«Квіт папороті» - 2016

22 лютого відбулося нагородження переможців літературної премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» - 2016. Святкове дійство відбувалось у міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти.

Перша частина свята, як завжди, була побудована на творах землячки Любові Забашти. Цього року доторкнулись до музичної спадщини поетеси, адже понад 50 пісень на її вірші написано відомими композиторами такими, як Олександр Білаш, Ігор Шамо, Дмитро Луценко і композиторами-земляками – Віктором Вовком, Оленою Листопад, Юрієм Скибою.

Перед вшануванням переможців виступила голова журі, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко, яка розповіла про зміни в Положенні премії. Цього року премія вручається за літературні твори, наступного – за мистецькі. «Цього року ми не маємо лауреата, - повідомила Тетяна Михайлівна – Із появою у місті краєзнавчої премії імені Дмитра Шкоропада одна із робіт не підлягала Положенню літературної премії «Квіт папороті» і була рекомендована на краєзнавчу премію. Одна робота, яка була заявлена, не могла розглядатися конкурсною, бо відсутня конкуренція».

За ініціативи членів журі та підтримки міської ради дипломами Прилуцької міської ради було нагороджено всіх учасників конкурсу – ученицю ЗОШ №2 Тимошенко Ольгу та студентку гуманітарно-педагогічного коледжу імені Івана Франка Радаєву Ольгу.

Дипломантом І ступеню літературної премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» - 2016 та грошовою премією у сумі 1500 грн. було визнано бібліотекаря Прилуцької центральної районної бібліотеки Надію Мариноху-Стеценко за книгу «Таємниця твого Всесвіту».

Дипломантом ІІ ступеню літературної премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» - 2016 та грошовою премією у сумі 1000 грн. нагороджено студента відділення видавничої справи та редагування Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені Івана Франка Андрія Пальоху за спроби пера.

Дипломантом ІІІ ступеню літературної премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» - 2016 та грошовою премією у сумі 500 грн. було визнано службовця Любов Рубан за підбірку журналістських есеїв «Прилучани». Другим дипломантом ІІІ ступеню літературної премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» - 2016 та грошовою премією у сумі 500 грн. було нагороджено ученицю 9 класу гімназії №5 імені Віктора Затолокіна Анастасію Дорошенко за підбірку поезій.

Відбулася краєзнавча година «Герої не вмирають»

Як відомо в історії України є чимало величних та трагічних сторінок, які назавжди закарбувалися в народній пам’яті. Однією з таких сторінок є подія трирічної давнини - Революція гідності, що сколихнувши всю країну пробудила в українцях приспаний дух патріотизму та поваги до самих себе.

У приміщенні музею 16 лютого відбулася краєзнавча година з нагоди вшанування пам’яті Герої Небесної Сотні «Герої не вмирають». Запрошені на захід учні 8 класу школи №2 мали змогу переглянути документальні кадри тих подій та безпосередньо поспілкуватись з учасником Революції гідності Роговим Олександром Павловичем. Перегортаючи події Євромайдану присутні більш детальніше познайомились із Героями Небесної Сотні та вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання.

На завершення заходу школярі оглянули експозицію з речами, якими користувались протестувальники під час Революції гідності: каска, щит, захисна маска, окуляри та інші.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

Стартував цикл краєзнавчих зустрічей «Перехрестя»

16 лютого в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти розпочався цикл краєзнавчих зустрічей «Перехрестя». Присутні мали можливість познайомитись із творчістю двох видатних українок, життя яких було пов’язане саме з Чернігівщиною, - Тетяною Яблонською та Любов’ю Забаштою.

Студентська молодь поглибила знання про творчий період художниці Тетяни Яблонської, який припадає на час її перебування в Седневі. Геннадій Щесловський, історик за фахом, розповів про учня Тетяни Яблонської із Прилук художника, члена НСХУ Володимира Бабака.

На зустрічі було презентовано матеріал про прилуцьку поетесу Любов Забашту. Молодь долучилася до читання та декламування віршів прилучанки.

На передодні столітніх ювілеїв відомі українки повернулися у сьогодні своїм творчим доробком.

«У вирі захоплень»

Прилуцької міської бібліотеки для дітей 15 лютого під час мистецької коловерті «У вирі захоплень». Бібліотекар Оксана Проценко запросила до дитячої установи шостий клас ЗОШ №12, в якому навчається ціле сузір’я талантів.

Згадавши слова відомого педагога Василя Сухомлинського, - «Ти не завжди будеш дитиною. Ми з'являємося на світ і спочатку буваємо маленькими дітьми для того, щоб ставши дорослими, залишити свій слід на землі, прожити життя справжніми людьми. Прагни швидше стати духовно зрілим творцем, мислителем, трудівником. Людина смертна. Ми йдемо в небуття, але, разом з тим, людина й безсмертна. Твоє безсмертя в тому, що ти зумієш створити для людей, для своєї Батьківщини», ведуча за допомогою мультимедійної презентації розповіла про світовий рейтинг людських захоплень, а потім розпочався справжній парад талантів.

Однолітків зачарували пісні у виконанні Вікторії Журавльової та Марі-Аліни Шишкалової, східні танці Діани Юрченко. Айкідо – захоплення Максима Карленко, в якому він досяг значних успіхів. Бажаючі мали змогу навіть вступити з ним у двобій.

Звичайно, у стінах бібліотеки неможливо було не розказати про захоплення читанням та книгами. Про твори, які прочитала, безкінечно може розповідати Каріна Спіцина, а Вікторія Кущенко така творча натура, що сама написала повість та створила саморобну книгу «Пригоди Вінні та Тяшки».

Про захоплення Марини та Максима Зінченків випалюванням по дереву, виготовленням сувенірів зі стрічок та вишивкою бісером розповіла виставка їх робіт.

Невідомо, чи були у читальній залі діти, які б нічим не цікавилися. Звичайно, не всі, хто захоплюється спортом, стануть спортсменами; не всі, кому подобається музика, стануть музикантами... Головне - мати якесь улюблене заняття та друзів по інтересам.

«Історії кохання видатних українців»

З нагоди святкування Дня закоханих 14 лютого у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею відбулася краєзнавча година «Історії кохання видатних українців».

Українська історія приховує багато таємниць, особливо відчутним є брак інформації про жіночі постаті та кохання видатних українців. Найвидатніші особистості присвячували цьому почуттю хвилюючі твори, нерідко й самі згорали в пристрасті, а кохання змінювало їхні характери і звички, інколи різко ламало звичний плин життя. Невимовно прекрасну й неповторну насолоду завжди приносило українцям світле, яскраве кохання, хай часто несподіване і навіть болісне своїми спалахами.

На заході поговорили про історії життя та кохання таких видатних постатей нашої історії як Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Марко Вовчок, Микола Костомаров та ін.

Кохання вічне і це є невмирущою темою для всього людства.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

«Мелодія двох сердець»

У міському Будинку культури 13 лютого пройшов святковий концерт до Дня закоханих «Мелодія двох сердець». День святого Валентина – найбільш поетичний, найтаємничіший, найромантичніший день року. Це давнє свято зі своїми традиціями. Одне з головних правил – робити коханим подарунки, то ж учасники концерту створили яскравий, романтичний вечір.

У концертній програмі виступили солісти та колективи міського Будинку культури – гурти «Не ждали», «Бритий кактус», «Фортуна», народний театр хореографічної мініатюри «Апломб», народний естрадний оркестр, гурт східного танцю «Маріам», вокальні ансамблі «Джерело», «Либідь», солісти народної студії вокального мистецтва «Оріон», солісти музичної школи та ЦТДЮ, студенти педагогічного коледжу ім. І.Франка.

Висока майстерність виконавців, яскраві декорації, сценічні ефекти створили атмосферу справжнього романтичного вечора.

«Подаруй книгу з любов’ю»

У календарі кожного книгомана з 2012 року з’явилося ще одне свято - Міжнародний день дарування книг. Свято припадає на День Святого Валентина, тому міська центральна бібліотека імені Любові Забашти оголосила щорічну міську акцію «Подаруй книгу з любов’ю».

Найпершими долучилися до Акції міський голова Ольга Попенко та посадовці міської ради, начальник НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта» Микола Лисяний.

14 лютого у читальній залі бібліотеки було людно. До закладу завітали посадовці та депутати міської ради, керівники культурних закладів та вчителі міста, молодь, користувачі бібліотеки та пересічні прилучани.

На початку акції заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко наголосила на ролі книги в житті людини і одвічну дискусію у сучасному світі – книга чи комп’ютер. Вона передала оду із своїх улюблених книг та книги від міської ради. Також до акції долучилися начальник відділу культури Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, завідувач сектора інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради Олена Александрова, головний спеціаліст у справах сім'ї та молоді міської ради Катерина Кантур, голова фракції РПЛ у Прилуцькій міській раді Віктор Копачевський, учні гімназій №1 ім. Г. Вороного та №5 ім. В. Затолокіна, студенти медучилища, представники Фонду соціального страхування, бібліотекарі Прилуцької районної бібліотеки та ін.

Директор бібліотеки Людмила Зубко висловила всім учасникам велику подяку та розуміння за підтримку й збільшення фондів книгозбірні.

Пройшов перший відбірковий тур обласного конкурсу

У Прилуцькій дитячій музичній школі ім. Л.М. Ревуцького на відділі народних інструментів 13 лютого пройшов І відбірковий тур обласного конкурсу виконавців на музичних інструментах.

У концерті прийняли участь 18 номінантів, які показали свою майстерність гри на народних інструментах.

За участь у конкурсі діти отримали солодкі призи, а переможці І туру візьмуть участь 21 лютого 2017 року в ІІ загальношкільному відбірковому турі конкурсу.

Бажаємо всім учасникам перемог та творчих злетів!

Акція «Валентинка» для воїнів АТО

Незабаром ми будемо святкувати особливий день - День Святого Валентина. Саме у це свято всі мають змогу висловити свої щирі почуття та зізнатися у коханні. Лагідні слова і сюрпризи приємно отримувати всім незалежно від віку і статі.

9 лютого, напередодні Дня Святого Валентина, Прилуцька міська бібліотека для дітей ім. Павла Білецького – Носенка провела акцію з виготовлення «Валентинок» для воїнів АТО.

Головний бібліотекар Наталія Сич підготувала тематичний майстер-клас, під час якого читачі та вихованці козацького куреню ім. Івана Сірка з натхненням виготовляли подарунки для наших захисників.

Кольоровим конвертом, зробленим у формі серця, діти нагадали, що захисників люблять та чекають вдома, а на власноруч вироблених листівках малі прилучани написали слова вітань. Особливо сподівається, що і її подарунок отримає тато, що зараз знаходиться в зоні АТО, маленька Вікторія.

Кожен із учасників отримав максимум задоволення від атмосфери, що панувала у творчій майстерні. Працівники бібліотеки допомагали дітям виготовляти святкові сувеніри, розуміючи, що цінність виготовлених листівок полягає у тому, що вони виконані власноруч, з любов’ю, гарним настроєм та позитивними думками, а це те чого так не вистачає сьогодні українським захисникам.

За допомогою волонтерів до 14 лютого на схід України буде передано подарунки із часточками дитячої любові й солодощами.

«Чому немає особливого дня, коли люди дарують один одному книги?», - запитав маленький хлопчик, який любив читати книжки, особливо ілюстровані гарними малюнками. Мама хлопчика американка Еммі Бродмур вирішила догодити не тільки своєму синові, а й усім любителям книги та приклала всі зусилля, щоб започаткувати День дарування книг. Так, із 2012 року 14 лютого відзначається Міжнародний день дарування книг.

У День святого Валентина всі очікують компліментів, ніжних слів і, звичайно, подарунків. Пропонуємо повернути давню традицію та дарувати один одному книги.

Акція «Подаруй книгу з любов’ю!»

Міська центральна бібліотека оголошує акцію «Подаруй книгу з любов’ю!». Це чудова нагода ще раз долучитися до казкового світу книги всім небайдужим до читання, а для бібліотеки – поповнити свої фонди та збільшити кількість користувачів.

Книгу можна подарувати мамі, подрузі, вчителю, коханій …і бібліотеці.

Запрошуємо всіх прилучан: користувачів книгозбірні, працівників освіти та культури, депутатів, підприємців, державних службовців, членів громадських організацій, пересічних громадян долучитись до акції, яка відбудеться 14 лютого 2017 року о 12:00 у читальній залі міської центральної бібліотеки ім. Л.Забашти.

Переглядів:1872