Олександр Забарний переможець літературно-мистецької премії імені Любові Забашти

У міській центральній бібліотеці 27 лютого відбулось вручення літературно-мистецької премії імені Любові Забашти «Квіт папороті»-2018.

Захід розпочався літературною композицією «Любов Забашта очима сучасників», яку підготували учні гімн. №1 ім. Г. Вороного.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко привітала всіх учасників конкурсу і подякувала за роботу із літературним словом. «Не кожен початківець слова може сміливо заявити про себе, - наголосила вона у виступі, - але міська премія дає можливість спробувати. Тому всі учасники конкурсу відмічені дипломами».

Голова журі премії, член Спілок письменників України і Білорусії Лілія Черненко оголосила список журі конкурсу та розповіла про роботи конкурсантів. Щоб не знецінювалась премія і зберігався дух конкуренції члени журі вирішили І і ІІ премію не присуджувати. Дипломантом ІІІ ступеня стала вихованка районного Будинку школяра Єлизавета Москаленко, за підбірку поезій та прозових творів.

За багаторічну дослідницьку діяльність та збереження культурно-історичної спадщини Прилуцького краю дипломом міської літературно-мистецької ім. Л. Забашти «Квіт папороті»-2018 та грошовою винагородою у сумі 1000 грн. нагороджено Анатолія Григоровича Риженка, за публіцистичні дописи про відомих особистостей краю.

Самобутність, колорит і автентичність слова члени журі відмітили у поетичному доробку «Було колись, було…» Анатолія Логвиненка, Тому автора було відмічено дипломом міської ради та грошовою винагородою у сумі 1500 грн.

Цьогорічним лауреатом премії став літературознавець, поет, прозаїк, драматург, член НСПУ та НСЖУ письменників України, кандидат педагогічних наук, доцент, лауреат багатьох престижних премій Олександр Забарний, за книгу «Обриси на серці». Олександр Вадимович у своєму виступі наголосив, що премія «Квіт папороті» дуже важлива для нього. Він береже в пам’яті образ Любові Забашти, коли вона приїжджала у школу №4, де він навчався, це повага земляків до нього і визнання його творчості.

Творчим дарунком для переможця став уривок із ліричної драми Олександра Забарного «Грішниця» у виконанні акторів народного аматорський театру «Рампа» (керівник - Заслужений працівник культури України Анатолій Кизим).

Музичним обрамленням свята слова стали музичні вітання від ансамблю «Компанія» Зразкової студії «Натхнення» Прилуцької школи мистецтв (керівник - Заслужений працівник культури України Надія Ратинська) та колективу «Джерело» МБК (керівник Сергій Дубовик).

Директор книгозбірні Людмила Зубко привітала всіх учасників конкурсу, подякувала членам журі за об’єктивну працю і побажала всім присутнім творчого настрою на майбутні перемоги.



«Жителі країни Мурляндії»

Щороку, у перший день весни, відзначається Міжнародний день котів. Популярність свята пояснюється насамперед тим, що коти споконвіку були й залишаються найулюбленішими домашніми тваринами у всьому світі. Мало знайдеться тих, хто залишається байдужим до цих пухнастих, рухливих, ласкавих і дуже розумних створінь.

У Прилуцькій міський бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка 27 лютого відбулася бібліомайстерня радості «Жителі країни Мурляндії», яка зібрала охочих дізнатися більше про пухнастих домашніх улюбленців. Учні 5-А класу ЗОШ № 2 дізналися про історію походження сімейства котячих, про одомашнення котів та їх розповсюдження по світу. За допомогою мульт-колажу згадали книги, героями яких є муркотики.

Хто має вдома кота чи кішку, не може не погодитися, що з цими тваринами не буває сумно. Яковенко Максим, у якого 10 котів, поділився цікавими подробицями із життя своїх «вихованців». А Пунько Артем та Горяйнов Данило розповіли, що їхні коти дуже грайливі, шкодливі та постійно заважають їм вчасно лягти спати. Щоб не загубитися серед сторінок книг, читачі використовують закладинки. А щоб залишилася згадка про зустріч у бібліотеці, присутні протягом заходу виготовляли закладинки для книги у вигляді кота.



«Живопис до кави»

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки ім. Л.Забашти 25 лютого відбулася персональна виставка Владислава Готчієва «Живопис до кави».

На виставці представлені 24 олійні роботи автора у різних техніках.

Пан Владислав має технічно-економічну освіту, але в нагоді стали уроки образотворчого навчання в Астраханській художній школі при художньому училищі ім. Власова.

Із 2013 року Владислав став більше віддавати себе образотворчому мистецтву, поєднуючи потребу душі із підприємницькою діяльністю, і, як результат, до ста робіт уже роз’їхались по світу.

Глядачі визнали цікавими урбаністичну тему міських пейзажів, портрети відомих особистостей та осінні натюрморти автора.

Владислава Васильовича вітали прилуцькі художники Анатолій Риженко, Володимир Соловей, друзі, рідні та інші.

Директор бібліотеки Людмила Зубко побажала, щоб ця виставка стала успішним стартом для творчого розвитку та подальших успіхів пана Владислава.


Відбулося знайомство із письменником, журналістом Володимиром Яворівським

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 23 лютого відбулася зустріч із відомим письменником, журналістом, лауреатом Державної премії ім. Т.Г.Шевченка, головою НСПУ 2001-2011 р.р. Володимиром Яворівським.

Володимир Олександрович розповів про свій новий роман «У мене вечеряв Ісус», який, на жаль, ще не вийшов друком. В основу роману покладені історичні розвідки автора про історичну добу, життя і діяльність княгині Ольги. Присутні познайомились із раніше написаними книгами автора «Автопортрет з натури», в якій розповідається про життя і творчість Катерини Білокур та «Марія з полином у кінці століття» про проблеми ЧАЕС.

Володимир Яворівський як громадський діяч, політик, нардеп шести скликань дав ряд грунтовних відповідей на запитання аудиторії щодо політичної і економічної ситуації в країні.

Найбільше присутніх цікавила робота пана Володимира над своїми авторськими радіопередачами на першому каналі Національного радіо України «20 хвилин з Володимиром Яворівським».


Відкрили меморіальну дошку композитору Левку Ревуцькому

Учора, 21 лютого 2019 року з нагоди 130-річниці з дня народження видатного українського композитора Ревуцького Л.М. на будівлі дитячої музичної школи, яка носить його ім’я, відкрили меморіальну дошку Левку Миколайовичу Ревуцькому.

Меморіальну дошку урочисто відкрили заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Сивенко та депутату міської ради Олександр Дуденок.

Ця видатна подія стала можливою за фінансової підтримки депутата Прилуцької міської ради від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Олександра Миколайовича Дуденка.

З вітальним словом виступила директор Іржавецького музею-садиби Левка Миколайовича Ревуцького Людмила Осадча.

Урочистий захід «В колиску дар пісень тобі поклала доля...» продовжився в залі музичної школи.

У виконанні учнів та викладачів школи прозвучали інструментальні та вокальні твори Левка Ревуцького.

Глядачі дізналися багато маловідомих фактів про життя і творчість видатного земляка.

Фотографії заходу (додаються).

Директор дитячої музичної

школи ім. Л.М.Ревуцького О.М.Компанець



Відбулася зустріч із письменницею Тетяною Пакалюк

21 лютого - у День рідної мови, до Прилуцької міської бібліотеки для дітей завітала відома Чернігівська письменниця Тетяна Пакалюк.

Від спілкування зі справжнісінькою авторкою незабутнє враження лишилося в учнів 1-Б класу ЗОШ №7. Вони охоче відповідали на запитання письменниці про навчання, дружбу, родинне спілкування – теми, яким присвячені твори гості. За словами самої Тетяни Іванівни і вона у захваті від розвитку першачків, які займаються за програмою НУШ і є дуже безпосередніми та розвиненими. А під час зустрічі дітей цікавило все: як створюються книги, що надихає авторку на творчість та про що її майбутні книги.


«Небесна Сотня воїнів Майдану»

Сьогодні, 21 лютого, у читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулась патріотична година до Дня Героїв Небесної Сотні «Небесна Сотня воїнів Майдану». У ході заходу студентська молодь ознайомилась з причинами виникнення подій на Майдані, хронологією даного історичного явища у контексті підйому національно-свідомих настроїв, а також переглянула документальний відеоряд про Героїв Небесної Сотні.

Депутат Прилуцької міської ради від ВО «Свобода» Євгеній Яценко висловив власне бачення подій Революції Гідності у розрізі історичного розвитку українства, на прикладах пояснив молодіжній аудиторії, яким чином може проходити процес асиміляції народу через призму геополітичного обстановки.

Директор книгозбірні Людмила Зубко наголосила на значимості внеску патріотів у формуванні щасливого майбутнього нашої Батьківщини.

Хвилиною мовчання вшанували присутні пам'ять загиблих Героїв, які віддали свої життя задля блага України.



«Музика життя»

21 лютого в приміщенні музею відбулась краєзнавча година «Музика життя» присвячена 130-й річниці з дня народження українського композитора, уродженця Прилуцького краю Левка Миколайовича Ревуцького.

Запрошені на захід учні 7 класу школи №7 переглянули відеофільм «На лезі бритви», світлини про життя і творчість композитора, а також мали унікальну можливість потримати в руках документальну спадщину Ревуцького, зокрема, брошуру «Хустина» із особистим підписом автора.

Відповідальна за захід: І.В.Біленко



«Ціна чужої війни»

Минають дні, ідуть роки.

Життя листки перегортає,

А біль Афгану навіки

В душі чомусь не замовкає.

15 лютого – річниця виводу військ з Афганістану. Афганістан. Уже понад 30 років у нашій свідомості прописалось це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього пекла. Для кожного з більш ніж 600 тисяч тих, хто служив в Афгані, вона була і залишається своєю. У рідні домівки не повернулися 13 тисяч 850 юнаків колишнього Радянського Союзу, 312 – пропали безвісти, доля 330 – невідома.

По-різному зараз оцінюють події тих років. Різне бачення афганської війни, її наказів і військових операцій тими, хто їх виконував. Для нас це взагалі події, які відбувалися в іншій державі, але учасниками яких були наші батьки, родичі, земляки. І тому для них і для нас Афган - страшна пам’ять, страшної війни, уроки якої мають бути засвоєні нашими політиками і ніколи не повторюватися.

У приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова 13 лютого 2019 року відбулася краєзнавча година «Ціна чужої війни». Присутні на заході учні загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів №13 дізнались про події, які сприяли введенню обмеженого контингенту радянських військ в Афганістан. З розповідей гостей - ветеранів війни у Афганістані, почули цікаві спогади про той період їх життя, мали можливість ознайомитись з деякою зброєю періоду афганської війни, переглянули фрагменти фільмів про бойові операції радянських військ у Афганістані. Хвилиною мовчання присутні вшанували поіменно наших земляків, які загинули на чужій землі.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова




«Зроби наступний крок – пізнай країну більше»

Кожна країна розвивається своїм шляхом, віками формуються її культура, мова, менталітет. Ми повинні пишатися своїми моральними цінностями і надбаннями, але щоб упевненими кроками іти вперед, ми також повинні цікавитись культурою і звичаями інших країн. Об’їхати весь світ – мрія, для багатьох майже нездійсненна. Але можна подорожувати і «заочно» - завдяки книгам та віртуальним екскурсіям.

У Прилуцькій міський бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка 13 лютого відбулась віртуальна екскурсія до року Китаю в Україні «Зроби наступний крок – пізнай країну більше». Учні 7 класу ЗОШ № 12 познайомились з однією з найцікавіших та найзагадковіших країн на планеті.

Пізнавати країну через гарно змонтоване відео – це одне, а от поринути в живу атмосферу – це зовсім інше. Ксенія Кудрявська, учасниця Народного театру естради «Камертон», розповіла дітям про китайське життя зсередини, адже працювала та жила деякий час у Китаї. Було багато запитань, на які гостя радо давала відповіді. Родзинкою бесіди була пісня у виконанні Ксенії Кудрявської китайською мовою про кохання, яка зачарувала присутніх.

Елегантно пити чай весь світ навчила Піднебесна. Саме в цій країні зародився звичай проведення чайних церемоній. Традиційна китайська церемонія чаювання називається гунфу-ча. У точності повторити і дотримати всі стародавні нюанси сьогодні, напевно, неможливо навіть у самому Китаї. Але на заході ми спробували: і присутні насолодилися смаком «наймудрішої з рослин».

За інф. Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка


«Чорні тюльпани війни»

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення військ з Афганістану в читальній залі МЦБ ім. Л. Забашти 13 лютого відбулася віртуальна панорама «Чорні тюльпани війни».

У ході зустрічі учні гімназії №1 імені Георгія Вороного дізналися про приводи та причини втручання Радянського Союзу у справи Афганістану, про особливості періодизації перебування обмеженого військового контингенту на території цієї держави.

Тематична презентація доповнила розповідь ведучої та розширила уявлення гостей книгозбірні в межах даного питання.

Спогадами про афганську війну поділилися воїни-інтернаціоналісти. Сагайдак Валерій Іванович розповів присутнім про свій досвід служби. Його змістовна емоційна розповідь про будні саперного загону нікого не залишила байдужим. Червоняк Федір Васильович висловив власну думку про ті далекі події, проілюстрував умови перебування воїнів на чужині. Клименко Василь Миколайович та Мусійченко Володимир Васильович побажали учнівській молоді мирного неба спокійного життя, наголосивши на важливості почуття обов’язку.

Директор книгозбірні Зубко Людмила Іванівна зауважила, що пам'ять про минуле має зберігатися задля щасливого майбутнього, а чорні сторінки історії обов’язково зміняться світлими.



Відбулося відкриття ХVІІІ Міжнародного молодіжного фестивалю «Мистецькі барви»

Місто Прилуки має давні мистецькі традиції та високий творчий потенціал. Велика увага в місті приділяється розвитку соціально-культурної сфери.

Прилуки вісімнадцять років поспіль проводять Міжнародний молодіжний фестиваль-конкурс творчості «Мистецькі барви». Фестиваль проводиться з метою підтримки і розвитку творчих здібностей дітей та молоді, розвитку міжрегіональних та міжнародних зв'язків в області дитячої та молодіжної творчості; посилення патріотичного виховання населення, формування у молоді національної свідомості патріота України.

У рамках фестивалю-конкурсу реалізовується благодійний проект «Мистецька надія» - для дітей та молоді з обмеженими можливостями, з метою сприяння процесу соціальної реабілітації дітей та молоді, виявлення таланту та розвитку їх творчості.

Основним завданням фестивалю-конкурсу є залучення дітей та підлітків до музичної культури, популяризація мистецтв у молодіжному середовищі: образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, народного, академічного та естрадного вокалу, сучасної та народної хореографії, інструментальної музики та нових напрямків сучасного мистецтва.

Сьогодні, 7 лютого, у місті Прилуки відбулося відкриття ХVІІІ Міжнародний молодіжний фестиваль «Мистецькі барви», на який зібралися конкурсанти з різних куточків України та з Республіки Білорусь. У конкурсі учасники змагаються, демонструючи свої таланти, і як результат - отримують нагороди та здобувають перемогу у різних номінаціях відповідно до своєї вікової категорії.

7 лютого 2019 року розпочався ХVІІІ Міжнародний молодіжний фестиваль-конкурс творчості «Мистецькі барви» презентацією виставки-робіт образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Після чого відбулося урочисте відкриття ХVІІІ Міжнародного молодіжного фестивалю «Мистецькі барви».

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко привітала учасників фестивалю, побажала успіхів, творчого натхнення, перемог та урочисто відкрила ХVІІІ фестиваль «Мистецькі барви» 2019.

Учасників привітали начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, директор фестивалю Олександр Дубовик та кваліфіковане журі.




Шановні прилучани та гості нашого міста!

XVIII Міжнародний молодіжний фестиваль «Мистецькі барви» проходить в міському Будинку культури з 7 по 10 лютого 2019 року.

На другому поверсі МБК діє виставка робіт образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Запрошуємо всіх охочих підтримати учасників!

Фотозвіт відкриття фестивалю

Відділ інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю міської ради



План проведення XVIII Міжнародного молодіжного фестивалю «Мистецькі барви»

7 лютого 2019 року

11:00 – Відкриття виставки декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва

12:00 – Урочисте відкриття XVIII Міжнародного молодіжного фестивалю «Мистецькі барви»

12:30 - 21:00 – Конкурсні перегляди:

Номінація «Мистецька надія»

Номінація «Народний вокал» (соло, колективи)

Номінація «Естрадний вокал» (соло).

8 лютого 2019 року

10:00 – Номінація «Інструментальний жанр» (соло, колективи)

15:00 – Номінація «Академічний вокал» (соло, колективи).

9 лютого 2019 року

10:00 – Номінація «Хореографія», «Циркове мистецтво» (соло, колективи)

15:00 – Номінація «Естрадний вокал» (колективи).

10 лютого 2019 року

14:00 – Гала-концерт учасників та переможців XVIII Міжнародного молодіжного фестивалю «Мистецькі барви».

Консультації з питань проведення фестивалю-конкурсу можна отримати за телефонами: 050-313-08-35; 093-56-82-039; 095-48-18-930; 0(4637)3-04-32.


Відбувся інформаційний фреш «Щоб багато діти знали, є цікаві в нас журнали»

Багато журналів особливу увагу звертають саме на розвиток інтелекту дитини, його творчих здібностей, адже журнал – це особливий вид літератури, який здатний замінити дитячі енциклопедії, задачники, розмальовки.

7 лютого у Прилуцькій міський бібліотеці для дітей відбувся інформаційний фреш під назвою «Щоб багато діти знали, є цікаві в нас журнали».

Ведуча заходу Наталія Сич разом познайомила дітей з періодичними виданнями, переглянули найцікавіші рубрики часописів. Журнал «Куля» в рубриці «Ну просто…лялечка!» розповів про улюблені дівчачі іграшки. Рубрика під назвою Крамничка «Здоровий Бублик» навчила дітей правильно вибирати солодощі та робити їх власноруч.

«З торбинки дядечка Запитайлика» сипалися мовні, математичні ігри, ребуси та кросворди. Бібліотечні журнали завжди стають в нагоді: дадуть пораду і допоможуть підготуватися до будь якого свята. Напередодні свята всіх закоханих діти майстрували подарунки для рідних та близьких.

Відбулося відкриття персональної виставки

У залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 7 лютого 2019 року відбулося відкриття  персональної виставки вихованки зразкового художнього колективу студії  образотворчого мистецтва «Палітра», гуртка «Веселка» ЦТДЮ Марії Анікіної «Веселі моменти».

До уваги аудиторії були запропоновані яскраві роботи юної талановитої прилучанки, її авторські вірші. Поціновувачі образотворчого мистецтва поринули у чарівний загадковий світ мрій і реальності Марії Анікіної.

Керівник гуртка, наставниця дівчинки Лариса Сидоренко розповіла гостям книгозбірні про її успіхи у опануванні секретів образотворчого мистецтва, зауваживши, що пишається успіхами своєї обдарованої учениці.

Знана прилуцька поетеса Валентина Грибенко поділилася своїми спогадами про перше знайомство з дитиною, а також позитивними враженнями від побаченого на виставці.


У Прилуцькому краєзнавчому музеї відкрито музейний дитсадочок

06 лютого 2019 року Прилуцький краєзнавчий музей отримав сертифікат переможця від Благодійного фонду "Аграрна родина Чернігівщини" у сумі 15 тис. грн. для реалізації проекту "Музейний дитячий садочок".

Основною метою проекту є наповнити життя наших дітей емоційними знаннями про історію, культуру та природу нашого краю, запропонувавши комфорт та безпеку відвідувачам.

За підсумками виконання проекту в музеї відбудеться придбання м’яких крісел та інших меблів для найменших відвідувачів музею, що зробить більш доступним відвідання музею для батьків з дітьми від 1 до 5 років та дошкільнят.

Діти зможуть граючись познайомитись з історією, культурою та природою нашого краю. Адже знання, отримані через дотик, візуальний контакт, цікаву розповідь та гру відкладуться в пам’яті ще більше ніж прочитана книга.

Живий контакт з предметами історико-культурної спадщини сприятиме формуванню нової високоосвіченої української еліти.

Сертифікат отримувала малеча, яка стане першими відвідувачами Музейного дитячого садочку.

Переглядів: