Прилуцький районний відділ поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області
17500 Чернігівська область, м.Прилуки, вул. Котляревського, 66


Контакти Прилуцького районного відділу поліції:

 

Т.в.о. начальника – ОБОДОВСЬКИЙ Василь Олександрович, тел. 3-15-61

Графік особистого прийому громадян керівником поліції жителів Прилуччини

Т.в.о. начальник Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області Василь Ободовський проводитиме прийом населення м.Прилуки та Прилуцького району щопонеділка з 10:00 до 12:00 у приміщенні Прилуцького районного відділу поліції: м. Прилуки, вул. Котляревського, буд. 66.

Керівництво поліції:

Начальник – ОБОДОВСЬКИЙ Василь Олександрович, тел. 3-15-61

Заступник начальника - начальник відділу кримінальної поліції – СТОЯНОВ Владислав Степанович,

тел. 3-12-11

Заступник начальника відділу поліції з превентивної діяльності -ТРИБОЙ Олександр Михайлович, 3-42-61

Т.в.о. заступника начальника– начальник слідчого відділу - ПРОКОПЕЦЬ Віктор Миколайович, тел. 3-15-61

Начальник сектору моніторингу - САМБОР Микола Анатолійович, тел. 3-12-77

Начальник сектору кадрового забезпечення - ЧЕРНЯВСЬКА Оксана Володимирівна, тел. 3-02-61; 3-32-22

Т.в.о. начальника сектору превенції - ЗОБОЛОТНИЙ Юрій Вікторович, тел. 3-42-61

Начальник сектору контролю за обігом зброї - ЖУКОВ Богдан Вячеславович, тел. 3-03-18

Черговий: тел. 3-39-02; 102

 

ІНФОРМУЄ:

 

«Поліцейський-моя майбутня професія»: у Прилуках правоохоронці ознайомили студентів з умовами вступу до вишів системи МВС України

Представники кадрового апарату Прилуцького районного відділу поліції запрошували студентів Прилуцького агротехнічного коледжу вступати до закладів вищої освіти, які здійснюють підготовку поліцейських.

Правоохоронці розповіли слухачам про основні функції та завдання, які покладені на співробітників поліції, а також про умови вступу та специфіку навчання у навчальних закладах системи МВС. Ознайомили студентів зі спеціальностями, за якими готують молодих фахівців, переваги професії поліцейського та можливості подальшого працевлаштування в органах Національної поліції України.

У свою чергу інспектори ювенальної превенції наголосили на відповідальності, яка чекає порушників правил дорожнього руху. Акцентували увагу на недопущенні керування транспортними засобами у стані сп’яніння.

Молодь активно спілкувалася з поліцейськими й отримувала відповіді на всі свої питання щодо служби в Національній поліції. Деякі студенти виявили бажання в майбутньому стати випускниками академій системи МВС та поповнить лави поліцейських.

Поліцейські з радістю запрошують усіх охочих приєднатися до їхньої команди. Для цього необхідно заповнити анкету для вступу до закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських. (анкута за посиланням https://osvita.np.gov.ua )

 

 

У Ічні поліцейські та рятувальники провели заняття для дітей у мобільному класі безпеки

З мобільним класом безпеки до учнів Ічнянської гімназії імені Васильченка завітали поліцейський офіцер Ічнянської громади Олександр Генці, старший інспектор сектору ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Дмитро Шестаков та представники ДСНС. В ігровій формі дітей навчали правилам поводження на дорозі, безпечному користуванню електроприладами, пожежній та мінній безпеці.

Під час зустрічі поліцейські ознайомили школярів з Правилами Дорожнього руху та нагадали про поведінку пішоходів на вулиці, дорожні знаки, світлофор, розмітку - «зебру» та флікери, які важливо мати на одязі пішоходам у темну пору доби. Також правоохоронці розповіли дітям про види злочинів та правопорушень, за які несуть відповідальність неповнолітні, а також правові наслідки притягнення їх до відповідальності.


 

Співробітники ДСНС більш детально роз’яснили учням правила пожежної та мінної безпеки, зокрема як діяти у разі виявлення займання, підозрілих чи вибухонебезпечних предметів.

 

Мобільний клас безпеки – це спільний проєкт Національної поліції України та Державної служби з надзвичайних ситуацій, створений за ініціативи Міністерства внутрішніх справ та підтримки дитячого фонду ЮНІСЕФ України. Навчатися у такому класі можуть діти у найвіддаленіших населених пунктах Чернігівщини.

 

 

Мобільний клас безпеки на Прилуччині: ювенальні поліцейські та рятувальники провели профілактичний захід для дітей

Співробітники обох відомств завітали з мобільним класом безпеки до учнів Івківського ліцею Ладанської громади. В ігровій формі дітей навчали правилам поводження на дорозі, безпечному користуванню електроприладами, пожежній та мінній безпеці.

Під час зустрічі поліцейські ознайомили ліцеїстів з Правилами Дорожнього руху та нагадали про поведінку пішоходів на вулиці, дорожні знаки, світлофор, розмітку - «зебру» та флікери, які важливо мати на одязі пішоходам у темну пору доби.

Співробітники ДСНС розповіли учням правила пожежної та мінної безпеки, зокрема як діяти у разі виявлення займання, підозрілих чи вибухонебезпечних предметів.

Насамкінець зустрічі діти мала змогу побути поліцейськими та рятувальниками, примірявши копії форменого одягу.

Протягом трьох днів мобільний клас безпеки відвідає 6 навчальних закладів Прилуцького району аби навчити дітей правилам поведінки та виховати у них відповідальне ставлення до власної безпеки.

Нагадаємо: мобільний клас безпеки – це спільний проєкт Національної поліції України та Державної служби з надзвичайних ситуацій, створений за ініціативи Міністерства внутрішніх справ та підтримки дитячого фонду ЮНІСЕФ України. Важливо те, що навчатися у такому класі можуть діти у найвіддаленіших населених пунктах Чернігівщини.

 

 

У Прилуках поліцейські затримали торгівця наркотиками

Співробітники кримінального блоку Прилуцького районного відділу поліції викрили 44-річного прилучанина під час збуту чергової партії наркотичної речовини. Чоловіку загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У ході слідчих дій поліція Прилуччини встановила, що підозрюваний повторно незаконно збув наркотичну речовину «канабіс».

Поліцейські за силової підтримки спецпідрозділу «КОРД» затримали зловмисника. В його оселі правоохоронці провели невідкладний обшук. В ході слідчої дії поліцейські виявили та вилучили згортки з подрібненою речовиною зеленого кольору (канабіс), насіння коноплі, ваги, готівку та інші речові докази причетності фігуранта до незаконної діяльності.

Усе вилучене поліція направила на експертизу.

Підозрюваного затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України, вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Слідчий поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури розслідує кримінальне провадження за частиною 2 статті 307 (визначає відповідальність за вчинений повторно збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів).

Триває досудове розслідування.

 

«У такому класі цікаво як навчатися, так і навчати»: ювенальні поліцейські взяли участь у відкритті першого класу безпеки у Ічнянській громаді

Поліцейські спільно з співробітниками ДСНС підтримали початок навчання дітей у новоствореному класі Ічнянської гімназії імені Васильченка. Гості провели урок з безпеки та нагадали дітям правила безпечної поведінки.

Унікальність класу в тому, що він укомплектований інвентарем та матеріалами, які необхідні для навчання.

У такому спеціалізованому класі учні не лише теоретично вивчатимуть правила дорожнього руху, пожежної та мінної безпеки, але і отримають можливість відпрацювати навички на практиці. Навчальні теми викладатимуть фахівці відповідних сфер: поліцейські, рятувальники, медичні працівники, військові та інші.

 

Перейшов за посиланням для зарахування коштів під час продажу товарів та втратив більше 25 тисяч гривень: поліція застерігає громадян від шахраїв

Поліцейські закликають громадян під час купівлі-продажу товарів не переходити за сумнівними посиланнями в Інтернеті та не вводити секретні паролі своїх банківських карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

17 січня до поліції звернувся 29-річний мешканець Прилук із повідомленням, що з його банківського рахунку зникло більше 25 тисяч гривень. Чоловік розповів поліцейським, що на одній із популярних інтернет - платформ він розмістив оголошення про продаж дитячих іграшок. Пізніше з ним зв’язався покупець. Обговоривши умови здійснення купівлі-продажу, псевдопокупець надіслав на номер заявника посилання нібито для перерахунку коштів за товар. Перейшовши за посиланням, чоловіку запропонували ввести реквізити та секретні дані його картки. Потерпілий виконав ці умови, після чого з його рахунку зникли кошти.

Нині поліція розшукує причетного до шахрайства у рамках відкритого кримінального провадження.

Поліція наполегливо рекомендує: по телефону або в Інтернеті нікому не повідомляйте жодних відомостей про свої банківські картки. Адже переходячи за сумнівними посиланнями, ви даруєте зловмисникам свої персональні дані. У результаті чого шахраї можуть привласнити всі заощадження з ваших банківських рахунків.

 

На Чернігівщині поліцейські викрили злочинну групу, що здійснювала незаконний обіг підакцизних товарів у мільйонних масштабах

Співробітники слідчого управління поліції Чернігівщини здійснюють досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами незаконного виготовлення та збуту фальсифікованих тютюнових виробів. У зловмисників вилучено сировину загальною вартістю близько 1 мільйона гривень, обладнання та інші речові докази.

Поліцейські встановили, що 33-річний мешканець Прилуцького району організував замкнутий цикл виробництва фальсифікованих тютюнових виробів, від вирощування сировини до збуту готової продукції. Протизаконна діяльність була розгорнута у промислових масштабах в сільській місцевості неподалік м. Прилуки.

До роботи кримінального підприємства ініціатор залучив трьох спільників, на яких покладалося забезпечення функціонування всіх етапів схеми. Ці особи відповідали за надання виробничих приміщень і транспорту, доставку найманих працівників, контроль виробництва та збут готового фальсифікату.

Cлідчі поліції Чернігівщини разом з оперативниками регіонального підрозділу Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, за силової підтримки бійців спецпідрозділу КОРД провели одночасні санкціоновані обшуки за низкою адрес.

Зокрема, слідчі дії відбулися у помешканнях та транспортних засобах фігурантів, а також у виробничих приміщеннях та на промислових майданчиках.

У ході санкціонованих обшуків поліцейські виявили та вилучили понад 2 тонни тютюну в мішках по 15 кг, майже 4 тонни непереробленого сушеного тютюнового листя, верстат для його переробки, пристрій для скручування цигарок, блокноти з чорновими записами та інші речові докази. Вартість самої лише вилученої сировини оцінюється щонайменше в один мільйон гривень.

Зразки сировини та інші речові докази направлено на проведення експертних досліджень.

Наразі слідчі Головного управління Нацполіції в Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури продовжують досудове розслідування у кримінальних провадженнях, відкритих за частинами 1 та 3 статті 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів).

Фігурантам загрожує позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна, з вилученням та знищенням незаконно виробленої продукції та обладнання для її виготовлення.

 

Поліція Прилуцького району застерігає громадян від шахраїв

Від дій шахраїв постраждали двоє мешканців Прилуччини. Спрацювали шахрайські схеми «Вашу картку заблоковано» та «Купівля-продаж товарів в Інтернеті». Загалом громадяни втратили більше 20 тисяч гривень.

Так, 13 січня на лінію «102» зателефонувала 85-річна прилучанка, яка повідомила про те, що її ошукав псевдопрацівник банку. Шахрай розповів жінці, що хтось намагається зняти кошти з її банківської картки і рахунок заявниці буде заблокований банком. Для того щоб цьому завадити, необхідно назвати реквізити картки та одноразові смс-паролі, які потерпіла отримувала на телефон. Слухняно виконавши усі вказівки фейкових банкірів, жінка втратила з рахунку майже 8 тисяч гривень.

Наступного дня по допомогу до поліції звернулася мешканка Ічнянської громади. Продаючи товар в Інтернеті, жінка повідомила реквізити своєї банківської картки для підтвердження замовлення. У результаті потерпіла втратила більше 14 тисяч гривень.

За цими фактами поліцейські розслідують кримінальні провадження, тривають слідчо розшукові дії.

Поліція наполегливо рекомендує: нікому не розголошуйте жодних відомостей зі своєї банківської картки. Всі операції щодо безпеки картки проводьте тільки особисто у відділенні банку.

Також застерігаємо: при здійсненні продажу товарів в Інтернеті, не переходьте за незнайомими посиланнями та не повідомляйте реквізити карки.

 

 

У Прилуках поліцейські виявили у автомобілі нетверезого кермувальника незареєстровану зброю, набої та наркотики

З багажного відділення зупиненого автомобіля на іноземній реєстрації поліцейські вилучили споряджений пістолет, набої до нарізної зброї та зелену рослинну речовину. Чоловік за кермом перебував у стані наркотичного сп’яніння та не мав посвідчення водія.

12 січня під час патрулювання Прилук екіпаж групи реагування патрульної поліції зупинив автівку на іноземній реєстрації для перевірки документів. Кермував транспортним засобом 25-річний мешканець Ічнянської громади.

 
 

Під час розмови з водієм поліцейські помітили, що чоловік має явні ознаки наркотичного сп’яніння та перевозить у багажнику зброю та набої.

Для з’ясування всіх обставин на місці події патрульні викликали слідчо-оперативну групу райвідділу.

Правоохоронці вилучили з автомобіля чоловіка незареєстрований пістолет та набої до нього, 220 патронів до нарізної зброї, а також подрібнену рослинну речовину зеленого кольору, схожу на канабіс.

Все вилучене поліцейські направили на експертне дослідження.

Поліція під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури розслідує кримінальні провадження:

- за частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту);

- за частиною 1 статті 263 Кримінального Кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховимим речовинами).

Відносно кермувальника поліцейські також склали адміністративні матеріали за статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення:

- ст. 130 (Керування транспортними засобами у стані сп’яніння);

- ст. 126 (Керування транспортним засобом без відповідних документів).

Триває досудове розслідування.

 

 

«Знаєш сам – розкажи іншим»: прилуцькі поліцейські застерігають громадян від найпоширеніших видів шахрайства

Наразі серед найбільш поширених шахрайських схем: обман під час купівлі-продажу товарів, шахрайства за схемою «ваш родич у біді», заволодіння грошима громадян під приводом оформлення так званої «грошової допомоги» та шахрайство з банківськими картками.

Правоохоронці нагадують:

  • Не довіряйте стороннім особам, які телефонують від імені банку та просять вказати дані картки чи інші персональні дані, пам’ятайте, банківські працівники ніколи не вимагають від клієнтів конфіденційну інформацію.
  • Перевіряйте інформацію незнайомців, які вам телефонують та повідомляють, що з вашим родичем сталася біда.
  • Купуйте товари в інтернеті на умовах післяплати та лише на перевірених сайтах.
  • Не переходьте за підозрілими посиланнями та не вводьте дані своєї картки на підозрілих ресурсах.
  • Інформація про справжні державні виплати та порядок їх отримання отримуйте лише з офіційних джерелах.

Якщо вам надходять підозрілі дзвінки чи повідомлення від невідомих осіб - телефонуйте «102». Не дайте шахраям жодного шансу ошукати вас.

 

 

У Прилуках поліцейські викрили місцевого мешканця у незаконному зберіганні наркотиків

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції під час поверхневого огляду виявили у 42-річного прилучанина заборонені наркотичні речовини. Розпочато кримінальне провадження

Вчора, 4 січня, під час патрулювання міста поліцейські зупинили підозрілого чоловіка для перевірки документів. Під час поверхневого огляду в його кишені правоохоронці виявили згорток з кристалічною білою речовиною.

З метою документування злочину, на місце події прибула слідчо-оперативна група Прилуцького районного відділу поліції.

Поліцейським чоловік зізнався, що наркотики він зберігав для власних потреб.

Заборонені речовини співробітники поліції вилучили та направили на експертні дослідження. 

Дізнавач під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури розпочав кримінальне провадження за частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).

Її максимальна санкція - до п’яти років обмеження волі.

Триває досудове розслідування.

 

У Прилуках поліцейські виявили у місцевого мешканця заборонені боєприпаси

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції в ході обшуку вилучили у жителя Прилук дві ручні гранати. Йому загрожує до семи років позбавлення волі.

Днями поліцейські отримали інформацію про те, що 45-річний чоловік зберігає вдома незареєстровану зброю та боєприпаси.

У ході проведення санкціонованого обшуку за місцем мешкання підозрюваного правоохоронці виявили та вилучили дві гранати іноземного виробництва.

Вилучене направлено на проведення експертних досліджень.

Слідчий під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури розслідує кримінальне провадження за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Її санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Триває досудове розслідування.

Поліцейські вкотре радять громадянам не наражати себе та оточуючих на небезпеку і здати до поліції незареєстровану зброю, боєприпаси та вибухові пристрої, якщо ці речі зберігаються незаконно. Пам’ятайте, добровільна видача зброї та набоїв звільняє від кримінальної відповідальності.

 

 

Поліцейські офіцери громад Прилуччини прозвітували про свою роботу перед кожною громадою

Поліцейські офіцери Варвинської та Ічнянської громад проінформували мешканців на територіях обслуговування про результати роботи за 2023 рік.

Під час зустрічей з активом територіальних громад, правоохоронці доводили до відома інформацію про стан правопорядку, обговорювали проблемні питання та спільно визначали шляхи їх вирішення.

Поліцейські офіцери також надали активу громад інформацію про найпоширеніші види виявлених адміністративних правопорушень та кількість осіб, яких було притягнено до адміністративної відповідальності. Розповіли про розкриття злочинів, учинених протягом року у кожній громаді.

Окремо поліцейські зупинилися на питанні протидії шахрайствам. Вони наголосили на важливості роз’яснювальної роботи з громадянами літнього віку, які значно частіше за молодь страждають від дій шахраїв.

 
 

Наприкінці усіх зустрічей були визначені пріоритетні напрямки роботи кожного поліцейського офіцера громади на 2024 рік. Серед безумовних пріоритетів - забезпечення публічної безпеки та порядку, профілактична робота з громадянами, взаємодія та створення безпекового середовища для населення, а також підтримання заслуженої довіри громадян до поліцейського.

 

 

Прилуцькі поліцейські притягнули до відповідальності продавця магазину за продаж тютюнової продукції неповнолітньому

Співробітники ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції склали адміністративний протокол на продавця магазину у Прилуках, яка продала рідину для заправки електронної сигарети 15-річному підлітку.

Відносно продавчині правоохоронці склали адміністративний протокол за частиною 2 статті 156 (Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За таке правопорушення передбачений штраф від 6800 до 13600 гривень.

Поліція закликає підприємців та продавців неухильно дотримуватись вимог чинного законодавства, запитувати у покупців документи, що підтверджують їх вік, не реалізовувати алкогольні напої та тютюнові вироби дітям.

Громадян, які стали свідками продажу чи купівлі неповнолітніми цигарок або алкоголю, закликаємо зупинити і продавця, і дитину, а також повідомити про такий факт до поліції за номером «102».

 

 

«Від серця до серця»: поліцейські трьох областей України об’єдналися заради допомоги сім’ям з дітьми, що постраждали від війни

За підтримки Національної поліції України поліцейські Чернігівської, Вінницької та Чернівецької областей спільно з міжнародними та волонтерськими організаціями об’єднали зусилля, щоб допомогти і підтримати тих, кому зараз найважче – дітям-сиротам і малечі, яка на війні втратила одного з батьків, а також сім’ям, які змушені були покинути свої домівки. Ці родини мешкають у прикордонній Чернігівщині, а тому потребують особливої уваги та піклування.

У рамках започаткованого поліцією благодійного проєкту «Від серця до серця» вдалося зібрати необхідну допомогу для майже 200 сімей, у яких виховуються понад 300 дітей.

Начальник поліції Чернігівської області Іван Іщенко:

Наша спільна мета – показати своїм прикладом, що підтримка та допомога один одному – це успішне майбутнє цілої держави.

Начальник поліції Вінниччини Юрій Пархоменко:

Турбота і добрі справи – це потужна сила, яка дає відчуття захищеності родинам, які мешкають у прифронтових регіонах.

Начальник поліції Буковини Віктор Нечитайло:

Допомагаючи постраждалим від бойових дій ми виконуємо наш святий обов’язок. А безпека, захист і створення гідних умов для кожної дитини – пріоритет для поліції.

Активну участь у акції також взяли благодійні фонди «Я допомагаю дітям» та «Із янголом на плечі», капеланський батальйон «Маріуполь», громадська організація справа Кольпінга в Україні, Чернігівський громадський комітет захисту прав людини.

Діючи як один злагоджений механізм, поліцейські та благодійники організували надання допомоги для постраждалих сімей у восьми куточках Чернігівської області.

Українські серця сповнені добром і любов’ю до ближнього. Тож підтримуючи і допомагаючи один одному ми здолаємо всі виклики і труднощі війни!

 

 

Поліція нагадує жителям Прилуччини про важливість дотримання комендантської години

Шановні мешканці та гості Чернігівської області! Поліція інформує, що під час Новорічних свят тривалість комендантської години незмінна: з 00.00 до 04.00.

У період дії комендантської години забороняється перебувати у громадських місцях. Завчасно сплануйте свій графік так, аби не знаходитися в цей час на вулиці.

Окремо звертаємось до власників розважальних закладів, закладів харчування і дозвілля - враховуйте під час планування режиму роботи дію комендантської години та не ігноруйте вимоги законодавства.

Поліцейські Прилуччини продовжують працювати у посиленому режимі. У разі необхідності, звертайтеся на лінію 102 та на єдиний номер - 112.

 

 

«На вашу банківську картку зараховані кошти» - на Прилуччині шахраї ошукали місцевого мешканця

Поліція закликає громадян не розповідати стороннім особам жодних відомостей про свої банківські картки. Використовуючи ці дані, шахраї можуть отримати доступ до рахунків і в режимі онлайн зняти всі кошти.

4 грудня до поліції звернувся 59-річний житель Малодівицької громади із повідомленням про зникнення майже 5 тисяч із його банківського рахунку. Напередодні до чоловіка зателефонували невідомі та під виглядом працівників банківської установи повідомили про зарахування коштів на його банківський рахунок. Проте щоб їх отримати, чоловікові потрібно було назвати код, який йому надійшов на телефон. Слухняно виконавши усі вказівки фейкових банкірів, потерпілий втратив з рахунку гроші.

Правоохоронці розшукують причетних до шахрайства у рамках кримінального провадження.

Поліція закликає громадян не виконувати вказівок незнайомих осіб та не надавати третім особам жодних відомостей зі своєї картки. Пам’ятайте:  інформацію з приводу фінансових питань отримуйте лише з офіційних джерел банку.

 

 

Психологічне насильство - це не ОК, йому немає виправдання! Починай діяти!

Психологічне насильство - це маніпуляції, словесні образи, приниження та шантаж. Кривдник намагається встановити контроль над життям іншої людини та самоствердитись завдяки цьому.

Донедавна фрази на кшталт «я знаю, як тобі краще!» та «ти мені винна, бо ми тебе виховали» сприймалися як частина виховання. Проте ці словесні маніпуляції належать до психологічного насильства.

Замовчування домашнього насильства призводить до його повторного вчинення-досить часто ще в більш жорстокій формі.

Не мовчи, повідомляй на «102».

 

«Гроші за лайки»: поліція застерігає громадян від фейкового заробіту в Інтернеті

Поліцейські радять громадянам остерігатися сумнівних пропозицій про легкий заробіток в Інтернеті та ретельно перевіряти інформацію про варіанти можливого заробітку онлайн.

28 листопада до поліції звернулась 34-річна мешканка Сухополов’янської громади із повідомленням, що її ошукали. Кілька днів тому жінку зацікавила пропозиція в месенджері швидко заробити в онлайн-режимі. Заявниці запропонували заробляти гроші, ставлячи «вподобання» та виконувати платні завдання за власні кошти, щоб потім отримати «заробіток з відсотками».

Жінка погодилась і перерахувала на невідомі рахунки майже 20 тисяч гривень. Жодного «прибутку з відсотками» вона не отримала і власні кошти їй не повернули.

За цим фактом поліцією відкрито провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Триває досудове розслідування.

Поліція закликає громадян : не переказуйте кошти невідомим особам під приводом легкого заробітку! Ставтесь уважно та критично до подібних пропозицій.

 

Очікувала на заробіток, натомість втратила більше 10 тисяч гривень: поліція Прилуччини застерігає від шахраїв

Поліцейські радять громадянам остерігатися сумнівних пропозицій про легкий заробіток в Інтернеті та ретельно перевіряти інформацію про варіанти можливого заробітку онлайн.

Днями до поліції звернулася 30-річна жителька Ічні, яка надіслала шахраям 10 500 гривень. Жінці пропонували онлайн заробіток: спочатку ставити «вподобання» за товари на сайті, а потім викупляти ці товари та отримувати за це «відсотки».  Після того, як жінка ставила «лайки» та перерахувала за товари гроші, зв’язок з «роботодавцем» зник, а потерпіла залишилася і без грошей, і без обіцяних відсотків.

Поліція закликає громадян : не переказуйте кошти невідомим особам під приводом легкого заробітку! Ставтесь уважно та критично до подібних пропозицій.

 

 

 

Перерахувала 3 тисячі гривень на допомогу «подрузі у месенджері»: поліція застерігає громадян від онлайн-шахраїв

Якщо вам надходить повідомлення, або дзвінок від знайомого чи друга «Привіт! Позич, будь ласка, гроші» - перш ніж допомогти, переконайтеся, що це не шахрай, який видає себе за вашого товариша.

Так, 18 листопада до поліції звернулась 38-річна мешканка Прилуцького району, яка повідомила, що в месенджері «Вайбер» їй написала подруга. Дівчина попросила терміново позичити гроші. Потерпіла погодилась і одразу перерахувала їй 3 тисяч гривень. Пізніше вона дізналася, що акаунт подруги зламали шахраї. Зрозумівши, що її ошукали, вона звернулась до поліції.

За цим фактом поліцейські розслідують кримінальне провадження за частиною 4 статті 190 Кримінального Кодексу України (шахрайство).

Поліція наполегливо рекомендує громадянам дотримуватись наступних правил безпеки:

  • перетелефонуйте другу за номером, який ви точно знаєте, а не за тим, що вказаний на сторінці у соцмережах. Пам’ятайте: якщо шахрай зламав сторінку, то міг змінити номер телефону в профілі;

  • запитайте товариша про те, що можете знати тільки ви - таке питання відразу викриє шахрая;

  • напишіть спільним знайомим і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень від людини, яка просить у вас фінансову допомогу. Шахраї, як правило, одночасно роблять розсилку всім підписникам зламаної сторінки.

Якщо вам надходять підозрілі дзвінки чи повідомлення від невідомих осіб - телефонуйте «102»!

 

 

Брав участь у розстрілі цивільних: на Прилуччині правоохоронці повідомили про підозру російському військовому

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури встановили анкетні дані старшого розвідника збройних сил російської федерації, який причетний до розстрілу двох автомобілів із вісьмома мирними громадянами на території Ічнянської громади.

У ході слідства поліцейські встановили, що злочин стався наприкінці березня минулого року, під час тимчасової окупації росіянами частини Прилуцького району.

Дві автівки із вісьмома цивільними особами, серед яких були троє дітей, рухалися в напрямку села Івангород. Дорогою вони натрапили на скупчення ворожої військової техніки. Солдати рф відкрили прицільний вогонь з автоматичної вогнепальної зброї по автомобілях та людях, маючи на меті вбити усіх.

Водієві однієї з автівок пощастило: він дивом зумів під щільним вогнем розвернутися та від’їхати з небезпечної ділянки, відбувшись механічними ушкодженнями транспортного засобу.

Інша автівка, в якій перебували чоловік за кермом, а також ще двоє дорослих та двоє дітей, залишилася на місці розстрілу. Водій зазнав смертельних поранень внаслідок обстрілу. А його пасажири, щойно росіяни припинили стрілянину і залишили місце злочину, вибігли з машини та сховалися на узбіччі.

Проте окупанти практично відразу повернулися та вистрелили по газовій установці автомобіля. Внаслідок цього автівка вибухнула та вщент згоріла. Ця стрілянина та вибух спричинили вогнепальні поранення 38-річного пасажира — з тих, що ховалися поблизу. Жінка та двоє малолітніх дітей дивом не постраждали.

За сукупністю вчинених злочинів військовому рф оголошено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному із умисним вбивством (ч. 1 ст. 28, ч.2 ст. 438 Кримінального Кодексу України). Її санкція передбачає позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років або довічно.

Наразі слідчий Прилуцького райвідділу поліції готує матеріали для оголошення підозрюваного у міжнародний розшук та для застосування процедури спеціального досудового розслідування (in absentia), яка дозволить суду ухвалити вирок за відсутності обвинуваченого.

 

 

«Ваша картка заблокована»: псевдобанкір ошукав жінку на 57 тисяч гривень

Поліцейські закликають мешканців Прилуччини не передавати стороннім особам жодних відомостей про свої банківські картки. Представляючись співробітниками банків, шахраї випитують секретні дані і можуть отримати доступ до ваших рахунків.

14 листопада до поліції звернулась 73-річна ічнянка, яка повідомила, що постраждала від шахрайських дій. Потерпілій зателефонував невідомий чоловік та представився працівником служби безпеки банку. Незнайомець сказав, що її банківська картка заблокована, і для її розблокування необхідно назвати код, який надійшов власниці картки в СМС-повідомленні. Потерпіла так і вчинила, і вже невдовзі виявила зникнення більше 57 тисяч гривень зі свого банківського рахунку.

За цим фактом слідчі розслідують кримінальне провадження. Поліцейські вживають заходів щодо встановлення особи зловмисника.

Поліцейські вкотре радять громадянам проявляти пильність при спілкуванні з телефонними незнайомцями. Завжди перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють, тим паче, коли йдеться про банківську картку. У жодному разі не розголошуйте нікому дані своєї картки та коди, які надходять вам на телефон. Також будь-які операції з карткою варто робити лише особисто у фінансовій установі.

 

Пенсіонерка перерахувала 20 тисяч гривень на «порятунок» онука: поліція Прилуччини застерігає громадян від шахраїв

У шахрайську пастку потрапила 71-річна жителька Прилук. Жінка думала, що рятує онука, який нібито потрапив у біду. Насправді, нею вміло маніпулювали аферисти.

9 листопада до поліції звернулася місцева мешканка, яка повідомила, що їй зателефонував невідомий чоловік і представилася слідчим. Він сказав, що в її онука нібито проблеми із законом, для їх розв’язання терміново необхідні гроші. Відтак зловмисник порадив пенсіонерці нікому не телефонувати і якнайшвидше зібрати кошти. Після розмови заявниця перерахувала на рахунок незнайомця 20 тисяч гривень.

Лише після цього жінка зв’язалася з онуком. З родичем все було добре і жодної допомоги він не потребував.

За цим фактом поліцейські розслідують кримінальне провадження та вживають заходів щодо розкриття злочину.

Шановні громадяни! Не довіряйте незнайомцям та перевіряйте інформацію, яку вони розповідають, а тим паче, коли йдеться про гроші. Спробуйте якнайшвидше зателефонувати тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Розкажіть про цю схему шахрайства своїм родичам і близьким, особливо людям літнього віку.

 

Прилуцькі поліцейські розслідують обставини смерті пацієнтки у місцевій лікарні

8 листопада із заявою до поліції звернулася 36-річна прилучанка, яка повідомила що під час проведення операції у приміщенні медичного закладу міста Прилуки померла її 27-річна сестра.

У своїй заяві до місцевого підрозділу поліції жінка зазначила, що її сестра була здоровою та не скаржилась на стан свого здоров’я, а також, що операція мала суто косметичних характер. Причиною смерті жінки, на  думку заявниці, є дії працівників лікарні під час проведення ними зазначеної операції.

За результатами розгляду заяви, слідчі поліції одразу внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а саме - за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 140 Кримінального кодексу України, тобто «Неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником», та розпочато досудове розслідування.

Того ж дня, з метою встановлення істини по розпочатому кримінальному провадженню, було проведено необхідні первинні слідчі дії, які тривають і нині. Призначені експертні дослідження.

Процесуальне керівництво у справі здійснює Прилуцька окружна прокуратура

 

 

«Доброго дняВам телефонують з банку» - у Прилуках шахраї ошукали двох місцевих мешканців

Спрацювала шахрайська схема «Захист ваших банківських рахунків від шахраїв». Загалом громадяни втратили майже 58 тисяч гривень.

6 листопада до поліції звернувся 59-річний мешканець Прилук. Чоловік розповів поліцейським, що невідомі, удавши співробітників фінустанови, повідомили йому, що шахраї намагаються увійти до його Інтернет-банкінгу. І для того щоб цьому завадити, необхідно натиснути клавішу «1» у телефоні. Слухняно виконавши усі вказівки фейкових банкірів, потерпілий втратив з рахунку майже 8 тисяч гривень.

Того ж дня до поліції зателефонувала 51-річна прилучанка, яка повідомила, що постраждала від шахрайських дій. Жінка розповіла поліцейським, що до неї зателефонував невідомий та представився співробітником служби банку. Псевдобанкір повідомив, що хтось намагається здійснити незаконні операції з її банківським рахунком та потрібно назвати 4 останні цифри картки. Пізніше жінка виявила зникнення зі свого банківського рахунку понад 50 тисяч гривень.

За цими фактами поліцейські розслідують кримінальні провадження, тривають слідчо-розшукові дії.

Пам’ятайте: всі операції щодо безпеки картки проводьте тільки особисто у відділенні банку.

 

Поліція Прилуччини закликає пішоходів: подбай про свою безпеку - познач себе на дорозі

Поліцейські наполегливо рекомендують всім учасникам дорожнього руху бути особливо уважними та обережними. Ускладнення погодних умов та відсутність вуличного освітлення - серйозні приводи, аби бути максимально відповідальними та неухильно дотримуватися Правил дорожнього руху.

У темний час доби поліцейські закликають громадян віддати перевагу верхньому одягу світлих тонів та подбати про наявність на ньому та особистих речах світловідбивних елементів. Пам’ятайте: чим більше на вас флікерів, тим краще вас видно у світлі фар транспортних засобів.

Поліція наголошує: світловідбивні елементи рятують життя. Тож подбайте про свою безпеку та безпеку своїх дітей. Слід також завчасно подбати й про своїх домашніх улюбленців. Придбайте для них (чи зробіть власноруч) нашийники, що світяться у темряві.

У свою чергу, водії транспортних засобів також повинні бути максимально уважними під час наближення до пішохідних переходів: зменшити швидкість, а в разі необхідності зупинитись.

Бережіть себе та оточуючих!

 

 

Прилуцька поліція встановлює обставини аварії, у якій травмувався пішохід

Слідчий Прилуцького районного відділу поліції розпочав кримінальне провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої зазнав тілесних ушкоджень 61-річний прилучанин.

Дорожній інцидент стався 6 листопада близько 13-ї години на вулиці Київській у Прилуках.

Для з’ясування обставин аварії на місці події працювали група реагування патрульної поліції та слідчо-оперативна група Прилуцького райвідділу поліції.

Попередньо поліцейські встановили, що 37-річна водійка легкового автомобіля допустила наїзд на пішохода, який переходив дорогу нерегульованим пішохідним переходом.

У результаті ДТП потерпілий отримав тілесні ушкодження. Для надання допомоги медики його госпіталізували.

За фактом аварії слідчий під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури розпочав провадження за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху). Її максимальна санкція - три роки обмеження волі з позбавленням права керувати транспортом ще на такий же строк.

Наразі поліцейські встановлюють всі обставини дорожньо-транспортної пригоди. У рамках кримінального провадження призначено низку експертиз. Тривають слідчі дії.

 

 

 

Оформлення «грошової допомоги в соцмережах» : поліцейські закликають громадян не вірити фейковим оголошенням про допомогу в Інтернеті

У соцмережах шахраї поширюють фейкові оголошення про оформлення «Грошової допомоги». Поліцейські радять громадянам не переходити за такими посиланнями в Інтернеті та не вводити секретні паролі своїх банківських карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Вчора до поліції звернувся 66-річний мешканець Срібнянської громади із повідомленням, про те, що з його банківського рахунку зникло більше 7 тисяч гривень. Чоловік розповів поліцейським, що напередодні він побачив в соціальній мережі «Фейсбук» оголошення про оформлення «єДопомоги» та зацікавився ним.

Для отримання коштів потерпілий перейшов за посиланням з логотипом відомого банку і ввів реквізити своїх банківських карток та пін-код. Після виконання цих умов з його рахунку зникли гроші.

Нині поліція розшукує причетних до шахрайства у рамках кримінального провадження, відкритого за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліція наполегливо рекомендує: якщо вам пропонують «натиснути, щоб отримати грошову допомогу», або «заповнити заявку на виплати від ООН за 10 хвилин» - ігноруйте такі вказівки та не переходьте за посиланнями! Так діють шахраї! Будь-яка соціальна допомога не оформлюється в соцмережах, для цього слід звернутися до державної установи..

Пам’ятайте: інформація про справжні державні виплати та порядок їх отримання міститься лише в офіційних джерелах.

 

Поліція Прилуччини вкотре застерігає громадян від шахраїв, які пропонують оформити «грошову допомогу» в Інтернеті

У соцмережах шахраї поширюють фейкові оголошення про оформлення «Грошової допомоги». Поліцейські закликають громадян не переходити за такими посиланнями в Інтернеті та не вводити секретні паролі своїх банківських карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

30 жовтня до поліції звернулась 66-річна мешканка Срібнянської громади із повідомленням, що з її банківського рахунку зникло майже 7 тисяч гривень. Жінка розповіла поліцейським, що в соцмережі «Фейсбук» вона побачила посилання про оформлення допомоги та перейшла за ним. Там їй запропонували ввести секретні паролі її карток нібито для оформлення «грошової виплати» від відомої міжнародної організації. Потерпіла виконала ці умови, після чого з її картки зникли кошти.

Нині поліція розшукує причетних до шахрайства у рамках відкритого кримінального провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліція наполегливо рекомендує: по телефону або в Інтернеті нікому не повідомляйте жодних відомостей про свої банківські картки. Адже переходячи за сумнівними посиланнями, ви даруєте зловмисникам свої персональні дані. В результаті чого шахраї можуть привласнити всі заощадження з ваших банківських рахунків.

Пам’ятайте: будь-яка соціальна допомога не оформлюється в соцмережах, для цього слід звернутися до державної установи, ЦНАПу тощо.

 

 

Перейшла за посиланням нібито для оформлення доставки та втратила більше 14 тисяч гривень: поліція застерігає громадян від шахраїв

Поліцейські закликають громадян під час купівлі-продажу товарів не переходити за сумнівними посиланнями в Інтернеті та не вводити секретні паролі своїх банківських карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

23 жовтня до поліції звернулася 22-річна мешканка Талалаївської громади із повідомленням, що з її банківського рахунку зникло 14 500 гривень. Жінка розповіла поліцейським, що на одній із популярних інтернет - платформ вона знайшла оголошення про продаж ноутбуку. Пізніше вона зв’язалася із продавцем. Обговоривши умови здійснення купівлі-продажу, псевдопокупець надіслала на номер заявниці посилання нібито про оформлення доставки. Перейшовши за посиланням, жінці запропонували ввести секретні дані її картки. Потерпіла виконала ці умови, після чого з її картки зникли кошти.

Нині поліція розшукує причетного до шахрайства у рамках відкритого кримінального провадження.

 Поліція наполегливо рекомендує: по телефону або в Інтернеті нікому не повідомляйте жодних відомостей про свої банківські картки. Адже переходячи за сумнівними посиланнями, ви даруєте зловмисникам свої персональні дані. У результаті чого шахраї можуть привласнити всі заощадження з ваших банківських рахунків.

 

Важлива інформація: змінено графік особистого прийому громадян керівником поліції Прилуччини

Жителі Прилуччини зможуть поспілкуватися із т.в.о. начальника Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області Василем Ободовським щопонеділка з 10.00 до 12.00 у приміщенні Прилуцького районного відділу поліції.

Особистий прийом здійснюється за адресою: м. Прилуки, вул. Котляревського, буд. 66.

 

Начальник обласної поліції Іван Іщенко представив нового керівника райвідділу поліції у Прилуках

23 жовтня, начальник Головного управління Нацполіції у Чернігівській області Іван Іщенко представив особовому складу Прилуцького районного відділу поліції нового керівника – підполковника поліції Василя Ободовського.

Тимчасово виконуючий обов’язки начальника Прилуцького райвідділу поліції Василь Ободовський несе службу вже 20 років, має великий досвід оперативної та слідчої роботи. Перед призначенням на Прилуччину обіймав керівні посади в Одеській та Вінницькій областях.

Під час заходу керівник обласної поліції Іван Іщенко поспілкувався з присутніми головами громад та представниками місцевого самоврядування й обговорив першочергові кроки у напрямку розбудови безпекових проєктів на теренах Чернігівщини.

– Нашими першочерговими завданнями залишаються створення безпекового простору для спокою наших громадян і надання їм якісних поліцейських послуг, а також протидія злочинності та підтримка правопорядку в громадах. Бажаю новопризначеному керівнику успіхів на службі та злагодженої роботи поліцейських колективів заради спільної мети — довіри громадян, адже це ключовий аспект ефективної поліцейської діяльності, – сказав керівник обласної поліції Іван Іщенко.

 

 

Незнайомці із соцмереж обіцяють подвоїти «інвестовані» гроші: поліцейські Прилуччини застерігають громадян від нової шахрайської схеми

Поліцейські радять громадянам остерігатися сумнівних пропозицій про легкий заробіток в Інтернеті та ретельно перевіряти інформацію про варіанти можливого заробітку онлайн.

20 жовтня до поліції звернулася 29-річна мешканка Ладанської громади, яка повідомила, що в соціальній мережі «Інстаграм» знайшла повідомлення про вкладення коштів в криптовалюту. Жінка зв’язалася з адміністратором сторінки, який пообіцяв, що подвоїть внесену нею суму за 72 години. Жінка погодилась та відправила «інвестору» 3000 тисячі гривень. Невдовзі отримала повідомлення про надходження подвоєної суми – 6 тисяч гривень. Після цього вона відправила на вказаний рахунок ще 20 тисяч гривень. Після цього зв'язок з «інвестором» обірвався, він перестав відповідати та заблокував жінку.

Того ж дня до поліції звернулася і 18-річна мешканка Прилук. Дівчина за рекомендацією знайомої знайшла у соціальній мережі «Інстаграм» акаунт хлопця, який «дарує гроші». На відправлену суму він нібито повертає удвічі більше. Тож, потерпіла в надії легкого заробітку перерахувала 10 тисяч гривень на вказаний шахраєм рахунок. Коли виплати не отримала, то почала вимагати повернення внесених нею коштів. Їй пообіцяли це зробити якщо вона перерахує ще 1900 гривень. У результаті ні своїх, ні «подвоєних» коштів потерпіла не отримала.

Наразі поліцейські розшукують причетних до шахрайств у рамках відкритих кримінальних проваджень.

Поліція закликає громадян не виконувати вказівок незнайомих осіб, які пов’язані з переведенням коштів. Максимально обережно ставтеся до пропозицій легкого заробітку в Інтернеті та ретельно перевіряйте інформацію про осіб, які його пропонують.

 

 

Поліція Прилуччини запрошує охочих вступити до лав бригади «Лють»

Бійці штурмової бригади Нацполіції «Лють» готові помститися загарбникам. Приєднуйся до команди! Перетвори свою лють на зброю!

На Чернігівщині триває прийом заяв кандидатів для заміщення вакантних посад поліцейських патрульної служби поліції особливого призначення «Чернігів» Головного управління Національної поліції в Чернігівській області (для виконання завдань в підрозділах поліції особливого призначення «Сафарі», «Цунамі», «Луганськ» Департаменту поліції особливого призначення «Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України «Лють»).

Щоб розпочати участь у конкурсному відборі, необхідно заповнити анкету за посиланнями:

інспектор

https://nabir.np.gov.ua/index.php?r=recruitment/process_recruitment&id=8228

поліцейський

https://nabir.np.gov.ua/index.php?r=recruitment/process_recruitment&id=8227

Зроби свій вибір! Приєднуйся до Національної поліції! Твоє майбутнє – майбутнє України!

Прийом документів та надання консультацій щодо умов прийому на службу здійснюються за адресою: місто Чернігів, проспект Перемоги, 74.

Телефон для довідок: (050)46-47-020

На Прилуччині поліцейські розслідують обставини загибелі 11-річної дитини

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановлюють причини та обставини, що призвели до утоплення у водоймі 11-річного вихованця навчально-реабілітаційного центру.

4 жовтня близько 16-ї години до Прилуцького районного відділу поліції надійшло повідомлення про те, що на території комунального закладу в ставку виявили тіло підопічного хлопчика.

За вказаною адресою відразу виїхали слідчо-оперативна група райвідділу та співробітники ювенальної превенції.

Правоохоронці виявили у водоймі дитину без ознак життя. Попередньо поліцейські встановили, що під час прогулянки на території закладу, дитина впала у ставок та втопилася. При огляді тіла слідів насильницької смерті не виявлено.

Наразі на місці події працюють співробітники Прилуцького районного відділу поліції, які встановлюють причини та обставини, що призвели до трагедії.

Інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за статтею 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України з приміткою «нещасний випадок» та статтею 137 Кримінального кодексу України (неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей).

Розслідування здійснюється під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури.

 

 

Хотів оформити «грошову допомогу» через месенджер, натомість втратив майже 40 тисяч гривень: поліція Прилуччини вкотре застерігає громадян від шахраїв


В Інтернеті шахраї поширюють фейкові оголошення про оформлення «грошової допомоги». Поліцейські закликають громадян не переходити за подібними посиланнями та не вводити дані своїх банківських карток і паролі нібито для «зарахування грошей».

3 жовтня до поліції звернувся 31-річний мешканець Прилук із повідомленням, що з його банківського рахунку зникло майже 40 тисяч гривень. Чоловік розповів поліцейським, що в месенджері «Вайбер» він побачив оголошення з пропозицією надання грошової допомоги.

Для отримання коштів чоловік перейшов за посиланням і увів всі реквізити своєї банківської картки. Пізніше на його телефон надійшов дзвінок в якому автовідповідач запропонував йому натиснути клавішу «1», нібито для входу в Інтернет банк. Після виконання цих умов з його кредитного рахунку зникли гроші.

Правоохоронці розшукують причетних до шахрайських дій у рамках розпочатого кримінального провадження.

Поліція наполегливо рекомендує: якщо вам пропонують «натиснути, щоб отримати грошову допомогу», або «заповнити заявку на виплати від ООН чи інших організацій за 10 хвилин» - ігноруйте такі вказівки та не переходьте за посиланнями! Так діють шахраї! Будь-яка соціальна допомога не оформлюється в соцмережах, для цього слід звернутися до державної установи, ЦНАПу тощо.
Пам’ятайте: інформація про справжні державні виплати та порядок їх отримання міститься лише в офіційних джерелах.

 

Перейшла за посиланням нібито для оформлення доставки та втратила майже 3 тисячі гривень: поліція застерігає громадян від шахраїв

Поліцейські закликають громадян під час купівлі-продажу товарів не переходити за сумнівними посиланнями та не вводити секретні паролі своїх банківських карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

2 жовтня до поліції звернулася 33-річна прилучанка із повідомленням, що з її банківського рахунку зникло 2 900 гривень. Жінка розповіла поліцейським, що на одній із популярних інтернет - платформ вона розмістила оголошення про продаж дитячого взуття. Пізніше вона отримала повідомлення, в якому незнайомка виявила бажання придбати товар. Обговоривши умови здійснення купівлі-продажу, псевдопокупець надіслала на номер заявниці посилання нібито про оформлення доставки. Перейшовши за посиланням, жінці запропонували ввести секретні дані її картки. Потерпіла виконала ці умови, після чого з її картки зникли кошти.

Нині поліція розшукує причетного до шахрайства у рамках відкритого кримінального провадження.

Поліція наполегливо рекомендує: по телефону або в Інтернеті нікому не повідомляйте жодних відомостей про свої банківські картки. Адже переходячи за сумнівними посиланнями, ви даруєте зловмисникам свої персональні дані. У результаті чого шахраї можуть привласнити всі заощадження з ваших банківських рахунків.

 

 

Поліція застерігає громадян від шахрайських схем з «грошовими виплатами»


Поліцейські закликають громадян не переходити за сумнівними посиланнями в Інтернеті та не вводити секретні паролі своїх банківських карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.
7 листопада до поліції звернулася 35-річна мешканка Прилук із повідомленням, що з її банківського рахунку зникло більше 10 тисяч гривень. Жінка розповіла поліцейським, що в Інтернеті вона побачила посилання про оформлення «грошової допомоги» та перейшла за посиланням.
Там їй запропонували ввести реквізити та секретні паролі картки нібито для оформлення «грошової виплати» від відомої міжнародної організації.
Потерпіла виконала ці умови, після чого з її картки зникли кошти. Нині поліція розшукує причетного до шахрайства у рамках відкритого кримінального провадження.
Поліція наполегливо рекомендує: по телефону або в Інтернеті нікому не повідомляйте жодних відомостей про свої банківські картки. Адже, переходячи за сумнівними посиланнями, ви даруєте зловмисникам свої персональні дані. Завдяки цьому шахраї можуть привласнити всі заощадження з ваших банківських рахунків.
Пам’ятайте: інформацію про справжні державні виплати та порядок їх отримання міститься лише в офіційних джерелах.

 

 

Звіт про стан боротьби зі злочинністю, охорони публічного порядку та профілактики правопорушень на території обслуговування Прилуцького районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області за 2022 рік (завантажити).

 

Поліція Прилуччини застерігає громадян від шахраїв, що видають себе за працівників банківських установ

Поліцейські закликають мешканців Прилуччини не виконувати вказівок незнайомців та не передавати стороннім особам жодних відомостей про свої банківські картки. У такий спосіб шахраї можуть отримати доступ до ваших
рахунків.


13 жовтня до поліції звернувся 48-річний мешканець Прилук. Чоловік розповів поліцейським, що невідомі, удавши співробітників фінустанови, повідомили йому про те, що хтось намагається викрасти кошти з його рахунку. І для того щоб цьому завадити, необхідно надати одноразовий пароль з SMS-повідомлення. Слухняно виконавши усі вказівки фейкових
банкірів, потерпілий втратив з рахунку 27 тисяч гривень.

За цим фактом поліцейські розслідують кримінальне провадження, тривають слідчо-розшукові дії.

Поліція наполегливо рекомендує: ніколи не виконуйте вказівок незнайомих осіб, які пов’язані з переведенням коштів, та по телефону нікому не розповідайте ніяких відомостей зі своєї картки. Якщо висувають умову, що для виконання певних дій потрібно повідомити пін-код вашої картки або одноразовий пароль з SMS-повідомлення — негайно завершуйте розмову. Це шахрай! Усі операції щодо безпеки картки проводьте тільки особисто у відділенні банку.

Пам’ятайте: справжній банківський працівник не має права питати у вас секретні дані картки і ніколи цього не робитиме. Так вчиняє тільки шахрай.

 

Поліція Прилуччини скерувала до суду справу місцевої мешканки за шахрайські дії у сфері Інтернет-торгівлі


Слідчі Прилуцького районного відділу поліції завершили досудове розслідування та передали прокурору Прилуцької окружної прокуратури для направлення до суду обвинувальний акт щодо 36-річної громадянки, яка
продавала неіснуючий товар в мережі Інтернет. Жінка встигла ошукати сімох
людей із різних областей України.

У ході досудового розслідування слідчі та оперативники поліції Прилуччини встановили, що місцева мешканка протягом травня-серпня розміщувала оголошення про продаж взуття на одній із популярних інтернет - платформ.

Щоб привернути увагу покупців, аферистка пропонувала взуття по заниженим цінам. Проте головною умовою покупки була повна або часткова оплата товару. Після надходження грошей на банківську картку, шахрайка відправляла замовникам зіпсований товар або взагалі припиняла виходити на зв'язок та блокувала клієнтів.

Під час санкціонованого обшуку за місцем проживанням фігурантки правоохоронці вилучили банківські та сім-картки, кілька смартфонів, комп’ютерну техніку та інші речові докази. 

У кінці серпня жінці було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 та частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому).

На початку вересня правоохоронці скерували обвинувальний акт у кримінальному провадженні до суду.

3 жовтня Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області визнав жінку винною та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на два роки з іспитовим строком один рік. Наразі вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений у вищій судовій інстанції впродовж визначеного чинним законодавством терміну.

 

Поліція закликає громадян сплачувати за товар в Інтернеті тільки після
його отримання

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Прилуччини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.
24 вересня по допомогу до поліції звернувся 58-річний прилучанин. Чоловік розповів поліцейським, що перерахував незнайомцю 1500 тисячі гривень в якості попередньої оплати за придбання холодильника. Оголошення про продаж заявник знайшов на одному із сайтів безкоштовних оголошень.
У результаті товару потерпілий так і не отримав, а недобросовісний продавець після надходження до нього коштів припинив відповідати на спроби зв’язатися з ним.
За цим фактом поліцейські розслідують кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Тривають слідчо-розшукові дії.
Поліція закликає громадян не здійснювати покупок на сумнівних сайтах та розраховуватися за товар виключно після його отримання.
Розкажіть про ці та інші схеми шахрайства своїм родичам і близьким, особливо літнім людям.

 

 

За минулу добу поліцейські Прилуччини розшукали двох зниклих дітей


22 вересня співробітники Прилуцького районного відділу поліції розшукали та повернули додому 16-річного та 9-річного хлопців. Поліцейські провели з неповнолітніми та їх батьками профілактичну роботу щодо недопущення
подібних інцидентів у майбутньому.

Так, ввечері до Прилуцького районного відділу поліції надійшло повідомлення про зникнення 16-річного мешканця Прилук. За словами матері, син не повернувся додому після відпочинку із друзями. Телефон був вимкнений.

Отримавши прикмети зниклого, поліцейські вирушили на його пошуки. За півгодини правоохоронці помітили схожого за описом хлопця на одній із вулиць Прилук. Підліток справді виявився розшукуваним. Поліцейські доправили юнака додому.

Того ж дня до прилуцької поліції надійшло повідомлення про зникнення 9-річного хлопчика в Парафіївській громаді. Дитина гуляла на подвір’ї з друзями та вчасно не повернулася додому. Батьки намагалися самотужки знайти дитину, але пошуки були марними. Вночі вони подзвонили до поліції.

Правоохоронці ретельно обстежили прилеглу територію, парки, дитячі майданчики. В одному із закинутих будинків поліцейські знайшли розшукуваного хлопчика, де він був разом з товаришем. Поліцейські доставили дітей додому.

Поліцейські притягнули батьків обох розшукуваних дітей до відповідальності відповідно до частини 1 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей).

З дітьми та з кожним із батьків поліцейські провели профілактичні бесіди.

Поліція закликає дорослих приділяти належну увагу своїм дітям. Ви маєте забезпечити постійний контроль за місцем їхнього перебування.

 

Прилуцькі поліцейські встановлюють обставини ДТП з травмованими

22 вересня близько 18-ї години до поліції надійшло повідомлення, що в місті Прилуки зіткнулися два автомобілі. На місце події працювала група реагування патрульної поліції та слідчий райвідділу.

Правоохоронці провели огляд місця події, склали схему дорожньо-транспортної пригоди, опитали учасників аварії, свідків та очевидців.

Попередньо поліцейські встановили, що 24-річний водій легкового автомобіля не впорався з керуванням та виїхав на смугу зустрічного руху. У результаті чого допустив зіткнення з мікроавтобусом під керуванням 32-річного прилучанина, який рухався в зустрічному напрямку по своїй смузі руху.

32-річний водій мікроавтобуса та його пасажир, а також пасажир легкового автомобіля отримали тілесні ушкодження. Одного із постраждалих госпіталізували до лікарні.

Транспортні засоби правоохоронці вилучили.

Наразі поліцейські встановлюють всі обставини дорожньо-транспортної пригоди.

Поліція закликає всіх учасників дорожнього руху бути уважними та обережними і неухильно дотримуватися правил дорожнього руху.

 

 

Поліція Прилуччини застерігає громадян від шахраїв під час купівлі-продажу товарів

Поліцейські закликають громадян не переходити за сумнівними посиланнями в Інтернеті та не вводити секретні паролі своїх банківських карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

21 вересня до поліції звернулася 27-річна прилучанка із повідомленням, що з її банківського рахунку зникло більше 15 тисяч гривень. Жінка розповіла поліцейським, що на одній із популярних інтернет - платформ вона розмістила оголошення про продаж дитячого харчування. Пізніше до неї зателефонувала жінка і виявила бажання придбати товар. Обговоривши умови здійснення купівлі-продажу, псевдопокупець надіслала на номер заявниці посилання про оформлення доставки. Перейшовши за посиланням, жінці запропонували ввести секретні дані її картки. Потерпіла виконала ці умови, після чого з її картки зникли кошти.

Нині поліція розшукує причетного до шахрайства у рамках відкритого кримінального провадження.

Поліція наполегливо рекомендує: по телефону або в Інтернеті нікому не повідомляйте жодних відомостей про свої банківські картки. Адже переходячи за сумнівними посиланнями, ви даруєте зловмисникам свої персональні дані.

У результаті чого шахраї можуть привласнити всі заощадження з ваших банківських рахунків.

Пам’ятайте:

під час продажу чи покупки товарів через мережу Інтернет користуйтесь послугою післяплати, це допоможе вам зберегти гроші;

не передавайте невідомим особам реквізити вашої банківської картки. Це конфіденційна інформація і вона не потрібна для роботи банківським працівникам.

 

 

Поліція Прилуччини застерігає громадян від шахраїв, що видають себе за
працівників банківських установ

Поліцейські закликають мешканців Прилуччини не виконувати вказівок незнайомців та не передавати стороннім особам жодних відомостей про свої банківські картки. У такий спосіб шахраї можуть отримати доступ до ваших рахунків.



Так, 19 вересня від дій шахраїв постраждали троє мешканців Прилуччини. Загалом громадяни втратили майже 30 тисяч гривень.

До поліції звернулась 51-річна мешканка Ладанської громади. Жінка повідомила, що їй зателефонував невідомий і представився співробітником служби безпеки банку. Співрозмовник почав запевняти заявницю, що її банківську картку заблоковано, та переконав жінку перерахувати заощадження на вказаний ним рахунок. Потерпіла так і вчинила, внаслідок чого втратила понад 10 тисяч гривень. Зрозумівши, що її ошукали, жінка звернулася по допомогу до поліції.

До аналогічної ситуації потрапила і 68-річна мешканка Прилук. Невідомий зловмисник зателефонував потерпілій і представився співробітником служби безпеки банку. Незнайомець, під приводом захисту банківських рахунків заявниці, заволодів її коштами у сумі 14 тисяч гривень.

Також від дій шахраїв постраждала і 56-річна мешканка Варвинської громади. Жінка розповіла поліцейським, що невідомі, удавши співробітників фінустанови, повідомили їй про нібито викрадення коштів з її рахунку. І, щоб отримати доступ до своїх коштів, вона має їх перерахувати на вказаний шахраєм рахунок. Слухняно виконавши усі вказівки фейкових банкірів, потерпіла втратила з рахунку майже 4 тисячі гривень.

За цим фактом поліцейські розслідують кримінальне провадження, тривають слідчо-розшукові дії.

Поліція наполегливо рекомендує: ніколи не виконуйте вказівок незнайомих осіб, які пов’язані з переведенням коштів, та по телефону нікому не розповідайте ніяких відомостей зі своєї картки. Якщо висувають умову, що для виконання певних дій потрібно повідомити пін-код вашої картки або одноразовий пароль з SMS-повідомлення — негайно завершуйте розмову. Це шахрай! Всі операції щодо безпеки картки проводьте тільки особисто у відділенні банку.

Пам’ятайте: справжній банківський працівник не має права питати у вас секретні дані картки і ніколи цього не робитиме. Так вчиняє тільки шахрай.

Розкажіть про цю схему шахрайства своїм родичам і близьким, особливо людям літнього віку.

 

 

 

Поліція застерігає громадян від шахрайської схеми з «грошовими виплатами»



Поліцейські закликають громадян не переходити за сумнівними посиланнями в Інтернеті та не вводити секретні паролі своїх банківських карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах. 

25 серпня до поліції звернулася 39-річна прилучанка із повідомленням, що з її банківського рахунку зникло більше 36 тисяч гривень. Жінка розповіла поліцейським, що вона отримала повідомлення з посиланням про оформлення «грошової допомоги». Жінка перейшла за вказаним посиланням, де їй запропонували ввести номер та пін-код картки для нібито оформлення грошової виплати. Потерпіла виконала ці умови, після чого з її картки зникли кошти. 
Нині поліція розшукує причетного до шахрайства у рамках відкритого кримінального провадження. Поліція наполегливо рекомендує: по телефону або в Інтернеті нікому не повідомляйте жодних відомостей про свої банківські картки. Адже переходячи за сумнівними посиланнями, ви даруєте зловмисникам свої персональні дані. В результаті чого шахраї можуть привласнити всі заощадження з ваших банківських рахунків.  Пам’ятайте: інформацію про справжні державні виплати та порядок їхнього отримання потрібно перевіряти лише з офіційних джерел.
______________________________
Спецрахунок НБУ для гуманітарної допомоги українцям https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-rahunok-dlya-gumanitarnoyi-dopomogi-ukrayintsyam-postrajdalim-vid-rosiyskoyi-agresiyi

 

На Чернігівщині тривають контрдиверсійні заходи: виявлено громадянина РФ, який незаконно перебував в Україні

У ході контрдиверсійних заходів співробітники СБУ спільно з Нацполіцією виявили громадянина Росії, який незаконно перебував на території України.

Встановлено, що чоловік періодично виїжджав до Російської Федерації, а також причетний до скоєння низки адміністративних порушень.

При собі іноземець мав паспорт громадянина РФ, копію іноземного паспорта тієї ж країни (оригінал якого, нібито, втрачено), а також закордонний паспорт на бланку СРСР, термін дії якого 1998-2003 роки.

Відповідно до чинного законодавства будуть вжиті заходи щодо примусового повернення іноземця.

СБУ закликає громадян бути пильними.

Якщо у поле вашого зору потрапили особи, які проявляють необґрунтований інтерес до військових об’єктів чи об’єктів транспортної інфраструктури, адміністративних будівель, використовуючи при цьому засоби відео- та фотофіксації чи безпілотні літальні апарати, просимо невідкладно повідомляти про це за телефоном «гарячої лінії» Управління СБ України в Чернігівській області - (0462) 676-208 або ж електронним листом на адресу: [email protected] .

 

Увага : змінено графік прийому громадян

Шановні мешканці Прилуччини!

У графік особистого прийому громадян керівництвом Прилуцького районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області внесено зміни

 

Ви запитуєте - ми відповідаємо!

Інформуємо, що протягом листопада 2021 року на телефонну «гарячу лінію» УДМС у Чернігівській області надійшло 269 дзвінків, а всього з початку року – 4238 (2020 рік – 3755). Проаналізувавши Ваші звернення, хочемо надати роз’яснення на одне із найчастіших запитань: «Чи готовий мій паспорт?».

Отже, що стосується інформації про стан оформлення паспортного документу, то її ви можете дізнатися самостійно.

Для цього необхідно зайти на сайт Державної міграційної служби України та скористатися послугою електронного сервісу «Перевірка стану оформлення документів» https://bit.ly/2QCucTy.

У залежності від того, на якій стадії оформлення перебуває документ, статус оформлення документу, також може бути різним.

Якщо статус документу буде наступного змісту: «Документ доставлений до підрозділу Міграційної служби /дата/ та може бути отриманий заявником» - ВІТАЄМО, ваш документ готовий до видачі, знаходиться у підрозділі і ми раді чекати на Вас.

У разі виникнення будь-яких питань Ви можете звернутись на телефонну «гарячу лінію» УДМС у Чернігівській області за номером телефону: (0462) 666-185.

 

 

Поліція застерігає громадян від шахрайських схем, що поширені в Чернігівській області

Поліція Прилуччини радить громадянам вивчити ці прості рекомендації, які в подальшому допоможуть не постраждати від дій шахраїв.

1. Ваш родич скоїв ДТП чи потрапив у поліцію

Якщо незнайомець представляється поліцейським або лікарем та в телефонному режимі запевняє, що ваш родич потрапив у ДТП і терміново потребує грошей – зупиніться. Насамперед вам необхідно перевірити правдивість інформації. Подзвоніть безпосередньо до вказаного родича або на лінію 102!

2. Вашу банківську картку заблоковано

Шахрай видає себе за співробітника банку і під різними приводами намагається дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Ця інформація дасть йому можливість вкрасти ваші гроші з банківської картки. Тримайте цифри в таємниці, нікому їх не показуйте і не диктуйте.

3. Передплата товару чи послуги

Не варто робити передоплату за товар чи послугу наперед, якщо плануєте придбати товар у неперевіреного продавця. В протилежному випадку, після отримання грошей, шахрай перестане виходити на зв’язок із вами.

Розкажіть про ці схеми шахрайств своїм родичам і близьким, особливо людям літнього віку.

Якщо ж ви постраждали від шахрайських дій — якомога швидше телефонуйте за номером «102» або звертайтеся до чергової частини територіального підрозділу поліції. Пам’ятайте: своєчасне звернення підвищує ймовірність викриття та затримання шахрая!

 

 

Прилуцька поліція затримала чоловіка за підозрою у тяжкому побитті знайомого

Оперативники Прилуцького районного відділу поліції спільно з колегами з управління карного розшуку поліції області встановили та затримали зловмисника, який в ході раптової сварки спричинив смертельні тілесні ушкодження 36-річному мешканцю Прилуччини.

16 грудня до поліції надійшло повідомлення, що в одному із сіл Линовицької громади біля місцевої водойми виявлено чоловіка без ознак життя.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції Прилук.

За висновком судово-медичного експерта, смерть потерпілого настала унаслідок нанесених тілесних ушкоджень.

Поліцейські швидко з’ясували особу померлого, виявилося що це 36-річний мешканець сусіднього села.

Правоохоронці опитали місцевих мешканців, зібрали низку речових доказів та встановили коло осіб з якими чоловік відпочивав.

У ході проведення розшукових заходів поліцейські встановили особу підозрюваного у скоєнні злочину. Ним виявився 25-річний чоловік, з яким напередодні у потерпілого виник раптовий конфлікт на ґрунті неприязних відносин. В результаті якого зловмисник і наніс потерпілому тілесні ушкодження, які призвели до тяжких наслідків.

Підозрюваного затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Слідчий розпочав провадження за частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

Наразі вирішується питання щодо оголошення зловмиснику про підозру та обрання міри запобіжного заходу.

Триває досудове розслідування.

 

Ви запитуєте - ми відповідаємо!

Інформуємо, що протягом листопада 2021 року на телефонну «гарячу лінію» УДМС у Чернігівській області надійшло 269 дзвінків, а всього з початку року – 4238 (2020 рік – 3755). Проаналізувавши Ваші звернення, хочемо надати роз’яснення на одне із найчастіших запитань: «Чи готовий мій паспорт?».

Отже, що стосується інформації про стан оформлення паспортного документу, то її ви можете дізнатися самостійно.

Для цього необхідно зайти на сайт Державної міграційної служби України та скористатися послугою електронного сервісу «Перевірка стану оформлення документів» https://bit.ly/2QCucTy.

У залежності від того, на якій стадії оформлення перебуває документ, статус оформлення документу, також може бути різним.

Якщо статус документу буде наступного змісту: «Документ доставлений до підрозділу Міграційної служби /дата/ та може бути отриманий заявником» - ВІТАЄМО, ваш документ готовий до видачі, знаходиться у підрозділі і ми раді чекати на вас.

У разі виникнення будь-яких питань Ви можете звернутись на телефонну «гарячу лінію» УДМС у Чернігівській області за номером телефону:  (0462) 666-185.

 

Прилуцькі поліцейські нагадали школярам абетку дорожнього руху

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції завітали до учнів Линовицької ЗОШ та розповіли їм про правила дорожнього руху.

Інспектор відділу реагування патрульної поліції Юлія Гордієнко нагадала дітям правила поводження на дорозі пішоходів та велосипедистів.

Під час зустрічі поліцейська пояснила школярам правила переходу вулиці, залежність дій пішохода від того, долає він регульований чи нерегульований перехід. Також нагадала про те, що небезпечно користуватися телефонами та навушниками під час їзди на велосипедах, або переході на інший бік вулиці.

Особливу увагу Юлія Гордієнко звернула на те, як важливо мати на одязі світловідбиваючі елементи (флікери). Адже в зимовий період, коли на вулиці швидко вечоріє, пішоходи стають практично невидимими в сутінках.

Якщо в темну пору доби водій може розгледіти пішохода у звичайному одязі на відстані тільки 25-30 метрів, то з флікером – за 130-140 метрів.

Знати і дотримуватися правил дорожнього руху повинна кожна дитина ще до того, як вона самостійно вийде на вулицю – це допоможе їй безпечно ходити вулицями і дорогами міст і сіл, а водіїв автотранспорту позбавить багатьох неприємностей. Ми постійно проводимо для школярів профілактичні заняття. Під час такого спілкування діти повторюють Правила дорожнього руху України та мають змогу поставити поліцейським будь-які запитання», — підсумувала Юлія Гордієнко.

 

Прилуцькі поліцейські нагадали школярам абетку дорожнього руху

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції завітали до учнів Линовицької ЗОШ та розповіли їм про правила дорожнього руху.

Інспектор відділу реагування патрульної поліції Юлія Гордієнко нагадала дітям правила поводження на дорозі пішоходів та велосипедистів.

Під час зустрічі поліцейська пояснила школярам правила переходу вулиці, залежність дій пішохода від того, долає він регульований чи нерегульований перехід. Також нагадала про те, що небезпечно користуватися телефонами та навушниками під час їзди на велосипедах, або переході на інший бік вулиці.

Особливу увагу Юлія Гордієнко звернула на те, як важливо мати на одязі світловідбиваючі елементи (флікери). Адже в зимовий період, коли на вулиці швидко вечоріє, пішоходи стають практично невидимими в сутінках.

Якщо в темну пору доби водій може розгледіти пішохода у звичайному одязі на відстані тільки 25-30 метрів, то з флікером – за 130-140 метрів.

Знати і дотримуватися правил дорожнього руху повинна кожна дитина ще до того, як вона самостійно вийде на вулицю – це допоможе їй безпечно ходити вулицями і дорогами міст і сіл, а водіїв автотранспорту позбавить багатьох неприємностей. Ми постійно проводимо для школярів профілактичні заняття. Під час такого спілкування діти повторюють Правила дорожнього руху України та мають змогу поставити поліцейським будь-які запитання», — підсумувала Юлія Гордієнко.

Поліція Прилуччини застерігає громадян від шахраїв

Від дій шахраїв постраждали четверо мешканців Прилуцького району. Спрацювали шахрайські схеми «Вашу картку заблоковано» та «Купівля-продаж товарів в Інтернеті». Загалом громадяни втратили майже 25 тисяч гривень.

Так, 30 листопада на лінію «102» зателефонувала 33-річна прилучанка, яка повідомила про те, що її ошукав псевдопрацівник банку. Шахрай розповів заявниці, що її банківську картку заблоковано та переконав жінку перерахувати заощадження на інший рахунок, вказаний шахраєм. Зрозумівши, що її ошукали, потерпіла звернулася по допомогу до поліції.

До аналогічної ситуації потрапила і 56-річна мешканка Прилук. Невідомий зловмисник зателефонував потерпілій і представився співробітником служби безпеки банку. Незнайомець, під приводом захисту банківських рахунків заявниці, заволодів її коштами у сумі близько 7 тисяч гривень.

24 листопада по допомогу до поліції звернулася мешканка Сухополов’янської громади. Вона перерахувала незнайомцю майже 2000 гривень в якості попередньої оплати за одяг. Оголошення про товар вона знайшла в Інтернеті. У підсумку замовлення жінка так і не отримала.

Також від дій шахраїв постраждала і 31-річна мешканка Талалаївської громади. Продаючи одяг в Інтернеті, жінка повідомила реквізити своєї банківської картки для здійснення оплати. В результаті заявниця втратила майже одну тисячу гривень.

За цими фактами поліцейські розслідують кримінальні провадження, тривають слідчо розшукові дії.

Поліція наполегливо рекомендує: нікому не розголошуйте жодних відомостей зі своєї банківської картки. Всі операції щодо безпеки картки проводьте тільки особисто у відділенні банку.

Також застерігаємо: при здійсненні покупок в Інтернеті, розраховуйтесь за свої замовлення лише після їх отримання.


 

 

 

 

Прийом громадян у Яблунівці та  Линовиці (завантажити).

Поліцейські Прилуччини скерували до суду справу щодо крадіжки 180 тонн насіння з ангару в Талалаївській громаді (завантажити).

 

В Яблунівській громаді на Прилуччині запрацювала поліцейська станція

Вчора, 1 грудня, начальник Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Володимир Нідзельський відкрив поліцейську станцію у Яблунівці Прилуцького району.

На відкритті поліцейської станції у Яблунівській громаді також були присутні начальник Прилуцького районного відділу поліції Олександр Шульга та сільська голова Вікторія Сімʼячко.

За підтримки місцевої влади поліцейську станцію у Яблунівці забезпечили всіма необхідними меблями і оргтехнікою для комфортної роботи поліції.

– Поліцейська станція у громаді – це якісно новий рівень поліцейських послуг та безпеки в громаді. Мешканці громади зможуть у зручний для них час звернутися до поліцейського для розв’язання конкретної проблеми чи отримання консультації чи поради. Що стосується поліцейського, то він у режимі 24/7 житиме у громаді, контролюватиме правопорядок на ввіреній території та швидко реагуватиме на зміни в оперативній обстановці, – сказав Володимир Нідзельський.

 

На Прилуччині розпочали роботу ще дві поліцейські станції

1 грудня начальник Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Володимир Нідзельський відкрив дві поліцейські станції – у Варвинській та Линовицькій громадах Прилуцького району.

На відкритті поліцейської станції у селі Гнідинці Варвинської громади також були присутні начальник Прилуцького районного відділу поліції Олександр Шульга та селищна голова Валентина Саверська-Лихошва.

– Переконаний, що незабаром всі мешканці громади відчують переваги того, що їх поліцейський завжди буде поряд. Відкриття поліцейських станцій сприятиме максимальному наближенню поліції до громадян, – відзначив Володимир Нідзельський.

Того ж дня відчинила свої двері і поліцейська станція в Линовицькій громаді. Начальник поліції області відкрив станцію разом з селищним головою Віталієм Нестерком.

Володимир Нідзельський подякував громадам за створення гідних умов для роботи поліцейських та забезпечення їх усім необхідним.

– Тільки завдяки спільним зусиллям ми можемо досягти нашої головної мети – створити для людей комфортне безпекове середовище та максимально підвищити довіру населення до поліції, – сказав керівник поліції Чернігівщини.

 

На Прилуччині поліцейські застерегли підлітків від вживання алкоголю, наркотиків та тютюнових виробів

30 листопада поліцейські Прилуцького району провели профілактичну бесіду з учнями старших класів Парафіївської загальноосвітньої школи та студентами Ічнянського професійного аграрного ліцей. Правоохоронці розповіли ліцеїстам та школярам про згубний вплив алкоголю, цигарок, наркотичних та психотропних речовин.

На прикладі конкретних життєвих ситуацій поліція обговорила з дітьми невідворотні зміни, що відбуваються в організмі людини, яка навіть перший раз спробувала наркотики. Адже часто однієї «дози» достатньо, аби скалічити життя людини.

Поліцейські наголосили, що окрім безповоротної шкоди для здоров’я, за вживання, зберігання та розповсюдження наркотиків також слідують і правові наслідки: кримінальна або адміністративна відповідальність.

– Ми застерегли дітей від вживання наркотиків, алкоголю і куріння, аби уберегти їх в майбутньому від необдуманих кроків. Також розповіли підліткам про переваги здорового способу життя, зокрема, зайняття спортом. Він не лише гармонійно розвиває тіло, а й дисциплінує та робить людей цілеспрямованими і сильними духом, – говорить поліцейський з реагування патрульної поліції Денис Радзієвський.

Інспектор сектору кадрового забезпечення Олеся Чигрин розповіла школярам та ліцеїстам про умови вступу та специфіку навчання у навчальних закладах системи МВС. Ознайомила їх зі спеціальностями, за якими готують молодих фахівців, переваги професії поліцейського та можливості подальшого працевлаштування в органах Національної поліції України.

 

З початку року поліцейські Прилучинни склали більше пів тисячі протоколів на домашніх кривдників

За вчинення домашнього насильства з початку 2021 року поліцейські Прилуцького району склали понад 500 адміністративних протоколів та винесли майже 50 термінових заборонних приписів.

З 25 листопада Прилуччина долучилася до заходів щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка традиційно триватиме до 10 грудня.

Мета акції - привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання домашнього насильства та підвищення рівня обізнаності населення із зазначених проблем.

Протидія домашньому насильству – один із пріоритетних напрямків роботи поліції. Її співробітники займаються не тільки реагуванням та притягненням правопорушників до відповідальності. Важливе завдання поліцейських на цьому напрямку діяльності – професійна консультація постраждалих від домашнього насильства.

Потерпілими від таких правопорушень можуть стати будь-які члени родини, але найчастіше страждають жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю.

«З початку 2021 року на Прилуччині поліцейські зафіксували 570 звернень щодо фактів вчинення домашнього насильства. Серед них 137 постраждалих чоловіків, решта — жінки. Майже у ста випадках свідками насильства стали неповнолітні. Виховання дітей в таких умовах може запрограмувати їх на вчинення насильства щодо інших осіб. На кривдників поліція склала протоколи за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення — вчинення домашнього насильства. Поліцейські винесли домашнім тиранам 48 термінових заборонних приписів», — сказав начальник відділу превенції Прилуцького районного відділу поліції Олександр Карпенко.

Він також додав, що в рамках складених заборонних приписів 35 кривдників були зобов’язані тимчасово залишити місце проживання постраждалої від домашнього насильства сторони, ще десятьом особам заборонено у будь-який спосіб контактувати з об’єктами агресії. Правоохоронці контролюють дотримання вимог термінових заборонних приписів.

Нині на обліку в Прилуцькому районі перебуває більше 300 сімейних кривдників. Правоохоронці постійно контролюють підоблікових осіб та проводять з ними профілактичні бесіди.

На жаль, більшість сімейно-побутових конфліктів замовчується, бо жертви соромляться цієї проблеми. Утім, домашні конфлікти з часом можуть перерости у бійки з тілесними ушкодженнями, вбивства, доведення до самогубства тощо. Саме тому співробітники Прилуцького районного відділу поліції проводять широку профілактично-роз’яснювальну роботу. Зокрема, на інформаційних дошках правоохоронці розклеюють листівки з інформацією, як діяти, якщо ви потерпаєте від домашнього насильства, або стали його свідком.

Якщо Ви стали жертвою домашнього насильства, звертайтеся по допомогу до поліції за номером «102». Вчасне звернення допоможе припинити насильство та врятувати життя.

 

 

Поліція Чернігівщини запустила інтерактивну онлайн-карту поліцейських станцій у громадах

За ініціативи начальника Головного управління Нацполіції у Чернігівській області Володимира Нідзельського розроблений унікальний проєкт  – інтерактивна карта поліцейських станцій у територіальних громадах Чернігівщини.

– Сьогодні ми запускаємо важливий і корисний проєкт. За допомогою онлайн-карти громадяни зможуть швидко знайти місцезнаходження поліцейської станції у будь-якому куточку області та звернутися по допомогу до поліцейського. Інтерактивна карта стане в нагоді як мешканцям громади, так і туристам, – сказав Володимир Нідзельський.

Онлайн-карту поліцейських станцій своїми силами розробили співробітники Управління Інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП в Чернігівській області.

– Інтерактивна карта доступна абсолютно кожному за QR-кодом та посиланням. Посилання можна зайти на офіційному сайті поліції Чернігівської області та на сайтах територіальних громад – https://bit.ly/3DY3GtP Користуватися картою дуже просто як за допомогою смартфона, так і комп’ютера. Реєструватися для цього не потрібно.

Онлайн-карта буде постійно оновлюватися та поповнюватися свіжою інформацією. Поліцейські станції завжди відкриті для спілкування, консультацій та правової допомоги. Наша головна мета – аби поліція стала ще ближчою до громадян! – підсумував начальник поліції Чернігівщини.

 

Поліція закликає громадян не впускати до своїх осель незнайомців

Поліцейські Прилуччини застерігають населення від незнайомців, які під різним виглядом намагаються потрапити у ваші помешкання.

Здебільшого зловмисники скоюють крадіжки майна за відсутності господарів вдома. Але мають місце й випадки, коли громадяни самі впускають злочинців у свої домівки. Вони можуть представитися соціальними, комунальними працівниками, волонтерами, продавцями різних товарів або пропонувати купити товар у Вас.

Також зловмисники можуть відволікти господаря будинку, попросивши склянку води, та у цей час забрати цінне майно. Частіше вони орудують у віддалених селах та обирають самотніх пенсіонерів.

Поліцейські наголошують бути обачними та в ніякому разі не довіряти невідомим людям, не відчиняти двері та не запрошувати увійти у будинок. Краще тримати завжди свої двері замкнутими, навіть якщо ви знаходитесь удома.

Завжди перевіряйте документи та надану ними інформацію.
У разі, якщо візитери представляються співробітниками комунальної служби чи соціальними працівниками, – зателефонуйте диспетчеру чи в соціальну установу, щоб з’ясувати чи направляли їх на вашу адресу.

В тому разі, якщо до Вашого будинку чи подвір’я зайшла незнайома людина – негайно повідомляйте про це до поліції за номером спецлінії «102». І за жодних обставин нікому не розповідайте про  свої статки та наявність удома грошей – цим ви тільки заохотите зловмисника, і він, можливо, вдасться до більш агресивних дій.

Поліція закликає молоде покоління провести роз’яснювальну роботу зі своїми літніми батьками або сусідами про такі види злочинів.

 

 

Прилуцькі поліцейські повідомили колишньому голові однієї із районних державних адміністрацій про підозру у привласненні державних коштів

25 листопада слідчі Прилуцького районного відділу поліції вручили повідомлення про підозру експосадовцю, якому інкримінують привласнення майже півтораста тисяч гривень державних коштів.

Злочинну діяльність колишнього голови викрили співробітники Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури.

У ході слідства поліцейські встановили, що чиновник, обіймаючи посаду голови райдержадміністрації, не маючи повноважень видав та самостійно підписав розпорядження про виплату йому ж вихідної допомоги. Таким чином, на рахунок підозрюваного надійшли близько 130 тисяч гривень незаконно виплачених йому бюджетних коштів.

Поліцейські Прилуцького району інкримінують експосадовцю привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем (частина 2 статті 191 Кримінального кодексу України).

Такі дії караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Триває досудове розслідування.

 

 

Поліція Прилуцького району вилучила у місцевих мешканців велику кількість наркотичних речовин

Протягом тижня в ході санкціонованих обшуків співробітники Прилуцького районного відділу поліції виявили у жителів Прилуччини підготовлену до вживання наркосировину, амфетамін та інші речові докази.

У ході раніше розпочатих кримінальних проваджень та за результатами серій оперативних заходів поліцейські отримали судовий дозвіл на проведення слідчих дій у власників чотирьох домоволодінь. Чоловіки обґрунтовано підозрюються у зберіганні та здійсненні незаконних операцій з наркотиками.

У результаті обшуків за місцем проживання фігурантів, правоохоронці виявили пакети з сухою подрібненою речовиною рослинного походження, пакет із насінням конопель, паперові згортки з речовиною схожою на «канабіс», стебла висушеної коноплі та згортки з амфетаміном.

Також поліцейські вилучили саморобні пристрої для куріння та пристрій для подріблення коноплі.

Вилучені предмети та речовини направлені на експертне дослідження.

За викритими фактами слідчі поліції розслідують розпочаті провадження за двома статтями Кримінального кодексу України: частиною 2 статті 307 (збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) та частиною 1 статті 309 (визначає відповідальність за зберігання наркотиків або психотропних речовин).

Наразі правоохоронці з’ясовують походження заборонених наркотичних речовин.

Триває досудове розслідування.

 

 

Поліція Прилуччини запрошує на роботу

Візьміть участь у конкурсах на зайняття вакантних посад у Прилуцькому районному відділі поліції ГУНП в Чернігівській області.

З 18 листопада 2021 року розпочався набір для заміщення вакантної посади:

дізнавача Прилуцького районного відділу поліції ГУНП.

Крім того, до 8 грудня 2021 року триватиме набір на вакантну посаду:

- оперуповноважений Прилуцького районного відділу поліції ГУНП.

Щоб взяти участь у конкурсному відборі, необхідно заповнити анкету за посиланням: https://nabir.np.gov.ua.

Прийом документів та надання консультацій щодо умов прийому на службу здійснюється за адресою: місто Прилуки, вулиця Котляревського, 66. Телефон для довідок: (099) 614-81-57 з 9.00 до 18.00 щодня, крім вихідних та святкових днів.

Поліція Прилуччини застерігає громадян від незнайомців, які випитують відомості банківських карток

Поліція закликає громадян не розповідати стороннім особам жодних відомостей про свої банківські картки. Використовуючи ці дані, шахраї можуть отримати доступ до рахунків і в режимі онлайн зняти всі кошти.

23 листопада на лінію «102» надійшло звернення від мешканки Ічнянської громади. 33-річна жінка повідомив, що їй зателефонував невідомий, який представився співробітником банку. В телефонній розмові з псевдо-банкірами жінка назвала всі реквізити своєї банківської картки. Користуючись цим, шахраї заволоділи коштами заявниці у сумі 3 тисячі гривень.

За цим фактом поліцейські розслідують кримінальне провадження, тривають слідчо-розшукові дії.

Поліція наполегливо рекомендує: нікому не розголошуйте жодних відомостей зі своєї картки. Всі операції щодо безпеки картки проводьте тільки особисто у відділенні банку.

Пам’ятайте: справжній банківський працівник не має права питати у вас секретні дані картки і ніколи цього не робитиме. Так вчиняє тільки шахрай.

Розкажіть про цю та інші схеми шахрайства своїм родичам і близьким, особливо людям літнього віку.

 

 Запрошуємо випускників на навчання до ВУЗів системи МВС України

Шановні випускники шкіл міста Прилуки та Прилуцького району - майбутні абітурієнти 2022 року!

Прилуцький районний відділ поліції ГУНП в Чернігівській області запрошує на навчання у вищі навчальні заклади із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр за державним замовленням.

З 01 листопада 2021 року на порталі Національної поліції України розпочато електронну реєстрацію кандидатів на навчання до закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, за кошти державного бюджету на денній формі навчання.

Подати електронну анкету можна на порталі https://osvita.np.gov.ua

Підготовку фахівців для органів внутрішніх справ здійснюють наступні навчальні заклади МВС України:

Національна академія внутрішніх справ (м. Київ);

Харківський національний університет внутрішніх справ;

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ;

Луганський державний університет внутрішніх справ (м. Сєвєродонецьк Луганської області);

Львівський державний університет внутрішніх справ;

Одеський державний університет внутрішніх справ;

Донецький юридичний інститут МВС України (м. Кривий Ріг Дніпропетровської області).

На денну форму навчання можуть бути зараховані громадяни України, яким станом на 31 грудня року вступу виповниться 17 років, та не старші 30 років.

Особливості вступу до ВУЗів системи МВС України:

Направлення кадрового підрозділу відділу поліції;

Проходження військово-лікарської комісії та здача заліків з фізичної підготовки.

Переваги вступу:

Навчання за державним замовленням;

Забезпечення гуртожитком в процесі навчання;

Забезпечення робочим місцем після закінчення навчання.

Обравши будь-яку спеціальність, Ви обираєте життя присвячене служінню народу України, шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.

За детальною інформацією щодо вступу, звертайтеся за адресою:

м. Прилуки, вул. Котляревського, 66, сектор кадрового забезпечення

Прилуцького районного відділу поліції. Телефон для довідок: (099)614-81-57 з 9.00 до 18.00 щодня, крім вихідних та святкових днів.

 

 

Поліція Прилуччини застерігає громадян від шахраїв

Протягом минулого тижня по допомогу до поліції звернулися п’ятеро постраждалих мешканців Прилуччини. Загалом вони віддали шахраям майже 150 тисяч гривень.

8 листопада на лінію «102» звернувся 55-річний прилучанин із повідомленням про те, що втратив гроші внаслідок шахрайських дій фальшивого «представника банку». За словами потерпілого, йому зателефонував невідомий і представився співробітником служби безпеки банку. Незнайомець, повідомив, що з картки чоловіка намагаються зняти гроші. Під приводом захисту банківських рахунків заявника, заволодів його коштами у сумі більше 130 тисяч гривень.

Тоді ж від дій «банківського» шахрая постраждав 63-річний чоловік. Він повідомив поліцейським, що перерахував шахраям майже 8 тисяч гривень. З його слів, напередодні йому зателефонував невідомий. Шахрай запевняв заявника, що йому надійшли виплати. Щоб їх отримати, нібито було потрібно перерахувати грошові кошти на вказаний рахунок.

9 листопада по допомогу до поліції звернулася 52-річна мешканка Парафіївської громади. Вона перерахувала незнайомцю більше 4000 гривень в якості попередньої оплати за шифер. Оголошення про товар вона знайшла в Інтернеті. У підсумку замовлення жінка так і не отримав.

До аналогічної ситуації потрапила і 41-річна мешканка Сухополов'янської територіальної громада. Жінка перерахувала шахраям більше 7 тисяч гривень за купівлю дров. Проте після отримання грошей продавець відразу зник.

За цими фактами поліцейські відкрили провадження за частиною 1 та частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліція наполегливо рекомендує: нікому не розголошуйте жодних відомостей зі своєї банківської картки. Всі операції щодо безпеки картки проводьте тільки особисто у відділенні банку.

Також застерігаємо: при здійсненні покупок в Інтернеті, розраховуйтесь за свої замовлення лише після їх отримання.

Розкажіть про ці та інші схеми шахрайства своїм родичам і близьким, особливо літнім людям.

 

ГРАФІК прийому громадян керівництвом Прилуцького районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області (завантажити).

 

На Прилуччині правоохоронці вилучили з незаконного обігу фальсифікований алкоголь та цигарки на 100 тисяч гривень

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції спільно зі співробітниками Управління стратегічних розслідувань у ході обшуку вилучили у місцевого жителя пів тонни контрафактного алкоголю та майже тисячу пачок тютюнових виробів.

16 листопада в ході проведення оперативних заходів з протидії злочинам в сфері обігу спирту, лікеро-горілчаних напоїв, тютюнових виробів та в рамках слідчих дій у раніше розпочатому кримінальному провадженні, поліцейські провели санкціонований обшук у гаражному приміщенні 48-річного прилучанина.

Попередньо поліцейські отримали інформацію про те, що цей чоловік здійснює реалізацію фальсифікованого алкоголю та цигарок.

У ході обшуку поліцейські вилучили близько 500 літрів рідини з характерним запахом спирту (конкретний хімічний склад встановить експертиза). Рідина знаходилася як у прозорих пластикових ємностях, так і у картонних коробках (Bag in Box) замаскованих під елітний алкоголь. Також поліцейські виявили та вилучили близько  тисячі пачок цигарок.

Вартість вилученого перевищує 100 тисяч гривень.

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції розслідують кримінальне провадження за частиною 1 статті 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення або збут марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) Кримінального Кодексу України. Такі дії караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Досудове розслідування триває.

 

 

 

 

Поліція Чернігівської області запрошує на роботу

Візьміть участь у конкурсах на зайняття вакантних посад у Головному управлінні Національної поліції в Чернігівській області.

З 8 листопада по 8 грудня 2021 року триватиме набір на вакантні посади:

- оперуповноважений Прилуцького районного відділу поліції ГУНП;

- дільничний офіцер відділення поліції №1 Корюківського районного відділу поліції ГУНП (м. Мена);

- поліцейський з реагування патрульної поліції відділу поліцейської діяльності №1 Чернігівського районного управління поліції ГУНП (м. Городня);

- помічник чергового сектору реагування патрульної поліції відділення поліції №1 Чернігівського районного управління поліції ГУНП (смт. Козелець);

- поліцейський-водій сектору логістики Ніжинського районного відділу поліції ГУНП;

- поліцейський роти конвойної служби ГУНП;

- поліцейський роти поліції особливого призначення ГУНП;

- молодший інспектор-кінолог кінологічного центру ГУНП.

Щоб взяти участь у конкурсному відборі, необхідно заповнити анкету тут https://nabir.np.gov.ua.

Прийом документів та надання консультацій щодо умов прийому на службу здійснюється за адресою: місто Чернігів, вулиця Шевченка, 116-А. Телефон для довідок: (050)46-47-020, (067)46-91-128, (04622)3-12-59 з 9.00 до 18.00 щодня, крім вихідних та святкових днів.

 

На Прилуччині поліція викрила організовану групу наркоторгівців

Поліцейські задокументували злочинну діяльність групи місцевих мешканців, які систематично збували наркотики та психотропні речовини з використанням каналу в інтернет-месенджері. Щоденний злочинний прибуток складав не менш 40 тисяч гривень.

11 листопада співробітники кримінальної поліції Прилуцького районного відділу поліції спільно з колегами з обласного Управління протидії наркозлочинності та низки оперативних підрозділів, за силової підтримки підрозділу поліції особливого призначення затримали у Прилуках організовану групу наркодилерів.

Затриманню передувало тривале оперативне супроводження та документування злочинної діяльності членів групи. Впродовж півтора місяців поліцейські встановили особи всіх співучасників — місцевих мешканців, віком від 22 до 38 років.

Лідерські функції в угрупованні виконували наймолодша прилучанка зі своїм 31-річним співмешканцем. Дівчина створила окремий канал в інтернет-месенджері, за допомогою якого потенціальні клієнти зв’язувалися із постачальником і замовляли наркотичні або психотропні речовини. Оплату замовлення проводили дистанційно, посередництвом платіжної системи. Після цього наркодилери робили «закладку» і надсилали клієнту фото й координати місця, де її слід шукати.

Поліцейські встановили, що в такий спосіб зловмисники щодня здійснювали не менш 100 оборудок, а в окремі дні — й до двохсот. Денний прибуток членів угруповання від продажу наркотиків ряду найменувань, а також амфетаміну та інших психотропів не падав нижче 40 тисяч гривень.

Учора поліцейські провели одночасні санкціоновані обшуки за місцями мешкання усіх членів угруповання. Сумарно у зловмисників вилучено близько 120 тисяч гривень готівки та два кілограми наркотичних і психотропних речовин, за які у разі успішного збуту спільники могли отримати ще майже два мільйони гривень. Крім цього, вилучено інші речові докази причетності членів угруповання до спільної злочинної діяльності.

Того ж дня слідчі Прилуцького районного відділу поліції оголосили усім співучасникам про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, які кваліфікуються згідно з частиною 2 статті 307 Кримінального кодексу України (збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб). Зловмисникам загрожує від шести до десяти років з конфіскацією майна.

Наразі усі члени угруповання затримані у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та перебувають в ізоляторі тимчасового тримання.

Досудове розслідування триває.

 

Прилуцькі поліцейські нагадують підприємцям про відповідальність за продаж алкоголю неповнолітнім

Ювенальна поліція Прилуччини проводить профілактичні рейди серед суб’єктів підприємницької діяльності задля недопущення продажу алкоголю та тютюну дітям.

 

– До повсякденної роботи ювенальної превенції відноситься й контроль за торговельними точками, де потенційно можуть продати алкоголь неповнолітнім особам. Для запобігання пияцтву та алкоголізму, вживанню тютюнових виробів серед підлітків та недопущення їх продажу неповнолітнім, інспектори ювенальної превенції регулярно проводять профілактичні рейди, – говорить начальниця ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Тетяна Кузьменко. – У кожному відвіданому закладі торгівлі та громадського харчування поліцейські попереджають персонал про відповідальність за реалізацію вказаних товарів дітям. Підприємці можуть отримати штрафи та втратити ліцензії.

Загалом у 2021 році поліція Прилуччини склала 26 протоколів за частиною 2 статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями й тютюновими виробами). Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Всі матеріали направляються на розгляд до адміністративних комісій.

У кожному торгівельному закладі поліцейські залишають тематичні наліпки, які закликають громадян не бути байдужими до фактів продажу неповнолітнім алкоголю та цигарок та повідомляти про такі випадки до поліції.

 

 

Поліція Прилуччини застерігає громадян від шахраїв

За минулий тиждень від дій різних шахраїв постраждали троє жителів Прилуцького району. Ці потерпілі втратили загалом більше 30 тисяч гривень.

Так, по допомогу до поліції звернувся 44-річний чоловік. Він розповів, що перерахував незнайомцю 4000 гривень в якості попередньої оплати за дрова. Оголошення про товар він знайшов в Інтернеті. У підсумку замовлення чоловік так і не отримав.

До аналогічної ситуації потрапив і 40-річний мешканець Ічнянської громади. Чоловік перерахував шахраям більше 7 тисяч гривень. Проте після отримання грошей продавець відразу зник.

Також днями на лінію «102» звернувся 31-річний прилучанин із повідомленням про те, що втратив гроші внаслідок шахрайських дій фальшивого «представника банку». За словами потерпілого, йому зателефонував невідомий і представився співробітником служби безпеки банку. Незнайомець, під приводом захисту банківських рахунків заявника, заволодів його коштами у сумі близько 18 тисяч гривень.

За цими фактами поліцейські розслідують кримінальні провадження, тривають слідчо-розшукові дії.

Поліція наполегливо рекомендує: нікому не розголошуйте жодних відомостей зі своєї банківської картки. Усі операції щодо безпеки картки проводьте тільки особисто у відділенні банку.

Також застерігаємо: при здійсненні покупок в Інтернеті, розраховуйтесь за свої замовлення лише після їх отримання.

Розкажіть про ці та інші схеми шахрайства своїм родичам і близьким, особливо літнім людям.

 

Поліція інформує про зміни у Правилах дорожнього руху

В Україні з 1 листопада набули чинності зміни до ПДР: з'являться нові дорожні знаки та розмітка. Запрошуємо всіх громадян ознайомитися з оновленими Правилами дорожнього руху та не порушувати їх.

Зміни здебільшого зумовлені необхідністю приведення положень ПДР у відповідність до національних стандартів України.

Які нововведення на нас чекають:

1. Нові дорожні знаки

З'являться нові дорожні знаки — житлова зона, пішохідна доріжка, початок населеного пункту і його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборона руху транспортних засобів, автозаправні/електрозарядні станції, місце для зарядки електромобілів, платна дорога та її кінець, острівець безпеки, діагональний пішохідний перехід та інші.

2. Нова дорожня розмітка

Вводиться нова розмітка для позначення засобу для заспокоєння руху; виділених місць паркування вздовж доріг і наближення до кільцевої розв'язки; перед виходами з території шкіл; для позначення місця концентрації ДТП; для позначення виділених місць паркування уздовж доріг тощо.

До чинної вертикальної розмітки додається нова: жовто-червона.

У ПДР змінено вимоги щодо крайової дорожньої розмітки, де крайовою є лише розмітка 1.2.

3. Зміни пов’язані з рухом велосипедистів, пішоходів та осіб з порушенням зору, а саме:

- нове визначення велосипедної доріжки;

- поняття велосипедної смуги і велосипедного переїзду;

- вказані права та обов’язки велосипедистів та детально регламентується, як вони повинні діяти під час руху;

- регламентовано суміжний рух пішоходів та велосипедистів, а також рух осіб з порушенням зору.

Окремо повідомляємо, що саме Кодексу України про адміністративні правопорушення зміни не торкнуться, тож відповідальність за порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг залишається тією, що і була. Щодо велосипедистів, то адміністративна відповідальність для них також залишається незмінною.

 

Прийом громадян начальником Прилуцького районного відділу поліції змінено через посилення карантинних обмежень.

Згідно з рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з 30 жовтня в Чернігівській області встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення коронавірусу.

Прийом громадян начальником Прилуцького районного відділу поліції відбувається щосереди з 10.00 до 12.00 годин у приміщенні райвідділу. Однак до скасування червоного рівня епідемічної небезпеки всі громадяни, які прийшли на прийом повинні мати один з наступних документів:

- документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях,

- негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія,

- негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведено не більш як за 72 години.

Якщо Вам необхідна допомога чи Ви бажаєте надати інформацію про вчинений злочин - телефонуйте 102.

Заздалегідь просимо з розумінням поставитися до ситуації, що склалася, і приносимо вибачення за можливі незручності.

 

 

У Прилуках поліцейські провели нараду щодо протидії наркозлочинам

Актуальні питання боротьби з наркоторгівлею розглядалися сьогодні, 2 листопада, на робочій нараді при Прилуцькій міській раді. Нараду було проведено за ініціативою керівництва поліції Прилуччини. Участь у ній взяли поліцейські, представники органів місцевого самоврядування та навчальних закладів, а також місцеві ЗМІ.

Протидія незаконному розповсюдженню наркотиків, виявлення осіб, які займаються збутом наркотичних речовин та очищення міста від написів та листівок, що рекламують наркотики – один із пріоритетних напрямків роботи поліції Прилуччини.

Під час зустрічі начальник Прилуцького районного відділу поліції Олександр Шульга наголосив, що наразі наркоторговці налагодили збут наркотиків через мережу інтернет.

Часто на фасадах будинків написані адреси Telegram-каналів, через які відбувається поширення наркотиків.

Вразливою категорією потенційних покупців і споживачів заборонених речовин є молодь, зокрема підлітки. Це вимагає застосування нових підходів у протидії та насамперед якісної профілактичної роботи цього злочину.

Олександр Шульга відзначив, що головним завданням є проведення профілактичної та роз’яснювальної роботи серед молоді. І для цього необхідно об’єднати зусилля поліції, батьків та представників місцевої влади та навчальних закладів.

Також одним із дієвих способів припинення роботи наркоканалів є телеграм канал, який блокує ці посилання. Нині кожен може долучитися до чат-боту СтопНаркотик | MRIYA та надсилати туди інформацію з адресами або чатами продажу наркотиків. Бот автоматично блокує такі канали.

Керівник поліції Прилуччини зауважив, що поліцейські Прилуцького райвідділу поліції розробили відповідні соціальні листівки інформаційного характеру, щодо протидії наркозлочинності. Такі листівки буде розповсюджено серед школярів, вчителів, громадян та розміщено на інформаційних дошках.

Якщо вам відома будь-яка інформація про осіб, причетних до вчинення наркозлочинів, факти збуту наркотичних речовин, у тому числі шляхом закладок або наркопосіви, а також написи, що рекламують наркотики – телефонуйте на лінію «102». Анонімність гарантована.

Не залишайтеся байдужими – оперативно повідомляйте будь-яку відому вам інформацію про наркозлочини.

 

Поліція Прилуччини розшукує зниклого безвісти 15-річного хлопця

Прилуцький районний відділ поліції розшукує безвісти зниклого Свириденко Андрія Олеговича 2006 року народження.

Хлопець 29 жовтня вийшов з дому у м.Прилуки та зник.

Прикмети зниклого: на вигляд 16 років, зріст 185-190 см, середньої тілобудови, волосся коротке.

Був одягнений: кофта чорного кольору, темно-зелена куртка, штани спортивні зелені, сірі кросівки.

Поліцейські вживають заходи щодо встановлення місця перебування зниклого хлопця. Орієнтування на розшук отримали всі служби поліції. За попередньою інформацією його бачили вчора по вулиці Київській біля Прилуцького професійного ліцею.

Якщо володієте будь-якою інформацією, що допоможе встановити місцеперебування підлітка, зображеного на фото, повідомляйте за телефонами: 0957255620 або 102. Не залишайтеся байдужими.

 

 

 

Поліція Прилуччини закликає громадян повідомляти про наркозлочини

Якщо вам відома будь-яка інформація про осіб, причетних до вчинення наркозлочинів, факти збуту наркотичних речовин, у тому числі шляхом закладок або наркопосіви – телефонуйте на лінію «102». Анонімність гарантована.

Протидія незаконному розповсюдженню наркотиків та виявлення осіб, які займаються збутом наркотичних речовин – один із пріоритетних напрямків роботи поліції Чернігівської області.

Поліцейські закликають громадян об’єднати зусилля для протидії злочинам, пов’язаним із незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин.

Не залишайтеся байдужими – оперативно повідомляйте будь-яку відому вам інформацію про наркозлочини.

 

 

Графік роботи Прилуцьким ВП (завантажити).

 

На Прилуччині поліцейські провели робочі зустрічі з перевізниками щодо недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції

Під час зустрічі поліція та перевізники обговорили питання пасажирських перевезень у регіонах з різними рівнями епіднебезпекию. Такі заходи відбулися в Прилуках, Ічні, Срібному, Варві та Талалаївці. 

Поліцейські нагадали, що уряд затвердив нові правила пасажирських перевезень на час карантину. З 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» або «червоним» рівнем епіднебезпеки будуть дозволені за умови наявності у всіх водіїв, працівників авіа і залізничного транспорту та пасажирів одного із цих документів:

- документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;

- міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія;

- негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Нові правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень пасажирів. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення.

Відповідні правила застосовуються до міських та внутрішньообласних перевезень.

Відповідальність за наявність у всіх водіїв, членів екіпажу літака та пасажирів зазначених документів несе перевізник.

Поліцейські Прилуччини проводять превентивні заходи та роз’яснюють перевізника  та пасажирам про відповідальність за порушення правил карантину. Такі рейди правоохоронці будуть проводити на постійній основі. 

Поліцейські Прилуччини закликають громадян з розумінням поставитися до нинішньої епідеміологічної ситуації та вакцинуватися. Тільки спільними зусиллями ми зможемо мінімізувати наслідки епідемії.

 

Прилуцькі поліцейські допомогли у розшуку зниклих дітей

Протягом останніх вихідних до Прилуцького районного відділу поліції надійшло два повідомлення про зникнення неповнолітніх хлопців 14 та 15 років.

Проведеними першочерговими заходами поліцейські встановили їх місцезнаходження. Діти повернуті в родини.

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції провели з дітьми, а також батьками профілактичні бесіди.

При отриманні кожного такого повідомлення про зникнення дитини до їх пошуку залучається максимальна кількість правоохоронців. Такі звернення перебувають на особливому контролі керівництва райвідділу.

Відразу поліцейські вживають першочергові заходи щодо встановлення їх місця перебування. Орієнтування отримують всі служби поліції – екіпажі патрульної поліції, ювенальні поліцейські, кінологи, превентивні співробітники.

Нагадуємо, що відповідно до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей), карається штрафом від 850 до 1700 гривень.

Поліція закликає дорослих приділяти належну увагу своїм дітям та забезпечувати постій контроль за місцем їхнього перебування. Ви повинні знати куди та з ким йдуть ваші діти.

Прилуцькі поліцейські нагадали школярам, як поводитися із незнайомцями

Як спілкуватися із незнайомими людьми та не стати жертвою насильства – на цю тему з восьмикласниками загальної освітньої школи № 13 спілкувалася начальниця сектору ювенальної превенції Тетяна Кузьменко.

Поліцейська надала рекомендації дітям, як поводитися із незнайомцями та діяти при виникненні небезпечних ситуацій:

  • уникати спілкування з незнайомими та малознайомими людьми;

  • не погоджуватися на пропозицію підозрілої особи сходити в кіно, кафе або покататися на машині;

  • не приймати подарунки, солодощі від незнайомих людей;

  • не заходити наодинці у під’їзди будинків, ліфти та інші замкнуті приміщення з підозрілими людьми.

Тетяна Кузьменко наголосила школярам на тому, що вони завжди повинні повідомити своїх батьків про те, куди вони йдуть та з ким. Також поліцейська нагадала дітям, що у разі вчинення відносно них протиправних дій, не замовчувати цей факт, а відразу телефонувати за номером «102».

 

У Прилуках поліцейські зупинили автомобіль з деревиною без документів

У ході перевірки вантажівки з свіжоспиляними деревами група реагування патрульної поліції Прилуцького районного відділу поліції виявила, що жодних дозвільних документів на перевезення у водія не має.

 
 

Сьогодні під час несення служби екіпаж патрульної поліції зупинив автомобіль, що перевозив деревину. Законність походження лісопродукції водій поліцейським пояснити не зміг. Відразу на місце події патрульні викликали слідчо-оперативну групу Прилуцького районного відділу поліції.

Поліцейські встановили і лісосмугу з випиляними деревами. На місці події якраз перебували двоє чоловіків, які бензопилами випиляли щонайменше п'ятдесят беріз.

Наразі слідчі проводять заходи зі встановлення всіх обставини події та причетних до скоєння злочину осіб.

Транспортний засіб з деревиною поліцейські вилучили.

Проводиться подальша перевірка.

Шановні громадяни! Якщо вам відомі факти незаконної порубки дерев, прохання звертатися за телефоном «102. Анонімність гарантовано. Будемо вдячні за співпрацю.

 

Прилуцькі поліцейські нагадали дітям про відповідальність неповнолітніх

Співробітники ювенальні превенції Прилуцького районного відділу поліції зустрілись з студентами професійного ліцею. Поліцейські розповіли їм про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх, попередження та протидію булінгу та безпечний Інтернет.

Начальниця сектору ювенальної превенції Тетяна Кузьменко нагадала юнакам та дівчатам про види адміністративних і кримінальних правопорушень, за які найчастіше притягають до відповідальності молодих людей. Крім того, вона розповіда підліткам про булінг, про правила безпечного користування Інтернетом та як не потрапити на гачок Інтернет-аферистів.

 

Поліція нагадує, що за пропозицію чи надання неправомірної винагороди
передбачена кримінальна відповідальність


          Днями водій автомобіля намагався уникнути відповідальності за
адміністративне правопорушення, тому спробував дати патрульним
Прилуцького районного відділу поліції хабар.
          На місце події патрульні викликали слідчо-оперативну групу та
задокументували факт пропозиції неправомірної винагороди.
Відомості по цьому факту внесено до Єдиного реєстру досудових
розслідувань. Таким чином чоловік понесе і адміністративну, і
кримінальну відповідальність.
          Нагадуємо, що санкція статті 369 Кримінального кодексу України
(пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій
особі) передбачає штраф, обмеження волі або позбавлення волі на
строк від двох до чотирьох років.
Шановні громадяни! Якщо Ви володієте інформацією про правопорушення,
пов’язані з корупційними діяннями, то повідомте про це за телефоном
(04637) 3-39-02 або особисто прийдіть на прийом до начальника Прилуцького
районного відділу поліції.
Жодне з повідомлень не залишиться без уваги й по кожному буде прийнято
відповідне рішення.

 

Поліція застерігає громадян від шахрайських схем, що поширені в країні

Правоохоронці нагадують про найпоширеніші види шахрайства :

1.      Ваш родич скоїв ДТП чи потрапив у поліцію

          Днями до поліції звернулася 44-річна прилучанка, яка повідомила

про те, що їй зателефонувала невідома жінка і представилася

працівником правоохоронного органу. Після чого слухавку передали

дівчині з голосом, що схожий на голос її доньки. Вона

повідомила, що в неї проблеми із законом та терміново необхідні

гроші. Після розмови заявниця перерахувала на рахунок незнайомки

56 тисяч гривень. Лише після цього жінка залефонувала дочці і

зрозуміла, що її ошукали. Донька повідомила, що з нею все добре

і допомоги вона не потребує.

 

          2. Телефонні шахраї, що випитують реквізити банківських карток

          Вдень 2 жовтня на лінію «102» зателефонував чоловік та розповів

поліцейським, що він розмістив оголошення про продаж мобільного

телефону. Пізніше на телефон заявника надійшло повідомлення про

купівлю мобільного. Після чого чоловік надав реквізити своєї

картки для проведення оплати. В результаті з рахунку заявника

зникли всі його заощадження.

 

          3.Схема «Псевдобанківські працівники».

          Того ж дня до поліції звернулася 49-річна прилучанка, яка

повідомив про те, що їй зателефонував невідомий і представився

співробітником служби безпеки банку. Незнайомець, під приводом

захисту банківських рахунків заявниці, заволодів її коштами у

сумі близько 4 тисяч гривень.

 

          Поліція закликає мешканців Прилуччини бути уважними та

обережними. Не розповідати стороннім особам жодних відомостей

про свої банківські картки та не перераховувати гроші

незнайомцям.

          Розкажіть про ці схеми шахрайства своїм родичам і близьким,

особливо людям літнього віку.

На Прилучинні поліцейські та освітяни підписали Меморандум про співпрацю

Днями Прилуцький районний відділ поліції разом з ліцеєм № 10 та школою № 13 підписали Меморандуми про початок реалізації проєкту «Поліцейський – учасник освітнього процесу».

Цей пілотний проєкт унікальний тим, що за навчальними закладами закріплений ювенальний поліцейський. Він працюватиме безпосередньо у школі чи ліцеї.

Так, за Прилуцькою загальноосвітньою школою № 13 закріплено начальницю сектору ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Тетяну Кузьменко. А за Прилуцьким ліцеєм № 10 – старшого інспектора ювенальної превенції Дмитра Шестакова.

У ході спілкування учасники напрацювали алгоритми спільних дій щодо забезпечення безпеки дітей та впровадження інноваційних методів

превентивної роботи в учнівському середовищі. Зокрема, поліцейські будуть

протидіяти булінгу, навчати підростаюче покоління основам кібербезпеки,

правилам поводження у суспільстві, розповідатимуть про адміністративну та

кримінальну відповідальність, проводити інтерактивні заняття тощо.

– Завдяки впровадженню проєкту «Поліцейський – учасник освітнього процесу» ми плануємо сформувати навички безпечної поведінки дітей та працюватимемо попередження на злочинності в дитячому середовищі. Крім того, поліція спільно з освітянами вдосконалюватиме механізми спільної профілактичної роботи. Молодь має розуміти, що поліцейський – це друг, до якого завжди можна звернутися по допомогу в будь-якій ситуації, – зазначила начальниця сектору ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області Тетяна Кузьменко.

Поліцейські Чернігівщини скерували до суду справу серійних квартирних крадіїв

28 вересня слідчий поліції завершив досудове розслідування та передав прокурору для направлення до суду обвинувальний акт щодо членів міжрегіональної організованої злочинної групи, які скоїли низку квартирних крадіжок в містах Чернігів, Прилуки та Ічня.

Поліцейські встановили, що в лютому-квітні 2021 року зловмисники обікрали близько десяти домівок у різних населених пунктах. Вони спеціалізувалися на крадіжках ювелірних прикрас, техніки та грошей. Загальна сума завданих потерпілим збитків склала майже 170 000 гривень.

В ході огляду місць подій співробітники кримінальної поліції Чернігівського і Прилуцького районів та Управління карного розшуку ГУНП в Чернігівській області знайшли деякі спільні риси. Проникнення до помешкань відбулося шляхом підбору ключів до вхідних дверей. Всюди поруч з місцями злочинів свідки помічали легковик. Правоохоронці встановили, що авто належить 33-річному сумчанину і воно активно курсувало маршрутами Сумщина – Київщина – Чернігівщина».

6 квітня співробітники кримінальної поліції затримали гастролерів під час скоєння злочину. Троє сумчан обікрали квартиру в спальному районі Чернігова і якраз пакували в квартирі золоті і срібні прикраси та ноутбук. При огляді їхнього автомобіля правоохоронці виявили частину викрадених раніше речей та грошей, а також гранату Ф-1.

В ході подальшої перевірки правоохоронці встановили, що власник автомобіля обкрадав квартири разом із двома товаришами із Сум. Одному з них 32 роки, іншому – 28 років.

Всіх трьох осіб поліція затримала в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

П оліцейські зібрали ґрунтовну доказову базу та 22 вересня повідомили мешканцям Сумщини про підозру у скоєнні злочинів, передбачених:

- частиною 3 статті 28 Кримінального кодексу України (вчинення злочину групою осіб);

- частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України – крадіжка, поєднана з проникненням у приміщення.

28 вересня правоохоронці скерували обвинувальний акт у кримінальному провадженні до суду. Учасникам організованої злочинної групи загрожує позбавлення волі на строк до шести років.

 

У Прилуках поліцейські та рятівники познайомили дітей зі своїми професіями

Цього разу співробітники обох відомств провели захід під назвою “День з поліцейським та рятівником” у прилуцькому ліцеї №6. Інтерактивні заняття правоохоронці організували для дітлахів 5-7 класів на подвір’ї ліцею.

Спочатку поліцейські та пожежники нагадали дітям основні правила безпеки у навчальному закладі, побуті та на природі. Вони також звернули увагу дітей на необхідності дотримання Правил дорожнього руху та пожежної безпеки.

На прикладі реальних випадків правоохоронці пояснили, які можуть бути наслідки у разі ігнорування цих правил.

Начальниця сектору ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Тетяна Кузьменко розповіла про адміністративну та кримінальну відповідальності.

Вона пояснила ліцеїстам, яке покарання чекає на тих, хто порушує українське законодавство. Окремо розповіла про те, з якого віку людина починає нести відповідальність за вчинення правопорушень. Діти брали активну участь в обговоренні та навіть моделювали життєві ситуації.

Під час заходу гості розповіли учням про особливості своїх професій. Хлопці та дівчата із цікавістю розглядали спецзасоби та амуніцію.

Правоохоронці надали змогу дітям відчути себе в ролі поліцейського та рятувальника. Вони дозволили всім охочим приміряти їх та сфотографуватися на згадку.

 Найбільше задоволення діти отримали від спецавтомобілів, які зустріли їх сиреною та привітанням із гучномовця.

 

Прилуцькі поліцейські розслідують обставини ДТП з травмованими

Вчора близько 13-ї години до поліції надійшла інформація, що в центрі Прилук зіткнулися два легкові автомобілі. На місце події прибули група реагування патрульної поліції та слідчо-оперативна група райвідділу.

Правоохоронці провели огляд місця події, склали схему дорожньо-транспортної пригоди, опитали учасників аварії, свідків та очевидців.

Попередньо поліцейські встановили, що водій легкового автомобіля виїжджав з другорядної дороги (вул. Садова) на головну (вул. Київська). Він не надав перевагу в русі іншому автомобілю, що рухався головною дорогою. У результаті чого обидва транспортні засоби зіткнулися.

49-річний та 37-річний водії отримали травми різного ступеня тяжкості, їх госпіталізовано до лікарні. Транспортні засоби правоохоронці вилучили та помістили на територію Прилуцького районного відділу поліції.

Слідчий відкрив провадження за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілому тілесне ушкодження середньої тяжкості).

Такі дії караються штрафом, виправними роботами, арештом або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на той самий строк.

Наразі поліцейські встановлюють всі обставини дорожньо-транспортної пригоди. В рамках провадження призначено низку експертиз. Тривають слідчі дії.

Поліція закликає всіх учасників дорожнього руху бути уважними та обережними і неухильно дотримуватися правил дорожнього руху.

Пішоходи, навіть ступаючи на пішохідний перехід, переконайтеся, що водії, знижують швидкість і мають намір вас пропустити. Інакше краще перестрахуватися та пропустити транспортні засоби.

Водії транспортних засобів, пам’ятайте, що від вас часто залежить не лише ваше життя, але й життя і здоров’я інших осіб. Перебуваючи за кермом, враховуйте стан дорожнього покриття, погодні умови, час доби та освітлення. Не перевищуйте дозволеної на дорозі швидкості та в жодному разі не сідайте за кермо напідпитку.

Як прилуцькі поліцейські дбають про безпечну дорогу для школярів

Уже традиційно на початку навчального року прилуцькі поліцейські проводять профілактичні рейди. Мета: попередження дитячого травматизму на дорозі та недопущення ДТП за участю малечі.

Зранку та після закінчення уроків біля кожної зі шкіл, що прилягають до дороги, чергують групи реагування патрульної поліції. Їх завдання – стежити за тим, як водії дотримуються швидкісного обмеження, правил проїзду пішохідних переходів та перехресть, а також – як юні пішоходи дотримуються основних правил дорожньої грамоти.

Правоохоронці систематично відвідують навчальні заклади, спілкуються із дітьми, батьками й вчителями та закликають всіх дотримуватись правил дорожнього руху, аби не стати учасниками ДТП.

Профілактичні бесіди проводяться також і з водіями. Їх поліцейські попереджають про підвищену увагу на дорогах поблизу шкіл, а також правила перевезення дітей в автомобілі з автокріслами та дотримання швидкісного обмеження.

 

Поліція Прилуччини наполегливо рекомендує громадянам не сплачувати за товар в Інтернеті до його отримання

Громадянам, які вирішили безпечно купити товар в Інтернеті та уникнути обману, пропонуємо пройти тест. Якщо на два чи більше питань відповідь «так» - операція ризикована, від неї варто відмовитися:

ціна товару значно нижча від середньої ринкової вартості;

продавець пропонує сплатити передплату чи повну суму на мобільний номер або банківську картку;

продавець зареєструвався на сайті нещодавно;

продавець спілкується виключно через листування в Інтернеті або телефоном;

продавець спонукає вас терміново зробити оплату;

продавець перебуває в іншому населеному пункті або країні;

продавець відмовляється надіслати додаткові фото товару.

Будьте пильними і бережіть своє майно.

 

На Прилуччині поліція розшукала зниклого вночі між селами 17-річного хлопця

Ввечері 28 серпня співробітники Прилуцького районного відділу поліції розшукали хлопця, який зник вночі по дорозі додому з іншого села. Він загубив стежку, що вела в його населений пункт. Правоохоронці знайшли хлопця за 24 км від дому втомленим та пригостили його чаєм.

Про зникнення неповнолітнього мешканця села Заудайка Ічнянської громади вчора вдень поліцію повідомила мати. Вона розповіла, що 27 серпня близько восьмої години вечора хлопець поїхав із друзями на велосипеді відпочивати до сусіднього села Монастирище.

О другій годині ночі компанія вирішила повернутися додому. Зрештою всі друзі хлопця доїхали, а він зник по дорозі.

Між Заудайкою та Монастирищем відстань складає близько 6 км. Дорога проходить через поле, болото та річку.

Поліцейські склали детальне орієнтування для пошуку неповнолітнього та розіслали його всім екіпажам груп реагування патрульної поліції на території Прилуцького та Ніжинського районів.

— Насамперед поліцейські шукали хлопця по місцях, де він часто буває. Однак його ніде не було. Ночі вже холодні і у 17-річного хлопця були всі шанси другу добу блукати без їжі у пошуках дороги додому. Саме тому начальник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Володимир Нідзельський підняв по тривозі особовий склад поліції Прилуцького району для пошуку хлопця. До пошукової групи також увійшли рятувальники, лісники, учасники бойових дій, родичі та небайдужі громадяни. Загалом близько 150 осіб, — розповів начальник Прилуцького районного відділу поліції Назар Парацій.

Завдяки спільним зусиллям близько сьомої години вечора 28 серпня правоохоронці знайшли хлопця поблизу смт Мала Дівиця. Між цим населеним пунктом та його селом відстань складає близько 24 км. Більше того, Мала Дівиця розташована у протилежному боці від його домівки.

Поліцейські пригостили втомленого хлопця чаєм.

Його життю та здоров’ю нічого не загрожує.

 

 

У Прилуках поліцейські затримали чоловіка, який викрав з магазину понад 42 тисячі гривень

Оперативники Прилуцького районного відділу поліції встановили особу зловмисника, який минулої ночі обікрав магазин у Варвинській громаді. Поліцейські вилучили у чоловіка частину викрадених грошей.

Зранку 25 серпня з повідомленням про крадіжку до поліції звернулася власниця продуктового магазину. Жінка розповіла, що вночі до закладу проник невідомий та викрав з каси 42 500 гривень.

На місце події виїхала група реагування патрульної поліції та слідчо-оперативна група райвідділу. Поліцейські провели огляд місця події, опитали мешканців сусідніх будинків, зібрали низку речових доказів.

Правоохоронці встановили, що зловмисник потрапив до крамниці через вікно. Під час розбивання скла у вікні чоловік ймовірно поранився, бо в магазині залишилися сліди крові. Правоохоронці відібрали зразки цих плям. Вилучені біологічні матеріали вони направили для проведення дослідження.

На місці вчинення злочину поліцейські також знайшли мобільний телефон ймовірного крадія.

Правоохоронці одразу вирішили шукати чоловіка з пораненням руки. Під час оперативно-розшукових заходів вони встановили причетну до злочину особу.

Це 44-річний раніше судимий за аналогічні злочини місцевий житель. В сумці чоловіка поліцейські виявили частину викрадених коштів та новенький мобільний телефон, який він встиг придбати. Окрім того, у нього пошкоджена рука.

Поліція затримала чоловіка в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Його поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Слідчий відкрив провадження за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка поєднана з проникнення у приміщення). За такі дії закон передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

Поліція готує чоловіку повідомлення про підозру у вчиненні злочину. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Триває досудове розслідування.

 

Прилуцькі поліцейські затримали чоловіка, який під час сімейної сварки вдарив дружину молотком

Поліцейські помістили до ізолятора тимчасового тримання 64-річного чоловіка, який під час сімейної сварки схопив молоток та вдарив ним дружину по голові. Жінка отримала тяжкі тілесні ушкодження та була госпіталізована.

Про злочин 10 серпня поліцію повідомив лікар швидкої медичної допомоги. Він також розповів правоохоронцям, що 68-річну жінку негайно госпіталізували. Чоловік залишився удома в селі Ічнянської територіальної громади.

На місце події одразу виїхала слідчо-оперативна група Прилуцького районного відділу поліції. Правоохоронці встановили обставини конфлікту та вилучили речові докази. Виявилося, що це вже не перша сварка, яка відбувається в цій родині.

Поліція затримала чоловіка в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Чоловіка поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Слідчий відкрив провадження за частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження). Чоловіку загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Поліція готує чоловіку повідомлення про підозру у вчиненні злочину. Вирішується питання щодо обрання особі запобіжного заходу.

Поліцейські закликають жінок, чоловіків та дітей не замовчувати факти домашнього насильства. Інакше ці конфлікти можуть призвести до більш тяжких наслідків. Якщо ви потерпаєте від домашнього насильства – не зволікайте, зателефонуйте на «102» та отримайте допомогу.

 

Прилуцькі поліцейські застерігають громадян від шахраїв, що випитують реквізити банківських карток

Поліція закликає мешканців не розповідати стороннім особам жодних відомостей про свої банківські картки. Використовуючи ці дані, шахраї можуть отримати доступ до рахунків і в режимі онлайн зняти всі кошти.

Так, 10 серпня до поліції звернувся 55-річний мешканець Прилуччини, який повідомив про те, що йому зателефонував невідомий і представився співробітником служби безпеки банку. Незнайомець, під приводом захисту банківських рахунків заявника, заволодів його коштами у сумі близько 20 тисяч гривень.

За цим фактом слідчий поліції відкрив провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Поліція встановлє причетних до цього осіб.

Поліція наполегливо рекомендує: нікому не розголошуйте жодних відомостей зі своєї картки. Всі операції щодо безпеки картки проводьте тільки особисто у відділенні банку.

Пам’ятайте: справжній банківський працівник не має права питати у вас секретні дані картки і ніколи цього не робитиме. Так вчиняє тільки шахрай.

Розкажіть про цю та інші схеми шахрайства своїм родичам і близьким, особливо людям літнього віку.

 

Прилуцькі поліцейські затримали підозрюваного у незаконному заволодінні мотоциклом

За декілька годин співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановили місцезнаходження мотоцикла та особу молодика, який причетний до його угону.

Про зникнення транспортного засобу поліцію 9 серпня повідомив його власник. Чоловік розповів правоохоронцям, що мотоцикл він залишив на ніч на подвір’ї будинку в Ічнянській громаді, куди приїхав до своїх знайомих.

На місце скоєння злочину прибула слідчо-оперативна група Прилуцького районного відділу поліції.

Поліцейські опитали мешканців сусідніх будинків та встановили можливих свідків.

Завдяки злагодженій роботі поліцейських, упродовж кількох годин вдалося встановити місцезнаходження підозрюваного. Ним виявився 20-річний мешканець Сухополов’янської ОТГ. Він розповів поліцейським, що мотоцикл залишив у лісосмузі.

Поліцейські затримали молодика в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та помістили до ізолятора тимчасового тримання.

Викрадений мотоцикл правоохоронці вилучили. Після проведення всіх слідчих дій його буде повернуто власнику.

За цим фактом відкрите кримінальне провадження за частиною 1 статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом) - карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Триває досудове розслідування.

 

 

 Поліцейські Чернігівщини вручили підозру чоловіку за підпал автомобіля депутата обласної ради

4 серпня слідчі Прилуцького районного відділу поліції вручили повідомлення про підозру 31-річному чоловіку, який днями підпалив автомобіль депутата обласної ради.

Повідомлення про підпал автівки поліція Прилуччини отримала 28 липня після другої години ночі. Спалахнув позашляховик, який перебував у користуванні директора переробного підприємства, депутата обласної ради. Автівка знаходилася у дворі садиби користувача.

Дії поліцейських з розкриття цього злочину на місці координував особисто начальник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Володимир Нідзельський.

Поліцейські провели огляд місця події та вилучили записи з камер відеоспостереження. Правоохоронці встановили, що єдиною ймовірною причиною пожежі був підпал автомобіля.

У результаті комплексу оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили, що до злочину може бути причетний 31-річний уродженець Донеччини.

Чоловік нещодавно звільнився з місць позбавлення волі (неодноразово притягувався до відповідальності за скоєння злочинів на території Харківської області,  в тому числі умисного вбивства), останні пів року жив у орендованих квартирах міста Біла Церква та перебивався тимчасовими заробітками, постійно змінював номери телефону.

Правоохоронці встановили, що після підпалу на Чернігівщині правопорушник направився в Київську область, де його і затримала поліція.

Поліцейські Чернігівської області інкримінують чоловікові умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу (стаття 194 Кримінального кодексу України).

Триває досудове розслідування.

 

Поліція Чернігівщини встановила осіб, які паралізували роботу підприємства через крадіжку серверного обладнання вартістю понад 2 млн гривень

Оперативники затримали осіб, які викрали обладнання заводу з виготовлення пожежної та сільгосптехніки на 2 мільйони гривень. Все викрадене обладнання поліцейські відшукали та повернули підприємству.

Інформацію про крадіжку поліція отримала 29 липня близько 8 години ранку. На місце події одразу виїхали слідчо-оперативна група та оперативники Прилуцького районного відділу поліції, а також колеги з Управління карного розшуку поліції Чернігівщини.

Правоохоронці встановили, що під час обходу території охорона виявила пошкоджені замки у дверях бомбосховища. Невідомі особи викрали з цього приміщення серверне обладнання, яке забезпечувало роботу конструкторів, бухгалтерів, технологів, виробничих ліній. Загальна вага викраденого 200 кілограмів. Вартість зниклих серверів та модулів безперебійного живлення перевищує 2 мільйони гривень.

Поліцейські проаналізували отриману інформацію та встановили особи всіх причетних до злочину. Це група осіб віком від 36 до 40 років, всі непрацюючі. Лідер зловмисників раніше судимий за незаконне поводження зі зброєю та обіг наркотиків. Цього чоловіка правоохоронці затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Також поліцейські встановили місце, куди зловмисники сховали викрадене обладнання. Все майно вилучено та повернуто власнику. Нормальну роботу підприємства відновлено.

Поліція розслідує провадження, відкрите за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України — крадіжка, поєднана з проникненням у приміщення. Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

 

 

 

Поліція застерігає громадян від шахрайських схем, що поширені в Чернігівській області

1. Ваш родич скоїв ДТП чи потрапив у поліцію

Якщо незнайомець представляється поліцейським або лікарем та в телефонному режимі запевняє, що ваш родич потрапив у ДТП і терміново потребує грошей – зупиніться. Насамперед вам необхідно перевірити правдивість інформації. Подзвоніть безпосередньо до вказаного родича або на лінію 102!

2. Вашу банківську картку заблоковано

Шахрай видає себе за співробітника банку і під різними приводами намагається дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Ця інформація дасть йому можливість вкрасти ваші гроші з банківської картки. Тримайте цифри в таємниці від сторонніх очей.

3. Передплата товару чи послуги

Не варто робити передоплату за товар чи послугу наперед, якщо плануєте придбати товар у неперевіреного продавця. В протилежному випадку, після отримання грошей, шахрай перестане виходити на зв’язок із вами.

4. Вам пощастило виграти приз

Не вірте смс-повідомленням про виграш. Наступний крок шахраїв – вмовити вас сплатити так звану заставу за вигаданий приз.

 

 

Поліція Чернігівщини встановила осіб, які паралізували роботу підприємства через крадіжку серверного обладнання вартістю понад 2 млн гривень

Оперативники затримали осіб, які викрали обладнання заводу з виготовлення пожежної та сільгосптехніки на 2 мільйони гривень. Все викрадене обладнання поліцейські відшукали та повернули підприємству.

Інформацію про крадіжку поліція отримала 29 липня близько 8 години ранку. На місце події одразу виїхали слідчо-оперативна група та оперативники Прилуцького районного відділу поліції, а також колеги з Управління карного розшуку поліції Чернігівщини.

Правоохоронці встановили, що під час обходу території охорона виявила пошкоджені замки у дверях бомбосховища. Невідомі особи викрали з цього приміщення серверне обладнання, яке забезпечувало роботу конструкторів, бухгалтерів, технологів, виробничих ліній. Загальна вага викраденого 200 кілограмів. Вартість зниклих серверів та модулів безперебійного живлення перевищує 2 мільйони гривень.

Поліцейські проаналізували отриману інформацію та встановили особи всіх причетних до злочину. Це група осіб віком від 36 до 40 років, всі непрацюючі. Лідер зловмисників раніше судимий за незаконне поводження зі зброєю та обіг наркотиків. Цього чоловіка правоохоронці затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Також поліцейські встановили місце, куди зловмисники сховали викрадене обладнання. Все майно вилучено та повернуто власнику. Нормальну роботу підприємства відновлено.

Поліція розслідує провадження, відкрите за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України — крадіжка, поєднана з проникненням у приміщення. Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

 

 

Начальник поліції Чернігівщини особисто координує роботу із встановлення винуватців підпалу автомобіля бізнесмена

Поліцейські організували комплекс слідчо-розшукових заходів на встановлення осіб, які сьогодні уночі скоїли підпал автівки керівника одного з провідних підприємств агропромислового сектору області.

Повідомлення про подію поліція отримала сьогодні після другої години ночі. Заявник сповістив про пожежу позашляховика, який перебуває в користуванні директора місцевого переробного підприємства. Автівка ночувала у дворі садиби бізнесмена.

За викликом на місце події прибули група реагування патрульної поліції та слідчо-оперативна група Прилуцького районного відділу поліції.

Правоохоронці встановили, що єдиною ймовірною версією причини пожежі є підпал автомобіля. Поліцейські провели огляд місця події та вилучили низку речових доказів.

Наразі до Прилуцького району виїхав начальник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Володимир Нідзельський. Він особисто координуватиме дії підлеглих із встановлення осіб, причетних до цього резонансного злочину.

За фактом кримінального правопорушення слідчий поліції відкрив провадження за частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу). Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до десяти років.

Триває досудове розслідування.

Подробиці згодом.

 

 

Прилуцькі поліцейські затримали підозрювану в крадіжці майже 140 тисяч гривень з оселі пенсіонерки

Впродовж кількох годин після надходження повідомлення про злочин співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановили особу зловмисниці та затримали її.

До поліції звернулася 79-річна мешканка Прилуцького району. Заявниця повідомила, що деякий час займалася господарськими справами на подвір’ї, а оселя залишалася незамкненою. Коли ж господиня увійшла в дім, їй назустріч вибігла незнайома жінка та втекла у невідомому напрямку.

Пенсіонерка виявила, що зі схованки в одній з кімнат зникли всі заощадження — 139 тисяч гривень.

Поліцейські опитали заявницю та сусідів, провели огляд місця події та зібрали ряд речових доказів, за допомогою яких встановили особу зловмисниці. Підозрюваною виявилася 45-річна мешканка Прилук, яка раніше неодноразово потрапляла в поле зору правоохоронців. Зловмисниця перебуває під слідством за підозрою у ряді майнових злочинів.

Поліцейські затримали жінку в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та помістили до ізолятору тимчасового тримання.

Слідчий поліції відкрив провадження за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена з проникненням у житло). За такі дії закон передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваній запобіжного заходу.

Триває досудове розслідування.

 

 

 

 

 

Поліція Чернігівської області запрошує на роботу

Візьміть участь у конкурсах на зайняття вакантних посад у Головному управлінні Національної поліції в Чернігівській області.

По 12 серпня 2021 року триватиме набір на вакантні посади:

- поліцейський роти поліції особливого призначення ГУНП - 2 посади;

- поліцейський роти конвойної служби ГУНП - 2 посади;

- слідчий Ніжинського районного відділу поліції - 1 посада;

- дільничний офіцер поліції сектору превенції відділу поліцейської діяльності №1 Прилуцького районного відділу поліції (Ічня) - 1 посада;

- поліцейській відділу реагування патрульної поліції Ніжинського відділу поліції - 1 посада;

- поліцейській сектору реагування патрульної поліції Корюківського відділу поліції - 1 посада.

Щоб взяти участь у конкурсному відборі, необхідно заповнити анкету тут https://nabir.np.gov.ua

 У разі виникнення питань, а також для отримання будь-якої додаткової інформації щодо порядку оформлення на службу, Ви можете звернутися за адресою: місто Прилуки, вулиця Котляревського, б. 66. Телефон для довідок: (063) 731-61-47з 9.00 до 18.00 щодня, крім вихідних та святкових днів.

 

Прилуцькі поліцейські розшукали зловмисників, які обікрали два лікувальні заклади міста

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановили особи двох чоловіків, які викрали комп’ютерну та побутову техніку з дитячої лікарні та місцевої амбулаторії.

До Прилуцького районного відділу поліції надійшло повідомлення про крадіжку трьох моніторів, двох системних блоків, клавіатури, блоку живлення та електрочайника з приміщення двох медзакладів Прилук. На місцях скоєння злочинів працювала слідчо-оперативна група райвіділлу.

Поліцейські встановили, що всередину закладів зловмисники потрапили через вікно. Правоохоронці вилучили низку речових доказів та почали пошуки.

В ході проведення оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили, що до скоєння однієї з крадіжок причетний 29-річній раніше судимий місцевий мешканець. Пізніше стало відомо, що в другому випадку він діяв уже зі своїм 31-річним спільником. У скоєному чоловіки зізналися.

Слідчий відкрив провадження за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка поєднання із проникненням у житло, інше приміщення чи сховище). Зловмисникам загрожує від трьох до шести років позбавлення волі.

Досудове розслідування триває.

 

Школярі та студенти завітали в гості до поліції Прилуччини

До поліції Прилук та Варви з ознайомчою екскурсією завітали учні різних шкіл Варвинської громади та студенти Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу. Вони ознайомилися з організацією роботи поліції та дізналися, як вступити до вищих навчальних закладів системи МВС.

Екскурсія відбулася в рамках проєкту «Моя майбутня професія – поліцейський».

Розпочалася екскурсія з відвідання чергової частини. Саме туди надходить повідомлення про скоєні злочини, події та правопорушення.

Інформація аналізується і передається групам реагування патрульної поліції та слідчо-оперативним групам Прилуцького районного відділу поліції. Їхню повсякденну роботу на власні очі сьогодні побачили школярі та студенти. Вони мали можливість роздивитися валізу експерта та ознайомитися з її вмістом.

Поліцейські нагадали гостям про відповідальність за порушення правил дорожнього руху, роз’яснили, які небезпеки можуть очікувати пішохода на дорозі, з якого віку і де дозволено кататися на скутерах, як треба поводитися під час перетину дороги, а також обговорили з дітьми основні дорожні знаки.

Поліцейські підкреслили необхідність використання флікерів – світловідбиваючих елементів на одязі, сумках чи рюкзаках у темну пору доби, які допомагають водіям здалеку бачити пішохода або велосипедиста в темряві. Завдяки флікерам можна уникнути дорожньо-транспортної пригоди.

Студенти та школярі побували у дворі поліцейського відділу. Там не лише паркують свої автомобілі поліцейські, а й зберігаються автомобілі після ДТП.

Охочі могли посидіти за кермом службового автомобіля, приміряти форму поліцейського та на мить відчути себе справжнім правоохоронцем.

Поліцейські познайомили дітей зі службовими собаками та показали вольєри, де проживають тварини. Кінологи продемонстрували, як тварини виконують службові команди, затримують зловмисників, відшукують наркотики, зброю та вибухівку.

Гості також побували у класі службової підготовки поліцейських.

Особливе враження на дітей справило відвідування ізолятора тимчасового тримання та конвоювання правопорушників.

Старший інспектор сектору кадрового забезпечення Ангеліна Оніщенко розповіла дітям про переваги роботи в поліції, про вищі навчальні заклади системи МВС, в яких готують правоохоронців, а також перерахувала, які документи необхідно зібрати для вступу в ці заклади.

«Головна мета проєкту - познайомити дітей з професією поліцейського, виховати у підростаючого покоління довіру до поліції. Ми хочемо щоб кожна дитина знала, що поліцейський - це друг та товариш, який не насварить чи покарає, а допоможе, пояснить, підтримає та вбереже», - говорить начальниця сектору кадрового забезпечення Оксана Чернявська.

 Таким чином формується резерв з молоді, яка в майбутньому потенційно може стати випускниками академій системи МВС та поповнять лави поліцейських.

«Дехто з дітей вже в перспективі виявив бажання служити в Національній поліції», - підсумувала Оксана Чернявська.

 

Поліція застерігає громадян від шахрайських схем, що поширені в Чернігівській області

1. Ваш родич скоїв ДТП чи потрапив у поліцію

Якщо незнайомець представляється поліцейським або лікарем та в телефонному режимі запевняє, що ваш родич потрапив у ДТП і терміново потребує грошей – зупиніться. Насамперед вам необхідно перевірити правдивість інформації. Подзвоніть безпосередньо до вказаного родича або на лінію 102!

2. Вашу банківську картку заблоковано

Шахрай видає себе за співробітника банку і під різними приводами намагається дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Ця інформація дасть йому можливість вкрасти ваші гроші з банківської картки. Тримайте цифри в таємниці від сторонніх очей.

3. Передплата товару чи послуги

Не варто робити передоплату за товар чи послугу наперед, якщо плануєте придбати товар у неперевіреного продавця. В протилежному випадку, після отримання грошей, шахрай перестане виходити на зв’язок із вами.

4. Вам пощастило виграти приз

Не вірте смс-повідомленням про виграш. Наступний крок шахраїв – вмовити вас сплатити так звану заставу за вигаданий приз.

 

 

 

Прилуцькі поліцейські затримали чоловіка за підозрою у розбійному нападі на пенсіонерку

Протягом кількох годин співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановили особу чоловіка, який проник до будинку 78-річної жінки. Зловмисник завдав господині тілесні ушкодження, заволодів її речами та зник.

5 червня до Прилуцького райвідділу поліції звернулася 78-річна жителька Сухополов’янської громади. Жінка повідомила, що вночі незнайомець розбив вікно в її будинку та проник всередину оселі. Чоловік вдарив пенсіонерку, заволодів її мобільним телефоном, останніми грошима і втік.

На місце скоєння злочину виїхала слідчо-оперативна група Прилуцького районного відділу поліції. Правоохоронці опитали потерпілу та її сусідів, вилучили низку речових доказів та відпрацювали раніше судимих, які проживають в цій громаді.

Проаналізувавши отриману інформацію, вже за кілька годин поліцейські встановили особу,  яка може бути причетна до розбою. Це 37-річний мешканець сусіднього села, який вже відбував покарання у місцях позбавлення волі за майнові злочини, незаконне поводження зі зброєю та зберігання наркотиків.

Поліція затримала чоловіка у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий відкрив провадження за частиною  3 статті 187 Кримінального кодексу України (розбій, поєднаний із проникненням у житло). Зловмиснику загрожує від семи до дванадцяти років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Досудове розслідування триває.

 

За тиждень поліцейські Прилуччини розшукали трьох зниклих дітей

За перший тиждень червня співробітники Прилуцького районного відділу поліції розшукали та повернули додому двох семирічних хлопчиків та 13-річну дівчину. Поліцейські провели з їхніми батьками профілактичні бесіди.

3 червня до Прилуцького районного відділу поліції надійшло повідомлення про зникнення 7-річного хлопчика. Його мати розповіла поліцейським, що вранці залишила дитину саму вдома. Коли ввечері жінка повернулася додому, виявила, що хлопчик втік через вікно приватного будинку.

Жінка показала правоохоронцям фотографію сина та описала одяг, який на ньому міг бути. Цю інформацію поліцейські передали всім екіпажам патрульної поліції Прилук. Тим часом кінологи зі службовими собаками відпрацьовували прилеглу територію.

Декілька годин правоохоронці шукали хлопчика на дитячих майданчиках, у парках та інших людних місцях. Керівництво поліції вже збиралося підіймати по тривозі особовий склад, адже попереду були сутінки.

У цей час дитину повернули додому знайомі родини. Виявилося, що увесь цей час хлопчик гостював у них. Поліцейські провели з матір’ю профілактичну бесіду та склали на неї протокол за невиконання батьківських обов’язків.

4 червня до прилуцької поліції надійшло повідомлення про зникнення іншого 7-річного хлопчика. Дитина гуляла на подвір’ї біля дому і раптом зникла. Батьки упродовж кількох годин намагалися самотужки знайти дитину, але пошуки були марними. Тоді вони подзвонили до поліції. Правоохоронці розшукали малого на подвір’ї сусіднього будинку.

Того ж дня до Прилуцького районного відділу поліції надійшло повідомлення про зникнення 13-річної дівчинки. За словами матері, школярка не повернулася додому після гостин у бабусі. Телефон був вимкнений.

Отримавши прикмети зниклої дитини, поліцейські вирушили на її пошуки в людних місцях та у занедбаних будинках, у друзів та знайомих. Через півгодини правоохоронці помітили схожу за описом дівчинку на дорозі під Прилуками. Виявилося, що дитина спізнилася на автобус та йшла додому пішки у сусіднє село. Поліцейські доставили дитину додому, а на матір склали протокол за невиконання батьківських обов’язків.

— У першому та третьому випадках поліцейські притягнули батьків до відповідальності за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей (частина 1 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Таке правопорушення тягне за собою попередження або накладення штрафу від 850 до 1700 гривень.

 
 

З дітьми та з кожним із батьків ми провели профілактичні бесіди. Поліція закликає дорослих приділяти належну увагу своїм дітям. Ви маєте забезпечити постійний контроль за місцем їхнього перебування, — говорить начальниця ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Тетяна Кузьменко.

 

Поліцейські Прилуччини привітали малечу з Міжнародним Днем захисту дітей

Біля центральної площі Прилук 1 червня всі охочі могли взяти участь у конкурсі малюнків, познайомитися з роботою кінологічної служби, патрульними, спеціалістами-криміналістами. Таке масштабне свято для дітей на свіжому повітрі організували співробітники Прилуцького районного відділу поліції.

— Ми привітали малечу з Міжнародним Днем захисту дітей, подарувавши їм свою увагу та турботу. Підкреслю, що поліцейські працюють з дітьми упродовж всього року в різних форматах (заняття в школах, онлайн-уроки, конкурси, спортивні змагання тощо). Готуючи сценарій заходу, намагалися догодити дітям різного віку, і навіть їх батькам, — розповідає начальник Прилуцького районного відділу поліції Назар Парацій.

 Перший день літа для юних прилучан розпочався з насиченої та цікавої програми. Діти фотографувалися з поліцейськими, досліджували патрульний автомобіль, спілкувалися з кінологами, розглядали робочі інструменти спеціаліста-криміналіста.

Хлопцям більш за все до душі припала виставка макетів зброї, яку вони мали можливість потримати у руках. Поліцейські розказали дітям про заходи безпеки під час виявлення зброї та боєприпасів. Дівчата були в захваті від службового авто: вони сиділи за кермом, говорили в рацію, уявляючи себе в ролі справжніх поліцейських.

До речі, нещодавно в Прилуцькому районному відділі поліції з’явилися кінологи з поліцейськими собаками. Діти побачили на власні очі, як тварини виконують службові команди. Глядачі з цікавістю спостерігали за роботою поліцейських собак, із задоволенням гладили їх та робили фото.

Крім того, співробітники відділу реагування патрульної поліції нагадували дітям про правила безпечної поведінки під час літніх канікул. Поліцейські розповіли про правила поведінки біля водойм, порядок дій при виявленні вибухонебезпечних та підозрілих предметів. Також правоохоронці закликали дітей дотримуватись правил дорожнього руху.

Начальник ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Тетяна Кузьменко розповіла присутнім, що до свята дітей правоохоронці провели для школярів конкурс дитячих малюнків «Поліцейський — мій друг».

Хлопчики і дівчата намалювали своїх «ідеальних поліцейських». Ці роботи правоохоронці розмістили на стенді, будь-хто міг віддати свій голос за один з малюнків.

«Ми вже порахували голоси і знаємо імена перможців та призерів конкурсу. На цьому тижні автори найкращих робіт отримають подарунки», — розказала Тетяна Кузьменко.

 

 

Прилуцькі поліцейські за півдня розшукали та затримали чоловіка, який заволодів позашляховиком

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції затримали підозрюваного в заволодінні автомобілем. Встановити напрям руху автомобіля поліцейським допомогла система відеоспостереження «Безпечне місто».

Про зникнення автомобіля його власник повідомив до поліції 30 травня. Чоловік розповів правоохоронцям, що транспортний засіб він залишив на ніч біля свого будинку. На місце скоєння злочину прибула слідчо-оперативна група Прилуцького районного відділу поліції.

На розшук викраденої автівки та встановлення правопорушників був орієнтований весь особовий склад підрозділу. Поліцейські опитали мешканців сусідніх будинків та встановили можливих свідків. Оперативники переглянули відео з камер спостереження поблизу місця викрадення автомобіля.

Правоохоронці встановили, що розшукуваний автомобіль вночі виїхав з Прилук. Оперативники продовжили моніторити сигнал з камер відеоспостереження та опівдні встановили, що розшукуваний автомобіль повернувся до міста. Поліцейські проаналізували напрямок руху автомобіля та ввели план «Перехоплення».

Правоохоронці наздогнали авто та заблокували його. За кермом позашляховика перебував 34-річний киянин у стані алкогольного сп’яніння.

Слідчий поліції відкрив провадження за частиною 2 статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом). Такі дії караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Окрім того, поліція склала на чоловіка протокол за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення - керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння. Таке вона передбачає штраф у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортом на один рік.

 

 

Прилуцькі поліцейські розшукали чоловіка, що викрав зерно з ангару в Ічнянській громаді

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановили хто пошкодив стіну складського приміщення та викрав звідти три тони продуктів зернопереробки.

Зранку 25 травня до Прилуцького районного відділу поліції звернувся підприємець з Ічнянської ОТГ. Чоловік розказав правоохоронцям, що невідомі пошкодили стіну ангару та викрали звідти продукти зернопереробки.

На місце події виїхали група реагування патрульної поліції та слідчо-оперативна група Прилуцького райвідділу поліції.

Правоохоронці зібрали речові докази скоєння злочину, провели побудинковий обхід, опитали мешканців села. В ході комплексу оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили, що до злочину причетний 66-річний мешканець цього ж села.

Чоловік зізнався в скоєному та розповів правоохоронцям, що протягом місяця збирав зерновідходи у мішки та вивозив їх велосипедом. Загальна сума збитків підприємства сягає 10 тисяч гривень.

Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, поєднана із проникненням у приміщення). Санкція статті передбачає покарання від трьох до шести років позбавлення волі.

Триває досудове розслідування.

 

 

Прилуцькі поліцейські затримали водія легкового автомобілю, який здійснив наїзд на трьох пішоходів

Дорожньо-транспортна пригода сталася близько одинадцятої вечора 25 травня на пішохідному переході поблизу перехрестя вулиць Київська та Коптєва у м. Прилуки. Потерпілих госпіталізували до лікарні.

Для з’ясування обставин на місце події одразу виїхали група реагування патрульної поліції, слідчо-оперативна група та керівництво Прилуцького районного відділу поліції.

За попередньою інформацією, 29-річний прилучанин, керуючи легковим автомобілем на перехресті вулиць Київська – Юрія Коптєва здійснив наїзд на трьох пішоходів, які переходили проїжджу частину вулиці Київська по пішохідному переходу.

У результаті автопригоди два чоловіки та неповнолітня дівчина отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості та були госпіталізовані до лікарні.

Згідно медичного висновку водій автомобіля знаходився в стані алкогольного сп’яніння. Поліцейські затримали його в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий розпочав кримінальне провадження за частиною 2 статті 286-1 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння, що спричинило потерпілому тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

Триває досудове розслідування.

З початку року співробітники Прилуцького відділу поліції склали на нетверезих водіїв 82 адміністративні протоколи.

 

Поліція застерігає громадян від шахраїв, що представляються співробітниками пенсійного фонду чи соціальних служб

Поліцейські Чернігівщини застерігають населення від незнайомців, які під виглядом «переоформлення пенсії» можуть заволодіти коштами довірливих громадян.

Поліція закликає громадян бути обачними і не довіряти незнайомцям, які видають себе за співробітників пенсійного фонду чи соціальних служб та пропонують мешканцям Чернігівщини нібито вигідно «переоформити пенсії».

Під час бесіди шахраї пропонують пенсіонеру укласти договір, який допоможе підвищити розмір пенсійних виплат. Цей документ передбачає певну «винагороду» за «турботу» незнайомця, але пенсіонер дізнається про це вже після підписання паперів.

Поліція наполегливо рекомендує громадянам пенсійного віку не проводити жодних фінансових операцій з невідомими вам особами. Спекулюючи довірою, зловмисники можуть здійснювати незаконні маніпуляції з вашими коштами.

Поліцейські застерігають громадян літнього віку: будь-які перерахунки пенсійних виплат слід проводити лише у профільних установах та організаціях.

Також поліція закликає громадян не впускати до своїх осель незнайомців. Не відчиняйте дверей та не запрошуйте їх увійти у будинок. Завжди перевіряйте документи та надану незнайомцями інформацію.

У разі, якщо візитери представляються співробітниками комунальної служби чи соціальними працівниками, – зателефонуйте диспетчеру чи в соціальну установу, щоб з’ясувати чи направляли їх на вашу адресу.

Якщо неподалік свого дому чи оселі сусідів ви помітили невідомих осіб, які здаються вам підозрілими – телефонуйте на «102».

Поліція закликає молоде покоління провести роз’яснювальну роботу зі своїми літніми родичами та розказати їм про найпоширеніші шахрайські схеми.

 

 На Прилуччині розпочалась операція «МАК-2021»

Поліція нагадує громадянам про те, що в Україні заборонено висівати та вирощувати мак та коноплю. Такі дії тягнуть за собою адміністративну або кримінальну відповідальність.

Оперативно-профілактична операція «МАК-2021» триває з 21 травня до 23 вересня.

Мета - виявлення та знищення нелегальних посівів нарковмісних рослин маку та конопель, а також перекриття каналів надходження цих рослин до споживачів наркотиків.

Згідно зі статтею 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконний посів або вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин чи конопель у кількості до десяти рослин – тягнуть за собою накладення штрафу до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин. Якщо ж кількість таких рослин більша, то особі, яка їх вирощувала, загрожує кримінальна відповідальність.

Згідно зі статтею 310 Кримінального Кодексу України, за незаконний посів або вирощування снотворного маку в кількості від 100 до 500 рослин, конопель у кількості від 10 до 50 рослин передбачена відповідальність у вигляді штрафу до 8500 гривень, арешту на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 3 років.

За незаконний посів або вирощування снотворного маку понад 500 рослин або конопель у кількості понад 50 рослин передбачено позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Посіви маку на території нашої держави дозволені лише спеціалізованим підприємствам, які отримали ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності.

Поліція звертається до громадян з проханням: усім, кому відома будь-яка інформація щодо незаконних посівів нарковмісних рослин, повідомляти за номером телефону «102».

 

 

На Чернігівщині поліція запустила проєкт СМС-інформування громадян

Унікальний проєкт «СМС-інформування» своїми силами розробили співробітники Управління Інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП в Чернігівській області. Відтепер мешканці Чернігівської області можуть дистанційно дізнаватися про розгляд їх звернень на лінію 102.

«Для того, щоб отримати інформацію про стан розгляду поданого громадянином звернення, під час спілкування з оператором 102 йому необхідно повідомити свої прізвище, ім’я, по-батькові; вказати число, місяць, рік народження; залишити свій мобільний номер телефону. Саме на нього буде надіслано СМС-повідомлення, яке буде містити посилання на інформаційну сторінку, а також логін і пароль для входу на неї», — сказав начальник Управління Інформаційно-аналітичної підтримки Віктор Литвиненко.

 

Упродовж доби громадянин отримає СМС-повідомлення, в якому будуть вказані логін та пароль для входу в систему info.cn.npu.gov.ua. На інформаційному сайті заявник зможе побачити головну інформацію про стан розгляду його звернення.

Зокрема, на сайті буде міститися інформація про те, який підрозділ поліції та коли зареєстрував повідомлення, якому співробітнику поліції доручено його відпрацювати та яке рішення поліція прийняла.

Щоразу, коли заявник буде заходити до своєї інформаційної сторінки, він отримуватиме актуальну на той момент інформацію про хід розгляду його повідомлення.

«Поліція працює заради громадян, а відтак свою роботу ми оцінюємо відповідно до того, який рівень довіри населення до правоохоронців. Заслужити її можна завдяки вчасному та якісному інформуванню громадян щодо перебігу розгляду звернень. Саме тому я поставив завдання розробити проєкт «СМС-інформування», який обов’язково покращить відносини між поліцією та мешканцями Чернігівської області», — сказав начальник ГУНП в Чернігівській області Володимир Нідзельський.

Прилуцький районний відділ поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області

 

 

Прилуцькі поліцейські навчили дітей Правилам дорожнього руху

У рамках Тижня безпеки дорожнього руху ювенальні поліцейські Прилуцького районного відділу поліції спільно із співробітниками патрульної поліції провели відкритий урок з учнями загальноосвітніх шкіл міста Прилуки та Срібнянської громади.

Захід був присвячений попередженню дитячого травматизму на дорогах та підвищенню рівня правосвідомості юних учасників дорожнього руху.

Поліцейські розповідали школярам правила безпечної поведінки дорогою до школи та додому, про основні дорожні знаки для пішоходів, а також про необхідність неухильного дотримання Правил дорожнього руху.

Поліцейський відділу реагування патрульної поліції Прилуцького районного відділу поліції Анатолій Федоренко закликав дітей бути уважними і обережними, проводити своє дозвілля подалі від доріг, переходити проїжджу частину лише у відведених для цього місцях та ніколи не перебігати дорогу перед транспортом, що наближається.

Наприкінці зустрічі поліцейські зосередили увагу школярів на дотриманні карантинних заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної хвороби. 

– Необхідно частіше мити та дезінфікувати руки, користуватися захисними масками, не чіпати обличчя брудними руками, а за перших симптомів хвороби та при поганому самопочутті – звертатися за допомогою до медичних працівників, – порадила начальник ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Тетяна Кузьменко.

Діти залюбки спілкувались з поліцейськими і задавали їм питання. Школярі мали можливість посиділи у службовому автомобілі та сфотографуватися з правоохоронцями.

Прилуцький районний відділ поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області

 

Прилуцькі поліцейські встановили осіб, які викрали майно з гаражного кооперативу

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції затримали двох місцевих жителів, які минулої ночі проникли до гаража та викрали майна щонайменше на 50 тисяч гривень.

Інформація про крадіжку надійшла до Прилуцького районного відділу поліції 19 травня близько опівдня. Власник гаража повідомив правоохоронцям, що вночі невідомі зламали навісний замок та викрали з приміщення  різноманітний електроінструмент й інше майно.

 На місце події одразу виїхала слідчо-оперативна група Прилуцького районного відділу поліції. Під час огляду місця події правоохоронці зібрали низку речових доказів.

У результаті проведення комплексу слідчих дій та оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили, що до скоєння крадіжки причетні двоє безробітних прилучан 1982 та 1993 років народження.

Один з чоловіків уже раніше притягувався до кримінальної відповідальності за майнові злочини та незаконне заволодіння транспортним засобом.

Чоловіки зізналися правоохоронцям у скоєнні злочину та добровільно видали частину викраденого майна, яке зберігалося вдома у одного з них.

Обох чоловіків затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий поліції розпочав кримінальне провадження за частиною 3 статті 185 (крадіжка, поєднання з проникненням у приміщення) Кримінального кодексу України, що карається позбавлення волі на строк до шести років.

Наразі поліцейські перевіряють причетність викритих спільників до скоєння аналогічних злочинів на території області.

Триває досудове розслідування.

 

Поліція застерігає громадян від шахраїв, що по телефону випитують реквізити банківських карток

На Чернігівщині поширився сучасний вид обману людей – так звані «банківські» шахрайства. Тож чернігівська поліція закликає громадян не повідомляти незнайомцям секретні дані з банківських карток.

Зазвичай невідомі телефонують та представляються співробітниками служби безпеки банку.

Незнайомець запевняє, що з вашої картки хтось намагається зняти кошти. Після цього шахрай випитує реквізити картки (номер, пін-код, цифри на звороті, номер телефону, до якого «прив’язана» картка).

Інколи потенційній жертві не телефонують, а надсилають СМС-повідомлення зі схожим текстом, а у відповідь просять надіслати секретні дані з картки.

Коли людина повідомить все, що цікавить шахраїв – з рахунку одразу зникають кошти і навіть кредитний ліміт.

Поліція наполегливо рекомендує: по телефону нікому не розповідайте ніяких відомостей зі своєї картки. Всі операції щодо безпеки картки проводьте тільки особисто у відділенні банку.

Пам’ятайте: справжній банківський працівник не має права питати у вас секретні дані картки і ніколи цього не робитиме. Так вчиняє тільки шахрай.

Розкажіть про цю схему шахрайства своїм родичам і близьким, особливо людям літнього віку.

 

Поліція інформує: у травні на Прилуччині ДТП траплялися ледь не щодня

У період з 1 по 11 травня на Прилуччині сталося 11 дорожньо-транспортних пригод. у результаті автопригод одна людина загинула та ще троє зазнали травм.

Зранку 8 травня до Прилуцького районного відділу поліції надійшло повідомлення про смертельну автопригоду поблизу села Малківка Сухополов’янської громади.

Попередньо на місці події слідчо-оперативна група встановила, що 70-річний водій легкового авто не впорався з керуванням та наїхав на 55-річного мешканця Прилук, який рухався на велосипеді. Від отриманих травм велосипедист загинув на місці. Правоохоронці вилучили автівку та велосипед і помістили їх до Прилуцького районного відділу поліції.

 

Ще одна автопригода сталася днями поблизу села Знам’янка у Сухополов’янській ОТГ. Водій легковика не впорався з керуванням та виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з вантажівкою. У результаті автопригоди чоловік та два пасажири його автівки отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості та були госпіталізовані.

За фактами названих ДТП поліція відкрила провадження за частиною 1 та частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху). Максимальна санкція — позбавлення волі на строк до восьми років з можливим позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Наразі слідчі встановлюють всі обставини та причини дорожньо-транспортних пригод. Тривають досудові розслідування.

Загалом з початку року на автошляхах Прилуцького району трапилося 93 автопригоди. 19 громадян зазнали травм різного ступеню тяжкості, 7 людей загинули.

На порушників дорожнього руху поліцейські склали 2143 адміністративні матеріали. З них 152 протоколи складені за керування транспортними засобами в стані сп’яніння.

Поліцейські нагадують водіям, що найпоширенішою причиною ДТП є перевищення допустимої швидкості руху та нехтування Правилами дорожнього руху. Всі учасники дорожнього руху повинні подбати про те, щоб їх було видно у темну пору доби, зокрема придбати світловідбиваючі елементи, вдягати спеціальні жилети та обладнати велосипеди ліхтарями.

Якщо ви володієте інформацією про водіїв, які свідомо нехтують вимогами Правил дорожнього руху та вчиняють грубі правопорушення – повідомляйте на лінію «102».

 

 

Прилуцькі поліцейські навчали молодших школярів протидіяти «булінгу»

Співробітники ювенальні превенції Прилуцького районного відділу поліції зустрілись з учнями загальноосвітніх шкіл та розповіли їм про специфічну форму цькування — булінг, навчили його розпізнавати і протистояти йому.

Цього тижня поліцейські зустрілися у форматі виховних годин з учнями другого та четвертого класів Прилуцьких ліцеїв № 7 та № 10. Розмова правоохоронців з дітьми була присвячена профілактиці булінгу.

Булінг (цькування) – це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини. Булінг супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом.

Інспектор з ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Карина Пилипченко обговорила зі школярами проблему насилля, жорстокості у дитячому середовищі та їх наслідків. Поліцейська розповіла про специфічні ознаки булінгу та пояснила дітям, яка відповідальність чекає на булерів.

Інспектор ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Дмитро Шестаков наголосив, що постраждати від цькування може будь-яка дитина. Однак, найчастіше страждають ті, хто найбільше виділяється серед однолітків, швидко втрачає самоконтроль та легко піддається емоціям.

Окремо поліцейський звернув увагу маленьких слухачів на кібербулінг. Цей різновид цькування набуває дедалі більшого поширення, оскільки молоде покоління все більше часу проводить в мережі Інтернет.

Підбиваючи підсумки зустрічей, поліцейські щоразу підкреслювали: випадки цькування небезпечно замовчувати. Правоохоронці закликали дітлахів негайно розповідати про пережиті факти фізичного або морального насилля дорослим, яким довіряють — шкільному психологу, вчителю, батькам, або телефонувати в поліцію за номером «102».

Поліцейські ювенальної превенції проводитимуть подібні уроки до повного охоплення дитячої аудиторії району, підвищуючи обізнаність школярів у питаннях своїх прав та їх захисту.

 

У Ніжині та Прилуках запрацювали мобільні групи поліції з протидії домашньому насильству

Відсьогодні у Ніжинському та Прилуцькому районних відділах поліції працюють спеціалізовані мобільні групи з протидії домашньому насильству. Вони першими прибувають на виклики та надають кваліфіковану допомогу потерпілим.

– Протидія домашньому насильству – один із важливих напрямків роботи поліції. Це злочин, який не слід замовчувати ані потерпілим, ані свідкам, – сказав заступник начальника Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Олександр Комлик. – З початку року на лінію «102» надійшло 5998 викликів від мешканців області з інформацією про вчинення домашнього насильства. На території обслуговування Ніжинського райвідділу поліції таких викликів було 760, Прилуцького – 735.

Громадяни все частіше повідомляють до поліції про «домашніх тиранів», адже замовчування цього явища не є нормою життя.

Поліція активно профілактує домашне насильство, зокрема регулярно проводить інформаційні кампанії та роз’яснювальну роботу з населенням – розміщує тематичні листівки в місцях перебування громадян: в будинках, продовольчих магазинах, в приміщеннях державних органів тощо.

З початку цього року поліція Чернігівщини склала 996 протоколів за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення домашнього насильства), що карається штрафом, громадськими роботами, або адміністративним арештом.

Відкрито 47 проваджень за статтею 126-1 Кримінального кодексу України (домашнє насильство). Її максимальна санкція передбачає позбавлення волі на строк до двох років. Поліція оголосила про підозри у скоєнні злочинів 29-м кривдникам.

На Ніжинщині поліцейські склали 70 адміністративних матеріалів на сімейних кривдників. На Прилуччині поліція притягнула до адміністративної відповідальності за домашнє насильство 68 осіб.

– Домашнє насильство – це злочин, але він потребує особливого підходу. Бо часто поліцейські стикаються з випадками, коли потерпіла особа вибачає свого кривдника, – говорить Олександр Комлик. –  Мобільні групи першими виїжджають на виклики з повідомленнями про домашнє насильство і надають всебічну допомогу та комплексний захист громадянам.

Усі поліцейські у складі мобільних груп нещодавно пройшли відповідні тренінги та навчання. Під час тренінгів поліцейські повторили нормативну базу у сфері протидії домашньому насильству, а в ході практичних занять відпрацювали сценарії конфліктів. Вони навчилися визначати вид такого насильства у певній ситуації і розглянули, як правильно реагувати на нього.

Завдяки навчанням поліцейські професійніше реагують на такі виклики, можуть правильно оцінювати можливі ризики та якісніше розглядають заяви та повідомлення про скоєння домашнього насильства.

Крім того, мобільні групи забезпечені всім необхідним для оперативного реагування – транспортом, боді-камерами та планшетами.

Серед інших завдань мобільних груп – професійна консультація постраждалих від домашнього насильства та профілактика з кривдником. Також у кожному конкретному випадку поліцейські залучатимуть всі органи та служби, які взаємодіють щодо превенції та подолання цієї проблеми.

Наприклад, якщо дитина стала свідком домашнього насильства або стосовно неї вчиняли правопорушення, до мобільної групи обов’язково залучатимуть поліцейського ювенальної превенції.

– Своєчасне повідомлення про проблему та комплексний підхід до її розв’язання з боку поліції дозволять ефективно протидіяти домашньому насильству, яке є неприйнятним у нашому суспільстві, – підсумував Олександр Комлик.

 

 

До відома прилучан!

Під час карантину прилуцькі поліцейські спілкуються з дітьми в режимі онлайн
Співробітники ювенальної превенції знайомлять дітей із закріпленими
законодавством правами та обов’язками неповнолітніх, розвивають правову
культуру підлітків, націлюють на дотримання дисципліни в умовах
дистанційного навчання, а також нагадують основні правила безпеки у
побуті, на вулиці та в Інтернеті.
Щоб навчання в умовах карантину було цікавішим, «дитячі» поліцейські
проводять для учнів Прилуцького району он-лайн уроки, відео-конференції та
роблять відео-звернення. Ці заходи мають профілактично-роз’яснювальний
характер.
Під час бесід зі школярами, правоохоронці навчають їх дотримуватися правил
безпеки в різноманітних ситуаціях: у побуті, в школі та на дорозі. Діти
запитують у ювенальних поліцейських, як протидіяти булінгу, дізнаються про
основи кібербезпеки.
Інспектор ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції
Дмитро Шестаков звертає максимальну увагу учасників освітнього процесу на
дотримання дисципліни навіть під час дистанційного навчання.
Поліцейський наголошує на тому, що відвідування занять в онлайн режимі є
обов'язковим. Пропускати їх без поважних причин недопустимо. Якщо учень
відсутній на уроці, класний керівник має знати чому. У разі безпідставної
відсутності дитини на заняттях, адміністрація навчального закладу може
звернутися до поліції з клопотанням про вжиття заходів щодо залучення
дитини до навчання. У разі систематичних прогулів дитини поліція притягує
батьків до відповідальності.
Старший інспектор з ювенальної превенції Прилуцького районного відділу
поліції Тетяна Кузьменко під час одного з таких занять розказала школярам
про причини та наслідки правопорушень в дитячому середовищі. Вона детально
зупинилася на алгоритмах протидії булінгу, насильству тощо.
Булінг (цькування) – це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї
дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини. Булінг
супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом.
«Якщо ви стали жертвою або свідком булінгу – негайно інформуйте шкільного
психолога, вчителя, батьків або телефонуйте в поліцію за номером «102», –
говорить старший інспектор Тетяна Кузьменко.
Поліцейські реалізують низку проєктів, які допомагають учням і студентам
здобувати знання під час дистанційного навчання. Такі уроки є цікавими, а
головне – корисними»
Нагадаємо, на Чернігівщині стартує проєкт «Поліцейський - учасник
освітнього процесу». Його унікальність в тому, що за кожним навчальним
закладом буде закріплено ювенального поліцейського. Він працюватиме
безпосередньо у школі. Мета даного проєкту – налагодження взаємодії між
освітянами, учнями, батьками та поліцейськими.

На Прилуччині поліцейські розшукали 12-річного хлопчика, який після сварки
з бабусею втік з дому

Менш ніж півгодини знадобилося співробітникам Прилуцького районного
відділу поліції, аби розшукати та повернути в родину неповнолітнього, який
пішов з дому у Варвинській громаді.
У вівторок близько 19-ї години на лінію 102 надійшло повідомлення про
зникнення 12-річної дитини. Вітчим повідомив, що його хлопчик посварився
вдень з бабусею та втік. Спочатку пенсіонерка вирішила, що онук пішов до
батьків у сусіднє село. Дитина до вечора не повернулася, тому рідні
звернулися по допомогу до поліції.
На місце події відразу виїхали співробітники ювенальної превенції, група
реагування патрульної поліції та слідчо-оперативна група Прилуцького
районного відділу поліції.
Правоохоронці відпрацьовували прилеглу територію, дитячі майданчики,
парки, людні місця. Невдовзі на одному з дитячих майданчиків патрульні
помітили хлопчика. Вони доставили неповнолітнього додому та передали
матері.
Поліцейські склали на жінку протокол за частиною 1 статті 184 Кодексу
України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками або
особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей). Таке
правопорушення тягне за собою попередження або накладення штрафу від 850
до 1700 гривень.
Також складено протокол за статтею 178 Кодексу України про адміністративні
правопорушення (поява у громадських місцях у п'яному вигляді).
Ювенальні поліцейські провели з матір’ю та з дитиною профілактичну бесіду
про недопустимість подібного у майбутньому. Поліцейські закликають батьків
приділяти максимальну увагу своїм дітям та забезпечити постійний контроль
за місцем їхнього перебування.

 
 
 

 Поліцейські з’ясовують обставин нападу матері на малолітнього сина

Поліція миттєво відреагувала на повідомлення про те, що мешканка Срібного в стані сильного алкогольного сп’яніння поранила свою дитину ножем.

Вчора, 31 березня 2021 року близько 11-ї години до поліції звернулася мешканка Срібного, яка повідомила, що до неї прибіг сусідський хлопчик. Налякана дитина сказала, що мати вдарила його ножем.

На місце події негайно виїхали дільничний офіцер, співробітник сектору дізнання, група реагування патрульної поліції й керівництво Срібнянського відділення поліції, а також слідчо-оперативна група поліції, експерт-криміналіст, ювенальні поліцейські Прилуцького районного відділу поліції.

Поліцейські виявили дитину з порізом голови. Медики негайно госпіталізували 10-річного хлопчика.

Поліція встановила, що в сім’ї виховуються двоє неповнолітніх дітей. Напередодні мати потерпілого хлопчика вживала алкоголь. Коли вранці її співмешканець пішов на роботу, вона вирішила продовжити пиятику, проте дитина їй заважала.

Розлючена жінка кинулася на сина з ножем. Наздогнала хлопчика в іншій кімнаті і врадила в область лівої скроні. На щастя, він зміг добігти до сусідки і попросити про допомогу.

Старшого брата потерпілого хлопчика вилучили з сім’ї й тимчасово помістили до лікарні. Життю та здоров’ю обох дітей нічого не загрожує.

З постраждалою дитиною працюють психологи. Хлопчика також навідують та підбадьорюють ювенальні поліцейські, які подарували йому іграшкову машинку.

Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий відкрив провадження:

- за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), що карається штрафом, громадськими або виправними роботами;

- за частиною 1 статті 129 Кримінального кодексу України (погроза вбивством), що карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

Триває досудове розслідування.

 

Прилуцькі поліцейські затримали особу за підозрою в пограбуванні

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції затримали чоловіка, який завдав тілесні ушкодження наочно знайомому та відібрав у нього мобільний телефон. Нападника поміщено до ізолятору тимчасового тримання.

29 березня до поліції надійшло повідомлення про грабіж. 38-річний потерпілий розказав, що на нього напав наочно знайомий чоловік, побив, забрав телефон і зник.

У ході оперативно-розшукових заходів та слідчих дій оперативники Прилуцького районного відділу поліції з’ясували, що до скоєння тяжкого злочину причетний односелець потерпілого. 35-річний чоловік уже притягувався до кримінальної відповідальності за аналогічний злочин та відбував покарання у місцях позбавлення волі.

Його затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та поміщено до ізолятору тимчасового тримання.

Чоловік зізнався у скоєному та надавав правдиві свідчення. При поверхневому огляді поліцейські вилучили у нього телефон потерпілого.

Слідчий відкрив провадження за частиною 2 статті 186 Кримінального кодексу України «грабіж, поєднаний з насильством», що карається позбавленням волі на строк від чотирьох до шести років.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення фігуранту про підозру та обрання йому запобіжного заходу.

Триває досудове розслідування.

 

Прилуцькі поліцейські затримали іноземця за продаж пенсіонеру за півмільйона гривень несправжніх «царських монет»

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановили місцеперебування особи, яка втерлася в довіру до пенсіонера та за понад півмільйона гривень продала йому монети, що майже нічого не коштують.

20 березня до Прилуцького районного відділу поліції звернувся 68-річний чоловік та розповів, що його ошукав незнайомець. За день до цього до пенсіонера підійшов молодий чоловік та запропонував придбати унікальні «царські монети». Прилучанина зацікавила така пропозиція, тож він оглянув товар та погодився його купити.

Продавець за 128 монет хотів отримати майже півмільйона гривень. Пенсіонер не мав таких грошей при собі. Частину названої суми він виніс з будинку, за рештою довелося йти до банку та знімати з депозиту.

Загалом пенсіонер віддав шахраю 11 000 доларів США та 200 000 гривень, що в гривневому еквіваленті сягає понад півмільйона. Продавець контролював кожен етап, всюди супроводжуючи пенсіонера.

Лише згодом прилучанин вирішив звернутися до фахівця і підтвердити цінність покупки. Він показав монети спеціалісту з антикварної справи. Останній приголомшив пенсіонера: монети фальшиві, вони виготовлені з дешевого металу та лише мають нашарування золота і срібла. Тоді пенсіонер і подзвонив до поліції.

Прилуцькі правоохоронці одразу зорієнтували на пошуки зловмисника колег з інших підрозділів поліції Чернігівщини та сусідніх регіонів. Співробітники кримінальної поліції міста Прилуки проаналізували отриману інформацію від потерпілого, а також передивилися записи з камер відеоспостереження по маршруту слідування покупця та продавця у Прилуках.

«У ході реалізації оперативної інформації чоловіка затримали співробітники поліції Прилуччини у місті Фастів Київської області», - розповів начальник Прилуцького районного відділу поліції Назар Парацій.

Також він додав, що у скоєнні шахрайства підозрюється 29-річний громадянин Російської Федерації, що прибув до України на початку березня. Він курсував різними населеними пунктами країни у пошуках покупця монет, аж поки не натрапив на довірливого дідуся в Прилуках.

Назар Парацій зазначив, що в ході санкціонованого обшуку автомобіля підозрюваного правоохоронці вилучили 11 000 доларів США та 200 000 гривень, здобутих злочинним шляхом. Також вилучено запас монет, які зловмисник ще не встиг реалізувати. Вилучене направлене на експертизу.

Слідчий поліції розпочав кримінальне провадження за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах).    

Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Поліція оголосила іноземцю повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, йому обрано запобіжний захід - тримання під вартою.

Наразі поліція перевіряє іноземця на причетність до скоєння інших злочинів на території України.

 

За спробу дати хабар поліцейському суд оштрафував прилучанина

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області призначив сплатити 17000 гривень штрафу мешканцю Прилук. За уникнення адміністративної відповідальності в січні цього року чоловік намагався дати поліцейському 500 гривень.

21 січня працівники Прилуцького районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області зупинили автомобіль «ЗАЗ» за порушення правил дорожнього руху. Водій не мав при собі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, а державний номерний знак автівки не освітлювався у темну пору доби.

Таким чином, дії водія містили ознаки правопорушень, передбачених частиною 6 статті 121 та частиною 1 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Дізнавшись, що поліцейські складатимуть протоколи за обома зазначеними статтями, чоловік спробував уникнути відповідальності. Він запропонував патрульним неправомірну вигоду в розмірі 500 гривень.

Поліцейський відмовився від хабаря та повідомив про подію на лінію «102». За фактом кримінального правопорушення було відкрито провадження за частиною 1 статті 369 Кримінального кодексу України (пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі). Вона передбачає широку гаму покарань — від штрафу до чотирирічного позбавлення волі.

18 березня Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області визнав хабародавця винним та призначив штраф у розмірі 17 000 гривень.

 

Поліцейські оперативно затримали молодика за підозрою у вчиненні розбою у магазині

Поліція затримала раніше судимого мешканця Талалаївки, який переховувався на Сумщині. Напередодні він з ножем напав на продавчиню місцевого продуктового магазину та силоміць відібрав у неї 1000 гривень.

22 березня близько 15-ї години до поліції звернулася 63-річна мешканка одного з сіл Талалаївського району, яка працює продавцем продуктового магазину. Жінка повідомила, що в магазин зайшов місцевий безробітний чоловік і став погрожувати їй ножем. 22-річний зловмисник завдав потерпілій тілесні ушкодження у вигляді різаних ран обличчя та долоні. Заволодівши коштами у сумі 1000 гривень, розбійник втік у невідомому напрямку.

На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група Прилуцького районного відділу поліції.

Поліцейські встановили місцезнаходження зловмисника та розшукали його в сусідній області – він переховувався в лісі між селами на Сумщині.

Поліція затримала зловмисника в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий відкрив провадження за частиною 3 статті 187 Кримінального кодексу України (розбій, поєднаний з проникненням у приміщення), що карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.

Нині триває досудове розслідування.

 

Поліцейські оперативно затримали молодика за підозрою у вчиненні розбою у магазині

Поліція затримала раніше судимого мешканця Талалаївки, який переховувався на Сумщині. Напередодні він з ножем напав на продавчиню місцевого продуктового магазину та силоміць відібрав у неї 1000 гривень.

22 березня близько 15-ї години до поліції звернулася 63-річна мешканка одного з сіл Талалаївського району, яка працює продавцем продуктового магазину. Жінка повідомила, що в магазин зайшов місцевий безробітний чоловік і став погрожувати їй ножем. 22-річний зловмисник завдав потерпілій тілесні ушкодження у вигляді різаних ран обличчя та долоні. Заволодівши коштами у сумі 1000 гривень, розбійник втік у невідомому напрямку.

На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група Прилуцького районного відділу поліції.

Поліцейські встановили місцезнаходження зловмисника та розшукали його в сусідній області – він переховувався в лісі між селами на Сумщині.

Поліція затримала зловмисника в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий відкрив провадження за частиною 3 статті 187 Кримінального кодексу України (розбій, поєднаний з проникненням у приміщення), що карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.

Нині триває досудове розслідування.

 

 

З початку року прилуцькі поліцейські склали майже півсотні протоколів на домашніх кривдників

За вчинення домашнього насильства з початку 2021 року співробітники Прилуцького районного відділу поліції склали 47 адміністративних протоколів та винесли 8 термінових заборонних приписів.

Від домашнього насильства можуть потерпати будь-які члени родини, але найчастіше страждають жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю тощо.

«З початку 2021 року поліцейські зафіксували 47 звернень щодо фактів вчинення домашнього насильства. Серед них 14 постраждалих чоловіків, решта — жінки. У 10-ти випадках свідками насильства стали неповнолітні. Виховання дітей в таких умовах може запрограмувати їх на вчинення насильства щодо інших осіб. На кривдників поліція склала протоколи за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення — вчинення домашнього насильства. Поліцейські винесли домашнім тиранам 8 термінових заборонних приписів», — сказав начальник відділу превенції Прилуцького районного відділу поліції Олександр Карпенко.

Він також додав, що в рамках складених заборонених приписів троє кривдників були зобов’язані тимчасово залишити місце проживання постраждалої від домашнього насильства сторони, ще п’ятьом особам заборонено у будь-який спосіб контактувати з об’єктами агресії. Правоохоронці контролюють дотримання вимог термінових заборонних приписів.

Нині в Прилуцькому районному відділі поліції на обліку перебуває 90 сімейних кривдників. Правоохоронці постійно контролюють підоблікових осіб та проводять з ними профілактичні бесіди.

На жаль, більшість сімейно-побутових конфліктів замовчується, бо жертви соромляться цієї проблеми. Утім, домашні конфлікти з часом можуть перерости у бійки з тілесними ушкодженнями, вбивства, доведення до самогубства тощо. Саме тому співробітники Прилуцького районного відділу поліції проводять широку профілактично-роз’яснювальну роботу. Зокрема, на інформаційних дошках правоохоронці розклеюють листівки з інформацією, як діяти якщо ви потерпаєте від домашнього насильства, або стали його свідком.

Якщо Ви стали жертвою домашнього насильства, звертайтеся по допомогу до поліції за номером «102». Вчасне звернення допоможе припинити насильство та врятувати життя.

 

Поліція Прилуччини закликає громадян перевіряти справжність банківських представників

Поліція закликає громадян задавати уточнюючі питання особам, які дзвонять до Вас та запевняють про підозрілі операції з вашими банківськими рахунками.

Одне з найголовніших правил: проводити будь-які фінансові операції у відділеннях банків. Коли є необхідність виконати їх телефоном, дзвоніть до банку самостійно і лише за номерами телефонів, які вказані в офіційних документах або безпосередньо на банківській картці.

Якщо ж так званий банківський представник сам до вас передзвонив — перевірте, чи справді він той, за кого себе видає. Задайте уточнюючі питання: коли ви стали клієнтом цього банку, який ваш номер рахунку, коли та які суми грошей ви знімали з картки, як називається сам банк, як вас звати тощо.

Справжній банківський працівник відповість на ці елементарні запитання. Шахрай у такій ситуації покладе слухавку, бо він не знає про вас нічого. Навпаки, його задача отримати від вас секретну інформацію, за допомогою якої він зможе зняти всі ваші гроші.

Розкажіть про «банківські» схеми шахрайства своїм родичам і близьким, особливо людям похилого віку.

 

Прилуцькі поліцейські затримали підозрюваного у пограбуванні жінки

Співробітники Прилуцького районного відділу поліції викрили чоловіка, який вночі напав на 50-річну жінку і заволодів її гаманцем.

До Прилуцького районного відділу поліції звернулася місцева мешканка із заявою про пограбування. Потерпіла повідомила поліцейським, що напередодні вночі на одній із вулиць міста невідомий підійшов до неї ззаду, вхопив за шию і погрожував фізичною розправою. Налякана жінка віддала незнайомцю гаманець, в якому були 4 000 гривень та банківські картки.

Прилуцькі поліцейські встановили, що до скоєння злочину причетний 22-річний житель Ніжинського району. Молодик уже раніше мав проблеми із законом через наркозлочини.

За фактом вуличного пограбування слідчі відкрили кримінальне провадження із кваліфікацією частини 2 статті 186 Кримінального кодексу України (грабіж, поєднаний з насильством).

Відповідальність за вчинене діяння передбачає позбавлення волі на строк від 4 до 6 років.

Наразі вирішується питання щодо обрання зловмиснику запобіжного заходу та оголошення про підозру.

Триває досудове розслідування.

 

 

Прилуцькі поліцейські оперативно розшукали викрадений автомобіль та затримали зловмисника

Декілька годин знадобилося оперативникам на встановлення і затримання підозрюваного в незаконному заволодінні легковиком. Транспортний засіб зловмисник покинув на околиці міста.

Вчора, 16 березня, до Прилуцького районного відділу поліції звернувся місцевий мешканець з повідомленням про угон його автомобіля. Власник легковика «Рeugeot partner» увечері залишив автівку у дворі багатоповерхового будинку, а вранці не знайшов машину там, де вона була припаркована.

На місце пригоди одразу прибула слідчо-оперативна група Прилуцького району відділу поліції. На розшук транспортного засобу був орієнтований майже весь особовий склад підрозділу.

Поліцейські опитали мешканців будинку, встановили можливих свідків. Оперативники переглянули відео з камер спостереження, наявних неподалік місця викрадення автомобіля. У підсумку правоохоронці встановили напрямок руху угонщиків.

Після кількагодинних розшукових заходів поліцейські знайшли викрадену автівку в лісосмусі на околиці міста.

В ході реалізації отриманої оперативної інформації поліцейські вийшли на слід зловмисника. Ним виявився 38-річний мешканець Прилук.

Чоловік повідомив, що автомобіль залишив, бо той мав технічні несправності. А на злочин пішов нібито через майновий конфлікт з потерпілим.

Слідчий поліції відкрив провадження за частиною 1 статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом). Її максимальна санкція — до п’яти років позбавлення волі. Наразі поліцейські встановлюють всі обставини злочину. Триває досудове розслідування.

 

На Прилуччині поліцейські склали адмінпротокол на чиновника, що сів п’яним за кермо

Патрульні Прилуцького районного відділу поліції зупинили автомобіль, яким керував чоловік у стані алкогольного сп’яніння. Під час перевірки документів виявилося, що це голова однієї з територіальних громад району. Поліцейські склали на чиновника протокол.

Під час патрулювання Прилуцького району поліцейські зупинили в одному з сіл автомобіль «Форд», водій якого мав явні ознаки алкогольного сп’яніння. Вимова чоловіка була нечіткою, від нього було чути запах алкоголю.

Поліцейські склали на п’яного кермувальника адміністративний протокол за частиною 1 статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення — керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння.

Таке правопорушення тягне за собою накладення штрафу 17000 гривень або громадські роботи. Окрім того, суд може позбавити водія права керування транспортним засобом на строк від одного до трьох років.

Поліцейські передали складені адміністративні матеріали до суду.

З початку року співробітники Прилуцького районного відділу поліції склали на нетверезих водіїв 71 адміністративний протокол.

Поліція закликає водіїв бути відповідальними. Пам’ятайте, нетверезий водій – загроза для життя та здоров’я всіх учасників дорожнього руху.

 

 

Прилуцькі поліцейські притягнули до відповідальності водія, який намагався від них відкупитися

Водій намагався уникнути відповідальності за адміністративне правопорушення, тому спробував дати патрульним Прилуцького районного відділу поліції хабар. Правоохоронці задокументували цей факт та порушили кримінальне провадження.

Під час патрулювання міста Прилуки 10 березня екіпаж групи реагування патрульної поліції встановив, що на місці для людей з інвалідністю (осіб, що їх перевозять) своє авто марки «Рено» припаркувала особа без відповідних прав.

За порушення вимог Правил дорожнього руху правоохоронці почали складати на порушника протокол за частиною 5 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Санкція статті передбачає штраф від 1020 до 1700 гривень.

Утім, 59-річний чоловік вирішив обхитрити законодавство, запропонувавши патрульним хабар розміром в 500 гривень.

На місце події патрульні викликали слідчо-оперативну групу Прилуцького районного відділу поліції. Правоохоронці задокументували факт пропозиції дачі неправомірної вигоди.

Слідчі відкрили провадження за частиною 1 статті 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років.

До речі, протокол за частиною 5 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення на водія також був складений. Таким чином чоловік понесе і адміністративну, і кримінальну відповідальності.

 

 

У Прилуках ювенальні поліцейські відвідали родини, що потребують додаткової уваги поліції

Правоохоронці постійно спостерігають за станом родин, які опинилися у складних життєвих обставинах та потребують особливого контролю зі сторони поліції.

Поліцейські відслідковують всі можливі негативні фактори, які існують в тій чи іншій родині і, в разі потреби, надають своєчасну допомогу.

З метою попередження та профілактики безвідповідального батьківства інспектори з ювенальної превенції Прилуцького районного відділу поліції Тетяна Кузьменко та Тетяна Пироженко спільно з представниками центру соціальних служб перевірили родини на території Малодівицької об’єднаної територіальної громади.

З членами всіх родин проведені роз’яснювальні бесіди щодо забезпечення належного виконання батьківських обов’язків та недопущення жорстокого поводження з дітьми.

Поліцейські розповіли про основні правила поведінки на вулиці, із займистими матеріалами, нагадали правила дорожнього руху та про шкідливий вплив при вживанні алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів.

 

 

Прилуцькі поліцейські навчали правилам дорожнього руху юних пішоходів

Патрульні поліцейські Прилуцького районного відділу поліції завітали до учнів другого класу школи №2, щоб ознайомити найменших учасників дорожнього руху з правилами безпеки на дорозі.

Поліцейський відділу реагування патрульної поліції Євген Голосний нагадав дітям правила поводження на дорозі пішоходів та велосипедистів.

Під час зустрічі поліцейський пояснив школярам правила переходу вулиці, залежність дій пішохода від того, долає він регульований чи нерегульований перехід. Також офіцер нагадав заборону ходити або гратися на проїжджій частині та розповів, як правильно рухатися узбіччям, якщо нема тротуару.

Особливу увагу Євген Голосний звернув на те, як важливо мати на одязі світловідбиваючі елементи (флікери). Адже в зимовий період, коли на вулиці швидко вечоріє, пішоходи стають практично невидимими в сутінках.

Якщо в темну пору доби водій може розгледіти пішохода у звичайному одязі на відстані тільки 25-30 метрів, то з флікером – за 130-140 метрів.

Діти наввипередки відповідали на запитання поліцейських про поведінку пішоходів, дорожні знаки, світлофор і розмітку-«зебру». Задоволення від такого навчання отримали всі – і діти, і правоохоронці, і вчителі.

Загалом, протягом 2020 року на дорогах Прилуччини правоохоронці зафіксували 5 дорожньо-транспортних пригод, в яких були травмовані діти. Тому поліція вкотре звертається до батьків із закликом потурбуватися про своїх дітей та зайвий раз (який зайвим точно не буде) нагадати їм правила поводження на дорогах.

Водночас підкреслюємо, що відповідальними та пильними мають бути і водії, особливо біля навчальних та дошкільних закладів.

 

 

Прилуцькі поліцейські розшукали неушкодженим 3-річного малюка, який самовільно залишив домівку

Менше ніж півгодини знадобилося співробітникам підрозділу реагування патрульної поліції, аби розшукати та повернути в родину малолітнього хлопчика, який загубився в Прилуцькому районі.

"Зник мій син, допоможіть, будь ласка" — саме таке повідомлення надійшло на службу 102 сьогодні близько 10-ї години ранку. Розгублена мати також повідомила правоохоронцям, що поряд з її помешканням протікає річка. Жінка боялася, що дитина могла втопитися.

Орієнтування на розшук малолітнього хлопчика отримали всі екіпажі патрульної поліції Прилуччини. На місце події відразу виїхали працівники ювенальної превенції та слідчо-оперативна група Прилуцького районного відділу поліції.

Поліцейські почали відпрацьовувати прилеглу територію, прочісувати берег річки. Паралельно пошуки велися по людних місцях. Невдовзі патрульні Владислав Астанін та Руслан Блінов помітили у місцевому магазині хлопчика, схожого за описом.

Патрульним вдалося встановити контакт з юним мандрівником.

Правоохоронці заспокоїли дитину, доставили її додому та передали матері.

В подальшому поліцейські склали на жінку протокол за частиною 1 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей) - тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ювенальні поліцейські провели з матір’ю малюка профілактичну бесіду про недопустимість подібних ексцесів у майбутньому, бо в родині перебуває ще троє неповнолітніх дітей.

 

У Прилуках поліцейські розшукали та повернули додому зниклу пенсіонерку

Завдяки злагодженим діям низки підрозділів поліції Прилуччини правоохоронці встановили місцезнаходження 86-річної місцевої мешканки, яка загубилася у місті. Втомлену жінку поліцейські відшукали на залізничному вокзалі в місті Прилуки.

По допомогу поліції в пошуках пенсіонерки звернулися її рідні. Вони розповіли, що напередодні літня жінка вийшла з дому і зникла. Спочатку родичі намагались знайти пенсіонерку самотужки, та всі зусилля були марними. Тож, вони вирішили звернутися до поліції.

Родичі описали зовнішність та одяг зниклої. Також вони повідомили, що 86-річна жінка має проблеми з пам’яттю та невпевнено орієнтується у просторі.

На пошуки пенсіонерки був зорієнтований весь особовий склад Прилуцького районного відділу поліції. Прочісуючи вулиці міста і всі людні місця, поліцейські помітили розшукувану на залізничному вокзалі. Вона була втомлена та розгублена. Стан здоров’я жінки, враховуючи її поважний вік, був задовільний.

Правоохоронці запросили пенсіонерку до салону службового авто та доставили її в коло родини. Родичі бабусі щиро дякували правоохоронцям за оперативне реагування та успішний розшук зниклої.

 

 

Поліція Чернігівської області затримала на Дніпропетровщині двох осіб, які ошукали прилучанку майже на мільйон гривень у різній валюті

18 лютого до поліції звернулася 67-річна прилучанка, яка повідомила, що до неї на вулиці підійшли дві незнайомки та запропонували допомогти їй. Нібито вони можуть зняти порчу з заявниці та її родини.

Оскільки у потерпілої якраз захворіли члени сім’ї, вона легко піддалася впливу шахрайок. Жінка погодилася винести з дому всі заощадження «для зняття негативної енергетики». Потерпіла віддала незнайомкам 30 тисяч доларів, 1500 євро та 20 тисяч гривень.

Після того, як незнайомки забрали гроші і пішли, жінка отямилася і звернулася до поліції. Потерпіла надала поліцейським прикмети зловмисниць: у обох чорні очі та смаглява шкіра, на обличчях – медичні захисні маски.

До пошуків та затримання зловмисниць були залучені найдосвідченіші співробітники поліції Чернігівщини.

В ході проведення комплексу оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили, що до шахрайства причетні дві мешканки Донецької області – 1967 та 1989 років народження. Після скоєння шахрайства у Прилуках зловмисниці спочатку втекли до Києва, а потім винайняли таксі та рушили в напрямку міста Дніпро. Там їх і наздогнала група поліцейських Прилуцького відділу поліції. За допомогою колег з Поліція Дніпропетровської області правоохоронці оперативно затримали підозрюваних.

 
 

В ході санкціонованого обшуку у зловмисниць вилучили гроші, здобуті злочинним шляхом.

Нині вирішується питання про обрання запобіжного заходу та оголошення про підозри зловмисницям. Також поліція перевіряє затриманих на причетність до скоєння таких злочинів не лише на Чернігівщині, а й по всій країні.

Слідчий відкрив провадження за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах), що карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Триває досудове розслідування.

 

Поліція закликає водіїв бути уважними на дорогах через ускладнення погодних умов

Поліцейські Прилуцького району відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області звертаються до водіїв із закликом бути уважними на дорогах. Поліцейські нагадують, що необхідно неухильно дотримуватися правил дорожнього руху, не перевищувати швидкість, не здійснювати небезпечні маневри, які при таких складних погодних умовах можуть призвести до створення аварійних ситуацій, дотримуйтеся безпечної дистанції, користуйтесь пасками безпеки, намагайтеся утриматися від подорожей і за можливості залишайтеся вдома.

Правоохоронці рекомендують заздалегідь обрати маршрут, враховуючи погодні умови та дорожню обстановку.

Якщо на дорозі ви потрапили у біду і вам потрібна допомога, телефонуйте відразу до поліції за номером «102».

 

Обережно! Шахраї!
  1. Ваш родич скоїв ДТП чи потрапив у поліцію.

Якщо незнайомець представляється поліцейським або лікарем та в телефонному режимі запевняє, що ваш родич потрапив у ДТП і терміново потребує грошей – зупиніться. Насамперед вам необхідно перевірити правдивість інформації. Подзвоніть безпосередньо до вказаного родича або на лінію 102!

  1. Вашу банківську картку заблоковано

Шахрай видає себе за співробітника банку і під різними приводами намагається дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Ця інформація дасть йому можливість вкрасти ваші гроші з банківської картки. Тримайте цифри в таємниці від сторонніх очей.

  1. Передплата товару чи послуги

Не варто робити передоплату за товар чи послугу наперед, якщо плануєте придбати товар у неперевіреного продавця. В протилежному випадку, після отримання грошей, шахрай перестане виходити на зв’язок із вами.

  1. Вам пощастило виграти приз

Не вірте смс-повідомленням про виграш. Наступний крок шахраїв – вмовити вас сплатити так звану заставу за вигаданий приз.

 

У Прилуках поліція встановлює особу зловмисниці, яка незаконно заволоділа грошима пенсіонерки

Майже 20 тисяч гривень літня жінка віддала незнайомці, думаючи, що рятує життя свого родича. Поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства.

До чергової частини Прилуцького районного відділу поліції звернулася місцева мешканка із повідомленням про те, що незнайома жінка ошукала її 77-річну матір.

Поліцейські з’ясували, що незнайома особа подзвонила жінці та назвалася медсестрою. Вона запевняла, що родич потерпілої потрапив у дорожньо-транспортну пригоду. За легендою шахрайки, пенсіонерка мала дуже швидко дати всі гроші на порятунок родича. Старенька погодилась. Через деякий час до неї в будинок прийшла незнайомка та забрала гроші. Лише коли пенсіонерка зателефонувала доньці та розповіла всі подробиці, то зрозуміла, що її ошукали.

За цим фактом слідчий відкрив провадження за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі строком до 3-х років.

Правоохоронці звертаються до громадян: будьте пильними й обережними при спілкуванні із незнайомцями, не поспішайте виконувати їхні умови і прохання, одразу телефонуйте своїм родичам або на спецлінію «102». Обов`язково розкажіть своїм близьким родичам (особливо старшому поколінню) про існування такого роду шахрайств, аби уберегти їх від зловмисників.

 

Поліція застерігає: обережно, нова шахрайська схема!

У сучасному інформаційному світі мобільний зв’язок став не просто улюбленим інструментом шахраїв. Поліція зафіксувала виникнення нової схеми обману громадян: зловмисники маніпулюють емоційною прив’язаністю людей до телекомунікаційного середовища. Потерпілі сподіваються поліпшити мобільний сервіс, натомість втрачають гроші.

На Прилуччині поліцейські отримали заяву місцевої мешканки, яка постраждала від дій фальшивого «представника мобільного оператора». Цей чоловік зателефонував до потерпілої та запропонував їй змінити параметри мобільного інтернету на більш якісні. Щоб операція відбулася, співрозмовник зажадав від заявниці код з SMS-повідомлення, яке вона отримає.

Виконавши вимоги шахрая, потерпіла втратила 5 тисяч гривень зі своєї банківської картки — усі гроші, що залишалися на рахунку. Жінка не врахувала, що номер мобільного телефону «прив’язаний» до рахунку для здійснення банківських операцій. SMS-пароль — це ключ для входу в персональний кабінет жертви.

Як слід поводитись у разі отримання подібного дзвінка?

Поліція рекомендує:

  • Приймаючи дзвінок з незнайомого номера, будьте максимально уважні. Не поспішайте довіряти співрозмовнику, ставтеся критично до заманливих пропозицій.

  • Якщо висувають умову, що для виконання певних дій потрібно повідомити пін-код вашої картки або одноразовий пароль з SMS-повідомлення — негайно завершуйте розмову. Це шахрай!

  • У разі отримання пропозицій поліпшити стандарти зв'язку чи мобільного інтернету — зателефонуйте на «гарячу лінію» свого мобільного оператора або завітайте особисто до його пункту роботи з абонентами.

Якщо ж ви постраждали від шахрайських дій — якомога швидше телефонуйте за номером «102» або звертайтеся до чергової частини територіального підрозділу поліції. Пам’ятайте: своєчасне звернення підвищує ймовірність викриття та затримання шахрая.

 

 

Звіт начальника Прилуцького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області (додається).

Переглядів:9973