«Найкращий читач»

У Прилуцькій міській бібліотеці для дітей 30 березня відбувся міський конкурс «Найкращий читач»,

який присвячується книзі та читанню. Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач 2017 року» проводиться серед учнів 6-7 класів шкільних та дитячих бібліотек усієї України у рамках традиційного фестивалю дитячого читання «Книгоманія» під егідою Національної книжкової виставки – ярмарку «Форум видавців».

Конкурс відбувався у два тури: І тур – «Моя візитна карта», під час якого учасники представляли себе, розповідали про свої захоплення. У ІІ турі, який мав назву «Піар улюбленої книги», учасники рекламували книгу, яку вони вважають своєю улюбленою або такою, що варта уваги інших. Усі завдання оцінювало журі у складі головного спеціаліста відділу культури та туризму Прилуцької міської ради Юлії Семеніченко; голови Громадської ради при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради, члена ГО “Українська громадська рада” Олександра Руденка та завідуючої Прилуцькою міською бібліотекою для дітей Євгенії Гнатів.

Переможцями серед учнів 6-х класів стала учениця гімназії №5 Софія Федоренко, серед учнів 7-х класів – учениця ЗОШ №12 Ірина Ельтек, які поїдуть в обласний центр наприкінці квітня відстоювати честь міста.

Усі конкурсанти отримали пам’ятні подарунки від спонсора ПП Г.Бусло, а переможці – флеш-накопичувачі. Не лишилася у цей день без подарунків і бібліотека.

Книжковий фонд 30 березня поповнився новими виданнями, які подарувала дитячій книгозбірні громадська організація “Українська громадська рада”.

«Жива бібліотека»

У міській центральній бібліотеці ім. Л. Забашти 29 березня відбувся інтерактивний захід «Жива бібліотека».

«Жива бібліотека» - це нова форма роботи бібліотеки де у ролі «живих книг» були відомі прилучани: начальник управління містобудування та архітектури міськради Віктор Тесленко, член Спілок письменників України і Білорусії Лілія Черненко, прилуцький скульптор Семен Кантур, голова благодійного фонду «Благовіст», екс-очільниця міського відділу культури Світлана Бірюзова, юна поетеса Ніна Костюк (Заболотна), майор поліції Тетяна Пироженко. «Читачами» були студенти пед. Коледжу. Протягом заходу відбулося «живе прочитання книги». Молодь ставила запитання, будувала діалоги особисто із кожною «живою книгою».

Через певний період часу «читачі» робили обмін «книгами».

Підсумком заходу стало визначення кращого діалогу із читачем та найбільш креативного запитання. Невеликі сувеніри від «живих книг» стали пам’ятними подарунками для «читачів».

Переможниця багатьох Всеукраїнських музичних конкурсів, учасниця сучасних телешоу прилуцька скрипалька Олена Кривобок створила камерну атмосферу для спілкування.

«Для чого потрібна книга в сучасному світі?»

Щороку під час весняних канікул дитячі бібліотеки України проводять Всеукраїнський тиждень дитячого читання. У Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка він розпочався 23 березня днем інформації «Для чого потрібна книга в сучасному світі?», під час якого учні 4-го класу ЗОШ №3 відчули радість від спілкування з книгою та усвідомили значення друкованого слова та книги в житті кожної людини. У наш перенасичений інформацією час буває важко визначитися, яку книгу обрати - звичайну паперову, електронну читанку, чи аудіо книгу.

Головний бібліотекар Наталія Сич розповіла про переваги всіх носіїв інформації, які знаходяться в бібліотеці. Саме в цей день діти дізналися, що різні книги по - різному служать людям: одні – навчають, другі – розважають, треті – допомагають знайти потрібну інформацію. В одних книгах можна прочитати про минуле, а в інших про майбутнє. Усі знають, що книги, за якими навчаються – це підручники; а книги, які допомагають знайти відповіді на питання «Як?», «Чому?», «Звідки?», «Коли?» - це енциклопедії, словники, довідники; книги, які читають на дозвіллі, це – художні книги. І вони є найулюбленішими у дітей.

Є приказка: «Хто багато читає, той багато знає.» В її правдивості учні впевнилися під час розв’язування загадок, які запропонувала головний бібліотекар Лариса Сахбані. А ще у цей день малеча навчилася шукати цікаві книги за каталогами та картотеками (звичайно ж, дитячими).

Відбулася автограф – зустріч «Щедрий дар – творити дітям!»

Читачі Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького - Носенка 22 квітня мали унікальну можливість поспілкуватися із справжнім казкарем – Лірником Сашком. Гість з Києва зустрівся зі своїми маленькими шанувальниками в актовій залі музичної школи, де проходила автограф – зустріч «Щедрий дар – творити дітям!».

В Україні, мабуть, немає дитини чи дорослого, які б не чули казок Лірника Сашка (Олександра Власюка): чи його власних, чи переказів уже відомих творів та легенд. Адже улюбленим твором від народження для кожної дитини є саме казка.

Під звуки ліри, стародавнього народного інструменту, казкар несподівано з’явився на сцені і почався справжній моноспектакль.

Мов зачаровані, діти слухали і поринали у чарівний світ казки. Коли письменник розповідав усім дуже знайомі українські народні твори, малеча разом з ним вміло перевтілювалася в героїв цих казок: пана Коцького, хитру Лисицю, язикату Хвеську та ін., і мала можливість продемонструвати свої акторські здібності.

Пороззявлявши роти, сприймали читачі твори з книги «Казки Лірника Сашка», адже оповідка у виконанні автора – це завжди імпровізація й неочікуваний поворот сюжету, якій супроводжується піснями під звуки ліри та дотепними жартами гостя.

У міській дитячій бібліотеці є книга «Казки Лірника Сашка», яка у 2014 стала лідером в рейтингу українських книжок, і дотепер її дуже важко знайти на полиці – таким попитом вона користується, тож цього дня письменник презентував свою книгу «Казки Сашка Лірника» прилуцькій дітлашні. Малеча охоче брала участь в обговоренні прочитаних казок, жваво спілкувалася з письменником та брала автографи.

Зустріч з гостем залишила в серцях дітей тепло й радість і викликала бажання прочитати ще більше авторських творів та послухати їх на радіохвилі «Країна ФМ».

Відбулася краєзнавча година «Сонце української музики»

Музика надихає весь світ, постачає душу крилами,сприяє польоту уяви;

музика надає життя і веселощі всьому існуючому ...

Її можна назвати втіленням всього прекрасного і всього піднесеного.

Платон

У приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею 22 березня відбулася краєзнавча година «Сонце української музики», присвячена 175 - річниці з дня народження відомого композитора, диригента, фольклориста та громадського діяча – Миколи Віталійовича Лисенка.

Запрошені на захід учні загально-освітньої школи №10 під час заходу дізналися про життєвий шлях великого композитора,

викладач музично-теоритичних дисциплін, заступник директора музичної школи ім. Л.Ревуцького – Світлана Борисівна Щербина

ознайомила присутніх з багатогранною творчістю піаніста, композитора і хорового диригента, автора багатьох визначних творів української класики. Також під час заходу учні переглянули фото з родинного альбому Лисенків і прослухали твори митця.

Доки живе український народ, доти житиме пам’ять про Миколу Віталійовича Лисенка, доти звучатимуть його пісні.

На закінчення заходу прозвучав духовний гімн українців, молитва за Україну "Боже Великий Єдиний", (музика М.Лисенка, слова О.Кониського).

Відповідальна за проведення заходу зав. філіалу Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

«Якщо БУТИ то щасливим»

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 17 березня відбувся фотоконкурс прилуцьких фотомайстрів присвячений Міжнародному дню щастя «Якщо БУТИ то щасливим». Метою конкурсу стало зосередження уваги на тому, що щастя є однією з основних цілей людства, критерієм самоутвердження та ефективності діяльності людини.

Конкурс відбувся за ініціативи міської центральної бібліотеки та підтримки структурного підрозділу у справах сім’ї та молоді Прилуцької міської ради.

На конкурс було подано 62 роботи, які конкурували у номінаціях «Щастя жити в ріднім краї», «Щастя в твоїх очах», «Моє щастя – це ти».

Кращі фотороботи визначало журі у складі: Катерина Мовчан – начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради, Катерина Драниця – головний спеціаліст у справах сім'ї та молоді Прилуцької міської ради, Олег Чучупа – прилуцький художник, Катерина Майстренко – юний фотоаматор та Віктор Молодий – фотомайстер.

Переможцем у першій номінації стала фотоаматор Євгенія Жежерун за роботу «Соняшникове щастя», у другій номінації – Оксана Хоменко за роботу «Щастя вік прожити у любові», третє – Віталій Бібік «Промінчик сонця загорівся». Приз глядацьких симпатій за роботу «Лялька Маша, лялька Даша» отримала Яна Риженко.

Переможців було визначено і нагороджено на відкритті однойменної фотовиставки.

Позитивні емоції та непідробні посмішки щастя присутні винесли за межі бібліотеки.

До 100-річчя революції 1917 – 1921 років та створення Української Центральної ради відбувся захід

Україна - це історія нації, яка протягом багатьох віків боролася за свою свободу і незалежність. Наш народ йшов через утиски, в’язниці і Сибіру, йшов довго, упродовж усієї історії її незалежності – від часів Київської Русі і до наших днів.

З нагоди вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України, визнання історичного значення подій, пов’язаних із визвольною боротьбою початку XX століття в актовій залі міської ради 17 березня відбувся захід «Відродження» присвячений 100-річчю Української революції 1917 – 1921 років та створенню Української Центральної ради.

Захід розпочався документальним фільмом, який познайомив присутніх із революційними подіями в Україні початку ХХ століття. Досить ґрунтовним став виступ старшого наукового співробітника Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Ірини Біленко, яка познайомила присутніх із подіями 1917-1921 років на Прилуччині. Розповідь доповнювалася цікавими та рідкісними фотознімками.

Патріотичним настроєм була просякнута промова учасника Антитерористичної операції Станіслава Шолудька, який звернувся до присутніх з палкою повчальною промовою.

На завершення заходу всі присутні мали змогу переглянути зброю та одяг українського воїна початку ХХ століття.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

До сторіччя Української революції

17 березня 1917 року в Києві було проголошено створення Української Центральної Ради – найвищого представницького органу українців.

Зустріч із студентами навчальних закладів міста, яка пройшла в стінах бібліотеки 16 березня, була приурочена саме сторіччю Української революції.

Лекторій з української історії «Україна в контексті історичних подій в контексті 1917-1921 рр.» бібліотекарям допомогли провести фахівці з даної теми, викладачі суспільних дисциплін Прилуцького агроколеджу Чернікова Ольга Петрівна та Каїка Наталія Григорівна.

Доповідачі провели паралель між сучасними подіями в Україні та подіями столітньої давнини. Історичні постаті – Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Микола Міхновський та Володимир Винниченко, стали ближчими і зрозумілішими.

Молодь та бібліотекарі міста переглянули тематичну книжкову виставку «Україна тв. Контексті світових тенденцій зламу століть».

Відбулася краєзнавча година «Прилуцька «Просвіта»

В історії України є багато визначних та вагомих подій, що відіграли важливу роль у розвитку української нації, збереженні та популяризації української історії, культури, мови. У когорті таких явищ, провідне місце займає товариство «Просвіта», яке своїм набатом розсіювало у Вітчизні темряву чужоземного панування, кликала до праці невтомної, наполегливої, до будівництва власного українського храму – держави.

Справу всеукраїнського товариства «Просвіта» у нашому краї перейняла на себе Прилуцька «Просвіта», що виникла 16 березня 1917 року. Саме на честь 100-річчя місцевої «Просвіти» у приміщенні музею відбулася краєзнавча година для учнів 10 класу гімназії №1.

На заході присутні мали змогу переглянути документальні кадри та послухати розповідь ведучої про витоки товариства «Просвіта» та його засновників, а також особисто поспілкуватися із членами місцевого осередку товариства Грибенко Валентиною Іванівною та Риженко Анатолієм Григоровичем. Доповідачі познайомили присутніх із діяльністю товариства у 1990-х та 2000-х роках, продемонстрували періодику, в якій друкувалися статті просвітницького характеру, цікаві фотознімки заходів, що проводило товариство та поділилися спогадами про діяльність організації у ті часи.

На завершення присутні мали можливість насолодитись чудовими віршами місцевого поета Євгена Васильовича Постульги.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

У день народження Кобзаря

Тарас Шевченко є гордістю українського народу, його славою. Ця людина знана в усіх куточках світу, а твори його відомі кожному серцю.

9 березня, у день народження Великого Кобзаря, біля пам’ятника Т.Г.Шевченку зібралися на літературні читання «Нас єднає Шевченкове слово!» працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей, читачі – учні 3-А класу ЗОШ №7 та мешканці Прилук, щоб вшанувати його пам’ять вінком із неповторних безсмертних творів.

Розпочала захід головний бібліотекар Наталія Сич віршем Галі Кобзарівни «До Тараса Шевченка», написаним ще у 1909 році, а далі кожен бажаючий декламував свій улюблений вірш Тараса Шевченка і вплітав його у символічний вінок вдячності та вічної шани нашому Пророку. Емоції та хвилювання переповнювали маленьких читачів, адже це перший раз у житті вони прилюдно та вголос зізнавалися у тому, як цінують вони творчість нашого Кобзаря. Та наприкінці читань, коли діти розпочали роздавати перехожим листівки з віршами Шевченка, вони відчували себе гідними нащадками Великого українця, а вдячні прилучани із задоволенням слухали дитячі побажання: «Читайте нашого Шевченка!».

«Жінки України: історія, сучасність та майбутнє»

У березні в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбулися історичні віражі «Жінки України: історія, сучасність та майбутнє». Від ведучої – бібліотекаря Оксана Проценко 2 березня учні 8-В класу гімназії №5 дізналися про маловідомих, сильних духом, видатних українок: спортсменку Л.Латиніну, дресувальницю І.Бугрімову, модельєра В.Саніну-Шлее.

У цей день на гостину до бібліотеки запросили і сильну духом прилучанку - жінку, яка робить багато добрих справ, Охріменко Олену Миколаївну – голову громадської організації «Прилуцьке міське товариство Червоного хреста України».

Гостя зацікавила дітей розповіддю про сучасну діяльність своєї організації, розповіла про акції, проведені цієї громадською організацією. З подивом юні прилучани дізналися, що акція «П’ять картоплин», в якій брали участь всі школярі, започаткована з ініціативи Олени Миколаївни.

Переглядів:1884