27 травня 2016 року в приміщенні краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки Миколи Шелеста.

Микола Шелест – член національної спілки художників України, заслужений діяч мистецтв України, заступник голови Українського фонду культури, працює в царині живопису та графіки на різну тематику (натюрморти, портрети, Шевченківська тема та ін.).

Запрошені краєзнавці, друзі та знайомі Миколи Миколайовича мали змогу з уст художника почути цікаві історії з його життя та спогади дитинства. Твори Миколи Миколайовича пронизані патріотичними почуттями, любов’ю до рідного краю, до своєї країни. Ці почуття знайшли своє відображення в представлених роботах різної тематики.

«Візьми собі у друзі бібліотеку!»

Закінчується навчання, попереду у дітей літній відпочинок. А як корисно для розвитку особистості відпочивати з книгою! Саме тому, до Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького –Носенка завітали учні 1-го класу ЗОШ №7, які тільки-но розсталися з букварем, навчилися читати і зможуть самостійно читати цікаві книжки. Щоб заохотити малечу до читання бібліотекарі запросили їх 25 травня на мандрівку книжковим містечком «Візьми собі у друзі бібліотеку!»

Ведуча заходу – головний бібліотекар Наталія Сич розповіла про книжкові скарби дитячої бібліотеки. Новиною для дітей стало, що книгами можна гратися, адже у фонді бібліотеки зберігаються не тільки книги у формі іграшок, але й записи мультфільмів. Мультфільм «Про реактивне поросятко Нюшу» юні відвідувачі переглянули з цікавістю.

Потім гості були героями у цікавих літературних іграх: алфавіт з імен героїв казок, складання віршів, розгадування загадок.

В Іспанії у м. Каталонії коли святкують День книги, дарують троянду кожному, хто купує книжку. У бібліотеці в цей день діти отримали корисні поради щодо читання, теплі слова і щиру посмішку.

До дня слов’янської писемності і культури

24 травня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулася година віртуальних знайомств «Первоучителі слов’янські Кирило і Мефодій», приурочений Дню слов’янської писемності і культури.

Відповідно до Указу Президента України День слов’янської писемності і культури в Україні стали відзначати 24 травня.

У цей день прославляють творців слов'янської писемності братів Кирила і Мефодія, які були зачислені до лику святих і створили першу слов’янську абетку, у грецькому монастирі.

Присутні на заході студенти професійного ліцею мали змогу здійснити віртуальні знайомства із засновниками нового алфавіту кирилиці Кирилом (у миру Константином) та Мефодієм (у миру Михайлом), дізнатися про їх життя, професійну кар’єру та ушанування їх церквою.

У ті далекі часи була зосереджена увага на слов’янській мові, яка у середньовічній Європі стала третьою мовою після грецької та латинської.

«Ніч у музеї»

У рамках щорічного святкування Міжнародного Дня музеїв Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова долучився до всесвітньої акції «Ніч у музеї», яка пройшла 21 травня в стінах храму Муз.

Захід розпочався чудовими номерами від Прилуцького молодіжного «Нового театру» та циркової студії «Удай» ЦТДЮ.

Розпаливши у глядачів жагу до видовищ, гості музею із задоволенням відвідали театралізовану екскурсію, яка вражала кожного ожившими персонажами. Серед оживших персонажів був козаком Свербивус, який поділився з присутніми своїм скарбом та почастував наливкою власного виробництва, проста дівчина, яка дарувала всім чарівну українську пісню. А от панянка Марія Галаган переповіла відвідувачам сумну історію прокляття роду Галаганів.

Окрім всього учасники «Ночі у музеї» мали можливість взяти участь у захоплюючих іграх, вікторинах, конкурсах, переглянути цікаві факти із життя незвичайних музеїв світу.

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В. І. Маслова

Відбулося свято Вишиванки

У невичерпній культурній спадщині українського народу є особлива, винятково важлива її частина – вишиванка, яка несе в собі духовність людини, її світосприйняття і майстерність. Вона є нашою пам'яттю, культурою, історією.

19 травня Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова долучився до святкування Всеукраїнського Дня вишиванки.

На майданчику біля гарно вбраного у вишиванку пам’ятника професора Василя Маслова можна було побачити прилучан, які із захопленням споглядали непересічне дійство, що відбулося поблизу музею.

Глядачі мали можливість дізнатись про історію української вишиванки, послухали мелодійні українські пісні, а також переглянути дефіле в українських народних костюмах кін. ХІХ- поч..ХХ ст., та запальний флешмоб і танці. Родзинкою заходу стала й виставка вишиванок та рушників із фондів Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова, на якій було представлено близько ста музейних предметів.

Зі словами вдячності та важливості проведення даного свята для сучасного покоління виступила заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко, яка наголосила: «Вишиванка — величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання — не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням».

Свято Вишиванки щороку відбувається в третій четвер травня – робочий день тижня, аби підкреслити, що вишиванка є органічною частиною життя українців, а не тільки одягом для важливих подій. У 2016 році свято припало на 19 травня.

Працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького –Носенка у цей день і самі прийшли у вишиванках, і запросили учнів 3-го класу НВК№15 приєднатися до них, взявши участь у етнографічному перфомансі «Вишиванка – дзеркало душі», адже збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді – важливий напрямок роботи бібліотеки.

На день читальна зала перетворилася українську хату, у якій були і старовинний посуд, і скриня з хустками та рушниками, і прядка, а пліт прикрашали глиняні глечики.

Діти не тільки дізналися від ведучої заходу головного бібліотекаря Наталії Сич про історію виникнення свята, символіку елементів вишиванки, але й погралися старовинними дитячими іграшками, взяли участь у народних забавах з деркачем та веретеном, але найбільш цікавим для малечі було співати українських народних пісень у караоке.

Щорічно в третю суботу травня відзначається День Європи. Метою проведення цього свята є ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями, популяризація загальноєвропейського історичного та культурного надбання в Україні, особливо серед молодих її громадян.

17 травня для учнів 8-го класу ЗОШ №12 працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка провели бібліотур Європою «Ми подорожуємо Європою…».

Загальновідомо, що протягом багатьох століть Європа утримує історичне лідерство. Звідси почалися географічні відкриття, тут зародився капіталізм, відбулися перші революції. Захід розпочався з відео презентації «Цікаві факти про Україну». Сьогодні весь світ дивиться на нашу державу, захоплюючись незламним духом її народу, тож і мали можливість учні поміркувати, висловлюючи власні думки, хто такий – громадянин Європейської держави.

Здійснюючи відеоподорож Європою, діти відповідали на запитання літературної вікторини, адже Європа - це відомі музиканти, митці, письменники.

Європейське майбутнє України, безперечно, за молоддю, а прилуцька молодь особливо талановита. Цікавим було спілкування дітей з ученицею Прилуцької гімназії №1 Юлією Макаровою, яка з 16 по 22 квітня брала участь у ХХІІ Міжнародній конференції молодих вчених у румунському місті Клуж –Напока. Дівчинка поділилась враженнями від подорожі, розповіла про цікаві речі, які дізналася про Румунію.

Найкраща читачка Чернігівської області, учениця гімназії №5 Дорошенко Алісія нещодавно повернулася з міста Львів, до якого була запрошена на Форум видавців. Школярка розповіла, що це місто України вже зараз дійсно європейське, і підкреслила, що Україна – це Європа, і в Європі є місце для України та її громадян.

Запрошуємо у світ музики

За традицією у травні в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького пройшов концерт «Запрошуємо у світ музики». Проведення агітаційних концертів для учнів молодших класів стало гарною традицією нашої музичної школи. Метою таких заходів є ознайомлення дітей з музичними інструментами.

Юні артисти майстерно виконували різноманітні за стилем та образним змістом музичні твори. На концерті прозвучало багато знайомих мелодій, класичних творів зі скарбниці світової музичної культури. Виступи музикантів не залишили нікого байдужим.

Учні нашої школи із задоволенням приймають участь в агітаційних концертах. Адже, мали можливість виступити перед своїми однолітками, продемонструвати майстерність та уміння гри на улюбленних інструментах.

По закінченні концерту музичні інструменти перетворилися для слухачів на добрих друзів. Діти впевнилися у тому, що музика – це цікава пригода, у якій може прийняти участь кожен бажаючий.

Дитяча музична школа ім. Л.М. Ревуцького запрошує до вступу всіх бажаючих!

Відбулася виставка «Українська Друга світова»

Усе далі відходять грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про подвиг українського народу.

11 травня 2016 року на майданчику біля Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулося відкриття фотодокументальної виставки Українського інституту національної пам’яті за участі Центру досліджень визвольного руху – «Українська Друга світова».

Експозиція, до якої увійшли архівні документи і фото, уперше представляє український вимір Другої світової війни, показує події від 1 вересня 1939 року, коли українці у складі Війська Польського вступили в бій з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією. Крім того, експозиція розповідає про незаслужено забутих героїв України, які боролися з нацизмом на інших фронтах – у Франції, Північній Африці, на Тихому океані.

На відкритті виставки були присутні студенти Прилуцького медичного училища та просто перехожі прилучани. З самого ранку виставка була виставлена на музейному майданчику і вже тоді можна було спостерігати, як з цікавістю люди зупинялись і уважно, вчитуючись у кожний текст, переглядали експозицію. Після урочистого відкриття і перегляду студенти і викладачі ділились своїми захоплюючими враженнями від побаченого.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

Відбулася краєзнавча година «Подорож музеями Європи»

13 травня 2016 року у виставковому залі музею відбулася краєзнавча година «Подорож музеями Європи». Захід був проведений з нагоди відзначення Дня Європи в Україні. Присутні мали прекрасну можливість дізнатися найцікавіше про Європейський Союз. Щоб краще познайомитись з культурою європейських країн, на заході говорили про найцікавіші та найпопулярніші музеї Європи, а саме: про Лувр та Центр Жоржа Помпиду в Парижі, музей воскових фігур Мадам Тюссо в Лондоні, музей Ватікана в Римі, Дрезденську галерею, Помпеї та багато інших. Розповідь супроводжувалася слайдами та відео роликами.

На заході також розповіли про деякі дивні музеї Європи, а саме: музей чаклунства, музей-тіло, музей тортур, музей взуття, поганого мистецтва та багато іншого.

Під час заходу, аудиторії було запропоновано познайомитись з цікавими музеями України, серед яких є досить незвичайні, зокрема музей сала, туалету, сну і навіть музей тролейбусного талончика. Присутні ознайомилися із підбіркою цікавих музеїв Києва, які варто відвідати кожному.

Гості заходу, котрими стали учні 7-х класів ЗОШ № 7, були вражені незвичністю, багатством, таємницями та загадками, що приховують величні музеї Європи та України.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

«Мужність і відвага крізь покоління»

Усе далі відходять грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто не шкодував своєї крові, хто приніс на вівтар свободи найдорожче – життя. У кожній українській родині, як найцінніше, зберігаються сімейні реліквії: пожовклі фото, листи, речі. Зберігаються, як пам’ять про тих рідних і близьких, хто не повернувся з пекла 1941 – 1945 рр.

5 травня 2016 року у приміщенні філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година «Мужність і відвага крізь покоління.

Під час проведення заходу учні 9 класу загальноосвітньої школи І – ІІІ ст. №2 мали можливість ознайомитись з історією виникнення і створення української символіки до Дня пам’яті та примирення, прослухати цікаві розповіді про своїх батьків – фронтовиків, якими з присутніми поділились: голова ветеранської організації Заудайського району міста Славій Сергійович Беляєв

і перший заступник громадської організації «Організація ветеранів м. Прилуки» Анатолій Омелянович Лісовецький, в родині якого свято бережуть спогади і останній лист від рідного брата з фронту.

Ниточка пам’яті про своїх рідних протяглась до сьогодення, об’єднавши між собою декілька поколінь. Не менш цікавими були і розповіді учнів про своїх прадідів.

На завершення заходу присутні, запаливши свічку - пам’яті, хвилиною мовчання вшанували присутні воїнів - прилучан, які загубилися в кривавій круговерті боїв 1941-1944 років і тих, кому в наш час знову прийшлось взятись за зброю і відстоювати мир і незалежність України та поклали квіти до могили невідомого солдата в Сквері Вічної Слави.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова - Т.О. Іващенко.

Директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова, Тетяна Зоць

До Дня Перемоги у Другій світовій війні

9 травня залишається важливішим святом для українців, адже до цього дня країна йшла декілька років, до Перемоги не дійшли мільйони людей, а скільки війна залишила зламаних людських доль… У цілого покоління, яке народилося з 1928 по 1945 рік вкрали дитинство. Саме пам’яті тих, кому судилося пройти через лихоліття війни і йшла мова на відео уроці «Коли згубило зорі в гороскопі моє дитинство, вбите на війні…», який відбувся у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей імені Павла Білецького –Носенка 5 травня. Для учнів ЗОШ №10 бібліотекар Ольга Лукаш підготувала відео презентацію «Дитинство, обпалене війною…», учень ЗОШ №3 Богдан Марусич прочитав вірш знаної української письменниці Ліни Костенко «Мій перший вірш, написаний в окопі» та вірш нашого земляка, учасника Другої світової війни Олександра Климіши «Визволителі».

Школярі мали змогу ознайомитися з книжковою виставкою «Тільки пам’ять не сивіє», на якій були представлені видання українських, зарубіжних та прилуцьких авторів. Серед багатьох видань увагу дітей привернули книги прилучанки Світлани Коробової, а сама авторка була в залі і радо поспілкувалася з учнями, розповівши про свого діда – героя Радянського союзу Олександра Коробова.

У чудовий травневий день юні прилучани із задоволенням взяли участь у квесті, присвяченому подіям далеких років у рідному місті. Поділившись на дві команди та отримавши завдання у листах - солдатських трикутниках, діти вирушили у Парк Слави, щоб знайти там відповіді на питання: які військові частини визволяли Прилуки, які слова написані на стелі біля Вічного вогню, скільки пам’ятників встановлено на алеї Слави та ін.

У цей день у кожного учасника заходу на грудях полум»янів червоний мак – символ пам’яті жертв війни, а в серцях бриніло: «Ми пам’ятаємо, якою страшною трагедією є війна, але той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Україна буде вільною!».

«Ви вічні в пам'яті»

5 травня 2016 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького пройшов святковий концерт «Ви вічні в пам'яті» з нагоди Дня Перемоги. Вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні.

У концерті прийняли участь учні та викладачі школи. Прозвучали твори воєнних років. На свято були запрошені ветерани міста.

Великдень – одне із найулюбленіших свят українців. Його з нетерпінням чекають як дорослі, так і малі. З вечора Великодня за традицією починаються масові народні гуляння і тривають цілий Великодній тиждень. В основі традиції святкування пасхального тижня лежить релігійне повір'я православних людей про те, що в день Воскресіння Христа зійшло на небо сонце, і опускається воно за обрій тільки через тиждень. Весь Великодній тиждень потрібно їздити один до одного в гості, пригощатися святковою трапезою, танцювати, співати хорові пісні, веселитися і радіти життю. Саме для цього завітали 6 травня на засідання народознавчого клубу «Оберіг» «Великдень – свято Воскресіння!» до Прилуцької міської бібліотеки для дітей учні 2-го класу ЗОШ №7.

Діти розповіли, як вони готувалися та зустрічали Великдень. Від бібліотекаря Наталії Сич учні дізналися про традиції та звичаї святкування Великоднього тижня, пограли в ігри з крашанками та писанками, вітали один одного зі святом.

Здавна у Великодні свята на гостину до оселі запрошували музик та співаків, але особливою популярністю користувалися скрипалі. Згадали цю традицію в бібліотеці, і до читальної зали завітали учні Прилуцької школи мистецтв Балема Аня та Лазоренко Лія разом із своїм викладачем Оленою Кривобок. Запальні українські пісні зачарували глядачів, а майстерне виконання викликало у багатьох дітей бажання навчатися грі на скрипці.

Господинь бібліотеки діти привітали віршами та веселими піснями.

Переглядів:2058