Посилання на сайт Ради Європи http://pjp-eu.coe.int/en/web/comus/pryluky-ukraine

Ніжин дивує шедеврами образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва

2 березня у рамках Міжнародного проекту COMUS у нашому місті відбувся “Міжкультурний діалог Ніжин-Прилуки”.

У сесійній залі міської ради зустрілися найталановитіші митці Прилук та Ніжина, аби поговорити про прекрасне й поділитися враженнями від творчості один одного.

Офіційна зустріч стала прологом до справді невимушеного спілкування людей, яким є про що говорити, за стінами Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова.

У виставковому залі музею відбулося відкриття виставки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ніжинських майстрів.

Присутні з задоволенням споглядали різьблені дерев’яні шедеври майстра народної творчості Григорія Василенка, різьбу Сергія Святного, фото Ігоря Волосянкіна, розпис на склі Наталії Ямчинської, гобелени Наталії Онанко, олійний живопис Оксани Грек, Євгенії Липовецької, Юлії Петренко, Ніни Кущенко та Ірини Лисенко.

Працівники музею запрошують на виставку всіх охочих та обіцяють величезну порцію натхнення й казкового настрою.

Виставка діятиме з 2 березня по 2 квітня 2017 року.

«Ми малюємо мрію»

У рамках освітньої комунікаційної кампанії проекту СOMUS 13 лютого 2017 року у Прилуках відбувся перфоменс «Ми малюємо мрію». Учасниками дійства стали активні та креативні представники студенства Прилуцького гуманітарного-педагогічного, Прилуцького медичного та Прилуцького агротехнічного коледжів.

У програмі було передбачено знайомство з будівлею Шкуратова – всі учасники мали можливість послухати екскурсію та пройти кімнатами будівлі. Основну частину дійства зайняла робота у групах над баченням майбутнього культурно-мистецького молодіжного центру, його наповнення. Учасникам допомагали майстри пензля, зокрема Соловей В.Ю., Чучупа О.М. та Вербищук С.С. Оскільки будівля не опалюється, для того аби учасники могли зігрітися, було запропоновано не лише чай та каву але й квест «Лабіринтами Шкуратова». Як результати учасники отримали ще і додаткові знання з історії рідного краю.

Підсумовуючи проведену роботи потрібно зазначити, що молодь була надзвичайно активна та захопилась ідеєю другого життя будинку Шкуратова. Більше того, були сформовані навіть плани на майбутній час щодо подальших зустрічей.

"Особисто, як проектний менеджер, хочу висловити подяку керівникам вище згаданих закладів за співпрацю" - Тетяна Зоць, проектний менеджер COMUS, директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова.

Вивчення досвіду закордонних партнерів у сфері збереження історичних пам'яток

З 22 по 23 вересня в рамках проекту «Урбаністичні стратегії в історичних містах, скеровані громадами» (COMUS) у Вірменії проходив 4-й Регіональний семінар з управління спадщиною. Делегатом від нашого міста його відвідала заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко. Представників COMUS гостинно приймали міста Єреван та Ґюмрі.

Відомо, що головною метою проекту є припинення деградації історичних об'єктів та територій місцевої громади, а саме, щоб спадщина була не лише збереженою, а й знайшла своє місце і ціль в урбаністичному просторі сучасних міст. Крім того, COMUS не є фінансовим проектом, він скерований навчати й демонструвати шляхи вирішення проблем на живому прикладі. Так, 25-26 липня представники українських міст Прилуки та Жовква пройшли навчання у місті Бамберг (Баварія, Німеччина), перебираючи досвід чи не найпрогресивнішої країни у галузі збереження історичних надбань.

Основною темою навчань у Єревані став взаємозв'язок між владою та громадою в процесі реконструкції та застосування у повсякденному житті пам'яток історичної спадщини. Адже думка громади та її інтереси — це основна ціль впровадження ідей COMUS. Відвідавши Ґюмрі, делегати обговорювали конкретні проблеми власних проектів.

Робоча група Прилук нині розробляє п'ять проектних ідей, які об'єднані однією загальною — створення культурно-мистецького простору не виключно для мешканців нашого регіону, а й митців з закордону. Основним осередком цього простору, вбачають будинок Шкуратова — місце, в якому мають знаходити своє місце художники, фотографи, музиканти, разом з тим площина, де могли б розміщуватися музейні фонди... Довкола цього простору буде об'єднана історична зона міста — старе центральне кладовище, вулиця Гімназійна, яка колись мала назву Елітна, Парк Шевченка і оглядовий майданчик.

Якщо спеціалістами нашого міста, на базі отриманих знань, буде створено достойний проект та вивчено всі напрямки й результати його впровадження, можна буде розраховувати на спонсорські кошти для розробки проектно-кошторисної документації. А побачивши привабливий та цілісний макет, інвесторам буде легше погодитися на виділення фінансів для його реалізації.

До речі, наша країна єдина, від якої участь в проекті беруть аж три міста, що безумовно не може не радувати, адже прихильність європейських партнерів — це вірний крок у напрямку перспективної співпраці.

ДОВІДКОВО:

Проект COMUS - спільний проект Ради Європи і Європейської Комісії «Урбаністичні стратегії в історичних містах, скеровані громадянами», спрямований на розробку інноваційних моделей міського планування, що сприяють розв’язанню практичних проблем в історичних містах. Проект реалізується одночасно в 6 країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство»: Україна, Грузія, Молдова, Вірменія, Азербайджан, Білорусь. В основі проекту лежать напрацювання попереднього «Пілотного проекту з реабілітації культурної спадщини історичних міст» (2009-2011).

Проект передбачає комплексну взаємодію органів влади усіх рівнів і місцевих громад з метою покращення існуючого міського середовища невеликих історичних міст, зупинення деградації історичного середовища та заохочення місцевих мешканців до активної участі в процесі прийняття рішень і розробки стратегії розвитку міста.

Переглядів:1918