Відкриття експозиційних вітрин

26 лютого у відділі історії Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова відбулося відкриття експозиційних вітрин, присвячених доленосним подіям в історії новітньої України: Помаранчевій революції, Революції Гідності та антитерористичній операції на сході країни.

До присутніх звернулася заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко, яка відмітила важливість даної події для громади міста, оскільки матеріали, що експонуються у вітринах, будуть постійним нагадування про боротьбу українців за свою свободу та гідність.

Присутні на відкритті безпосередні учасники двох Майданів, бійці збройних сил України, інтелігенція міста та школярі поринули у вир тих часів, переглянувши документальні кадри, фотознімки та послухавши спогади про революції та АТО Ольги Костюк, Валерія Сича та Станіслава Шолудька.

На завершення заходу директор музею Тетяна Зоць висловила надію, що дана експозиція буде корисною та цікавою для відвідувачів музею.

Відбулися заходи до 145-річчя від дня народження Лесі Українки

25 лютого виповнилося 145-років від дня народження найвідомішої української поетеси Лесі Українки. До цієї річниці у Прилуцькій міській дитячій бібліотеці ім. Павла Білецького –Носенка пройшло літературно – мистецьке свято «На крилах Лесиних пісень.».

Разом із бібліотекарем Наталією Сич та за допомогою мультимедійної презентації учні третього класу НВК №15 пройшли життєвим шляхом поетеси. Діти дізналися, що у чотири роки Леся вже навчилася читати, а її улюбленими книгами були «Кобзар» Т.Шевченка, твори Ж.Верна, Д.Дефо, казки Г.Х.Андерсена. Серед факторів, які впливали на формування таланту Лесі Українки, була музика, улюбленим композитором – Л.Бетховен, а улюбленим музичним інструментом видатної українки було фортепіано. Леся володіла технікою гри настільки, що викликала щирий захват у оточуючих. Твори Л.Бетховена в сучасній обробці учні прослухали в запису українських виконавців.

Найбільш за все маленька Леся любила й шанувала українську мову, адже в її родині українська мова була в пошані. З дев’яти років вона почала писати вірші українською. Для найменших своїх читачів Леся Українка написала чимало віршів і казок, які друкувалися в журналі «Дзвінок», у ті часи – єдиному дитячому журналі українською мовою. Казки не завжди веселі. Їхні сюжети взяті із життя, вони вчать нас долати труднощі, що зустрічаються на нашому шляху так, як це робила сама Леся. Леся писала ще й чудові казки. В одній зі своїх казок головним персонажем вона змалювала безтурботного горобчика. Тож із задоволенням діти читали уривки з казки «Біда навчить», вірші «На зеленому горбочку» та «Вишеньки».

У циклі віршів "Мелодії" Леся Українка написала:

Хотіла б я піснею стати

У сюю хвилину ясну,

Щоб вільно по світі літати,

Щоб вітер розносив луну.

Поетичне слово безсмертної Лесі лунає по світу стоголосою піснею, й чудово, що діти не забувають вшановувати пам’ять наших співвітчизників, а хочуть взяти з книжкової виставки «Ні, я жива! Я буду вічно жити!» її твори, з яких линуть слова незабутньої поетеси.

«Квіт папороті» - 2015

23 лютого в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулося вручення літературно-мистецької премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» - 2015.

Цього року з ініціативи членів журі та за підтримки міської ради почесними дипломами премії «Квіт папороті» були нагороджені всі учасники конкурсу: Анатолій Риженко, за краєзнавчі нариси з історії Прилук; Катерина Майстренко, за тематичну підбірку фоторобіт «Приймай мене, світе!»; Катерина Катаєва, вихованка ЦТДЮ, за тематичну підбірку з декоративно-прикладного мистецтва «Бісерні переливи»; Євгенія Добриніна, за підбірку поезій; Анна Артемюк, учениця 11-А класу гімназії №5 імені В.А.Затолокіна, за творчу роботу «Образ жінки-матері у творчості Миколи Турківського». Друге місце премії було розділене між двома конкурсантами: дипломами ІІ ступеня та грошовими винагородами у сумі 750 грн. нагороджена учениця загальноосвітньої школи №9 Ярослава Ворчак, за підбірку поезій та прозових починань «Замальовки» та зразкова студія образотворчого мистецтва «Палітра», керівники Лариса Сидоренко та Неля Шигань, за тематичну підбірку робіт образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Мистецтво душу окриля».

Дипломом І ступеня та грошовою винагородою в сумі 1500 грн. нагороджена Ірина Хауха за мистецький доробок із живопису «Монолог». Зараз дівчина працює викладачем Дитячої школи мистецтв Броварського району, а ще недавно була ученицею Прилуцької школи мистецтв.

Лауреатом літературно-мистецької премії «Квіт папороті»-2015 став міський скульптор Семен Тихонович Кантур, за підбірку скульптурних робіт «За подихом часу». До звання додалася грошова винагорода у сумі 3000 грн.

Переможцям вручала нагороди заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, голова журі Тетяна Фесенко.

Усіх учасників привітали члени журі, міська інтелігенція, друзі, колеги.

Окреме місце під час свята займала літературна композиція за віршами Любові Забашти «До вас здалеку знову я прийшла», яка дала можливість перегорнути сторінки біографії славної поетеси-землячки.

Святковості заходу додавали музичні вітання від самодіяльного аматорського фольклорного колективу “Вербиченька” (с. Замостя), зразкової вокальної студії “Натхнення” Прилуцької школи мистецтв та студії народної пісні “Віночок” Центру творчості дітей та юнацтва.

Фестиваль знову збирає друзів…

З 11 по 14 лютого у місті Прилуки пройшов ХV Міжнародний молодіжний фестиваль „Мистецькі барви”.

На ХV Міжнародний молодіжний фестиваль „ Мистецькі барви” зібралося близько тисячі конкурсантів з різних куточків України та з Республіки Білорусь.

Учасників фестивалю очолювало висококваліфіковане міжнародне журі з України та Республіки Білорусь:

Засновник та директор Міжнародного молодіжного фестивалю «Мистецькі барви» Олександр Дубовик; Начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан; Заступник директора з народної творчості Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Михайло Ткаченко; Завідуюча науково –освітнім відділом Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Галагана Катерина Шульга; Член спілки художників України Петро Мироненко; Викладач естрадного вокалу вищої категорії дитячої музичної школи мистецтв м. Барановичи, Бреської обл., республіка БілорусьОльга Болбат; Соліст Націона́льного заслу́женого академі́чного анса́мблю та́нцю Украї́ни і́мені Павла́ Ві́рського, заслужений артист України Юрій Вернигор; Викладач кафедри сучасної хореографії факультету хореографічного мистецтва Харківської державної академії культури, кандидат мистецтвознавства Наталія Чілікіна; Завідувач кафедри інструментально-виконавської підготовки Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, доцент, заслужений артист України Микола Шумський; Викладач естрадного співу Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв, співачка, актриса, заслужена артистка АР Крим Ленара; Доцент кафедри «Музичне мистецтво естради та джазу» Харківського Національного університету мистецтв ім.. І.П. Котляревського, кандидат мистецтвознавства, співголова журі Наталя Дрожжина; Заслужений діяч мистецтв України, завідувач кафедри хореографії Рівненського державного гуманітарного університету, кандидат педагогічних наук, професор, голова журі – Володимир Годовський.

Організатори фестивалю завдячують всім, хто підтримує дитячу творчість, хто не зраджує своїм принципам і ось вже п’ятнадцять років поряд з фестивалем «Мистецькі барви».

- почесний громадянин м. Прилуки, меценат-благодійник Юрій Коптєв; почесний громадянин м. Прилуки, меценат-благодійник Анатолій Мирошниченко; депутат Верховної Ради України Валерій Дубіль; шоу –агенція « РRОсвято»; ТОВ « Дружба-Нова»;

Прилуцька міська рада в особі міського голови Ольги Попенко;

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації; Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж ім. І. Я. Франка; Прилуцька районна державна адміністрація; Прилуцький міський Будинок культури; Телекомпанія«ТБ- Прилуки»; Телекомпанія ТІМ – ТV; Газета “Інтернет +”

Головне, звичайно, конкурс. Учасники змагалися, демонструючи свої таланти, і як результат - багато талановитої молоді отримало призові місця у різних номінаціях відповідно до своєї вікової категорії.

Список дипломантів фестивалю (додається)

На гала-концерті переможці були нагороджені дипломами, подарунками та щирими оплесками глядачів

У дитячій музичній школі відбулися заходи

19 лютого відбувся концерт до 260-річчя від дня народження В.А. Моцарта «Вічне сяйво в музиці – ім тобі Моцарт. Учні та гості концерту поринули у безмежний Всесвіт осяйної, життєстверджувальної музики великого класика. Цікавий, логічно побудований сценарій відкрив глядачам найважливіші моменти життя та творчості Моцарта. Твори великого композитора та його сучасників прозвучали у виконанні учнів школи.

19 лютого у музичній школі пройшов ІІ тур обласного конкурсу виконавців на музичних інструментах.

У концерті прийняли участь 26 номінантів. Переможці ІІ туру візьмуть участь 25 лютого та 01 березня в обласному конкурсі «Первоцвіт» в м. Ніжин та 15 березня в м. Чернігів. Бажаємо всім учасникам перемог та творчих злетів!

20 лютого в залі дитячої музичної школи відбувся концерт-реквієм з нагоди вшанування пам'яті героїв Небесної Сотні «Геройству хоробрих співаємо славу!».

Учні та викладачі школи вшанували пам'ять героїв «Небесної сотні» хвилиною мовчання. Запалили свічку, яку передавали з рук в руки, як вічну пам'ять про загиблих. Пам’ятаймо, що ми не просто народ, а Сила, здатна осягнути безкраї кордони, і за волю рідного народу, рідної Батьківщини доторкнутись до Вічності, навіки злитися з жовтогарячим полем та блакиттю Небес – з Україною в серці…

«Мова – глибина тисячоліть»

Щорічно 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови, адже для кожного народу мова не просто засіб спілкування, а духовний скарб нації. І напередодні свята, 19 лютого, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка пройшов літературний калейдоскоп «Мова – глибина тисячоліть».

Учні 5-А класу ЗОШ №7 дізналися від ведучої заходу бібліотекаря Ольги Лукаш деяких цікавих фактів про рідну українську мову, залюбки взяли участь в мовній грі, під час якої навчалися правильно та красиво розмовляти рідною мовою та отримали від бібліотекарів наступні поради:

завжди намагайтесь говорити українською мовою;

читайте українські книги;

слухайте українську музику;

пишіть СМС українською мовою;

співайте українських пісень.

Гарні знання творчості письменників рідного краю продемонстрували учні під час відео вікторини «Прилуччина літературна».

Зусиллями багатьох людей українське слово живе та розвивається і нині. Спілкування з молодою літераторкою Катериною Майстренко, яка розповіла про свою творчість, було безпосереднім та невимушеним, а коли авторка читала дитячі вірші, імітуючи голоси дітей, присутні були у щирому захваті.

Перші уроки рідної мови дитина отримує у родині, від батька та матері. Колискові пісні кожна ненька співає своїй дитині рідною мовою. Учасниці фольклорного гурту «Либідь» заспівали для дітей і колискові, які вони чули у дитинстві, і українські обрядові пісні.

«Пробудження нації»

Ще два роки тому слова «патріотизм» та «нація» більшістю українців сприймались як просто звуки, не замислюючись над їх глибинним змістом. І лише після Революції Гідності наш народ усвідомив хто ми є, що ми є нацією, яка гідна поваги та визнання.

19 лютого в приміщенні музею відбулася краєзнавча година «Пробудження нації» присвячена другій річниці Революції Гідності та вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні. У невимушеній та дружній атмосфері учні 10 класу школи №13 змоги поспілкуватись із безпосередніми учасниками Єврореволюції: Ольгою Костюк, Валерієм Сичем, Віктором Красиловцем, Олександром Гонзуром та іншими.

Розповіді очевидців були доповнені унікальними фотознімками та документальними кадрами, які висвітлювали перебіг подій як у Києві так і в місті Прилуки.

Велике хвилювання у школярів викликали речі привезені з Майдану: тризуб із головної сцени Хрещатику, щит, яким прикривались протестуючі та міліцейська палиця, яка стала трофеєм одного із майданівців.

Усі присутні вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

У нашому місті стартував проект PostPlayТеатр

18 лютого в міському Будинку культури глядачам був представлений документальний спектакль про події на Сході України від київського проекту PostPlayТеатр.

Спектакль створено за п'єсою Дена та Яни Гуменних «Дочке Маше купил велосипед», і мав назву "Ополченці". Монолог був написаний на основі інтерв'ю ополченця з Донецьку, який розповів свою історію і просив не називати його прізвища. Актриса, Галина Джикаєва, грала відразу трьох персонажів, характери яких їй вдалось передати глядачам не легко. Особливо самого ополченця, про що вона сказала «було неймовірно важко пропустити цей монолог крізь себе і вірно передати його харектер публіці». Головним нерозумінням героя було питання, «чому він залишив свою доньку під обстрілами, а сам поїхав».

Другою дією спектаклю було обговорення, де глядачі могли висловити свою думку щодо спектаклю, поспілкуватись з групою творців дійства і дізнатись їхню думку.

У прилучан спектакль викликав як питання, так і висловлення про те, що встигло наболіти за цей час. Присутні на виставі учасники АТО, також взяли активну участь в обговоренні. За словами воїна Василя «вистава неоднозначна і її тема складна до сприйняття, але дуже важливо, що відбулося обговорення».

Друга подія одразу ж продемонструвала всім присутнім, як складно і водночас необхідно спілкуючись один з одним проявляти терпіння та повагу до думок відмінних від твоїх. Також глядачі підняли питання «Як розумітися з тими, хто жив на окупованих територіях» після закінчення війни»?

Висновком, який одобрили і воїни АТО стала думка однієї з глядачок, яка сказала, що потрібно проявляти любов і відмовлятися від агресії по відношенню один до одного.

«Зима, що нас змінила»

Перегляд одного з документальних фільмів циклу «Зима, що нас змінила» відбувся 19 лютого в міському Будинку культури для юних глядачів прилуцьких шкіл.

У пам’ять про загиблих, учням старших класів в день річниці був представлений фільм «Небесна сотня». У картині зображені події, які не має забути жоден українець, події, які щоразу будуть відгукуватись в душі лише скорботою.

Після перегляду фільму, серед учнів було проведене невелике опитування, де вони могли озвучити свою думку щодо подій Революції гідності, а також пояснити, що вони думають про єдність, самотність, свободу слова. Було підняте питання з приводу висловлення своєї думки і ряд дітей сміливо говорили про своє ставлення до країни і вчинків учасників Майдану.

«Сотня нескорених видніється у чистих небесах»

18 лютого у міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулась година пам’яті, приурочена до Дня вшанування Героїв Небесної Сотні, «Сотня нескорених видніється у чистих небесах».

У ході заходу присутні ознайомилися з подіями, які відбувались 18-20 лютого у центрі Києва. Переглядаючи відео ще раз згадали поіменно Героїв України – Небесну Сотню.

Бібліотекар Проценко Оксана надала біографічні дані про наших загиблих земляків: Прохорського Василя, Мовчана Андрія, Орленка Віктора.

«О мово рідна, золота колиска»

Вона ж у нас така багата,

Така чарівна, як весна.

І нею можна все сказати,

І найрідніша нам вона.

21 лютого Міжнародний день рідної мови. Уперше свято рідної мови почали святкувати 21 лютого 2000 року у столиці Франції – Парижі. В Україні вперше день рідної мови відзначили у 2002 році.

За недовгий час свого існування це свято стало традиційним. Це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу, посіяти у своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови. Кожен народ гордий з того, що він має свою державу, свою мову, волю і гарне життя у своїй країні. Без мови ми - ніхто, а маючи мову – ми нація горда і незалежна.

17 лютого 2016 року в приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година присвячена Міжнародному дню рідної мови – «О мово рідна, золота колиска». Під час заходу учні загальноосвітньої школи І - ІІІ ст. №13 ім. І. Белгородського почули багато цікавого про той тернистий шлях, який довелось пройти нашій мові, щоб нарешті в незалежній Україні стати державною мовою.

Українська мова – це безмежний океан, одна з найбагатших мов світу. Вона мелодійна, як солов’їна пісня, барвиста, мов дощова веселка. Якими ніжними, ласкавими словами оспівують поети красу української землі, людських почуттів, присутні пересвідчились, прослухавши поезії прилуцької поетеси, члена Спілки письменників України – Ніни Яківни Ткаченко.

У ході зустрічі присутні пригадали український дотепний жарт, ознайомившись з гуморесками Павла Глазового «Віра» і Олександра Климіші «Осічка вихователя» у виконанні заслуженого працівника культури Анатолія Івановича Кизима.

Відчули красу, мелодійність і чарівність української народної пісні, одна з яких, «Зорали дівчати ріллицю», прозвучала у виконанні учениці музичної школи ім. Л. Ревуцького - Анастасії Сікалової.

Також учні мали можливість прийняти участь у цікавих мовних конкурсах і отримати призи на кращого знавця української мови та літератури.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Іващенко.

Реалізація соціального проекту «Ти не один, ми разом!»

17 лютого по всьому світі відзначають День спонтанного прояву доброти. Це ще зовсім молоде, але таке потрібне свято. Тому саме у цей день працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей запросили до себе вихованців Прилуцького навчально-реабілітаційного центру на бібліозустріч «Дорога добра», щоб приділити частинку уваги тим, хто так її потребує.

У цей день читальна зала бібліотеки перетворилася на святкову аудиторію, де у межах соціального проекту «Ти не один, ми разом!», який бібліотека почала реалізовувати у 2016 році, відбувалося казкове «Поле чудес», адже саме казки розповідають нам про перемогу світла над темрявою, добра над злом. Діти, як справжні гравці з телеекрану, крутили барабан і відкривали літери, з яких складаються назви казок. Їм не важко було відгадати таких персонажів, як Буратино та Білосніжка.

Час, проведений у бібліотеці, допоміг дітям зробити ще один крок до соціальної адаптації.

Малеча намагалася самовиразитися, звільнитися від комплексів, адже вони знаходилися в знайомому середовищі (це вже не перший їх візит до бібліотеки). І головне – особливі діти гарно провели час у доброзичливій атмосфері і отримали невеличкі подарунки від бібліотекарів.

День спонтанного прояву доброти – це нагода зробити приємне як своїм близьким, так і зовсім незнайомим людям. Зробіть добру справу – і ви побачите, як легко і приємно подарувати гарний настрій тим, хто поруч з тобою.

Завідувач Прилуцької міської бібліотеки для дітей Є. Гнатів

«Послав я в небо свою молитву»

16 лютого в міській центральній бібліотеці відбувся літературно-музичний вечір «Послав я в небо свою молитву», присвячений 125-річчю від дня народження Павла Тичини.

Присутні мали змогу долучитися до поезій Павла Тичини різного періоду творчості і розвіяти міф про те, що Тичина був тільки радянським поетом комуністичної доби.

Учні гімназії №1 імені Георгія Вороного та їх керівник Світлана Линник показали раннього Тичину – справжнього лірика і геніального майстра поетичного звуку.

Актори «Нашого Нового Театру», навпаки, літературною композицією «Я єсть народ» утвердили Павла Тичину як патріота України.

Викладач педагогічного коледжу імені І.Я.Франка Лідія Скотнікова у своєму виступі вказала на філософічність творчості поета.

Солісти вокальної студії «Натхнення» Прилуцької школи мистецтв, викладач педколеджу Юрій Скиба, художній керівник Замостянського будинку культури Інна Карцева презентували музичні твори на слова Павла Тичини.

Зворушливо сприйняла аудиторія фільм «Я кличу тебе» про історію кохання поета та окремі пісні у виконанні сестер Тельнюк.

Поетеса Ніна Ткаченко прочитала власні вірші, присвячені поету-земляку, та поділилась враженнями про поїздку у музей-квартиру Павла Тичини в Києві.

«Палаючий вітер Афганістану»

15 лютого 2016 року в Прилуцькій школі мистецтв відбувся концерт «Палаючий вітер Афганістану», присвячений 27 річниці виведення військ з Афганістану.

Ведуча Юлія Опанасенко ознайомила з історичними фактами Афганської війни, яка тривала 10 років. У цій війні Україна втратила близько 4 тисяч громадян, з них – 52 жінки, 9 тисяч стали інвалідами, ще 72 залишились у полоні чи пропали безвісти.

У числі тих, хто не повернувся з афганської війни, є імена і наших земляків: - Малоголовий Володимир Олексійович, Череп Олег Володимирович, Вікторов Юрій Іванович, Кирсенко Ігор Васильович, Вареник Микола Ілліч, Суглоба Анатолій Михайлович, Павлов Олександр Гнатович, Тищенко Анатолій Володимирович, Маляренко Леонід Сергійович, Замига Євген Леонідович, Руденко Василь Іванович, Нечупаєв Олександр Андрійович.

Хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять тих, хто віддав своє життя, увійшовши в безсмертя.

Відкриття персональної виставки фотохудожника Аліни Іванової

Бажання зберегти красу швидкоплинного життя створило дивовижний вид мистецтва - фотографію. Історія фотографії - це захоплююча історія зародження та втілення в життя мрії про фіксацію і тривале збереження зображень навколишніх явищ і предметів.

Уміння фотографувати – це не тільки процес, який приносить задоволення фотографу, але попри все ви завжди можете надати можливість помилуватися своїми досягненнями, показати їх іншим людям, провести аналіз своєї роботи та виявити допущені помилки. Можна з упевненістю сказати, що фотографія – це справжнє мистецтво, яке має свої тонкощі та секрети. Її сміливо можна поставити поряд з такими видами мистецтва, як музика та живопис.

12 лютого 2016 року у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулося відкриття персональної виставки молодої фотохудожниці, прилучанки Аліни Іванової.

Усього на виставці було представлено 42 світлини майстра, це - пейзажний і портретний жанр.

У кожній з робіт фотохудожниця створила унікальну атмосферу, у кожній роботі, відчувається своя історія, душа, настрій. В її роботах втілюється також багато інтересних ідей при мінімумі реквізиту, завдяки чому фотографії виходять витонченними і талановитими.

На відкриття виставки зібралися шанувальники фотомистецтва: молоді, людей більш поважного віку, які завдяки мистецтву Аліни мали можливість поринути у прекрасний світ гарних емоцій і відчуттів. Свої враження, захоплення і найщиріші побажання крім рідних і друзів на свою адресу Аліна прийняла від директора міського Будинку культури Артема Юрійовича Аніщенка.

Талановитого фотомайстра, Прилуцького студійного портретного художника, Віктора Петровича Молодого, привітала директор краєзнавчого музею Тетяна Миколаївна Зоць.

На відвідувачів чекали сюрприз від Аліни і конкурс на безкоштовну фотозйомку.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Іващенко.

Переглядів:2412