Відбулося відкриття виставки «Геній не тієї епохи»

У виставковому залі музею 26 січня відбулося відкриття виставки художніх робіт Едуарда Усова «Геній не тієї епохи». Виставка присвячена 80-річчю з дня народження Едуарда Усова, художника, якому доля відміряла вдосталь могутнього таланту, але дуже мало життєвого шляху.

На виставці представлено 25 художніх робіт, виконаних у різних жанрах: це і портрет, пейзаж, натюрморт, оголена жіноча натура. Художник працював у різних напрямках, дуже швидко і експресивно. За годину міг написати кілька завершених робіт, але написані роботи складалися стосами в кутках невеликої квартири. Він написав твори, на долю яких випало довге життя.

У нього своя манера малюнку, свій стиль, свій метод. Автор не лише намагався пізнати дійсність, а й показати її іншим в образному втіленні.

До 28 лютого 2018 року всі бажаючі мають можливість переглянути маленьку частинку величезного мистецького спадку художника Едуарда Усова, завітавши на виставку «Геній не тієї епохи». Запрошуємо на виставку!

«Вони боролися за волю»

У приміщенні Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 29 січня 2018 року відбувся скайп-діалог «Вони боролися за волю» з нагоди відзначення 100-річчя бою під Крутами.

До уваги гостей книгозбірні була запропонована розповідь бібліотекаря про історичні передумови бою, його наслідки та значення у подальших кроках України до здобуття незалежності. Розширила знання аудиторії про подвиг українських юнаків на станції Крути скайп-спілкування із науковим співробітником Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського - Ємільяновим Віктором Миколайовичем. Фактологічна інформація була подана ним із історичних документів, що зберігаються в музеї. Між Прилуцькою міською центральною бібліотекою імені Любові Забашти та Ніжинською міською центральною бібліотекою відбувся скайп-обмін інформацією про видання, на сторінках яких висвітлюється тема Крут. Вчителі Ніжинської школи № 10 також долучилися до заходу: зачитували твори учнів на вказану тематику та ділилися власними роздумами про поступ України у боротьбі за незалежність. Відео із циклу «Невідома Україна» наочно підкреслить парадигму бою під Крутами в історичному форматі.

«Герої Крут – взірець для нащадків»

І згадую чомусь я мимоволі

Великих лицарів своїх;

Лежать вони покинутими в полі

І без хрестів могили їх.

О.Олесь.

29 січня – День пам’яті Героїв Крут. Біля станції Крути була написана одна з тих сторінок історії, яка і досі надихає активних патріотів та громадських діячів. Ця дата є надзвичайно значущою для Української нації, як частина її минулого.

Це день мужності і слави наших воїнів. Події сьогодення свідчать, що історія повторюється: як і 100 років тому українська держава в небезпеці – виборює свою незалежність та втрачає життя своїх найкращих синів у війні проти Росії.

У приміщенні філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова 23 січня 2018 року відбулася краєзнавча година «Герої Крут – взірець для нащадків». Під час заходу учні 7 класу загально - освітньої школи І – ІІІ ст. №2 з розповіді завідуючої філіалу Тетяни Олексіївни Іващенко дізнались про ті історичні умови, що призвели до трагічних подій на станції Крути, переглянули документальні кадри перебігу бою, ознайомились з спогадами про ті події, нашого земляка, уродженця с. Валки, підполковника І – ї Запорозької стрілецької дивізії Армії УНР – Степана Сергійовича Самійленка.

Працівник музею Кудряшов Юрій Вікторович продемонстрував присутнім одяг та речі, якими користувались бійці армії УНР.

Гідними слави своїх пращурів є наші воїни, які зараз воюють в лавах Української армії , відстоюючи мир і спокій на рідній землі. Про високий патріотизм солдатів і офіцерів, які сьогодні відстоюють свободу і незалежність нашої держави розповість молоді учасник АТО, десантник,артилерист третьої ГС артилерійської батареї – Никора Максим Олександрович.

Хвилиною мовчання вшанують присутні пам’ять Героїв Крут і вояків, які в наш час поклали на вівтар своє життя, заради вільної і незалежної України. По закінченні краєзнавчої години учні привітали ветерана АТО квітами і зробили фото на згадку про зустріч.


Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О.Іващенко.

Прилучани відзначили День Соборності

Сто років тому, 22 січня 1918 року, IV Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше, 22 січня 1919-го, у Києві на Софійській площі був оприлюднений Універсал Директорії Української Народної Республіки, так званий Акт Злуки про об'єднання українських земель в єдину Україну. Враховуючи велике політичне та історичне значення цієї події офіційно в Україні День Соборності почали відзначають з 1999 року. І сьогодні, 22 січня, прилучани разом з усією країною відсвяткували це свято покладанням квітів до пам'ятника Т.Г.Шевченку, пам'ятного знаку воїнам АТО, які загинули за Незалежність України та до меморіальної дошки М.І.Міхновському.

Біля гімназії №1, де свого часу навчався Міхновський і де встановлено меморіальну дошку основоположнику української самостійності, Прилуцький краєзнавчий музей провів інформаційний екскурс у минуле. Директор музею Тетяна Зоць зачитала витяги з архівних матеріалів, які характеризують постать нашого земляка Миколи Міхновського та його державницьку діяльність.

У церемонії взяли участь посадовці міської ради, депутати, активісти й волонтери.

Заходи продовжилися у міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти, де відбувся круглий стіл «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг».

У ході заходу представники патріотично налаштованої інтелігенції обговорювали питання історичної значимості Соборності України з нагоди проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної республіки.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – Фесенко Тетяна Михайлівна наголосила на ролі єдності та консолідації українського народу задля справи миру та процвітання, викладач суспільних дисциплін Прилуцького агроколеджу – Чернікова Ольга Петрівна зробила історичний екскурс у події майже сторічної давнини, проаналізувала історичні факти та події у об’єктивному ракурсі, голова громадської ради м. Прилуки – Руденко Олександр Валентинович розповів про настрої громадськості у розрізі сучасності, представник ГО «Українська громадська рада» Юлія Потіпака поділилася планами та ідеями молоді щодо розбудови української держави взагалі, і Прилук зокрема, Денисенко Валентин Дмитрович - отаман Прилуцького козацького полку імені Петра Сагайдачного, учасник АТО, член Громадської ради міста акцентував увагу учасників засідання на важливості поширення у середовищі громадськості національної ідеї, Іван Леонідович Черняк – військовий комісар Прилуцького об’єднання міського військового комісаріату дав оцінку становищу наших бійців на сході України, кандидат історичних наук, викладач історії та соціально-історичних дисциплін Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені Івана Франка донесла до присутніх інформацію про формування патріотичних почуттів в учнівському та студентському середовищі, депутат Прилуцької міської ради від міської організації Радикальної партії Олега Ляшка – Ковнір Олександр Сергійович підкреслив, що в українському середовищі є проблеми, з якими треба боротися, керівник Прилуцької районної організації ВО «Свобода» - Щербина Юрій Миколайович аргументовано розповів про роль відзначення дня Соборності України, Громадський діяч – Костюк Ольга Іванівна поділилася власним баченням поняття «патріотизм», провела історичні паралелі між минулим та сучасністю та закликала усіх прилучан бути єдиними у своїх діях та вчинках. Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих українців, що віддали власні життя за благополуччя Батьківщини. Загалом засідання круглого столу мало дискусійний характер і дало змогу висловити власну думку усім бажаючим.

«Голокост трагедія людства»

Це Голокост – всього одне лиш слово,

Та його сенс – пекучий болі жар,

Вбивали всіх!.. старого і малого

мало хто життя порятував

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Україна – це країна пісні й краси, Україна в роки Голокосту – це країна смерті. Смерті безвинних…Хроніка Голокосту – це біль і жах українського народу. Трагічне повсякдення 1941-1943 рр. віддзеркалюють архівні документи, спогади очевидців.

У приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова 17 січня 2018 року відбулася краєзнавча година «Голокост – трагедія людства», присвячена пам’яті жертв Голокосту в Україні в роки Другої світової війни. Під час заходу завідуюча філіалу Тетяна Олексіївна Іващенко розповіла учням 8 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.№10 про жахливі злочини фашизму проти євреїв в роки Другої світової війни, про трагедію Бабиного Яру та події які відбувались в житті єврейського населення нашого міста під час окупації фашистськими нацистами.

Також під час заходу присутні переглянули документальні кадри про нелюдські умови життя людей у нацистському концентраційному таборі Аушвіц Біркенау(інша назва Освенцім), мали можливість ознайомитись з листами: прилучанки Елеонори Пармут, які зберігаються у меморіальному комплексі історії Шоа - Яд Вашем, спогадами Анатолія Григоровича Риженка та Ніни Іванівни Котеленець, Володимира Ентіна, дізнались про найвідоміші пам’ятники у світі з вшанування жертв Голокосту.

Хвилиною мовчання, вшановуючи пам’ять, з болем, сумом і жалем в очах і душах, присутні подумки підсумували – такого жаху не повинно повторитися!

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О.Іващенко.

Директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.М.Зоць

На краєзнавчій годині «В єднанні - сила»

У приміщенні музею 18 січня відбулася краєзнавча година «В єднанні - сила», присвячена одній із найважливіших подій в історії нашої держави - 99-річниці з Дня соборності України. Запрошені на захід учні 9 – х класів школи №9 мали змогу дізнатись про зміни в територіальних межах Української держави протягом ХІІІ-ХХ ст. та переглянути документальні кадри святкування Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року.

Окрім того, присутні довідались про внесок видатних постатей ХХ ст., уродженців Прилуцької землі, в боротьбу за соборність та незалежність України: Миколу Міхновського, Василя Совачіва, Юрія Вороного, Андрія Лівицького та Івана Самійленка.

Велике зацікавлення у присутнім викликали також зброя та одяг солдат української армії початку ХХ століття.


Відбулася краєзнавча година «Свята голодна кутя»

Ось і добігають кінця тривалі зимові канікули та Новорічні свята, а в музеї проводять краєзнавчу годину «Свята голодна кутя», присвячену Новорічним та Різдвяним святам. У виставковому залі музею 12 січня 2018 року відбувся захід, на якому були присутні вихованці ЦТДЮ.

Розпочався захід з переказів, як ще запорізькі козаки проганяти кутю на Січі, поговорили про традиції святкування Різдва, Щедрого вечора, Голодної куті та Водохреща, про заклинання та ворожіння, які відбувалися в Свят-вечір, про традиції освячення води, та свято Богоявлення.

На краєзнавчій години діти активно приймали участь в іграх та розвагах: відгадували загадки, відповідали на запитання новорічної вікторини «Вірю – не вірю», дізнались багато цікавинок «А чи знали ви?» про традиції святкування Нового року та Різдва в інших країнах світу. Ціковою для дітей виявилась гра «12 страв», де потрібно було з закритими очима розгадати традиційні страви та продукти, якими пригощали на Свят-вечір.

На завершення заходу діти отримали солодкі призи та новорічні листівки.


«Долоньки» для паперової ялинки

Усім нам подобається красива і казкова традиція прикрашати на новорічні свята ялинку. Сьогодні без неї навряд чи можна уявити собі святкування різдвяно-новорічних свят. Не завдаючи шкоди навколишньому середовищу, бібліотека для дітей ім. Павла Білецького-Носенка провела акцію по створенню паперової ялинки.

На паперових «долоньках» учасники акції написали про традиції святкування Нового року у своїх родинах, про «родзинки» свята. Ці «долоньки» стали основою паперової бібліоялинки, викладеною як панно.

Заключним штрихом стали паперові та плетені гачком сніжинки, зроблені руками читачів бібліотеки.

Усі бажаючі мали змогу більше дізнатися про традиції та обряди різдвяно-новорічного циклу із книг, представлених на виставці-інсталяції «За різдвяним столом» та книжковій полиці «На довгий вік та на добрий рік».

Аналізуючи розповіді дітей, приємно відзначити, що незважаючи ні на які обставини, Новий рік та Різдво єднає кожну родину, збирає всю сім’ю, рідних, друзів, приносить в дім радість. У кожній родині ретельно готувалися до свята, запасаючись подарунками для рідних та допомагаючи батькам у приготуванні святкового столу, але з особливою відповідальністю у всіх сім’ях ставилися до прикрашення ялинки, яка подарувала їм безліч позитивних і незабутніх вражень, віри в диво, казку, чудеса.


«Книжковий щедрий вечір з Василем та Маланкою»

Кожна людина, маленька чи доросла, яка себе поважає, мусить знати свою історію, звичаї і традиції свого народу. Бібліотека для дітей завжди поспішає на допомогу всім, хто хоче більше знати.

11 січня на родинне свято «Книжковий щедрий вечір з Василем та Маланкою» зібралися читачі, щоб у ці святкові дні згадати про українські традиції та поринути у світ кращих зразків сучасної української прози,у світ книг про звичаї нашого народу.


Етнографічна книжкова інсталяції «За різдвяним столом» частувала своїх гостей найкращими бібліотечними «книгами-смаколиками», серед яких були і твори сучасних українських письменників («Дарунок різдвяного янгола» З.Живки та «Одного разу на Різдво» Н. Гербеш) і книги з народознавства.


На певний час бібліотека перетворилася на святкову світлицю, наповнену розвагами, колядками, щедрівками та дитячим сміхом і, звичайно, подарунками.


«Веселинки під ялинку»

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 10 січня 2018 року відбулася презентація листівок-ілюстрацій до дитячої книги вихованців Школи мистецтв (кер. Олексієнко А. О.) «Веселинки під ялинку».

У ході заходу юнацька аудиторія дізналася про історію листівок на вітчизняних теренах, важливість ілюстрованого оформлення книг для їхньої реклами та популяризації, а також познайомилася із творчістю прилуцької поетеси Ніни Полив’яної. Основний акцент було зроблено на проект пластилінових ілюстрацій до нової дитячої книги мисткині, що поки що не побачила світ.

Надзвичайне враження на гостей книгозбірні справив захоплюючий майстер-клас з виготовлення пластилінових ініціалів, який уміло провела викладач Школи мистецтв Анна Олексієнко. На деякий час бібліотека перетворилася на барвистий мистецький осередок, наповнений позитивними емоціями та яскравими враженнями.


Новорічна мандрівка

У Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка 5 січня відбулася розважальна мозаїка «Новорічний дивосвіт» для читачів середнього шкільного віку.

Разом із бібліотекарем Оксаною Проценко діти поринули у світ новорічних та зимових літературних творів.


Новий рік – свято, яке не знає кордонів. Отож присутні вирушили у новорічну мандрівку, щоб дізнатися, які звичаї супроводжують зустріч Нового року на планеті. Європа, Азія, Америка – на усіх континентах однаково радіють святам, але проводять їх по-різному. У європейській Німеччині найбільше полюбляють завішувати будинки серпантином. Побути трішки німцями та створити найдовший серпантин спробували і діти.


Одним із символів Нового року є Дід Мороз – головний постачальник щастя. Кожен уявляє його по-різному і по-різному малювали портрет чарівника присутні.

Гарні знання літературних героїв книг показали читачі під час конкурсу «Міцні горіхи», отримуючи грецькій горіх за кожну вірну відповідь. Новорічні привітання розліталися по читальній залі разом із повітряними кульками. І яке ж святкування може бути без новорічно-різдвяного пирога!

Отримуючи шматочок смаколика від ведучої, кожен з цікавістю дізнавався, що його чекає у прийдешньому році.


«Різдвяні історії крізь книжкову шпаринку»

У юнацькому відділі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 4 січня 2018 року відбувся віртуальний експрес «Різдвяні історії крізь книжкову шпаринку».

У ході заходу гості книгозбірні дізналися про особливості святкування Різдва у різних країнах, познайомилися із літературними творами на святкову тематику.

До уваги усіх поціновувачів книжкових смаколиків були представлені яскраві презентації та відеоряди, що розкрили таємниці Чарльза Діккенса і Миколи Гоголя, Дари Корній і Роба Скоттона. Родзинкою зустрічі стало частування справжньою українською кутею запашними пиріжками.


Відбувся захід «Новорічний дивограй»

Скільки свят веселих, діти,

Ми святкуємо повсякчас?

Та повірте,  краще в світі

Тільки Новий рік для нас.

Прийшла Зима і свята з собою привела. З давніх-давен найбільш популярними, веселими, чарівними і магічними в Україні вважались новорічні свята, які мали свої традиції у святкуванні.

У виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І. Маслова 3 січня 2018 року відбувся новорічний захід «Новорічний дивограй». Під час заходу працівники музею старший співробітник Ірина Біленко і завідуюча філіалу Тетяна Іващенко ознайомили дітей Центру творчості дітей та юнацтва з традиціями святкування Різдва, свята Василя та Водохреща.

Діти не мали часу для нудьгування, вони крім того, що ознайомились з різними прикметами, магічними дійствами, дивами, які відбуваються під час цих свят, вони пригадали і співали новорічні пісні, відгадували та складали загадки, приймали участь у різноманітних конкурсах: «Намалюй картину», «Спритні білочки», «Кенгуру», щедрували та колядували.

На завершення заходу діти отримали не тільки приємні емоції, а і солодкі подаруночки.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Олексіївна Іващенко.

Директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

Тетяна Миколаївна Зоць

Переглядів: