Інформаційні матеріали про проект

Проект Активізація малого і середнього бізнесу в прикордонних регіонах України-Білорусії (додається).

Розвиток МСБ в прикордонних регіонах Україна-Білорусь (додається).





Про участь у конференції «Потенціал та можливості транскордонного співробітництва»

У рамках грантового проекту Європейського Союзу «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України-Білорусі», який співфінансується за рахунок Європейского Союзу через Німецьке Товариство міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH), 28-29 січня поточного року в м.Чернігів відбулася конференція «Потенціал та можливості транскордонного співробітництва».

У конференції взяли участь представники від Європейського Союзу, урядових інституцій, Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА, органів місцевого самоврядування, представників малого та середнього бізнесу та засобів масової інформації Київської, Чернігівської, Рівненської, а також Гомельської (Республіка Білорусь) областей. До участі від м.Прилуки долучилися заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Сивенко, відділ інвестицій та міжнародної діяльності міської ради, Центр підтримки підприємництва та підприємці міста.

Метою заходу була демонстрація результатів реалізації міжнародного грантового проекту в Україні та Білорусі, спрямованого на встановлення, розвиток транскордонного співробітництва в прикордонних містах України та Білорусі.

У рамках конференції відбулося підписання Меморандуму про розвиток транскордонного співробітництва у сфері розвитку малого і середнього бізнесу міст прикордонних територій та підтримки Центрів транскордонного співробітництва між містами-партнерами грантового проекту ЄС. Також сертифікати про успішне проходження трьох модулей навчальної програми «Аспекти транскордонного співробітництва» отримали консультанти з м.Прилук, м.Чернігова, м.Вараш, м.Славутич (Україна), з м.Гомеля та м.Рогачева (Республіка Білорусь).

На заході презентовано Центри транскордонного співробітництва, портал для підприємців, обмін досвідом реалізації грантових проектів, були організовані дискусійні майданчики за міжсекторальними напрямками бізнесу (виробництво, ІТ технології, комунальні та транспортні послуги, сільське господарство).

29 січня учасники конференції отримали можливість відвідати ПП «Вімал» у м.Чернігів та Агропромислову компанію «Agricom Group» у смт. Михайло–Коцюбинське.

Одним із результатів грантового проекту в м.Прилуки є створення Центру транскордонної співпраці, який сприятиме активізації транскордонного співробітництва з Республікою Білорусь та іншими Центрми транскордонного співробітництва. Центр транскордонного співробітництва в м.Прилуки розміщено за адресою: вул.Київська,281а, к.71, тел.3-12-96.

Дана публікація була підготована за підтримки Європейського союзу. Повну відповідальність за зміст публікації несе Виконавчий комітет Прилуцької міської ради. Зміст публікації ні в якому разі не повинен розглядатися як відображення офіційної позиції Європейського Союзу.




Навчальна програма «Аспекти транскордонного співробітництва»

У рамках реалізації проекту «Активізація малого і середнього бізнесу в прикордонних регіонах України — Білорусі» по Програмі транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC) протягом грудня 2018 року та січня 2019 року були проведені три модулі навчальної програми «Аспекти транскордонного співробітництва», які проходили в м. Славутичі, м. Чернігові та м. Гомелі (Республіка Білорусь).

Навчання відвідали консультанти з м. Чернігова, м. Прилук, м. Вараш та м. Славутич (Україна), з м. Гомеля та м. Рогачева (Республіка Білорусь), які вже здійснюють підтримку підприємництва в своєму населеному пункті.

Навчальною програмою було передбачено вивчення питань з бізнес освіти, основ маркетингу, зовнішньоекономічної діяльності та законодавства.

У містах-партнерах проекту будуть створені консультаційні центри транскордонного співробітництва, які будуть надавати МСБ професійні інформаційно-консультаційні послуги з підтримки в області маркетингу, юридичних, фінансових та економічних аспектів ведення транскордонного бізнесу.

Дана публікація була підготована за підтримки Європейського союзу. Повну відповідальність за зміст публікації несе Виконавчий комітет Прилуцької міської ради. Зміст публікації ні в якому разі не повинен розглядатися як відображення офіційної позиції Європейського Союзу.


V Міжсекторальне засідання «Транспортні послуги» в рамках реалізації проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України-Білорусі»

Заступник міського голови Олександр Сивенко та консультант Центру підтримки підприємництва Сергій Бутко 17 січня взяли участь у V Міжсекторальному засіданні щодо питань транспортних послуг, яке відбулось у місті Славутичі в рамках проекту «Активізація малого і середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі» по Програмі транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC).

Захід проведено спільно з виконавчим комітетом Славутицької міської ради, виконавчим комітетом Прилуцької міської ради, виконавчим комітетом Вараської міської ради, Славутицьким фондом підтримки підприємництва, Чернігівською регіональною торгово-промисловою палатою, Білоруським торгово-економічним університетом споживчої кооперації та експертами проекту.

У ході засідання обговорені питання щодо особливостей розвитку та підтримки транспортних послуг в Київській, Чернігівській, Рівненський, Гомельській областях, розвиток транспортних послуг та логістики в прикордонних регіонах України та Білорусі, особливості митного оформлення документів Україна – Білорусь. Представники малого та середнього бізнесу мали змогу розповісти про специфіку ведення власного бізнесу, обмінятися власним досвідом та провести В2В переговори.

Під час зустрічі, в рамках проекту «Активізація малого і середнього бізнесу в прикордонних регіонах України - Білорусі», відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між ТОВ "СлавКуст", КП "АРР" та ТОВ "Спеціалізоване підприємство "Чорнобильзовнішсервіс" у в сфері туризму.

Протягом 2018 року в прикордонних містах України та Білорусі були проведені міжсекторальні зустрічі з дрібного виробництва, ІТ технології, комунального господарства, сільського господарства, товари та послуги.

Дана публікація була підготована за підтримки Європейського союзу. Повну відповідальність за зміст публікації несе Виконавчий комітет Прилуцької міської ради. Зміст публікації ні в якому разі не повинен розглядатися як відображення офіційної позиції Європейського Союзу.



IV Міжсекторальне засідання «Сільське господарство» в рамках реалізації проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України-Білорусі»

14 грудня поточного року в м.Прилуки відбулося IV Міжсекторальне засідання «Сільське господарство», що було організоване в рамках реалізації проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України-Білорусі» по Програмі транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC).

Захід проведено спільно з виконавчим комітетом Прилуцької міської ради, виконавчим комітетом Славутицької міської ради, Славутицьким фондом підтримки підприємництва, Чернігівською регіональною торгово-промисловою палатою та експертами проекту. На засіданні були присутні представники Білоруського торгово-економічного університету споживчої кооперації, який є партнером-координатором від Республіки Білорусь, керівники підприємств та організацій Гомельської області.

У ході міжнародної зустрічі обговорені питання щодо особливостей розвитку та підтримки сільського господарства в Чернігівській, Гомельській областях, запровадження стандартів органічного виробництва, менеджмент та нові технології роботи підприємств агропромислового сектору, особливості ведення бізнесу у сфері агротуризму.

Після засідання та бізнес-переговорів його учасники відвідали ТОВ «Прилуцький завод – «Білкозин», де ознайомились з процесом виробництва колагенової оболонки для ковбасних виробів та зустрілись з директором підприємства Романом Давидою.



ІІІ Міжсекторальне засідання «Житлово-комунальне господарство та інформаційні технології» у рамках реалізації проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України-Білорусі»

6 грудня представники м.Прилуки у складі делегації від Чернігівської та Київської областей відвідали м.Гомель Республіки Білорусь з метою участі у ІІІ Міжсекторальному засіданні «Житлово-комунальне господарство та інформаційні технології».

Одноденний захід був організований Славутицьким міським фондом підтримки підприємництва та Славутицьким виконавчим комітетом в рамках реалізації проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України-Білорусі» по Програмі транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC), що фінансується за рахунок Європейського Союзу. Прилуцька міська рада є одним з партнерів зазначеного проекту та активно бере участь в усіх його заходах.

Під час зустрічі, що відбувалась в приміщенні Білоруського торгово-економічного університету споживчої кооперації, були обговорені питання щодо розвитку і вдосконалення житлово-комунального господарства в Республіці Білорусь, особливості здійснення прав власності у багатоквартирних будинках в Україні, розвиток IT бізнесу в малих містах та презентовані інформаційні програми в сфері житлово-комунального господарства, пошукову систему «Еталон» щодо офіційної правової інформації Республіки Білорусь.

Представники бізнесу відвідали ВАТ «Гомельський технопарк» www.gntp.by, діяльність якого полягає у підтримці інноваційного підприємництва в регіоні, розвитку міжнародної співпраці в інноваційній сфері. Під час екскурсії до комунального підприємства «Спецкоммунтранс» www.comtrans.by українські фахівці з питань комунального господарства мали можливість ознайомитись з технологічним процесом та продукцією, що виготовляється з твердих побутових відходів на підприємстві.

"Дана публікація була підготована за підтримки Європейського союзу. Повну відповідальність за зміст публікації несе Виконавчий комітет Прилуцької міської ради. Зміст публікації ні в якому разі не повинен розглядатися як відображення офіційної позиції Європейського Союзу".



ІІ Міжсекторальне засідання “Торгівля та послуги

в прикордонних регіонах України-Білорусі”

У місті Славутич 24 квітня відбулося ІІ Міжсекторальне засідання, присвячене темі “Торгівля та послуги в прикордонних регіонах України-Білорусі”, організоване в рамках реалізації Програми транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC), що фінансується Європейським Союзом.

Головними темами стали торгівельні відносини між прикордонними регіонами України та Білорусі, їх підтримка бізнес-асоціаціями двох країн, наявні проблеми та шляхи їх вирішення. Окрім безпосередніх учасників проекту, в зустрічі взяли участь підприємці з Гомеля, Чернігова, Прилук, Славутича та Вараша.

У другій частині підприємці мали змогу поспілкуватися з потенційними партнерами з Білорусі та провести переговори у форматі В2В. Особливу увагу учасників заходу привернула дискусія, в межах якої було обговорено найбільш болючі питання та виклики, які ускладнюють подальший розвиток співробітництва. Попри всі труднощі, Україна та Білорусь налаштовані на розвиток активної співпраці.

Наступна міжсекторальна зустріч буде присвячена розвитку сільського господарства, і відбудеться вона на початку липня в м. Прилуки Чернігівської області. Запрошуємо аграріїв долучитися до обговорення можливостей двосторонньої співпраця!

Чернігівська Торгово-промислова палата

https://www.facebook.com/pg/chernihiv.tpp/posts/?ref=page_internal

Фотозвіт:



Друга робоча зустріч партнерів проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі»

У Чернігові 24 березня відбулася друга робоча зустріч партнерів, присвячена реалізації проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі» по Програмі транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC), що фінансується Європейським Союзом.

На зустрічі були присутні представники Білоруського торгово-економічного університету, Славутицького міського фонду підтримки підприємців, Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, Прилуцького Центру підтримки підприємництва, експертів та консультантів проекту.

Під час зустрічі учасники обговорили питання, пов’язані з реалізацією проекту, а саме: проведення фокус-груп та другого міжсекторального засідання з торгівлі та послуг у м. Славутич.

Головний акцент діалогу зосереджено на співпраці між двома сторонами для сприяння двостороннього співробітництва між Україною та Білоруссю в таких галузях, як мале виробництво, торгівля, сільське господарство, ІТ-технології, транспорт та комунальне господарство.

Скоординували кроки по подальшому розширенню контактів між підприємцями, проведенню навчальних семінарів та пошуку спільних рішень щодо взаємовигідного партнерства обох країн.

Поза тим, саме покращення локального ділового середовища, результативність взаємодії громад та обласних, районних адміністрацій є запорукою економічного зростання. Щоби максимально сприяти реалізації програм запрошуємо всіх зацікавлених із ділової спільноти долучатись до розвитку проекту та підтримати його.

https://www.facebook.com/pg/Ukraine.Belarus/posts/



І міжсекторальне засідання по дрібному виробництву в рамках реалізації проекту «Активізація малого і середнього бізнесу в прикордонних регіонах України-Білорусі»

У рамках реалізації проекту «Активізація малого і середнього бізнесу в прикордонних регіонах України-Білорусі» по Програмі транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC), що фінансується Європейським Союзом, у п'ятницю, 23 березня, в Чернігові було проведено І міжсекторальне засідання по дрібному виробництву.

Представники малого і середнього бізнесу з України (Чернігів, Славутич, Прилуки, Ніжин, Вараш, Ріпки) і Білорусі (Гомель, Річиця, Рогачов) обговорили можливість підвищити комерційні можливості, ділову активність і взаємодію малого і середнього бізнесу (МСБ) в малих містах прикордонних регіонів Україна - Білорусії.

Однією з головних тем І Міжсекторального засідання стало обговорення серед учасників проблем у налагодженні зовнішньо - економічних відносин між Україною та Білоруссю в маленьких прикордонних містах та шляхи їх вирішення. У засіданні прийняли участь понад 50 підприємств та організацій Гомельської, Рівненської, Київської та Чернігівської областей.

На засіданні були сформульовані існуючі проблеми, які необхідно буде вирішити в рамках реалізації проекту:

  • Низький рівень ділової комунікації між представниками МСБ.

  • Відсутність професійних консультантів з питань міжнародної торгівлі та співробітництва у малих містах.

  • Відсутність реальної підтримки МСБ в розвитку прикордонного співробітництва з боку місцевих і регіональних влад.

  • Нерозвинена мережа зв'язку між існуючими інфраструктурами підтримки бізнесу на рівні між містами, регіонами і країнами.

  • Низький рівень знань і навичок підприємців щодо ведення транскордонного бізнесу.

Досвідом власного успіху зацікавив учасників засідання директор підприємства «Вимал» Сергій Самоненко. Сьогодні компанія експортує свою продукцію в понад 25 країн світу, у тому числі і в Білорусь.

Експерт проекту з білоруської сторони Наум Кац, директор ГО «Взуттєва фабрика «Батічеллі» у своєму виступі про бар'єри для виробничих підприємств в торгівлі Україна - Білорусь зазначив, що існує проблема в визнанні сертифікації між нашими країнами, що не дозволяє безперешкодно здійснювати торгівлю.

В Україні є підприємства, які розглядають Білорусь як перспективний ринок, проте не мають достатньо інформації про його особливості.

https://www.facebook.com/pg/Ukraine.Belarus/posts/


У рамках проведення семінару-практикуму від газети "Все про бухгалтерський облік" 16 березня 2018 року в м.Прилуки (Чернігівська область) було презентовано проект «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі» по Програмі транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC),

що фінансується Європейським союзом та проведено першу фокус-групу щодо створення сайту (інтернет-порталу) для трансграничної співпраці у прикордонних містах України-Білорусі.


Перша робоча зустріч партнерів проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі»

14 березня 2018 року в Білоруському торгово-економічному університеті споживчої кооперації відбулась перша робоча зустріч партнерів, присвячена реалізації проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі» по Програмі транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC).

На зустрічі були присутні представники Славутицької міської ради, Славутицького міського фонду підтримки підприємців, Білоруського торгово-економічного університету, Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, Прилуцького Центру підтримки підприємництва, експертів та консультантів проекту.

Під час зустрічі учасники обговорили питання, пов’язані з реалізацією проекту, а саме проведення фокус-груп та першого міжсекторального засідання з дрібного виробництва у м. Чернігові. Нагадуємо, що проектом передбачено п’ять спільних секторальних зустрічей в Білорусі і Україні за напрямками: дрібне виробництво, торгівля, сільське господарство, транспортні та комунальні послуги. Участь в них візьмуть підприємці, які вже працюють або бажають співпрацювати з партнерами із сусідньої країни або вийти на її ринок.

https://www.facebook.com/pg/Ukraine.Belarus/posts/


Європейський Союз відкриває нові можливості для територіального співробітництва між Україною та Білоруссю


29 листопада 2017 року, між Європейським Союзом через Німецьке Товариство міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) та Виконавчим комітетом Славутицької міської ради, підписано грантову угоду на реалізацію проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі» по Програмі транскордонного співробітництва країн Східного партнерства (EaPTC).

Проект буде впроваджено в партнерстві між Виконавчим комітетом Славутицької міської ради та Білоруським торгово-економічним університетом споживчої кооперації, Чернігівською регіональною торгово-промисловою палатою, Виконавчим комітетом Вараської міської ради, Виконавчим комітетом Прилуцької міської ради, Славутицьким міським фондом підтримки підприємництва. Бюджет проекту становить 167 409,26 євро, з яких внесок Європейського союзу складає 150 202,00 євро.

Реалізація проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі» дозволить підвищити комерційні можливості, ділову активність, взаємодію малого та середнього бізнесу у малих містах прикордонних регіонів України-Білорусі, а саме м. Славутич, м. Чернігів, м. Прилуки, м. Вараш, смт. Ріпки, м. Гомель та м. Рогачев, протягом 2017-2018 років шляхом створення платформ для комунікації між бізнесом, органами місцевого самоврядування та інфраструктурами підтримки бізнесу прикордонних регіонів України та Білорусі. Проект спрямовано на підприємців (фізичних та юридичних осіб) зацікавлених в розширенні своїх можливостей і реалізації свого потенціалу на території сусідніх держав, місцеву владу, структури підтримки бізнесу, молодих людей, стартапів, підприємців-початківців, що потребують позитивних прикладів, успішних кращих практик.

Під час реалізації проекту «Активізація малого та середнього бізнесу в прикордонних регіонах України – Білорусі» буде організовано та проведено:

  1. Маркетингове дослідження ринкового потенціалу в цільових регіонах і аналіз законодавчої та нормативної бази.

  2. Навчання консультантів з питань міжнародної торгівлі та співробітництва.

  3. Сім фокус-груп з представниками МСБ, місцевих органів влади, структур підтримки бізнесу.

  4. 5 міжсекторальних зустрічей в сфері сільського господарства, торгівлі, інформаційних технологій, виробництва, транспорту та комунальних послуг для формування стійких об’єднань, ділових контактів, потенційних кластерів представників різних галузей економіки.

  5. Бізнес-конференцію «Потенціал та можливості прикордонного співробітництва».

  6. Створено центри транскордонного співробітництва з необхідним обладнанням, навчальними матеріалами, засобами зв'язку.


Під час реалізації проекту в містах партнерах будуть створені консультаційні центри транскордонного співробітництва, в яких на безкоштовній основі кожен зможе отримати професійну консалтингову, консультаційну підтримки в області маркетингу, юридичних, фінансових та економічних аспектах при управлінні транскордонним бізнесом, як в Україні, так і Білорусі.

Для забезпечення комунікацій буде проведено 5 бізнес зустрічей в сферах транспортних послуг, сільського господарства, торгівлі, промисловості, комунального господарства та інформаційних технологій, які сприятимуть розширенню бізнес зв'язків між підприємцями, створено «Транскордонний бізнес-портал Україна-Білорусь», який надасть маркетинговий майданчик для українських і білоруських компаній для обміну бізнес пропозиціями та ідеями, дозволить розміщувати інформацію про товари, роботи та послуги, здійснювати пошук потенційних партнерів для подальшої співпраці і розширення власної справи та дозволить отримати інформацію про особливості ведення бізнесу в прикордонних регіонах.

Будуть підготовані інформаційні матеріали (нормативно-правові акти, вимоги, умови оподаткування, митне регулювання та інше) про тонкощі ведення бізнесу як для українських так і для білоруських суб’єктів підприємницької діяльності.

Запрошуємо всіх активних та ініціативних підприємців долучитися до заходів, що відбудуться в рамках реалізації проекту.

Крім українсько-білоруської, у рамках територіальної співпраці країн Східного партнерства реалізовуються також програми Україна-Молдова, Грузія-Азербайджан та Грузія – Вірменія. Євросоюз виділив на це співробітництво 12,5 млн євро, з яких 3 мільйони припадає на українсько-білоруську співпрацю.

Цілями Програми територіальної співпраці Східного партнерства є створення сприятливих умов для прикордонного співробітництва з урахуванням специфіки кожної території. Програма також націлена на зміцнення спроможності державних та недержавних органів сусідніх країн разом розробляти та втілювати спільні прикордонні проекти. Адміністратором програми є Німецьке товариство міжнародної співпраці (GIZ).

Дана публікація була підготована за підтримки Європейського союзу. Повну відповідальність за зміст публікації несе Виконавчий комітет Славутицької міської ради. Зміст публікації ні в якому разі не повинен розглядатися як відображення офіційної позиції Європейського союзу”.

Переглядів:867