Косьцежина (KOśCIERZYNA)

 

Косьцежина (Kościerzyna) - місто в північній Польщі,знаходиться в південній частині Кашубського озерного краю. Серце Кашуб, Кашубська Швейцарія – так називають себе самі косцєрці. Місто оточене озерами - Галєзне, Каплицне, Віжишки, Озеро Гарцинь, Судом і Осущино. Завдяки цінностям ландшафту місто є популярним туристичним центром.

Косьцежина має площу близько 16 км ², з них сільськогосподарські угіддя займають 55%, лісові угіддя - 5%, а саме місто -1,36% території округу. Кількість населення становить близько 24 тисячі осіб.

Косьцежина має чимало досягнень. Основний акцент зроблено на комплексний розвиток міста. Владою міста за підтримки мешканців розроблено Стратегію розвитку міста до 2020 року, яка успішно реалізується. Зберігши історичний характер Косьцежина (місту уже більше 900 років), багато зроблено для розвитку сучасної інфраструктури – енергомережі, водопідведення та водовідведення з сучасним очищенням стоків.

Протягом останніх років в місті відбувся значний приріст кількості суб’єктів господарювання різних галузей виробництва, послуг, торгівлі. Для міської влади економічним пріоритетом є підтримка малого та середнього бізнесу.

Угода про встановлення поріднених зв’язків між містом Прилуки та містом Косьцежина та налагодження економічної, науково- технічної і культурно- гуманітарної співпраці було укладено 01.05.2003 року.

Детальну інформацію про місто Косьцежина та всі аспекти його життя можна знайти koscierzyna.gda.pl .

 

Остроленка (OSTROłęKA)

 

Остроленка (Ostrołęka) — місто в Польщі, що розташоване на мальовничих берегах річки Нарев, було засноване в XI столітті. Знаходиться на північному сході Мазовецького воєводства, яке часто називають «легенями Польщі». Через місто протікає три річки: Нарев, Омул і Чечко. Назва міста тісно пов'язана з топографічними особливостями району ("гострими" луками на річці, які навесні затопляли воду).

Остроленка займає площу близько 29 км², з них сільськогосподарські угіддя складають 32% території, лісовий край: 6% площі, а саме місто становить 0,08% площі Мазовецького воєводства. Кількість населення становить близько 54 тисячі осіб.

На початку цього століття в Остроленку було створено залізничний вузол, а в 1950-х роках промисловість почала розвиватися. Целюлозно-паперові фабрики та електростанція. Остроленка, хоча і знаходиться серед сільськогосподарських районів, є важливим промисловим центром.

Місто має розвинуту рекреаційно-туристичну інфраструктуру. В Остроленці працює 5100 підприємств. Місто служить адміністративним та економічним центром для північно-східної частини Мазовецької області. В економічній структурі Остраленкці переважають деревообробна промисловість, енергетика, будівельні матеріали, агропромисловість.

Місто нараховує 10 початкових шкіл, 8 середніх шкіл, 4 професійно-технічних училища, 5 загальноосвітніх шкіл та 4 вищі навчальні заклади.

Згідно з Угодою між Україною та Республікою Польща про добросусідство, дружбу та співробітництво, Прилуки і Остроленка 23.09.2006 р. уклали угоду про партнерство та дальший розвиток культурних та господарських зв’язків.

Більш детальну інформацію про м. Остроленка та аспекти його життя можна знайти ostroleka.pl .

 

20 травня 2022 року на сесії міської ради прийнято рішення про розірвання Договору про побратимство між містами Речиця Республіки Білорусь та Прилуки Україна (додається)

24 березня 2016 року на сесії міської ради прийнято рішення про розірвання Договору про побратимство та співпрацю між містом Прилуки (Україна) та містом Бєлгород (Російська Федерація). Рішення (додається).

Переглядів:3921