Відбулася година «Доба Гетьманату»

2018 року в Україні відзначають 100-річчя гетьманської держави Павла Скоропадського та 145-річчя з дня його народження. З нагоди цих поважних дат в приміщенні музею для учнів 9 класу школи №7 відбулася краєзнавча година «Доба Гетьманату», на якій різнобічно було висвітлено постать гетьмана України Павла Петровича Скоропадського як особистості так і державного, громадського та військового діяча.

Захід розпочався розповіддю про рід Скоропадських та його видатних представників. Більш детально ведуча зупинилась на дитячих та юнацьких рокам майбутнього гетьмана, а також його військово-політичній кар’єрі. Досить цікавим та інформаційно ґрунтовним став відеофільм про успіхи та невдачі гетьманського режиму в Україні, який присутні залюбки переглядали та коментували. Важливим доповненням до відеоматеріалу стала розповідь ведучої про вплив гетьманського режиму на стан справ на території Прилуччини та перегляд оригінальних музейних предметів тих часів. Чимало цікавого присутні довідались й про роки перебування гетьмана в еміграції, його особисте життя та нащадків.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник музею І.В. Біленко


Відбувся інформаційний серпантин до Дня Європи «Невідома Європа»

Сьогодні, 17 травня, у МЦБ ім. Л.Забашти відбувся інформаційний серпантин до Дня Європи «Невідома Європа». У ході заходу бібліотекар розповіла молодіжній аудиторії про історію початку відзначення Дня Європи в Україні, наголосила на ролі та значимості консолідації українських автентичних традицій з європейськими цінностями. Гості книгозбірні здійснили уявну подорож: Німеччиною, Францією, Італією та іншими європейськими країнами. Віртуально ознайомилися з архітектурними перлинами Європи та невідомими для пересічних українців традиціями європейців.

Директор книгозбірні Зубко Л. І. підкреслила важливість консолідації українства у контексті людських цінностей разом з європейськими націями, а також звернулася до усіх учасників заходу із закликом бути патріотами своєї держави, цінувати власну історію та культуру і запозичувати лише найкращі здобутки європейської спільноти.

День вишиванки

Щороку у третій четвер травня мільйони людей не тільки в Україні, але й по всьому світу одягають традиційні українські сорочки, аби відсвяткувати День вишиванки.

Сьогодні, 17 травня, працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. П. Білецького-Носенка разом із учнями 3-А класу ЗОШ №7 долучилися до всеукраїнської акції.

У цей день діти ознайомилися із особливостями вишивання у кожному регіоні України. Свої знання вони закріпили, створюючи пазл «Україна вишивана».

Вишивка це - поезія вишита нитками. Про неї написано чимало пісень, віршів, вона згадується у літературних творах українських письменників. Найулюбленіші вірші діти підготували та прочитали в бібліотеці.

Завершилося свято флеш – мобом «Вишиванка єднає Україну».

Фото

За інф.Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. П. Білецького-Носенка



До Дня вишиванки Прилуцька міська центральна бібліотека імені Любові Забашти запропонувала містянам розгорнуту вуличну книжкову виставку. «Вишиванко, моя вишиванко!».

На виставці представлено літературу про українську вишивку, про український національний одяг, про види вишиванок у різних регіонах України.

Виставку доповнила колекція чоловічих вишиванок із сімейного архіву прилуцької майстрині Ірини Радченко.

Присутні дізнались про історію виникнення свята та його святкування у різних країнах світу, про різноманітні орнаменти на українській сорочці та її магічну силу, як українського оберегу.

Фото

Прилуцька міська центральна бібліотека імені Любові Забашти


Відбулася презентація книги Надії Маринохи-Стеценко «…На побачення з долею»

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 16 травня відбулася презентація книги Надії Маринохи-Стеценко «…На побачення з долею». Протягом зустрічі йшла розмова із авторкою книги про її шлях до читача та перші читацькі відгуки. Щоб книга дійшла до читача посприяла ГО «Українська Громадська Рада», зокрема голова правління Української Громадської Ради Юлія Капран, яка через скайп-діалог привітала Надію із виходом книги.

Член Спілок письменників України і Білорусі Лілія Черненко, яка допомагала редагувати книгу, зробила аналіз збірки і відмітила, що проза Надії Маринохи є професійною і довершеною, яка знайде своїх поціновувачів у різних куточках України.

Молоду письменницю привітали

начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, директор міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Людмила Зубко, директор Прилуцької районної ЦБС Валентина Тарасенко, а також герої окремих журналістських інтерв’ю, які увійшли в збірку: поетеса Ніна Заболотна, художниця Ірина Хауха, еколог Юрій Скиба.

На заході прозвучали окремі уривки із книги у виконанні керівника Зразкової театральної студії «Казкар» Юлії Сікалової, студентів Прилуцького агроколеджу Валерія Сокола та Альбіни Бірюкової.

Музичний супровід літературного вечора забезпечили солістка районного Будинку культури Наталія Вовк та керівник Народного естрадного оркестру Олександр Ярмощенко.


Відбулися книжкові євромандри «По мапі з героями книг»

Уся європейська спільнота України 19 травня відзначає чудове весняне свято – День Європи. У цей день ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію, і що найголовніше – з оптимізмом дивимося у наше майбутнє, майбутнє разом з Європейським союзом.

У Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. П. Білецького-Носенка 15 травня відбулися книжкові євромандри «По мапі з героями книг». Учні 7 класу ЗОШ №7 згадали історію утворення ЄС та більш детально обговорили загальні атрибути спільноти.

Кожевнікова Л.О. координатор пункту європейської інформації, який діє на базі дитячої книгозбірні, розповіла про його діяльність та запросила у віртуальну подорож країнами-учасницями ЄС. За свої знання про Європу найбільш активні учасники отримали заохочувальні призи.

Ведуча заходу Оксана Проценко запросила учнів у «Літературну мандрівку Європою», під час якої учням випала нагода познайомитися з найвизначнішими книжковими хітами європейської культури. Найбільше зацікавили присутніх розповіді про Дж. Вілсон (Англія), Б. Космовську (Польща) та С. Гридіна (Україна). Це сучасні відомі письменники, які пишуть для підлітків і про підлітків, говорячи на сторінках своїх книг про болючі речі, які торкаються саме цієї вікової категорії дітей.

А фотографії на згадку з символами ЄС та України, як не лише згадка на пам’ять, а й символ того, що Україна – частина Європи, якою молоде покоління пишається.



Відбулося відкриття фотодокументальної виставки «Друга світова – погляд через роки»

Усе далі відходять грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про подвиг українського народу.

У приміщенні філіалу ім. О. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова 8 травня 2018 року відбулося відкриття фотодокументальної виставки «Друга світова - погляд через роки».

Фотодокументальні матеріали представлені на виставці не залишають байдужими відвідувачів, особливий інтерес викликали матеріали місцевої газети «Вісті Прилуччини» за окупаційний період 1941-1943 років, в яких розповідається про життя міста в ці роки (створення органів «нової адміністрації», відновлення після руйнації шляхів, промислових підприємств, проведення церковних богослужінь, порядок проведення занять у школах, відкриття нових закладів освіти та робота медичних закладів), але поруч з цим «райським життям» не можливо не згадати і про трагічні сторінки праці «нової адміністрації» (розстріли, арешти мирного населення). Особливу сторінку літопису Другої світової війни відкривають нам і фронтові листи наших прилучан, які теж були представлені на виставці.

Ці документи, які висвітлюють духовний стан людини в важких умовах війни і які неможливо читати без хвилювання. Також під час перегляду присутні мали можливість побачити і деякі речі, що були у користуванні радянських та німецьких воїнів.

Відповідальна за проведення виставки завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

Переглядів: