Шляхами бібліографії «Бібліотека в мініатюрі»

Нарешті у школярів розпочалися довгоочікувані літні канікули! Подбати про те, щоб літній відпочинок дітей не був бездумним гаянням часу, байдикуванням, покликані дорослі і у тому числі і працівники дитячих бібліотек. Щорічна «Сучасна програма літнього читання» пропонує читачам прилуцької міської бібліотеки для дітей низку заходів, які так чи інакше пов’язані з книгою та читанням. Розпочалися вони 30 травня днем бібліографії «Бібліотека в мініатюрі».

Головний бібліотекар Лариса Сахбані ознайомила учнів початкових класів ЗОШ №6 з правилами вибору літератури, адже не всі знають, що допомагають обирати книги за темою тематичні картотеки, а твори улюбленого автора треба шукати не тільки на книжкових полицях, а й у алфавітному каталозі. Саме від неї діти дізналися, що книгами (уявляєте!) можна гратися, а абетку можна скласти з імен казкових героїв.

На мастер класі зі джутової філіграні

У Прилуцькій міській бібліотеці ім. Л. Забашти 24 травня була представлена виставка робіт учнів ЗОШ №7, керівник Гіль Наталія Іванівна, у техніці джутова філігрань.

Під час зустрічі, запрошені, учні гімназії №1, дізналися про саму техніку філіграні, її історію, види та відкрили для себе новий техніку, а саме: «Джутову філігрань». Наталія Іванівна, яка зовсім недавно започаткувала на уроках трудового навчання у ЗОШ №7 цю техніку, розповіла дітям про матеріали, які необхідні для виконання даної техніки та на майстер класі показала послідовне виконання робіт. Також було показано презентацію виробів з джутової філіграні та застосування їх в побуті.

Діти з задоволенням власноруч виготовили декілька елементів деталі виробу з джгута та переконались, що ця техніка дозволяє відтворити неймовірно витончені візерунки на будь – якій поверхні, і на будь який смак залежно від їхньої уяви. А також зрозуміли, що алгоритм роботи не складний і доступний не лише майстрам своєї справи, а й початківцям: досить лише вивчити правила, набратися терпіння, посидючості та польоту фантазій.

На випускному

У Прилуцькій дитячій музичній школі ім. Л.М. Ревуцького 24 травня 2017 року відбувся випускний вечір. Цьогоріч 32 випускники отримали свідоцтва про закінчення музичної школи.

Після урочистого вручення свідоцтв пройшов святковий концерт, де учні показали свою майстерність гри на музичних інструментах та вокалу перед гостями та батьками свята.

З привітальним словом виступила начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, батьки та викладачі.

200-та річниця з Дня народження Миколи Костомарова

16 травня виповнилося 200 років з Дня народження видатного українського історика, етнографа, прозаїка, поета-романтика, мислителя, громадського діяча, етнопсихолога Миколи Костомарова.

Прилуччина відзначала це свято в селі Дідівці у Музеї-садибі Миколи Костомарова.

Серед поціновувачів громадських діянь та творчості Миколи Івановича на «Костомарівських гостинах» можна було зустріти голову Чернігівської облдержадміністрації Валерія Куліча, громадського діяча Миколу Томенка, Народного депутата України Валерія Дубіля, голову постійної комісії з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери Чернігівської обласної ради Сергія Журмана та міського голову Прилук Ольгу Попенко.

Свято продовжилося й наступного дня. 17 травня за стінами Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулося засідання круглого столу за участю костомарознавців Інституту історії України та Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя «Микола Костомаров у вимірі сучасності».

Почесними гостями заходу стали автор низки наукових статей та дисертації про життя та здобутки Костомарова, кандидат історичних наук інституту історії України Ольга Гончар, директор бібліотеки імені академіка Лазаревського, завідувач музею книги ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Морозов, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України, Андрій Богиря, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН Володимир Горак, кандидат технічних наук, доцент Ніжинського державного університету Олександр Забарний, кандидат історичних наук, доцент Чернігівського національного університету імені Тараса Шевченка Тамара Дорохіна, заступник міського голови Прилук з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко, директор Прилуцького краєзнавчого музею імені Василя Маслова Тетяна Зоць, начальник відділу культури Прилуцької міської ради Катерина Мовчан та викладачі історії освітніх закладів міста.

Довідка:

Видатний історик, письменник, етнограф, громадський діяч Микола Костомаров народився у сім’ї дворянина та колишньої кріпачки 4 (16) травня 1817 року. Він першим з науковців ввів елемент народу в історію, був одним з організаторів Кирило-Мефодіївського товариства, до якого належали, зокрема, Тарас Шевченко і Пантелеймон Куліш. Разом з ними його й заарештували. Після відбуття покарання Костомаров викладав у Петербурзькому університеті і писав твори, які не вписувалися в російську імперську історичну науку. Ім’я Костомарова на тривалий час було забуте.

У Дідівцях історик вінчався зі своєю обраницею Аліною Крагельською, весілля з якою через арешт і подальше заслання вченого відклалося на довгі 28 років. Там же він прожив і останні 10 років свого життя.

Під час віртуальної подорожі «Унікальні та єдині у світі» учні дізналися

У всьому світі 18 травня відзначається Міжнародний день музеїв, і це не дивно, адже музеї - духовні скарбниці, що зберігають безцінні пам’ятки історії, культури та мистецтв, служать суспільству та його розвитку. Звичайно, дуже цікаво особисто відвідати улюблений музей, але у наш час, коли розвинені комп’ютерні технології, ми можемо здійснювати віртуальні екскурсії музеями світу.

Саме такою нагодою скористалися учні 5-го класу ЗОШ №3, відвідавши 16 травня віртуальну подорож «Унікальні та єдині у світі», яка проходила в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка.

Відеокруіз бібліотекар Оксана Проценко розпочала з найцікавішого для всіх дітей музею – Музею іграшки у Празі. А щоб потрапити до Музею картоплі – фрі, який знаходиться у Белігії, школярам необхідно було відповісти на питання про Прилуцький краєзнавчий музей та поділитися враженнями від відвідування музеїв рідного міста.

У цей день учні побували і в Луврі, і в незвичному музеї «Баубліс», який знаходиться у дуплі старого дуба в литовському селі Бійотай, але, пам’ятаючи слова нашого Пророка: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь…», закінчили мандрівку в рідній країні, в етнографічному музеї «Хутір Савки». За словами дітей, найбільше їм сподобалась розповідь ведучої про художнє видання Прилуцького музею «Скарби музею», а найбільше всього захотілось відвідати музей «Хутір Савки» (Київська обл., с. Нові Петрівці), де можна навчитись розписувати писанки, приготувати смачний борщ, освоїти ткацький верстат, а на пташиному дворі погодувати гусей, і до всього цього поласувати справжньою українською автентичною їжею.

У Прилуках уже святкують День вишиванки

Кожного третього четверга травня в Україні святкується День вишиванки. Свято вишиванки започатковане для того аби зберегти традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Хоча свято не передбачає обов'язкових заходів окрім одягання вишиванки, у цей день проводяться різнопланові концерти, конкурси, вечорниці, ярмарки.

Прилуцька міська бібліотека для дітей ім. Павла Білецького – Носенка вже не один рік поспіль залучається до цього свята.

Тож напередодні Дня вишиванки, 12 травня, працівники бібліотеки вирішили провести бібліотечну творчу акцію «Одягни книгу у вишиванку», адже книги – найголовніші скарби бібліотеки.

На пропозицію головного бібліотекаря Наталії Сич взяти участь у цій акції люб’язно погодилися учениці 7-го та 11-го класів ЗОШ №2 під керівництвом вчителя-майстра Заріцької Людмили Миколаївни.

Дівчата навчали вишивати хлопців та дівчат – вихованців НВК №15. Під чудові звуки українських пісень, які виконувала на бандурі учениця Прилуцької музичної школи Тетяна Яцута, бібліотечні книги вбиралися у чарівні вишиті суперобкладинки, або прикрашалися вишитими книжковими закладинами.

Залишилося зробити декілька завершальних штрихів і книги нашої книгозбірні 18 травня разом з нами і нашими користувачами долучаться до святкування Всесвітнього дня вишиванки, а ми ще раз переконаємося, що наша Україна - особлива, а українці - талановиті.

«Родом не з дитинства – із війни…»

8 травня в Україні відзначається День пам’яті та примирення, а 9 травня українці відзначатимуть День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. За відомою статистикою ця війна забрала більше 13 млн. життів громадян України. З них близько 8 млн. - солдати, інші - люди похилого віку, жінки, діти. Війна покалічила тисячі дитячих доль, відняла світле і радісне дитинство. Діти війни хильнули горя повною чашею, можливо, занадто великою для маленької людини, адже початок війни співпав для багатьох з початком життя.

4 травня, напередодні таких щемних днів, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка відбулася бібліострічка спогадів «Родом не з дитинства – із війни…», на яку завітали учні 7-Б класу ЗОШ №7. Про дитячі долі героїв книг Ю.Яновського, Г.Тютюнника, І.Багмута, В.Близнеця, обпалені війною, розповіла бібліотекар Оксана Проценко. Мультимедійна презентація, яка супроводжувалась читанням віршів Л.Костенко та Д.Іванова ветераном праці В.Макаренко, містила як знані так і маловідомі сторінки історії нашої країни того часу.

Особливі емоції викликала розповідь про перебування у концтаборі, з якою виступила голова Прилуцького відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму Трепач Валентина Павлівна.

Щоб висловити свою шану дітям війни, учні написали слова подяки, вдячності ветеранам на символічних голубах миру, які передали у Спілку ветеранів м. Прилуки.

Переглядів: