«Волі народної дзвін»

І згадую чомусь я мимоволі

Великих лицарів своїх;

Лежать вони покинутими в полі

І без хрестів могили їх.

О.Олесь.

29 січня – День пам’яті Героїв Крут. Біля станції Крути була написана одна з тих сторінок історії, яка і досі надихає активних патріотів та громадських діячів. Ця дата є надзвичайно значущою для Української нації, як частина її минулого.

Це день мужності і слави наших воїнів. Події сьогодення свідчать, що історія повторюється: як і понад 100 років тому українська держава в небезпеці – виборює свою незалежність та втрачає життя своїх найкращих синів у війні проти Росії.

У приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім.В.І.Масл 23 січня відбулася краєзнавча година «Волі народної дзвін», присвяченої пам’яті Героїв Крут. Під час заходу студенти Прилуцького агротехнічного коледжу з розповіді завідуючої філіалу Тетяни Олексіївни Іващенко дізнались про ті історичні умови, що призвели до трагічних подій на станції Крути та про наших земляків: Вороного Юрія Юрійовича, Самійленка Степана Сергійовича, які приймали участь у тих подіях, переглянули відео реконструкції бою під Крутами. Присутні також мали можливість побачити речі (одяг, предмети побуту), якими користувались воїни УНР на той час.

Пам’ять про молодих патріотів завжди житиме в серцях українського народу. Сьогодні ХХІ століття, але відбуваються події, які знову повертають нашу пам’ять до подій 1918 р. Євромайдан, протистояння агресії Росії - боротьба за право вибору жити в незалежній,розвиненій європейській державі.

Своїми цікавими спогадами про патріотизм борців за право жити у незалежній Україні, під час Євромайдану, поділився учасник тих подій – Карассь Олексвндр Володимирович.

Запаливши свічку, присутні вшанували пам’ять всіх патріотів, що віддали своє життя за незалежність Української держави.

Герої не вмирають, вони живуть серед нас !

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

«Таємниці українських спартанців»

29 cічня у читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти до Дня пам’яті героїв Крут відбувся інформаційний брифінг «Таємниці українських спартанців».

У ході заходу гості книгозбірні обговорили:

- особливості перебігу основних подій української революції 1917-1921 рр.

- причини та передумови бою під Крутами,

- хронологію подальших політичних рішень очільників УНР в умовах постійного зростання військової загрози з боку більшовицької Росії,

- наслідки бою для становлення національної самосвідомості українства.

Заступник директора з навчально-виробничої роботи Прилуцького професійного ліцею, викладач історії Юрій Шевченко проаналізував перед аудиторією історичне значення бою під Крутами, виокремив хронологічний ланцюжок політичних реакцій, які почали втілюватися у життя одразу після бою, показав зв’язок між подіями, які розгорталися 102 роки тому біля станції Крути у розрізі подій сьогодення на Сході України.

Шквал справжніх емоцій викликав у молодіжному середовищі виступ відомого далеко за межами Чернігівщини прилуцького поета, барда, громадського активіста і просто щирого патріота України Віктора Погуляя. Пан Віктор поділився із присутніми своїми чудовими патріотичними поезіями і піснями, особистими переживаннями щодо теперішнього і майбутнього України, а також розповів молоді про своє особисте ставлення до подвигу української молоді більш як 100-річної давнини.

Студенти І курсу Прилуцького медичного коледжу Анатолій Разумій та Наталія Черненко підготували доповіді на тему обговорення під керівництвом викладача історії Геннадія Щесловського. Перед своїми однолітками вони висловили свою власну патріотичну позицію.

Завершальною тезою зустрічі став вислів українського історика В’ячеслава Липинського: «Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути».

За інф.Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти

 

Відбулася краєзнавча година «Жахіття Голокосту»

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був заснований у 2005-му році спеціальною резолюцією ООН. У 1945 році радянські війська увійшли до розташованого на території Польщі нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, також відомого як Освенцим, що став символом нацистських злочинів у сучасному світі. За різними даними, за п'ять років існування Освенцима в його стінах загинули до 4 мільйонів людей.

У приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова 23 січня відбулась краєзнавча година «Жахіття Голокосту», присвячена пам’яті жертв Голокосту в Україні в роки ІІ Світової війни. Під час заходу студенти Прилуцького медичного коледжу з розповіді завідуючої філіалу краєзнавчого музею Тетяни Олексіївни Іващенко дізнались про терор проти єврейського населення не тільки на території України, а і в нашому місті в роки окупації. Студенти з цікавістю переглядали документальні кадри про нелюдські умови життя євреїв у концентраційних таборах та ознайомились з відомими пам’ятниками про трагедію Голокосту, що знаходяться в інших країнах світу.

"Пам'ять про ці події важлива не тільки як нагадування і засудження злочинів нацистів, але також як повчання про небезпеку переслідування людей на основі раси, етнічного походження..». Хвилиною мовчання вшанували присутні всіх загиблих в роки Голокосту.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

За інформацією Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

«Твоє ім’я – твій друг»

Ім’я людини – це велика особиста цінність кожного з нас. Вибираючи ім’я дитині, батьки пророкують їй долю. Так це чи ні, невідомо. Але знати походження і значення свого імені ми повинні. І саме на цю тему 28 січня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. П. Білецького-Носенка відбулись розмови в читацькому колі «Твоє ім’я – твій друг».

Учні 5 класу ЗОШ №3 за допомогою характеристики значень імен своїх однокласників намагалися вгадати, кому воно належить, а потім висловлювали свою любов до свого імені.

Вікторина «Що ми знаємо про імена» визначила кращих знавців у класі не лише дівчачих чи хлопчачих імен, а й знавців справжніх імен українських письменників, які більше відомі світові під псевдонімами Леся Українка, Остап Вишня, Марко Вовчок.

Відбулася презентація нового романа «Химерниця»

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 23 січня відбулася презентації 4-ї книги відомої чернігівської письменниці Олени Печорної «Химерниця». Час зустрічі пролетів непомітно, адже молода авторка зачарувала аудиторію своїм позитивом, щирістю, гострим розумом та глибинною жіночою мудрістю. Пані Олена поділилася із присутніми подробицями виникнення творчих задумів щодо народження своїх романів, проаналізувала події, які каталізували переродження ідеї у готовий літературний продукт.

Вихованки Прилуцької школи мистецтв імені Левка Ревуцького під керівництвом талановитого педагога Тетяни Карпенко виконали декілька ліричних творів на бандурі, завдяки чому атмосфера заходу набула нових відтінків емоційного сприйняття.

Вітали літераторку її одногрупники, друзі по навчанню у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя, голова прилуцького клубу книголюбів Лідія Скотнікова, директорка книгозбірні Людмила Зубко.

Завершальною нотою справжнього свята правдивого слова стала тривала автограф-сесія, адже багато поціновучів щирого літературного слова виявили бажання придбати новий роман авторки «Химерниця».

За інф.Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти

До Дня Соборності України відбулася квест-гра

23 січня співробітниками Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова разом з відділом молоді та спору Прилуцької міської ради проведено квест-гру до Дня Соборності України.

 

Учасниками квесту стали студенти вищих учбових закладів міста, які об’єднавшись в одну команду відповідали на запитання, крокуючи від одного об’єкта до іншого.

 
 
 

У ході гри учасники не лише дізнавались про місце розташування монументальних та архітектурних споруд історичної частини міста, а й цікаві історичні факти з життя Прилук.

На завершення заходу студенти оглянули виставку ялинкових прикрас у музеї та отримали корисні подарунки від відділу молоді та спорту Прилуцької міської ради.

Відповідальна за захід І.В.Біленко

За інформацією Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова

«Защедруймо нашій господині - славній Україні»

На Центральній площі міста 14 січня відбувся фестиваль щедрівок «Защедруймо нашій господині - славній Україні».

З давніх часів колядки та щедрівки зігрівали серця людей та прославляли народження Ісуса Христа.

Учора біля Головної ялинки міста за участю вихованців музичної школи, ЦТДЮ та міського Будинку культури звучали колядки та щедрівки.

Усі учасники отримали дипломи за участь у фестивалі щедрівок.

Начальник відділу культури і туризму міської ради К.В.МОВЧАН

 

 

«Новорічний бал у Попелюшки»

10 січня 2020 року в залі Прилуцької ДМШ ім. Л.М. Ревуцького відбулася музична казка «Новорічний бал у Попелюшки».

На свято були запрошені діти з дошкільних навчальних закладів, учні музичної школи, батьки.

 
 

Директор Прилуцької ДМШ ім. Л.М.Ревуцького О.М.Компанець

 

9 січня в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей відбулося змагання книжкових детективів під назвою «Новорічні схованки».

Ведуча заходу Наталія Сич ознайомила дітей з книжковою виставкою «Хіт-парад детективів» і запропонували дітям розслідувати справу «Про викрадення новорічних подарунків».

Пройшовши навчання в Школі юних детективів, діти взялися за розслідування. Завдяки вигадливості, уважності, кмітливості та спритності було виконано ряд завдань, які привели до розкриття злочину.

Діти завершили перемогу веселими танцями біля ялинки.

«Різдвяні зустрічі»

08 січня 2020 року в Прилуцькій школі мистецтв відбулися «Різдвяні зустрічі» з випускниками школи.

Випускники різних років, які продовжили навчання в мистецьких навчальних закладах та випускники, для яких мистецтво – поклик душі з радістю завітали до нашої школи.

Приємно було бачити серед присутніх, випускників, які стали викладачами школи.

Вражали виступи Дениса Степаненка, Анастасії Люлько, Дмитра Тищенка, Яни Мох, Богдана Качана, Андрія Мізікіна, Євгена Павленка, Бєлої Ані, Вікторії Неймиш, Алевтини Чаузової.

 

 

«Українські новорічні традиційні свята. Вечорниці»

Красива і щедра душа українського народу виявляє себе в традиціях, віруваннях, святкуваннях. Новорічні свята в Україні такі яскраві, сповнені вигадок, сміху та ігор. Це казкова,чарівна пора. Усім так і хочеться вірити в казку, сподіватись на здійснення найзаповітніших мрій.

Уже стало доброю традицією у Прилуцькому краєзнавчому музеї ім. В.І.Маслова проводити новорічні свята для прилучан.

 8 січня 2020 року молодь завітали на захід «Українські новорічні традиційні свята. Вечорниці». На них чекало справжнє свято.

Усі присутні мали можливість згадати, як святкували новорічні свята наші пращури і порівняти з сьогоденням, поспівати колядки, щедрівки, відгадати загадки та прийняти участь у різних веселих конкурсах та іграх. На кінець заходу всі зробили колективне фото на згадку і пригостились запашною випічкою.

Відповідальна за проведення заходу ст. науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова І. В. Біленко.

Директор музею Т. М. Зоць

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

«Христос народився! Славімо його!»

08 січня 2020 року в залі Прилуцької ДМШ ім. Л.М. Ревуцького концерт-вистава «Христос народився! Славімо його!». Учні та викладачі школи підготували цікавий концерт до цього свята. У концерті прозвучали щедрівки, колядки, пролунали новорічні пісні та твори на музичних інструментах.

Музиканти з радістю дарували своє мистецтво присутнім. Святковий концерт пройшов з піднесенням.

 
 
 
 
 
Переглядів:1512