Ювілей бібліотеки

Міська центральна бібліотека імені Любові Забашти 29 вересня відсвяткувала своє 135-річчя. Свій ювілей бібліотека відзначила напередодні Всеукраїнського дня бібліотек. У святковій залі були присутні всі бібліотекарі міста та ветерани бібліотечної справи.

У цей день до головної книгозбірні завітали заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко, начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, які відзначили грамотами та грошовими винагородами кращих бібліотекарів міста.

Заступник голови депутатської фракції «Батьківщина» Володимир Мазуренко та представник від політичної сили Радикальної партії Олега Ляшка Наталія Єгорова до своїх вітань додали цінні подарунки. Головну книгозбірню міста вітали депутати міської ради Іван Тютюнник та Ігор Дубровський.

Із щирими вітаннями виступила письменниця, член Спілок письменників України і Білорусії Ліля Черненко, заступник редактора газети «Правда Прилуччини» Віктор Криворучко, юна поетеса Ніна Заболотна та ін. До слів побажань вони додавали цінні книги в подарунок.

Подарували свої роботи художники Анатолій Риженко та Петро Бойко, які є справжніми друзями бібліотеки.

Ветеран бібліотечної справи Тетяна Шавро додала спогадів про минулі роки діяльності бібліотеки.

У залі панувала святкова атмосфера, лунали пісенні вітання від солістів міського Будинку культури.

«Мандруємо разом»

28 вересня у виставковому залі музею відбулася краєзнавча година «Мандруємо разом», присвячена Всесвітньому дню туризму.

На заході були присутні учні 6-х класів ЗОШ № 7.

На заході поговорили про подорожі та мандрівки, а зокрема про найпопулярніші туристичні місця світу – цікаві музеї та найдивніші пам’ятники. Аудиторії було запропоновано познайомитись з цікавими музеями України, серед яких є досить незвичайні. А саме: музей сала, води, сну і навіть музей тролейбусного талончика. А також переглянули підбірку цікавих музеїв Києва, які варто відвідати кожному.

На останок дітям було продемонстровано приклади веселих фото з пам’ятниками та монументами.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

«На годину до пані Ввічливості»

Погодьтеся, що чемні і виховані діти розчулюють і подобаються всім. Але що таке ввічливість і навіщо людині необхідно вчитися бути ввічливим з ранніх років? Саме про це розмірковували 26 вересня учні 6-го класу ЗОШ №2 у читальній залі Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка під час проведення пізнавально – ігрового диліжансу «На годину до пані Ввічливості».

Чому саме це питання обговорювалося? Ввічливість – це одне з головних якостей культурної людини. І якщо з дитячого віку не навчити дитину нормам поведінки в суспільстві, в майбутньому житті у неї можуть виникнути проблеми в спілкуванні. Розпочалась подорож у країну Ввічливості грою – тренінгом «Закінчи речення», під час якої треба було вірно використати ввічливі слова. Учні гарно справилися з завданням, а бесіда головного бібліотекаря Наталії Сич з аудиторією на тему «Чи потрібна ввічливість у житті?» не лишила школярів байдужими.

Кожному хочеться, щоб люди його поважали та любили, але зазвичай гарно ставляться до вихованої та доброї людини. Ситуативні завдання, як то: бесіда по телефону, поведінка в транспорті, привітання зі старшими та ін. навчили дітей правильно поводити себе в різних випадках.

У тому, що бібліотека та книги допоможуть стати справжніми джентльменами та панянками, діти впевнилися, переглядаючи книжкову виставку.

Мистецтво – енергія – життя

З 21 вересня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти діє виставка вихованців арт-студії Олени Чайки «Мистецтво – енергія – життя».

Студія почала діяти зовсім недавно. Її відвідують люди різного віку, які не мають спеціальної образотворчої освіти, але відчувають у собі потребу малювати. Це перша виставка робіт за межами студії.

На відкритті були присутні прилуцькі знані художники Степан Вербищук та Петро Бойко, які схвально ставляться до діяльності студії.

На зустрічі дискутували про роль мистецтва у житті людини, а по завершенню всі присутні долучились до створення спільного арт-полотна у стилі авангардизму.

«Квітка сакури цвіте»

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти закінчила діяти виставка робіт школи №6 «Квітка сакури цвіте». Виставка набула великого розголосу і припала до душі працівникам та відвідувачам бібліотеки. Майстрині школи №6 на чолі зі своїм керівником Дротянко Н.В. отримали грамоту та слова подяки за співпрацю від директора бібліотеки Зубко Л.І.

З 19 вересня 2017 року на юнацькому відділі почала діяти нова виставка робіт вихованців гуртка «Бісерне сяйво» ЦТДЮ «Іскринки радості», керівник Дорошенко Світлана Миколаївна в техніці вишивка бісером.

Вихованці центру творчості розповіли про історію бісеру, про те як обирають теми, кольори для своїх робіт та скільки часу потрібно для виготовлення роботи, а керівник гуртка Світлана Миколаївна розповіла про гурток та його досягнення. Присутня гостя викладач школи мистецтв, майстриня, фахівець, людина, яка має смак і розуміє тонкощі мистецтва, Анна Алексієнко відмітила роботи майстринь гуртка та їх керівника за майстерність у виконанні робіт.

«Видатні імена на мапі міста»

У Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка 14 вересня відбувся історично – краєзнавчий квест до Дня міста «Видатні імена на мапі міста».

Учні 7-Б класу ЗОШ №6, розділившись на дві команди, на території бібліомайданчика та в приміщенні бібліотеки шукали відповіді на питання про видатних прилучан й історію міста.

Отримані в результаті вірних відповідей портрети земляків діти розмістили на мапі м. Прилуки, яку в дарунок від бібліотекарів візьмуть із собою до класу.

Відкриття виставки «Авіація – історична гордість міста»

Напередодні пам’ятного дня в історії нашого міста, а саме: Дня визволення міста від нацистських загарбників.

14 вересня у стінах Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулася виставка експонатів шкільного військово-історичного музею ЗОШ № 12 «Авіація – історична гордість міста».

На зустріч були запрошені керівник шкільного музею, вчитель історії Людмила Борисівна Кобзиста разом зі своїми помічницями – ученицями 8-го класу Кожушко Ірою та Чепурною Танею, які є екскурсоводами музею.

Людмила Борисівна розповіла про створення музею, напрямки його роботи, про ветерана Другої світової війни, колишнього члена ради ветеранів міста Прилук Гехтмана Аббу Давидовича та представила його власні речі (планшет льотчика, бойові карти, папка, бортові журнали та ін.), подаровані музею, та про полк з моменту його постійної дислокації в м. Прилуки і про літак ТУ-160.

Кожушко Іра ознайомила з історією 184 гвардійського Полтавсько-Берлінського, ордена Леніна, Червонопрапорного, важкого бомбардувального авіаційного полку, а з розповіді Чепурної Тані учні дізналися про ветерана Другої світової війни, вчителя математики школи №12 Зоценка Віталія Івановича.

«Мову іноземну нам потрібно вчити, щоб за кордоном для себе світ відкрити»

26 вересня відзначається Європейський день мов, як спосіб підтримки мовного різноманіття, двомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі. Напередодні цього свята, 7 вересня, саме у день, коли відзначається День німецької мови, міська бібліотека для дітей імені Павла Білецького – Носенка організувала виставку – тест «Мову іноземну нам потрібно вчити, щоб за кордоном для себе світ відкрити».

Мета виставки – привернути увагу мешканців міста до ресурсів бібліотеки при вивченні іноземних мов. Кожен бажаючий зміг переглянути посібники, художні книги, журнали з цікавими матеріалами на допомогу вивчення мов. Маленькі відвідувачі з радістю відповідали на запитання бліц – тесту з англійської мови.

Старшокласники мали змогу переглянути словники, довідники з граматики англійської, німецької, польської, чеської та грецької мов.

Найбільш активні учасники отримали заохочувальні призи.

«Славний син українського народу – Петро Дорошенко»

Серед видатних діячів козацької доби почесне місце займає постать уродженця чигиринського краю, гетьмана України Петра Дорофійовича Дорошенка. З нагоди 390-річчя з дня його народження в приміщенні музею відбулась краєзнавча година «Славний син українського народу – Петро Дорошенко».

Запрошені на захід учні 7-го класу школи №10 мали змогу більш дізнатись про добу козаччини, видатних полководців і, зокрема, про Петра Дорошенка, який свого часу був й на посаді прилуцького полковника (1656-1659). Аби відчули на собі козацьку міць дітям запропонували оглянути та потримати в руках справжню козацьку зброю: лук зі стрілами, мортиру, шаблю, пістоль тощо. На завершення зустрічі присутні мали змогу позмагатись між собою, зігравши кілька цікавих ігор.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

Переглядів: