Майже рік в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім.. Павла Білецького – Носенка триває проект, який має назву «Літературний гороскоп». Десятий місяць поспіль маленькі читачі знайомляться з найталановитішими письменниками літературної планети.

29 жовтня вихованці третього класу НВК №15 познайомилися з казками популярного італійського дитячого письменника Джанні Родарі.

Ведуча заходу – бібліотекар Наталія Сич, використовуючи мультимедійну презентацію, ознайомила дітей з біографією письменника, 95-річчя якого святкувалося 23 жовтня. Твори Д.Родарі для дітей цікаві, змістовні і повчальні. «Джельсоміно в Країні брехунів», «Подорож Блакитної стріли», «Планета новорічних ялинок» – ці та інші твори полюбили діти всього світу. За мотивами казок Дж. Родарі знято чудові мультфільми та художні фільми. Уривок із найбільш відомого - «Пригоди Чіполліно», школярі із задоволенням переглянули.

«Чим пахнуть ремесла?», «Якого кольору ремесла?»

Однією з тем творів Д.Родарі є праця, а улюбленими героями — люди звичайних буденних професій. «Чим пахнуть ремесла?», «Якого кольору ремесла?», розповідаючи про ці книги, ведуча нагадала учням про різноманітність професій, а діти розповідали, ким працюють їхні батьки.

Однією з мрії Джанні Родарі було, щоб усі люди – дорослі і малі навчилися складати казки. Заради цього він навіть випустив книжку «Граматика фантазії». Отже, захопившись творами письменника, малеча і сама захотіла стати казкарями. Ведуча взяла листок паперу, на якому приготувала прості питання. Кожен з гравців по черзі відповідав на питання, а решта не могли прочитати відповідь попереднього.

З відповідей вийшла нова казка, яка дуже насмішила дітвору. У гарному настрої та з творами Джанні Родарі діти довго не полишали читальну залу бібліотеки.

«Бійці невидимого фронту»

28 жовтня 1944 року була визволена вся територія України від нацистських окупантів у роки Другої світової війни. Сімдесят один рік відділяє нас від того дня, коли нарешті ворог покинув нашу землю, але пам’ять вічна. Вона зберігає і не дає згаснути жодній сторінці перемоги над фашизмом.

28 жовтня 2015 року в приміщенні філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась краєзнавча година «Бійці невидимого фронту», присвячена 71 річниці визволення України.

Під час заходу студенти Прилуцького професійно-технічного коледжу мали можливість довідатись про героїчний визвольний шлях партизанських з’єднань на території України, ознайомитись з долею наших партизанів–земляків, переглянути документальні кадри, ознайомитись з щоденником одного з організаторів і керівників партизанського підпілля на Чернігівщині - Попудренка Миколи Микитовича. Пригадали хронологію подій на Україні в період Другої світової війни, давши відповіді на запитання вікторини, команда переможець отримала солодкий приз.

Гідними слави своїх пращурів є наші воїни, які зараз воюють в лавах Української армії, відстоюючи мир і спокій на рідній землі. Про високий патріотизм солдатів і офіцерів, які сьогодні відстоюють свободу і незалежність нашої держави приймають участь у АТО розповів присутнім гранатометник механізованої роти І окремої танкової бригади – Овчаренко Роман Віталійович.

Під час заходу студенти також оглянули деякі зразки зброї, що використовується під час проведення АТО, переглянули відео і вшанували хвилиною мовчання воїнів – прилучан загиблих на сході України. Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Іващенко.

«З вишиванкою у генах»

28 жовтня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулась година памяті «З вишиванкою у генах», присвячена пам'яті Героя України, ветерена війни в Афганістані, активіста Революції гідності, учасника війни на сході України Олега Міхнюка.

Користувачі бібліотеки та студенти агротехнічного коледжу у безмовній тиші передивились тематичне відео про події на Майдані 2013 року за участю Олега Міхнюка, прощання із командиром побратимів із Восьмої «Афганської» сотні батальйону «Айдар» та про присвєння йому звання Героя України.

Ведуча заходу Ніна Горбань познайомила із автобіографічною довідкою Олега Іаановича. Голова Прилуцької міськрайонної Спілки ветеранів Афганістану при УСВА Олег Дем'яненко розповів про Олега Івановича, якого знав ще по війні в Афганістані.

Красноок Павло Миколайович, голова громадської організації «Щит», учасник АТО, дав загальну характеристику людям «із вишиванкою в генах», які стояли на Майдані та воювали в АТО.

Як вшановують пам'ять Героя односільці розповіла керівник музею села Мала Дівиця Вікторія Покатович. Студенти театру «Первоцвіт» представили літературну композицію «Герої не вмирають».

85-річчя міського Будинку культури

23 жовтня відбувся ювілейний концерт, присвячений 85-ти річчю творчості міського Будинку культури. Міський Будинок культури здавна славиться своєю багатою, славною неповторною історією, який став гордістю нашого міста. За роки існування в ньому виросло не одне покоління прилучан, багато з яких стали професійно займатися мистецтвом і стали відомими не тільки в нашому місті, а й за його межами.

«Заходь в мій дім» таким запрошенням розпочав свято Артем Аніщенко — директор Будинку культури, який подякував колегам за плідну працю і побажав нових успіхів у роботі, щиро подякував спонсором за допомогу, за кошти яких відбулося свято: придбані подарунки для колективів та сувенірну продукцію.

На ювілейне свято в залі міського Будинку культури зібралось багато прихильників творчості, людей які творили історію міського Будинку культури, хто частину свого життя присвятив мистецтву. Привітали ветеранів сцени, тих хто піднімав ту планку під назвою професіоналізм, працюючи натхненно, і віддано служачи справі культури. Також помянули піснею «Уходите» тих, хто відійшов у вічність і вони назавжди залишуться в наших серцях, спогадах.

У ході концерту лунали вітання на адресу ювілярів. Зі святом колектив вітали міський голова - Дмитро Васильович Барнаш, начальник відділу культури і туризму Катерина Мовчан, народний депутат України від «блоку Петра Порошенка Солідарність» Олег Дмитренко, голова благодійного фонду Артем Рожко, народний депутат Валерій Дубіль. Колектив міського Будинку культури вітали колеги з музичної школи ім.Л.Ревуцького, школи мистецтв та центру творчості дітей та юнацтва.

На адресу МБК надійшли вітальні листи, телеграми, поздоровлення від учасників колективів, учасників громадського обєднання АТО «ЩИТ», також запросили на сцену гостю з м.Києва Світлану, рідну сестру заслужених артистів Олексія та Миколи Бадрак. Вона зачитала вітання від брата, який на даний час працює балетмейстером в Америці.

У концертній програмі прийняли участь майже всі колективи міського Будинку культури: народний естрадний оркестр, народний ансамбль танцю «Прилучанка», народні фольклорні колективи «Горлиця», «Калина», «Вербиченька», народний театр «Рампа», зразковий театр «Парадокс», тріо бандуристів, хоровий колектив, вокальний ансамбль «Либідь», духовий оркестр, студія східного танцю «Маріам», музичний гурт «Родослав», театр вогню та світла «Агній», народний театр хореографічної мініатюри «Апломб», Анна Ведмідська, Інна Терещенко, Дмитро Левченко, Анатолій Нехай, гості з клубу спортивного та бального танцю «Акцент».

85 років – це справді дата, яка зібрала друзів, яка довела, що мистецтво не має меж. І ми маємо надію, що міський Будинок культури і надалі служитиме культурним осередком міста, адже наша прилуччина багата на таланти.

«На долонях у Бога»

19 жовтня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбувся творчий вечір прилуцької письменниці Лілії Черненко (Бондаревич) «На долонях у Бога».

Багато шанувальників таланту Лілі Василівни прийшли привітати авторку із виходом у світ її 4-ї книги православної тематики «Ігуменя».

Поява книги духовного змісту – це справжня подія у культурному просторі міста, тому зала бібліотеки ледве змогла вмістити всіх гостей свята.

Власні вірші духовного змісту із нової книги читала сама авторка та студенти педколеджу імені Івана Франка. Окремою темою із додатковим відеорядом ішла презентація художньо-документальної повісті «Ігуменя Віра» про Густинський монастир під Прилуками, яка також вміщена у новій книзі.

Лілю Черненко вітали секретар журналу «Густинський вісник» Свято-Троїцького Густинського жіночого монастиря Отець Сергій, адже есеї, нариси і інтерв’ю, які вміщені у книзі окремим розділом, раніше друкувались саме в цьому журналі. Авторку вітала начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, директор міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Людмила Трошина, прилуцький фотохудожник, чиї фото ввійшли до книги, Володимир Мірчук, голова клубу книголюбів «Джерело» Лідія Скотнікова, учитель філології Галина Ворончихина, прилуцька поетеса Світлана Коробова та юна поетеса Надія Мариноха та багато інших шанувальників пера пані Лілії.

Віра в Бога, любов до ближнього, молитва за рідну країну, шана до батьків, святість сім'ї – були головними темами зустрічі. Приємний момент усіх гостей книгозбірні чекав по закінченні вечора – усі отримали книгу Лілії Черненко в подарунок.

«Із давнього козацького ми роду»

13 жовтня біля пам'ятника Нестора Літописця відбулося святкове дійство з нагоди Дня захисника Вітчизни «Із давнього козацького ми роду». День українського козацтва відзначається в Україні згідно з Указом Президента України, у день свята Покрови Пречистої Богородиці. Гості стали свідками театралізованого дійства «Звернення до нащадків» у виконанні народного аматорського театру «Рампа» та зразкового музичного театру «Парадокс», поринули у часи козацької минувшини, відчули себе нащадками славного козацького роду.

Також, напередодні свята Покрови та Дня українського козацтва, ми вітали наше сивочоле рідне місто з 930-ти річчям і для всіх прилучан зачитали вітальну адресу від голови Верховної Ради Володимира Гройсмана.

З вітальним словом на святі виступили: міський голова Дмитро Барнаш, отаман Прилуцького козацького куреня ім. І. Сірка Роман Зінченко, отаман окремого Прилуцького козацького полку ім. Петра Сагайдачного Олексій Дорошенко та отаман Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорожське» Сергій Черніговцев. Всіх прилучан, гостей свята вітали колективи міського Будинку культури: народний аматорський ансамбль народної пісні «Вербиченька», музичний гурт «Родослав», Сергій Дубовик, духовий оркестр, молодша група козаків куреня ім. І. Сірка та хореографічний колектив «Прилучаночка» школи мистецтв.

«Соколиного хутора»

На сьогодні можна часто бачити на вулицях міста людей з фотоапаратом. Фотографування навіть набуло можна сказати такого модного статусу. Проте фотохудожником себе може назвати не кожен, хто володіє майстерністю не лише натискати на кнопку фотоапарата, потрібно вміти створювати свій власний світ, внутрішній світ предметів та людей. Адже головна мета фотохудожника не зупинити мить, а продовжити її на віка.

9 жовтня у виставковій залі краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки фоторобіт Миколи Черепа «Шлях до світла». Микола – активний громадський діяч, член Спілки краєзнавців України, засновник «Соколиного хутора». За 15 років плідної роботи у сфері туризму отримав понад 150 нагород. Провів 6 фотовиставок в Україні та одну закордоном у Франції. Декілька останніх років захоплюється фото. На осуд прилучан пан Микола виставив 50 робіт.

На його світлинах можна побачити пейзажи рідного краю, архітектуру та духовне життя української нації: «Скіфське золото», «Мальви», «Смуток Велеса», «Потойбіччя».

На виставці було багато присутніх друзів пана Миколи та його родина. А прекрасний настрій всім присутнім дарувала Вікторія Лемещенко своїми етнічними українськими піснями.

«Наші лісові сусіди»

7 жовтня 2015 року у виставковій залі музею відбулася краєзнавча година «Наші лісові сусіди», присвячена Всесвітньому дню захисту тварин.

Учні 5-А класу школи №7 мали змогу познайомитися з тваринним світом Прилуччини. Захід проходив у вигляді бесіди з цікавими доповненнями з боку учнів та був підкріплений слайдами.

На заході був представлений документальний фільм про фауну лісів Амазонки для збільшення знань учнів про тварин світу.

Відповідальна за захід Степаненко О.П.

«Музика – мова душі»

1 жовтня 2015 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького пройшов концерт «Музика – мова душі», присвячений Міжнародному Дню музики.

Цей день у всьому світі відзначають грандіозними концертами, на яких звучать твори світової музичної класики. Одним з головних ініціаторів святкування Міжнародного Дня музики був композитор Дмитро Шостакович.

Так, і в дитячій музичній школі ім. Л.М. Ревуцького учні та викладачі відділу народних інструментів подарували присутнім батькам та гостям гарний настрій. На концерті прозвучали твори українських та зарубіжних композиторів.

Музика - це чудодійний засіб залучення до добра, краси, людяності і духовності. Музика охоплює людину цілком, тим самим як би відкриває серця людей. Слухаючи прекрасну мелодію, переживаючи і захоплюючись її мотивами і наспівами, люди стають ближчими один до одного.

Міжнародний день музики святкують не лише композитори, музиканти, люди, які професійно пов'язав своє життя з музичним мистецтвом, але і ті, хто просто любить музику.

1 жовтня святкується Міжнародний день музики. У цей день на концертних майданчиках, залах філармоній і навіть на вулицях міст лунали чарівні звуки. Тож і у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка в день свята відбулася літературно - музична година «А хвиля музики мене несе, гойдає…».

Учні 5-го класу гімназії № 5 поринули у чарівний світ музики. А для кожного він свій: хто любить рок, хто реп, інші – попсу, або навіть шансон. Про смаки не сперечаються, але у читальній залі бібліотеки кожен з присутніх мав змогу розповісти про улюблені мелодії, адже вони є рінгтонами мобільних телефонів.

Бібліотекар Ольга Лукаш розповіла учням про те, що означає назва кожної з нот. Присутні переглянули мультимедійні презентації з життя відомих композиторів минулого та сучасності, прослухали музичні твори у виконанні учнів Прилуцької дитячої музичної школи.

Полинувши у чарівний світ звуків, діти пограли у гру «Музичні асоціації», під час якої співпоставляли зображення на екрані та музичні твори.

Переглядів: