​​​​​​Прилуцький МРВ У ДСНС України у Чернігівській області
служба порятунку 101
вул. Київська, 236а, місто Прилуки, 17500, тел./факс: (046-37) 5-35-61, E-mail: priluki@ cndsns.gov.ua

ІНФОРМУЄ:

 

Підвищено розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки

4 березня набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки».

Вказаний закон значно підвищив розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки.

Згідно з ст. 175 КУпАП, порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки

Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, а також використання пожежної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням - тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн - 3400 грн) і на посадових осіб та фізичних осіб-підприємців - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн - 5100 грн).

Згідно з ст. 175-2 КУпАП, здійснення суб'єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки

Початок роботи новоутворених підприємств або початок використання суб'єктом господарювання об'єктів нерухомості без зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, для яких подання такої декларації є обов'язковим, - тягне за собою накладення штрафу на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності і посадових осіб - від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550 грн – 3400 грн).

Згідно з ст 188-16, невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань цивільного захисту, нагляду та контролю за станом захисту територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру

Невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань цивільного захисту, нагляду та контролю за станом захисту територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, щодо розроблення та реалізації заходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн - 3400 грн).

Те саме діяння, вчинене повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн - 5100 грн).

Крім цього згаданий вище закон значно розширив повноваження державних інспекторів у сфері пожежної та техногенної безпеки. Відтепер інспектори наділені повноваженнями складати протоколи та розглядати справи про адміністративні правопорушення за статтями 77 та 77-1 КУпАП, що встановлюють відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Нагадуємо, що згідно ст. 77 КУпАП, порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

т.в.о. начальника Прилуцького МРВ
У ДСНС України у Чернігівській області
Вячеслав АЛЕЩЕНКО

 

Рятувальники застерігають громадян бути обережними під час святкування Водохреща

19 січня відзначається Водохрещення Господнє - велике християнське свято. За традицією, в цей день переважна більшість православних вирушають до водойм, щоб набрати освяченої води, а деякі аби зануритися в ополонці.

У зв'язку з цим, рятувальники Управління ДСНС України у Чернігівській області звертаються до всіх громадян із застереженням бути вкрай обережними під час перебування поблизу водойм та нагадують основні правила безпеки:

- купайтеся лише в спеціально обладнаних для цього місцях, де є рятувальні пости, а дно водойми перевірено та очищено від небезпечних предметів;

- перед зануренням в ополонку необхідно розігріти тіло, адже температура води значно нижча від температури тіла;

- занурюватися найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку;

- ніколи не пірнайте в ополонку вперед головою. Стрибки у воду й занурення з головою не рекомендуються, адже це збільшує втрату температури й може призвести до шоку;

- не плавайте та не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;

- не залишайте дітей без нагляду, постійно стежте за ними, проведіть з ними профілактично-роз`яснювальні бесіди;

- ні в якому разі не заходьте у воду після вживання спиртних напоїв;

- після занурення розітріть себе махровим рушником, одягніть сухий одяг та випийте гарячого чаю.

Шановні громадяни! Будьте уважними та обережними. Відповідально ставтеся до свого життя та життя своїх близьких. Не нехтуйте правилами безпеки.

Андрій Ткаченко
Начальник Прилуцького МРВ У ДСНС України у Чернігівській області

 

Рятувальники закликають громадян дбати про безпеку у побуті під час опалювального сезону

В осінньо-зимовий період пожежі у побуті становлять левову частку усіх викликів рятувальників на добу. Усе через нехтування самими ж громадянами елементарних правил пожежної безпеки.

Лише протягом минулої доби на Прилуччині виникло дві пожежі на яких загинула одна особа.

Так, 16 листопада о 09 год 20 хв надійшло повідомлення про пожежу літньої кухні у с. Єгорівка. За викликом на місце події прибуло 2 відділення 12-ї Державної пожежно-рятувальної частини. Вогнеборці о 09:27 пожежу локалізували та о 09:40 остаточно ліквідували. Внаслідок займання вогнем знищено підлогу на площі 5 м.кв та речі домашнього вжитку. Під час гасіння в будівлі було виявлено тіло 60-річного чоловіка без ознак життя.

Причиною трагедії стало порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печей. Скоріш за все, чоловік не щільно закрив дверцята топкового отвору, в результаті чого на не захищену металевим листом дерев'яну підлогу випала жарина і спричинила займання.

Рятувальники сподіваються на свідомість кожного громадянина та попереджають про недопустимість халатного відношення до заходів пожежної безпеки. Дбайте про справність опалювальних печей і димарів, вчасно очищуйте їх від сажі та зашпаровуйте тріщини у разі їх появи. Не розпалюйте печі легкозаймистими рідинами. Слід зазначити, що перед топковим отвором дерев'яна підлога має бути захищена металевим листом розміром 0,7х0,5 м.

Андрій Ткаченко
Начальник Прилуцького МРВ
У ДСНС України у Чернігівській області

 

Івана Купала традиційно відзначають у ніч з 6 на 7 липня. На Івана Купала особливу роль під час святкування відведено воді – багато народних гулянь проходять поблизу водних об’єктів, люди купаються у відкритих водоймищах, дівчата пускають вінки, тощо. А це, звісно, несе й небезпеку. Проте, дотримуючись цих традицій, слід пам’ятати і про правила безпеки.
Частою причиною загибелі у воді також є перевтома, перегрівання, переохолодження та інше. Купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати. Учитися плавати обов’язково потрібно під керівництвом інструктора або батьків.
Якщо на свято Івана Купала ви все ж таки вирішили покупатись у водоймі, то перш за все потрібно зробити правильний вибір при пошуку та обладнанні місць купання, а також суворо дотримуватись правил поведінки на воді.

Ще раз нагадуємо прості правила поведінки на водних об’єктах:

  • Купатися краще ранком або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегріву. Температура води повинна бути не нижче 17-19 градусів, у холоднішій – знаходитися небезпечно.
  • Плавати у воді можна не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3-5 хвилин.
  • Не можна доводити себе до ознобу. При переохолодженні можуть виникнути судорога, відбутися припинення дихання, втрата свідомості. Краще купатися декілька разів по 15-20 хвилин, а в перервах пограти в рухливі ігри: волейбол, бадмінтон.
  • Не входити, не пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для більшої тепловіддачі. При охолодженні у воді наступає різке рефлекторне скорочення м’язів, що спричиняє за собою припинення дихання.
  • Не входити у воду в стані алкогольного сп’яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.
  • Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, треба вибрати безпечне для купання місце з твердим та чистим дном, поступовим ухилом. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях, не обладнаних спеціально.
  • Навіть якщо напередодні це місце було безпечним для стрибків, то за ніч плином могло принести корчі або щось вкинули у воду.
  • Не лишати у води малят. Вони можуть оступитися і впасти, захлинутися водою або потрапити в яму. На жаль, бувають випадки, коли маленькі діти тонуть у ванні, залишені батьками, старшими “буквально на одну хвилинку”.

Порушення цих правил залишаються головною причиною загибелі людей на воді. Правила безпечної поведінки на природі диктують, що якщо ви розвели багаття, обов’язково загасіть його.

Вогонь достатньо залити водою, варто тільки простежити, щоб не залишилися тліючі вуглинки. Особливу загрозу відкритий вогонь несе при вітряній і сухій погоді, оскільки може стати зародком лісової пожежі.

Внаслідок пожежі, місце відпочинку не лише залишиться незатишним і похмурим на багато років, а й взагалі може стати неможливим місцем для будь-яких дій.

До сумних наслідків може призвести і недбало кинутий недопалок. Найкраще закопувати недопалки в землю, хоча б неглибоко. Проявляйте увагу, дбайте про природу та власне життя і здоров’я!

 

 

Впродовж березня місяця надзвичайниками Прилуччини ліквідовано 58 пожеж, 52 з яких у природних екологічних системах. Загальна площа, пройдена вогнем склала понад 120 га. Причинами виникнення зазначених пожеж послужила необережність громадян у поводженні з вогнем.

У зв’язку з цим, рятувальники вкотре звертаються до населення з проханням бути вкрай уважними та обережними у поводженні з вогнем. Пам’ятайте, що за умов сухої погоди розпалене багаття, кинутий непогашений сірник або недопалок можуть стати причиною пожежі. Лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки вбереже вас від негативних наслідків.

У разі виникнення пожежі телефонуйте за номером 101!

 

Рятувальники закликають батьків дбати про безпеку своїх дітей!

Нерідко дитяча допитливість призводить до травмування, а щонайгірше — може навіть коштувати життя. У період вимушених канікул питання безпеки юних українців набуває особливої актуальності, адже найближчі дні вони найвірогідніше залишаться без належної уваги дорослих.

Дитячі пустощі з вогнем, самостійне відвідування дітьми місцевих ставків, покинутих будівель, тощо, - найпоширеніші причини надзвичайних подій з трагічними наслідками. Тож, враховуючи ризики, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до батьків із проханням подбати про безпеку своїх дітейЗокрема:

  • Тримайте запальнички та сірники в недоступних для малечі місцях і розповідайте їм про небезпеку, яку приховує у собі вогонь;

  • Не залишайте дітей вдома самих, якщо вони не в змозі самостійно вирішити проблеми, які можуть виникнути;

  • Перевірте справність електромережі та не дозволяйте малолітнім дітям самостійно користуватися побутовими приладами;

  • Не дозволяйте дітям самостійно відвідувати ставки, лісові зони, будівельні майданчики;

  • Поясніть, що не можна перебувати на вулиці у період оголошення штормового попередження у вигляді поривів вітру, стояти поблизу дерев, рекламних щитів та біля малих архітектурних форм;

  • Виховуйте у малечі навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, тощо;

  • Обов’язково розкажіть дітям, що у разі виникнення пожежі необхідно терміново сповістити про це дорослих та Службу порятунку за номером “101”.

Пам'ятайте, що безпека вашої дитини — це, перш за все, ваша особиста відповідальність!

 

На Прилуччині піротехніки ДСНС знищили 10 артилерійських снарядів калібром 45 мм часів Другої світової війни

11 березня о 14:20 групою піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення УДСНС України у Чернігівській області було знищено у встановленому порядку 10 артилерійських снарядів калібром 45 мм часів Другої світової війни.

Предмети, схожі на боєприпаси виявили напередодні о 13:56 господарі приватного домогосподарства у с. Дубовий Гай Прилуцького району під час проведення земляних робіт. Небезпека знаходилась у 7 метрах від житлового будинку. Люди терміново проінформували Службу порятунку "101".

Піротехніки ДСНС, які прибули за викликом перевірили місцевість металошукачами та вилучили із землі 10 артилерійських снарядів калібром 45-міліметрів часів Другої світової війни.

Рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій звертаються до громадян з проханням: якщо ви знайшли предмет, схожий на боєприпас, не торкайтесь його. У місці небезпечної знахідки слід припинити будь-які роботи. Про підозрілий предмет необхідно терміново повідомити рятувальників за номером телефону 101 або правоохоронців за номером телефону 102.

За інф.Прилуцького МРВ У ДСНС України у Чернігівській області

 

З початку 2020 року пожежі в Україні забрали життя 342 людей

Взимку показник трагічних випадків у житловому секторі стабільно зростає. Громадяни опалюють свої домівки, часто нехтуючи правилами пожежної безпеки, палять у приміщеннях та перенавантажують електромережу, вмикаючи обігрівачі та несправні побутові прилади.

Як зазначають вогнеборці, саме власна недбалість українців є основною причиною виникнення займань і як наслідок загибелі людей.

З початку ж 2020 року показник загиблих та постраждалих на пожежах становить вже 342 та 244 осіб відповідно. Зокрема на Чернігівщині з початку року на пожежах загинуло 20 осіб та ще 6 постраждало.

Тож, заважаючи на вкрай невтішну та трагічну статистику, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов'язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення. Не забувайте розповідати дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь.

Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;

  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, тощо;

  • не паліть у ліжку;

  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;

  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;

  • при використанні пічного опалення перевірте заходи безпеки і справність печі;

Пам'ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню. 

 

З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 60 тисяч вибухонебезпечних предметів

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Лише упродовж минулої доби, 25 листопада, піротехніки ДСНС здійснили 28 виїздів, під час яких вилучили та знищили 114 вибухонебезпечних предметів.

На Чернігівщині піротехніками обласної Служби порятунку було знищено мінометну міну калібром 82 мм, яку було виявлено на відкритій території біля с. Черняхівка Ніжинського району, а також артилерійський снаряд калібром 152 мм, 27 мінометних мін калібром 50 мм та 15 мінометних мін калібром 82 мм, виявлені біля с. Рогізки Сновського району.

Також на Сумщині, групою піротехнічних робіт Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України було проведено роботи зі знешкодження 152-мм артилерійського снаряду та мінометної міни калібру 62 мм часів Другої світової війни, які було виявлено, в полі, на відстані до 3 км від житлових будинків в с. Подільки Липоводолинського району та в м. Конотоп на відстані 100 м від житлових будинків.

Крім того, тривають також і роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Так, на Луганщині впродовж минулої доби, піротехнічними розрахунками ДСНС України було здійснено 3 виїзди, під час яких було вилучено та знищено 60 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Водночас на Донеччині піротехнічними розрахунками ДСНС України було здійснено 5 виїздів, під час яких піротехнічні підрозділи виявили та вилучили 17 одиниць ВНП. Було обстежено 2,05 га території.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 60 тисяч 672 вибухонебезпечних предмета, у тому числі 1 тисячу 190 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;

  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;

  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

 

 

Рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі у природних екосистемах під час пожежонебезпечного періоду!

Останні дні на території Чернігівської області панує найвищий рівень пожежної небезпеки. На сполох б'ють і рятувальники, які щодня ліквідовують більше ніж сотні пожеж на відкритих територіях, і екологи, і журналісти. “Україна в огні”, - саме з таких повідомлень стартують вечірні випуски телевізійних новин і йдеться в них не про однойменну кіноповість Олександра Довженка. По всій країні горять торфяники, лісова підстилка та сухостій. На жаль, зумовлена така ситуація не глобальним потеплінням, а в більшості випадків кричущою байдужістю та умисною руйнівною діяльністю людей.

Будемо відверті: в Україні громадяни борються із сміттям та післяжнивними залишками шляхом спалювання. Статистика свідчить, що саме необережне поводження з вогнем є найчастішими причинами виникнення пожеж на відкритих територіях.

Саме тому, з метою протидії численним пожежам на відкритих територіях та природних екосистемах, рятувальники закликають громадян схаменутися. Такі загоряння не лише шкодять довкіллю, знищуючи все живе на своєму шляху. Це, перш за все, шкода вашому ж здоров’ю та величезні матеріальні збитки.

Нагадуємо, що безпечним способом переробки сухої трави, листя та інших органічних відходів є компостування.

ДСНС наголошує, що кожен з нас має право на безпечне життя, здоров'я і чисте навколишнє середовище! Тож, якщо ви стали свідками навмисних дій, що можуть спричинити пожежу, - не будьте байдужими. Повідомляйте правоохоронців та робіть зауваження таким горе-господарям!

Якщо ж пожежа вже сталася, то одразу ж телефонуйте на номер 101, щоб її якнайшвидше могли локалізувати та ліквідувати до того, як вона пошириться на значні площі!

 

ПАМ’ЯТКА ЩОДО ДОТРИМАННЯ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

Сьогодні проблема боротьби з пожежами та загибеллю людей на них в Україні набуває загальнодержавного, загальнолюдського характеру, бо від вогню та наслідків надзвичайних ситуацій страждає держава в цілому і кожна людина зокрема. Не є винятком і Чернігівщина. Особливе занепокоєння викликає той факт, що у вогні гинуть діти.

Щоб зберегти своє життя та життя близьких вам людей, пам’ятайте:

- тримайте запальнички та сірники поза полем зору дітей та у недосяжних для них місцях. Діти віком від двох років здатні самостійно їх запалити. Ніколи не заохочуйте та не дозволяйте дітям бавитися зі сірниками і запальничками та вважати їх іграшками;

- у разі виходу з приміщення не залишайте без нагляду увімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, праски тощо.

- намагайтесь уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності;

- не допускайте застосування саморобних некаліброваних плавких вставок в запобіжниках електричного струму;

- не допускайте використання для обігріву приміщень несертифікованих та саморобних нагрівальних приладів і газових кухонних плит;

- в разі використання серійних нагрівальних пристроїв прослідкуйте за тим, щоб вони були встановлені таким чином, щоб уникнути перекидання, обмежте доступ до них дітей;

- відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м;

- дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення в будинках;

- не паліть у ліжку! Паління у ліжку – одна з головних причин смертельних випадків при пожежі в оселях!

Пам’ятайте самі та навчіть своїх дітей, що постійне виконання заходів пожежної безпеки – запорука збереження людських життів та значних матеріальних цінностей!

У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ НЕГАЙНО ТЕЛЕФОНУЙТЕ 101!

Ігор Огар
Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Чернігівської області

 

Перелік захисних споруд цивільного захисту розташованих на території міста Прилуки та Прилуцького району

п/п

захисної споруди

Відомча належність

  1.  

95855 (сховище)

Управління освіти, ЦТДЮ

(м. Прилуки, вул. 1 го Травня, 80)

  1.  

95861 (сховище)

НГВУ «Чернігівнафтогаз» ЦТТ

(м. Прилуки, вул. Пирятинська 135)

  1.  

95864 (сховище)

КП “Прилукитепловодопостачання”

(м. Прилуки, вул. Білецького-Носенка, 5а)

  1.  

95865 (сховище)

Фонд держмайна України по Чернігівській області (м. Прилуки, вул. Індустріальна, 8)

  1.  

95866 (сховище)

КП “Прилукижитлобуд”

(м. Прилуки, вул. Земська, 39)

  1.  

95867 (сховище)

КП « Міськсвітло»

(м. Прилуки, вул. Земська, 11а)

  1.  

95869 (сховище)

Чернігівська філія ПАТ «Укртелеком» РЦТ №234 (м. Прилуки, вул. Київська, 166)

  1.  

95870 (сховище)

НГВУ «Чернігівнафтогаз»,

(м. Прилуки, вул. Дружби народів, 20)

  1.  

95871 (сховище)

Фонд держмайна України по Чернігівській області (м. Прилуки, вул. Алгазіна, 60)

  1.  

95872 (сховище)

Нафтобаза ТОВ «НІКТА ФЛЕШ»

(м. Прилуки, вул. Пирятинська, 125)

  1.  

95873 (сховище)

ПАТ «Завод» Будмаш»

(м. Прилуки, вул. Коптєва, 59)

  1.  

95874 (сховище)

КП “Прилукижитлобуд”,

(м. Прилуки, вул. Польова, 108)

  1.  

95875 (сховище)

КП “Прилукижитлобуд”

(м. Прилуки, вул. Індустріальна,10)

  1.  

95877 (сховище)

КЛПЗ “Прилуцька центральна міська лікарня” (м. Прилуки, вул. Київська, 54)

  1.  

95878 (сховище)

ТОВ “Синтез”

(м. Прилуки, вул. Пирятинська, 14)

  1.  

95879 (сховище)

Залізнична станція «Прилуки»

(м. Прилуки, площа Привокзальна, 16)

  1.  

95880 (сховище)

ВАТ “Прилуцький хлібозавод”

(м. Прилуки, вул. Пирятинська, 45)

  1.  

95882 (сховище)

Прилуцькі РЕМ

(м. Прилуки, вул. Миколаївська, 109)

  1.  

95884 (сховище)

Прилуцьке відділення ПАТ «Чернігівгаз» (м. Прилуки, вул. Пушкіна, 92)

  1.  

95885 (сховище)

КП “Прилукижитлобуд”

(м. Прилуки, вул. Гвардійська 92)

  1.  

95853 (ПРУ)

КП “Прилукижитлобуд”

(м. Прилуки, вул.Земська, 3)

  1.  

95856

(протирадіаційне укриття)

ПАТ «Завод» Будмаш»

(м. Прилуки, вул. Коптєва, 59)

  1.  

95857

(протирадіаційне укриття)

Прилуцька філія ПрАТ «Київ Дніпровське МППЗТ» м. Прилуки, (Південна промзона)

  1.  

95859

(протирадіаційне укриття)

КП “Прилукижитлобуд”

(м. Прилуки, вул.Ярмаркова, 49)

  1.  

95862

(протирадіаційне укриття)

ТОВ “Саксес”

(м. Прилуки, вул. Незалежності, 63)

  1.  

95866

(протирадіаційне укриття)

ОДПІ (м. Прилуки, вул. Київська, 214)

 

  1.  

95867

(протирадіаційне укриття)

КЗ «Навчально-реабілітаційний центр»

(м. Прилуки, вул. Богунського, 1а)

  1.  

95868

(протирадіаційне укриття)

КЗ МСЗ «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» (м. Прилуки, вул. Богунського,2а)

  1.  

95869

(протирадіаційне укриття)

КП “Прилукижитлобуд”

(м. Прилуки, вул. 1-го Травня, 73)

  1.  

95871

(протирадіаційне укриття)

КП “Прилукижитлобуд”

(м. Прилуки, вул. Київська, 275)

  1.  

95872

(протирадіаційне укриття)

Управління освіти, ДНЗ №25

(м. Прилуки, вул. Коптєва, 9)

  1.  

95873

(протирадіаційне укриття)

Структурна одиниця (філія) «Укрнафта Буріння» ПАТ «Укрнафта»

(м. Прилуки, вул. Пирятинська 133)

  1.  

95874

(протирадіаційне укриття)

НГВУ «Чернігівнафтогаз» ЦТТ

(м. Прилуки, вул Пирятинська, 135)

  1.  

95879

(протирадіаційне укриття)

КП “Прилукижитлобуд”

(м. Прилуки, вул. Костянтинівська, 122)

  1.  

95884

(протирадіаційне укриття)

ТОВ “Прилуцький завод - “Білкозин”

(м. Прилуки, вул. Дружби народів, 44)

  1.  

95885

(протирадіаційне укриття)

Управління освіти, НВК №15

(м. Прилуки, 2-й в'їзд. Миколаївський, 14а)

  1.  

95887

(протирадіаційне укриття)

Управління освіти, ДНЗ №26

(м. Прилуки, вул. Ярмаркова, 45а)

  1.  

95891

(протирадіаційне укриття)

КП “Прилукижитлобуд”

(м. Прилуки, вул. Ярмаркова, 41/7)

  1.  

95892

(протирадіаційне укриття)

ТОВ ”Алітоні”

(м. Прилуки, вул. Костянтинівська, 62)

  1.  

95894

(протирадіаційне укриття)

Управління освіти, ДНЗ №28

(м. Прилуки, вул. Коптєва, 39)

  1.  

95896

(протирадіаційне укриття)

Управління освіти, ДНЗ №29

(м. Прилуки, вул. Богунського, 2б)

  1.  

95897

(протирадіаційне укриття)

Управління освіти, ЗОШ №6

(м. Прилуки, вул. Київська, 232)

  1.  

95898

(протирадіаційне укриття)

КП “Прилукижитлобуд”

(м. Прилуки, вул. Шевченка, 107)

  1.  

95903

(протирадіаційне укриття)

Прилуцьке відділення ПАТ Промінвестбанк в Чернігівській області (м. Прилуки, вул. Київська, 210)

  1.  

95905

(протирадіаційне укриття)

КП “Прилукижитлобуд”,

(м. Прилуки, вул. Земська, 5)

  1.  

95907

(протирадіаційне укриття)

КП “Прилукижитлобуд”,

(м. Прилуки, вул. О.Кошового,6)

  1.  

95908

(протирадіаційне укриття)

ПВЕМ ПАТ «Чернігівобленерго»

(м. Прилуки, провул. Гетьмана Сагайдачного, 32а)

  1.  

95854 (сховище)

НГВУ «Чернігівнафтогаз»

(Прилуцький р-н, с. Красляни)

  1.  

95876 (сховище)

ТОВ «Агро Кім»

(м. Прилуки, вул. Дружби народів, 46)

  1.  

95885 р (сховище)

Фонд держмайна України по Чернігівській області (м. Прилуки вул. Дружби народів, 36)

  1.  

94103 (сховище)

ТОВ «Ал'янс Агро»

(Прилуцький р-н, смт Ладан вул. Миру, 100а)

  1.  

94103

(протирадіаційне укриття)

КП ”Водоканал”

(Прилуцький р-н, смт. Ладан, вул. Миру, 95а)

  1.  

94105

(протирадіаційне укриття)

Відділ освіти Прилуцької РДА (ЗОШ)

(Прилуцький р-н,с. Дубовий Гай, вул. Шевченка 42)

  1.  

94106

(протирадіаційне укриття)

Валківська сільська рада (будинок культури) (Прилуцький р-н, с. Боршна, вул. Незалежності, 20а)

  1.  

94107

(протирадіаційне укриття)

Відділ освіти Прилуцької РДА (ЗОШ)

(Прилуцький р-н, с. Охіньки, вул. Шевченка, 21)

  1.  

94110

(протирадіаційне укриття)

Сухополов’янська сільська рада (дитячий садок) (Прилуцький р-н, с. Сухополова вул. Закарпатська, 1)

  1.  

94113

(протирадіаційне укриття)

Яблунівська сільрада (сільрада)

(Прилуцький р-н, с. Яблунівка,вул. Яблунева,15)

  1.  

94114

(протирадіаційне укриття)

Прилуцький професійний ліцей

(Прилуцький р-н, м. Прилуки, вул. Київська, 337)

  1.  

95114 (сховище)

Примак Т.В. (Прилуцький р-н, м. Прилуки провул. Гетьмана Сагайдачного, 22)

  1.  

94115

(протирадіаційне укриття)

Прилуцький районний територіальний центр соціального обслуговування

(Прилуцький р-н, с.Заїзд вул. Михайлівська, 40а)

  1.  

94117

(протирадіаційне укриття)

Білошапківська сільська рада (дитячий садок) (Прилуцький р-н, с. Білошапки вул. Центральна,11)

  1.  

94119

(протирадіаційне укриття)

Малодівицька ОТГ (будинок культури) (Прилуцький р-н, с. Дмитрівка, вул. Панченка, 30)

  1.  

94120

(протирадіаційне укриття)

Відділ освіти Прилуцької РДА (ЗОШ)

(Прилуцький р-н, с.Сухополова вул.Закарпатьська, 2а)

  1.  

94124

(протирадіаційне укриття)

Малодівицька ОТГ (будинку культури) (Прилуцький р-н, с. Обичів, вул. Незалежності)

  1.  

94125

(протирадіаційне укриття)

Відділ освіти Прилуцької РДА (ЗОШ)

(Прилуцький р-н, с. Замостя, вул. Шкільна, 1)

  1.  

94126

(протирадіаційне укриття)

Линовицька ОТГ (Линовицька ЗОШ)

(Прилуцький р-н, смт. Линовиця, вул. Якова де Бальмена, 25)

  1.  

94127

(протирадіаційне укриття)

КП ”Водоканал”

(Прилуцький р-н, смт.Ладан, вул.Миру, 71а)

  1.  

94128

(протирадіаційне укриття)

КП ”Водоканал”

(Прилуцький р-н, смт. Ладан, вул. Миру, 73а)

  1.  

94130

(протирадіаційне укриття)

Відділ освіти Прилуцької РДА (ЗОШ)

(Прилуцький р-н, с.Білошапки вул. Центральна,2)

  1.  

94132

(протирадіаційне укриття)

Відділ освіти Прилуцької РДА (ЗОШ)

(Прилуцький р-н, с. Манжосівка, вул. Шкільна, 5)

  1.  

94136

(протирадіаційне укриття)

Відділ освіти Прилуцької РДА (ЗОШ) (Прилуцький р-н, с.Красляни, вул. Свято-Миколаївська, 59)

  1.  

94137

(протирадіаційне укриття)

КП ”Водоканал”

(Прилуцький р-н, смт. Ладан, вул. Миру, 75)

  1.  

94139

(протирадіаційне укриття)

КП ”Водоканал”

(Прилуцький р-н, смт.Ладан, вул.Миру, 69)

  1.  

94140

(протирадіаційне укриття)

ТОВ «Ал'янс Агро»

(Прилуцький р-н, смт Ладан, вул. Миру, 100)

  1.  

94141

(протирадіаційне укриття)

ТОВ «Ал'янс Агро»

(Прилуцький р-н, смт Ладан, вул. Заводська, 33)

  1.  

94142

(протирадіаційне укриття)

Фонд держмайна України по Чернігівській області (м. Прилуки вул. Бособрода, 95)


Начальник Прилуцького МРВ У ДСНС
України у Чернігівській області
підполковник служби цивільного захисту А. М.Ткаченко

 

 

В умовах зниження температури повітря значно погіршилася ситуація із забезпеченням пожежної безпеки у житловому секторі громадян. Переважна більшість пожеж у цей період пожеж виникає внаслідок порушення вимог пожежної безпеки при експлуатації опалювальних печей та димарів. З початку жовтня із вищезазначеної причини на Чернігівщині зареєстровано 59 пожеж (зростання на 20,4 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року).

Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення — досить поширена причина виникнення пожеж у побуті в холодну пору року. Небезпека пічного опалення обумовлюється тим, що кожна піч це вогнедіюче джерело. Частіше за усе пожежі відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин.

 

У разі користування пічним опаленням:

- перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду необхідно провадити для опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяці;

- біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м;

- усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;

- золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. Не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.

Шановні городяни!
Дотримання цих простих правил дозволить зберегти ваше життя
та життя близьких вам людей!

 

 

У осінньо-зимовий період зростає кількість випадків травмування людей через необережне поводження з приладами та обігрівачами

З настанням прохолодної погоди стрімко зростає кількість випадків травмування людей на пожежах через необережне поводження з пічним опаленням, газовими приладами та обігрівачами.

Основним причинами пожеж залишаються порушення правил експлуатації електрообігрівальних приладів та пічного опалення, перевантаження внутрішньої електромережі, необережне поводження з вогнем осіб в нетверезому стані. Трагічні випадки частіше виникають там, де діти залишаються в дома самі, без нагляду дорослих в закритих квартирах, будинках, де опалюються печі або ввімкнені в електромережу електропобутові прилади. З настанням холодів виникають пожежі у підвалах багатоповерхових будинків, жертвами яких стають особи без певного місця проживання, так і діти. Небезпечні такі пожежі виділенням великої кількості диму, що проникає в під’їзди та квартири, загрожуючи життю його мешканцям.

 

З настанням осінньо-зимового опалювального сезону:

- не використовуйте саморобні електронагрівальні пристрої;

- не експлуатуйте печі, що мають тріщини;

- не використовуйте для обігріву приміщень газові плити;

- не слід сушити над запаленою газовою плитою ніякого одягу — він пересохне і спалахне;

- не залишайте без нагляду розпалені печі та включені електронагрівальні прилади;

- не слід палити груби і печі з незакритою топкою;

- не захаращуйте підвали сміттям, вхідні двері зачиняйте на надійні замки.

Знання найпростіших правил пожежної безпеки допоможе уникнути загорання, а знання першочергових дій у разі пожежі — допоможе зберегти життя!

 

 

 

05 квітня о 19:35 до Служби порятунку "101" у Прилуцькому районі надійшло повідомлення про пожежу триквартирного житлового будинку у м. Прилуки.

На місце пригоди прибуло відділення 12-ої Державної пожежно-рятувальної частини у складі 3 чоловік особового складу та 1 одиниці спеціальної техніки. Вогнеборці о 07:40 пожежу локалізували, а о 07:55 остаточно ліквідували. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено газову плиту, газовий балон.

Ймовірною причиною пожежі послужило порушення правил експлуатації побутових газових приладів. У зв’язку з цим рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій вкотре застерігають громадян суворо дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки, та дбати про належний протипожежний стан власних господарств, щоб уберегти свою оселю та майно від вогню. Коли пожежа виникла, негайно телефонуйте в Службу порятунку за номером «101»!

 

Упродовж святкових та вихідних днів рятувальники Чернігівщини ліквідували 32 пожежі у природних екосистемах

Упродовж святкових та вихідних днів підрозділами Управління ДСНС України у Чернігівській області ліквідовано 32 пожежі, що виникли на відкритих територіях Козелецького, Чернігівського, Варвинського, Ріпкинського, Ніжинського, Куликівського, Прилуцького, Сновського районів та м. Чернігів. Загальна площа, пройдена вогнем склала понад 63 га.

Причинами займань послужило випалювання громадянами сміття та сухої рослинності.

У зв’язку з цим, рятувальники Управління ДСНС України у Чернігівській області звертаються до громадян з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки та проявляти обережність у поводженні з вогнем в приватному житловому секторі, а також при перебуванні у лісових масивах, на відкритих територіях, біля торфовищ тощо. Крім того, наголошуємо, що, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків передбачає адміністративну відповідальність.

Начальник Прилуцького МРВ У ДСНС України у Чернігівській області
підполковник служби цивільного захисту Андрій Ткаченко

 

 

Показник трагічних випадків на пожежах у житловому секторі продовжує лякати стабільно високими показниками. Цього тижня, на жаль, рятувальникам доводиться знову фіксувати вражаючий стрибок смертності громадян на пожежах у побуті. Так, впродовж минулої доби 21 березня вогонь забрав життя 14 українців.

Як зазначають вогнеборці, саме власна недбалість громадян є головною причиною виникнення займань і як наслідок загибелі людей. Люди опалюють свої домівки, часто нехтуючи правилами пожежної безпеки, палять у приміщеннях та перенавантажують електромережу, вмикаючи обігрівачі та несправні побутові прилади.

Найчастіше, жертвами вогняної стихії стають літні люди, а також багатодітні сім'ї, та громадяни, які опинилися в складних життєвих умовах.

Зокрема у Чернігові, у двокімнатній квартирі на п'ятому поверсі багатоквартирного дев'ятиповерхового будинку на вулиці 1-ої Гвардійської армії виникла пожежа, внаслідок якої загинула 1 особа. За попередніми висновками фахівців, причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем.

Ще два життя вогонь забрав під час пожежі в одному з будинків у місті Кривий Ріг на Дніпропетровщині.

Крім того, необережність під час паління в приміщені також досить часто стає причиною виникнення пожеж, які не тільки вщент знищують старі дерев'яні будиночки, а й забирають життя.

Зокрема, минулої доби саме паління у ліжку спричинило пожежу із загибеллю чоловіка в селі Степанки Погребищенського району Вінницької області.

Загалом, з початку року показник загиблих та постраждалих на пожежах становить вже 641 та 375 осіб відповідно. При цьому, із 10 188 пожеж, понад 6,5 тисяч випадків сталися саме у помешканнях громадян...

Тож, заважаючи на вкрай невтішну та трагічну статистику, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов'язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення. Не забувайте розповідати дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь.

Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;

  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, тощо;

  • не паліть у ліжку;

  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;

  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;

  • при використанні пічного опалення перевірте заходи безпеки і справність печі;

Пам'ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

 

 

Служба порятунку "101" інформує!

Протягом вихідних днів (з 16 по 19 березня) працівники 12 ДПРЧ (м. Прилуки) та 13 ДПРЧ (смт. Ладан) відбуксирували з проблемних ділянок доріг та вивільнили зі снігових заметів 7 транспортних засобів, в яких перебувало 19 осіб.

 

У зв'язку з ожеледицею, переметами та ускладненням погодних умов на всіх проблемних ділянках автодоріг Чернігівської області проводився цілодобовий моніторинг ситуації.

17 березня о 13:33 до Служби порятунку "101" у Прилуцькому районі надійшло повідомлення про пожежу в одному з приватних житлових будинків, що у селищі Ладан по пров. Заводський. Першими до місця пригоди прибули вогнеборці 13-ї Державної пожежно-рятувальної частини смт Ладан та відділення 12-ї Державної пожежно-рятувальної частини з райцентру.

 

На момент їх прибуття в будівлі спостерігалося сильне задимлення, а в одній із кімнат відбувалося інтенсивне горіння. Одягнувши захисні протигази вогнеборці одразу приступили до гасіння. Спільними оперативними діями пожежу о 13:45 було локалізовано, а о 16:45 остаточно ліквідовано.

Причиною пожежі послужила необережність 56-річного господаря помешкання під час паління. Скоріш за все чоловік залишив недопалок, від якого почали тліти домашні речі та згодом зайнялися. Вогнем знищено покрівлю на площі 30 кв.м, пошкоджено перекриття та стіни на площі 10 кв.м.

Загалом до ліквідації пожежі залучалось 9 чоловік особового складу та 2 одиниці пожежно-рятувальної техніки.

 

Результати об’їзду помешкань громадян похилого віку

20 лютого фахівці Прилуцького МРВ спільно з працівниками територіального центру соціального обслуговування населення (надання соціальних послуг) здійснили об’їзд помешкань з самотніми громадянами похилого віку, які знаходяться на обліку.

Спеціалісти поспілкувались із власниками осель щодо дотримання правил пожежної безпеки у побуті, зробили акцент на експлуатації  пічного та газового опалення із дотриманням протипожежних норм. «Збільшення пожеж в помешканнях під час опалювального періоду в нашому регіоні постає щороку. Саме через нехтування простими настановами господарі осель стають заручниками ситуації. Паління у ліжку в нетверезому стані, користування несправними камінами, обігрівачами  та залишення їх без нагляду – нерідко призводять до вогневих випадків. Також “лідируючі” позиції займають – несправні печі та димарі, їх неправильна експлуатація» - наголошували рятувальники.

Зважаючи на недоліки, які виявили в домівках, спеціалісти Служби порятунку надали господарям рекомендації по їх усуненню та залишили  профілактичні листівки.

 

Служба 101 інформує!

Основні правила, про які слід знати при ліквідації пожежі в автомобілі власноруч:

  1. Збільшуючи швидкість автомобіля, загасити вогонь не вийде!

  2. Необхідно відразу ж з’їхати на узбіччя, зупиняючись якнайдалі від людей, будівель, транспорту.

  3. Зупиніть авто, поставивши машину на ручне гальмо.

  4. Слід відразу висадити всіх пасажирів, забрати документи та інші цінні речі.

  5. Лише тепер можна візуально виявити можливе місце пожежі і оцінити інтенсивність та небезпеку полум’я.

  6. Піднімаючи капот, необхідно бути особливо обережним. Через вільний доступ кисню можливий викид полум’я. Скористайтеся для захисту рук ганчіркою, голову відхиліть назад.

  7. На місце загоряння спрямуйте струмінь газу (піни) вогнегасника, маневруючи ним по всій площині поширення полум’я. Гасити фронт вогню також можна, наступаючи на нього, крок за кроком відвойовуючи в полум’я простір.

 

У будь-якому випадку, слід пам’ятати, що найважливіше - це людське життя. А людина в палаючому автомобілі може знаходитися не більше півтори хвилин.

 

  • Якщо Вам дійсно дорогий свій автомобіль, необхідно заздалегідь подбати про надійний вогнегасник, можливо, навіть два.

  • Для гасіння пожежі можна використовувати інші підручні засоби (пісок, сніг, воду, брезент, куртки або ковдри).

  • Якщо причиною загоряння в автомобілі є пролив пального, необхідно в першу чергу гасити пальне, а потім машину.

  • Пам’ятайте і про власну безпеку. Адже Ваші руки чи одяг можуть бути в бензині.

  • Пожежа в районі бензобака є найнебезпечнішим варіантом. Тому відразу ж відбігайте подалі від автомобіля. У такий момент найважливіше вберегти себе і пасажирів від можливого вибуху.

 

Віталіна Тищенко
Провідний інспектор Прилуцького МРВ
У ДСНС України у Чернігівській області

 

 

 

Служба 101 інформує!

31 січня о 04:17 до Служби порятунку "101" у Прилуцькому районі надійшло повідомлення про пожежу приватного автогаражу в с. Пирогівці, що за 10 кілометрів від райцентру.

На місце події прибуло два відділення рятувальників 12-ої Державної пожежно-рятувальної частини у складі 6 чоловік особового складу та 2 одиниць спеціальної техніки. Пожежу о 05:00 було локалізовано, а о 07:40 остаточно ліквідовано, не допущено розповсюдження вогню на поруч розташований житловий будинок.

У результаті пожежі полум'ям знищено автомобіль "Smart", що знаходився в гаражі, покрівлю та перекриття будівлі. Ймовірною причиною загоряння послужило коротке замикання електромережі споруди.

Віталіна Тищенко
Провідний інспектор Прилуцького МРВ
У ДСНС України у Чернігівській області

 

Рятувальники ліквідували загоряння у житловому будинку

24 січня об 12:25 до Служби порятунку "101" у м. Прилуки надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку двох власників в одному з приватних господарств по вул. Челюскінців, що у м. Прилуки.

За викликом на місце події прибуло 2 відділення 12-ої державної пожежно-рятувальної частини У ДСНС України у Чернігівській області. На момент прибуття вогнеборців в будинку спостерігалося горіння перекриття та покрівлі. Оперативними діями вогнеборці пожежу об 12:40 локалізували та о 13:45 остаточно ліквідували. Завдяки вчасному виявленню загоряння вдалося запобігти розповсюдження вогню на житлові кімнати помешкання.

До ліквідації пожежі залучалося 8 чоловік особового складу та 2 одиниці спеціальної техніки. Вогнем знищено стіни на площі 14 м. кв., перекриття на площі 14 м. кв., покрівлю на площі 30 м. кв., пошкоджено стіни на площі 10 м. кв., перекриття на площі 40 м. кв. та речі домашнього вжитку.

Причиною виникнення пожежі послужило порушення правил пожежної безпеки при монтажі нагрівальної печі, зокрема відсутність безпечної протипожежної відстані між димарем та дерев'яними конструкціями перекриття помешкання. Внаслідок пожежі ніхто з господарів не постраждав.

Рятувальники ДСНС України звертаються до громадян із застереженням постійно слідкувати за справністю опалювальних печей і димарів, періодично оглядати їх на наявність тріщин та не допускати перегрівання.

 

Працівники Служби порятунку вкотре нагадали громадянам основні вимоги правил пожежної безпеки (інформація додається)

 

 

 

Рятувальники провели профілактичний рейд щодо забезпечення пожежної безпеки культових закладів у період Різдвяних свят

З метою забезпечення пожежної та техногенної безпеки у період Різдвяних свят, співробітники Прилуцького МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області спільно з представниками ЗМІ 5 січня провели профілактичний рейд культових закладів, розташованих на території міста, зокрема Миколаївського храму.

У ході інформаційно-роз’яснювальної роботи, рятувальники поспілкувались з настоятелями храмів та відповідальними за протипожежний стан особами, надали їм листівки з інструкціями дій на випадок пожеж і надзвичайних подій, а також звернули їх увагу на забезпеченні протипожежного захисту культових закладів у період свят. Зокрема, надзвичайники оглянули наявність та справність первинних засобів пожежегасіння, відповідність шляхів евакуації, електромереж та церковних свічників вимогам безпеки, провели з персоналом культових закладів протипожежні інструктажі, в ході яких нагадали алгоритм дій у разі виникнення пожежі, надзвичайної події, а також використання первинних засобів пожежегасіння. Слід зазначити, що такі профілактично-роз’яснювальні заходи напередодні свята Різдва Христового проводяться фахівцями Служби порятунку по всім населеним пунктам Чернігівщини.

Необхідно відмітити, що в цілому настоятелі храмів з відповідальністю поставились до забезпечення пожежної і техногенної безпеки культових закладів і вжили усіх можливих заходів, щоб Різдвяні свята пройшли безпечно для вірян.

 

Рятувальники провели серед учнів профілактичний урок безпеки

28 грудня з метою профілактики дитячого травматизму фахівці Прилуцького міськрайонного відділу Управління ДСНС України у Чернігівській області завітали до загальноосвітньої школи №10 та провели серед учнів молодших класів урок з питань безпеки життєдіяльності.

Під час спілкування з учнями рятувальники роз’яснили правила пожежної безпеки у побуті, зокрема, про небезпеку ігор з сірниками, запальничками та відкритим вогнем. Особливу увагу співробітники Служби порятунку "101" звернули на правила безпеки під час виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів. Надзвичайники розповіли школярам чим вони небезпечні, а також алгоритм дій у разі їх виявлення. Крім того, надзвичайники довели малечі основні правила поведінки біля водойм взимку, на кризі, під час Новорічних й Різдвяних свят, а також нагадали за якими номерами телефонувати у разі виникнення екстрених ситуацій.

На завершення заходу для більш детального ознайомлення діти отримали від рятувальників пам'ятки з основними заходами безпеки у побуті.

 

Новорічна ялинка – без пригод

Незабаром вся держава порине у вир новорічних та різдвяних свят. Звичайно, їх не можна собі уявити без красунь-ялинок, що виблискують вогниками різнобарвних гірлянд, гучних феєрверків та інших святкових атрибутів. Однак, щоб вони приносили краянам лише щасливі й радісні миттєвості, а не запам'яталися лихом, спричиненим безконтрольним вогнем, Прилуцькі рятувальники закликають всіх дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки, які, до слова, нескладні.

Свято може зіпсувати, скажімо, порушення правил улаштування новорічної ялинки. Вистачить невеличкої іскорки, наприклад від несправної гірлянди, запаленої свічки чи бенгальських вогнів, щоб зелена красуня перетворилася на палаючий смолоскип. Додаткового жару піддадуть легкозаймисті (зроблені з паперу, пінопласту, целулоїду тощо) іграшки, якими часто прикрашають ялинки. Наслідок? У кращому випадку за таку легковажність ви розрахуєтеся знищеним майном, у гіршому - власним життям.

Отож, щоб цього не трапилося, передусім зелену красуню треба встановлювати на стійку основу. Для освітлення ялинки слід використовувати електричні гірлянди лише промислового виробництва. Підключати їх до мережі варто  за допомогою штепсельних з`єднань. Також не зайве пам'ятати, що в жодному разі не можна залишати без нагляду ввімкнену ілюмінацію. До слова, це особливо стосується підприємців. Вони, щоб надати своїм торговим закладам святкового й привабливого вигляду, вітрини прикрашають “електричними вогниками”, часто залишаючи їх увімкненими на ніч. А даремно, бо закарпатським вогнеборцям доводилося вже неодноразово рятувати всілякий крам від знищення вогнем саме через не вимкнену ілюмінацію. Погодьтеся, не варто з успішного підприємця перетворитися на простого погорільця через якусь там гірлянду.

Як бачимо, основні вимоги пожежної безпеки при влаштуванні новорічної ялинки та проведенні святкових заходів нескладні й не вимагають особливих матеріальних витрат, але їх дотримання не дозволить затьмарити урочистості всілякими неприємностями, пов’язаними з вогняною стихією та травмуванням людей.

Андрій Ткаченко
Начальник Прилуцького МРВ У ДСНС України у Чернігівській області

 

 

Проведення для громадян інформаційно-роз’яснювальної роботи фахівцями ДСНС України є дієвим методом боротьби з пожежами у житловому секторі.

Оскільки виникнення пожеж, і як наслідок загибелі людей на них спричиняє власна недбалість громадян та нехтування простими правилами безпеки, то рятувальники радять завжди дотримуватися правил безпеки у побуті аби не поповнювати лави сумної статистики.

Так, 15  грудня рятувальники  провели профілактичні рейди з громадянам по вулицях Вокзальна та Київська. Під час спілкування з населенням  увагу мешканців акцентовано на дотриманні всіх правил безпечної поведінки, справності опалювальних печей та електроприладів тощо. А для упевненості, що їх почули, працівники ДСНС  залишили громадянам застережні листівки, у яких наводяться поради з питань безпечної життєдіяльності.

 

З початку року на пожежах в Україні загинуло 1 тис. 483 особи

З настанням опалювального сезону рятувальники ДСНС фіксують різке збільшення кількості загиблих на пожежах у житловому секторі. Лише минулої доби в країні вогонь забрав життя 9 українців. Загалом від початку року внаслідок побутових пожеж загинуло вже понад 1400 осіб, а постраждало — понад 1300.

Здебільшого, основними причинами виникнення пожеж у помешканнях є порушення громадянами правил пожежної безпеки під час експлуатації електрообігрівачів та печей, а також паління у приміщенні, дитячі пустощі з вогнем, перенавантаження або несправність електромережі.

Зокрема, у Чернігівській області 6 грудня вогонь забрав життя 75-річного чоловіка. Трагедія сталася в одному з приватних житлових будинків у селі Кучинівка, що за 12 кілометрів від районного центру. На момент прибуття вогнеборців, полум'я майже повністю охопило покрівлю будинку. Ймовірною причиною займання стала відсутність протипожежної розділки між димарем опалювальної печі та дерев'яним перекриттям будинку. Цього ж дня на Чернігівщині сталася ще одна смертельна пожежа. У селі Журавка Варвинського району, у приватному домогосподарстві, вогнеборці виявили тіло загиблого 58-річного чоловіка. У цьому випадку ймовірною причиною трагедії стала необережність під час паління.

Шкода, що нагадувати громадянам про важливість дотримання правил пожежної безпеки доводиться у такий жорстокий спосіб - красномовною статистикою...

Випадки загибелі на пожежах у побуті минулої доби були зафіксовані також у Кіровоградській, Рівненській, Харківській областях, а також на Київщині та у Запорізькій області, де вогонь забрав життя одразу двох людей.

Тож, зважаючи на кількість загиблих та постраждалих наших співвітчизників, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов'язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

Дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань. Зокрема:

  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;

  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;

  • не паліть у ліжку;

  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі тощо;

  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.

  • подбайте про захист помешкання при користуванні пічним або газоваим опаленням.

При виникненні пожежі необхідно негайно викликати вогнеборців за номером 101, адже кожна хвилина має вирішальне значення! Пам'ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

 

Служба порятунку нагадує про основні причини та наслідки пожеж

Саме з метою профілактики пожеж в житловому секторі напередодні осінньо-зимового опалювального сезону фахівці Прилуцького МРВ Управління ДСН України у Чернігівській області провели рейд масово-роз'яснювальної роботи на території селища Мала Дівиця. Фахівці Служби порятунку нагадали власникам осель основні причини та наслідки пожеж в житлових будинках, довели інформацію про безпечну експлуатацію пічного опалення, електроприладів й закликали ні в якому разі не палити у ліжку, особливо в нетверезому стані. Окремо акцентували увагу рятувальники й на проблемі дитячих пустощів з вогнем і запевняли дорослих не залишати малечу без нагляду. 

Під час інформаційних заходів рятувальники проводили обстеження житлових умов, перевіряли стан пічного опалення, експлуатації електро- та газоприладів, вказували власникам осель на існуючі недоліки та надавали рекомендації щодо їх усунення.

Шановні громадяни!
Дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань та дотримуйтеся правил пожежної безпеки в побуті, адже загрозу завжди краще попередити, ніж мати справу з її наслідками

Зокрема:

- не паліть у ліжку;

- слідкуйте за станом та справністю електромережі;

- у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;

- не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;

- намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;

- подбайте про захист помешкання від грозових розрядів, адже блискавки нерідко можуть стати причиною займання;

- при виникненні пожежі негайно викликайте вогнеборців за номером 101, адже кожна хвилина у цій ситуації має вирішальне значення!

Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

 

Про погіршення погодних умов

Погіршення погодних умов, які останніми днями спостерігаються на території області, утворили складну ситуацію на дорогах.

Так, 28 листопада близько 04:35 на 95 - 100 км автодороги Київ-Суми-Юнаківка, біля с. Новий Биків Бобровицького району, внаслідок обледеніння дорожнього покриття з'їхали в кювет 4 автомобілі. Для проведення аварійних робіт по вилученню автомобілів з кювету залучалися відділення 15-ї державної пожежно-рятувальної частини з м. Бобровиця та місцева пожежна команда з с. Новий Биків, які за допомогою буксирувального тросу витягли автотранспортні засоби на проїжджу частину.

Унаслідок події жертв та постраждалих немає. Затримки руху транспорту по даній ділянці дороги не було. Всього від рятувальників було задіяно 8 чоловік особового складу та 2 одиниці спеціальної техніки.

У зв’язку з цим, Управління ДСНС України у Чернігівській області звертається до водіїв автотранспортних засобів з проханням бути уважними на дорогах, дотримуватися безпечної швидкості й дистанції руху.

 

Служба порятунку звернула увагу громадян!

23 листопада провели роз’яснювальну роботу з мешканцями житлового сектора рятувальники 13 ДПРЧ (смт. Ладан) Зважаючи на підвищення рівня пожежної небезпеки у побуті у зв’язку з опалювальним сезоном, фахівці Служби порятунку зосередили увагу громадян на превентивних заходах, що врятують здоров’я, життя, майно та оселю.

Так, надзвичайники нагадали мешканцям смт. Ладан, що слід користуватись лише сертифікованими обігрівальними приладами, саморобні, пошкоджені обігрівачі можуть призвести до пожежі, особливо якщо залишати їх без нагляду. Крім того, власникам будинків з камінами, печами чи грубами варто вжити заходів безпеки: при виявленні тріщин – невідкладно запросіть фахівця для ремонту, обов’язково накрийте підлогу під топковим отвором металевим листом, не зберігайте запас дров чи вугілля поблизу джерела вогню, не залишайте прилади опалення без контролю, не дозволяйте дітям самостійно топити піч, грубу, розводити вогонь у каміні, не допускайте контакту легкозаймистих речовин та матеріалів з джерелом вогню. Газові чи електричні системи опалення також потребують пильної уваги з боку користувачів. Також не слід забувати про небезпеку електричного струму: перевантаження мережі, залишена ввімкненою побутова техніка, несправні чи пошкоджені дроти, розетки та штепсельні вилки часто стають причиною займань.

Поряд з тим пустощі дітей з вогнем та куріння дорослих в ліжку в нетверезому стані теж є небезпечним фактором, що може коштувати життя при виникненні пожежі.

Усі ці застереження стисло та чітко викладені у листівках, що рятувальники роздали громадянам.

 

Під час пожежі житлового будинку виявлено тіло невідомої особи

До Служби порятунку "101" у Прилуцькому районі о 22:00 12 листопада надійшло повідомлення про пожежу приватного житлового будинку в селі Рудівка, що за 35 кілометрів від райцентру.

За викликом до місця пригоди прибуло відділення 12-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Прилуки у складі 4 чоловік особового складу та 1 одиниці спеціальної техніки. У зв’язку з пізнім виявленням та повідомленням про загоряння, на цей час вся оселя була охоплена полум’ям. Рятувальники о 22:35 локалізували пожежу, а о 00:50 остаточно її ліквідували. У ході гасіння у веранді будинку рятувальники виявили тіло невідомої особи без ознак життя. Наразі, співробітники Національної поліції встановлюють особу та причину смерті. Вогнем знищено покрівлю та перекриття помешкання, пошкоджено стіни та майно.

Ймовірніше за все, причиною трагедії послужило порушення правил пожежної безпеки при експлуатації опалювальної печі.

У зв’язку з цим, Управління ДСНС України у Чернігівській області звертається до населення щодо дотримання заходів безпеки при експлуатації опалювальних приладів. Слідкуйте щоб в цегляній кладці печей та димарів не було тріщин. Не допускайте їх надмірного перегрівання та ні в якому разі не залишайте без нагляду.

 

Рятувальники закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки у побуті під час опалювального періоду!

З відчутним зниженням температурних показників значно погіршується статистика трагічних випадків на пожежах у побуті. У першу чергу завдяки тому, що самі ж громадяни нехтують елементарними правилами безпеки: використовують несправні обігрівачі, не слідкують за перевантаженням електромереж та справністю пічного опалення.

Усього з початку року на території України виникло понад 75 тисяч пожеж. З них у житловому секторі — понад 25 тисяч. Кількість смертельних випадків на пожежах вже давно перетнула позначку у 1200 осіб і зараз чи не щодня маємо не менше чотирьох загиблих за добу...

Так, 9 листопада 2017 року співробітники Прилуцького міськрайвідділу провели рейд по житловому сектору мікрорайону Плискунівка щодо основних правил безпеки життєдіяльності в осінній період.

Співробітники ДСНС наголосили на забороні перенавантаження електромереж у багатоповерхівках та закликали городян подбати про безпеку своїх стареньких батьків, які проживають в приватному секторі.

Також рятувальники зауважили, що під час канікул особливо уважно треба слідкувати за дітьми: не залишати їх самих вдома та не дозволяти маленьким громадянам бавитися із сірниками чи запальничками.

Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню. Пам'ятайте, що загрозу завжди краще попередити, ніж мати справу з її наслідками.

Андрій Ткаченко
Начальник Прилуцького МРВ У ДСНС України у Чернігівській області

 

Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності

Вихованці дитячого садка №8 міста Прилуки 2 листопада разом з фахівцями Прилуцького МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області здійснили цікаву та пізнавальну мандрівку у світ безпеки життєдіяльності, під час якої вони згадали правила поведінки у побуті та закріпили необхідні навички відповідального ставлення до власної безпеки.

Крім того, працівники Служби порятунку розповіли малюкам про свою роботу, нагадали телефон, за яким викликають Службу порятунку, і порадили завжди пам’ятати, що уникнути лиха можна, якщо виконувати прості правила безпечної поведінки.

Віталіна Тищенко
Провідний інспектор Прилуцького МРВ У ДСНС України у Чернігівській області

Переглядів: