Студенти здійснили віртуальну подорож Японією

«Японія – країна сонця, оригамі і хоку» - так називалась віртуальна подорож, присвячена року Японії в Україні, яка пройшла 26 квітні в МЦБ ім. Любові Забашти.

Студенти агоротехнічного коледжу дізнались про технічні досягнення, соціальний та економічний устрій, культуру країни. Ведуча заходу Наталія Горіла розповіла про національний одяг японців, мистецтво оригамі, бонсай та екібани. Присутні активно включились в діалог про відомі автомобілі марки Тойота, Міцубісі, Сузукі і т.д. та східні єдиноборства – сумо, карате, айкідо.

Провідний бібліотекар Ніна Горбань познайомила студентів з творчістю Мацуо Басьо та унікальним жанром японської поезії – хоку. Студенти спробували створювати власні хоку.

На закінчення присутні переглянули ряд відеороликів про Японію.

«ЇЇ величність – книга!»

Те, що книга – джерело знань, сьогодні ні в кого не викликає сумніву. Але, крім цього, як зазначає Генеральний директор ЮНЕСКО Коітіро Мацуурі у своєму посланні з приводу Всесвітнього дня книги і авторського права, яке відзначається 23 квітня, книга є «Унікальним засобом самовираження, просвіти й комунікації». Своїм святом цей день вважають автори, видавці, вчителі та всі, хто причетний до книжкової справи.

І працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка не лишилися у стороні від відзначення цього свята. 18 квітня у бібліотеці відбулася бібліогостина «ЇЇ величність – книга!», на яку завітали учні 6-А класу ЗОШ №6.

Ведуча, бібліотекар Оксана Проценко, розповіла дітям про історію виникнення книги, про найстаріші книги дитячої бібліотеки. У цей день школярі мали змогу поспілкуватися з людьми, які пишуть книги: прилуцькою поетесою Іриною Іващенко та юною майстринею пера ученицею ЗОШ №12 Вікторією Кущенко. Своїм одноліткам Вікторія представила саморобні книги із власними віршами.

Щирим і невимушеним було спілкування творців книг з дітьми, з цікавістю школярі питали про творчі плани авторок та слухали твори в авторському виконанні.

Підготовка закладів культури до Великодня

«Радість свята в кольорі»

У МЦБ імені Любові Забашти 12 квітня готувалися до великого свята Великодня. Українці із давна прикрашали свої оселі не тільки вишитими картинами, серветками та крашанками, а ще квітами та картинами, які виготовляли протягом зими. Роботи в техніці пастелі учнів художньої майстерні «Art – studio» та святкові квіткові композиції з гофрованого паперу учнів ЗОШ №3, створили весняну виставку «Радість свята в кольорі».

Керівник майстерні Олена Чайка презентувала роботи своїх вихованців Євгенії Дейнеки, Ірини Бойко та інших. Вона провела майстер – клас з написання святкових картин пастеллю.

Учитель ЗОШ №3 Валентина Марченко презентувала святкові сувеніри своїх учнів, виконаних із гофрованого паперу. Юні майстрині розповіли про техніку виконання паперових квіткових композицій та поділились окремими секретами власної творчості.

Гості заходу учні гімназії №1 та запрошені учні ЗОШ №3 з задоволенням прийняли участь в майстер – класі і створили святкову картину весняних квітів власноруч.

«Нумо, пензлю, потанцюй, гарно писанку малюй!»

Напередодні пасхальних свят Прилуцька міська бібліотека для дітей ім. Павла Білецького – Носенка підготувала своїм найкращим читачам справжній великодній подарунок. Не святковий сувенір, і не писанку…

Завідувач бібліотекою Євгенія Гнатів та головний бібліотекар Наталія Сич спільно з класоводом 3-А класу Ольгою Бойко підготували святковий майстер – клас «Нумо, пензлю, потанцюй, гарно писанку малюй!». А щоб діти усвідомили цінність свята Великодня, запросили на зустріч настоятеля Собору Різдва Пресвятої Богородиці, протоієрея Віталія Юрочка.

У цей день діти дізналися про традиції писанкарства на Чернігівщині та Прилуччині. Щедро ділилися бібліотекарі заздалегідь підготованою інформацією про символіку орнаментів, надавали практичні навички з розпису великодніх писанок. І писанка вийшла у кожного!

Відбувся захід «Великодня писанка»

У виставковому залі Прилуцького краєзнавчого музею 12 квітня 2017 року відбулися заходи «Великодня писанка, присвячені Великоднім святам.

Гостями стали учні 2-го класу ЗОШ №6, та учні 4-х класів гімназії №1.

Розпочався захід з розповіді про найвеличніше християнське свято – Великдень. А також проведено екскурсію виставкою ікон «З Богом у душі», яка біла відкрита нещодавно.

Оскільки з давніх-давен напередодні Великодня виготовляли писанки, крашанки, мальованки, то на заході ми, разом з дітьми, розмальовували Пасхальні пряники, тобто було проведено невеличкий майстер-клас по розпису солодощів. Метою заходу було розширити знання учнів про святкування Великодніх свят; розкрити зміст свят; відроджувати звичаї та обряди нашого народу, примножувати його традиції; виховувати у школярів почуття любові до свого народу, розвивати фантазію, уяву, творчість; виховувати прагнення підтримувати традиції рідного народу.

Запрошені творчо підійшли до завдання. Їх малюнки вражали, були навіть патріотичні синьо-жовті пряники. Діти були неймовірно задоволені, оскільки найсмачніше те – що приготоване власноруч.

На останок, на згадку про захід, дітям було подаровано вітальні листівки до свята Великодня.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

«Співучий син України»

P CLASS="western" ALIGN=JUSTIFY STYLE="text-indent: 1.25cm; margin-bottom: 0cm"> У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 6 квітня відбувся вечір спогадів про народного артиста України, Почесного громадянина Прилук, соліста Державного українського народного хору імені Григорія Верьовки Володимира Бойка за книгою подружжя Павла та Ольги Чернікових «Співучий син України».

Павло Іванович розповів як прийшла ідея створення книги, як йшла пошукова робота респондентів для спогадів та окремих унікальних світлин.

На вечорі звучали спогади прилучан про знаного артиста – Ольги Середи, Георгія Хотіна, Ольги Куриленко, Надії Леути.

Присутні мали можливість почути голос Володимира Бойка у аудіозаписі та переглянути відео майстер-клас від керівника хору ім. Г. Верьовки Анатолія Авдієвського. Ряд народних пісень прозвучали у виконанні художніх колективів МБК «Вербиченька» та «Горлиця».

Присутні вшанували славного прилучанина, коли разом із Володимиром Бойком у аудіозаписі виконували улюблену пісню співака «Взяв би я бандуру».

«В країні здоров’я та спорту»

Всесвітній день здоров'я відзначається щорічно 7 квітня в день створення у 1948 році Всесвітньої організації охорони здоров'я. Заходи цього дня проводяться для того, щоб люди могли зрозуміти, як багато значить здоров'я в їхньому житті. Особливо необхідно залучати до цих заходів молодь, адже саме вони – майбутнє нашої країни.

6 квітня учнів 8-го класу ЗОШ №2 запросили до себе на годину валеології «В країні здоров’я та спорту» працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей. Популяризуючи здоровий спосіб життя, бібліотекар Оксана Проценко запропонувала дітям зробити опитування серед однолітків: «Від чого залежить здоров’я?» Узагальнивши дані, підлітки отримала наступні результати: від спадковості - 20%, стану охорони здоров’я -10%, від екології - 20%, від способу життя - 50%.

Розділившись на команди, школярі дискутували про «позитивні» та негативні моменти вживання алкоголю, наркотиків та куріння. І разом дійшли одного висновку: щоб життя було повноцінним, потрібно вести здоровий спосіб життя. А що це означає кожен з присутніх міг сформулювати, взявши участь у створенні візуалізації «Бути здоровим – це…».

«Веселі пригоди з доброї нагоди»

Одразу після весняних канікул, 4 квітня, до бібліотеки завітали учні 2-А класу ЗОШ №7 на бібліотечну гуморину «Веселі пригоди з доброї нагоди», присвячену Дню гумору та творчості Павла Глазового, 95-річниця з дня народження якого виповнюється у 2017 році.

Безумовно, знайомство з гарною літературою краще всього починається у неформальних умовах. Розповідали діти найкращі (на їхній погляд) вірші легенди гумору і ще раз впевнювали оточуючих, що вірші П. Глазового – майже народні анекдоти. Які кумедні витівки у Всесвітній день дурня були у родині гумориста, як колеги-письменникі жартували один з одним – про все це діти дізналися з цікавої розповіді головного бібліотекаря Наталії Сич.

Про проведення краєзнавчої години «Літописець Прилуцького краю»

Ентузіаст, невтомний мандрівник, дослідник рідного краю, а також напрочуд скромна та інтелігентна людина. Саме таким залишився в пам’яті багатьох прилучан наш земляк Олексій Антонович Савон, який все своє життя присвятив рідному краю, вивченню та популяризації його історії.

4 квітня 2017 року з нагоди 75-річчя з дня народження Олексія Савона у стінах музею відбулася краєзнавча година «Літописець Прилуцького краю». Присутні на заході учні гімназії №1, краєзнавці, бібліотекарі мали можливість почути спогади про знаного в місті літописця безпосередньо від доньки краєзнавця, його друзів та знайомих. Теплими та щирими були спомини краєзнавця Анатолія Риженка, директора музею Тетяни Зоць, голови краєзнавчого товариства Тетяни Іващенко, голови клубу книголюбів Лідії Скотнікової та інших. Розповіді виступаючих доповнювалися цікавими, рідкісними фотознімками.

Олексій Антонович – людина величезного таланту, чий творчий доробок важко оцінити. Його книги з історії Приудайського краю є тим життєдайним джерелом з якого черпають і будуть черпати знання всі, хто цікавиться історією Прилуччини, а пам'ять про цю талановиту людину буде жити вічно як у його книгах так і в душах та серцях знаних його людей.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

Переглядів:1631