Шоста Всеукраїнська спартакіада «Сила духу» успішно фінішувала

14 вересня після завершення фінальних змагань VІ Всеукраїнської спартакіади «Сила духу», що протягом трьох днів проходили в Ужгородському споркомплексі «Юність», відбулася урочиста церемонія нагородження переможців та закриття спартакіади.

Почесними гостями дійства були: в.о. директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергій Нестеров, заступник Ужгородського міського голови Ігор Фартушок, начальник управління молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації Віталій Ерфан.

Вони і провели нагородження переможців у 17 видах змагань в особистій першості з армспорту, бомбаскету, гирьового спорту, дартсу, настільного тенісу та шахів. Крім медалей та дипломів, призери були відзначені цінними подарунками. Своїх володарів отримали також кубки за перемогу в командній першості з видів спорту.

Головними ж тріумфаторами спартакіади стали збірні команди Дніпропетровської, Донецької та Тернопільської областей, які вибороли відповідно перше, друге та третє місця в загальнокомандній першості.

У своєму заключному слові Сергій Нестеров подякував керівництву влади гостинного закарпатського краю, які стали надійними партнерами в організації змагань, допомогли створили всі належні умови для успішного проведення спартакіади. Такі стосунки, на його думку, є взірцем поєднання зусиль багатьох установ задля втілення добрих справ.

Також висловив щиру подяку усім тим, хто був долучений до організації спартакіади та вклали в цю справу частинку своєї душі.

«Є переможці, проте переможених немає. Підстави для такого твердження дає та неймовірна атмосфера спорту, дружби та єднання, яка панувала на змагальних майданчиках і поза ними. Кожен з вас був долучений до цього великого свята, відгомін якого, переконаний, ще довго буде лунати у ваших серцях. Приємно бачити вас такими натхненими, з неймовірним блиском в очах і жагою до життя. До повноцінного, багатогранного і справжнього життя!», – зазначив С.Нестеров на завершення свого виступу та оголосив спартакіаду закритою.

Тож до нових зустрічей!


Стартував фінал VI Всеукраїнської спартакіади серед потерпілих на виробництві «Сила духу»

12 вересня в Ужгородському спортивному комплексі «Юність» урочисто відкрито шосту Всеукраїнську спартакіаду «Сила духу». Фінальному етапу заходу традиційно передували відбірні регіональні змагання, що відбулись у всіх областях та місті Києві. Цього року у них взяли участь 2269 спортсменів-аматорів, що представляли 267 команд міст та районів. З початку заснування спартакіади показник масовості зріс в 1,5 рази.

Упродовж найближчих трьох днів нагороди у 6 видах спорту (армспорт, бомбаскет, гирьовий спорт, дартс, теніс настільний, шахи) виборюватимуть майже 300 учасників з 25 регіонів України. Переможців визначатимуть в особистій, командній по видах спорту та загальнокомандній першостях. Спортсмени, які посядуть 1–3 місця в особистій першості в кожному виді програми, будуть нагороджені також цінними подарунками.

Всеукраїнська спартакіада «Сила духу» була започаткована у 2013 році й проходить щорічно серед потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, у тому числі осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва.

Організатором загальнонаціонального заходу виступає Фонд соціального страхування України, під опікою якого знаходиться понад 207 000 осіб, потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань.

Метою спартакіади є соціальна реабілітація і створення умов для повернення осіб з інвалідністю до активного життя, залучення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськості до проблем потерпілих на виробництві.

«Якщо порівняти склад учасників минулорічних та нинішніх фіналів, то він змінився більше, ніж наполовину. Це свідчить, як мінімум, про дві важливі речісеред потерпілих на виробництві зросла привабливість спартакіади як цікавого і корисного заходу, що, в свою чергу, зумовило посилення конкуренції за місця в збірних командах регіонів, звернувся до присутніх в.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергій Нестеров. Переконаний, що такі процеси лише додають віри і впевненості в правильності кроків щодо залучення наших співгромадян з особливими потребами до активного життя».

На адресу учасників, організаторів та гостей спартакіади надійшли вітання від Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України та Міністра соціальної політики України.

З привітаннями до учасників церемонії відкриття також звернулися: заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Ярослав Васильович Галас, перший заступник Закарпатської обласної ради Йосип Йосипович Борто, заступник Ужгородського міського голови Гомонай Василь Васильович.


Розрахунок середньоденної заробітної плати для нарахування матеріального забезпечення від Фонду

Сума виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (оплата за лікарняними) та допомоги по вагітності та пологах обчислюється, виходячи із середньоденної заробітної плати застрахованої особи. Порядок обчислення середньої заробітної плати для надання матеріального забезпечення від Фонду соціального страхування України затверджено постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Відповідно до зазначеного Порядку, середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин. До поважних причин відносяться: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

При обчисленні середньої заробітної плати (доходу) для забезпечення допомогою по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах враховуються всі види заробітної плати (доходу) в межах граничної суми місячної заробітної плати, на яку нараховуються страхові внески на страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Загальний приклад розрахунку середньоденної заробітної плати:

( Х1 +Х2 + Х3 + Х4 + Х5 + Х6 + Х7 + Х8 + Х9 + Х10 + Х11 + Х12) / 365*,

де Х1, Х2, … – заробітна плата застрахованої особи за кожен з 12 місяців розрахункового періоду, що передував місяцю, в якому настав страховий випадок.

*Календарні дні за 12 місяців розрахункового періоду (невідпрацьовані з поважних причин дні (за наявності), необхідно виключити із розрахунку). Також із розрахунку виключаються місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин. Святкові та вихідні дні не виключаються з розрахункового періоду.

Приклад розрахунку середньоденної заробітної плати, якщо у розрахунковому періоді (12 календарних місяців) перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку, або страховий випадок настав у перший день роботи:

Х / 30,44,

де Х – тарифна ставка (посадовий оклад) або її частина, встановлена на день настання страхового випадку.

Мінімальна гарантія розміру допомоги по вагітності та пологах

Якщо сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць є меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, застрахованій особі нараховується допомога по вагітності та пологах, виходячи із встановленої мінімальної заробітної плати: (Х / 30,44) У, де Х – мінімальна заробітна плата, встановлена на час настання страхового випадку, У – тривалість листка непрацездатності по вагітності та пологах у днях.

Максимальна величина

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності й допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувались страхові внески до Фонду.

Обмеження розміру матеріального забезпечення

Якщо протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців:

а) допомога по тимчасовій непрацездатності обчислюється, виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку;

б) допомога по вагітності та пологах обчислюється, виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом у місяці настання страхового випадку.

Нагадаємо, допомога по вагітності та пологах складає 100% середньоденної заробітної плати за весь період відпустки по вагітності та пологах і не залежить від страхового стажу.

Допомога з тимчасової втрати працездатності виплачується Фондом, починаючи з 6-го дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності. Розмір зазначеної допомоги залежить від тривалості страхового стажу та складає 50% середньоденної заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).


Технічні та інші засоби реабілітації Фондом профінансовано
для понад 1 800 осіб

Упродовж першого півріччя 2018 року витрати на технічні та інші засоби реабілітації, у тому числі первинне та складне протезування, терапевтичні інструменти та прилади, ортопедичні пристрої, інші технічні засоби реабілітації тощо було профінансовано для 1 825 осіб з інвалідністю внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань. Загальна сума видатків на зазначені напрями склала майже 13,7 млн грн.

Зокрема, заходи, пов’язані з первинним та складним протезуванням (протезно-ортопедичні вироби), було профінансовано для 1 299 осіб, на що направлено понад 12,5 млн гривень. Інші технічні засоби реабілітації (палиці, милиці тощо) – для 378 осіб на суму понад 159 000 гривень.

Для 85 осіб профінансовано терапевтичні інструменти та прилади, приладдя та ортопедичні пристрої (у т.ч. протипролежневі подушки, ходунки та ін.), для трьох осіб профінансовано придбання ліжок-підйомників, для 19 осіб – протипролежневих матраців, для двох осіб – підйомників, у т.ч. електричних. Післягарантійний ремонт технічних та інших засобів реабілітації забезпечено для 37 осіб.

Крім того, Фондом профінансовано витрати на проїзд 164 потерпілих до підприємств, що здійснюють виготовлення, постачання і післягарантійний ремонт технічних та інших засобів реабілітації. Для двох осіб, що супроводжують потерпілих на виробництві, відшкодовано витрати на проїзд та проживання.

Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації здійснюється Фондом соціального страхування України безоплатно, відповідно до визначеної потреби та в необхідному обсязі.


Допомога по вагітності та пологах не може бути меншою за розраховану з мінімальної заробітної плати


Розмір виплат за лікарняними і допомоги по вагітності та пологах зріс на 34% і 28,6% відповідно


Страховими експертами Фонду виявлено понад 30 тис. порушень законодавства про охорону праці

Відповідно до даних І півріччя 2018 року страховими експертами з охорони праці Фонду соціального страхування України у ході проведення перевірок виявлено 31 374 порушення законодавства про охорону праці. За даними фактами внесено 4 450 подань роботодавцям і 10 подань до органів Державної служби України щодо застосування адміністративних стягнень або притягнення до відповідальності посадових осіб, які допустили порушення.

Загалом у звітному періоді перевірки, спрямовані на запобігання нещасним випадкам і усуненню загрози здоров’ю працівників, було проведено на 4 461 підприємстві.

«Перевірки це інструмент, який дозволяє покращувати стан профілактичної роботи по створенню здорових та безпечних умов праці. Але їх мета не виявити якомога більше порушень, а налагодити співпрацю страхових експертів Фонду, роботодавців і самих працівників. Виправити ті недоліки, які є на виробництві, збільшити обережність і уважність робітників, адже 64,8% нещасних випадків, які стаються в Україні – це результат прогалин в організації робочого процесу», – зазначив начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції ФССУ Сергій Таровик.

Зокрема, у розрізі організаційних причин через невиконання вимог інструкцій з охорони праці і посадових обов’язків сталось 34,5% і 8,3% нещасних випадків відповідно. Через порушення правил безпеки руху (польотів) – 8,3%, порушення технологічного процесу – 2,7%, порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання – 1,7% і під час експлуатації транспортних засобів – 1,7%. 1,2% нещасних випадків стались через незастосування працівниками засобів індивідуального захисту попри те, що вони були в наявності.

Крім того, упродовж шести місяців цього року страховими експертами з охорони праці складено 199 протоколів про адміністративні правопорушення за несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок на виробництві.

З метою профілактики виробничого травматизму і профзахворювань службою страхових експертів ФССУ проведено понад 3 000 семінарів, нарад і круглих столів, надано більше 13 000 консультацій з питань охорони праці та страхування від нещасних випадків.

Нагадаємо, у І півріччі 2018 року порівняно з тим же періодом минулого року кількість нещасних випадків зменшилась на 4,2%, рівень професійних захворювань зменшився на 15,5%.

Прес – служба Фонду соціального страхування України





У І півріччі виплати за лікарняними листками,

допомогу по вагітності та пологах отримали 1 млн 658 тис. осіб

Допомогу по тимчасовій втраті працездатності, допомогу по вагітності та пологах і на поховання за даними перших шести місяців 2018 року було профінансовано Фондом соціального страхування України для 1 млн 658 тис. осіб. Загальна сума видатків склала 5,98 млрд грн.

Компенсація втрати заробітку за час перебування на лікарняному надана понад 1,56 млн застрахованим особам на суму 4,09 млрд грн. Допомогу по вагітності та пологах профінансовано для 87 979 жінок, на що направлено 1,87 млрд грн. Допомогу на поховання від Фонду виплачено за 5 557 випадками на суму 22,5 млн грн.

Право на матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування мають усі застраховані – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а допомоги на поховання – свідоцтво про смерть застрахованої особи.

Порядок отримання матеріального забезпечення з тимчасової втрати працездатності і по вагітності та пологах від ФССУ:

1. Отриманий в закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві – кадровика, табельника або бухгалтера, для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які буде надаватися матеріальне забезпечення).

2. Передача листка непрацездатності на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення).

3. Розрахунок бухгалтерією страхувальника (роботодавця) суми матеріального забезпечення та оформлення заяви-розрахунку для отримання фінансування від робочого органу виконавчої дирекції Фонду.

4. Подача страхувальником заяви-розрахунку до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем обліку та подальше фінансування такої заяви шляхом перерахування Фондом заявлених коштів на спеціальний рахунок страхувальника.

5. Виплата страхувальником матеріального забезпечення застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.




У Фонді соціального страхування України зареєстровано понад три мільйони роботодавців та інших осіб, які зобов'язані сплачувати ЄСВ (без АРК та м. Севастополь). З них юридичних осіб – понад 1,28 млн, фізичних осіб – понад 1,78 млн.

Загальнообов’язкове державне соціальне страхування – система прав, обов’язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення, страхові виплати та надання соціальних послуг застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Право на них виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю.

Так, Фонд соціального страхування України здійснює виплати за листками непрацездатності, компенсуючи втрачений за період хвороби заробіток; надає допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами та допомогу на поховання; гарантує курс реабілітаційного лікування працюючим після перенесених захворювань і травм; фінансує щомісячні страхові виплати і надає одноразову допомогу потерпілим на виробництві та членам їх сімей; забезпечує потерпілих лікуванням в закладах охорони здоров’я та санаторно-курортним лікуванням, фінансує для них лікарські засоби і вироби медичного призначення тощо.

Застрахованою особою, тобто такою, що має право на виплати і послуги від ФССУ, є фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Нагадаємо, застрахованими у Фонді соціального страхування України є понад 12 млн українців, іноземців та осіб без громадянства. Щомісячні страхові виплати від Фонду отримують понад 207 тис. потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та членів їх сімей.


У І півріччі Фонд профінансував 19,5 млн днів тимчасової непрацездатності

Фондом соціального страхування України упродовж перших шести місяців 2018 року було надано допомогу по тимчасовій втраті працездатності за лікарняними листками на загальну тривалість 19 578 674 дні. На ці цілі спрямовано понад 4 млрд грн.

Залежно від тривалості страхового стажу, ФССУ повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за період хвороби або травми починаючи з шостого дня непрацездатності й до відновлення здоров’я або встановлення інвалідності. Зазначимо, щороку в України видається понад 5 млн листків непрацездатності, більше 75% з яких – на строк від шести днів.

Фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності у повному обсязі здійснюється Фондом соціального страхування України упродовж 10 робочих днів після подачі страхувальником заяви-розрахунку. Кошти перераховуються на окремий поточний рахунок роботодавця для виплати застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Підставою для призначення зазначеного виду матеріального забезпечення є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Нагадаємо, відповідно до рішення правління ФССУ, з 01 жовтня 2018 року почне діяти нова форма заяви-розрахунку. Зокрема, вона може бути передана роботодавцем і прийнята Фондом в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису.



Розрахунок допомоги по страховим випадкам у перший день роботи

Розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності, а також по вагітності та пологах, якщо страхові випадки настали у перший день роботи, розраховується виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини. Зазначені види допомог здійснюються Фондом соціального страхування України упродовж 10 робочих днів з моменту отримання від роботодавця заяви-розрахунку.

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням затверджено Постановою КМУ від 26.09.2001 №1266.

«Розмір допомоги від Фонду залежить від базової величини – середньої заробітної плати застрахованого. Для її розрахунку необхідно суму заробітної плати працівника за розрахунковий період (12 календарних місяців) розділити на кількість календарних днів у даному періоді, без врахування днів, невідпрацьованих з поважних причин. До таких причин відносяться тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати. Однак якщо страховий випадок настав у перший день роботи, або в розрахунковому періоді заробіток з поважних причин відсутній, сума допомоги обчислюється виходячи із затвердженого посадового окладу, встановленого на день настання страхового випадку», – пояснила заступник директора департаменту страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції ФССУ Ганна Харченко.

Сума допомоги по вагітності та пологах, з тимчасової втрати працездатності у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду.

Нагадаємо, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та складає 100% середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу.

Водночас, розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності залежить від тривалості страхового стажу та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).


Рівень професійних захворювань зменшився на 15,5% за даними І півріччя

Упродовж перших шести місяців 2018 року порівняно з тим же періодом минулого року кількість професійних захворювань серед працівників зменшилась на 15,5%. Загалом робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України було зареєстровано 870 випадків захворювань проти 1 029 у першому півріччі 2017 року.

Основними обставинами, внаслідок яких виникли професійні захворювання у звітному періоді, є недосконалість механізмів та робочого інструменту – 25,6%. Також причиною профзахворювань стали недосконалість технологічного процесу – 17,4% та неефективність засобів індивідуального захисту – 14,4%.

У структурі діагнозів профзахворювань хвороби органів дихання складають 38,9%, захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози) – 28,7%, хвороби слуху – 12,5%, вібраційна хвороба – 7,4%.

80,8% професійних захворювань діагностовано в зайнятих у галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів.

Найбільше зниження профзахворювань відбулось у Львівській області – на 58,3% (з 331 до 138 випадків) та у Донецькій області – на 10,3% (з 165 до 148). Водночас, кількість захворювань, що були набуті в результаті професійної діяльності, збільшилась у Луганській (на 23 випадки), Харківській (на 10 випадків), Житомирській (на 7 випадків) та ряді інших областей.

Нагадаємо, у разі травми на виробництві або профзахворювання, Фонд соціального страхування України фінансує застрахованим особам лікування в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання. Також потерпілі на виробництві мають право на забезпечення за рахунок коштів Фонду лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; щомісячні страхові виплати в разі стійкої втрати професійної працездатності, подальшу медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування тощо.


Охоплення санаторно-курортним лікуванням після переходу на адресність збільшилось на 29%

Адресним санаторно-курортним лікуванням за рахунок коштів Фонду соціального страхування України з початку 2018 року було забезпечено 5 485 осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. За результатами перших семі місяців цього року охоплення санаторно-курортним лікуванням зросло на 29% порівняно з тим же періодом минулого року.

Фонд соціального страхування України здійснює фінансування 100% вартості курсу лікування потерпілих і проживання їх супроводжуючих осіб у санаторно-курортних закладах за їх вибором.

З метою підвищення ефективності соціальних послуг, що надаються за кошти ФССУ, з 2017 року санаторно-курортне лікування потерпілих на виробництві здійснюється за адресним механізмом. Зокрема, відповідно до нового порядку особи з інвалідністю мають право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування. Також після переходу на адресність кількість закладів, у яких потерпілі проходять лікування, зросла у понад три рази.

У разі самостійного придбання потерпілим путівки, Фонд компенсує її вартість у розмірі, що не перевищує граничні розміри витрат, встановлені правлінням ФССУ.

Періодичність отримання санаторно-курортного лікування за кошти ФССУ:

особи з інвалідністю І групи – щороку;

особи з інвалідністю ІІ групи – один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації (ІПР);

особи з інвалідністю ІІІ групи – один раз на три роки, один раз на два або щороку на підставі ІПР.

У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.


У першому півріччі кількість нещасних випадків зменшилась на 4,2%

Робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України упродовж першого півріччя 2018 року зафіксовано 2385 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, з яких 173 – смертельні. У порівнянні з тим же періодом минулого року кількість нещасних випадків зменшилась на 4,2%.

За аналітичними даними найбільша кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, сталась у Дніпропетровській області – 14%, у Донецькій області – 12,5% та в місті Києві – 8,9%. Кількість травмованих осіб у цих областях складає 35,4% від загальної кількості по Україні.

Найбільше у звітному періоді травмувались робітники таких професій: водій автотранспортних засобів (129), гірник очисного забою (65) та прохідник (58).

Серед причин нещасних випадків на виробництві переважають організаційні – вони складають 64,8% від усіх зафіксованих. Зокрема, йдеться про невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов’язків, порушення правил безпеки руху, технологічного процесу тощо.

Нагадаємо, крім компенсації втраченого за період тимчасової непрацездатності заробітку, фінансування щомісячних страхових виплат і одноразових допомог, Фонд соціального страхування України фінансує потерпілим на виробництві витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі:

забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

лікування в закладах охорони здоров’я;

забезпечення медичною реабілітацією;

забезпечення санаторно-курортним лікуванням;

забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (протезно-ортопедичними та іншими виробами);

забезпечення спеціальними засобами пересування (колясками);

виплати на спеціальний медичний догляд, на постійний сторонній догляд і на побутове обслуговування;

фінансування витрат на додаткове харчування;

зубопротезування, очне протезування, забезпечення окулярами, контактними лінзами та слуховими апаратами;

забезпечення постільною та натільною білизною, постільними речами, гігієнічними виробами, перуками;

забезпечення автомобілями;

компенсація витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування;

забезпечення професійним навчанням або перекваліфікацією.


ДОПОМОГА ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ ЗАСТРАХОВАНИМ ОСОБАМ, ЯКІ НЕ МАЛИ ЗАРОБІТКУ, РОЗРАХОВУЄТЬСЯ З ПОСАДОВОГО ОКЛАДУ

Застрахованим особам, які упродовж 12 місяців перед початком відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами з поважних причин не мали заробітку, допомога по вагітності та пологах фінансується Фондом соціального страхування України, виходячи з посадового окладу. Сума розраховується з тарифної ставки або її частини, встановленої на день настання страхового випадку.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та складає 100% середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу.

Її сума обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Водночас, місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

Зокрема, до поважних причин відносяться: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Таким чином, якщо упродовж розрахункового періоду перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку, середня заробітна плата визначається, виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку.

Окремо зазначимо, що з суми допомоги по вагітності та пологах, яка надається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, податки та внески не утримуються.


Набуло чинності нове Положення про комісію із соцстрахування підприємства

Нова редакція Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності набула чинності 27 липня 2018 року після її оприлюднення відповідно до рішення правління Фонду соціального страхування України.

Орган утворюється на кожному підприємстві, що використовує найману працю незалежно від форми власності, і приймає рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, на поховання) застрахованим особам.

Комісія із соціального страхування підприємства створюється при чисельності застрахованих осіб понад 15 працюючих за наймом. При чисельності на підприємстві застрахованих осіб 15 і менше на загальних зборах працівників обирається уповноважений із соціального страхування підприємства.

«Комісія із страхування кожної установи – ще один орган, окрім Фонду, який має не лише обов’язок, але й повноваження здійснювати контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою лікарняних застрахованим особам. Близько 35% звернень на гарячу лінію ФССУ стосуються затримки виплат за листками непрацездатності. Фонд здійснює фінансування упродовж 10 робочих днів з моменту отримання від роботодавця заяви-розрахунку, лікарняні фінансуються вчасно та в повному обсязі. Але затримки можуть мати індивідуальний характер. Наприклад, з якоїсь причини роботодавець затягнув із подачею заяви-розрахунку. Або, отримавши від Фонду кошти, не встиг виплатити їх працівнику в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, як це передбачено законом. Комісія має відслідковувати всі ці процеси та вчасно на них впливати, Положення дає їй ці повноваження», – пояснив голова правління Фонду соціального страхування України Володимир Саєнко.

Відповідно до затвердженого Положення, комісія здійснює контроль за своєчасним направленням до відділення робочого органу виконавчої дирекції Фонду заяв-розрахунків про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення, а також розглядає скарги працівників підприємства на рішення комісії.

Крім того, комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства має право:

- отримувати від роботодавця відомості щодо суми фінансування Фондом для надання матеріального забезпечення найманим працівникам;

- отримувати від робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення безкоштовні консультації з питань застосування законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності;

- звертатися за необхідності до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або його відділень щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам підприємства;

- перевіряти дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності;

- звертатися до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або його відділень у разі спору між комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства та роботодавцем з питань надання матеріального забезпечення застрахованим особам підприємства, а також у випадку невиконання роботодавцем рішень комісії (уповноваженого);

- вносити до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або його відділень пропозиції по організації та удосконаленню роботи по соціальному страхуванню на підприємствах.


Правління Фонду змінило порядок здійснення виплат сім’ям померлих на виробництві

У новій редакції затверджено Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат, які Фонд соціального страхування України здійснює потерпілим на виробництві та членам їх сімей. Зміни було прийнято правлінням ФССУ 19 липня, постанова набуває чинності 01.10.2018.

Документ привів у відповідність до чинного законодавства порядок, що діяв з 2007 року, а також вніс ряд змін щодо фінансування та перерахунку страхових виплат сім’ям, які втратили годувальника у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або профзахворюванням.

Зокрема, після набуття чинності зазначеного Порядку, за період між закінченням одного навчального закладу та вступом до іншого дітям, батьки яких загинули на виробництві, Фондом буде проведено щомісячні страхові виплати. Зокрема, страхові виплати не будуть призупинятись у літній період між закінченням школи та вступом до вищого навчального закладу на денну форму навчання тощо. Сьогодні Фонд соціального страхування здійснює страхові виплати понад 3 000 дітей.

Крім того, відповідно до нового Порядку, сума щомісячних страхових виплат сім’ям померлих на виробництві буде перераховуватись, зокрема, у разі смерті одного з членів родини померлого, що не було передбачено попереднім механізмом. Станом на 2018 рік ФССУ фінансує щомісячні страхові виплати понад 10 000 членам родин потерпілих на виробництві.

Порядок прийнято з метою вдосконалення механізму призначення, перерахування та проведення робочими органами виконавчої дирекції Фонду та їх відділеннями страхових виплат, які фінансуються застрахованим особам (членам їх сімей) у разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.


З 01 жовтня роботодавці повідомлятимуть Фонд про здійснення виплат за лікарняними

З 01 жовтня набуває чинності система інформування роботодавцями про здійснення виплат застрахованим особам

Правлінням Фонду соціального страхування України затверджено новий Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та деяких виплат потерпілим на виробництві. Відповідна постанова набуває чинності з 01 жовтня 2018 року та, зокрема, впроваджує систему оперативного інформування роботодавцями про здійснення виплат співробітникам шляхом надання до робочого органу виконавчої дирекції Фонду повідомлення.

Повідомлення про проведення виплат за встановленою формою може бути надіслано роботодавцем в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису, надіслано листом з повідомленням, або надано безпосередньо до робочого органу виконавчої дирекції Фонду чи його відділення. Строк надсилання повідомлення – упродовж місяця з дня проведення виплат.

«Головна мета нововведення – зменшити ризик затримок при виплатах за лікарняними листками. Документ розробили фахівці департаменту страхових виплат та матзабезпечення виконавчої дирекції ФССУ під керівництвом в.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергія Нестерова та директора департаменту Світлани Зарубіної – це була довготривала робота і професійний підхід, тому в результаті напрацьовано документ, який дозволить збільшити наш контроль за дотриманням роботодавцями прав застрахованих осіб. І одночасно допомогти роботодавцям завдяки заміні перевірок використання коштів Фонду на попередній контроль і упередження помилок. Тобто знизити для них ризик накладення штрафів. А в подальшому також зменшити навантаження шляхом спрощення звітності – наприклад, працюємо над вилученням звіту Ф-4 про використання коштів Фонду», – зазначив голова правління Фонду соціального страхування України Володимир Саєнко.

За новим порядком робочий орган виконавчої дирекції Фонду або його відділення після надходження заяви-розрахунку здійснюватимуть перевірку інформації, наведеної в ній, зокрема, правильність нарахування виплат, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, дані про сплату ЄСВ тощо.

При виявленні помилок та/або недостовірних відомостей заява-розрахунок повертається страхувальнику з рекомендаціями щодо їх усунення.

Перевірка заяви-розрахунку, надання рекомендацій за її результатами та фінансування для здійснення виплати застрахованій особи здійснюється робочими органами виконавчої дирекції Фонду або їх відділеннями упродовж 10 робочих днів після надходження заяви-розрахунку від роботодавця.

Відповідно до частини другої статті 32 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Нагадаємо, з 01 жовтня 2018 року також почне діяти нова форма заяви-розрахунку. Зокрема, вона може бути передана роботодавцем і прийнята Фондом в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису.


Правління Фонду затвердило нову форму заяви-розрахунку

З 01 жовтня 2018 року почне діяти нова форма заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення застрахованим особам та окремих виплат потерпілим на виробництві. Документ оформлює та подає до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України або його відділення страхувальник (роботодавець). Відповідну постанову «Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою непрацездатності та деяких виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФССУ» правління Фонду затвердило на своєму позачерговому засіданні 19 липня.

Нова форма заяви-розрахунку об’єднала документи, на підставі яких здійснювалось фінансування страхувальників до реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Зокрема, відповідно до прийнятого Порядку, оформлена заява-розрахунок може бути передана роботодавцем і прийнята Фондом в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису.

Крім того, Порядок запроваджує нові підходи до обслуговування страхувальників, дозволить вдосконалити систему фінансування та упередити можливі помилки при визначенні розміру допомоги та страхових виплат.

З цією метою робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюватимуть попередній контроль правильності нарахування виплат та у разі виявлення помилок надаватимуть рекомендації страхувальнику щодо їх усунення ще до фінансування виплат. Це дозволить уникнути штрафів, які сьогодні можуть накладатись на роботодавця у разі виявлення неправомірного використання коштів Фонду соціального страхування України під час перевірок за фактом вже профінансованих заяв-розрахунків.

Також з 01 жовтня цього року набуває чинності система інформування роботодавцем про здійснені виплати застрахованим особам, що має на меті зменшити ризик можливих затримок при компенсації застрахованим особам втраченого заробітку за період хвороби (оплата за листками непрацездатності), виплаті допомоги по вагітності та пологах, здійсненні страхових виплат потерпілим на виробництві.


Потерпілі на виробництві отримали від Фонду соціального страхування 21 млн грн одноразових допомог

Відповідно до оперативних даних за шість місяців 2018 року Фонд соціального страхування України профінансував надання одноразових допомог 1 818 застрахованим особам, які втратили професійну працездатність через трудову діяльність. Загальна сума виплат склала понад 21 млн грн.

Розмір зазначених виплат визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності. Максимальний розмір такої допомоги складає 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Якщо комісією з розслідування нещасного випадку встановлено, що ушкодження здоров’я настало не лише з причин, що залежать від страхувальника, а і внаслідок порушення потерпілим нормативних актів про охорону праці, розмір одноразової допомоги підлягає зменшенню, але не більше ніж на 50%. Відсоток зменшення розміру одноразової допомоги визначається рішенням комісії з питань охорони праці підприємства, а якщо вона не створена, комісії з питань вирішення спорів при управлінні (відділенні) Фонду. Право потерпілого на отримання допомоги настає з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності та виплачується в місячний строк.

Також ФССУ компенсує потерпілим на виробництві 100% втраченого заробітку на час лікування і реабілітації після отриманої травми та, в подальшому, фінансує щомісячні страхові виплати.

Розмір щомісячної виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. При цьому, максимальний розмір щомісячної страхової виплати не може перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на дату настання права на страхову виплату.

Так, за оперативними даними І півріччя 2018 року Фонд соціального страхування України здійснив фінансування за листками непрацездатності, виданими внаслідок професійного захворювання або травми, пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, 5 510 особам. Щомісячні страхові виплати станом на сьогодні отримують майже 198 тис. потерпілих.

Нагадаємо, якщо внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання потерпілий тимчасово втратив працездатність, ФССУ фінансує всі витрати на його лікування.

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16


Медичну реабілітацію за кошти Фонду соціального страхування пройшли 1 439 вагітних жінок

При порушенні перебігу вагітності (ускладненій вагітності) застраховані у Фонді соціального страхування України особи мають право на проходження відновного лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за їх вибором. Упродовж 6 місяців 2018 року медичну реабілітацію за зазначеним профілем пройшли 1 439 жінок.

Направлення застрахованої особи з порушенням перебігу вагітності до спеціалізованого реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за рахунок коштів Фонду здійснюється безпосередньо із жіночої консультації (амбулаторно-поліклінічного закладу).

Фонд фінансує 100% вартості курсу реабілітаційного лікування при ускладненій вагітності, підставою для направлення застрахованої особи на лікування в санаторно-курортному закладі є висновок лікарсько-консультативної комісії.

Нагадаємо, застрахованим у ФССУ є кожен, хто сплачує та/або за кого сплачується ЄСВ, тобто кожна працевлаштована особа або ФОП.

Загалом з початку 2018 року за адресним механізмом на медичну реабілітацію за рахунок коштів Фонду соціального страхування України було направлено 17 703 застрахованих осіб.

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16


Потреба в забезпеченні ліками потерпілих на виробництві покривається 100%

Забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення потерпілих на виробництві здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування України в обсязі 100% потреби. За оперативними даними першого півріччя 2018 року програмою охоплено 14 816 осіб.

ФССУ компенсує повну вартість ліків і медвиробів, необхідних потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання упродовж усього періоду до відновлення здоров’я або пожиттєво.

Соціальна програма реалізується шляхом відшкодовування аптечним закладам вартості безоплатно відпущених потерпілим препаратів, або компенсації їх вартості безпосередньо застрахованій особі на підставі розрахункових документів.

«Програма діє по всій Україні, тобто потерпілі на виробництві не мають їхати, наприклад, в обласний центр, щоб отримати необхідні ліки, а можуть це зробити за місцем свого проживання – враховуючи, що мова йде про людей з інвалідністю, це важливо. З Фондом співпрацюють декілька тисяч аптечних закладів, які відпускають ліки безоплатно для потерпілих на виробництві, а рахунки на оплату надають у Фонд. Але якщо поруч не має аптеки, яка працює з ФССУ, застрахована особа може придбати потрібні їй препарати, вироби медичного призначення у будь-якому аптечному закладі, зберегти чеки та передати їх до робочого органу виконавчої дирекції Фонду для компенсації вартості», – зазначає директор департаменту медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Пухка.

Нагадаємо, крім фінансування лікарських засобів і медвиробів, усі потерпілі на виробництві мають право на такі соціальні послуги від ФССУ: діагностика; лікування в закладах охорони здоров’я, у тому числі оперативні втручання та ендопротезування; медична реабілітація; протезування; медичний догляд; забезпечення спеціальними засобами пересування (колясками); санаторно-курортне лікування тощо.

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16


Фонд соціального страхування профінансував допомогу на поховання 5 599 осіб

За оперативними даними Фондом соціального страхування України упродовж першого півріччя 2018 року було направлено майже 23 млн грн для здійснення виплат допомоги на поховання 5 599 застрахованих осіб.

Зазначений вид допомоги призначається сім'ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть застрахованої особи. Розмір виплати не може бути меншим розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Крім того, допомога на поховання надається у разі смерті членів сім’ї, які перебували на утриманні застрахованої у Фонді особи:

1) дружини (чоловіка);

2) дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до 18 років (братів, сестер та онуків – за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних і вищих навчальних закладів з денною формою навчання – до 23 років;

3) батька, матері;

4) діда та баби за прямою лінією спорідненості.

Окремо зазначимо, що у разі смерті потерпілого на виробництві, Фонд здійснює відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого, у розмірі, визначеному постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.10.2008 №45.

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16


Потерпілим на виробництві профінансовано страхових виплат на 3,8 млрд. грн.

Упродовж 6 місяців 2018 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України на щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей було направлено 3,8 млрд гривень. Станом на сьогодні зазначені виплати отримують понад 207 тис. осіб.

Страхові виплати у зв’язку із травмою на виробництві або професійним захворюванням призначаються з дня встановлення інвалідності та виплачуються ФССУ щомісячно. Розмір виплат залежить від ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. Мінімальний розмір такої виплати у перерахунку на 100% втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на дату настання права на страхову виплату. Максимальний розмір не повинен перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму.

Зазначається, що з початку 2018 року було здійснено три етапи перерахунків розміру страхових виплат потерпілим на виробництві (членам їх сімей), що дозволило збільшити їх у середньому на 40,6%.

Нагадаємо, Фонд соціального страхування України здійснює страхування громадян на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

Загалом у разі настання страхового випадку ФССУ здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

Прес – служба Фонду соціального страхування України


У першому півріччі Фонд соціального страхування профінансував понад 2,2 млн лікарняних листків

За оперативними даними, упродовж I півріччя 2018 року Фондом соціального страхування України було профінансовано надання допомоги з тимчасової втрати працездатності більше, ніж 1,5 млн застрахованих осіб за 2,2 млн лікарняними листками. Загалом ФССУ компенсував втрату заробітку за понад 19 млн 500 тис. днів.

Допомога по тимчасовій втраті працездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). Підставою для призначення допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Зазначимо, Фонд соціального страхування України компенсує застрахованим особам втрату заробітку за період хвороби або травми з 6-го дня непрацездатності. Упродовж 2017 року Фондом було профінансовано більше 4 млн лікарняних листків, на що направлено майже 9,5 млрд гривень.

Розмір допомоги у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності залежить від страхового стажу та виплачується в таких розмірах:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства.

Застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають страховий стаж менше 6 місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

Охоплення реабілітаційним лікуванням за кошти Фонду соцстрахування зросло на 34%

За реформованим механізмом упродовж першого півріччя 2018 року Фонд соціального страхування України направив на реабілітаційне лікування понад 16,5 тис. застрахованих осіб, що на 34% більше показників відповідного періоду минулого року.

Як зазначалось, з початку цього року ФССУ забезпечує повне охоплення працюючих українців адресним відновним лікуванням у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за їх вибором. Соціальна послуга надається за наявності медичних показань та фінансується за рахунок Фонду.

«Адресний механізм забезпечення медичною реабілітацією ми впровадили з 01 січня цього року. Це дозволило значно збільшити ефективність соцзахисту в разі важкої хвороби, перетворити подекуди вибіркову систему на гарантовану допомогу. Сьогодні до надання відновного лікування за рахунок коштів ФССУ долучився 51 санаторно-курортний заклад, які мають відповідні реабілітаційні відділення та заявили про своє бажання співпрацювати із Фондом», – зазначає директор департаменту медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Пухка.

Пройти відновне лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм за кошти ФССУ має право кожен застрахований – сьогодні під опікою Фонду більше 12 млн осіб.

Для фінансування Фондом медичної реабілітації, заклад охорони здоров’я повідомляє робочий орган ФССУ про наявність у них на лікування застрахованої особи, яка, відповідно до висновку лікарсько-консультативної допомоги, потребує відновного лікування в санаторно-курортному закладі. Не пізніше наступного дня представник Фонду відвідує пацієнта в стаціонарі медичного закладу для оформлення тристороннього договору та направлення на реабілітацію.

Зокрема, пройти реабілітаційне лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування України можна в разі підгострого періоду інфаркту міокарда, опіків, захворювань легень; цукрового діабету; оперативного та інструментального видалення каменів з нирок тощо.

Фактори негативного впливу на працюючих при високих температурах

Порушення водно-сольового обміну у працюючих на виробництві при високій температурі навколишнього середовища може обумовити захворювання нирок, шлунково-кишкові розлади, порушення діяльності вищої нервової системи.

З метою недопущення нещасних випадків на виробництві, Фонд соціального страхування України рекомендує працівникам пити підсолену воду в достатній кількості, а також роботодавцям взяти на контроль фактори впливу високих температур на працюючих. Зокрема, вжити заходи, спрямовані на створення безпечних умов праці:

- обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки, в тому числі, робіт на висоті, експлуатацію баштових кранів та інших будівельних машин, механізмів;

- відкоригувати розпорядок робочого дня, тривалість робочої зміни та обідньої перерви, збільшити кількість технологічних перерв, а саме: запровадити ранній початок робочого дня і, відповідно, його закінчення, зменшити тривалість робочих змін, збільшити обідню перерву;

- забезпечити працівників питною водою, не допускати їх перегріву;

- провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару, запаморочення, втрати свідомості;

- доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях;

- проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт з підвищеною небезпекою, або експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки тощо.

Санаторно-курортне лікування за кошти Фонду пройшли більше 3 тис. осіб з інвалідністю

З початку 2018 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України адресним санаторно-курортним лікуванням було забезпечено понад 3 тис. осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва. Відповідно до нового механізму, зазначені особи мають право вільного вибору закладу для проходження лікування, що збільшило доступність та охоплення соціальною послугою порівняно із тим же періодом минулого року.

ФССУ також здійснює компенсацію вартості проїзду потерпілих на виробництві до санаторно-курортного закладу та назад, у тому числі спеціалізованого транспортування із залученням спецтехніки та медичного персоналу. Крім того, у разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.

Термін санаторно-курортного лікування для потерпілих з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку становить 45 діб. Для інших категорій потерпілих – 24 доби.

Нагадаємо, з травня минулого року ФССУ було впроваджено новий механізм забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затверджений постановою правління Фонду від 24 травня 2017 року 33 «Про затвердження Порядку відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання».

Зазначимо, упродовж 2017 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України послугами із санаторно-курортного лікування було забезпечено 7 883 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва/професійного захворювання та їх супроводжуючих. З них 484 людини є внутрішньо переміщеними особами.


Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

20,8% працюючих проходять медичну реабілітацію після інфаркту міокарда та операцій на серці

З початку 2018 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України на відновне лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів було направлено понад 15 тис. застрахованих осіб. З них лікування за профілем кардіореабілітація (гострий інфаркт міокарда, операції на серці) отримали 20,8%.

«За рахунок коштів Фонду реабілітацію отримують офіційно працевлаштовані, тобто здебільшого це достатньо молоді люди, які, на жаль, уже перенесли важкі захворювання. Наприклад, ми направляли за кошти ФССУ на курс відновного лікування чоловіка, який переніс інфаркт ще до 40 років. Ця програма фінансується Фондом повністю й дозволяє пацієнтам відновити здоров’я та працездатність, а також мінімізувати ризик рецидивів»,зазначає директор департаменту медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Пухка.

Крім того, у розрізі профілів лікування 20,2% застрахованих осіб були направлені до санаторно-курортного закладу за профілем м’язово-скелетної реабілітації (ортопедичні, травматологічні операції); 17,9% – за профілем цукрового діабету; 14,2% – нейрореабілітації (інсульти, черепно-мозкові травми); 9,4% – у разі ускладненої вагітності; 6,6% – після операцій на органах травлення; 10,9% – за іншими профілями.

У Фонді соціального страхування України зазначають, що вчасна реабілітація осіб зі складними патологіями є одним з головних чинників упередження настання первинної інвалідності. Зокрема, у 2017 році за кошти ФССУ реабілітаційне лікування отримали понад 25 000 застрахованих осіб і членів їх сімей, серед яких більше 19 000 мали складну патологію з тривалим лікуванням – завдяки отриманій реабілітації 83% з них відновили здоров’я та приступили до роботи одразу після повернення з санаторію.

Нагадаємо, з 01 січня 2018 року Фонд здійснив реформування системи надання соціальних послуг, перевівши їх на адресність. Сьогодні ФССУ оплачує реабілітаційне лікування за медичними показами кожному працевлаштованому, потреба в забезпеченні соціальною послугою покривається 100%.

Допомога по тимчасовій непрацездатності, якщо травма сталася внаслідок алкогольного чи іншого сп’яніння, не надається (інформація додається).

Підстави для призначення потерпілому одноразової допомоги та щомісячної страхової виплати

Фонд соціального страхування України здійснює страхування громадян на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Право на отримання потерпілим одноразової допомоги та щомісячної страхової виплати настає з дня встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності.

Для призначення одноразової допомоги та щомісячної страхової виплати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соцстрахування подаються:

1) заява потерпілого про призначення страхових виплат;

2) акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1 (якщо стався нещасний випадок);

3) акт (спеціального) розслідування нещасного випадку (аварії), що стався (сталася), за формою Н-5 (якщо такий складався);

4) акт розслідування хронічного професійного захворювання за формою П-4 (якщо таке встановлено);

5) рішення суду про встановлення факту нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (якщо було засідання суду з цього питання);

6) висновок МСЕК про ступінь втрати професійної працездатності;

7) довідка про середню заробітну плату (доход);

8) копія трудової книжки або витяг з неї, засвідчені страхувальником або підписом працівника робочого органу виконавчої дирекції Фонду при пред’явленні оригіналу;

9) довідка про розмір пенсії по інвалідності (якщо вона призначена) унаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (у тому числі про розмір одержуваних надбавок), якщо пенсія призначена до 11.10.2017;

10) довідка будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів або пансіонату для ветеранів війни та праці про розмір вартості утримання потерпілого в ньому;

11) протокол засідання комісії з питань охорони праці підприємства, а у разі, якщо вона не створена на підприємстві, комісії з питань вирішення спорів при робочих органах виконавчої дирекції Фонду про відсоток зменшення розміру одноразової допомоги потерпілому на виробництві (у разі встановлення комісією з розслідування нещасного випадку, що ушкодження здоров’я настало не лише з причин, що залежать від роботодавця, а і внаслідок порушення застрахованою особою нормативних актів про охорону праці).

Якщо потерпілий за станом здоров’я чи з інших причин не може одержати вищезазначені документи, їх одержує та подає відповідний страховий експерт робочого органу виконавчої дирекції Фонду.

Зазначені документи формуються в справу про страхові виплати та зберігаються в управлінні (відділенні) Фонду. До справи додаються відомості про заробітну плату (дохід) потерпілого з Державного реєстру застрахованих осіб.

Нагадаємо, що Фонд постійно збільшує розмір страхових виплат, коригуючи його відповідно до зростання показників заробітної плати.

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

Розрахунок допомоги з тимчасової непрацездатності після переведення працівника з іншого підприємства

У разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за невикористані ним дні щорічних відпусток за його бажанням має бути перерахована на рахунок підприємства, куди перейшов працівник. При цьому нарахування та сплату ЄСВ здійснює підприємство, з якого працівник звільняється за переведенням, та відповідно відображає ці суми у звіті про ЄСВ.

При наданні відпустки на новому місці роботи дні щорічної відпустки, яка надається за період роботи на попередньому місці роботи, оплачуються із суми компенсації, яка перерахована на нове місце роботи.

Новий роботодавець проводить лише виплату працівнику суми грошової компенсації без нарахування ЄСВ. Крім того, він не відображає суму виплаченої працівнику компенсації у звіті про ЄСВ.

Розрахунок страхових виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266.

Відповідно до п. 3 Порядку № 1266 середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований ЄСВ та/або страхові внески на відповідні види загальнообов'язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів зайнятості (відповідно до видів страхування - період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами, тощо) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Отже, дні щорічної відпустки не виключаються із розрахункового періоду, оскільки така відпустка не відноситься до поважних причин відсутності на роботі, визначених п.3 Порядку № 1266.

Згідно з п. 32 Поряду №1266 середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги з тимчасової непрацездатності, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДФС.

Отже, якщо компенсація за невикористану відпустку була нарахована та з неї сплачено єдиний внесок на попередньому місці роботи, а виплачена на новому місці роботи, то у разі настання страхового випадку в період перебування у трудових відносинах за новим місцем роботи при обчисленні середньої заробітної плати вона не враховується (роз’яснення Мінсоцполітики від 25.11.2015 № 1531/13/84-15).

До уваги роботодавців - стаття по комісіях соцстрахування (додається).


Розпочалися відбірні регіональні змагання VI Всеукраїнської спартакіади «Сила духу»

В Україні стартував перший етап VI Всеукраїнської спартакіади «Сила духу». Протягом червня-серпня в усіх регіонах держави пройдуть відбірні змагання спартакіади. За їх результатами будуть сформовані команди, що представлятимуть області та столицю держави на завершальному етапі, який цьогоріч відбудеться в місті Ужгороді з 12 до 14 вересня на базі спортивного комплексу «Юність».

До програми фінальної частини Всеукраїнської спартакіади включено 6 видів спорту: армспорт, бомбаскет, гирьовий спорт, дартс, настільний теніс, шахи. Переможці визначатимуться в особистій, командній за видами спорту та загальнокомандній першостях. Спортсмени, які посядуть призові місця в особистих змаганнях в кожному виді програми, традиційно нагороджуватимуться також цінними подарунками.

Характерною ознакою є невпинне зростання масовості та популярності спартакіади серед потерпілих на виробництві, що ілюструють дані щодо кількості учасників відборів за роками: 2013 рік – 1478 осіб; 2014 рік – 1722; 2015 рік – 1785; 2016 рік – 2037; 2017 рік – 2287.

Спартакіада є значимою загальнонаціональною подією. Виявом належної державної уваги до цього заходу та визнання його важливого статусу є вітання, які щороку адресуються учасникам та організаторам спартакіади Президентом України, Головою Верховної Ради України, Прем’єр-міністром України, Міністром соціальної політики України. Як зазначив, зокрема, в одному з них П. Порошенко: «Є всі підстави упевнено заявити про запровадження в нашій державі ще однієї гарної традиції».

Найкращим же підтвердженням затребуваності в суспільстві і життєдайності ідей Всеукраїнської спартакіади «Сила духу» є щирі слова подяки від її учасників, в яких емоційно і напрочуд душевно відображається сутність цього, втілюваного Фондом для людей, проекту. Інвалід-колясочниця з Донеччини Л. Кірковська про це сказала так: «Після таких неповторних подій надовго залишається наснага, народжуються сміливі плани на майбутнє і просто хочеться жити яскравим різнобарвним життям».

Прес-служба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

Страхові експерти Фонду соцстрахування виявили 15 тис. порушень законодавства про охорону праці

У першому кварталі 2018 року страховими експертами з охорони праці Фонду соціального страхування України було здійснено перевірки 2 171 підприємства щодо стану профілактичної роботи зі створення здорових та безпечних умов праці.

За результатами заходів виявлено 15 077 порушень законодавства про охорону праці. Внесено 2 165 подань роботодавцям про порушення законодавства про охорону праці, складено 104 протоколи про адміністративні правопорушення за несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок на виробництві.

Водночас, за словами начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції ФССУ Сергія Таровика, страхові експерти з охорони праці не ставлять собі за мету зафіксувати якомога більше порушень.

«Наше завдання – мінімізувати ризик професійної травми чи захворювання для усіх 12 млн застрахованих у Фонді осіб. Максимально ефективно це можна зробити лише допомагаючи роботодавцям створювати безпечні умови праці, дотримуватись стандартів та спільними зусиллями запобігати будь-яким нещасним випадкам на робочому місці», – зазначив С. Таровик.

Зазначимо, що відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», виконання статутних функцій та обов’язків Фонду соціального страхування України щодо запобігання нещасним випадкам покладено на страхових експертів з охорони праці.

Службою страхових експертів з охорони праці робочих органів виконавчої дирекції Фонду постійно проводиться цілеспрямована робота з профілактики виробничого травматизму та профзахворювань, надається всебічна допомога роботодавцям в організації роботи з охорони праці, моніторингу умов праці та усуненні загроз здоров’ю працівників.

З метою надання роботодавцям постійної допомоги у вирішенні питань збереження здоров’я людини та забезпечення безпеки праці протягом І кварталу страховими експертами надано 7 109 консультацій з питань охорони праці та соціального страхування від нещасних випадків, взято участь: у проведенні 388 семінарів, 789 нарад, 218 круглих столів; роботі 475 комісій з питань охорони праці підприємств; розробленні 1 665 нормативних актів про охорону праці підприємств; розробленні 1 152 профілактичних заходів, механізмів їх реалізації, внесенні пропозицій щодо підвищення безпеки виробництва.

Всі зазначені заходи направлені на визначення шляхів покращення умов праці та профілактичної роботи з попередження нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на засадах співпраці з роботодавцями, ефективного функціонування системи управління охороною праці на підприємствах, організації контролю за станом умов праці на робочих місцях та проведення навчання і перевірки знань з охорони праці.

Нагадаємо, що за останніми даними майже 66 % усіх нещасних випадків на виробництві стаються в Україні через організаційні причини, усунення яких не потребує матеріальних затрат.

Прес-служба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

Фонд соцстрахування фінансує догляд за потерпілими на виробництві

За рахунок коштів Фонду соціального страхування України (ФССУ), окрім надання щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей, здійснюється фінансування повного спектру медичних і соціальних послуг, у тому числі лікування в разі нещасного випадку або профзахворювання.

Зокрема, потерпілі на виробництві у разі потреби отримують за кошти Фонду послуги із лікування в закладах охорони здоров’я (у тому числі оперативні втручання, ендопротезування), реабілітаційне і санаторно-курортне лікування, протезування, лікарські засоби та вироби медичного призначення тощо. Також за рахунок ФССУ фінансується надання медичного чи постійного стороннього догляду, витрати на додаткове харчування.

«Фонд фінансує різні види необхідного догляду, мета яких забезпечити осіб з інвалідністю, які втратили працездатність через професійну діяльність, необхідною тимчасовою або постійною допомогою. Першочергово ми орієнтуємось на максимальне відновлення працездатності – фінансуємо лікування, реабілітацію, протезування, але коли людині потрібний догляд для повернення до соціального життя, ми його забезпечуємо», – зазначає директор департаменту медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Пухка.

Так, Фондом соціального страхування здійснюється фінансування забезпечення потерпілих спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом або побутовим обслуговуванням в залежності від потреби та ступеня обмеження життєдіяльності, здатності до самообслуговування. Додаткове харчування призначається з метою забезпечення підвищеної потреби організму потерпілого у харчових речовинах, попередження виникнення недостатності незамінних харчових речовин, використання лікувально-профілактичних властивостей окремих харчових продуктів, які попереджують прогресування деяких професійних захворювань та наслідків нещасних випадків на виробництві.

За оперативними даними, з початку 2018 року ФССУ здійснив виплати на спеціальний медичний догляд для 670 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва, на постійний сторонній догляд – для 2 305 осіб, на побутове обслуговування – для 2 867 потерпілих на виробництві. Здійснено фінансування витрат на додаткове харчування 103 особам.

Зазначимо, упродовж 2017 року виплати на спеціальний медичний догляд отримали 744 особи, на постійний сторонній догляд – 2521 особа, на побутове обслуговування – 3126 осіб, серед яких відповідно 177, 357 та 389 – внутрішньо переміщені особи. Витрати на додаткове харчування профінансовано 114 особам з інвалідністю, в тому числі для 24 внутрішньо переміщених осіб.

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

За 10 місяців роботи Фонд соцстрахування провів реформу і забезпечив безперебійні виплати

Менше 10 місяців тому в Україні повноцінно запрацювала нова структура – Фонд соціального страхування України (ФССУ). Новостворений цільовий фонд об’єднав фонди соцстрахування з тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві і здійснює всі функції за загальнообов’язковим державним соціальним страхування з 01.08.2017.

Попри складну та довготривалу реорганізацію, що тривала більше двох років, новостворений Фонд соцстрахування забезпечив надання всіх виплат і соціальних послуг застрахованим особам та потерпілим на виробництві вчасно і в повному обсязі, здійснив осучаснення та суттєве збільшення щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їх родин, провів переформатування механізму направлення на медичну реабілітацію працевлаштованих і санаторно-курортне лікування потерпілих на виробництві, а також започаткував принципи прозорості й оперативної звітності.

Хто має право на отримання виплат і послуг від Фонду?

Застрахованим у ФССУ є кожен офіційно працевлаштований або ФОП (тобто ті, хто сплачує та/або за кого сплачується ЄСВ). Сьогодні таких осіб більше 12 млн – кожен з них має право на виплати та соціальні послуги від Фонду у разі настання страхового випадку.

На які послуги від Фонду соцстрахування мають право українці?

Зокрема, саме ФССУ здійснює виплати за листками непрацездатності, компенсуючи втрачений за період хвороби заробіток; надає допомогу по вагітності та пологах, допомогу на поховання; фінансує щомісячні страхові виплати та надає одноразову допомогу потерпілим на виробництві та членам їх сімей; гарантує курс реабілітаційного лікування після перенесених важких захворювань і травм; опікується особами з інвалідністю, які повністю або частково втратили працездатність через професійну діяльність тощо.

Усі зазначені види матеріального забезпечення та страхових виплат гарантуються Фондом і надаються своєчасно та в повному обсязі завдяки збалансованому бюджету.

Які реформи провів Фонд?

Фонд соціального страхування перевів соціальні послуги, що надаються за рахунок його коштів, на адресний механізм, що дозволило забезпечити прозорість роботи, збільшити ефективність і доступність.

Зокрема, впроваджено принципово новий механізм забезпечення потерпілих санаторно-курортним лікуванням за власним вибором санаторно-курортного закладу, а з 01 січня 2018 року Фондом проведено реформу надання застрахованим особам відновного лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. За результатами реформи покриття потреби працевлаштованих українців у безоплатній, профінансованій Фондом реабілітації після перенесених захворювань і травм становить 100%, пацієнтам надано право самостійного вибору санаторію для проходження лікування, процедура направлення на реабілітацію суттєво спростилась. Наприклад, аби сьогодні отримати реабілітацію за кошти Фонду, потрібно надати лише паспорт і ідентифікаційний код.

Сьогодні всі застраховані, які знаходяться в стаціонарі лікувального закладу та потребують медичної реабілітації, гарантовано отримують її за кошти ФССУ.

Показники роботи Фонду

Фонд соціального страхування України реалізує політику оперативної звітності з метою забезпечення прозорості своєї роботи.

Так, за оперативними даними:

у Фонді соціального страхування України застраховано – більше 12 млн осіб;

кількість застрахованих осіб, які отримали матеріальне забезпечення від Фонду з початку 2018 року – 1,36 млн осіб:

  • надано допомог по тимчасовій непрацездатності (за лікарняними листками) – 1,29 млн застрахованим особам на суму більше 3 млрд грн;

  • надано допомогу у зв’язку із вагітністю та пологами з початку року – 66,3 тис. жінкам;

  • профінансовано допомог на поховання – по 4,2 тис. страхових випадках;

щомісячні страхові виплати за результатами перерахунків, здійснених Фондом, з початку року зросли в середньому на 40,6% та виплачуються понад 207 тис. потерпілих на виробництві та членам їх сімей;

з початку року забезпечено реабілітаційним лікуванням в санаторно-курортних закладах за вибором застрахованих осіб – більше 11 000 осіб (за результатами І кварталу показники збільшились на 17%);

кількість закладів охорони здоров’я, що можуть направляти застрахованих осіб на реабілітацію за кошти ФССУ, – збільшилась у 3,5 рази;

з початку року погоджено заявок на забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих на виробництві – 4 945.

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16


Фонд профінансував медико-психологічну реабілітацію 49 воїнів АТО та членів їх сімей

За рахунок коштів Фонду соціального страхування України медико-психологічну реабілітацію разом із членами сімей з початку року пройшли 49 застрахованих осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

ФССУ здійснює 100-відсоткове фінансування проходження курсу відновного лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм. Зокрема, за рахунок коштів Фонду надається медико-психологічна реабілітація воїнів АТО, які мають порушення адаптації, розлади пов’язані із споживанням їжі, неорганічні розлади сну, соматоформні розлади, неврастенію.

З метою забезпечення повноцінної психоемоційної адаптації та повернення до цивільного життя, Фонд соціального страхування фінансує учасникам АТО проходження реабілітації спільно із членами родини.

«На відміну від інших профілів медичної реабілітації, лікування за якими оплачується за кошти Фонду, ефективність медико-психологічної реабілітація воїнів АТО суттєво залежить від, у першу чергу, налагодження сімейних і суспільних відносин. Коли людина повертається із зони бойових дій і потребує реабілітації в санаторно-курортному закладі ми не можемо відривати її від сім’ї, до якої вона щойно повернулась. Тому на медику-психологічну реабілітацію передбачено направлення всієї родини, тобто членів сім’ї, з якими проживає особа», – говорить директор департаменту медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Пухка.

За наявності медичної потреби, ФССУ фінансує курс реабілітаційного лікування для застрахованих осіб один раз після демобілізації. Для членів родини пацієнта Фондом фінансується проживання та харчування (без лікування).

Метою реабілітаційного лікування є відновлення фізичного та психологічного здоров’я, зниження частоти та тяжкості наслідків перенесених бойових психічних травм у формі гострих стресових реакцій тощо.

Нагадаємо, охоплення реабілітацією за рахунок коштів Фонду соцстрахування відповідно до результатів першого кварталу збільшилось на 17% у порівнянні з минулим роком. Станом на сьогодні реабілітацію за кошти Фонду пройшли 11 200 осіб.

ФССУ фінансує медичну реабілітацію за такими профілями:

нейрореабілітація;

м’язово-скелетна реабілітація;

кардіо-пульмонарна реабілітація;

медико-психологічна реабілітація учасників АТО;

реабілітація після оперативних втручань на органах зору;

реабілітація при порушенні перебігу вагітності;

інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах).

Фонд соціального страхування виплатив допомогу по вагітності та пологах більше 66 тис. працюючих жінок

ЗАПРОШУЄМО ДО УЧАСТІ В СПАРТАКІАДІ

14 червня 2018 року, у м. Чернігові, відбудуться відбірні змагання спартакіади серед потерпілих на виробництві, які проживають у Чернігівській області. Переможці візьмуть участь у фінальних змаганнях спартакіади 11-15 вересня 2018 року в м. Ужгороді.

Бажаючих запрошуємо до участі в цих змаганнях. Контактні телефони: (04637) 7-13-36, 3-15-53.


Види матеріального забезпечення, які українцям надає Фонд соціального страхування (додається).


Механізм отримання реабілітації за кошти Фонду – послугою скористались вже 10 500 осіб

З початку 2018 року Фонд соціального страхування України за реформованим механізмом забезпечив реабілітаційним лікуванням в санаторно-курортних закладах більше 10500 застрахованих осіб.

Показники охоплення реабілітаційним лікуванням за кошти ФССУ збільшились на 17% відповідно до даних I кварталу, станом на сьогодні Фонд забезпечує повне покриття потреби працевлаштованих українців у відновленні здоров’я на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів.

«Фонду вдалось у короткі терміни змінити механізм надання соцпослуг таким чином, що сьогодні ми не залишаємо жодну застраховану особу без допомоги у разі наявності у неї медичної потреби для проходження реабілітаційного лікування. При цьому показники вчасного проходження такої реабілітації дуже високі – 83% осіб, які мали складну патологію, після відновного лікування, профінансованого ФССУ, повертались до повноцінного життя та роботи одразу після виписки із санаторію», – розповів голова правління Фонду соцстрахування Володимир Саєнко.

Нагадаємо, з 01 січня 2018 року Фонд у рекордно короткі строки впровадив реформу надання соціальних послуг, перевівши їх на адресність.

Пройти відновне лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм за кошти ФССУ має право кожна застрахована особа за наявності медичних показань – сьогодні під опікою Фонду більше 12 млн осіб, які мають офіційне працевлаштування, або є фізичними особами-підприємцями.

Зокрема, пройти реабілітаційне лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування України можна в разі підгострого періоду інфаркту міокарда, опіків, захворювань легень; цукрового діабету; оперативного та інструментального видалення каменів з нирок тощо.

Механізм отримання реабілітації за кошти Фонду:

після надання висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності реабілітації за певним профілем, лікувальний заклад повідомляє робочий орган Фонду про наявність на лікуванні особи, що має покази для проходження відновного лікування;

не пізніше наступного дня у стаціонар лікарні до пацієнта прибуває фахівець Фонду (страховий агент), який за наданим паспортом та ідентифікаційним кодом самостійно перевіряє, чи є особа застрахованою, та разом із хворим заповнює заяву на відновне лікування;

пацієнту надається перелік санаторіїв, які відповідають вимогам по профілю його хвороби, і він самостійно обирає санаторно-курортний заклад для проходження лікування;

орган Фонду узгоджує з санаторієм наявність вільних місць і укладається тристоронній договір – між Фондом, санаторієм і хворим;

застрахована особа направляється до санаторно-курортного закладу на відновне лікування зі стаціонару лікарні. На час реабілітації продовжується лікарняний листок, за яким Фондом фінансується допомога по тимчасовій втраті працездатності, аби компенсувати особі втрачений за час лікування заробіток;

після проходження реабілітації застрахованою особою підписується акт приймання-передачі наданих послуг.



40% профзахворювань складають хвороби органів дихання

У структурі діагнозів професійних захворювань серед українських працівників хвороби органів дихання складають 40,4% (262 випадки). Загалом за підсумками першого кварталу 2018 року Фондом соціального страхування України зареєстровано 649 випадків захворювань, що були набуті в результаті професійної діяльності.

Другими за кількісним показником є захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози). З початку року зареєстровано 212 таких випадків, що складає 32,7% від загальної кількості зафіксованих профхвороб. Хвороби слуху складають 12,9% (84 випадки), вібраційна хвороба – 8,5% (55 випадків).

«Порівняно з першим кварталом 2017 року, кількість профзахворювань в Україні зменшилась на 12,6%, проте все ще є достатньо високий рівень. На відміну від виробничого травматизму, де серед причин переважають організаційні, професійні хвороби є результатом не лише недосконалого технологічного процесу, але, в першу чергу, недостатньо ефективних засобів індивідуального захисту, недостатньо сучасного робочого інструменту тощо», – зазначив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Найбільше професійних захворювань за звітний період сталось в галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів – 77,4% від загальної кількості по Україні (328 осіб), що на 16,5% менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

За статистичними даними, 42% профзахворювань зареєстровано в Дніпропетровській області, 15,8% – у Львівській та 15,1% – у Донецькій областях.

Нагадаємо, у разі травми на виробництві або профзахворювання, Фонд соцстрахування України 100-відсотково фінансує застрахованим особам лікування в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання. Також потерпілі на виробництві мають право на забезпечення за рахунок коштів Фонду лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування тощо.

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16



Ефективність реабілітації складних патологій за кошти Фонду становить 83% (інформація додається).



Види допомог, на які мають право українці у разі нещасного випадку на роботі (інформація додається).



66% нещасних випадків стаються на виробництві через причини, усунення яких не потребує коштів

Майже 66% усіх нещасних випадків на виробництві стаються в Україні через організаційні причини, усунення яких не потребує матеріальних затрат. Серед працівників у віці від 14 до 30 років цей показник ще вищий і сягає 70,7%. Про це повідомив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Зазначимо, 28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці, який цього року проходить під гаслом «Захищене і здорове покоління».

Минулого року Фондом зареєстровано 816 (з них 47 смертельно) потерпілих від нещасних випадків на виробництві у віці від 14 до 30 років, які становлять 16,4% від загальної кількості всіх травмованих по Україні. Порівняно з попереднім роком, кількість страхових нещасних випадків серед молодих працівників збільшилась на 6%, з 770 до 816 випадків.

«Рівень травматизму серед працівників до 30 років в Україні високий, тому збільшення уваги до безпеки праці молодого покоління, збереження їхнього життя і здоров’я є одним з наших головних завдань. За статистикою, основними причинами такого травматизму є фізичний та психологічний стан розвитку молодих працівників, відсутність у них досвіду роботи та практичних навичок, погана обізнаність з небезпеками, пов’язаними з виконуваною роботою», – зазначив Євген Баженков.

Серед причин нещасних випадків, що сталися з працівниками у віці від 14 до 30 років, переважають організаційні – 70,7 % (577). Через психофізіологічні причини сталося 16,3% (133) нещасних випадків. Найчастіше травмуються робітники таких професій: гірник очисного забою (31 потерпілий), гірник підземний (30 потерпілих) та електрослюсар підземний (27 потерпілих).

Кількість профзахворювань серед працівників у віці до 30 років у 2017 році в порівнянні з 2016 роком збільшилась з 2 до 5.

За словами директора виконавчої дирекції ФССУ Євгена Баженкова, суттєво знизити кількість травм на виробництві можливо без матеріальних затрат. Зокрема, потрібно посилити технологічну і трудову дисципліну, рівень організації виконання робіт, а також вжити належних заходів щодо підвищення рівня професійної підготовки працівників та їх навчання з питань організації та безпечного виконання робіт, тобто запровадити ефективну систему управління охороною праці.

Зазначимо, загалом у минулому році порівняно з 2016 роком кількість всіх нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, збільшилась на 4,2% (з 4 766 до 4 965). Водночас, кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком зменшилась на 8,8% – з 364 до 332.

Ситуація з професійними захворюваннями в Україні залишається нестабільною, а їх рівень високим. У порівнянні з 2016 роком кількість професійних захворювань у 2017 році збільшилась на 21,7%, або на 348 випадків (з 1 603 до 1 951).



«ЗАХИЩЕНЕ Й ЗДОРОВЕ ПОКОЛІННЯ»

Звернення організаційного комітету з підготовки та проведення у 2018 році заходів з нагоди дня охорони праці в Україні до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій

Щороку у Всесвітній день охорони праці, 28 квітня, згідно з Указом Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 в Україні відзначають День охорони праці.

Цього року девіз Всесвітнього дня охорони праці «Захищене й здорове покоління» збігається із завданням й метою Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею, який відзначається 12 червня.

У 2017 році Уряд України у Національній доповіді «Цілі сталого розвитку: Україна» визначив показники для досягнення Цілей сталого розвитку до 2030 року з урахуванням глобальних орієнтирів і принципів та суспільної думки щодо майбутнього країни. Одна із цілей - гідна праця та економічне зростання - спрямована на забезпечення гідних і безпечних умов праці для всіх працівників.

Шановні колеги! Для досягнення поставлених цілей в інтересах молодого покоління працівників потрібен узгоджений комплексний підхід до викорінення дитячої праці та популяризації культури безпеки і гігієни праці.

За даними Міжнародної організації праці, у світі 541 мільйон молодих працівників віком 15 - 24 років, зокрема, 37 мільйонів дітей, працюють у шкідливих умовах. А це понад 15% робочої сили. Серед молоді рівень травматизму на роботі на 40% вищий, ніж серед працівників, котрі старші 24 років.

В Україні працює майже кожен третій віком від 15 до 24 років, що становить понад 1 мільйон наших громадян. Враховуючи, що в країні триває активна фаза всебічного реформування економіки, наше завдання - зберегти молоде покоління як безцінний потенціал для майбутнього становлення ефективної і сильної держави. Реформи освіти та охорони здоров’я, децентралізація влади, розв’язання економічних проблем мають забезпечити гідні умови праці для молодих працівників.

Особливу роль у цьому процесі відведено школам і закладам вищої освіти - саме тут з дітьми і молоддю мають проводити інформаційно - роз’яснювальну роботу та навчання, спрямовані на формування культури охорони праці майбутніх працівників.

Правове поле та умови виробництва повинні розвиватися насамперед з урахуванням інтересів молоді, забезпечуючи захист від небезпек і збереження здоров’я майбутнього трудового потенціалу країни.

В Україні інтереси молодих працівників до 18 років достатньою мірою захищені нормами законодавства (не дозволено прийом на роботу осіб до 16 років, установлено скорочений робочий тиждень, заборонено працювати вночі та в позаурочний час тощо). Але відповідного захисту потребує і молодь до 24 років, яка ще не має належних навичок та достатнього досвіду, не досягла фізичної і психологічної зрілості.

Загалом недобросовісні роботодавці намагаються приховувати дитячу працю на власних підприємствах, адже це зобов’язує їх нести юридичну відповідальність за неповнолітніх.

Відповідно до Конвенції Міжнародної організації праці від 17.06.1999 №182 «Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці», ратифікованої Україною (Закон від 05.10.2000 № 2022-III), кожна держава має терміново вживати відповідних заходів.

За результатами державного нагляду, спрямованого на запобігання економічній експлуатації молоді, зокрема дітей, виконанню робіт, небезпечних для їхнього життя і здоров’я , установлено, що 65% перевірених підприємств, де використовують працю неповнолітніх, порушують права дітей.

Найбільше дитячу працю використовують у сфері послуг (58%), промисловості (20%), сільському господарстві (22%).

Причинами залучення дітей до роботи у зазначених галузях є низькі вимоги до якості робочої сили, значні потреби у використанні ручної праці, необізнаність дітей зі своїми правами (оплата праці, відпочинок тощо).

Зазвичай молоді працівники не повідомляють про випадки порушення щодо них законодавства про працю та охорону праці, оскільки не бачать альтернативи і тому зацікавлені у збереженні своїх робочих місць.

Отже, потрібно діяти на випередження - за активної участі представників профспілок і громадськості проводити серед молоді та роботодавців інформаційно-консультативну та навчальну роботу щодо підвищення правової обізнаності.

Одним із суспільно значущих проектів, спрямованих на популяризацію серед молодого покоління культури безпеки праці, є щорічний Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей», який проходить за сприяння Державної служби України з питань праці. За результатами минулого року в конкурсі взяли участь понад 250 тисяч дітей, які разом із їхніми батьками і вчителями були залучені до процесу формування відповідального ставлення до безпеки праці.

Тільки спільними зусиллями і завдяки комплексному підходу можна забезпечити організацію належних умов праці молодих працівників, що сприятиме зменшенню випадків виїзду працездатної молоді в інші країни з метою пошуку гідної роботи.

Збереження здоровя молодого покоління позитивно впливатиме на розвиток національної економіки. Відомо, що витрати, які несе держава через виробничі травми та професійні захворювання молоді у майбутньому стають значно більшими, ніж стосовно дорослих працівників. Адже виробнича травма, яку молода людина отримує на початку свого трудового життя може призвести до довгострокових порушень її здоровя, через що вона не зможе бути активним членом суспільства та не скористається набутими під час навчання знаннями.

Доволі часто молоді працівники приймають не досить обдумані рішення, пов’язані із ризиками, та не усвідомлюють , що їхня необачність на роботі може спричинити небезпеку не тільки для їхнього життя, але й для життя і здоров’я тих, хто їх оточує.

У середовищі молодих працівників виробничі ризики значно вищі через особливість їхнього способу життя. Стреси, пов’язані із зовнішніми чинниками, також можуть призводити до виникнення небезпечних ситуацій на роботі.

Закликаємо всі заінтересовані сторони сприяти організації гідних і безпечних умов праці для молодих працівників, долучатися до роботи з формування культури безпеки та гігієни праці.

Прилуцьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду

соціального страхування України в Чернігівській області

Володимир Саєнко: Фонд фінансує реабілітацію на ранніх стадіях для потерпілих на виробництві (інформація додається).

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ОПРИЛЮДНИВ

ОПЕРАТИВНІ ДАНІ ЩОДО СВОЄЇ ДІЯЛЬНОСТІ В I КВАРТАЛІ

Виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України впроваджено принципи прозорості роботи, забезпечено вчасне надання всіх видів матеріального забезпечення від ФССУ, підвищено розмір страхових виплат, завершено реформування системи надання соціальних послуг і розпочато впровадження ряду інноваційних змін загальнообов’язкового державного соціального страхування. Про це повідомив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Матеріальне забезпечення

За оперативними даними, упродовж першого кварталу 2018 року Фондом соціального страхування України було профінансовано надання допомоги з тимчасової втрати працездатності за 1 млн 154 тис. лікарняних листків на загальну тривалість більш ніж 10 млн днів.

Надання допомоги по вагітності та пологах за перші три місяці цього року Фонд соціального страхування України профінансував для 47 тисяч застрахованих осіб.

Кількість виплат допомоги на поховання у першому кварталі 2018 року сягнула 2 811.

На ці статті видатків Фондом у першому кварталі було спрямовано майже 3 млрд гривень. Загалом видатки на матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності порівняно з аналогічним періодом минулого року зросли більш ніж на 30%, одним із чинників чого стало зростання розміру мінімальної та середньої заробітних плат по країні. При цьому кількість днів, які українці провели на лікарняному в першому кварталі, залишилась на рівні 2017 року.

Соціальні послуги

З 01 січня 2018 року Фонд соціального страхування України успішно впровадив принципово новий підхід до надання соціальних послуг – зокрема, механізм отримання медичної реабілітації за кошти ФССУ було спрощено та переведено на адресність, втричі збільшено кількість закладів охорони здоров’я, з яких застраховані особи можуть направлятись на реабілітацію за кошти Фонду, пацієнтам надано право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування тощо.

Відновне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів ФССУ станом на сьогодні було надано вже майже 7 000 застрахованим особам. За результатами першого кварталу, Фонд збільшив охоплення медичною реабілітацією на 17% у порівнянні з минулим роком.

За три місяці 2018 року путівками на санаторно-курортне лікування було забезпечено 691 потерпілого на виробництві.

Забезпечено лікарськими засобами та виробами медичного призначення в аптечних закладах, а також проліковано в закладах охорони здоров’я за рахунок коштів ФССУ упродовж першого кварталу було 12 570 потерпілих на виробництві внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання.

Страхові виплати

Фонд соцстрахування України збільшив розмір виплат потерпілим на виробництві у середньому на 40,6% за перший квартал цього року.

Загалом за цей період було проведено три етапи перерахунків щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей, які мають на меті відновити соціальну справедливість у розмірах щомісячних страхових виплат для осіб, які отримали інвалідність в різні роки, та підвищити соціальну захищеність загалом.

Таким чином, розмір виплат було збільшено для 207 тисяч осіб. На ці цілі Фонд спрямував 2,1 млрд гривень.


У першому кварталі на виплату матеріального забезпечення Фонд соцстрахування направив майже 3 млрд гривень

Фондом соціального страхування України за перші три місяці 2018 року на виплату матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності спрямовано майже 3 млрд гривень. Про це повідомив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

«Загалом видатки на оплату листків непрацездатності, виплату допомоги по вагітності та пологах, а також допомоги на поховання в першому кварталі зросли більш ніж на 30% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Одним із чинників цього стало зростання розміру мінімальної та середньої заробітних плат по країні. При цьому кількість днів, які українці провели на лікарняному в першому кварталі, залишилась на рівні 2017 року», – пояснив Євген Баженков.

За оперативними даними, упродовж першого кварталу 2018 року Фондом соціального страхування України було профінансовано надання допомоги з тимчасової втрати працездатності за 1 млн 154 тис. лікарняних листків на загальну тривалість більш ніж 10 млн днів.

Надання допомоги по вагітності та пологах за перші три місяці цього року Фонд соціального страхування України профінансував для 47 тисяч застрахованих осіб.

Кількість виплат допомоги на поховання у першому кварталі 2018 року сягнула 2 811.

Усі виплати здійснюються Фондом своєчасно та в повному обсязі.

Нагадаємо, Фонд соцстрахування України повноцінно розпочав свою роботу з 01 серпня 2017 року, об’єднавши фонди соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. За цей час Фонд перевів на адресність соціальні послуги та забезпечив безперебійне функціонування всієї системи соцстрахування України.

Прес-служба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України



У першому кварталі на виплату матеріального забезпечення Фонд соцстрахування направив майже 3 млрд гривень

Фондом соціального страхування України за перші три місяці 2018 року на виплату матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності спрямовано майже 3 млрд гривень. Про це повідомив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

«Загалом видатки на оплату листків непрацездатності, виплату допомоги по вагітності та пологах, а також допомоги на поховання в першому кварталі зросли більш ніж на 30% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Одним із чинників цього стало зростання розміру мінімальної та середньої заробітних плат по країні. При цьому кількість днів, які українці провели на лікарняному в першому кварталі, залишилась на рівні 2017 року», – пояснив Євген Баженков.

За оперативними даними, упродовж першого кварталу 2018 року Фондом соціального страхування України було профінансовано надання допомоги з тимчасової втрати працездатності за 1 млн 154 тис. лікарняних листків на загальну тривалість більш ніж 10 млн днів.

Надання допомоги по вагітності та пологах за перші три місяці цього року Фонд соціального страхування України профінансував для 47 тисяч застрахованих осіб.

Кількість виплат допомоги на поховання у першому кварталі 2018 року сягнула 2 811.

Усі виплати здійснюються Фондом своєчасно та в повному обсязі.

Нагадаємо, Фонд соцстрахування України повноцінно розпочав свою роботу з 01 серпня 2017 року, об’єднавши фонди соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. За цей час Фонд перевів на адресність соціальні послуги та забезпечив безперебійне функціонування всієї системи соцстрахування України.


Володимир Саєнко: Фонд соцстрахування збільшив охоплення українців реабілітацією на 17% (інформація додається).

Потерпілих на виробництві забезпечують ліками безоплатно (інформація додається).

Підвищення виплат потерпілим на виробництві (інформація додається).

Володимир Саєнко потерпілі на виробництві мають право на безоплатне лікування (інформація додається).

Особи, що працюють за цивільно-правовим договором, отримали право на матеріальне забезпечення від Фонду (інформація додається).

Фонд соціального страхування виплатив 900 млн гривень допомоги по вагітності та пологах

У першому кварталі 2018 року Фонд соціального страхування України профінансував надання допомоги по вагітності та пологах для майже 48 тис. застрахованих осіб. За оперативними даними загальна сума нарахованих виплат склала більше 900 млн гривень.

За словами голови правління Фонду Володимира Саєнка, право на отримання матеріального забезпечення у зв’язку із вагітністю та пологами у розмірі 100% середньої заробітної плати мають усі працевлаштовані жінки. Також допомога може бути нарахована одному із застрахованих опікунів у разі усиновлення.

«Під опікою Фонду соціального страхування сьогодні знаходиться близько 6 млн жінок. Допомога надається у формі матеріального забезпечення, яке повністю компенсує втрату заробітної плати за весь період відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами, податки та внески з цієї суми не утримуються», – зазначає Володимир Саєнко.

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, що видається лікувально-профілактичним закладом, у якому застрахована особа перебуває на обліку.

Тривалість листка непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами

Особливості видачі

126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів)

Листок непрацездатності видається з 30 тижнів вагітності

180 календарних днів (90 днів до передбачуваного дня пологів і 90 днів після пологів)

Вагітність та пологи жінок, віднесених до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності

14 календарних днів

Листок непрацездатності видається додатково до основного листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді

Нагадаємо, сума допомоги по вагітності та пологах, що надається за рахунок коштів ФССУ, обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами.


Євген Баженков: Впроваджуємо інноваційні зміни в системі соціального страхування

Фонд соціального страхування України демонструє нові підходи і принципи у своїй роботі, які відрізняються персональним адресним підходом до потреб людини та відповідають вимогам часу. Про це заявив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Серед іншого Фонд змінив систему забезпечення відновлювальним лікуванням застрахованих осіб в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. Відтепер замість централізованого замовлення та розподілу путівок на відновлювальне лікування кожен випадок, кожна потреба у реабілітації вивчається окремо за наявності медичних показань. «Фактично ми спростили порядок забезпечення лікуванням. До того ж людина сама обирає з переліку закладів, де має намір пройти реабілітацію. Потім Фонд узгоджує з санаторієм наявність вільних місць і укладається тристоронній договір – між Фондом, санаторієм і хворим», - зазначив директор.

Також важливим аспектом у діяльності Фонду є поступове, але ґрунтовне підвищення страхових виплат. За словами Євгена Баженкова, у січні збільшено виплати тим, хто втратив працездатність внаслідок професійного захворювання та потерпілим від нещасного випадку на виробництві, а також членам сімей, що втратили годувальника. Підвищення стосувалося майже 170 тисяч отримувачів страхових виплат. Чергове підвищення відбулося у березні – на 20% збільшено розмір щомісячних страхових виплат усім потерпілим на виробництві та членам їх сімей.

Ще один масштабний проект, на реалізації якого зараз зосереджено зусилля команди Фонду, – створення і запуск електронного реєстру лікарняних. «Працюємо над створенням абсолютно прозорої системи, де не буде можливості для зловживань і необґрунтованих виплат. Видалення корупційної складової дозволить зменшити необґрунтовані видатки на лікування та направити їх на реальну медичну допомогу тим, хто цього насправді потребує», – запевняє директор виконавчої дирекції Фонду.

На думку Євгена Баженкова, необхідно продовжувати впровадження інноваційних змін в сфері соціального страхування, спрямованих на покращення соціального захисту наших громадян та задоволення потреб кожної застрахованої особи, потерпілого на виробництві і членів їх сімей.

«Ми впевнені в своїх силах і з оптимізмом дивимося в майбутнє, оскільки ясно усвідомлюємо масштаби перетворень, що маємо здійснити, та будуємо реалістичні плани щодо досягнення поставлених цілей», - підкреслив Євген Баженков.


Фонд соцстрахування впроваджує превентивні підходи в сфері аудиту

Фонд соціального страхування України змінює підходи у сфері проведення перевірок щодо використання роботодавцями коштів ФССУ.

За словами директора виконавчої дирекції Фонду Євгена Баженкова, система контролю матиме превентивний характер, аби зменшити навантаження на страхувальників-роботодавців.

«Незважаючи на домінування превентивного підходу у сфері аудиту, перевірки залишаються важливим механізмом виявлення неправомірного використання коштів Фонду, однак їх проведення буде відбуватись виключно за наявності вагомих приводів і законних підстав», – зазначає Євген Баженков.

Зазначимо, що за результатами роботи фахівців виконавчої дирекції та робочих органів Фонду у 2017 році винесено понад 21 тис. рішень про повернення сум неправомірних витрат та застосування фінансових санкцій на загальну суму понад 36 млн гривень.

Відповідно до норм права, визначених Кодексом України про адміністративні правопорушення, до посадових осіб страхувальників, які допустили порушення, застосовано адміністративні стягнення та накладено близько 13 тис. штрафів на загальну суму понад 2 млн гривень.

Також у 2017 році, до моменту фінансування Фондом страхувальників, упереджено неправомірне використання коштів Фонду на загальну суму понад 1 млн гривень.


Фонд спростив порядок підтвердження непрацездатності вимушених переселенців

Фонд соціального страхування України змінив порядок надання матеріального забезпечення внутрішньо переміщеним особам з тимчасово окупованої території або з районів проведення АТО.

Зокрема, спрощено вимоги до документів, що підтверджують перебування особи у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку.

«Постановою правління Фонду від 10.10.2017 №53 «Про внесення змін до Порядку надання матеріального забезпечення деяким категоріям застрахованих осіб» передбачено, що факт перебування переселенця у трудових стосунках з підприємством, розташованим на тимчасово окупованих територіях та у зоні АТО, може бути підтверджено не лише даними з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а й копією наказу страхувальника про перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку», – пояснив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Також застрахована особа може надати довідку або копію наказу страхувальника про розмір посадового окладу (тарифної ставки), установленого на день настання страхового випадку застрахованій особі (за необхідності).

Якщо особа, яка переселилась з окупованої території або зони АТО, не зможе надати довідку страхувальника про підтвердження перебування в трудових відносинах на момент настання страхового випадку, вона має надати довідку бюджетної установи, якій підпорядковано підприємство, що не проводить діяльність.

Якщо жодної довідки від страхувальника або бюджетної установи подати неможливо, матзабезпечення надаватимуть на підставі даних Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що підтверджують трудові відносини на момент настання страхового випадку.


Протезними виробами та засобами пересування забезпечено більше 5000 потерпілих

Упродовж 2017 року технічними та іншими засобами реабілітації (зокрема, протезно-ортопедичними виробами) було забезпечено 4 817 потерпілих на виробництві, колясками для пересування – 263 потерпілих, зубопротезуванням, очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами та слуховими апаратами – 256 потерпілих. Придбання засобів реабілітації здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Як повідомив голова правління Фонду соцстрахування України Володимир Саєнко, на зазначені цілі було направлено більше 40 млн гривень.

«Ми виходимо з індивідуальних потреб кожного потерпілого, аби повернути його до активного життя, а не лише формально забезпечити виробом. Якщо людина займається спортом, бере участь у змаганнях, ми шукаємо шляхи забезпечити її саме спортивним колісним кріслом. Також потерпілі мають право вибору підприємства-виробника, що виготовляє протези», – зазначає Володимир Саєнко.

Зокрема, за рахунок Фонду соцстрахування надаються протезно-ортопедичні вироби, ортопедичне взуття і спеціальний одяг, засоби для пересування, спеціальні засоби для самообслуговування, особистого догляду, орієнтування, спілкування, обміну інформацією тощо.

Право на отримання безоплатних засобів реабілітації за кошти ФССУ мають потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійного захворювання.

Фонд компенсує особі з інвалідністю і, у разі потреби, його супроводжуючій особі витрати на проїзд до підприємства для примірки протезного виробу та назад. Також за кошти ФССУ фінансується проведення після гарантійного ремонту.

Зазначається, що технічними та іншими засобами реабілітації в минулому році було забезпечено 157 внутрішньо переміщених осіб, спеціальними засобами пересування (колясками) – 32, та для 2 внутрішньо переміщених осіб профінансовано придбання слухових апаратів.


Застраховані у Фонді особи отримують допомогу під час догляду за хворою дитиною

Фонд соціального страхування України здійснює оплату за листками непрацездатності по догляду за хворою дитиною. Право на отримання такої допомоги виникає у працюючого застрахованого громадянина, оскільки хвороба дитини є одним зі страхових випадків.

«Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня періоду, протягом якого дитина потребує догляду, але не довше 14 днів. Цей термін може бути збільшений у випадку, якщо дитина потребує стаціонарного лікування», – повідомив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Листок непрацездатності видається лікуючим лікарем одному з працюючих членів сім’ї, або іншій працюючій особі. Розмір допомоги залежить від страхового стажу застрахованої особи: від 50 % середньої зарплати (якщо стаж не перевищує 3 роки) і до 100 % (якщо стаж – понад 8 років).

За інформацією директора виконавчої дирекції Фонду Євгена Баженкова, протягом перших двох місяців поточного року профінансовано 139,9 млн гривень допомоги за лікарняними листками у категорії «по догляду за хворим членом сім’ї», до якої включено і догляд за хворими дітьми.

Нагадаємо, щороку в Україні видається близько 5,4 млн лікарняних листків, більше 75 % з них видані на термін від 6 днів. Загалом у минулому році Фондом профінансовано більше 4 млн лікарняних, на що направлено майже 9,5 млрд гривень.

Докладніше щодо видачі листків непрацездатності, призначення та надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною читайте на офіційному веб-порталі ФССУ.


Фонд соцстрахування компенсував втрату заробітку за 6,3 млн днів

За оперативними даними, упродовж січня-лютого 2018 року Фондом соціального страхування України було профінансовано надання допомоги з тимчасової втрати працездатності за 704 тис лікарняних листків на загальну тривалість 6 297 675 днів. Фінансування здійснюється ФССУ своєчасно та у повному обсязі.

«Фонд компенсує застрахованим особам втрату заробітку за період хвороби або травми з 6-го дня непрацездатності. Щороку в Україні видається близько 5,4 млн лікарняних листків, більше 75% з них видані на строк від 6 днів. Загалом у минулому році Фондом профінансовано більше 4 млн лікарняних, на що направлено майже 9,5 млрд гривень», – повідомив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Допомога по тимчасовій втраті працездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). Підставою для призначення допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Зазначається, що Фонд соціального страхування України також компенсує втрату заробітку у разі необхідності догляду за хворою дитиною або членом сім’ї.

Розмір допомоги у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності, що надається за рахунок коштів ФССУ, залежить від страхового стажу та виплачується в таких розмірах:

1) 50 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100 % середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства.

Фонд здійснює фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності упродовж 10 робочих днів після подачі роботодавцем заяви-розрахунку до робочого органу Фонду за місцем обліку. Кошти перераховуються на окремий поточний рахунок роботодавця для виплати застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Володимир Саєнко: Фонд соціального страхування провів реформу надання соцпослуг

Без збору довідок, відвідування робочих органів і «вибивання путівок» – Фонд соціального страхування України повністю переформатував і перевів на адресність процес отримання соціальних послуг, що надаються за його кошти. Зокрема, для працюючих українців спростилось отримання медичної реабілітації, вартість якої 100-відсотково покривається з бюджету Фонду соцстрахування. Про це повідомив голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

Отримати послуги від Фонду соціального страхування України стало легше та швидше, а новий механізм їх надання став прозорим. Як наголошує голова правління Фонду, реформування системи надання соцпослуг було проведено у рекордно короткі для України терміни – менше ніж за 7 місяців повноцінної роботи новоствореного Фонду соціального страхування України.

«Ми повністю відійшли від необхідності пацієнтам збирати довідки чи відвідувати робочі органи Фонду – співробітник Фонду особисто приходить в стаціонар до хворого, якому за медичними показами необхідна реабілітація, та бере на себе всю бюрократичну роботу. Застрахованій особі потрібно пред’явити лише паспорт і код для її ідентифікації», – говорить Володимир Саєнко.

Крім того, з 1 січня 2018 року пацієнт має право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування за кошти Фонду, путівки замінили тристоронні договори та акти виконаних робіт, а кількість лікарень, що мають можливість направляти хворих на відновне лікування за рахунок коштів ФССУ, збільшилась у 3,5 рази.

Зокрема, за спрощеною процедурою та за кошти Фонду можна відновити здоров’я після перенесеного інсульту, інфаркту міокарда, операцій на опорно-руховому апараті, серці, у разі підгострого періоду опіків, захворювань легень, цукрового діабету тощо.

Пройти медичну реабілітацію після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду соціального страхування має право кожна застрахована, тобто офіційно працевлаштована особа за наявності медичних показань. На сьогодні під захистом Фонду знаходиться більше 12 млн осіб.

«Затверджений бюджет ФССУ дозволить повністю охопити реабілітацією всіх застрахованих осіб, які її потребують. Ми очікуємо, що у цьому році відновне лікування за кошти Фонду отримають на 20% більше українців», – говорить Володимир Саєнко.

Станом на сьогодні Фонд забезпечив медичною реабілітацією за новим механізмом 3 800 застрахованих осіб.

Кількість медзакладів, що направляють на реабілітацію за кошти Фонду соцстрахування, збільшилась утричі

З цього року можливість направляти працюючих українців на реабілітаційне лікування, що надається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, має кожен заклад охорони здоров’я, де наявні стаціонарні відділення. Про це повідомив голова правління Фонду соціального страхування України Володимир Саєнко.

«Раніше лікувальні заклади заключали договори із Фондом, аби мати можливість направляти своїх пацієнтів на відновне лікування до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів. Хворому мало пощастити потрапити саме в ту лікарню, де цей договір був, щоб пройти реабілітацію за кошти Фонду, – говорить Володимир Саєнко. – Рішенням правління ФССУ ця система була повністю переформатована, і з 1 січня 2018 року в 3,5 рази збільшилась мережа лікарень, які інформують Фонд про наявність в них на лікуванні пацієнта, який потребує подальшої реабілітації. Якщо особа застрахована, Фонд соцстрахування повністю профінансує проходження нею курсу відновного лікування».

За його словами, це дозволить значно збільшити охоплення працюючих реабілітаційним лікуванням за кошти Фонду.

Зазначимо, з початку 2018 року на відновне лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів були направлені 3200 осіб.


Євген Баженков: кількість осіб, що отримають реабілітацію за кошти Фонду, зросте на 20%

Бюджетом Фонду соціального страхування України на 2018 рік передбачено зростання кількості застрахованих осіб, які будуть забезпечені реабілітаційним лікуванням за рахунок коштів Фонду. На це в бюджеті ФССУ вже закладено 439 млн гривень, що на 120 млн більше, ніж минулого року. Про це повідомив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Медична реабілітація призначається пацієнтам після закінчення гострого періоду захворювання і має на меті відновлення здоров’я працюючої людини – з 1 січня цього року механізм забезпечення реабілітацією за кошти ФССУ було повністю змінено у напрямі спрощення та збільшення ефективності.

«Потреба в реабілітаційному лікуванні повністю покривається за рахунок коштів Фонду. Станом на сьогодні заклади охорони здоров’я направили на реабілітацію 2500 осіб, очікуємо, що до кінця 2018 року кількість людей, які відновлять своє здоров’я за кошти Фонду соціального страхування України, порівняно з минулим роком значно зросте», – зазначає директор виконавчої дирекції ФССУ Євген Баженков.

Нагадаємо, Фонд соціального страхування України забезпечує надання пацієнту відновного лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу за його вибором.

Сьогодні під опікою ФССУ знаходиться більше 12 млн застрахованих осіб, що за медичної потреби мають право на отримання реабілітаційного лікування за рахунок коштів Фонду.

У січні допомогу по вагітності та пологах від Фонду соцстрахування отримали 16 000 працюючих жінок

Фонд соціального страхування України у січні 2018 року профінансував допомогу по вагітності та пологах для 16 283 застрахованих осіб. Загальна сума виплат склала 296,6 млн грн.

Допомога по вагітності та пологах надається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за весь період відпустки у розмірі 100% середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу. Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

За словами директора виконавчої дирекції ФССУ Євгена Баженкова, у більшості випадків Фондом здійснюється фінансування допомоги за 126 календарних днів відпустки по вагітності та пологах. Матеріальне забезпечення перераховується Фондом на окремий поточний рахунок роботодавця не пізніше десяти робочих днів з дня отримання заяви-розрахунку.

Роботодавець здійснює виплату допомоги по вагітності та пологах від ФССУ застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, встановлений для виплати заробітної плати.

Нагадаємо, загальний обсяг виплат вагітним та породіллям у 2017 році склав 3,23 млрд грн, що на 33,4% більше, ніж у 2016 році. Загалом минулого року було профінансовано надання допомоги по вагітності та пологах 205 675 застрахованим особам.

Прес-служба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

Фонд соціального страхування впроваджує адресну допомогу


Євген БАЖЕНКОВ, директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України:

«Фонд соціального страхування України є соціальною інституцією, яка реалізує конституційні гарантії щодо соціального захисту громадян у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, охорони їх життя та здоров’я у процесі трудової діяльності.

Під страховим захистом Фонду нині перебувають 12 мільйонів застрахованих осіб, а також понад 207 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх сімей постійно отримують страхові виплати зі страхування від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Фонд забезпечує своєчасно і у повному обсязі виконання своїх зобов’язань перед застрахованими особами, потерпілими на виробництві та членами їх сімей, зокрема щодо надання матеріального забезпечення, страхових виплат, медичних та соціальних послуг, які складають понад 92 % видаткової частини бюджету Фонду.

Виконуючи завдання щодо реалізації державної соціальної політики, ми переорієнтовуємо Фонд на зручну інституцію для людини і запроваджуємо адресність програм соціального захисту наших громадян. Хочу заявити, що прогресивний підхід «гроші ходять за людиною» – вже реальність.

Так, рішеннями правління Фонд визначив принципово нові механізми забезпечення потерпілих санаторно-курортним лікуванням, а застрахованих осіб – лікуванням після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. Ідеться, зокрема, про спрощення відшкодування витрат як на безпосередньо реабілітаційне лікування застрахованих осіб, так і оздоровлення потерпілих на виробництві.

Також намагаємося в повній мірі реалізувати проект електронного реєстру листків непрацездатності, який нарешті у значній мірі унеможливить махінації з лікарняними та суттєво знизить корупційну складову у цій сфері.

ПІДВИЩЕННЯ СТРАХОВИХ ВИПЛАТ

Один з пріоритетів Фонду - і надалі продовжувати практику підвищення соціальних стандартів. На виконання рішення Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 №1053 «Про перерахування розміру страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та членам їх сімей» з 1 січня проведено осучаснення страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей за 2008-2011 роки. Підвищення торкнулося майже 170 тисяч осіб, або 82 % усіх отримувачів страхових виплат у Фонді, при цьому розмір їхніх щомісячних страхових виплат збільшився в середньому на 464 гривні.

Наступне збільшення виплат потерпілим на виробництві та членам їх родин відбудеться у березні поточного року. Тоді буде збільшено розмір щомісячних страхових виплат усім потерпілим на виробництві та членам їх сімей на 20 %. Розмір страхових виплат буде перераховано майже 207 тисячам осіб. Це дасть змогу збільшити щомісячну страхову виплату майже на 500 гривень.

Також передбачено, що для потерпілих, у яких після проведеного перерахування розмір щомісячної виплати в перерахунку на 100 відсотків втрати працездатності буде меншим мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2017 року, встановити новий розмір щомісячної страхової виплати з урахуванням відсотка втрати працездатності та розміру мінімальної заробітної плати 3200 гривень.


НОВИЙ МЕХАНІЗМ НАДАННЯ ПОСЛУГ

Уже з початку цього року запрацював новий механізм забезпечення відновлювальним лікуванням наших громадян: замовлення та розподіл путівок на відновлювальне лікування за рахунок коштів Фонду замінило адресне забезпечення медичною реабілітацією. І вже цією програмою скористалися майже 1700 осіб.

Фактично ми спростили порядок забезпечення відновлювальним лікуванням. Тепер після висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності реабілітації за певним профілем, у лікарню до пацієнта прибуває фахівець Фонду та разом із хворим заповнює заяву про забезпечення реабілітаційним лікуванням. Застрахованій особі надається перелік санаторно-курортних закладів у розрізі профілів медичної реабілітації, які відповідають вимогам за профілем його хвороби, та пропонується обрати відповідний санаторій. Далі Фонд узгоджує із санаторієм, обраним застрахованою особою, можливість приймання на реабілітаційне лікування та дату заїзду хворого. Після чого укладається тристоронній договір – між застрахованою особою, органом Фонду та санаторно-курортним закладом.

Такий крок має на меті забезпечити відновлення здоров’я в реабілітаційних відділеннях санаторіїв значно більшої кількості застрахованих осіб, оскільки цей механізм передбачає розширення мережі закладів охорони здоров’я, які можуть направляти хворих на реабілітаційне лікування.

Що стосується профільних медичних напрямів, за якими Фонд фінансує реабілітацію, то це: нейрореабілітація, м’язово-скелетна реабілітація, кардіо-пульмонарна реабілітація, медико-психологічна реабілітація учасників АТО, реабілітація після оперативних втручань на органах зору, реабілітація при порушенні перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань).

Нагадаю також, що право на лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм має кожна застрахована особа за наявності медичних показань. Вартість відновлювального лікування 100-відсотково покривається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.


ЕЛЕКТРОННИЙ ЛІКАРНЯНИЙ

Ще один масштабний проект, на реалізації якого зараз зосереджено зусилля Фонду спільно з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством соціальної політики, – створення і запуск електронного реєстру лікарняних. Адже потреба відмовитись від паперових носіїв, що ускладнювали життя всім – і тим, хто бере лікарняний, і лікарям, і тим, хто потім цей лікарняний супроводжує і фінансує, – виникла давно.

Отже, працюємо над створенням прозорої системи, де не буде можливості для зловживань і необґрунтованих виплат. Абсолютно чітко усвідомлюємо, що у цій сфері є певна корупційна складова. І її усунення дасть змогу зменшити необґрунтовані видатки на лікування та направити їх на реальну медичну допомогу тим, хто її насправді потребує.

Це матиме такий вигляд. У єдиній базі лікарняних листків міститимуться відомості про кожного застрахованого. Якщо лікар встановив, що людина через хворобу не може вийти на роботу, він вносить у реєстр відповідні відомості. І про відкриття цього електронного лікарняного відразу стає відомо зацікавленим сторонам: і роботодавцю, і Фонду. Дехто висловлює слушні застереження: мовляв, лікар, який прийшов до хворого на виклик, або лікар в сільському ФАПі не може в режимі онлайн внести відомості до електронного реєстру. Над подібного роду питаннями ми працюємо і розглядаємо різні варіанти: від створення спеціального мобільного додатку до надання лікарям певного часу для внесення відомостей – тобто після повернення на робоче місце.

Виходячи з названих аспектів, я твердо переконаний, що спільними зусиллями сторін соціального партнерства Фонд зможе стати провідником активної державної політики, спрямованої на підвищення стандартів соціальної захищеності наших громадян».



Санаторно-курортним лікуванням за кошти Фонду соціального страхування забезпечили майже 8 000 потерпілих на виробництві

Упродовж 2017 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України санаторно-курортним лікуванням у оздоровницях було забезпечено 7 880 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва та супроводжуючих осіб. З них 484 людини є внутрішньо переміщеними особами.

Зазначимо, з травня минулого року Фондом було впроваджено новий механізм забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, відповідно до якого особа має право вільного вибору закладу для проходження лікування.

«Адресність програм соцзахисту дає можливість збільшити їх ефективність та доступність. Якщо раніше було до 20 санаторіїв, до яких Фонд забезпечував надання путівок, то сьогодні це більше 60 санаторно-курортних закладів. Є приклади, коли особи з інвалідністю по кілька років не їздили до санаторіїв, відмовлялись від лікування за рахунок коштів Фонду, бо заклади, до яких були закуплені путівки, знаходились далеко. Зараз вони можуть самостійно обрати санаторно-курортний заклад, виходячи з висновку МСЕК», – говорить директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

За словами Євгена Баженкова, Фондом також здійснюється компенсація вартості проїзду потерпілих на виробництві до санаторно-курортного закладу та назад, у тому числі спеціалізованого транспортування із залученням спецтехніки та медичного персоналу.

Крім того, у разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.

Термін санаторно-курортного лікування для потерпілих з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку становить 45 діб. Для інших категорій потерпілих – 24 доби.

Під час виконання службових обов’язків у 2017 році травмувались 4 965 осіб

Протягом 2017 року робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України зареєстровано 4965 потерпілих на виробництві. З них 332 випадки виявилися смертельними.

Зафіксовано зменшення кількості смертельно травмованих осіб порівняно з 2016 роком на 8,8% (32 випадки). Водночас, загальна кількість нещасних випадків на виробництві зросла на 4,2% (199 випадків).

«Одним із важливіших шляхів зменшення рівня виробничого травматизму є об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін – Фонду, держави, роботодавців, профспілок і самого працівника із забезпечення дотримання правил охорони праці, адже переважна більшість нещасних випадків трапляється через організаційні причини. У бюджеті ФССУ на цей рік ми передбачили 22,6 млн гривень на профілактичні заходи, зокрема, навчання спеціалістів, які вирішують питання охорони праці, розроблення відповідних нормативно-правових актів, проведення комплексу заходів з пропаганди безпечних і нешкідливих умов праці», – зазначає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

До переліку найризикованіших професій за рівнем виробничого травматизму потрапили гірник очисного забою, водій автотранспорту та прохідник.

Найбільш травмонебезпечною галуззю економіки є добувна промисловість і розроблення кар’єрів. Доля нещасних випадків тут складає 18,9% (936 осіб травмовано, з них 31 – смертельно). Найбільше смертельних випадків зафіксовано у сфері транспорту і логістиці – з 487 випадків травматизму 65 виявилися смертельними.

За гендерним принципом рівень травматизму розподіляється нерівномірно: 74% постраждалих на виробництві складають чоловіки (3674 особи) та 26% – жінки (1291 особа).

За віковим розподілом найбільш уразливими виявилися працівники віком від 50 до 59 років (25,6% від загальної кількості).

ПРОВЕДЕНО ОПИТУВАННЯ

У першій половині лютого у СТОВ «Батьківщина» (с. Калюжинці Срібнянського району) було проведено опитування працівників щодо їх знань з питань охорони праці.

В анкеті, яка надавалася респонденту, було десять питань на різні теми: створення служби охорони праці на підприємстві, проведення інструктажів з охорони праці, навчання та перевірки знань, проходження медичного огляду, страхування працівника, комісії з охорони праці тощо. Питання не складні, тож переважна більшість працівників показала достатній рівень знань. Усього було опитано 43 особи.

П’ять і менше правильних відповідей надали 16,3 % опитуваних. Така ж кількість правильних відповідей на шість питань. Сім правильних відповідей надали 20,9 % опитуваних, вісім – 18,6 %, дев’ять – 23,2 %. Усі правильні відповіді надали шість осіб, що становить 14 % від загальної кількості анкет.

Найкращі знання працівники СТОВ «Батьківщина» дали на питання про службу охорони праці на підприємстві, про види та терміни проведення інструктажів, проходження медичних оглядів.

За віковими категоріями найбільше надано правильних відповідей серед працівників від 30 до 40 років – 57,2 %.

Опитуваних також запитали про створення безпечних умов з охорони праці на підприємстві та про режими праці та відпочинку.

Переважна більшість працівників, а їх на підприємстві більше 700, задоволена умовами праці, створеними на робочому місці, та вважає, що керівництво СТОВ «Батьківщина» підтримує охорону праці на належному рівні. Так, на підприємстві здійснено капітальний ремонт адміністративної будівлі, де є просторі кабінети, обладнані найсучаснішою оргтехнікою, а також їдальня, роздягальні, туалети та умивальники. Приведено до ладу приміщення молочнотоварної ферми, відремонтовано приміщення для утримання молодняку та молочних телят. Але є ще над чим працювати, адже ще не дообладнано кабінет з охорони праці, несвоєчасно проводяться медогляди, а деякі працівники вказують на нерегулярність видачі спецодягу та спецвзуття.

Захід відбувся з метою залучення працівників до вирішення проблем охорони праці на підприємстві, вивчення загальної думки про заходи безпеки, які проводить адміністрація підприємства, популяризації охорони праці серед робітників і службовців.

Опитувані позитивно поставилися до цього заходу та взяли в ньому активну участь.

Микола Герасименко, головний спеціаліст Прилуцького відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

Надходження до Фонду соціального страхування від ЄСВ склали 16,6 млрд гривень

Доходи Фонду соціального страхування України від сплати єдиного соціального внеску у 2017 році склали 16 млрд 656 млн гривень.

Як повідомив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков, у 2017 році частка Фонду соціального страхування у загальному фонді ЄСВ становила 9,14%.

Відповідно до законодавства, наповнення бюджету Фонду здійснюється шляхом сплати фізичними та юридичними особами єдиного соціального внеску.

Фонд забезпечує реалізацію завдань соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

«Фондом своєчасно і у повному обсязі забезпечується виконання своїх завдань і здійснюються видатки, зокрема, на матеріальне забезпечення застрахованих осіб, одноразову допомогу та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві і членам їх сімей, надається комплекс медичних та соціальних послуг», - пояснив Євген Баженков.

Станом на 01 січня 2018 року кількість страхувальників у Фонді становила 3002 млн осіб. З них: юридичних осіб – 1 245 млн, фізичних осіб – 1 757 млн.

Уряд затвердив бюджет Фонду соціального страхування України з урахуванням збільшення страхових виплат

14 лютого Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Про затвердження бюджету Фонду соціального страхування України на 2018 рік», у якій передбачено видатки ФССУ на поточний рік у розмірі 22038,885 млн гривень.

Затверджений бюджет дозволить Фонду соціального страхування України провести осучаснення і перерахунок щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей і забезпечити безперебійне фінансування усіх виплат і послуг, передбачених чинним законодавством.

За словами директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євгена Баженкова, з 1 січня 2018 року було проведено осучаснення страхових виплат для всіх потерпілих, які перебували на обліку у 2008–2011 роках, збільшені виплати отримали близько 170 тисяч потерпілих та членів родин, що втратили годувальника.

«Наступне збільшення виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей відбудеться 1 березня поточного року – страхові виплати зростуть на 20 % для майже 207 тисяч осіб», – зазначив Євген Баженков.

Нагадаємо, бюджет ФССУ на цей рік було затверджено правлінням Фонду 12 вересня 2017 року.

«Бюджет Фонду є бездефіцитним і дозволить у повному обсязі профінансувати надання матеріального забезпечення, страхових виплат, медичних і соціальних послуг. Зокрема, на матеріальне забезпечення та соціальні послуги передбачено 11 млрд 803 млн грн, на страхові виплати – 8 млрд 338 млн грн, на медичну і соціальну допомогу спрямовано 612 млн грн», – зазначив голова правління Фонду соціального страхування України Володимир Саєнко.

Загальний обсяг дохідної частини бюджету Фонду з урахуванням залишку коштів на початок року визначено в сумі 22884,483 млн гривень.

Право на реабілітаційне лікування за кошти Фонду соцстрахування має кожен працевлаштований українець

Медична реабілітація після перенесених захворювань і травм у санаторно-курортних закладах здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, який покриває 100% витрат на проходження відновлювального лікування.

ФССУ фінансує медичну реабілітацію за профілями: нейрореабілітація, м’язово-скелетна реабілітація, кардіо-пульмонарна реабілітація, медико-психологічна реабілітація учасників АТО, реабілітація після оперативних втручань на органах зору, реабілітація при порушенні перебігу вагітності, інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах).

Правом на відновлення здоров’я за рахунок коштів ФССУ може скористатись кожна застрахована особа (яка сплачує та/або за яку сплачується ЄСВ) у разі настання страхового випадку в період роботи. Підтвердженням потреби подальшого лікування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу є висновок лікарсько-консультативної комісії.

Аби особа отримала відновлювальне лікування, медичний заклад має поінформувати робочий орган Фонду про страховий випадок пацієнта, що має покази для проходження реабілітації.

«Реабілітація стосується людей, що часто не мають фізичної можливості ані збирати довідки, ані йти до Фонду за путівкою. Тому при розробці нового механізму надання реабілітаційного лікування ми керувались принципом зробити порядок максимально прозорим і зручним для людини, – зазначає голова правління Фонду соціального страхування України Володимир Саєнко. – Тепер не потрібно не лише збирати жодних довідок, але й ходити по кабінетах – щойно лікувальний заклад повідомляє Фонд про особу, яка потребує реабілітації, для пацієнта процес автоматизується: працівник ФССУ приходить в стаціонар до хворого, від якого необхідно лише пред’явити паспорт і ідентифікаційний код, усю іншу інформацію Фонд самостійно дізнається в електронному реєстрі – без участі застрахованої особи».

Застрахована особа має право вільного вибору реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу відповідно до показань. Тривалість відновлювального лікування залежить від медичних показань та може становити до 24 днів.

Станом на 12 лютого поточного року на реабілітаційне лікування за новою процедурою направили 1200 осіб.

Нагадаємо, відповідно до рішень правління ФССУ, з 01 січня 2018 року механізм замовлення та розподілення путівок на відновлювальне лікування за рахунок коштів Фонду замінило адресне забезпечення медичною реабілітацією, яке передбачає укладення тристороннього договору – між Фондом, санаторієм і хворим, та має на меті покращити ефективність надання послуг і збільшити кількість осіб, які матимуть можливість відновити здоров’я на базі санаторіїв.

Фонд виплатив внутрішньо переміщеним особам більше 1,6 млрд гривень

Сума страхових виплат, які протягом 2017 року здійснив Фонд соціального страхування України внутрішньо переміщеним особам, склала 1 млрд 618 млн гривень.

Половину цієї суми (759,38 млн грн) було виплачено особам, які виїхали із зони проведення АТО в інші регіони України. Ця категорія отримувачів нараховує 22391 особу.

Другу половину суми (858,7 млн грн) виплачено особам, що залишили зону проведення АТО, але здійснили переміщення у межах Донецької та Луганської областей. Ця група потерпілих нараховує 21 670 осіб.

Директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков повідомив, що у зазначену суму входять щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей, одноразова допомога потерпілим, медична та соціальна допомога.

Нагадаємо, що виплати здійснюються відповідно до постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 11.12.2014 № 20 «Про затвердження Порядку надання страхових виплат, фінансування витрат на медичну та соціальну допомогу, передбачених загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, для осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території і районів проведення антитерористичної операції».

Прес-служба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

Запровадження електронного реєстру унеможливить махінації з лікарняними листками (інформація додається).

На третину збільшились витрати на допомогу по вагітності та пологах

Фонд соціального страхування України минулого року у повному обсязі профінансував виплати вагітним і породіллям. При цьому загальний обсяг таких виплат збільшився порівняно з 2016 роком на 33,4 %. Про це повідомили у виконавчій дирекції ФССУ.

Загальна сума виплат вагітним, а також тим жінкам, що народили у 2017 році, склала 3,23 млрд грн.

Директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков пояснив зростання суми нарахувань та виплат збільшенням мінімальної заробітної плати в 2017 році до 3 200 грн, що на 1 761,5 грн або 55,0 % більше ніж середня мінімальна заробітна плата за 2016 рік (1 438,5 грн).

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

09 - 2018 - прес - служба ФССУ - одноразову допомогу призначено 2 448 потерпілим на виробництві - на 21 лютого (додається)

Адресною реабілітацією з початку року забезпечили вже більше 600 осіб

Відповідно до рішень правління Фонду соціального страхування України, з 01 січня 2018 року механізм замовлення та розподілення путівок на відновлювальне лікування за рахунок коштів Фонду замінило адресне забезпечення медичною реабілітацією. За січень поточного року програмою охоплено більше 600 осіб.

Новий порядок забезпечення лікуванням після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів передбачає спрощення механізму отримання відновлювального лікування для застрахованих осіб і прискорення надання соціальної послуги.

«Після резолюції лікарсько-консультативної комісії щодо необхідності реабілітації за певним профілем, у лікарню до пацієнта приїжджає фахівець Фонду та разом із хворим заповнює заявку на відновлювальне лікування. Людині надається перелік санаторіїв, які відповідають вимогам по профілю його хвороби, і вона сама обирає. Потім Фонд узгоджує з санаторієм наявність вільних місць і укладається тристоронній договір – між Фондом, санаторієм і хворим», – повідомив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Такий крок, зокрема, має на меті збільшити кількість осіб, які матимуть можливість відновити здоров’я на базі санаторіїв.

За 2017 рік послуги з відновлювального лікування застрахованих осіб і членів їх сімей отримали 26 830 осіб, в тому числі 1 432 дитини у супроводі дорослих.

Нагадаємо, право на реабілітаційне лікування в санаторно-курортних закладах має кожна застрахована особа за наявності медичних показань. Вартість відновлювального лікування 100-відсотково покривається за рахунок коштів ФССУ.

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

Фонд соціального страхування України збільшив виплати потерпілим на виробництві

З 1 січня 2018 року Фонд соціального страхування України збільшив виплати потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також членам їх сімей. Підвищені страхові виплати майже 170 тисяч осіб отримають вже на початку лютого. Про це повідомили у виконавчій дирекції ФССУ.

Зростання страхових виплат обумовлене постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1053 «Про перерахування розміру страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та членам їх сімей», яка набула чинності 1 січня 2018 року.

Цим документом передбачено осучаснення страхових виплат для всіх потерпілих, які перебували на обліку у 2008–2011 роках. Збільшення відчують близько 170 тисяч потерпілих та членів родин, що втратили годувальника. Максимальна сума збільшення у випадку втрати 100% працездатності складе 1281,92 грн.

Збільшений перерахований розмір страхових виплат, нарахований у січні поточного року, потерпілі на виробництві (члени їх сімей) отримають на початку лютого.

Для тимчасово переміщених осіб перерахунок буде проведено робочими органами виконавчої дирекції Фонду за місцем їх тимчасового проживання (перебування).

За словами директора виконавчої дирекції Фонду Євгена Баженкова, наступне збільшення виплат потерпілим на виробництві та членам їх родин відбудеться у березні поточного року. «З 1 березня буде збільшено розмір щомісячних страхових виплат усім потерпілим на виробництві або членам їх сімей на 20 відсотків, – повідомив він. – Розмір страхових виплат буде перераховано майже 207 тисячам осіб».

Довідково: Протягом 2017 року Фонд соціального страхування України здійснив страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей у сумі 5,99 млрд грн (оперативні дані).

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

У 2017 році на чверть збільшилися видатки на оплату лікарняних листків

Виплати по тимчасовій втраті працездатності, які здійснює Фонд соціального страхування України, у 2017 році зросли на 25,8 %.

За повідомленням виконавчої дирекції ФССУ, загалом по листкам непрацездатності у 2017 році Фонд виплатив 5,95 млрд гривень.

Порівняно з 2016 роком, кількість поданих до оплати лікарняних листків зменшилася на 102 203, що дорівнює 2,6 %. І на 88 035 днів або 0,2 % зменшилася кількість оплачених днів перебування українців на лікарняному.

Як зазначили у Фонді, витрати на оплату лікарняних листків зокрема та на виплату матеріального забезпечення загалом значною мірою зросли за рахунок збільшення мінімальної заробітної плати в 2017 році до 3 200 грн, що на 1 761,5 грн або 55 % більше ніж середня мінімальна заробітна плата за 2016 рік.

За словами директора виконавчої дирекції ФССУ Євгена Баженкова, Фонд у повній мірі виконує свої зобов’язання і фінансує всі виплати, передбачені законодавством та рішеннями Кабінету Міністрів України щодо підвищення соціальних стандартів.

Нагадаємо, Фонд соціального страхування України було утворено шляхом злиття Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Новостворений Фонд соціального страхування України забезпечує у повній мірі виконання усіх завдань та функцій, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», з 1 серпня 2017 року.

Зокрема, ФССУ забезпечує оплату листків непрацездатності, страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей, надання допомоги по вагітності та пологах і на поховання, забезпечення медичною реабілітацією застрахованих осіб та санаторно-курортним лікуванням потерпілих на виробництві.

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39,

097-723-67-16

[email protected] .

Про новий порядок реабілітаційного лікування застрахованих осіб

З 1 січня 2018 року змінилися умови отримання відновлюваного лікування після перенесених захворювань і травм осіб, застрахованих за загальнообов’язковим державним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, і членів їх сімей (далі - дітей) у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм (далі - реабілітаційне лікування) за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі - Фонд), за вибором застрахованої особи.

Відтепер застрахована особа має право самостійно обирати реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу за умови включення його до переліку таких закладів, які розміщені на підконтрольній території України, які мають ліцензію на провадження діяльності з медичної практики, вищу або першу категорії акредитації МОЗ України, мають оснащені необхідним медичним обладнанням реабілітаційні відділення та забезпечені фаховим медперсоналом.

Якщо застрахована особа перебуває на стаціонарному лікуванні у лікувальному закладі, за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності висновку лікарської-консультативної комісії закладу про потребу в подальшому доліковуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу за визначеним профілем медичної реабілітації, спеціаліст органу Фонду за місцем лікування поінформує хворого про порядок забезпечення таким лікуванням та допоможе оформити заяву для отримання путівки.

Протягом одного робочого дня працівник Фонду узгоджує з вибраним санаторно-курортним закладом можливість прийому на лікування та інформує застраховану особу про згоду або вмотивовану відмову щодо прийняття на лікування (в такому разі пропонується вибрати інший заклад).

Застрахована особа з порушенням перебігу вагітності може направлятися в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу безпосередньо із жіночої консультації.

Застрахована особа, яка брала безпосередню участь в антитерористичній операції (далі - АТО), має право на лікування (у супроводі членів сім’ї: чоловік/дружина, неповнолітні діти) у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу за профілем медико-психологічна реабілітація за рахунок коштів Фонду один раз після демобілізації за наявності відповідних медичних показань.

Після узгодження терміну заїзду до санаторно-курортного закладу, оформлюється тристоронній договір (між застрахованою особою, органом Фонду та санаторно-курортним закладом) про відшкодування Фондом санаторно-курортному закладу витрат за надані послуги із реабілітаційного лікування, який передається застрахованою особою до санаторно-курортного закладу для оформлення.

Саме договір є документом, що надає право застрахованій особі на отримання послуг із реабілітаційного лікування в санаторно-курортному закладі за зазначеним профілем лікування, датою початку лікування та терміном лікування.

Орган Фонду відшкодовує санаторно-курортному закладу вартість фактично наданих послуг із реабілітаційного лікування застрахованих осіб та членів їх сімей (дітей).

З питань відновлювального лікування можете звертатися до сектору з організації медичної реабілітації Прилуцького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області за адресами:

- м. Прилуки, вул. Вокзальна, 46 кв. 1, тел. 3-22-85;

- смт Варва, вул. Миру, 8;

- смт Талалаївка, вул. Центральна, 5, тел. 3-18-50;

- смт Срібне, вул. Миру, 25, тел. 2-13-75.

Страхувальники - звітуйте своєчасно!

Прилуцьке відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області нагадує про обов'язковість надання звітності за 2017 рік за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Термін подачі з 1 по 20 січня поточного року!

Звіт не подається у разі:

- відсутності у страхувальника зобов'язання перед Фондом по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунках у звітному кварталі;

- наявності зобов'язання Фонду перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у звітному кварталі.

У разі виявлення помилки у звіті страхувальник має право до кінцевого терміну подання цієї звітності повторно сформувати та подати звіт до органу Фонду за місцем обліку. Чинним вважається останній паперовий звіт.

Прилуцьке відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

РАДНИК, ПОМІЧНИК , КОНСУЛЬТАНТ…

Одними з основних завдань Фонду соціального страхування України та його робочих органів є реалізація державної політики у сферах соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, медичного страхування та профілактика нещасних випадків (п. 2.1.1. та п. 2.1.3 Статуту Фонду).

Проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасних випадків виробничого характеру та інших випадків небезпеки здоров’ю застрахованих, є більш важливим заходом та значно економить кошти, які необхідно в подальшому витрачати на реабілітацію потерпілого.

Вагомий внесок у попередження нещасних випадків вносить служба страхових експертів з охорони праці. Вони та посадові особи, на яких додатково покладено виконання обов’язків страхових експертів з охорони праці, працюють при відділеннях управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області та надають роботодавцям консультативну, методичну й інформаційну допомогу, сприяють у створенні та реалізації ними ефективної системи управління охороною праці. На запрошення страхувальника страховий експерт з охорони праці допоможе у розробленні нормативних актів та профілактичних заходів, надасть пропозиції щодо підвищення рівня безпеки виробництва тощо. Страховий експерт - радник помічник, консультант.

За 9 місяців 2017 року страхові експерти з охорони праці Чернігівської області надали 632 консультації, провели та взяли участь у 118 семінарах, 228 нарадах, 38 засіданнях круглого столу, 412 разів - в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на підприємствах. За цей період опубліковано в засобах масової інформації 94 статті з питань охорони праці, 734 рази взято участь у розробленні інструкцій з охорони праці на підприємствах, 39 разів - у роботі комісій з питань охорони праці підприємств, розповсюджено 5 103 екземпляри інформаційних листків, пам’яток тощо. Також проводилися зустрічі з трудовими колективами, online - бесіди, відвідувалися відкриті уроки, засідання районних рад з безпеки життєдіяльності населення, велась робота по створенню та оновленню куточків з охорони праці і т.п.

Потрібно відмітити, що страховими експертами з охорони праці та особами, які виконують їх обов’язки постійно здійснюється контроль за своєчасністю і об’єктивністю розслідування нещасних випадків, їх документальним оформленням та обліком, виконанням заходів щодо усунення причин нещасних випадків відповідно до компетенції. Ведеться реєстр страхових випадків у програмному комплексі системи ОС ВТ та ПЗ.

Усі заходи, проведені страховими експертами з охорони праці та особами, які виконують їх обов’язки не потребують вкладання великих фінансових та матеріальних ресурсів. Методична праця щодо підвищення рівня знань, проведення інструктажів, дотримання норм законодавства дають гарантію на безпечну працю, збереження життя та здоров'я людей.

Працівники повинні знати, що в разі біди про них і їхні сім’ї буде кому подбати.

Пам'ятка: як уберегтися від травм під час ожеледиці

Фахівці закликають дотримуватися певних рекомендацій:

обирайте взуття на підошві з мікропористої чи іншої м’якої основи без підборів;

натріть наждаковим папером підошву перед виходом;

не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість падіння, а також важких травм, особливо переломів та струсів мозку;

не поспішайте під час ходіння, не соромтесь «човгати» ногами, наступайте на всю підошву, коли робите крок, не піднімайте високо ноги (так краще відчувається рельєф покриття);

при порушенні рівноваги відразу зігніть ноги в колінах, це також допоможе вам знизити висоту, якщо відчуваєте, що падіння не можна уникнути;

при ходьбі під час ожеледиці центр тяжіння тіла спрямовуйте вперед;

спускаючись чи піднімаючись сходами, тримайтеся за поручні, обов’язково ставте на сходинку обидві ноги;

будьте морально готові до падіння;

обходьте металеві кришки люків - як правило, вони покриті льодом;

очікуючи на громадський транспорт, тримайтеся подалі від краю зупинки, адже ви, або хтось поруч, можете ненароком послизнутися та потрапити під колеса;

будьте уважні на тротуарі - автомобіль може занести або водієві не вдасться вчасно загальмувати;

враховуйте, що гальмівний шлях автомобіля на слизькій дорозі збільшується в 4-5 разів, тому варто переходити вулицю лише на зелене світло або через підземні переходи;

небезпечними є прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані, адже сповільнюється реакція та чутливість до болю, при наявності травми постраждалі своєчасно не звертаються до лікаря;

людям похилого віку краще у «слизькі дні» не виходити на вулицю, проте за потреби вийти візьміть із собою палицю з гумовим наконечником або з шипом;

якщо через деякий час після падіння ви відчули головний біль, нудоту, біль у суглобах, з’явилися набряки або різкий сильний біль у місці забиття, терміново зверніться до лікаря у травмпункт, щоб уникнути ускладнень.

Належна робота служб охорони праці на підприємстві є швидше винятком, ніж нормою. Ситуації, коли на підприємстві не діє ні кадрове, ні нормативне, ні фінансове забезпечення ще є досить частими. Спеціаліста по охороні праці, при скрутному фінансовому становищі, скорочують у першу чергу. Без глибоких змін у свідомості складно змінити ситуацію на краще. Це тривалий процес.

Колись я навчався в Сумському національному аграрному університеті. Згадую, як одного однокурсника запитав викладач: «Що ти прочитав за минулий рік», на що той приємно відповів: «Інструкцію з охорони праці для слюсаря - ремонтника».

Країна не безнадійна в цьому питанні. З кожним роком все більше уваги приділяється безпеці праці і життю працівника в цілому.

На прикладі Талалаївського району видно, що йде зменшення нещасних випадків на виробництві, а це, у свою чергу, економить вартість виробничої травми. І хоча обчислити вартість виробничої травми неможливо, оскільки немає методики її визначення, ясно одне, що подекуди витрати на відшкодування та ліквідацію наслідків травм приблизно у 20 разів перевищують витрати на заходи з охорони праці.

Із року в рік, за допомогою спеціалістів Фонду, іде удосконалення системи управління охороною праці (СУОП) на підприємствах, організаціях, у фізичних осіб - підприємців. За 11 місяців 2017 року удосконалення СУОП уже проведено 18 разів: у фізичних осіб підприємців 8 (44,5% від загальної кількості), юридичних осіб 10 (55,5%).

Найпоширеніші теми СУОП - «Розробка, затвердження та перегляд інструкцій з охорони праці», «Наочна агітація - безумовна складова охорони праці», «Державна політика в області охорони праці», «Проходження медичного огляду на підприємстві», «Розділ «Охорона праці» в колективному договорі підприємства» тощо.

Заходи по вдосконаленню СУОП дозволяють зробити висновок, що три основні складові охорони праці - це атестоване (безпечне) робоче місце, наявність безпечної технічної системи (технології), а також точне виконання працівником своєї інструкції з охорони праці.

На сьогодні систему охорони праці можна доповнити ще таким компонентом, як оцінювання та управління ризиками, тобто роботою з ідентифікацією небезпек. Ідентифікація небезпек полягає у визначенні всіх об’єктів ситуацій або дій, що несуть потенційну загрозу життю або здоров’ю працівників. При цьому розглядається діяльність усіх осіб, які мають доступ до робочого місця.

Людський чинник слід враховувати кожного разу. Адже відкинути такі питання як взаємовідносини, стрес, утома, невпевненість під час виконання робіт, погіршене самопочуття неможливо.

Система управління охороною праці ще досить інертна. Вона підпорядковується керівнику і слабо діє в горизонтальній площині. Спостереження (відеоспостереження) робочих місць, своєчасне надання допомоги, оперативний контроль, коли можна відсторонити працівника від роботи за неналежне виконання інструкцій з охорони праці або за находження на робочому місці в стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння не тільки зменшить кількість нещасних випадків на виробництві, але й зменшить коефіцієнт тяжкості (Ктяж.), який в порівнянні з країнами Європейського союзу складає 4,5.

Не тільки підприємство, а й працівник повинен бути зацікавлений у безпечних умовах праці, дбаючи, при цьому, про свою безпеку і про безпеку своїх колег.


До уваги застрахованих осіб!

З 01 січня 2018 року вступає в дію "Порядок відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України", затверджений постановою правління Фонду №39 від 13.07.2017.

До уваги застрахованих осіб новий механізм забезпечення їх права на лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів відповідно до вимог закону України №1105-ХІV від 23.09.1999.

Презентація (додається).

Прилучанка здобула І місце з настільного тенісу

Ставлення до людей з обмеженими фізичними можливостями є мірилом цивілізованості кожної держави. Щорічно, починаючи з 1992 року, 3 грудня за рішенням Генеральної асамблеї ООН відзначається Міжнародний день інвалідів. Це ще одне нагадування суспільству про обов'язок перед інвалідами, що потребують захисту та підтримки у наш непростий час. На сьогодні для України проблема захисту інвалідів набуває значення у зв’язку з постійним зростанням їх частки серед населення держави. Причиною цього є природні катаклізми, техногенні катастрофи, забруднення навколишнього середовища, дорожньо-транспортні пригоди, військовий конфлікт на Донбасі, вроджені патології і хронічні захворювання та інше. Серед інвалідів є значна кількість таких, що втратили професійну працездатність внаслідок виробничих травм та професійних захворювань.

Прилуцьке відділення Фонду соціального страхування України в Чернігівській області (далі - відділення), у відповідності до Закону України від 23.09.1999 № 1105- XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», продовжує свою діяльність по соціальному захисту потерпілих на виробництві на території м. Прилуки, Прилуцького, Варвинського, Срібнянського та Талалаївського районів.

Для профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань питання створення безпечних та не шкідливих умов праці були і залишаються одними з найважливіших для всіх роботодавців, а в разі коли трапився нещасний випадок, своєчасно, дієво і у повному обсязі надавати працівникові допомогу. Фахівці відділення завжди надають необхідні консультації з питань проведення страхових виплат, нормативних актів з охорони праці, допомагають у створенні системи управління охороною праці, поширюють позитивний досвід роботи, беруть участь у навчанні та перевірці знань з питань охорони праці найманих працівників, семінарах, нарадах, засіданнях «круглих столів», у розслідуванні всіх нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Сьогодні на обліку у відділенні налічується 809 особових справ потерпілих, з них 412 потерпілим проводяться страхові виплати, з яких майже 50 відсотків інваліди. Обсяг страхових виплат потерпілим складає більше 7 млн. гривень на рік, а середньомісячний розмір на одну особу складає біля 1,5 тис.грн. У разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві виплачується одноразова допомога його сім’ї у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Водночас, відділення проводить індексацію грошових доходів, внаслідок цього зростає середній розмір щомісячних страхових виплат.

З серпня 2014 року, до відділення звернулося 81 потерпілих, які переміщуються з тимчасово окупованих територій та зони проведення антитерористичної операції. Сьогодні під опікою відділення знаходиться 37 таких осіб. Наші працівники оперативно вирішують всі питання, щоб такі громадяни якнайшвидше отримали належні їм страхові виплати.

Важливим напрямом діяльності є медико-соціальна реабілітація, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві, яка приносить бажані результати. Медична реабілітація включає заходи з попередження інвалідності в період захворювання, профілактику ускладнень і рецидивів захворювання, допомогу інваліду в досягненні максимальної фізичної, психологічної, соціальної здібності для того, щоб допомогти самостійно вести активне життя.

Також, відділення забезпечує потерпілим лікування у лікувальних закладах та санаторно-курортне лікування, виплати на постійний сторонній догляд та побутове обслуговування, різні види протезування, надає палиці, милиці, інвалідні візки та автомобілі, відшкодовує витрати на бензин та на транспортне обслуговування. Підставою для цього є висновок МСЕК.

Працівники постійно підтримують зв'язок з інвалідами праці. Тим інвалідам, які відповідно до висновку МСЕК потребують санаторно-курортного лікування, пропонують отримати санаторно-курортні путівки відповідно до їх захворювань та рекомендацій лікарів. Їм надається можливість самостійно вибирати санаторно-курортні заклади з основного їхнього захворювання. Інваліди вже оздоровлювалися у санаторіях «Арктика» м. Бердянськ, «Слов’янський курорт» м. Слов’янськ та «Східницькі Карпати» Львівської області. Розміщуються вони у двомісних номерах з усіма зручностями. На медико-соціальні послуги відділення відшкодовує в середньому біля 600 тис. гривень на рік.

З метою сприяння інтеграції осіб з особливими потребами у сучасне суспільство, для самореалізації людей з обмеженими фізичними можливостями, повернення до повноцінного життя відділення залучає їх до участі у змаганнях Всеукраїнської спартакіади серед потерпілих на виробництві «Сила духу».

У цьому році прилучанка Вікторія Сак здобула перше місце з настільного тенісу в обласних змаганнях. Ця спартакіада стала щорічною і проводилася вже вшосте. Із змагань учасники привозять цінні подарунки, медалі, кубки, грамоти. Але найбільшою нагородою для них стає віра у власні сили, у те що про них не забувають, що ними опікуються, можливість жити серед людей, бути в суспільстві і відчувати себе людьми, як і всім нам.

Охорона праці на автотранспорті

Вивчаючи стан охорони праці під час виконання пасажирських перевезень, стикаєшся з недосконалістю організаційної роботи, яка проводиться керівниками автотранспортних підприємств. Це і неякісне складання, а подекуди відсутність інструкцій з охорони праці, не проведення або несвоєчасне проведення інструктажів з охорони праці водіїв, фіктивне проходження передрейсового медичного огляду та інше.

Щотижня засоби масової інформації повідомляють про резонансні випадки, на автомобільних дорогах країни продовжують гинути люди. За роки незалежності загинуло близько 160 тисяч чоловік, півтора мільйона травмованих. Такі дані голови парламентського комітету з питань транспорту. У Західній Європі щороку в дорожньо-транспортних пригодах гине четверо людей на кожні 100 тисяч населення, в Україні - втричі більше. В 2017 році по видах подій, що призвели до настання нещасного випадку, дорожньо - транспортна пригода склала 4,76 %.

Резонансне ДТП на вул. Сумська в м. Харків, коли автомобіль Lexus вилетів на тротуар та зім’яв пішоходів, вимагає від нас посилення роботи щодо охорони праці на підприємствах автомобільного транспорту, збільшення профілактичних заходів. Для попередження нещасних випадків на виробництві, які пов’язані з використанням автотранспортних засобів, роботодавець повинен враховувати вимоги «Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 вересня 2010 року за № 811/18106, де зазначені вимоги щодо робочого часу, періоду керування, перерви, часу відпочинку, обліку робочого часу.

Водії також повинні знати Закон України «Про дорожній рух», «Правила дорожнього руху». Необхідно проводити перевірку водіями знань інструкцій з охорони праці, про що вони проінструктовані.

Кожний автотранспортний засіб, який використовується повинен бути в технічно справному стані і відповідно укомплектований, перед виїздом на лінію має бути перевірений на технічний стан та допущений до роботи відповідальною посадовою особою. Наряду з організаційними заходами, потрібно приділити увагу і пропаганді безпеки руху.

Більш продуктивно належить підійти до надання допомоги щодо удосконалення СУОП у фізичних осіб - підприємців, які займаються пасажирськими перевезеннями. Провести роботу по передачі позитивного досвіду профілактичної роботи, взяти участь у розробленні профілактичних заходів, розповсюдити нормативні акти, пам'ятки тощо.

Зараз в Україні діють «Правила охорони праці на автомобільному транспорті» (ДНАОП 0.00-1.28-97), які затверджені наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 13.01.97 р. № 5 та погоджені листом Міністерства транспорту України від 11.06.96 р. № 6/22-17-2907. Дія цих Правил поширюється на всі автотранспортні підприємства і організації, а також підприємства, до складу яких входять транспортні цехи, дільниці, майстерні, гаражі тощо незалежно від відомчої належності та форми власності. Безумовне виконання вимог цих Правил значно зменшить вірогідність настання нещасного випадку, пов’язаного з використанням автотранспорту. Вітаємо переможицю!

Страхувальники - звітуйте своєчасно!

Прилуцьке відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області нагадує про обов'язковість надання звітності за 9 місяців 2017 року за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Термін подачі з 1 по 20 жовтня поточного року!

Звіт не подається у разі:

- відсутності у страхувальника зобов'язання перед Фондом по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунках у звітному кварталі;

- наявності зобов'язання Фонду перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у звітному кварталі.

У разі виявлення помилки у звіті страхувальник має право до 20.10.2017 року повторно сформувати та подати звіт. Чинним вважається останній паперовий звіт.

Охорона праці в колективному договорі підприємства

Стаття 6 Закону України «Про охорону праці» (далі – Закон) передбачає права працівників на охорону праці під час роботи, а стаття 20 вказує на регулюванні охорони праці в колективному договорі підприємства.

Укладенню колективного договору передують колективні переговори, коли дається об’єктивна оцінка виконанню попередніх зобов’язань з охорони праці, а також забезпечується збір і вивчення пропозицій працівників, спеціалістів і профспілкового активу на наступний період, здійснюється аналіз результатів атестації робочих місць, стану безпеки та умов праці і причин виробничого травматизму.

Потім визначається обсяг фінансування, витрат на охорону праці у розмірі не нижче нормативів, що передбачаються ст. 19 Закону, 0,5 відсотка фонду оплати праці за попередній рік, для бюджетних - 0,2 відсотка.

У текстовій частині необхідно передбачити гарантії пільг і компенсацій, що передбачені для працівників чинним законодавством і повинні вважатися мінімальними, обов’язковими для надання при будь-яких умовах. Водночас, якщо підприємство має певні економічні можливості, ці нормативні пільги та компенсації можуть перевищуватися та надаватися працівникам у більш значних розмірах на підставі додаткових зобов’язань за колективним договором (ст.13 Закону).

Колективний договір обов’язково повинен містити заходи із захисту прав осіб, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а також утриманців та членів сімей загиблих. При цьому, виконуючи вимоги частини другої ст. 9 Закону, за можливості, передбачити додаткові виплати та пільги для потерпілих і членів їх сімей за рахунок власних коштів роботодавця, окрім обов’язкових, які здійснює Фонд соціального страхування України.

Рекомендується передбачити «Правилами внутрішнього трудового розпорядку» порядок відсторонення від роботи працівника, який знаходиться у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння.

Рекомендується також до обов’язків адміністрації включити пункт про забезпечення фінансування навчання представників профспілок з охорони праці згідно із ст. 41, ст. 42 Закону та п. 16, п. 17 «Порядку навчання представників профспілок з питань охорони праці».

Однією із найважливіших частин колективного договору повинні бути «Комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям, і пожежам». Вони формуються в основному згідно «Переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат», затвердженому постановою КМУ від 27.06.03 року № 994 (із змінами згідно Постанови КМУ від 30.03.2011р. № 321).

Комплексні заходи викладаються окремим додатком до колективного договору. Окрім комплексних заходів з питань охорони праці до колективного договору повинні також бути додані основні додатки у вигляді Переліку професій і посад.

До уваги вагітних!

Прилуцьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області повідомляє про можливість отримання за рахунок коштів Фонду путівок на відновлювальне лікування порушень перебігу вагітності до санаторію «Карпати» у ІV кварталі 2017 року. Основним критерієм для відбору хворих на реабілітаційне лікування є наявність медичних показань. Термін такого лікування становить 24 дні. Путівки для працюючих осіб є безкоштовними. Крім того, за період відновлювального лікування в оздоровниці надається допомога по тимчасовій непрацездатності за весь час перебування у санаторно-курортному закладі.

Для отримання більш детальної інформації звертатись до лікуючих лікарів або до Прилуцького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області за адресою: м. Прилуки, вул. Вокзальна, 46/1, тел. 3-22-85

.

Про створення Прилуцького відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

Повідомляємо, що 31 липня 2017 року припинили роботу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Прилуки та Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відповідно п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105.

З 01 серпня 2017 року почало працювати Прилуцьке відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, яке є їхнім правонаступником.

Прилуцьке відділення буде забезпечувати реалізацію усіх завдань та функцій, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Так, кошти Фонду будуть використовуватися на виплату матеріального забезпечення, страхових виплат та надання соціальних послуг, фінансування заходів з профілактики страхових випадків. Працюючі особи отримають матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Відділення розміщується у двох приміщеннях за адресами:

вул. Вокзальна, 46/1 (юридична адреса):

начальник відділення – Криворот Олександр Миколайович (тел. 7-13-36);

- заступник начальника відділення – Ярошенко Ганна Василівна (тел. 5-20-48);

- заступник начальника відділення – начальник відділу соціальних послуг – Чміль Лариса Михайлівна (тел. 3-22-85);

- головний бухгалтер – Дончак Вікторія Олександрівна (тел. 3-21-94);

- працівники, які здійснюють роботу по страхуванню з тимчасової втрати працездатності (тел. 3-15-53).

вул. Київська, 216/4:

- працівники, які здійснюють роботу по страхуванню від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (тел. 5-06-74);

- працівники, які ведуть облік страхувальників (тел. 5-03-89);

- страховий експерт з охорони праці (тел. 5-03-89).

Представники в Варвинському районі – тел. 2-11-09 (Галушка Тетяна Олександрівна та Галушка Андрій Миколайович), смт. Варва, вул. Миру, 4.

Представники в Талалаївському районі – тел. 2-15-56 (Павленко Віра Григорівна та Герасименко Микола Олександрович), смт. Талалаївка, вул. Центральна, 5.

Представник в Срібнянському районі – тел. 2-13-75 (Кириндась Наталія Павлівна), смт. Срібне, вул. Миру, 25.


Прилуцьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування

України в Чернігівській області

Інформація щодо визначення страхового стажу для оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності (додається).

Триває прийом звітів за формою Ф4-ФСС з ТВП за I квартал 2017 року

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує про обов'язковість надання звітності за І квартал 2017 року за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Термін подачі з 1 по 20 квітня поточного року!

Звіт не подається у разі:

- відсутності у страхувальника зобов'язання перед Фондом по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунках у звітному кварталі;

- наявності зобов'язання Фонду перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у звітному кварталі.

У разі виявлення помилки у звіті страхувальник має право до 20.04.2017 року повторно сформувати та подати звіт. Чинним вважається останній паперовий звіт.

ОГОЛОШЕННЯ!

Повідомляємо про можливість отримання путівок на відновлювальне лікування в умовах санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відновлювальне лікування - це продовження стаціонарного лікування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу зі спеціальним обладнанням та висококваліфікованим медичним персоналом.

Основним критерієм для відбору хворих на реабілітаційне лікування є наявність медичних показань у застрахованих осіб (їх дітей) за профілем.

Профілі за якими надається медична реабілітація:

– після гострого інфаркту міокарда, пролікованої нестабільної стенокардії, операцій на серці та магістральних судинах;

– після гострих цереброваскулярних порушень;

– після оперативних втручань на органах травлення;

– після операцій ортопедичних, травматологічних, при дефектах та пороках розвитку хребта, пластиці суглобів, ендопротезуванні і реендопротезуванні, реплантації кінцівок;

– з порушенням перебігу вагітності;

– з порушеннями обміну речовин та захворюваннями ендокринної системи;

- після хірургічного втручання на органах сечостатевої системи;

- після опіків;

– медико-психологічна реабілітація учасників АТО.

Путівки видаються терміном на 24 календарних дні та тільки у випадках захворювань або травм, не пов’язаних з нещасним випадком на виробництві. Передача виданої реабілітаційної путівки іншій сторонній особі, поділ її на декількох осіб, зменшення терміну лікування – забороняється. Реабілітаційні путівки для застрахованих осіб є безкоштовними, крім того, за період відновлювального лікування в оздоровниці надається допомога по тимчасовій непрацездатності за весь час перебування у санаторно-курортному закладі (з урахуванням часу на проїзд до закладу і у зворотному напрямку).

Для отримання більш детальної інформації звертатись до лікуючих лікарів та завідувачів профільних відділень, а також до Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за телефоном 3-21-94, 3-15-53, 7-13-36.

Інформація щодо перерахування коштів

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє, що станом на 17 лютого 2017 року проведено фінансування допомог по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах і на поховання по заявах-розрахунках наданих до 14.02.2017 року (включно).

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція обласного відділення Фонду звертається з проханням до страхувальників:

надати платіжні доручення до банківських установ для зарахування коштів на карткові рахунки застрахованих осіб з метою своєчасної виплати матеріального забезпечення підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам-підприємцям; бюджетним установам повідомляти дирекцію про дату їх зарахування  органами Державної казначейської служби.

Підсумки роботи Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за 2016 рік (додаються).

До уваги страхувальників!

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує про обов'язковість надання звітності за 2016 рік за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Термін подачі з 1 по 20 січня поточного року!

Звіт не подається у разі:

- відсутності у страхувальника зобов'язання перед Фондом по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунках у звітному кварталі;

- наявності зобов'язання Фонду перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у звітному кварталі.

У разі виявлення помилки у звіті страхувальник має право до 20.01.2017 року повторно сформувати та подати звіт. Чинним вважається останній паперовий звіт.

Чи отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності працюючі інваліди?

До Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції звертаються страхувальники з таким питанням: «Чи можуть отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності працюючі інваліди?»

Згідно статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105 (далі – Закон 1105), підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі регулюється Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455 (далі – Інструкція № 455).

Згідно статті 19 Закону 1105, право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи

Варто зазначити, що згідно із статтею 12 Закону «Про охорону праці» підприємства, які використовують працю інвалідів, зобов’язані створити для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації, вживанням додаткових заходів безпеки праці, що відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Якщо інвалід працевлаштований, то після виходу на роботу, він у разі захворювання або травми має право на отримання листка непрацездатності, на підставі якого комісія із соціального страхування повинна вирішити питання щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Отже, встановлення інвалідності не є підставою для відмови в наданні матеріального забезпечення з тимчасової втрати працездатності.

Ураховуючи вищевикладене, допомога по тимчасовій непрацездатності працюючому інваліду призначається на загальних підставах.

До відома застрахованих осіб

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція повідомляє про можливість оздоровлення та відпочинку дітей шкільного віку (6-18 років) протягом зимових канікул у санаторії-профілакторії "Перемога" (м.Миколаїв).

У санаторії-профілакторії на дітей чекає різнобарвна культурно-розважальна програма, яка спрямована на покращення концентрації дитячої уваги і підвищення здатності до навчання, розвиток комунікації дітей в колективі, поліпшення творчих та інтелектуальних навичок дітей. Знайомство "Сніжний ком", майстер: "пишні квіти з креп паперу", "Бойові мистецтва", "Парасолька", "Створення свічок з вощини", "Індійські мандали", "Японські квіти.Кусудами", зустріч з гладіаторами, античні бої, стрілянина з лука, спортивно-творчі рухливі ігри, естафети, командоутворчі ігри, квест "В пошуках загублених скарбів", підготовка до свят, декор інтер"єру, фейсарт, вечірні посиденьки "Трям-здравствуйте", Зустріч Нового року у казці Діда Мороза", вечори казок, міні спектаклі, вечір із запіканням картоплі на багаті, грінок, фото сесії в фотозоні, дискотеки, екскурсії до музею суднобудівельного заводу "Океан", навігаційну башту "Маяк", відвідини зоопарку.

Крім цього, для дітей розроблені за спеціальною програмою оздоровчі заходи. Оздоровлення в соляній кімнаті штучний мікроклімат якої є унікальним методом лікування і профілактики захворювань хронічного бронхіту, наслідків перенесення пневмонії, бронхіальної астми та лікування всіх видів алергії і її профілактики, аромотерапія, кисневі пінки, інгаляції, масаж й тренування, лікувальна фізкультура (приділяється увага сколіозу, плоскостопості), прогулянки в сосновому бору на березі Дніпро-Бузького лиману.

Проживання в двохмісних кімнатах з усіма зручностями та п"ятиразове калорійне харчування. Є послуга безкоштовної зони Wi-Fi, працює бібліотека, тренажерний, концертний зал. Для безпечного оздоровлення ті відпочинку територія санаторія огорожена, охороняється цілодобово.

Термін оздоровчої зміни 7-10 днів, вартість одного дня 320,00. Дата заїзду 02.01.2017 року. Більш детальну інформацію можна дізнатися за телефонами для довідок: (0512)58-09-89, 067-512-60-33, 050-937-06-94.

У разі наявності бажаючих повідомити за телефоном 3-21-94, 3-15-53.

Обставини, за яких не надається допомога по тимчасовій непрацездатності

Згідно ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 року (далі - Закон № 1105) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації де працює застрахована особа (ч. 3 ст. 30 Закону № 1105).

Відповідно статті 23 Закону № 1105 передбачений перелік підстав для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності, відповідно до якого допомога по тимчасовій непрацездатності не надається:

- у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;

- у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров'ю з метою ухилення від роботи чи інших обов'язків або симуляції хвороби;

- за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

- за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

- у разі тимчасової непрацездатності у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням;

- за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

Разом з тим застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності порушують режим, встановлений для них лікарем, або не з'являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, у тому числі на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) чи медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), втрачають право на цю допомогу з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, як невід’ємна частина соціальної сфери країни

Кожний рік, у першу неділю листопада, згідно з Указом Президента України від 13.04.1999 № 374/99 відзначається День працівника соціальної сфери.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) є невід’ємною частиною соціальної сфери країни, його працівники сумлінно виконують свої обов’язки з надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

У важкий для держави час, система соціального страхування з тимчасової втрати працездатності послідовно і впевнено здійснює надзвичайно важливе і відповідальне завдання – забезпечення підтримки в складні життєві часи найбільш активної, працездатної частини суспільства, тобто тих, хто створює матеріальні і нематеріальні блага, призначені для споживання суспільством в цілому.

Ця підтримка полягає в отриманні працюючими матеріального забезпечення внаслідок тимчасової непрацездатності пов’язаної з хворобою, вагітністю та пологами, необхідністю догляду за хворим, у разі смерті застрахованої особи, а також соціальних послуг у вигляді відновлювального санаторно – курортного лікування. Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду обслуговує страхувальників Прилуцького та Ічнянського районів. В дирекції працює 7 працівників, які щоденно забезпечують виконання одного з основних принципів соціального страхування – державну гарантію реалізації працюючими своїх прав.

Станом на 1 жовтня 2016 року в дирекції на обліку перебуває 6194 страхувальників.

За 9 місяців підприємствами, установами і організаціями до дирекції надано 2489 заяв – розрахунків на фінансування матеріального забезпечення працюючих на загальну суму 13,8 млн. грн. у тому числі: по тимчасовій непрацездатності на 9,8 млн. грн., по догляду на 0,7 млн. грн., по вагітності та пологах на 3,3 млн. грн. та на поховання 0,06 млн. грн. (розмір цієї допомоги наразі складає 2200 грн.). Всі вони своєчасно профінансовані. Через лікувально-профілактичні заклади було проведено відновлювальне лікування 26 застрахованих осіб (в санаторіях ПрАТ «Трускавецькурорт», ПрАТ «Миргородкурорт», ДП «Клінічний санаторій «Карпати», ДП «Клінічний санаторій «Жовтень» та інші).

Напередодні професійного свята вітаємо колег з Днем працівника соціальної сфери! Бажаємо Вам міцного здоров’я і людського щастя, родинного благополуччя і достатку, злагоди, наснаги та терпіння у виконанні відповідального професійного обов’язку на благо розвитку нашої держави!

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, як невід’ємна частина соціальної сфери країни

Кожний рік, у першу неділю листопада, згідно з Указом Президента України від 13.04.1999 № 374/99 відзначається День працівника соціальної сфери.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) є невід’ємною частиною соціальної сфери країни, його працівники сумлінно виконують свої обов’язки з надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

У важкий для держави час, система соціального страхування з тимчасової втрати працездатності послідовно і впевнено здійснює надзвичайно важливе і відповідальне завдання – забезпечення підтримки в складні життєві часи найбільш активної, працездатної частини суспільства, тобто тих, хто створює матеріальні і нематеріальні блага, призначені для споживання суспільством в цілому.

Ця підтримка полягає в отриманні працюючими матеріального забезпечення внаслідок тимчасової непрацездатності пов’язаної з хворобою, вагітністю та пологами, необхідністю догляду за хворим, у разі смерті застрахованої особи, а також соціальних послуг у вигляді відновлювального санаторно–курортного лікування.

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду обслуговує страхувальників Прилуцького та Ічнянського районів. В дирекції працює 7 працівників, які щоденно забезпечують виконання одного з основних принципів соціального страхування – державну гарантію реалізації працюючими своїх прав. Станом на 1 жовтня 2016 року в дирекції на обліку перебуває 6194 страхувальників.

За 9 місяців підприємствами, установами і організаціями до дирекції надано 2489 заяв – розрахунків на фінансування матеріального забезпечення працюючих на загальну суму 13,8 млн. грн. у тому числі: по тимчасовій непрацездатності на 9,8 млн. грн., по догляду на 0,7 млн. грн., по вагітності та пологах на 3,3 млн. грн. та на поховання 0,06 млн. грн. (розмір цієї допомоги наразі складає 2200 грн.). Всі вони своєчасно профінансовані. Через лікувально-профілактичні заклади було проведено відновлювальне лікування 26 застрахованих осіб (в санаторіях ПрАТ «Трускавецькурорт», ПрАТ «Миргородкурорт», ДП «Клінічний санаторій «Карпати», ДП «Клінічний санаторій «Жовтень» та інші).

Напередодні професійного свята вітаємо колег з Днем працівника соціальної сфери! Бажаємо Вам міцного здоров’я і людського щастя, родинного благополуччя і достатку, злагоди, наснаги та терпіння у виконанні відповідального професійного обов’язку на благо розвитку нашої держави!

Підсумки роботи Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції за 9 місяців 2016 року

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція є одним із робочих органів Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд), що здійснює, зокрема, матеріальне забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам м. Прилуки, Прилуцького і Ічнянського районів. Станом на 1 жовтня в дирекції на обліку перебуває 6194 страхувальників.

За 9 місяців підприємствами, установами і організаціями до дирекції надано 2489 заяв – розрахунків на фінансування матеріального забезпечення працюючих на загальну суму 13,8 млн. грн. у тому числі: по тимчасовій непрацездатності на 9,8 млн. грн., по догляду на 0,7 млн. грн., по вагітності та пологах на 3,3 млн. грн. та на поховання 0,06 млн. грн. (розмір цієї допомоги наразі складає 2200 грн.). Усі вони профінансовані.

Одним із пріоритетних напрямів роботи є забезпечення застрахованих осіб путівками на реабілітаційне (відновлювальне) лікування на базі санаторно-курортних закладів, розташованих на територіях курортів державного та місцевого значення або в лікувально-оздоровчих місцевостях, після перенесених захворювань і травм, яке являє собою сукупність заходів, покликаних забезпечити особам з порушенням функцій (внаслідок хвороб, травм чи вроджених дефектів) їх повне або часткове відновлення, повернення втраченої трудової функції тощо. Проведено відновлювальне лікування 26 застрахованих осіб.

Даним питанням у співпраці з дирекцією займаються 4 лікувально-профілактичні заклади, а саме: Прилуцька центральна міська лікарня, Прилуцька та Ічнянські центральні районні лікарні та Прилуцька дитяча міська лікарня. За заявами лікувально-профілактичних закладів, застраховані особи, по безкоштовних путівках Фонду, мали змогу отримати відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторіїв України, а саме: ПрАТ «Трускавецькурорт», ПрАТ «Миргородкурорт», ДП «Клінічний санаторій «Карпати», ДП «Клінічний санаторій «Жовтень» та інші.

Здійснюється контроль за дотриманням порядку використання страхувальниками страхових коштів. Так, з метою перевірки правильності використання страхових коштів на підприємствах, установах та організаціях, а також фізичними особами, що використовують найману працю, спеціалістами дирекції проведено перевірки 122 страхувальників, з них у 42 виявлено порушення та застосовано фінансові санкції на суму 38,4 тис. грн.

Установлено, що найбільш розповсюдженими є наступні порушення: невірне визначення страхового стажу працівників і відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді; помилкове віднесення на рахунок коштів Фонду перших п’яти календарних днів, які роботодавець повинен оплатити за власний рахунок тощо.

У засобах масової інформації м. Прилуки, Прилуцького та Ічнянського районів опубліковано 69 матеріалів з актуальних питань роботи дирекції та роз'яснень діючого законодавства у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування.

За детальною інформацією звертайтеся за адресою: м. Прилуки, вул. Вокзальна, 46/1, або за телефонами 3-15-53, 3-21-94.

Страхувальники - звітуйте своєчасно!

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує про обов'язковість надання звітності за 9 місяців 2016 року за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Термін подачі з 1 по 20 жовтня поточного року!

Звіт не подається у разі:

- відсутності у страхувальника зобов'язання перед Фондом по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунках у звітному кварталі;

- наявності зобов'язання Фонду перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у звітному кварталі.

У разі виявлення помилки у звіті страхувальник має право до 20.10.2016 року повторно сформувати та подати звіт. Чинним вважається останній паперовий звіт.

Якщо застрахована особа втратила листок непрацездатності

До Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції звертаються голови комісій (уповноважені) із соціального страхування установ, товариств, організацій з проблемою щодо втрати листка непрацездатності застрахованою особою. Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 р. N 1105, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

У разі втрати листка непрацездатності за рішенням ЛКК лікувально-профілактичного закладу, в якому його видано, видається новий листок непрацездатності з позначкою "дублікат" на підставі довідки з місця роботи про те, що за період тимчасової непрацездатності виплата допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю не здійснювалась (відповідно до п. 1.14 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. N 455,.

Отже, якщо листок непрацездатності було втрачено, застрахованій особі необхідно звернутися до лікувального закладу, який його видавав, з довідкою з місця роботи про те, що за період тимчасової непрацездатності виплата допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю не здійснювалась, для отримання дубліката.

На підставі виданого листка непрацездатності з позначкою "дублікат" комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, установи, організації розглядає питання щодо призначення матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Щодо виправлень у листках непрацездатності

Від страхувальників надходять непоодинокі звернення щодо можливості призначення матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на підставі листків непрацездатності, які містять нерозбірливі записи чи виправлення.

Наприклад, у листку непрацездатності, наданому працівником на підприємство, в графі «стати до роботи», комісія із соціального страхування не може прочитати дату виходу працівника на роботу, оскільки дата написана не розбірливим почерком. Яке рішення у даному випадку повинна прийняти комісія? Відповідно до ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 1105 від 23.09.1999 р. підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Листок непрацездатності є бланком суворої звітності, форма якого затверджена Наказом Міністерства охорони здоров’я, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004р. №532/274/136-ос/1406 (далі-Інструкція №1406).

Оскільки, в листку непрацездатності дата у графі «стати до роботи» написана нерозбірливо та не є такою, яку можливо прочитати, то даний листок непрацездатності потрібно повернути до лікувального закладу для його виправлення. Згідно з наказом Міністерства фінансів України №88 від 24.05.1995р. «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» помилки, в первинних документах, облікових регістрах і звітах, що створені ручним способом, виправляються коректурним способом, тобто неправильний текст або цифри закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або цифри. Закреслення здійснюється однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлене.

Відповідно до п 4.5. Інструкції №1406 виправлення тексту підтверджується записом «Виправленому вірити», підписом лікаря та печаткою лікувального закладу «Для листків непрацездатності». Водночас наголошуємо, що на бланку листка непрацездатності дозволяється не більше двох виправлень.

Допомога на поховання

за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та оплата листка непрацездатності закритим датою дня смерті

Відповідно до статті 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі – Закон № 1105) одним із видів матеріального забезпечення, яке надається за рахунок коштів ФСС з ТВП, є допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

Статтею 27 Закону № 1105 передбачено, що допомога на поховання за рахунок коштів Фонду надається у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім'ї, які перебували на її утриманні:

– дружини (чоловіка);

– дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18-річного віку або старших цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та онуків – за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів із денною формою навчання – до 23 років;

– батька, матері;

– діда та баби за прямою лінією спорідненості.

Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім'ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо). Допомога надається застрахованій особі, члену її сім'ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Статтею 30 Закону № 1105 передбачено, що матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), призначаються та надаються за основним місцем роботи (крім допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомоги по вагітності та пологах, які надаються за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України). Тобто допомога на поховання надається лише за основним місцем роботи.

Допомога на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, надається в розмірі, що встановлюється правлінням Фонду, але не менше розміру прожиткового мінімуму, установленого законом (ст. 28 Закону № 1105). Відповідно до постанови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про встановлення розміру допомоги на поховання» від 16 листопада 2011 року № 55 з 1 січня 2012 року розмір допомоги на поховання становить 2200 грн. і станом на сьогодні не переглядався. Документи, на підставі яких виплачується допомога на поховання за рахунок коштів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності: – на поховання застрахованої особи (ч. 3 ст. 31 Закону № 1105) - свідоцтво про смерть, видане центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів громадянського стану, виконавчим органом сільської, селищної чи міської (крім міст обласного значення) ради, сім'ї померлого або особі, яка здійснила поховання; – на поховання члена сім'ї застрахованої особи (ч. 4 ст. 31 Закону № 1105) - свідоцтво про смерть, видане центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів громадянського стану, виконавчим органом сільської, селищної чи міської (крім міст обласного значення) ради, та довідка з місця проживання про перебування померлого члена сім'ї на утриманні застрахованої особи. Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності листом від 13 травня 2015 року № 5.2-32-841 роз'яснює, що з метою уникнення подвійної виплати допомоги на поховання застрахованої особи також треба надати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть.

Згідно з частиною 3 статті 32 Закону № 1105 допомога на поховання призначається не пізніше дня, що настає за днем звернення, і виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від. Згідно з частиною 4 статті 32 Закону № 1105 призначене, але не одержане у зв'язку зі смертю застрахованої особи матеріальне забезпечення виплачується членам сім'ї, які проживали разом із нею, або спадкоємцям.

Призначене, але не одержане застрахованою особою своєчасно матеріальне забезпечення виплачується за минулий час у розмірі, встановленому на час настання страхового випадку. Суми матеріального забезпечення, не одержані з вини органу, що призначає матеріальне забезпечення, виплачуються застрахованій особі за минулий час із дотриманням вимог законодавства про індексацію грошових доходів населення.

Частиною 5 статті 32 Закону № 1105 передбачено граничні строки набуття права на матеріальне забезпечення, визначене статтею 20 цього Закону, у т. ч. на допомогу на поховання. Так, матеріальне забезпечення виплачується, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців із дня смерті застрахованої особи або члена сім'ї, який перебував на її утриманні. Ця норма діє з 1 січня 2015 року незалежно від дати настання страхового випадку.

Слід зазначити, що дванадцятимісячний період відліковується з дня смерті застрахованої особи або члена сім'ї, який перебував на її утриманні, зазначеного у свідоцтві про смерть, від першого числа місяця, наступного за тим, у якому настала відповідна подія (смерть застрахованої особи або члена сім'ї, який перебував на її утриманні). Для обчислення періоду 12 календарних місяців беруть цілі місяці з 1 по 31 (30 або 28 (29) – для лютого) число, про що роз’яснено у листі Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 17 січня 2015 року № 2.4-17-92.

Рекомендації по заповненню звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП та роз'яснення щодо виправлення помилок, допущених в попередні звітні періоди (додається)

Страховий стаж та допомога по тимчасовій непрацездатності (додається)

Права та обов'язки комісії (уповноваженого) із соціального страхування (додається)

Про порядок заповнення листків непрацездатності (додається)

Страхувальники - звітуйте своєчасно!

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує про обов'язковість надання звітності за І квартал 2016 рік за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Термін подачі з 1 по 20 квітня поточного року!

Звіт не подається у разі:

- відсутності у страхувальника зобов'язання перед Фондом по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунках у звітному кварталі;

- наявності зобов'язання Фонду перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у звітному кварталі.

У разі виявлення помилки у звіті страхувальник має право до 20.04.2016 року повторно сформувати та подати звіт. Чинним вважається останній паперовий звіт.

Роз'яснення щодо оплати листка непрацездатності (додається)

Про страховий стаж для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності (додається)

Про відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів (додається)

Підсумки роботи Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції за 2015 рік

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція є одним із робочих органів Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що здійснює, зокрема, матеріальне забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам м. Прилуки, Прилуцького та Ічнянського районів.

Станом на 1 січня поточного року в Прилуцькій міжрайонні виконавчій дирекції на обліку перебуває 2825 страхувальників, в тому числі 25 осіб, що уклали договори про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

За 2015 рік підприємствами, установами і організаціями до Прилуцької міжрайонної виконавчої дирекції надано 2854 заяв – розрахунків на фінансування матеріального забезпечення працюючих на загальну суму 15,8 млн. грн. Одним із пріоритетних напрямів роботи дирекції є забезпечення застрахованих осіб путівками на реабілітаційне (відновлювальне) лікування на базі санаторно-курортних закладів, розташованих на територіях курортів державного та місцевого значення або в лікувально-оздоровчих місцевостях, після перенесених захворювань і травм, яке являє собою сукупність заходів, покликаних забезпечити особам з порушенням функцій (внаслідок хвороб, травм чи вроджених дефектів) їх повне або часткове відновлення, повернення втраченої трудової функції тощо.

Упродовж 2015 року лікувально-профілактичними закладами було проведено відновлювальне лікування 29 застрахованих осіб. Даним питанням у співпраці з Прилуцькою міжрайонною виконавчою дирекцією займаються 4 лікувально-профілактичні заклади, а саме: Прилуцька центральна міська лікарня, Прилуцька центральна районна лікарня, Ічнянська центральна районна лікарня та Прилуцька дитяча міська лікарня. За заявами лікувально-профілактичних закладів, застраховані особи мали змогу отримати відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторіїв України, а саме: ПрАТ «Трускавецькурорт», ПрАТ «Миргородкурорт», ДП «Клінічний санаторій «Карпати», ДП «Клінічний санаторій «Хмільник» та інші.

Також дирекція здійснює контроль за дотриманням порядку використання страхувальником страхових коштів. Так, з метою перевірки правильності використання страхових коштів на підприємствах, установах та організаціях, а також фізичними особами, що використовують найману працю, за 2015 рік спеціалістами дирекції проведено перевірки 99 страхувальників, з них у 37 виявлено порушення та застосовано фінансові санкції на суму 26 тис. грн.

Зокрема, перевірками встановлено, що найбільш розповсюдженими є наступні порушення: невірне визначення страхового стажу працівників і відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді; помилкове віднесення на рахунок коштів Фонду перших п’яти календарних днів, які роботодавець повинен оплатити за власний рахунок тощо.

Стосовно появи у медіа просторі м. Прилуки, Прилуцького та Ічнянського районів, слід сказати, що виконавчою дирекцією опубліковано 99 матеріалів з актуальних питань роботи.

За детальною інформацією звертайтеся за адресою: м. Прилуки, вул. Вокзальна, 46/1, або за телефонами 3-15-53, 3-21-94.

Страхувальники - звітуйте своєчасно!

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує про обов'язковість надання звітності за 2015 рік за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Термін подачі з 1 по 20 січня поточного року!

Звіт не подається у разі: - відсутності у страхувальника зобов'язання перед Фондом по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунках у звітному кварталі; - наявності зобов'язання Фонду перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів по субрахунках, на яких ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у звітному кварталі.

У разі виявлення помилки у звіті страхувальник має право до 20.01.2016 року повторно сформувати та подати звіт. Чинним вважається останній паперовий звіт.

Пам’ятка страхувальнику (додається)

Про перерахування коштів станом на 25 листопада 2015 року

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє, що станом на 25.11.2015 року проведено фінансування допомог по тимчасовій непрацездатності, по вагітності і пологах та на поховання по заявах-розрахунках, які подані страхувальниками до дирекції по 20.11.2015р. (включно).

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція звертається з проханням:

- з метою своєчасної виплати матеріального забезпечення підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам-підприємцям надати платіжні доручення до банківських установ для зарахування коштів на карткові рахунки застрахованих осіб;

- бюджетним установам повідомляти дирекцію про дату їх зарахування органами Державної казначейської служби.

Разом з тим повідомляємо, що не пізніше 24 грудня 2015 року просимо надати заяви-розрахунки з максимальним включенням до них витрат по листках непрацездатності та проведення роз’яснювальної роботи із застрахованими особами з питань надання лікарняних листків комісії (уповноваженому) із соціального страхування з дня відновлення працездатності та початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами аби профінансувати їх до 31 грудня 2015 року.

Обчислення середньої заробітної плати (доходу) за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування

Затверджені приклади

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє, що Міністерство соціальної політики України наказом від 21.10.2015 № 1022 затвердило приклади обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Зазначеним наказом наведені приклади розділено на три розділи.

У першому розділі розглянуто приклади для розрахунку виплат за страхуванням на випадок безробіття. Тут, зокрема, зазначено приклади розрахунку допомоги по безробіттю:

- внутрішньо переміщеній особі, останнє місце роботи, якої знаходиться на тимчасово окупованій території України, та в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутня інформація про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- особі, яка до реєстрації в службі зайнятості виконувала роботи (надавала послуги) за цивільно-правовими договорами;

- особі, яка перед звільненням з останнього місця роботи перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- особі, яка до реєстрації в службі зайнятості проходила військову службу.

У другому розділі наведено приклади для розрахунку виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. В розділі, зокрема, наведено приклади визначення розрахункового періоду, а також суми щомісячної страхової виплати при різних відсотках втрати професійної працездатності.

У третьому розділі наведено приклади для розрахунку виплат для призначення допомоги по вагітності та пологах, допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця. Наведено, зокрема, приклади визначення розрахункового періоду для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства та для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності в залежності від дати прийняття на роботу та дати настання страхового випадку.

Прилуцька МВД ЧОВ ФСС з ТВП

Допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам після демобілізації

Прилуцька МРВД ЧОВ ФСС з ТВП повідомляє, що постановою КМУ від 26.06.2015 № 439 затверджена нова редакція Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

 

Відповідно до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001  № 1266 із змінами (далі - Порядок), середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок, на кількість календарних днів зайнятості (періоду перебування у трудових відносинах) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Згідно Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням поважними причинами є: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Період коли працівник був призваний на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період та за ним зберігався середній заробіток, з якого не утримувався єдиний внесок, можна вважати також періодом, не відпрацьованим з поважної причини. Тому, ці місяці та дні виключаються та розрахунок допомоги здійснюється із заробітної плати за відпрацьований час.

Якщо у всіх місяцях розрахункового періоду застрахована особа не працювала із зазначеної причини, у такому випадку може бути застосовано пункт 28 Порядку. А саме, розрахунок допомоги проводиться   виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку. У разі відсутності ставки (окладу) - з розміру мінімальної заробітної плати (або її частини), яка встановлена законом на день настання страхового випадку.

Прилуцька МВД ЧОВ ФСС з ТВП

Умови надання і тривалість виплати допомоги по вагітності та пологах

Прилуцька МВД ЧОВ ФСС з ТВП інформує страхувальників про умови надання і тривалість виплати допомоги по вагітності та пологах відповідно до ст..25 Закону України "Про загальнообов’язкове соціальне страхування" № 1105-XIV, а саме:

1. Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1 - 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 - після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

2. Допомога по вагітності та пологах виплачується застрахованій особі, яка усиновила дитину протягом двох місяців з дня її народження, зазначеного у свідоцтві про народження, за період з дня усиновлення і до закінчення 56 календарних днів (70 календарних днів у разі одночасного усиновлення двох і більше дітей, 90 календарних днів - для жінок, віднесених до 1 - 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи).

3. У разі надання застрахованій особі відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами у період її тимчасової непрацездатності листок непрацездатності по тимчасовій непрацездатності закривається і з дня настання цієї відпустки видається інший листок непрацездатності. Кожен із зазначених листків оплачується за відповідними нормами цього Закону.

У разі надання застрахованій особі відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами у період простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи, щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, додаткової відпустки у зв'язку з навчанням, творчої відпустки допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами.

За період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Прилуцька МВД ЧОВ ФСС з ТВП

Інформація щодо перерахування коштів

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє, що станом на 21 квітня 2015 року було проведено фінансування допомог по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах і на поховання по заявах-розрахунках наданих з 09.04.2015року по 15.04.2015року (включно).

Прилуцька міжрайонна виконавча дирекція обласного відділення Фонду звертається з проханням:

з метою своєчасної виплати матеріального забезпечення підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам-підприємцям надати платіжні доручення до банківських установ для зарахування коштів на карткові рахунки застрахованих осіб;

бюджетним установам повідомляти дирекцію про дату їх зарахування  органами Державної казначейської служби.

Прилуцька МВД ЧОВ ФСС з ТВП

Переглядів:3138