«Україна крізь віки: минувшина і сьогодення»

Учора, 22 серпня, у МЦБ ім. Л. Забашти відбулося засідання круглого столу з нагоди Дня Незалежності України «Україна крізь віки: минувшина і сьогодення». У ході заходу гості книгозбірні: історики, педагоги, представники міської влади та політичних партій — висловили свої думки з приводу шляху українського народу до створення вільної самостійної держави, а також розглянули можливі варіанти наріжних проблем сьогодення.

Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України НДУ ім. Миколи Гоголя Євген Луняк  проаналізував особливості розвитку української нації з точки зору геополітичних умов, наголосив на важливості процесу самоідентифікації українства в умовах ХХІ століття, підкреслив важливість залучення молоді до вирішення серйозних проблем, що існують нині у нашій державі.

Викладач суспільних дисциплін Прилуцького агроколеджу Ольга Чернікова розповіла про перші кроки України, як самостійної держави у розрізі економічних, соціальних реформ, а також про ті проблеми з якими зіткнулися перші українські уряди на шляху до змін. Пані Ольга наголосила, що у 1991 році Україна опинилася у ситуації, коли старі економічні зв’язки були розірвані, а нові ще не сформувалися.

Юлія Потіпака – представниця ГО «Українська громадська рада» розповіла про реальні проблеми, із якими стикається молодь у реалізації своїх ідей, задумів, планів.

Громадська діячка Ольга Костюк підкреслила, що в українському суспільстві зараз дуже багато протиріч, а для того, щоб їх ліквідуватися треба об’єднатися і бути готовими до змін.

Сергій Цибенко – учасник АТО, громадський активіст змусив усіх учасників круглого столу задуматися над героїчним подвигом воїнів, що боронять рідну землю на Сході.

Володимир Мазуренко, депутат Прилуцької міської ради від ВО «Батьківщина» проаналізував депутатську діяльність у сфері благоустрою міста та залучення до життя суспільства молоді.

Заступник голови Ради ветеранів Прилук Анатолій Лісовецький поділився із присутніми власним життєвим досвідом, пов’язаним із боротьбою України за Незалежність.

Юрій Щербина депутат міської ради від ВО «Свобода» навів приклади пасивності українського суспільства у розбудові власної самостійної держави.

Яценко Євгеній - депутат Прилуцької міської ради висловив власну думку щодо історичного минулого України та наголосив на важливості змін для ефективної зміни застарілої свідомості громадян.


«Моя Україна квітуча і сильна»

21 серпня у читальній залі міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулось відкриття персональної виставки художниці із Білої Церкви Тетяни Фокіної «Моя Україна квітуча і сильна». Виставка має українську тематику, адже приурочена Дню Незалежності України.

В експозиції українські пейзажі та квіти України. Тетяна Миколаївна за фахом економіст, але протягом останніх п’ятнадцяти років презентує себе як художниця. У мистецькому доробку уже має до пятисот робіт, а за плечима тридцять дві виставки у різних куточках України.

На зустрічі жінка розповіла про свій шлях до улюбленої справи, висловила свою позицію до теми українства в мистецтві. Присутні в залі прилуцькі художники Олег Чучупа, Петро Бойко, Семен Кантур, Анатолій Риженко, Євген Постульга підтримали художницю-аматорку та побажали вдалих робіт і сміливих починань.

Споглядання робіт мисткині надихнуло присутніх в залі місцевих поетів Ніну Заболотну та Світлану Коробову на читання власних поезій, користувачі бібліотеки Ольга Середа, Лідія Скотнікова та ін. читали поезії про квіти Ліни Костенко.

Директор бібліотеки Людмила Зубко подякувала художниці за можливість доторкнутись до самобутнього мистецтва пензля, палітру кольорів і оптимізм та привітала присутніх із національними


Відбувся мітингу з ушанування пам’яті ідеологів української незалежності Миколи

Сьогодні, 22 серпня, біля будівлі гімназії №1 відбувся мітинг на честь справжніх борців за незалежність України Миколу Міхновського та Андрія Лівицького - героїв ХХ століття, видатних особистостей у літописі історії нашої держави.

Долі цих двох прогресивних людей перетнулися у Прилуцькій чоловічій гімназії, а згодом, у роки Української революції, вони стали вояками на одному полі битви за незалежність української держави від більшовицького гніту.

Фотозвіт


Відбулося відкриття виставки «100 років боротьби: Українська революції 1917-1921 років»

9 серпня у виставковому залі музею відбулося відкриття виставки «100 років боротьби: Українська революції 1917-1921 років», підготована інститутом національної пам’яті.

Виставка, що складається з двадцять одного банеру, розповідає історії провідників революційного руху та детально висвітлює різні аспекти творення Української державності 1917-1921 років. У підготовці було використано більш ніж 250 унікальних документів та фотографій.

Завдання виставки - продемонструвати перебіг Української революції, визрівання політичної еліти та суспільства від ідей автономії до цілковитої незалежності, та головне до готовності захищати цю незалежність із зброєю в руках. Українська революція 1917-1921 років один із найважливіших для нас уроків історії, який демонструє жертовність українців у боротьбі за свободу, а разом з тим застерігає як дорого може коштувати незгода між ними.

Виставка триватиме до 6 вересня 2018 року.

Переглядів: