«Злочин без строку давності»

Відповідно до Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років» та з метою привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії нашої держави, відродженні національної пам’яті, утвердженні нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства, протягом року в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій. З нагоди цієї дати в приміщенні музею пройшла година пам'яті «Злочин без строку давності».

Запрошені на захід учні 10 класу гімназії №1 ім. Г.Вороного мали змогу дізнатись про причини та перебіг політичних репресій 1937-1938 років в Україні, а також про жертви Великого терору на Прилуччині. Досить цікавою була розповідь Гонзура Олександра Івановича, який поділився своїми спогадами про одного з представників свого роду, який зазнав репресій у 1937 році.

На завершення заходу присутні вшанували пам'ять жертв репресій хвилиною мовчання.

Відповідальна за захід: І.В.Біленко


«Знай свої права»

У рамках реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право» у читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 28 листопада відбулася бліц-вікторина «Знай свої права».

У ході заходу студентська молодь ознайомилась із історією виникнення прав людини у цивілізаційному контексті, дізналася про еволюцію світоглядного розуміння прав людини із формаційним розвитком людства, а також переглянула презентаційний матеріал на вказану тематику.

Бойко Юлія Віталіївна - начальник відділу правової інформації та консультацій Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Приходько Олена Сергіївна - начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у режимі скайп-діалогу дали відповіді на питання студентської молоді з приводу прав та обов’язків людини та громадянина, міжнародних правових документів про права людини, права дитини, гарантії конституційних прав і свобод людини і громадянина в Україні, а також розглянули, якими нормативно-правовими актами унормовані питання громадянства в Україні. Кожна проблема була представлена ними у вигляді окремих ситуацій, ілюстрована цікавими фактами та прикладами.

Цікаві питання у формі вікторини допомогли молодим людям закріпити свої знання у межах даної теми та зрозуміти, що добробут держави залежить від консолідації нації як єдиного цілого.


«Перший крок до зірок»


У залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького 24 листопада 2018 року відбувся концерт учнів молодших класів відділу народних інструментів «Перший крок до зірок».

Юні артисти показали всі свої здібності, які набули за весь період навчання. Ці виступи стали справжніми подарунками для всіх присутніх. Сценарій концерту включав цікаві конкурси, в яких приймали участь не тільки учні, але і їх батьки.

Школа постійно знаходиться у творчому пошуку, відкриває нові обрії популяризації музичного мистецтва. І це є позитивним прикладом для малюків, які щойно переступили поріг нашої школи.

У цей день в залі музичної школи, вщент заповненого гостями, лунали оплески та привітання, сяяли щирі посмішки та блищали сльози гордості за своїх дітей.



Прилучани вшановують пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні

Роковини Голодомору…. Чорна сторінка, де кожен рядок сповнений болю, сліз, нелюдських страждань та поневірянь… Масштабна помста кривавого, людоненависницького режиму за прагнення українців бути вільними у власній незалежній державі.

Четверта субота листопада в Україні визнана Днем пам’яті жертв голодоморів. Щорічно, в цей день проводиться всеукраїнська акція «Запали свічку». Ми повинні запалити свічки на місцях поховань жертв голодоморів, у підніжжя пам’ятників, встановлених в їхню честь, на вікнах наших осель. Саме 24 листопада о 16:00 на Соборній площі м. Прилуки було проведено мітинг-реквієм до 85-ї річниці Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

Це наш обов’язок перед мертвими і ненародженими. Свічки горітимуть, зігріваючи душі тих, кого в 33-му не відспівували, не оплакували, не провели, не поминали.

Ми вдячні всім, хто прийшов аби вклонитися багатомільйонним жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні. Вічна їм пам'ять.



«Жнива скорботи»

У МЦБ ім. Л. Забашти 22 листопада відбулася інформаційна година до 85-ї річниці Голодомору в Україні «Жнива скорботи». У ході заходу молодіжна аудиторія ознайомилася з передумовами та причинами геноциду українського народу, суспільним резонансом, спричиненим у світі трагедією у той час і сьогодні.

Викладач історії Прилуцького професійного ліцею Юлія Забейда ознайомила присутніх із хронологією Голодомору на Прилуччині, а відомий прилуцький краєзнавець Анатолій Риженко поділився з молоддю своїми дослідницькими напрацюваннями у контексті вивчення «білих плям» геноциду української нації. До уваги гостей книгозбірні була запропонована підбірка відеоматеріалів на вказану тематику та цікавий презентаційний матеріал.

Директор книгозбірні Людмила Зубко звернулася до молодіжної аудиторії із закликом бути небайдужими до чужого горя, підкреслила, що у сучасному світі дуже важливо мати свою думку і вміти її відстоювати задля щасливого майбутнього наступних поколінь. Крім того пані Людмила поділилася найсокровеннішим: її тато народився у розпал голоду, його життя було під загрозою, але любов батьків і потужні надзусилля знайти хоч якісь харчі для родини, врятували його. Директорка підкреслила: «Біль народу струмує нашими венами, він є невід’ємною часткою наших клітин і передається від матері до дитини від покоління до покоління. Якщо ми зможемо зробити висновки з ляпасів історії, ніяка сила не зможе нас подолати…».


«В боротьбі за Україну»

Однією з доленосних подій в житті нашої країни є Революція гідності, що кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян – справжніх патріотів Батьківщини.

Українці подали історичний приклад того, як солідарність, братерство і взаємоповага між сотнями тисяч людей згуртовує їх довкола спільної мети. Український народ відчув потребу в єднанні, повірив у своє майбутнє і довів, що у нації, яка вийшла на Майдан і заявила, що спроможна захистити свої свободи є велике серце і високий дух.

З нагоди п’ятої річниці Революції гідності в приміщенні музею відбулась краєзнавча година «В боротьбі за Україну». Запрошені на захід учні школи №13 дізнались про причини виникнення Революції гідності, перебіг подій на Євромайдані та особисто поспілкувались із безпосереднім учасником революції Дорошенком Григорієм Івановичем. Окрім того, присутнім випала нагода потримати в руках справжні речі протестувальників: шит, каску, бруківку тощо.

Відповідальна за захід: І.В. Біленко


«УПА – відповідь нескореного народу»

«Без власної держави, без визволення і без

визвольної боротьби за Україну не можемо мати ані

свободи, ані добробуту, ані демократії!»

Степан Бандера.

У роки Другої світової війни в багатьох європейських країнах, державне існування яких було під смертельною загрозою, народився Рух опору. Діяв такий Рух і на теренах України. Ім’я йому – Українська повстанська Армія, яка стала гордістю українського народу.

14 листопада 2018 року у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова була відкрита фотодокументальна виставка – «УПА – відповідь нескореного народу», створена Українським інститутом національної пам’яті за участі Центру досліджень визвольного руху, Галузевим державним архівом Служби безпеки України в рамках відзначення 75-річчя створення Української повстанської армії (УПА). Запрошені на відкриття студенти Прилуцького агроколеджу, викладачі з зацікавленням слухали розповідь зав. філіалу Іващенко Т.О про боротьбу Організації українських націоналістів та Української повстанської армії з нацистським і комуністичним тоталітарними режимами під час Другої світової війни та повоєнний час, самостійно знайомились з матеріалами інформаційних стендів.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.


«Міккі Маус запрошує на День народження»

Мультфільми - важлива частина дитинства. Вони допомагають дітям пізнавати світ, розвивають творчість та уяву, виховують дружелюбність. А відомий в усьому світі Міккі Маус - це не просто мишеня, це - друг дітей багатьох поколінь, мультперсонаж, який об’єднує батьків і дітей. І саме цьому персонажу в листопаді 2018 року виконується 90 років. Читачі Прилуцької міської бібліотеки для дітей не могли не долучитися то такої цікавої дати. Тож 15 листопада учні молодших класів завітали до читальної зали на бібліотечний балаганчик під назвою «Міккі Маус запрошує на День народження».

Головний бібліотекар Наталія Сич розпочала зустріч відео-презентацією «Волт Дісней і його історія успіху», під час якої малеча згадувала книги, з яких дізнавалась про героїв У. Діснея.

А потім розпочалось справжнє святкування Дня народження. Після уроків в школі діти із задоволенням брали участь у різноманітних конкурсах, відгадували загадки, плели імпровізовану косу як у героїнь українських народних казок, та ін.

Приємною несподіванкою для гостей бібліотеки було частування у «Candy Bar», організаторами якого виступили бібліотекарі, а наповнив бар друг маленьких читачів приватний підприємець Сергій Жданов. На згадку про цей день малеча із задоволенням робила фото біля чудової фотозони, яку люб’язно надала Яна Власенко - людина, яка любить дарувати людям радість і свято.


«Батурин, кров’ю политий»

У читальній залі МЦБ ім. Л. Забашти 2 листопада відбувся скайп-урок із Національним історико-культурним заповідником «Гетьманська столиця» до 310-річчя Батуринської трагедії «Батурин, кров’ю политий». Молодіжна аудиторія поспілкувалася із науковим співробітником відділу археології Національного історико-культурного заповіднику «Гетьманська столиця» Солдатовою Каріною Олександрівною та завідувачкою відділу історії гетьманства Хармак Мариною Миколаївною.

Гості книгозбірні дізналися про історію гетьманської столиці у контексті зміни політичних орієнтирів гетьмана Івана Мазепи та його найближчого оточення, а також побачили ретроспективу розвитку подій трагедії з наукової точки зору. Жива, ілюстрована фактами, розповідь науковців, справила емоційно сильне враження на учнів Прилуцького професійного ліцею.
Наукові співробітники історико-культурного заповіднику розповіли про нові археологічні знахідки періоду Батуринської трагедії, які ще раз підтверджують жахливість подій 310-річної давнини.

Директор книгозбірні Людмила Зубко наголосила на ролі і значимості збереження історичної пам’яті на фоні передачі життєвого досвіду від покоління до покоління і ще раз підкреслила важливість єдності та консолідації українства у сучасних умовах.



«Акорди мудрості у книзі»

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 1 листопада відбулася літературна зустріч з українським журналістом, просвітянином, членом Національної спілки журналістів України та засновником і головним редактором Чернігівської обласної газети «Світ-інфо» Петром Антоненком «Акорди мудрості у книзі». Усі поціновучі мистецтва слова змогли поспілкуватися із талановитим літератором та журналістом, поставити запитання та послухати твори, зачитані автором. Сучасні українські одновірші, поезії, новели доторкнулися до сердець учасників заходу. Історія самого життя зачарувала книголюбів, а мелодії осінніх пісень під романтичну гітару, змусили книголюбів поринути у світ власних мрій та переживань.

Директор книгозбірні Людмила Зубко наголосила на значимості літератури у житті сучасної людини, підкреслила виняткову унікальність творчості Петра Яковича у контексті новітніх тенденцій мистецтва слова.

Переглядів:1916