки, складені у формі Тризуба.

Естафету заходів підхопили 22 січня, у День Соборності України, учні ЗОШ №3, які завітали до бібліотеки на історичну годину «За єдність України!». Учні заспівали Гімн України, створивши ланцюг єдності, здійснили віртуальну мандрівку у часи проголошення Акту Злуки, на Аскольдову могилу, переглянули фільм «Україна: забута історія. Крути – молода кров». На честь юних героїв теж запалили свічки пам’яті.

«Без своєї національної держави, ніяка нація не може жити і розвиватись»

22 січня Україна відзначає чергову річницю з дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Універсал Соборності проголошений 1919 року втілив омріяні попередніми поколінням українців спроби об’єднати етнічні території в єдину незалежну державу.

21 січня в приміщенні музею відбулася краєзнавча година «Без своєї національної держави, ніяка нація не може жити і розвиватись» присвячена цій важливій даті в житті нашої країни.

На заході учні 10 класів 6 та 7 загальноосвітніх шкіл змогли прослідкувати як змінювались територіальні межі нашої держави у різні періоди починаючи з часів Київської Русі і до початку ХХ століття, а також дізнатись про видатного борця за соборність українських земель, нашого земляка Миколу Міхновського.

Не пройшли й поза увагою трагічні події сучасної російсько-української війни, яка забрала тисячі життів українських патріотів.

Відповідальна за захід: старший науковий співробітник, Ірина Біленко

Акція «Музейного селфі»

20-21 січня 2016 року Прилуцький краєзнавчий музей приєднався до Міжнародного флешмобу музейних селфі. Для участі в якому потрібно прийти до музею, зробити «селфі» на фоні чи поруч із експонатом та опублікувати його в соціальних мережах, додавши теги #museumselfie та тег музею #prylukymuseum.

У ці дні для відвідувачів музею діє знижка – безкоштовна фото зйомка. Єдине застереження: використовувати спалах категорично забороняється, адже це шкодить здоров'ю музейних раритетів.

Два дні поспіль музей чекає на відвідувачів з фотокамерами.

Відбулася презентація книги Олени Клочко

У приміщенні краєзнавчого музею 20 січня 2016 року відбулася презентація книги Олени Клочко «Василь Александренко», присвячена життю та діяльності ученого, історика, юриста, педагога, доктора державного права, професора, життя якого було пов’язане з Чернігівщиною – Ніжином, Борзною, Прилуками та с. Дідівцями, а також зі Санкт-Петербургом та Варшавою.

Спираючись на матеріали, що зберігаються у відділі забезпечення збереженості документів м. Ніжина Чернігівської області, автор розкрила невідомі сторінки біографії науковця, його родинне оточення та долю нащадків, повідомила про окремі епізоди побуту мешканців повітового міста. Фотографії В.І. Маслова, уперше представлені у виданні, доповнили розповідь і дали можливість присутнім здійснити заочну подорож у минуле нашого краю.

Книга Олени Клочко «Василь Александренко», частина її рукопису «Маслови», розрахована на широке коло читачів, особливо корисним видання буде тим, хто цікавиться краєзнавчими матеріалами та проблемами освіти ХІХ ст. Ця урочиста подія зібрала велике коло шанувальників книги, людей не байдужих до вивчення історії рідного краю, збереження традицій і поваги до звичаїв своєї місцевості. Саме краєзнавці, відтворюючи сторінка за сторінкою далеку і близьку історію рідного краю, доносять до сучасників об’єктивну інформацію про своїх земляків, в тому числі і незаслужено забутих, про час, в який вони жили і творили. Олена Олександрівна Клочко за фахом педагог, але в душі вважає себе істориком: краєзнавчі дослідження,краєзнавство – улюблені справи її життя.

«Різдвяні традиції Англії»

19 січня в центральній міській бібліотеці імені Любові Забашти відбувся віртуальний екскурс «Різдвяні традиції Англії». У ході заходу учні 7 класу ЗОШ №13 імені Іоасафа Белгородського дізналися про особливості святкування Різдва у Британії та долучилися до вивчення культури європейської країни.

Діти на англійській мові виконували традиційні різдвяні пісні, декламували вірші, давали відповіді на запитання вікторини «Що ти знаєш про Великобританію?».

Ведуча заходу Марина Янко пригостила гостей англійським різдвяним пудингом та традиційним чаєм з молоком.

«Новий рік іде, за собой свята веде…»

Різдво і наступні за ним два тижня до Водохреща, коли святкується народний Новий рік – це без сумніву чарівний час, коли відбуваються всілякі дива, відкриваються нові можливості. Від того, як знаєш народні традиції та дотримуєшся їх, залежить настрій на всі новорічні свята та на наступний рік. Ось і зібралися під час новорічних свят, 11 січня, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка учні сьомих класів гімназії №5 на етногодину «Новий рік іде, за собой свята веде…».

13 січня святкується Щедрий вечір. За християнським календарем — це день преподобної Меланії або свято Меланки. Господині у цей день готували обрядову кутю — щедру. І наші дівчата, користуючись порадами ведучої Ольги Лукаш обирали крупу, з якої можна варити кутю.

Ще на Щедрий вечір господині пекли пироги, млинці, готували вареники, щоб обдаровувати щедрувальників та посівальників, які обов'язково завітають до хати з веселими піснями та щирими побажаннями. Конкурс з ліплення вареників довів, що наші прилуцькі дівчата вміють ліпити вареники, а хлопці теж не пасли задніх та долучилися до спільної справи.

Як тільки сутеніло, починали ходити перевдягнуті у різних народних героїв щедрувальники, обов’язково водили Маланку та Козу. Спробували себе у цих ролях і гості бібліотеки, приміряючи маски Маланки, Кози, Барана та ін.

Незабаром залунають в усіх оселях колядки. А як їх майстерно виконувати навчила дітей під час майстер-класу керівник фольклорного колективу «Горлиця» Вікторія Лемещенко.

Відбувся майстер-клас

12 січня у міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбувся майстер-клас із виготовлення іграшкового символу 2016 року - Вогняної Мавпи.

Учні школи №14 у час зимових канікул завітали до бібліотеки, щоб власними руками зробити символ року. Вчитель творчої майстерні "Народні промисли" ЦТДЮ Юлія Кулик продемонструвала як зробити ескіз і викроїти окремі деталі для мавпочки із звичайних шкарпеток.

Бібліотекар Ніна Горбань розповіла про зіркові прогнози на 2016 рік, свято Маланки та Василя, до яких готується увесь християнський люд, та разом з рукодільницями розучила ряд сучасних щедрівок.

Усі учасники майтер-класу пішли додому із власними іграшками та солодким подарунками від організаторів дозвілля.

Відбулася новорічна казка “12 місяців”

8 січня у міський Будинок культури відбулася новорічна казка “12 місяців”, на яку були запрошені діти вразливих категорій, а саме: діти-сироти. Спонсори підготували дітям приємні сюрпризи.

«Різдво в українській хаті»

7 січня 2016 року на центральній площі міста, в рамках відзначення Свята Коляди «Христос народився! Славімо його!», Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова презентував виставку «Різдво в українській хаті».

На виставці було представлено інтер’єр української сільської хати XIX – ХХ століття.

Відбулося відкриття виставки «Всьому свій час»

5 січня 2016 року у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки художніх робіт «Всьому свій час». Автором є людина, яка відкрила в собі хист до живопису близько трьох років тому, а до цього навіть не здогадувався, що писатиме картини - це прилучанин Володимир Соловей. Його натхненником в цій справі став батько – Юрій Костянтинович, чия робота теж представлена на виставці.

Тож де і коли засяє зірка на безкрайому небосхилі, передбачити неможливо, як і сказати, як довго і яскраво вона світитиме. Не легше вгадати, у кого з нас спалахне талант, у якому руслі розвиватиметься і з яким завзяттям демонструватиме себе світові.

На відкритті персональної виставки були присутні друзі, родичі, колеги художника, працівники культури міста та інші прихильники таланту Володимира Юрійовича.

На огляд мешканців та гостей міста було запропоновано предмети домашнього вжитку з колекції музею: скриня з приданим молодої дівчини, глиняний посуд, знаряддя праці, картини, ікони, вишивка та інше.

Окрасою виставки був святковий стіл заповнений стравами. Привертав увагу символ благополуччя, багатства українського народу – дідух.

Виставка мала великий успіх серед святкуючого люду.

Відбулися «Різдвяні зустрічі»

5 січня 2016 року в Прилуцькій школі мистецтв відбулися «Різдвяні зустрічі» з випускниками школи.

Випускники різних років, які продовжили навчання в мистецьких навчальних закладах та випускники, для яких мистецтво – поклик душі з радістю завітали до нашої школи.

Приємно було бачити серед присутніх, випускників, які стали викладачами школи.

Кожен випускник коротко розповів про нові події, які відбулися за рік в його житті та виконав вітальний номер.

Випускниця відділення образотворчого мистецтва Ірина Хауха, представила міні - виставку своїх картин.

Зустріч пройшла в теплому родинному колі.

«Таємниці різдвяної ночі»

Різдво вважають одним з найбільших свят на Україні. Від покоління до покоління передаються традиції його святкування. Але найбільше цього свята чекають діти. Тож напередодні Різдва, 5 січня, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбулися бібліотечні сутінки «Таємниці різдвяної ночі».

Учні восьмого класу ЗОШ №12 разом із бібліотекарями провели в книгозбірні передріздвяний вечір. Разом із молодою поетесою Надією Маринохою під чарівні звуки «Щедрика» М. Леонтовича діти читали уривки з «Різдвяних повістей» М. Гоголя, вірші Н. Маринохи про зиму. Атмосферу святкового затишку створило виконання авторських пісень Юрієм Скибою.

І, звичайно, які свята без колядок! Фольклорний колектив «Либідь» зачарував присутніх народними піснями, а діти були у захваті від майстер – класу з виконання щедрівок.

Чого чекають діти від свята, а тим більш від свята у бібліотеці? Звичайно, подарунків та цікавих книжок! Працівники бібліотеки подбали про те, щоб дітям було що читати на канікулах, підготувавши книжкову виставку найцікавіших книжок з казковим змістом, а солодкі подарунки містили побажання гараздів у Новому році.

Переглядів:1855