Оголошення про формування складу координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2023 року №364 «Про затвердження Типового положення про координаційну раду з питань утвердження української національної та громадської ідентичності при Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевому органі виконавчої влади, органі місцевого самоврядування», оголошуємо про формування складу Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Прилуцькій міській раді (надалі – Координаційна рада).

Координаційна рада є постійно діючим консультативно-дорадчим органом, утвореним з метою участі в оцінюванні ефективності державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності та сприяння координації діяльності суб’єктів відносин у зазначеній сфері на території Прилуцької міської територіальної громади Чернігівської області.

З метою формування персонального складу Координаційної ради запрошуємо до співпраці представників відповідних структур. Листи із пропозиціями щодо кандидатур із зазначенням ПІБ, посади, контактного номера телефону, електронної адреси подаються в електронній та друкованій формі до відділу сім’ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради  на електронну адресу:   [email protected] до 01 лютого 2024 року.

Контактна особа – начальник відділу сім’ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради  Чабак Олена Вікторівна, тел. 095-613-00-93.

 

Історію створюють люди

Посадовцями відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради проведено годину спілкування з представниками студентської та учнівської молоді на тему: "Майдан. Історія майбутнього", присвячену Дню Героїв Небесної Сотні, який щорічно відзначають 20 лютого в Україні.

 
Зі словами глибокої шани до подвигу учасників Революції Гідності звернулася до молоді заступник міського голови Тетяна Шкуренко та активний учасник Майдану, поет, громадський діяч, член Міжнародної літературно-мистецької Академії України Віктор Погуляй.

Головною метою заходу було вшанування пам’яті про тих громадян, завдяки яким змінено перебіг історії нашої держави, які віддали своє життя під час подій Революції Гідності з листопада 2013 року по квітень 2014 року, захищаючи ідеали демократії, європейське майбутнє України.

Революція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи. У світі Україну почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією та гідністю, здатну захистити суверенітет.

Усім загиблим під час Євромайдану посмертно присуджено звання Героя України. Ми Єдина країна! Ми всі прагнемо одного – миру, спокою, міцної і квітучої держави та чистого неба над головою.

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради Олена ЧАБАК

 

Студентська молодь ознайомилася із героїчними подвигами українських борців
за свободу та незалежність країни

У Прилуцькому гуманітарно-педагогічному фаховому коледжі імені Івана Франка відбулася година пам'яті, присвячена Дню пам'яті героїв Крут. Героїв бою 1918 року, що став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність, бою, що ознаменував відлік нового духовного злету української нації.

 

Майбутнє України залежить від кожного з нас!

Відділом сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради спільно з військовослужбовцями проведено військово-патріотичний спортивний захід, присвячений Дню територіальної оборони України. У змаганнях взяли участь вісім команд у рамках чотирьох категорій програми з фізичної підготовки, військової підготовки, розумової підготовки та командні змагання.

В умовах війни з росією складно переоцінити внесок воїнів тероборони в обороноздатність країни. 24 лютого показало готовність громадян захищати свою землю від окупантів на будь-якому рівні – від маленького села до величезного мегаполісу - люди стали на сторожі спокою і порядку, в будь-яку хвилину готові дати бій і відбити свою землю.

Доля нашої держави і майбутнє України залежить від кожного з нас!

Відділ сім'ї, молоді та спорту

Прилуцької міської ради

 

 

Конкурс "Молодь! Армія! Країна!"

6 грудня Збройні Сили України відзначатимуть 31-у річницю із дня створення.

Чернігівський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки пропонує взяти участь у другому обласному конкурсі патріотичних аматорських відеороликів "Молодь! Армія! Країна!".

Наближаймо велику перемогу разом! Слава Україні!

Відділ сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради

 

 

ОГОЛОШЕННЯ

Запрошуємо всіх охочих доєднатися до проєкту "Єдина Україна", який реалізовується Міністерством молоді та спорту України спільно з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі.

Розпочинається набір учасників на другий онлайн-потік.

￿Проєкт "Єдина Україна" — це всеукраїнська акція, спрямована на формування української громадянської ідентичності серед населення шляхом донесення історичних фактів, вагомих у написанні історії Незалежності України.

￿На вас чекають тренінги та зустрічі з українськими істориками:

◼«Історія України: між правдою і міфами»

◼«Історична декомунізація»

◼«Російські міфи»

Також у рамках проєкту обговорюватимуться імідж України в світі сьогодні і як з ним працювати для нашого мирного завтра.

Онлайн-захід розпочнеться 12 вересня та триватиме 14 днів.

￿Реєстрація за посиланням: https://bit.ly/39Mn2sb

За інформацією відділу сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради

 

 

 

«ШАНУЮ ВОЇНІВ, БІЖУ ЗА ГЕРОЇВ УКРАЇНИ» — реєструйся на п’ятий патріотичний

забіг в пам’ять про загиблих воїнів

24 СЕРПНЯ — 25 ВЕРЕСНЯ
Всеукраїнський забіг, започаткований у 2018 році та присвячений Дню пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Вперше захід проходитиме не тільки в Україні, а й за кордоном. У пам'ять про українських Героїв, будуть бігти у США, Польщі, Литві, Німеччині, Угорщині, Швеції, Сінгапурі та інших країнах.

Цьогоріч, враховуючи умови воєнного стану, забіг буде проходити онлайн.

Учаснику необхідно:  

  • визначити дистанцію 2, 5 або 10 км;  

  • обрати ім’я Героя, у пам’ять про якого будете бігти;

  • отримати на електронну пошту та роздрукувати свій номер;  

  • пробігти визначену дистанцію в період з 24 серпня по 25 вересня.  

Всі учасники можуть безкоштовно зареєструватись у формі за посиланням: https://cutt.ly/bZNhYtw 

Заявки для участі в забігу приймаються до 19 вересня 2022 року.

Забіг у 2018 році започаткував батько загиблого героя російсько-української війни, “кіборга” Олексія Дурмасенка та проводиться за підтримки Міністерства у справах ветеранів України. До Організаційного комітету Забігу входять представники: ГО “Славетні епохи України”, КУ “Київський міський Палац ветеранів”, Міністерство молоді та спорту України, Департамент молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Революції гідності, Центр реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС ЯРМІЗ,  КБУ “Київський міський центр допомоги учасникам АТО”,  ГС “Національна рада спортивної реабілітації захисників України”, ГО “Об’єднані війною. 90 батальйон”, ГО «Українська асоціація інвалідів АТО».

Долучаймося до забігу!

Відділ сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради

 

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

21 лютого у всьому святі відзначають Міжнародний день рідної мови. Про "підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності" було оголошено на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 2000 році. З 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення.
Дату обрали не випадково. У 1952 році влада Пакистану проголосила урду єдиною державною мовою, рідною вона була лише для 3% населення, решта розмовляла бенгальською. 21 лютого в країні пройшли протести, на яких поліцейські вбили кількох студентів.

Дослідники вважають українську мову однією з найстаріших мов Європи, проте замість того, щоб плекати та розвивати, її неодноразово утискали та забороняли. Понад 4 століття в українців намагалися відібрати мову: законами, анафемами, указами, державними актами. Загалом історики нараховують 134 задокументованих актів придушення української мови.

А що якби з 1991 року українці будували свою українську гуманітарну політку в єдиному руслі? Якби відразу були створені інститути національної пам’яті, якби освітня система була українською, якби телебачення було українським? Тобто якби ми не зробили нічого фантастично, але бодай те, що найближчі західні країни-сусіди? Чи розпочалася б війна у 2014 році?

День рідної мови сьогодні - це не про милозвучність, красу чи глибоке коріння. Це про те, чи маємо ми власну українську гідність, чи нам комфортно бути носіями «руского міра».
День рідної мови сьогодні в Україні - це про те, що якщо ви говорите не українською, а російською, ви вбиваєте своїх же.

Сьогодні ми зібрали студентську та учнівську аудиторію з метою перегляду документального фільму "Соловей співає. Доки голос має", який є новаторським та монументальним дослідженням проблеми мовного питання в Україні. Як часто вам доводиться чути поширене "Какая разница, на каком языке", "Мова не має значення"? Якщо мова і насправді не має значення, тоді чому протягом багатьох століть кожен із загарбників українських земель намагався, в першу чергу, ліквідувати українську мову, вдаючись до витончених методів лінгвоциду?

Автори фільму аналізують українське мовне питання через призму історії та доводять, що мова була і особливо гостро сьогодні є одним із головних факторів національної безпеки та цілісності багатьох країн, а також важливим фактором у стані гібридної війни, в яку втягнуто Україну.

 

Відділ сім'ї, молоді та спорту

Прилуцької міської ради

 

28 серпня 2021 року на Центральній площі міста біля пам'ятника воїнам АТО відбувся мітинг-ушанування Героїв, полеглих за Український народ.

Частиною заходу був патріотичний забіг в пам'ять про загиблих воїнів "Шаную воїнів, біжу за Героїв України" у рамках Всеукраїнської акції до Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

 
 
Проведення Забігу закладає традицію вшанування пам'яті Захисників, які віддали своє життя у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України. Саме цього дня, під час проведення забігу, кожен зможе згадати побратима чи посестру, батька чи матір, сина або доньку, чоловіка чи дружину, які більше ніколи не матимуть можливості жити під блакитним небом України, але які назавжди залишаться у пам'яті та у серцях нашого народу Героями.
Цей забіг не лише данина пам'яті загиблим, це ще одна з мотивацій жити й працювати в ім'я своєї країни, свого народу й родини.

До заходу доєдналися Прилуцький відділ поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, Прилуцький об’єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, члени Молодіжної ради при Прилуцькій міській раді, представники громадських організацій, військовослужбовці, вихованці Прилуцької ДЮСШ, представники вищих навчальних закладів м.Прилуки та всі охочі.

Вічна пам’ять Героям, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну! Вічна їм Слава!

Відділ сім"ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради

 

Відзначено День учасників бойових дій на території інших держав

У всіх вищих навчальних закладах міста проведено тематичні виховні години, присвячені 32-й річниці виводу військ з Афганістану.

18 лютого у Прилуцькому агротехнічному коледжі проведено загальну для всієї студентської молоді виховну годину "Одвічний біль Афганістану", присвячену Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Цікавими спогадами проходження військової служби на території Афганістану поділилися безпосередні учасники того збройного конфлікту, зокрема, член правління Всеукраїнської асоціації "Ветерани Афганістану та АТО", голова громадської організації "Ветерани афганської війни та учасники бойових дій Прилуччини", голова Громадської ради при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради, колишній прикордонник Нежиборець Володимир Валентинович та голова громадської організації "Об'єднання ветеранів та працівників силових структур України" Сагайдак Валерій Іванович.

Наголос для молоді було поставлено на тому факті, що нинішня Україна стала жертвою російської агресії, що спонукає до переосмислення історичних подій понад тридцятилітньої давності. Війна в Афганістані 1979-1989 років була військовою агресією з боку Радянського Союзу, жертвою якої стали щонайменше півмільйона мирних жителів цієї країни.

Дякуємо Прилуцькому агротехнічному коледжу за співпрацю та організацію даного заходу, який не залишив жодного учасника байдужим та пройняв присутніх до сліз.

Начальник відділу сім'ї, молоді

та спорту міської ради О.В.ОПАНАСЕНКО

 

 

«Територія українських традицій «Козацькі звитяги»

29 лютого 2020 року на Центральній площі міста в рамках проведення обрядового свята-ярмарку “Проводи Зими — зустріч Весни” відбувся спортивно-розважальний заход «Територія українських традицій «Козацькі звитяги», участь в якому взяли команди вищих навчальних закладів міста Прилуки.

 
 

 

Команди мали нагоду випробувати свої сили у таких козацьких змаганнях, як "Гиря на попа", "Перенеси побратима", "Коромисло", “Герць на мішках”. Перемогу здобула команда Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім.І.Я.Франка. Всі учасники нагороджені сертифікатами на придбання спортивного інвентарю та солодощами від Прилуцької міської ради.

Відділ сім'ї, молоді та спорту міської ради

 

 

Відбувся п'ятий турнір з українських національних бойових мистецтв, присвячений пам'яті Валентина Анатолійовича Бойка

27 лютого 2020 року у спортивній залі Прилуцької гімназії №5 імені В.А.Затолокіна традиційно відбувся п'ятий турнір з українських національних бойових мистецтв, присвячений пам'яті Валентина Анатолійовича Бойка, який загинув 8 грудня 2014 року під час артилерійського обстрілу у районі Донецького аеропорту в зоні проведення антитерористичної операції, захищаючи цілісність та незалежність нашої держави.

Указом Президента України від 15 травня 2015 року «За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», Валентин Бойко був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

У заході взяли участь команди закладів загальної середньої освіти міста та команда громадської організації «Прилуцький козацький курінь імені Івана Сірка».

За підсумками змагань почесне перше місце виборола команда гімназії №5 імені В.А.Затолокіна, срібним призером стала команда №13 імені Святителя Іоасафа Бєлгородського та бронзовою медаллю нагороджена команда Ліцею № 7.

Команда Прилуцької гімназії №5 імені В.А.Затолокіна отримала перехідний кубок турніру.

 
 
 
 
Усі команди-переможці змагань нагороджені грамотами, медалями та футбольними м'ячами, команди-учасники отримали солодкі призи від відділу сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради.

Відділ сім'ї, молоді та спорту міської ради

 

ЧИ МОЖЕ БУТИ НАЦІЯ НІМОЮ ?!

26 лютого 2020 року відділом сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради в приміщенні міського Будинку культури презентовано документальний фільм "Соловей співає. Доки голос має". На захід були запрошені студенти вищих навчальних закладів міста, учнівська молодь старших класів, представники громадських організацій та всі охочі взяти участь у перегляді фільму.

Документальний фільм є новаторським та монументальним дослідженням проблеми мовного питання в Україні. Автори аналізують мовну ситуацію не в звичайній поширеній формі протистояння політичних сил, а досліджують значно глибші причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови. Автори фільму намагаються знайти відповідь на запитання: "Чому спілкуватися в Україні у 21 столітті українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгнення та спротив?" Щоб відповісти на це запитання, творці документального фільму занурюються вглиб історії та досліджують, об’єктивно руйнують міфи, які століттями насаджували як єдину істину щодо меж, сфер, носіїв української.

У фільмі автори Леся Воронюк та Сергій Кримський тавперше в історії української документальної журналістики аналізують українське мовне питання через призму досвідів інших країн, зокрема Білорусі та Ізраїлю. Історія цих держав доводить думку про те, що мова була й особливо гостро сьогодні є одним із головних факторів національної безпеки та цілісності багатьох країн, а також важливим фактором у стані гібридної війни, в яку втягнута Україна.  

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради
Олена Опанасенко

 

Зустріч зі студентською молоддю «Афганістан: героїзм крізь біль і сум»

15 лютого 2020 року минає 31 рік з дня виведення радянських військ з Афганістану. З нагоди вшанування учасників бойових дій на території інших держав відділом сім'ї, молоді та спорту Прилуцьої міської ради спільно з Прилуцьким краєзнавчим музеєм імені В.І.Маслова 12 лютого проведено зустріч зі студентською молоддю вищих навчальних закладів міста «Афганістан: героїзм крізь біль і сум».

Війна, розв’язана керівництвом Радянського Союзу заради контролю над частиною Центральної Азії, тривала понад 9 років. У ній брали участь більш ніж 160 тисяч українських військовослужбовців, понад три тисячі українських солдат і офіцерів загинули. Донині десятки вважаються зниклими безвісти.

Агресія Радянського Союзу представлялася миротворчою та гуманітарною місією.

Цікавими спогадами проходження військової служби на території Афганістану поділилися безпосередні учасники того збройного конфлікту член правління Всеукраїнської асоціації «Ветерани Афганістану та АТО», голова громадської організації «Ветерани афганської війни та учасники бойових дій Прилуччини», колишній прикордонник, Нежиборець Володимир Валентинович та колишній сержант автобатальйону під час афганської війни, учасник АТО, Шестопал Сергій Вікторович.

Наголос для молоді було поставлено на тому факті, що нинішня Україна стала жертвою російської агресії, що спонукає до переосмислення історичних подій понад тридцятилітньої давності. Війна в Афганістані 1979-1989 років була військовою агресією з боку Радянського Союзу, жертвою якої стали щонайменше півмільйона мирних жителів цієї країни. Також це злочин СРСР проти військовослужбовців Радянської Армії (часто 18-20-річних), яких без згоди та відповідної військової підготовки відправляли на війну. На совісті керівництва СРСР загибель, поранення, хвороби та зламані долі тисяч людей.

Цей день має стати днем пам’яті і визнання історичних помилок, щоб убезпечитися від їх повторення. Це злочин комуністичного режиму, який який забрав життя тисяч українців на чужій землі, за чужі ідеї та інтереси. Кожен, хто достойно пройшов через пекло Афгану, заслуговує на шану.

Зауважимо, що ветерани війни в Афганістані, які мали бойовий досвід, були серед тих, хто дали відсіч російській агресії у 2014 році на сході України, стали учасниками волонтерського руху, досі воюють на передовій.

У всіх вищих навчальних закладах міста проведено тематичня виховні години, присвячені 31-й річниці виводу військ з Афганістану.

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради
Олена Опанасенко

 

 

ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

29 січня на Чернігівщині на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» відбувся пам’ятний захід до 102-ї річниці подвигу студентського війська українських патріотів.

Сто два роки тому відбулася подія в історії нашої країни, яка стала символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Добровольці-захисники Крут виступили проти кількатисячного російсько-більшовицького війська, затримавши таким чином наступ на Київ на чотири дні. Для тільки-но проголошеної незалежної Української Народної Республіки це були визначальні дні, які дозволили їй отримати міжнародне визнання та військову допомогу.

Незважаючи на втрати, бій під Крутами завершився перемогою війська УНР. Вона довела, що українці можуть успішно боротися і з противником, що переважає кількісно.

Крутянських героїв називають «першими кіборгами», порівнюючи із захисниками Донецького аеропорту.

Вшанувати пам'ять Героїв Крут зібралися представники органів влади, ветерани, школярі та студенти, курсанти військових навчальних закладів із Києва та Львова, учасники АТО/ООС, родини воїнів, загиблих на сході країни, представники оперативного командування «Північ», військовослужбовці, громадські активісти. Зокрема, з метою національно-патріотичного виховання молоді, представники студентської та учнівської молоді і громадських організацій міста взяли участь у заходах, присвячених пам'яті Героїв Крут.

Пам’ять усіх полеглих за свободу та незалежність Української держави учасники заходу вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до Монументу. Відбулася заупокійна літія. Зібранню представили тематичну літературно-мистецьку композицію, усі охочі ознайомилися з виставкою «Блокпост пам'яті», присвяченою загиблим на сході України героям, та відвідали музейну експозицію Меморіального комплексу. Під час мітингу-реквієму неодноразово було наголошено на визначній ролі студентської молоді у формуванні української державності.

Майбутні покоління будуть виховані на прикладах Героїв Крут, подвигах Героїв Небесної Сотні, волонтерів та Героїв, які брали та беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України.

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради
Олена Опанасенко

 

Засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання молоді

13 грудня 2019 року відбулося засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання молоді при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради. До міської ради надійшло депутатське звернення Павла Сакадьола про відкриття стрілецького тиру в місті, яке і було обговорено під час засідання.

Ще одним важливим питанням порядку денного було питанання щодо стану підготовки до проведення міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура").

На засідання даної Координаційної ради крім членів даної ради представників громадських організацій та депутатського корпусу, які мають безпосереднє відношення до національно-патріотичного виховання молоді міста.

На засіданні також було розглянуто та погоджено план заходів з питань національно-патріотичного виховання молоді у місті Прилуки на 2020 рік. Учасникам засідання запропоновано включити ряд заходів відповідного напрямку до плану, наданого відділом сім'ї, молоді та спорту міської ради, з метою створення ефективної системи національно-патріотичного виховання дітей та молоді, спрямованої на формування та утвердження принципів любові і гордості за власну державу, її історію, мову, культуру, національних і загальнолюдських цінностей, усвідомлення свого громадянського обов'язку.

Начальник відділу сім'ї, молоді та
спорту міської ради Олена Опанасенко

 

ПОДОРОЖ У ЧАСИ КОЗАЦТВА

З нагоди відзначення Дня українського козацтва та з метою національно-патріотичного виховання молоді, вихованці ГО "Прилуцький козацький курінь ім. Івана Сірка" з керівниками Зінченками Романом та Марією за підтримки відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради з 15 по 18 жовтня 2019 року здійснили поїздку до Національного заповідника "Хортиця" у м.Запоріжжя.

Дуже важливою та значущою є історична спадщина цього краю. Саме тут, за однією з версій, навесні 972 р. загинув Київський князь Святослав Ігоревич – одна з найяскравіших постатей давньої історії України. Вважається, що з Хортиці вирушали у козацькі походи проти поляків оспівані українським народом Северин Наливайко, Криштов Косинський, Іван Сулима. Бував тут і гетьман Петро Сагайдачний зі своїм військом. Саме на Хортиці Богдан Хмельницький отримав підтримку реєстрових козаків у часи Визвольної війни у 1648–1654 рр.

Основна мета поїздки — це відвідання історико-культурного комплексу "Запорозька Січ" та могили кошового отамана Запорізької Січі Івана Сірка, біля якого вихованці козацького куреню імені Івана Сірка склали символічно присягу козака на свято Покрови у День українського козацтва.

Нашому суспільству вкрай важливо мати свідому українську молодь, яка виступає об’єднуючим фактором нашої держави. Без патріотизму немає нації!

Відділ сім'ї, молоді та спорту міської ради

 

ПОКРОВА ГЕРОЇВ

16 жовтня 2019 року на території Прилуцької гімназії № 5 ім. В.А. Затолокіна відбувся національно-патріотичний захід, присвячений Дню українського козацтва, “Покрова героїв” для студентської молоді міста. У заході взяв участь начальник відділення забезпечення Прилуцького об'єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки майор Гмиря Сергій Миколайович.

У рамках програми відбулися змагання з підтягування до перекладини, стрільби з пневматичної зброї, розбирання, збирання автомату, комбінованої естафети, перетягування канату та подолання туристичної переправи.

 

За підсумками змагань команда Прилуцького агротехнічного коледжу зайняла І місце, команда Прилуцького професійного ліцею Чернігівської області - ІІ місце, команда Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І.Я. Франка - ІІІ місце.

Учасники були нагороджені грамотами, медалями та сертифікатами на придбання спортивного інвентарю відділу сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради.

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради
Олена Опанасенко

 

 

Квест "Прилуки сучасні"

З нагоди відзначення 76-ї річниці визволення міста Прилуки від нацистських окупантів 18 вересня поточного року відділом сім'ї, молоді та спорту міської ради спільно з Прилуцьким краєзнавчим музеєм імені В.І.Маслова проведено квест "Прилуки сучасні!".

Працівники музею підготували цікаві питання, які поєднали цікаві факти про сьогодення та історію нашого славного міста, та вимагали не лише знань, а й вміння логічно мислити. Розпочався квест з відвідування пам’ятки національного значення – дзвіниці Миколаївської церкви (1710-1720 роки побудови) та короткої історичної довідки про місто.

У грі взяли участь 2 команди студентів вищих навчальних закладів міста: Прилуцького агротехнічного коледжу, Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені І.Я.Франка, Прилуцького медичного училища та Прилуцького професійного ліцею Чернігівської області.

За винахідливість та ініціативність всі учасники квест-гри отримали сувеніри.

Відділ сім'ї, молоді та спорту міської ради

 

 

Велопробіг, присвячений Дню Незалежності України, «Під прапором сонця і неба»

25 серпня 2019 року з Центральної площі міста стартував велопробіг, присвячений Дню Незалежності України, «Під прапором сонця і неба», який прямував до с.Дідівці.

Учасники велопробігу відвідали територію храму, збудованого на честь Преподобної Параскеви Сербської.

Усі учасники велопробігу скуштували смачний куліш, приготований сім'єю Салівон, за що їм велика вдячність. Приємно бачити, що наша вело-сім'я поповнюється з кожним роком!

Відділ сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради

 

 

ЯК ТВОРИЛАСЯ ДЕРЖАВА !

З метою національно-патріотичного виховання молоді 23 серпня поточного року на літньому майданчику Міського будинку культури відділом сім'ї, молоді та спорту міської ради проведено перегляд відеолекцій про події історії України в ХХ столітті, розроблених Українським інститутом національної пам’яті «За що боролась Українська Повстанська Армія?» та «Як творилася держава. Українська революція 1917-1921 років».

Відділ сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради

 

Похід на Говерлу

З метою національно-патріотичного виховання молоді вихованці ГО «Прилуцький козацький курінь ім. Івана Сірка» з керівниками Зінченками Романом та Марією разом з начальником відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради Опанасенко Оленою з 08 по 12 серпня 2019 року здійснили похід на Говерлу — найвищу вершину Українських Карпат і найвищу точку України, висота якої складає 2061 м над рівнем моря, та Петрос, висота якої складає 2020 м.

Неймовірні краєвиди, що відкрилися з вершин, рідкісні рослини, тварини та птахи, яких спостерігали у природному середовищі — весь чудовий світ первозданної природи були побачені, неначе на долоні. Сповнені емоцій враження можливо отримати лише в горах.

Лагідні світанки, туман, що поволі розсіюється між горами – це задоволення вартує зусиль, яких приклали учасники походу!

Основною метою походу все ж таки було загартування козацького характеру!

Наші предки козаки були витривалими, легко переносили холод і голод, спеку і спрагу, були невтомними, відважними, хоробрими й сміливими, понад усе цінували життя, але не шкодували його в боротьбі за віру і правду української землі.

Тож і вихованці козацького куреню, які виховуються на козацьких звичаях, мали самі собі довести, що немає труднощів, які вони не могли б побороти. У поході людина вчиться переборювати себе, бути дисциплінованою. Хтось, можливо, вперше задумався над своїм ставленням до того, що йому «хочеться» і до того, що «потрібно». Кожен з учасників відкрив у собі почуття перемоги над собою.

Не легко зуміти примусити себе зробити трішечки більше, ніж ти можеш, подолати свою слабкість і йти далі до вершин.

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради
Олена Опанасенко

 

 

ВІДКРИТА НІЧ У ПРИЛУКАХ!

У ніч з 29 на 30 червня поточного року на літньому майданчику міського Будинку культури за сприяння відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради відбувся фестиваль кіно у рамках проведення щорічного національного кінофестивалю «Відкрита ніч — Дубль 22». Це найкоротший фестиваль у світі - він триває лише одну червневу ніч просто неба.

Мета фестивалю - підтримка національного кінематографу, а також фільмів спільного та іноземного виробництва, які зберігають традиції українського мистецтва, пропонуючи нові концепції його розвитку, самоідентифікації та існування в спектрі світових національних кінематографій.

Даний фестиваль проходив окрім Києва, на майданчиках у Львові, Дніпрі, Одесі, Харкові, Маріуполі та в інших містах України й у 10 містах закордоном від Лісабону до Вашингтону.

Цьогоріч значна частина програми була присвячена новій тенденції, яку останнім часом називають «волонтерське кіно». Це ігрові та неігрові фільми, зроблені за формулою «МИ — ДЛЯ НАС — ПРО СЕБЕ».

Відділ сім'ї, молоді та спорту міської ради

 

Всеукраїнська акція «Марафон листів» у Прилуках

15 червня на алеї Л.Забашти з 15:00 до 17:00 в рамках кампанії LetMyPeopleGo відбулася всеукраїнська акція «Марафон листів», ініційована з метою захисту ув'язнених за політичними мотивами громадян України в Росії та окупованому Криму.

Кампанія LetMyPeopleGo започаткована ініціативою «Євромайдан SOS».

Прилучани та гості міста взяли участь у акції «Марафон листів» на підтримку політичних в'язнів Кремля. Кожен з учасників мав змогу переглянути та ознайомитись з історією затриманих, написати особистого листа зі словами підтримки та вдячності.

Їх вчинок - це подвиг та велика сила духу, вони не здалися та продовжують боротися, доказуючи владі Московії свою незламність. Віримо у вас, чекаємо на вас та Слава Україні!

Відділ сім'ї, молоді та спорту міської ради

 

Прилучани відвідали ІV Всеукраїнський фестиваль ковальства "Молот"

З метою національно-патріотичного виховання молоді, розвитку в суспільстві національної свідомості, формування почуття патріотизму на засадах духовності та моральності, популяризації духовно-культурної спадщини Українського народу, представники учнівської та студентської молоді міста Прилуки відвідали ІV Всеукраїнський фестиваль ковальства "Молот", який проходив в етнографічному комплексі "Українське село".

Фестиваль ковальства присвячується вшануванню пам'яті воїна-добровольця, прилучанина, загиблого під час проведення антитерористичної операції на Донеччині 31 липня 2015 року, Героя Григорія Матяша.

Григорій був ковалем, козаком та патріотом своєї неньки України. Його побратими кожного року приїздять на фестиваль, щоб вшанувати пам'ять загиблого товариша. Представники молоді мали нагоду насолодитися ковальським ремеслом, відвідати кузню, де працював Григорій, та долучитися до вшанування пам'яті прилучанина. Ми дякуємо мамі загиблого Героя Матяш Людмилі Григорівні за запрошення на захід, низько вклоняємося та пишаємося, що вона виховала такого сина.

Особлива вдячність Володимиру Дмитровичу Бондаренку - автору ідеї, засновнику і фундатору етнографічного комплексу "Українське село", народному депутату України багатьох скликань, за теплий прийом і неймовірно цікаву програму. Ми мали особисту нагоду відчути його простоту, людяність і любов до України, оскільки етнографічний комплекс "Українське село" - це місце, де занурюєшся в казку традицій та звичаїв українського народу, де відпочиває душа, де українці гуртуються в одну велику та дружню родину.

Відділ сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради

 

Відбулося засідання круглого столу з питань національно-патріотичного виховання

24 травня у сесійній залі міської ради відділом сімї, молоді та спорту міської ради проведено засідання круглого столу з питань національно-патріотичного виховання. Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко звернулася до присутніх з вітальним словом та наголосила на важливості створення всіх необхідних умов для національно-патріотичного виховання дітей та молоді, адже майбутнє України напряму залежить від підростаючого покоління. У зустрічі взяли участь представники управління освіти міської ради, представники Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І.Маслова, члени Громадської ради при виконавчому комітеті міської ради та представники громадських організацій міста, діяльність яких спрямована на розвиток національно-патріотичного виховання молоді. У ході засідання обговорено ряд важливих питань.

Про затвердження указу Президента України «Про Стратегію національно-патріотичного виховання» проінформувала присутніх начальник відділу сімї, молоді та спорту міської ради Олена Опанасенко.

Начальник управління освіти міської ради Сергій Вовк прозвітував про проведення міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

З питання «Про відзначення 200-річчя від дня народження Григорія Галагана. Проведення екскурсій на території Полкової скарбниці» інформувала старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І.Маслова Ірина Біленко.

У ході засідання директор закладу загальної середньої освіти №10 Олександр Правосуд проінформував присутніх про діяльність історичного музею, що розміщений у ЗЗСО №10.

 

Легкоатлетична естафета серед учнівської та студентської молоді

3 травня відбулася легкоатлетична естафета центральною вулицею міста серед учнівської та студентської молоді. Маршрут естафети пролягав від Меморіалу пам’яті жертв фашизму до Меморіалу-скверу Вічної Слави.

За підсумками змагань серед учнівської молоді переможцем стала команда Прилуцької гімназії №5 імені Віктора Андрійовича Затолокіна.

Серед представників від вищих навчальних закладів міста переможцем стала команда Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені І.Я.Франка.

Переможці та призери змагань нагороджені грамотами та медалями відділу сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради.

Відділ сім'ї, молоді та спорту міської ради

 

 

Національно-патріотичне виховання молоді

З нагоди відзначення 100-річчя всенародного повстання, яке почалося у квітні 1919 році у Холодному Яру 13-14 квітня в урочищі Холодний Яр Чигиринського району Черкаської області відбулися Всеукраїнські заходи.

Уже не перший рік юні прилучани разом з представниками громадської організації «Прилуцький козацький курінь імені Івана Сірка» традиційно відвідують Черкащину, аби вшанувати пам’ять героїв-холодноярівців. Цього року організація поїздки проходила за підтримки відділу сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради. Начальник відділу Олена Опанасенко також взяла участь у поїздці, адже розвиток національно-патріотичного виховання молоді є одним з головних завдань відділу сім'ї, молоді та спорту.

Холодний Яр — це колиска українського бунтарства проти більшовиків, символ боротьби за волю України, один із центрів гайдамаччини. Саме тут почалося найбільше повстання — Коліївщина під проводом Максима Залізняка та Івана Гонти.

Учасники подорожі, крім ключових сіл Холодноярщини, Медведівки (була форпостом Гайдамацької Січі та Отаманщини), Мельників та хутора Буда, відвідали Суботів – родову резиденцію Богдана Хмельницького, Чигирин, а також побували у серці Холодного Яру – Мотронинському монастирі.

Відділ сім'ї, молоді та спорту міської ради

 

"Вони для нас виборюють життя..."

У малій залі міської ради 14 березня відбувся круглий стіл з нагоди відзначення Дня українського добровольця для студентської молоді за участю заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Фесенко Т.М., майора, заступника військового комісара Прилуцького об’єднаного міського військового комісаріату Гмирі С.М., безпосередніх учасників бойових дій в зоні проведення ООС, мам та дружин загиблих учасників АТО Джеваги Л.О., Матяш Л.Г. та Деркач Г.М.

17 січня 2017 року Верховною Радою України 14 березня було ухвалено датою відзначення Дня українського добровольця. Це день вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Найновішим прикладом феномену добровольства українців – це революція Гідності та початок воєнних дій на сході нашої держави, коли тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи відправилися на схід для захисту України від російських окупантів та стали ідеологічною основою нової української армії.

Добровольці стали гордістю українського народу. У воєнному конфлікті на сході нашої країни взяли участь майже 40 добровольчих батальйонів.

Їх подвиг врятував країну. Вони пройшли пекло найтяжчих бойових операцій: Широкине, Іловайськ, Мар’їнка, Донецький аеропорт…

Сини Прилуччини не стояли осторонь, а пішли захищати і сьогодні захищають кордони України.

Але на жаль не всі повернулись додому. Пам'ять Героїв, які загинули, захищаючи рідну землю, але навіки залишилися у наших серцях, присутні вшанували хвилиною мовчання.

Захід продовжився на майданчику біля пам'ятника Т.Г.Шевченку мітингом та покладанням квітів до фотографій загиблих земляків-добровольців, які поклали свої голови за нашу неньку Україну:

Джеваги Сергія Олександровича;

Деркача Сергія Павловича;

Безгубченка Сергія Борисовича;

Лавренчука Віктора Івановича;

Бойка Валентина Анатолійовича;

Потієнка Анатолія Юрійовича;

Міхнюка Олега Івановича;

Матяша Григорія Володимировича;

Манжоли Віктора Івановича;

Задорожнього Віктора Володимировича;

Саника Олега Володимировича;

Маслова Віктора Олеговича;

Єгорова Валерія Ігоровича.

Вічна п'ять героям!

 

Начальник відділу сім'ї, молоді

та спорту міської ради, Олена Опанасенко

 

 

 

 

"Козацький герць імені Валентина Бойка"

 

Учора, 21 лютого 2019 року у спортивній залі Прилуцької гімназії №5 імені В.А.Затолокіна традиційно відбувся четвертий турнір з українських національних бойових мистецтв, присвячений пам'яті Валентина Анатолійовича Бойка, який загинув 8 грудня 2014 року під час артилерійського обстрілу у районі Донецького аеропорту в зоні проведення антитерористичної операції, захищаючи цілісність та незалежність нашої держави.

Указом Президента України від 15 травня 2015 року "За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", Валентин Бойко був нагороджений орденом "За мужність" III ступеня (посмертно).

У заході взяли участь команди закладів загальної середньої освіти міста та команда громадської організації "Прилуцький козацький курінь імені Івана Сірка".

За підсумками змагань почесне перше місце виборола команда гімназії №1 імені Георгія Вороного, срібним призером стала команда гімназії №5 імені В.А.Затолокіна та бронзовою медаллю нагороджена команда ЗОШ №9.

Команда гімназії №1 імені Георгія Вороного отримала перехідний кубок турніру.

Усі команди-переможці змагань нагороджені грамотами, медалями та футбольними м'ячами, команди-учасники отримали солодкі призи від відділу сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради.

Начальник відділу сім'ї, молоді

та спорту міської ради Олена Опанасенко

 

 

 


 

Зимове вишкільне таборування "Дубовицька Січ"

З метою національно-патріотичного виховання дітей та молоді, формування та утвердження принципів любові і гордості за власну державу, її історію, мову, культуру, усвідомлення громадянського обов'язку з 08 по 10 лютого 2019 року вихованці громадської організації "Прилуцький козацький курінь імені Івана Сірка" взяли участь у зимовому вишкільному таборуванні національно-патріотичного табору "Дубовицька Січ" у с. Дубовичі Кролевецького району Сумської області. Під час заходу проводилися заняття з тактичної медицини, воєнної тактики, виконання тренувальних вправ зі стрільби, гри в лазер таг та пейнтбол, іспитів на знання історії України, спілкування у колі друзів та нічної варти.

Дякуємо організаторам за теплий прийом, незабутні вихідні та пізнавально проведений час. Досвід, отриманий на вишколі, обов'язково буде застосований на практиці у нашому місті!

Команда з міста Прилуки взяла участь у даному таборуванні завдяки підтримці народного депутата Дмитренка Олега Миколайовича, ГО "Учасники АТО "ЩИТ" та безпосередньо голови правління Красноока Павла Миколайоча і відділу сім'ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради.

Національно-патріотичне виховання починається з дітей, а за такими дітьми наше майбутнє! Слава Україні!

Фотографії заходу

Начальник відділу сім'ї, молоді

та спорту міської ради Олена Опанасенко

 

 

 

180 річниця з дня народження Павла Чубинського

27 січня 2019 року відбувся флешмоб з нагоди відзначення 180 річниці з дня народження Павла Чубинського - відомого вченого-етнографа, поета і журналіста, юриста, активного діяча українського національного руху, автора тексту Державного Гімну України, одного із головних державних символів України!

Захід відбувся за ініціативи громадської організації "Прилуцький козацький курінь ім. Івана Сірка" біля Собору Різдва Пресвятої Богородиці. Після недільної служби в Соборі настоятель святині виступив з промовою до громадськості. Дякуємо всім представникам громадських організацій, навчальних закладів міста, активним мешканцям, прихожанам Собору!

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради Олена Опанасенко

 

 

 

101-ша річниця бою під Крутами

 

У рамках відзначення 101-ї річниці подвигу Героїв Крут та з метою національно-патріотичного виховання молоді 29 січня 2019 року відбулася поїздка представників студентської та учнівської молоді і громадських організацій міста до Меморіального комплексу "Пам’яті Героїв Крут" у с.Пам'ятне Борзнянського району Чернігівської області.

Бій під Крутами для українського народу є символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність нашої держави. Під час мітингу-реквієму неодноразово наголошено на визначній ролі студентської молоді у формуванні української державності.

Щорічно вихованці ГО "Прилуцький козацький курінь ім. Івана Сірка" разом з побратимами з Прилуцького козацького полку імені П.Сагайдачного вшановують пам'ять студентів та гімназистів, які мужньо та самовіддано протистояли російській червоній гвардії М. Муравйова під Крутами. Під час урочистих заходів наші діти, вихованці козацького куреню імені Івана Сірка яскраво презентували наше місто своїм виступом.

Всенародний культ Героїв Крут вбачає не трагедію трьох сотень юнацьких життів, а акт відновлення цілої нації у боротьбі за Незалежність. Будьмо гідними ідеалам свободи та незалежності, цінностям, які сповідували й сповідують кращі борці за нашу національну гідність!

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради, Олена Опанасенко

 

 

 

Дня Соборності України

22 січня з нагоди відзначення Дня Соборності (дня Злуки) у нашому місті відбулися ряд заходів, приурочених цій даті. Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. На початку 1918-го року у цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. На територіях, які входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. У грудні 1918-го у Фастові лідерами цих двох держав підписано своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як "Акт злуки" і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Києві на Софійській площі.

Представники вищих навальних закладів міста І-ІІ рівнів акредитації та учні закладів загальної середньої освіти взяти участь в урочистостях з нагоди відзначення Дня Соборності України, зокрема в акції "Ланцюг Єдності" та ході "Єдності" від Прилуцької міської ради до гімназії №1 ім.Георгія Вороного по вулиці Київській. Студенти Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І.Я. Франка урочисто пронесли Державного Прапора України містом.

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради Олена Опанасенко

 

Засідання Координаційної ради

з питань національно-патріотичного виховання молоді

16 січня 2019 року відбулося засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання молоді при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради.

Під час засідання обговорено план заходів з нагоди відзначення Дня Соборності України в місті Прилуки, які відбудуться 22 січня 2019 року.

 

Членам Координаційної ради повідомлено, що 29 січня 2019 року планується поїздка до Меморіального комплексу "Пам’яті Героїв Крут" у с.Пам'ятне Борзнянського району, з метою вшанування героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність нашої держави, з нагоди відзначення Дня пам’яті Героїв Крут.

На засіданні також було розглянуто та погоджено план заходів з питань національно-патріотичного виховання молоді у місті Прилуки на 2019 рік. Учасниками засідання запропоновано включити ряд заходів відповідного напрямку до плану, наданого відділом сім'ї, молоді та спорту міської ради, з метою створення ефективної системи національно-патріотичного виховання дітей та молоді, спрямованої на формування та утвердження принципів любові і гордості за власну державу, її історію, мову, культуру, національних і загальнолюдських цінностей, усвідомлення громадянського обов'язку.

Начальник відділу сім'ї, молоді

та спорту міської ради Олена Опанасенко

 

Зима, що нас змінила

21 листопада 2018 року з нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи у сесійній залі Прилуцької міської ради відбулася бесіда та перегляд документального фільму "Зима у вогні" для студентської молоді.

У цей знаменний і величний день ми з гордістю говоримо про те, що ми - молодь, яка заслуговує поваги світової спільноти.

Україна - це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції - Майдан 2004-го року, який був Святом Свободи, і Революція 2013-го року, Революція Гідності.

Це був важкий іспит для України, коли ми продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи.

"Право молоді? це передусім право починовості, це право стояти в передовій бойовій лінії, це право на штурмовий біг? Усе вперед! Право молоді ? це право на революцію, право на виломлювання цілого світу із навіс, це право на нову творчість. Лиха й безвартісна та молодь, яка чогось свіжого не хоче, чогось кращого, як було перед нею." ("Український Голос", 2 лютого 1930 року).

З перших років після відновлення у 1991 році незалежності країни, європейський напрям став необхідною умовою досягнення стабільності її міжнародного становища та розвитку.

21 листопада 2013 року Кабінет Міністрів України під керівництвом Миколи Азарова ухвалив постанову про призупинення процесу підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Це стало початком Революції Гідності — на Майдан Незалежності у Києві вийшли люди з мирним протестом проти скасування тодішньою владою підписання доленосної Угоди.

26 листопада до протестів організовано долучилися студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Києво-Могилянської академії, а до них — студентське братство й інших вишів.

У наступні дні відбулися студентські страйки, причому в різних куточках країни, але їх серцем був київський Майдан.

У ніч на 30 листопада 2013 року спецпризначенці “Беркуту” отримали наказ розігнати протестувальників, які ще залишалися на Майдані.

Під час силового розгону побили десятки активістів, переважно молодь. Але ні кулі, ні гумові кийки вже не могли спинити хвилю спротиву нашої нації.

На сторінках історії з'явилася нова трагедія і нова перемога духу, яких мало в історії людства. Свідомо, або, може й підсвідомо, студентська молодь хотіла довести, що боротьба за свободу і незалежність України ніколи не припиняться.

Сьогодні Україна переживає тяжкі часи. Часи, коли наші співвітчизники захищають на сході рідну країну від ворога. І ми вдячні їм за мужність, стійкість, нескореність і героїзм. Кровоточать рани українців через події на Сході держави. Не висихають сльози на очах матерів, чиї сини віддали своє життя за єдність і незалежність рідної землі, не стихають слова материнської молитви за своїх дітей, які стримують ворога на передовій .

Учасники двох революцій започаткували новітній період української боротьби, і ми, сучасна молодь, повинні продовжувати утвердження української державності й незалежності.

Гідне навчання, волонтерська діяльність, спортивні здобутки, культурні надбання — ось наш внесок у розбудову новітньої історії держави,літопис якої пишеться сьогодні.

Будьмо гідними ідеалам свободи та незалежності, цінностям, які сповідували й сповідують кращі борці за нашу національну гідність!

Начальник відділу сім'ї, молоді та спорту міської ради О.В.ОПАНАСЕНКО

 

О Г О Л О Ш Е Н Н Я

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від12 жовтня 2011 року № 1049 "Про затвердження Порядку проведення конкурсу з вихзначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка (зі змінами) на наказу Мінмолодьспорту від 31 серпня 2018 року № 4023 "Про організацію та проведення конкурсу з визначення проектів національно-патріотичного виховання, розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2019 році" Міністерство молоді та спорту оголосило конкурс проектів національно-патріотичного виховання, розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2019 році.

Положення про конкурс додається.

Контактна особа: Опанасенко Олена, тел.(095)613-00-93.

 

Відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу "Я – Україна!"

У рамках відзначення Дня Конституції України, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 2017 року № 743-р "Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки" та з метою сприяння розвитку дитячої творчості, активізації потенціалу дітей та формування національно-патріотичної свідомості молоді з 10 квітня проводився Всеукраїнський конкурс плакату "Я – Україна!". Організатором конкурсу є Міністерство молоді та спорту України та "Волонтерський рух "Батальйон Сітка".

На конкурс було відправлено роботи учнів гімназії №5 імені Віктора Андрійовича Затолокіна, закладу загальної середньої освіти №10, Школи мистецтв та Центру творчості дітей та юнацтва.

Двоє вихованок Центру творчості дітей та юнацтва Прилуцької міської ради Мостова Ліза, 8 років,

та Кисіль Аліна, 13 років, визнані лауреатами зазначеного Всеукраїнського конкурсу у вікових категоріях від 6 до 9 років та від 10 до 15 років відповідно.

Нагородження переможців відбулося 22 червня поточного року у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого.

Головний спеціаліст у справах сім'ї та молоді міської ради О.В.ОПАНАСЕНКО

 

Урочисті проводи призовників до лав Збройних Сил України

10 квітня 2018 року відбулася урочиста церемонія проводів на строкову службу до Збройних Сил України дев'яти юнаків.

Біля пам'ятника Тарасові Шевченку зібралися батьки, брати і сестри, родичі, численні друзі, подруги та кохані тих, хто виконуватиме почесний обов’язок перед державою і поповнить ряди захисників нашої Вітчизни.

З напутніми словами й найкращими побажаннями виступили перед новобранцями міський голова Ольга Попенко, голова Прилуцької районної ради Василь Малик, комісар Прилуцького об’єднаного міського військового комісаріату Іван Черняк та захисник нашої держави, учасник проведення антитерористичної операції Сергій Цибенко, які побажали юнакам міцного здоров’я, успіхів, з честю виконати обов’язок громадянина України, змужнілими і здоровими повернутися додому, де на них чекатимуть їхні батьки та рідні.

Шануючи Великодні традиції Світлого тижня, кожному з новобранців вручили пасхальний хліб, спечений з пшениці, вирощеної на рідній землі. А виконавці міського Будинку культури подарували призовникам та всім присутнім чудові музичні вітання.

Головний спеціаліст у справах сім'ї та молоді міської ради, Олена Опанасенко

 

Відбувся турнір з українських національних бойових мистецтв "Козацький герць ім.Валентина Бойка"

26 березня 2018 року у спортивній залі Прилуцької гімназії №5 ім.В.А.Затолокіна відбувся третій турнір з українських національних бойових мистецтв "Козацький герць ім.Валентина Бойка", в якому вже традиційно брали участь команди загальноосвітніх навчальних закладів міста та команда ГО "Прилуцький козацький курінь ім.Івана Сірка".

Учасників змагань привітали заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Фесенко Тетяна Михайлівна, в.о. військового комісара Прилуцького об’єднаного міського військового комісаріату Сікалов Андрій Анатолійович, голова фізкультурно-спортивного товариства "Спартак" Дяченко Петро Миколайович.

Захід відбувся з метою ушанування пам'яті загиблих учасників АТО та національно-патріотичного виховання учнівської молоді міста.

За підсумками змагань почесне перше місце виборола команда гімназії №1 ім. Георгія Вороного, срібним призером стала команда гімназії №5 ім.В.А.Затолокіна та бронзовою медаллю нагороджена команда ЗОШ №2.

Призерів було відзначено грамотами, медалями, вимпелами на згадку, солодкими та цінними призами, а команда переможець - перехідним кубком турніру.

Змагання започатковані за ініціативи ГО “Прилуцький козацький курінь ім.Івана Сірка” спільно з головою фізкультурно-спортивного товариства “Спартак” та проведені за підтримки сектора по фізичній культурі та спорту і головного спеціаліста у справах сім'і та молоді Прилуцької міської ради.

Фотозвіт

 

Відбувся круглий стіл : "За Україну, за її волю..."

Орди шість тисяч йде у люті.

Пожежу запалив солдат!

Невже ж не бути нам?! Чи бути!

Покаже бій, порішать Крути.

30 січня поточного року у сесійній залі міської ради відбувся круглий стіл на тему: "За Україну, за її волю...", присвячений 100-річчю бою під Крутами, бою, який став символом для української молоді всіх поколінь. У заході взяли участь викладачі та представники студентської молоді Прилуцького агротехнічного коледжу, Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені І.Я.Франка, Прилуцького професійного ліцею Чернігівської області, Прилуцького медичного училища, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Фесенко Т.М., учасник проведення антитерористичної операції Кузьменков Ю.А., заступник голови ГО "Організація ветеранів м.Прилуки" Лісовецький А.О. та інші.

Під час засідання, присвяченого 100-річчю пам'яті подвигу Героїв Крут було наголошено на визначній ролі студентської молоді у формуванні української державності.

З'ясовано історичну ситуацію, яка склалася у державі на той час, встановлено хронологію подій самого бою, учасники повідомили цікаві факти про зазначені події та історії героїв-одчайдухів.

Підсумовуючи зустріч, учасники заходи дійшли висновку, що ми живемо у час, коли ідеали демократії і свободи слова нарешті починають утверджуватися в нашому суспільстві, у свідомості кожного українця. Всенародний культ Героїв Крут вбачає не трагедію трьох сотень юнацьких життів, а акт віднови цілої нації у змаганні за Незалежність. Будьмо гідними ідеалам свободи та незалежності, цінностям, які сповідували й сповідують кращі борці за нашу національну гідність!

Головний спеціаліст у справах сім'ї та молоді міської ради, Олена Опанасенко

 

100-річчя бою під Крутами

Право молоді — це передусім право починовості,

це право стояти в передовій бойовій лінії,

це право на штурмовий біг — усе вперед!

Право молоді — це право на революцію,

право на виломлювання цілого світу із навіс,

це право на нову творчість.

Лиха й безвартісна та молодь,

яка чогось свіжого не хоче,

чогось кращого, як було перед нею.

"Український Голос", 2 лютого 1930 року

У рамках відзначення 100-ї річниці подвигу Героїв Крут з метою національно-патріотичного виховання молоді міста Прилуки 29 січня 2018 року організовано поїздку представників громадських оорганізацій та студентської молоді до Меморіального комплексу "Пам’яті Героїв Крут" (с.Пам'ятне Борзнянського району). Бій під Крутами для українського народу є символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність нашої держави.

Саме на цьому місці 100 років тому студенти трьох київських навчальних закладів віддали життя, стримуючи наступ більшовиків на Київ, тим самим відстоюючи незалежність своєї держави.

 

Головний спеціаліст у справах сім'ї та молоді міської ради, Олена Опанасенко

 

Національно-патріотичне виховання молоді в Прилуках: досягнення та плани

16 січня 2018 року відбулося засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання молоді при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради. Під час засідання було розглянуто питання реалізації в місті Прилуки заходів з національно-патріотичного виховання молоді у 2017 році та основні завдання на 2018 рік. Підведено підсумки проведеної роботи у даному напрямку у закладах загальної середньої освіти міста та Прилуцьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2017 році.

Головним спеціалістом у справах сім'ї та молоді міської ради Оленою Опанасенко наголошено про необхідність підготовки проекту міської цільової Програми з національно-патріотичного виховання на 2018-2020 роки, з метою створення ефективної системи національно-патріотичного виховання дітей та молоді, спрямованої на формування та утвердження принципів любові і гордості за власну державу, її історію, мову, культуру, національних і загальнолюдських цінностей, усвідомлення громадянського обов'язку. Членам зазначеної Координаційної ради запропоновано внести свої відповідні пропозиції для включення до даної програми.

У рамках засідання розглянуто організаційні питання щодо проведення турніру з бойових мистецтв "Козацький герць імені В.Бойка" та внесення пропозицій щодо проведення у місті заходів та благодійних акцій, присвячених відзначенню 29 січня поточного року 100-ї річниці подвигу Героїв Крут.

Головний спеціаліст у справах сім'ї та молоді міської ради, Олена Опанасенко

 

Акція "Допоможи ближньому"

Молодіжною радою при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради розпочато проведення щотижневої акції "Допоможи ближньому", яка стартувала 22 жовтня 2017 року. Під час проведення даної акції відбувався збір речей та продуктів харчування для дітей із сім'ї, яка опинилася у складних життєвих обставинах.

Дякуємо всім, взяв участь у заході. Акція продовжується. Будемо раді вітати всіх бажаючих допомогти у неділю, 29 жовтня, поточного року з 11:00 до 13:00 на Центральній площі міста.

Головний спеціаліст у справах сім'ї та молоді міської ради, Олена Опанасенко

 

 

"Молодіжний фреш"

З нагоди святкування Дня міста та Воздвиженського ярмарку 23 вересня 2017 року на Театральній площі було організовано молодіжне містечко "Молодіжний фреш" за участю найталановитіших, найяскравіших студентів та викладачів вищих навчальних закладів.

Студентами Прилуцького медичного училища, Прилуцького агротехнічного коледжу, Прилуцького професійного ліцею Чернігівської області, Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені Івана Яковича Франка проведено різні майстер-класи та презентовано окремі зони, такі як: еcо-зона, food—зона, English-зона, art-зона, medical-зона.

Прилучани та гості міста мали можливість поринути у світ молоді і краси, стати частиною свята гарячих сердець і сміливих думок, відважних планів і творчих пошуків!

У рамках свята проведено спортивно-розважальну програму "Козацькому роду нема переводу" та зафіксовано рекордних розмірів бутерброд міста Прилуки, довжина якого становить 6 метрів.

Переглядів:2526