Запрошуємо на виставку графічного вебдизайну

У приміщенні Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 29 листопада відкрилася виставка графічного вебдизайну Анни Олексієнко.

Протягом презентації йшла дискусія-переконання, чи є такий вид мистецтва справді мистецтвом. Авторка виставки розповіла про види графічного дизайну та сфери його застосування, про власні дизайн-розробки театральних афіш, обкладинок книг та журналів, персональних сайтів.

Прилуцькі художники - Семен Кантур та Анатолій Риженко (перші вчителі Анни з образотворчого мистецтва) наголосили на тому, що графічний дизайн потребує постійної роботи над удосконаленням професійних навичок художника та відмітили майстерність виконання робіт.

Начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан привітала молоду художницю з першою персональною виставкою та наголосила, що сучасний світ стрімко прогресує, тому і з’являються нові види мистецтва.

Директор Прилуцької школи мистецтв Наталія Ярошенко дякувала колишній випускниці закладу, а тепер колезі, за креативність у своїй професійній діяльності та відмітила багатогранність таланту дівчини. Окремою сторінкою зустрічі стала інформація про соціальну діяльність Анни: фестиваль «Писанковий Великдень», проект «Добродій».

Директор книгозбірні Людмила Зубко відмітила участь Анни у створенні книги «Це серйозно» та оформлення майбутньої книги Ніни Полив’яної «Гуморинки для дитинки» та побажала наснаги і бажання постійно рухатись уперед.

«Будинок двірників»

Степан Вербещук вже знайомий читачам своїми роботами до таких книжок «Відчуття щастя», «Сонячні дні домовичка Метелія», та книжковою новинкою «Будинок двірників».

Сьогодні, 24 листопада, у виставковому залі Прилуцького краєзнавчого музею відбулася презентація дитячої книги «Будинок двірників», автором якої є Юрій Нікітінський, а от ілюстратором – Степан Вербищук - добре знаний в нашому місті майстер пензля.

Вітаємо художника з новим поповненням його творчого доробку. Нехай ця книга дарує читачам незабутні сонячні емоції!

Вчимося прибирати байдужість разом з чарівними двірниками!

Відбувся віртуальний експрес «Криваве клеймо «33»

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 23 листопада 2017 року відбувся віртуальний експрес «Криваве клеймо «33».

Викладач суспільних дисциплін Прилуцького агротехнічного коледжу – Чернікова Ольга Петрівна наголосила на ролі і значимості вшанування пам’яті загиблих у роки геноциду проти українського народу, виокремила причини та наслідки даного акту радянської влади з точки зору сучасників.

До уваги гостей книгозбірні були запропоновані цікаві презентації та відеоматеріали, що дали змогу кожному учаснику заходу зробити власні висновки про чорну смугу Голодомору, зачитувались уривки зі спогадів очевидців, відбувся розширений діалог між учасниками заходу, у ході якого сформувався висновок про внесок збереження пам’яті поколінь у розвиток демократичного суспільства.

«Історія дерев’яної іграшки»

23 листопада до Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького-Носенка завітали учні 3 класу ЗОШ №2 на літературну годину-асорті під назвою «Історія дерев’яної іграшки» аби згадати найцікавіші та улюблені різними поколіннями дитячі книги: «Пригоди Піноккіо» та «Пригоди Буратіно». Герої казкових історій вітали гостей з книжкової виставки-інсталяції.

Діти жваво брали участь у вікторині, яка дала змогу пригадати історію Буратіно, описану Олексієм Толстим. А чи можна уявити собі пригоди Золотого ключика без казкового Поля чудес? Звісно, що ні. Тож ведуча заходу, головний бібліотекар Наталія Сич, запросила присутніх зіграти в гру «Поле чудес». Переможцями І, ІІ, ІІІ турів гри стали: Єлизавета Сич, Олександр Дробот, Євген Ставицький.

На закінчення гри кожен присутній отримав три «золоті монети» аби відчути справжню атмосферу казки. Солодощі люб’язно надав дітям ПП Жданов С.С.

Відбувся творчий діалог

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 22 листопада відбувся творчий діалог із головою Чернігівської обласної організації НСПУ, кандидатом філологічних наук, доцентом Ганною Арсенич-Баран та чернігівською письменницею Оленою Печорною.

Зустріч була присвячена 25-річчю мистецькому громадсько-політичному журналу «Літературний Чернігів».

У своєму виступі Ганна Арсенич-Баран відмітила велику подвижницьку працю редактора журналу Михася Ткача, який у різні часи, навіть кризові, зумів видавати журнал регулярно.

«Літературний Чернігів» дав творчий старт багатьом письменникам, серед яких і наші прилучани.

На заході відбувся творчий діалог із чернігівськими гостями.

Прилучан цікавили новинки літератури та формування літературних смаків, місце молодих літераторів в українському літ процесі, стан українських видань та сучасні події в Спілці письменників України.

Обидві письменниці презентували власну творчість та ділились планами на майбутнє.

Ганна Арсенич-Баран виконала ще одну приємну місію. Як голова Чернігівської обласної організації НСПУ вона вручила нашій прилучанці, письменниці Лілії Черненко-Бондаревич медаль «Олександра Довженка» від Міжнародної літературно-мистецької академії України та Диплом лауреата Міжнародного конкурсу імені де Рішельє «Діамантовий Дюк» (конкурс Україна – Германія) у номінації «Публіцистика» за роман «Прощена неділя».


Начальник відділу культури Прилуцької міської ради Катерина Мовчан подякувала чернігівцям за цікавий інформаційно-мистецький діалог та підкреслила роль Лілії Черненко-Бондаревич у подвижницькій громадській діяльності.

Директор бібліотеки Людмила Зубко висловила слова вдячності гостям за творчу співпрацю та привітала славну прилучанку із літературними перемогами.

У полум’ї боротьби»

Революція гідності – це доленосна подія та один із переломних етапів в житті нашої країни, який дав зрозуміти кожному з нас, що ми є велика нація, яка у єднанні може здолати будь-які перешкоди та незгоди. Саме з нагоди четвертої річниці Революції гідності 21 листопада в приміщенні музею відбулась краєзнавча година «У полум’ї боротьби».

Запрошені на захід учні 10-го класу гімназії №1 мали змогу переглянути документальне відео тих події та послухати безпосередніх учасників Євромайдану: Володимира Скочія, Віктора Погуляя та Олександра Гонзура.


Своїми розповідями виступаючі намагались донести присутнім головну причину участі у Революції гідності: «Шанс змінити країну на краще!». Але шанс на зміни дістався нам дорогою ціною – ціною людських втрат. Хвилиною мовчання присутні на заході вшанували пам'ять всіх тих, хто загинув, захищаючи незалежність та свободу України.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

«Події, що змінили Україну»

21 листопада у читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбувся історичний віраж «Події, що змінили Україну». До уваги гостей книгозбірні було запропоновано цікавий відеоряд про хід історії на Майдані та подвиги його учасників.


Студентська молодь змогла поспілкуватися із героями АТО: Андрієм Чижиком, Мирославом Ковачем та Анатолієм Щипкою. Усі вони учасники першої хвилі мобілізації – свідки трагічних і героїчних подій на Донбасі, а також активісти Прилуцького козацького полку. За їхньої ініціативи відбулася демонстрація муляжів зброї, з якою зараз на Сході захищають свою Батьківщину патріоти. Декламування віршів на вказану тематику надало заходу емоційного змісту.


Директор Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Людмила Зубко подякувала героям АТО за змістовну розмову та подарувала кожному із них від імені Лілії Черненко - поетеси, письменниці, члена Національних Спілок письменників України та Білорусі - книгу «Прощена неділя», що вміщує в собі 40 монологів про війну.

«Перший крок до зірок»

У залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького 18 листопада 2017 року відбувся концерт учнів молодших класів відділу народних інструментів «Перший крок до зірок».

Юні артисти показали всі свої здібності, які набули за весь період навчання. Ці виступи стали справжніми подарунками для всіх присутніх. Сценарій концерту включав цікаві конкурси, в яких приймали участь не тільки учні, але і їх батьки.

Школа постійно знаходиться у творчому пошуку, відкриває нові обрії популяризації музичного мистецтва. І це є позитивним прикладом для малюків, які щойно переступили поріг нашої школи.

У цей день в залі музичної школи, вщент заповненого гостями, лунали оплески та привітання, сяяли щирі посмішки та блищали сльози гордості за своїх дітей.

«Арт – дитинство – свобода самовираження»

Нещодавно на юнацькому відділі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти припинила діяльність виставка гуртка «Бісерне сяйво» ЦТДЮ «Іскринки радості». Уже доброю традицією стало нагородження усіх учасників виставкової діяльності за співпрацю.

15 листопада директор Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Людмила Зубко вручила грамоту Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти вихованцям гуртка «Бісерне сяйво» ЦТДЮ в особі керівника Світлани Дорошенко.

Цього ж дня на юнацькому відділі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулося відкриття персональної виставки Аполлінарії Чернявської «Арт – дитинство – свобода самовираження».

Дівчинка – вихованка художньої школи-студії Олени Чайки – розповіла гостям книгозбірні про свої творчі плани, мрії та сподівання, наголосила на важливості єднання людини і природи, поділилася думками щодо важливості вільного становлення особистості у юному віці. Її наставниця – Олена Чайка підкреслила неординарні здібності дівчинки у творчому контексті, розповіла про успіхи юної мисткині, донесла до гостей бібліотеки думку про важливість взаєморозуміння батьків та дітей через призму розвитку унікальних здібностей.

Привітали Аполлінарію Чернявську – класний керівник Олена Федосенко та вчитель образотворчого мистецтва Наталія Гіль.

Особливої атмосфери заходу надала демонстрація презентації про видатних художників України та декламування віршів на осінню тематику.

«Мова - душа нації»

«Мова зникає не тому, що її не вивчають чужинці

а тому, що нею не розмовляють ті, хто її знає».

Х.- М. Арце

Ми - українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною мовою. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула.

У приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова 15 листопада 2017 року відбулася краєзнавча година «Мова – душа нації», присвячена Дню української писемності і мови. Під час заходу студенти І курсу групи спеціалізації, монтажу, обслуговування устаткування і систем газопостачання Прилуцького агротехнічного коледжу ознайомились з історією виникнення української мови і писемності, про той шлях заборон, який довелось пройти їм до своєї незалежності.


А мова в нас красива і багата, різнобарвна та кольорова, мелодійна і щира, як і душа нашого народу. Нею можна змалювати чарівні картини природи, передати найтонші відтінки думок і почуттів Свої поезії присутнім прочитала прилуцька поетеса – Світлана Коробова.

Скарбницю української мови та писемності складають думи, легенди, казки і звичайно невмирущий український гумор. Студенти та гості насолодились ним, прослухавши гуморески у виконанні заслуженого працівника культури, Професійного сміхотворця України – Анатолія Івановича Кизима.


Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

Про роль мови в сучасному суспільстві розповіли викладачі Прилуцького агротехнічного коледжу – Ольга Петрівна Чернікова.

Вивчати і берегти рідну мову та писемність - головне завдання нашої нації і культури, бо вона як пісня здатна робити чудо. Українська мова, як як золотоносна річка виблискує на хвилях народної пісні , що прозвучала у виконанні викладача по класу бандури Прилуцької музичної школи ім. Л.Ревуцького – Тетяни Миколаївни Карпенко.

«Веселкові очі дитинства»

14 листопада відомій дитячій письменниці Астрід Ліндгрен мало б виповнитися 110 років. Саме в цей день на віртуальне бібліотечне дефіле героїв творів Астрід Ліндгрен «Веселкові очі дитинства» до Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького-Носенка завітали учні 5-го класу ЗОШ №12.


Зацікавила дітей підготовлена бібліотекарем Оксаною Проценко мультимедійна подорож «Будинком казок Астрід Ліндгрен», під час якої вони дізналися про книги письменниці, які є в бібліотеці. Заходу передувало опитування читачів і виявилося, що найцікавішою книгою діти вважають твір про Пеппі Довгу Панчоху. Саме тому й розпочалося у читальній залі дефіле героїв цієї повісті – казки. Кожен з бажаючих міг своїми рухами показати обраного героя, а потім побачити на екрані його портрет.


Що ж святкували в цей день в дитячій бібліотеці? Зрозуміло, день народження! Тому і пригощала ведуча дітлахів «Літературними бутербродами». З «інгридієнтів», на яких були написані слова, кожен гість складав опис відповідного героя.

На закінчення заходу працювала «Ігрова агенція», в якій малеча складала назви творів А.Ліндгрен, упізнавала улюблені ігри Пеппі, зображені на екрані та ласувала яблуками, які виросли в саду Пепілотти.


«Високе у буденності із поезій Станіслава Шевченка»

10 листопада у Прилуцькій міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбувся творчий вечір із поетом, журналістом, перекладачем Станіславом Шевченком «Високе у буденності із поезій Станіслава Шевченка».


У ході заходу відбувся діалог із поетом, було представлено літературну композицію на його твори у виконанні студентів агроколеджу, закцентовано увагу на перекладацьку діяльність гостя книгозбірні.


Цікавою сторінкою заходу стала розмова про журналістську діяльність Станіслава Олексійовича в галузі радіомовлення. Прилуцькі письменники поділилися спогадами та враженнями про творчість Станіслава Олексійовича. Митця привітали начальник відділу культури Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, директор Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Людмила Зубко, директор агроколеджу Павло Черніков, поетеса Ніна Полив’яна. Музичне обрамлення заходу забезпечили гурт «Джерело» та викладач музичної школи Тетяна Купенко.

Відбулося відкриття виставки Євгенії Липовецької «Від землі до неба»

У виставковій залі краєзнавчого музею 10 листопада 2017 року відбулося відкриття персональної виставки ніжинської майстрині, члена Національної спілки художників України Євгенії Липовецької «Від землі до неба».

Ім’я ніжинки Євгенії Липовецької внесено до Золотого фонду Нації.


Молода мисткиня – переможець Першого міжнародного українсько-канадського конкурсу дослідницьких робіт студентів. Учасниця всеукраїнських групових та персональних виставок. 
Її творчість – не примха і навіть не химера часу, а духовна настанова, яка освячує поступ творчої людини прокидатися кожного ранку в посмішці, щоб встигнути у нелогічній метушні часу творити…

На виставці представлено текстиль, гобелен, живопис. А також, на відкритті, присутні взяли участь у майстер-класі з виготовлення картин в техніці мотанки.

Виставка триватиме до 10 грудня 2017 року. Не пропустіть!

Переглядів: