21 листопада у читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти до Дня Гідності і Свободи відбувся інформаційний журнал «Борці за Україну: ХХІ століття».

У ході заходу студентська молодь дізналася про основні мотиви свідомого українства, яке не побоялося вийти на відкритий протест проти діючої на той час влади задля майбутнього наступних поколінь. До уваги аудиторії було запропоновано чітку хронологію подій на Майдані, документальну замальовку того часу, патріотичний виступ депутата Прилуцької міської ради від ВО «Свобода» Євгенія Яценка, який не просто висловив свою думку щодо подій шестирічної давнини, а і провів чіткі паралелі між розвитком прогресивних волестверджуючих настроїв нації на різних етапах її історичного розвитку. Легке і щире спілкування зі справжнім патріотом знайшло позитивне відображення у сприйнятті учасників заходу.

Справжній шквал захоплення викликав виступ поета, барда, громадського активіста, волонтера, щирого борця за незалежність України, безпосереднього учасника Революції Гідності Віктора Погуляя. Його виступ, сповнений правдивими спогадами, показав силу і міць єдиної душі українського народу, а цікаві приклади та порівняння дали молоді відповіді на споконвічне питання нашого розуму: хто ми і куди йдемо? Відео на пісні пана Віктора перенесли присутніх на Майдан та передову на Сході, запаливши у думках вогонь нескореності.

Звернулася до юних громадян директорка книгозбірні Людмила Зубко, яка ще раз підкреслила важливість власної самоідентифікації кожним українцем задля щасливої історичної долі української держави.

 

21 листопада в Михайлів день, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей відбулася чергове засідання народознавчого клубу «Оберіг» «Немає переводу добрим звичаєм народу».

На засідання були запрошені учні 4-Б класу ЗОШ №13 (класовод Мосціпан Олена Леонідівна). Діти познайомилися із творчим доробком дослідника української минувшини Василем Скуратівським.

Керівник клуба Наталія Сич запропонувала школярам продемонструвати свої знання народної мудрості: діти відгадували загадки, пригадували прислів’я та приказки про осінь, розповідали про народні прикмети на Михайлів день.

Діти не лише розважалися, найсміливіші взялися за недитячу справу – ліпити вареники.

Зібрання було жвавим та веселим, звучали жарти та українські народні пісні і справжня флейта.

 

 

«Чи толерантна я людина?»

Толерантність – слово, яке сьогодні одне з найпопулярніших та найуживаніших у світі. У нашому суспільстві все частіше з’являється воно у лексиці державних, громадських, культурних діячів, журналістів – усіх тих, хто причетний до процесу демократичних перетворень. Воно як пароль, який свідчить про належність його носія до кола людей з сучасними поглядами на життя та міжособистісні стосунки.

14 листопада, напередодні Міжнародного дня толерантності, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка відбувся пізнавально-ігровий диліжанс «Бути іншим. Бути вільним. Бути разом», куди були запрошені учні 7-В класу гімназії №5.

Охарактеризувавши толерантну особистість, діти наділили її притаманними лише їй рисами, виконавши вправу «Асоціативний ряд». А чи є такі риси в кожному з них, вони довідались, пройшовши тест «Чи толерантна я людина?» та згадавши героїв прочитаних книг, які є прикладом толерантного ставлення до оточуючих, з яких би хотілось взяти приклад.

Багатогранність поняття толерантності діти змогли розкрити завдяки створенню Дерева толерантності класу, адже поняття терпимості, доброти співпереживання формуються саме у найближчому оточенні.

Прилуцька міська бібліотека для дітей ім. Павла Білецького-Носенка

Переглядів: