«Книга крізь завісу часу»

У приміщенні Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 29 березня 2018 року відбулася віртуальна подорож «Книга крізь завісу часу» у рамках Тижня дитячо-юнацького читання.

До уваги гостей книгозбірні була запропонована розповідь бібліотекаря про роль книги у розрізі різних епох. Глядацька аудиторія змогла переглянути цікаву презентацію про те, як еволюціонував зовнішній вигляд книг із найдавніших часів до сьогодення і яким чином здійснюється вплив книжкової продукції на свідомість молодого покоління.

Усі присутні змогли ознайомитися із роботами учнів вчителя трудового навчання ЗОШ №7 – Гіль Наталії Іванівни (чудовими скриньками для прикрас та інших дрібних речей, виготовленими із книг, що втратили читацьке призначення) а також здійснити віртуальну подорож унікальними книгозбірнями світу та уявно доторкнутися до рідкісних видань.

«Країна дитячих книг»

Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка продовжився 28 березня книжковим рандеву «Країна дитячих книг». Цього дня в читальній залі бібліотеки зібралися найактивніші молодші читачі та їх батьки.

Ведуча заходу, головний бібліотекар Наталія Сич представила презентацію нових сучасних дитячих книг, розповіла про найактивніших читачів молодшого відділу. Олександр Шиян та Вікторія Маценко, які за рік прочитали близько сорока книг, отримали заохочувальні подарунки.

Далі на дітей чекав бібліотечний квест «В країні ВООКляндії».


«Найкращий читач 2018 року»

Уже стало доброю традицією, в останній тиждень березня, а саме на весняних канікулах, читачам Прилуцької міської бібліотеки для дітей збиратися разом, щоб провести конкурс «Найкращий читач», який присвячений книзі та читанню.

Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач 2018 року» проводиться серед учнів 6-7 класів шкільних та дитячих бібліотек усієї України у рамках традиційного фестивалю дитячого читання «Книгоманія» під егідою Національної книжкової виставки – ярмарку «Форум видавців».

26 березня урочиста читальна зала головної дитячої книгозбірні міста вітала найкращих читачів шкільних бібліотек на книжковому дефіле «Від книги до творчості».

Ведуча заходу, бібліотекар Оксана Проценко, запропонувала визначити найкращих серед кращих шляхом виконання конкурсних завдань, які пройшли у два тури. Перший тур «Я - особистість» мав на меті ознайомити журі та присутніх з учасниками. А учасники намагалися розкрити себе як творчу особистість. Виявляється, що окрім захоплення книгою, наші читачі люблять малювати, співати, займатися різними видами танців, бісеропленінням, технікою «орігамі» та навіть написанням власних книг.

Щире здивування та захоплення журі та вболівальників викликав виступ Богдана Цевкова, який найкреативніше підійшов до виконання завдання.

У другому турі - «Книжкове дефіле» - учасники рекламували книгу, котра варта уваги інших. Майже всі учасники створили презентації улюблених творів, а Богдан Цевков – навіть буктрейлер.

І ось, нарешті, час підводити підсумки змагань. Професійне журі, головою якого була начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, визначило переможців. Серед учнів 7-х класів здобула перемогу учениця ЗОШ №12 Вікторія Кущенко, а почесне звання «Кращий читач м. Прилуки – 2018р.», 6 класи, отримали одразу два учасники: учень гімназії №5 Іван Бабич та учень ЗОШ №9 Богдан Цевков.

Переможці отримали дипломи, учасники – сертифікати учасників. А головне – кожен отримав феєричні позитивні емоції та подарунки від бібліотеки.


«Сучасна українська проза є!»

Щороку на початку весняних канікул в Україні розпочинається Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання. У Прилуцькій міський бібліотеці для дітей він розпочався 22 березня читацьким марафоном «Сучасна українська проза є!».

Учні 4-А класу відкрили марафон читання розповідями про книги сучасних українських авторів, які вони прочитали за останній час. Кожна дитина створила малюнок до обраного твору та використовувала його у своєму виступі.

Від ведучої заходу – завідувача бібліотекою Євгенії Гнатів діти дізналися, що у перший місяць весни святкується і Всесвітній дня читання вголос, традицію святкування якого ввела американська організація «LitWorld» у рамках руху за грамотність, аби показати світові, що кожна людина має право на читання. На сьогодні таку традицію підтримують біль ніж у 100 країнах світу.

Читання вголос відбувається у бібліотеках, школах, та навіть на вулиці. Школярі долучилися до світової ініціативи, обравши для читання сучасну українську книгу – «Ліга непарних шкарпеток» Галини Вдовиченко, яка є лауреатом І премії конкурсу творів для дітей «КОРОНАЦІЯ СЛОВА» 2012, та яку із захватом вже п’ятий рік поспіль читають українські діти.

Після гарного читання уривків твору ведуча запропонувала дітям декілька розважальних конкурсів, як то – «Знайди пару», «Найдовша мотузка» та розповіла, як можна використовувати шкарпетки для виготовлення іграшок.


«В’ячеслав Чорновіл – пробудження України»

Хто лиш не прагнув нас тримати на колінах…

Та перед пам'яттю не значиться вини.

У всі віки за волю України,

Ішли в безсмертя дочки і сини…

В’ячеслав Чорновіл... Його ім'я на початку 70-х років переказували пошепки з двору в двір, з душі в душу, з серця в серце. У кінці 80-х воно зазвучало голосніше у кав'ярнях Золочева і Львова, на сторінках київських газет. Воно вознеслося народною надією на малих і великих вічах на початку 90-х років. Чорновіл — це людина, яка є одним із основоположників незалежності України, ідеолог української демократії, і, зрештою, людина, ім’я якої увічнене на скрижалях української історії.

У приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова 22 березня відбулася краєзнавча година з нагоди вшанування пам’яті, відомого правозахисника, політика, журналіста, публіциста і громадського діяча, Героя України - В'ячеслава Чорновола. Під час заходу студенти першого курсу Прилуцького медичного училища ознайомились з долею відомого політика, переглянули документальні відео про його життя, політичну і громадську діяльність.

В’ячеслав Чорновіл це уособлення незламного духу. Він жив тим, у що вірив. Цікавою була розповідь бібліотекаря міської бібліотеки ім. Л.В.Забашти Ніни Юріївни Заболотної про публіцистичну діяльність патріота, твори, статті якого проникнуті ідеєю самостійності України. Усе своє життя присвятив відомий громадський діяч пробудженню українського національного духу. Інформацією про становлення та діяльність міськрайонного осередку Народного Руху в нашому місті поділилась з присутніми старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова – Ірина Василівна Біленко, захоплюючою була і розповідь учасника Майдану, Революції Гідності, справжнього патріота своєї Батьківщини, який створив, а пізніше і очолив в Прилуках осередок Народного Руху на Прилуччині, відомої творчої особистості у нашому місті, яка своєю творчістю закликає втілювати в життя ідеї незалежної і самостійної України – Віктора Олександровича Погуляя.

На завершення заходу присутні зробили фото на згадку і прослухали декілька патріотичних пісень у виконанні автора.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

«Поезія єднає серця»

До Всесвітнього дня поезії в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 21 березня відбувся скап-марафон із молодими поетами України «Поезія єднає серця».

До участі в діалозі були запрошені члени СПУ Іван Баран (Чернігів) та Ганна Кревська (Лубни), поети-початківці Богдан Власенко (Суми), Ніна Заболотна (Прилуки).

Протягом діалогу йшла мова про нові тенденції сучасної поезії, про завдання поезії у патріотичному вихованні молоді, про нові імена на поетичній ниві сучасної України.

Прилуцька поетеса, член СПУ Ніна Ткаченко розповіла про свій шлях до поезії, про творче зростання як поетеси та зачитала нові поезії.

Захід закінчився читанням поезій Сергія Жадана, Юрка Іздрика, Грицька Чубая та ін.

За інф. міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти

«Зелені шати рідної землі»


У виставковій залі музею 21 березня відбулася краєзнавча година «Зелені шати рідної землі», присвячена Міжнародному дню лісів, який святкується у світі починаючи з 2013 року, щоб вказати про велике значення лісів для життя планети та людини, зокрема, особливо у зв’язку з глобальним потеплінням.

На заході були присутні учні 6-А класу школи № 6. Тут вони мали змогу отримати інформацію про роль лісів, типи лісів на Прилуччині, рослини та тварини, які поширені в лісовій зоні (розповідь підкріплена слайдами).

На завершення діти подивилися документальний фільм «Подорож до лісу» та отримала знання про правила поведінки на природі.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник Степаненко О.П.

«Хвилина щастя у власних руках»

До Міжнародного дня щастя на юнацькому відділі МЦБ ім. Л. Забашти 20 березня 2018 року відбулося відкриття виставки робіт із ґудзиків «Хвилина щастя у власних руках» вихованців гімназії № 5 ім. В.Затолокіна. Початок заходу ознаменувався закриттям березневого вернісажу робіт у різних техніках прилуцьких майстрів-аматорів «Пухнасті муркотони». Було підведено підсумки інтернет-конкурсу на кращу назву до робіт вернісажу. Переможці отримали подарунки для своїх улюбленців.

Із розповіді ведучої Горбань Н.І. гості книгозбірні дізналися історію виникнення Дня щастя, переглянули цікаві відеоролики про ґудзики та їхнє застосування у мистецтві, а також отримали листівки щастя із приємними побажанями.

Учасники заходу взяли участь майстер-класі «Гудзик на щастя». Директор бібліотеки Зубко Л. І. привітала усіх присутніх зі святом та розповіла про своє уявлення щастя. Кожний гість бібліотеки отримав змогу взяти участь у «гудзиковому» ворожінні та пам’ятній фотосесії.

У рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!»

відбулася краєзнавча годиниа «Порушення прав казкових героїв»

Права людини починаються з прав дитини. Це підтверджено в Конвенції ООН про права дитини. Цей документ створений для того, щоб захистити дітей і надати якнайкращі умови для росту та розвитку.

15 березня 2018 року присутні ознайомилися із основними правами дитини, які проголошує Конвенція ООН, провівши у виставковому залі музею краєзнавчу годину «Порушення прав казкових героїв» в рамках проекту правопросвітницького проекту «Я маю право!».

На заході були присутні учні 5-а класу гімназії № 5, які активно приймали участь у обговоренні правових ситуацій, грали в ігри та вікторини на правову тематику, а також уявили себе відвідувачами судової зали, де розглядали справи про порушення прав казкових героїв і на прикладі відомих казок роз’яснили статті Конвенції ООН.

Певно, в Україні, як і в багатьох інших державах, ще далеко не завжди забезпечуються права, які декларуються в Конвенції. Але якщо ми знатимемо свої права, то легше буде себе захистити.

Відповідальна за захід – науковий співробітник Коваленко А.О.


До «Дня українського добровольця»
відбувся круглий стіл «З Україною у серці»

14 березня Україна відзначає свято - День українського добровольця, вшановуючи тих, хто став солдатом, тому що так вимагав борг – боронити рідну землю від ворога. Їх подвиг врятував країну. Вони пройшли пекло найтяжчих бойових операцій: Широкине Іловайськ, Мар’їнка, Донецький аеропорт…

14 березня у приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова відбувся круглий стіл, присвячений цій даті. На захід завітали представники ГО: «Рада ветеранів учасників бойових дій», «Учасники Антитерористичної операції «ЩИТ», представники волонтерських організацій, об’єднаного міського військового комісаріату, начальник відділу культури і туризму міської ради та деяких учбових закладів міста (ЗОШ І–ІІІ ст. № 2; №10, агротехнічного коледжу), студенти. Під час вільного спілкування гості висловлювали свої думки, бачення, стосовно добровольчого руху в Україні на сучасному етапі, зокрема в нашому місті та роль патріотичного виховання молоді. На прикладах своїх товаришів, які знаходяться зараз у зоні АТО та власних, представники ГО розповіли про той героїзм та мужність, які проявляють наші воїни захищаючи власну державу та самовідданість волонтерів, які добровільно допомагають українській армії. Голова Спілки «Рада ветеранів учасників бойових дій» Цибенко Сергій Миколайович подарував на згадку про зустріч для експозиції музею прапор 41 БТрО (батальйону територіальної оборони) Чернігів – 2 та інші предмети.

Захищати свій народ, свою землю – святий обов’язок, кожного свідомого українця Хвилиною мовчання вшанували присутні земляків – прилучан, які не повернулись з зони АТО, віддавши своє життя за рідну землю та поклали квіти до пам’ятного знаку «Воїнам АТО, які загинули за Незалежну Україну».

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

Фотозвіт заходу



«Права людини: гендерний аспект»

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 1 березня 2018 року відбулися правознавчі дискусії «Права людини: гендерний аспект». До уваги гостей книгозбірні – студентів Прилуцького професійного ліцею була запропонована розповідь бібліотекаря про історію виникнення прав людини, гендерний аспект даного питання у цивілізаційному розрізі.

Аудиторія здійснила екскурс у минуле і прослідкувала еволюцію уявлень людства про права людини та правові норми різних суспільних формацій. Усі бажаючі змогли висловити власну думку щодо значення дотримання прав людини на сучасному етапі розвитку українського суспільства. Особливо зацікавила представників молоді інформація про те, яким чином захищати свої права і до яких державних органів звертатися за допомогою у разі їхнього порушення.

«Пам’ять і біль Корюківки»


У ці передсвяткові березневі дні, коли пробуджується природа, тягнуться до сонця квіти, ми все ж таки згадуємо не тільки про приємне, а й згадуємо про трагічні сторінки в історії нашої країни.

Корюківська трагедія 1943 року за своїми масштабами є однією з найбільш кривавих каральних акцій нацистів проти мирного населення у Другій світовій війні. Сьогодні історія невеликого поліського містечка, безжально знищеного фашистськими карателями, набула розголосу. Упродовж двох днів 1 -2 березня чернігівська Корюківка пережила моторошні години знищення, тут безневинно поклали голови понад 7 тисяч мирних жителів.

1 березня 2018 року в приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година, присвячена 75 - річниці трагедії, яка сталась в цьому невеликому містечку в роки Другої світової війни.

Під час заходу студенти І курсу Прилуцького медичного училища з розповіді завідуючої філіалу Тетяни Олексіївни Іващенко дізнались про причини трагедії, переглянули фрагменти фільму «Корюківка: відроджені з попелу», студентка Яна Біліченко зачитала спогади очевидця тих подій Ф. Римаря з книги нашого земляка, дослідника і краєзнавця Віктора Моринця «Чернігівський процес».

Викладач історії та права Прилуцького медичного училища Генадій Романович Щисловський пояснив присутнім, яку роль відіграли партизани щодо трагедії в містечку і поділився спогадами про період 1943 року в пам’яті своїх рідних.

Переглянувши презентацію «Спалена та нескорена» і запаливши свічку пам’яті, хвилиною мовчання вшанували присутні загиблих мирних жителів на території Чернігівщини в роки Другої світової війни і тих юнаків, які в наш час віддали своє життя,відстоюючи незалежність України.

Відповідальна за проведення заходу зав. філіалу Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова Іващенко Т.О

Переглядів:2600