Переможець конкурсу

23 грудня 2016 року в м. Ніжин відбувся І Всеукраїнський відкритий конкурс виконавців на трубі імені Тимофія Докшицера на базі Ніжинської дитячої музичної школи.

Учень 7 класу Сибір Дмитро (клас викладача Вячеслава Бенеди, концертмейстер Валентина Шуляк) посів почесне ІІІ місце та отримав відповідний диплом.

«Від свята до свята!»

У народі говорять: "Зима прийшла і празників привела". І дійсно: взимку майже щодня – свято. У цю чарівну пору, коли сніг вже давно вкрив своєю ковдрою вулиці міста, коли чудернацькі коштовні візерунки прикрашають вікна осель, у нашій країні починається цикл зимових свят, які пов’язані з великою кількістю традицій та народних звичаїв.

Цикл зимових і новорічних заходів розпочався в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка 20 грудня ярмарком українських звичаїв «Від свята до свята!» Діти в ігровій формі ознайомилися з традиціями святкування українських зимових свят, пограли в фольклорне «Поле чудес». Ведуча заходу бібліотекар Оксана Проценко, тримаючи символ Різдва – Дідух, привітала дітей з наступаючими святами.

Для мільйонів людей різдвяні й новорічні свята — це час, який вони проводять разом із сім’єю і друзями, час підсумків і сподівань, відновлення тісних уз. 22 грудня в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка зібралася невелика читацька родина - найактивніші читачі пільгових категорій, щоб під час бук – тренінгу «З малої стежини твій шлях до вершини» поділитися враженнями від прочитаних за рік книжок.

Але в дитячій бібліотеці напередодні новорічних свят не прийнято сумувати! Бібліотекар Оксана Проценко запропонувала дітям та дорослим взяти участь у розважальних конкурсах: «Впізнай маску», «Розшифруй СМС казкового героя» та ін.

Незабаром в кожній оселі з’явиться прикрашена лісова красуня, а в дитячій бібліотеці вже стоїть новорічна ялинка, і дружня читацька родина зробила свою креативну ялинку - ялинку з долоньок, де записані побажання та мрії на 2017 рік. І, звичайно, ніхто в цей день не пішов з бібліотеки без подарунка від постійного спонсору таких заходів приватного підприємця Ольги Михайлюк.

Але на цьому зимова казка в бібліотеці не закінчується…Попереду ще не менш цікаві заходи в січні.

«Новорічні пригоди Пана Коцького»

22 грудня 2016 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького стартувала музична новорічна казка «Новорічні пригоди Пана Коцького».

У казці прозвучали веселі пісні, учні школи виконали твори на музичних інструментах. На цікаву виставу були запрошені діти із загальноосвітніх шкіл.

Відбулася краєзнавча година «Танцю, до тебе прагне серце і душа»

Український народний танець народився разом із піснею, разом з нею він зростав, збагачувався. «Пісня і танок – це рідні брат і сестра – слушно відзначив відомий фольклорист і хореограф Василь Верховинець- в танцях є весняний подих вітру, тепле лагідне літо, багата осінь і холодна зима». Наш народ ще від віків зжився з незайманою чистотою природи, передає у танцях усю її незрівнянну красу.

20 грудня 2016 рок у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година «Танцю, до тебе прагне серце і душа», присвячена 65 – річчю з дня народження українського танцюриста, заслуженого артиста України Миколи Григоровича Бадрака. Під час заходу учні загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №10 ознайомились з історією розвитку українського хореографічного мистецтва, дізнались про життєвий і творчий шлях відомого танцівника. Своїми спогадами про прилуцький період майбутньої зірки хореографічного мистецтва поділились художній керівник народного фольклорного аматорського ансамблю «Калина» Марія Іванівна Петренко,

давня подруга родини Бадраків – Ніна Олексіївна Гринько.

Під час заходу присутні мали можливість переглянути відео хореографічних композицій «Повзунець», «Запорожці» заслуженого академічного ансамблю танцю ім. П.Вірського за участю Миколи Григоровича Бадрака, його майстер – класи, світлини з родинного альбому.

Народний танець зберігає і передає нащадкам усі ті кращі надбання національної культури, що були виплекані протягом століть українським народом, аби не всихало життєдайне джерело народної мудрості й творчості. Фрагмент українського запального «Гопака» виконали для присутніх вихованці школи мистецтв м. Прилуки – Олексій Клязника і Іван Мишак під керівництвом Валентини Миколаївни Мишак.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

«Прилуччина в подіях Української революції 1917-1920-х рр.»

У 2017 році Україна відзначатиме 100-річчя Української революції 1917-1921рр. Саме цій події присвячена краєзнавча година «Прилуччина в подіях Української революції 1917-1920-х рр.», що пройшла у музеї 15 грудня для учнів старших класів школи №10.

Захід розпочався переглядом документальних кадрів про початок буремного ХХ століття в Україні, який згодом був доповнений досить ґрунтовною розповіддю ведучої про перебіг революційних подій на Прилуччині та про борців за незалежну Україну тих часів: Миколу Міхновського, Василя Совачіва та Андрія Лівицького.

На завершення заходу учні мали можливість наочно побачити військову форму та зброю українського воїна, а також документи та листівки початку ХХ століття.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

«Права людини – твої права»

8 грудня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулась година правових знань «Права людини – твої права».

Учні гімназії №5 імені В.Затолокіна долучились до брейн-рингу з правознавства, який підготували працівники бібліотеки, мали змогу переглянути ряд документальних фільмів про Загальну декларацію з прав людини та про затвердження Міжнародного Дня прав людини.

Начальник сектору Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області майор поліції Тетяна Пироженко розповіла про найбільш поширені правопорушення в місті та зауважила на їх мірі покарання.

Учасники інтелектуальної гри дізналися про свої права

10 грудня в світі відзначається Міжнародний день прав людини, адже саме 10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла Декларацію прав людини, яка проголосила, що всі люди мають рівні права. Так виникла Загальна декларація прав людини, в якій закріплені основні права як дорослих, так і дітей.

7 грудня до Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка на інтелектуальну гру «Дізнайся про свої права!» завітали учні 7- В класу школи-гімназії № 5. Життєвий досвід багатьох поколінь у різних країнах світу вчить, що не буде дітей – не існуватиме й держави. Діти – дзеркало будь-якої держави, її майбутнє. Кожна держава має захищати дітей і піклуватися про них.

Бібліотекар Оксана Проценко, використовуючи мультимедійну презентацію, ознайомила дітей з Конвенцією про права дитини, схвалену сесією Генеральної Асамблеї ООН 20 листопада 1989 року, підкреслила, що Права дитини – це певні можливості, які надаються для того, щоб жити й дорослішати. Переглядаючи бук трейлер за відомими літературними творами, учні повторили свої права. Інакше кажучи, запам’ятали, що вони можуть робити і в чому їм не можуть відмовити.

Після теоретичних занять прийшов час і пограти. Гра «Впіймай право за хвіст» мала за мету серед низки прав розпізнати справжнє й вигадане; гра «Права і обов’язки» допомогла краще зрозуміти різницю між поняттями «Право» і «Обов’язок».

Кожна дитина при народженні отримує ім’я. І це її законне право. Гра «Впізнай своє ім’я» викликала у школярів неабияку цікавість, адже кожен міг використати своє право на отримання інформації про своє ім’я. Участь у грі взяла й класний керівник Валентина Скрипченко.

«Новорічний традиційний народний календар»

Веселощі, сміх та гумор – саме так можна охарактеризувати краєзнавчу годину «Новорічний традиційний народний календар», яка пройшла в музеї 7 грудня на свято Катерини.

Учні 6 класу школи №6 разом із ведучою заходу полинули у давні часи, де дізнались про звичаї святкування нашими предками традиційних зимових свят: «Катерини», «Андрія», «Миколая», «Варвари» та інших.

Далека мандрівка у минуле супроводжувалась іграми та забавами, зокрема, грою «Калета», яка дуже зацікавила сучасних дітлахів. Не менш захоплюючими для школярів стали й передноворічні гадання, в яких прийняли участь усі присутні.

Захід супроводжувався легендами, піснями та смачним пригощанням.

Відповідальна за проведення західу: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

«Жага до життя»

У 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. Мета, заради якої був проголошений цей день, - це дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. В Україні проведення цього дня встановлено Указом Президента, починаючи з 1993 року. Інваліди це не просто категорія людей, це окремі життя. Окремі трагедії, окремі надії на те, що буде добре.

2 грудня 2016 року у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година «Жага до життя», присвячена Всесвітньому дню інвалідів.

Під час заходу присутні ознайомились з історіями життя відомих людей, які мали вади здоров’я: видатного німецького композитора Людвіга Ван Бетховена, живописця і графіка Миколи Бідняка, прилучан: видатного вченого, професора Олександра Щербини і чемпіона ХV літніх Параолімпійських ігор Олега Леня. Людей, які завдяки великій силі волі і бажанню жити повноцінним життям, досягли таких вершин і визнання у суспільстві.

Для надання допомоги цій особливій категорії людей в кожному місті створені територіальні центри соціального обслуговування населення. Про роботу з інвалідами дитинства, розповіла присутнім завідуюча відділенням соціально – побутової адаптації Прилуцького територіального центру – Ірина Грачова.

Своїми художніми номерами ці особливі люди захопили глядачів, не залишивши байдужими до них.

Всеукраїнський референдум: історія і сучасність

1 грудня в приміщенні краєзнавчого музею відбувся круглий стіл присвячений 25-й річниці Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акта проголошення незалежності України під назвою «Всеукраїнський референдум: історія і сучасність».

Запрошена на захід інтелігенція міста мала можливість заслухати доповіді співробітників музею про історичні передумови та хід проведення Всеукраїнського референдуму, а також переглянути документальну хроніку тих доленосних подій. Жваве обговорення відбулось під час підняття на круглому столі питань щодо сучасних політичних процесів, які відбуваються в Україні: причини Революції гідності, війна на сході країни, агресія Російської федерації проти України та подальша доля нашої держави.

Підсумовуючи результати проведеного круглого столу директор музею Зоць Тетяна Миколаївна відмітила: «Які б негаразди не переживала Україна нині, для українського люду референдум 1 грудня 1991 року став не лише випробуванням на політичну зрілість, а й школою народовладдя, адже вперше в історії України її майбутнє залежало насамперед від громадян. Референдум довів, що український народ здатний самостійно вирішувати найважливіші питання суспільного та державного життя. Це волевиявлення ознаменувало шлях до створення Незалежної України та розбудови демократичного суспільства».

За інформацією директора Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова, Тетяни Зоць

Відбулася краєзнавча година «Майбутнє – здорове життя»

У виставковій залі музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година «Майбутнє – здорове життя», присвячена Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, який відмічається саме, сьогодні, 1 грудня.

На заході були присутні учні 9-х класів школи №13. Зустріч проходила у формі спілкування. Учні отримали інформацію про виникнення СНІДу та шляхи вирішення цієї проблеми, яка є глобальною у всьому світі. Розповідь супроводжувалася цікавими слайдами.

На завершення заходу присутні переглянули фільм та дали відповіді на запитання, про заходи безпеки, які потрібно проводити, щоб не заразитися СНІДом.

Відповідальна за проведення заходу Степаненко О.П., науковий співробітник музею.

За інформацією Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

Переглядів:2207