Відбулося зібрання народознавчого клубу «Оберіг»

У Прилуцькій міській бібліотеці імені Павла Білецького-Носенка 31 жовтня відбулося чергове зібранні народознавчого клубу «Оберіг». Уже 15 років поспіль він збирає тих, хто цікавиться, або хто більше хоче дізнатися про звичаї і традиції нашого народу. Наразі темою засідання клубу стали народні обереги. Від головного бібліотекаря Наталії Сич діти дізналися, що було оберегами для наших пращурів та правила їх створення.

Керівник студії народної творчості «Оберіг» ЦТДЮ Наталія Авраменко презентувала виставку робіт своїх вихованців, серед яких була і лялька – мотанка.

Користуючись підказками Наталії Авраменко та допомогою бібліотекарів, учні 3 класу ЗОШ №7 (класовод Уляна Мирославівна Коцюра) почали створювати свою берегиню - Ляльку-травницю, наповнену цілющими лікувальними травами, що є берегинею ладу та здоров’я в домі.

Діти з задоволенням виготовляли саморобку, перебуваючи в гарному настрої, що є головною умовою при створенні оберегу.


У Прилуках відбувся Всеукраїнський відкритий

фестиваль театрального мистецтва «Театральна осінь»

З 26 по 28 жовтня в міському Будинку культури проходив Всеукраїнський відкритий фестиваль театрального мистецтва «Театральна осінь». Фестиваль проходив з метою розвитку театрального аматорського мистецтва, активізації творчої діяльності театральних колективів, збагачення репертуару високохудожніми творами - кращими зразками драматургії вітчизняної і зарубіжної класики; зростання виконавської майстерності, підвищення кваліфікації керівників театральних колективів шляхом проведення на базі фестивалю майстер-класів.

На сцені міського Будинку культури під час фестивалю виступили 7 театральних колективів з м. Чернігова, м. Конотопа, м. Путивлю та з м. Прилуки. Фестиваль оцінювало журі у складі:

викладач режисури режисерського відділу Ніжинського коледжу культури і мистецтв ім. М. Заньковецької – Анна Кашковська;

провідний спеціаліст відділу культурного розвитку та економічних питань управління культури, національностей, релігій та економічних питань Департаменту культури і туризму національностей та релігій обласної державної адміністрації – Ірина Дерейчук;

головний режисер Чернігівського обласного театрально - видовищного дитячого театру імені О. Довженка, заслужений артист України, голова журі фестивалю Віталій Гольцов.

Дипломами, статуетками та подарунками нагороджено учасників в таких номінаціях:

У номінаціях «Краща вистава» та «Краща режисура» - шкільний театр «Вогні рампи» ЗОШ №30 м. Чернігів, режисер Лариса Кирюша. Драматична комедія «5 днів у місті NN» ;

У номінаціях «Мистецька надія» та «Краще акторське тріо» - зразковий театральний колектив «Казкар» ЦТДЮ м. Прилуки, режисер Юлія Сікалова. Дитяча вистава «Котигорошко, Дракон та Оленка з пирогом»;

У номінації «За збереження національних традицій» - народний театр «Рампа» МБК м. Прилуки , режисер Анатолій Кизим. Вистава «Назар Стодоля»;

У номінації «За творчий пошук» - приватний театр-студія «МИ», м. Конотоп Сумської обл., режисер Люшина Марина. Драматична вистава «Асоль» та дитяча вистава – казка «Принцеса Фінеса та її друзі»;

У номінації «За сучасні технології в сценографії» - зразковий музичний театр «Парадокс» МБК м. Прилуки, режисер Ярослава Борисенко. Вистава «Веселі пригоди тролів»;

У номінаціях «Краща хореографія» та «Кращий акторський ансамбль» - дитяча театральна студія «DRAMA KIDS» м. Путивль Сумської обл., режисер Анна Федорова. Дитяча музична вистава «Пригоди Буратіно»;

У номінаціях «За оригінальне вирішення масових сцен» та «Краща сценографія» - народний театральний колектив «Смайл» м. Конотоп Сумської обл., режисери Юлія Яценко – Мех та Тетяна Новикова. Музична вистава «Пітер Пен».

Також члени журі відмітили окремих учасників колективів з шкільного театру «Вогні рампи», студії «Казкар», дитяча театральна студія «DRAMA KIDS» та народного театру «Рампа» у номінаціях «Краща чоловіча роль І та ІІ плану» та «Краща жіноча роль І та ІІ плану» .

Можна сказати, що фестиваль пройшов успішно, тому зал збирав велику кількість прихильників театрального мистецтв. Маємо надію і надалі розвивати театральне мистецтво в нашому місті.




«Мистецтво реклами в сучасному світі»

Діти дивляться багато реклами кожен день. Здатність розпізнавати рекламу і розуміти, що вона намагається нав'язати нам - це важливий життєвий навик. Тому є велика необхідність вчити дітей відрізняти рекламу і не попастись в пастки маркетологів.

З цією метою, 26 жовтня 2018 році у виставковому залі музею відбулася краєзнавча година «Мистецтво реклами в сучасному світі», спрямована на усвідомлення того, як негативно впливає реклама в ЗМІ на звичайну людину. Гостями заходу стали учні 7 класу ЗОШ № 14.

Присутні дізнались історію виникнення та розвитку реклами, приклади недобросовісного та провального піару, подивились ролики соціальної реклами про здорове харчування та безпеку на дорозі.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.



Про екскурсію вихідного дня

21 жовтня 2018 року по обіді відбулася екскурсія вихідного дня історичною частиною нашого міста.

Розпочалась екскурсія від будівлі музею, розповіли про архітектуру міста, його древню історію, видатних прилучан, особисте життя Тараса Шевченка та багато іншого. Дуже цікавою була розповідь очільниці музею родового маєтку Галаганів (с. Сокиринці) Костриці Ольги Василівни.

Під час екскурсії проводились інтерактивні завдання – знайти відповідності між будівлями та персоналіями, кросворд на Іоасафівській площі, величезні пазли прилуцької архітектури та ін.

Екскурсантів чекали також театралізовані персонажі – міський голова Кисловський, який дав фінансовий звіт місцевих витрат, базаруха з бубликами з лавки Джигеля та козак з унікальним експонатом – козацьким верховим сідлом.

А ще гості нашої екскурсії оглянули підземелля Полкової скарбниці та унікальні експонати, знайдені на Валу нашого міста.

Слідкуйте за нашою сторінкою і наступного разу саме Ви будете гостями екскурсії вихідного дня.



Відбулося відкриття персональної виставки Петра Бойка

18 жовтня в читальній залі міської центральної бібліотеки імені Любові Забашта відбулось відкриття персональної виставки Петра Бойка «Космічні імпульси Петра Бойка». Ім'я Петра Бойка відоме далеко за межами нашого регіону, як креативного непередбачуваного художника-авангардиста, який не боїться експериментувати із кольором, змістом і формою.

Його ім'я занесене до міжнародного Єдиного художнього рейтингу, до книги «Золотий фонд нації». Він є членом Національної спілки художників України.

На виставці презентовано нові роботи автора, які вразили присутніх яскравою гамою кольорів та позитивним світобаченням митця. «Три грації», «Дівчина з люстерком», «В'їзд в Єрусалим», «Густинська мелодія» - це не ввесь перелік об`ємних робіт авангардиста, які неоднозначно сприймаються пересічними споживачами мистецтва, але мають високу оцінку професійних майстрів пензля. Так прилуцький художник Степан Вербещук зазначив, що роботи Петра Борисовича глибоко продумані, в них відчувається рука справжнього майстра-професіонала і світогляд справжнього філософа.

Із новою колекцією картин митця прийшли привітати друзі: письменниця, член Спілки письменників України і Білорусії Лілія Черненко, поет, співак і композитор власних пісень Віктор Погуляй, дружина прилуцького краєзнавця Миколи Куриленка Ольга Михайлівна, засновниця приватної арт-студії Олена Чайка та ін.

Прилуцька поетеса Світлана Коробова присвятила поезії художнику-земляку, які прозвучали на заході.

Директор книгозбірні Людмила Зубко привітала Петра Бойка із черговою виставкою у стінах закладу та побажала і далі розфарбовувати наше життя яскравими кольорами і дарувати людям позитив.


Відбулося відкриття виставки

Три юні художниці, вихованки арт-студії Олени Чайки Поліна Мірчук і Вероніка Прокопенко, учениці 5 класів гімназії №5 ім. В Затолокіна, та Олеся Денисова, учениця 5 класу гімназії №1 ім. Г. Вороного, 17 жовтня презентували свої перші напрацювання на юнацькому відділі міської центральної бібліотеки ім. Л.Забашти.

Дівчатка займаються в студії менше двох років і найбільше проявили себе в техніці акварелі. Найбільше люблять працювати над композиційними роботами та виїздити на пленери.

Олена Чайка, керівник студії, відмітила бажання батьків допомагати дітям у їх уподобаннях, спонукати до самовдосконалення та професійного зростання.

Вчитель образотворчого мистецтва гімназії №5 ім. В.Затолокіна Наталія Ушенко вказала на креативність вибору тем, проаналізувала техніку виконання та побажала юним художницям майбутніх перемог.

Директор бібліотеки Людмила Зубко подякувала юним художницям та побажала успіхів у подальшій творчій діяльності.

За інф. міської центральної бібліотеки ім. Л.Забашти



Ірина Хауха: відкриття виставки «Молодість прекрасна»

Молодість — прекрасна пора в житті людини, пора надій, сподівань, це своєрідний трамплін у майбутнє, пора коли життя дає шанс для вдалого старту - варто лишень скористатись ним!

У виставковій залі музею 13 жовтня відбулося відкриття виставки живопису молодої талановитої прилучанки Ірини Хаухи «Молодість прекрасна». На виставці представлено 15 робіт, написаних олійними фарбами, різних за жанровим спрямування – пейзажі, портрети, натюрморти.

Завітайте до музею на виставку «Молодість прекрасна» та переконайтесь наскільки живі та справжні картини Ірини Хаухи, і наскільки глибока енергетика її творів.

Виставка діятиме до 4 листопада 2018 року.


Творчість дає людині можливість радіти світу та любити його

Щороку друга неділя жовтня – професійне свято всіх тих, хто впевнено тримає у своїх руках пензлі та олівці – День художника. У 2018 році День художника України припадає на 14 жовтня.

День художника — це свято не тільки професіоналів. Творчість дає людині можливість радіти світу та любити його. Це свято — для всіх любителів прекрасного! Для тих, хто бачить всю красу світу в самих найдрібніших деталях і не перестає захоплюватися нею.

Чудова нагода поринути у світ образотворчого мистецтва та поспілкуватися із справжнім майстром своєї справи – відомим художником Степаном Вербещуком під час мистецької зустрічі «Казка чарівного пензля» випала учням 4-го класу ЗОШ №14 11 жовтня у читальній залі Прилуцької міської бібліотеки для дітей.

На сьогоднішній день Степан Степанович – автор ілюстрацій двох дитячих книг («Сонячні дні домовичка Мелетія», автор І. Андрусяк та «Дім двірників», автор Ю. Нікітінський). Його казкові герої, особливі, не схожі на інших. За диво чоловічками - домовичками, як ми звикли їх називати, відразу впізнаєш Степана Вербещука. Слайд-шоу ілюстрацій до книг, а особливо - люб’язно надані майстром на виставку роботи зачарували дітей.

Від ведучої заходу – головного бібліотекаря Наталії Сич гості бібліотеки дізналися, що сьогодні картини художника є в приватних колекціях багатьох європейських країн, а також Америки, Канади, Ізраїлю, Філіппін. Шість полотен знаходяться в Донецькому художньому музеї. Жителі ж та гості Прилук щоденно можуть бачити й інший аспект творчості митця – різьблення по дереву. Степан Вербещук є автором кіоту для Чудотворної ікони Скорбящої Божої Матері у Спасо-Преображенському соборі та одним з авторів різьбленого іконостасу Миколаївської дзвіниці. «Що потрібно, аби стати художником, тобто, які потрібно мати вміння та навички; чи потрібно мати талант від народження; чи можна розвинути талант художника; коли потрібно розпочинати навчання?» - всі ці питання цікавили як учнів, так і їхніх батьків.

Прислухаючись до порад Степана Степановича та використовуючи різні техніки малювання, діти почали створювати і свою Казкову країну з чарівними деревами, хмаринками, будинками, у якій поселилися фантастичні тварини.

А потім лунали щирі привітання їз прийдешнім святом від малечі та дорослих, адже всі колись пробували свої сили, взявши вперше в руки олівець та кісті. І хоча не кожен з присутніх буде великим художником, цю зустріч та спільний малюнок всі згадуватимуть довгі роки з теплом та ностальгією.




«Україна – країна нескорених»

14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст. Це свято – данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності і досягнення Україною своєї незалежності.

У приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова 10 жовтня 2018 року відбулася краєзнавча година «Україна – країна нескорених», присвячена Дню захисника України. Слава про подвиги козаків і їх нащадків живе і буде жити вічно. «Козацькому роду – нема переводу» так, співається в пісні і це дійсно так.

Під час заходу учні 5 та 6 класів загальноосвітньої школи І–ІІІ ст. №2 пригадали історією виникнення та героїчні подвиги українського козацтва, яке завжди стояло на сторожі кордонів України.

Старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею Біленко Ірина Василівна ознайомила присутніх з історією Прилуцького козацького полку.

Гідними слави своїх пращурів є наші воїни, які зараз воюють в лавах Української армії, відстоюючи мир і спокій на рідній землі. Про високий патріотизм солдатів і офіцерів, що приймають участь у АТО розповіли гостям учасники АТО, військовослужбовці Прилуцького об’єднаного міського військового комісаріату: начальник відділення забезпечення – майор Гмиря Сергій Миколайович та старший офіцер відділення комплектування – капітан Шматко Юрій Миколайович.

Під час заходу присутні також мали можливість оглянути деякі зразки зброї, що використовується під час проведення АТО, предмети козацької доби з музейної колекції, переглянути відео «Історія українських земель» та прийняти участь у вікторині.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т. О. Іващенко.


«Героїчними шляхами Прилуцького козацького полку»

На 14 жовтня припадає одразу три величних свята День Українського Козацтва, свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисника України.

Вшановуючи ці свята та з нагоди 370 річниці заснування Прилуцького козацького полку в приміщенні музею відбулася краєзнавча година «Героїчними шляхами Прилуцького козацького полку».

Запрошені на захід учні 7-го класу школи №13 дізнались про історію виникнення козацтва, його звичаї та традиції, а також про доблесний шлях Прилуцького полку та його славетних ватажків. Велике зацікавлення у дітей викликав перегляд справжньої козацької зброї, що зберігається в музеї: лука та стріл, бердишів та алебард, мортир та шаблі. У другій частині заходу діти мали змогу відчути себе істинними козаками, позмагавшись між собою в іграх у спритності та витривалості.

На завершення краєзнавчої години присутні відвідали Полкову скарбницю та поклали квіти до могили невідомого козака ХVІІІ століття.

Відповідальна за захід: І.В.Біленко



«Від козаків до кіборгів»

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 11 жовтня відбулася година героїки та патріотики «Від козаків до кіборгів». У ході заходу учнівська молодь гімназії №1 імені Георгія Вороного дізналася про історію українського козацтва як рушійної сили національної військової спадщини. Усі охочі здійснили віртуальний екскурс у розрізі минулого та сьогодення, переглянувши відео із циклу «20 кроків до Незалежності. Перед аудиторією виступив Красноок Павло Миколайович – голова громадської організації «УЧАСНИКИ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ «ЩИТ».

Учасники зустрічі поставили гостю запитання з приводу реальної ситуації, що зараз склалася на сході України, про долю хлопців, котрі захищали рідну землю, і нині адаптуються до мирного життя.

Хвилиною мовчання гості бібліотеки вшанували пам'ять загиблих героїв – воїнів АТО, а опісля прослухали пісню «Пливе кача», яка стала символом трагічних подій, у вир яких втягнута наша Батьківщина.

Директор книгозбірні Зубко Людмила Іванівна привітала усіх присутніх з прийдешнім своїй промові вона підкреслила актуальність проведення подібних зустрічей у контексті формування патріотичних почуттів серед української молоді, наголосила на ролі взаєморозуміння між поколіннями для досягнення спільної мети: розбудови сильної квітучої держави, про яку знає і говорить увесь світ.

Учитель історії Прилуцької гімназії №1 імені Георгія Вороного Дорох Валентина Миколаївна висловила свої думки, з приводу важливості ролі патріотичного виховання у сучасному житті, підкресливши унікальність символу Покрови на фоні історії та традицій українського народу.



На зустрічі із поетесою Тетяною Череп-Пероганич

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 4 жовтня відбулася зустріч із поетесою, прозаїком, драматургом, членом Спілки письменників України, Спілки краєзнавців України, головним редактором веб-порталу «Жінка-УКРАЇНКА» Тетяною Череп-Пероганич, та ініціатором та співзасновником ГО «Вікімедія України» Юрієм Пероганичем.

У ході зустрічі присутні познайомились із творчим і життєвим шляхом поетеси і громадського діяча Тетяни Череп-Пероганич. Пані Тетяна розповіла про створення збірки «Материнська молитва. Українки – героям Майдану»; про діяльність веб-порталу «Жінка-УКРАЇНКА», про героїнь цього порталу, про можливість дописів і презентацій на ньому; про відвідування ювілейного 25-го Львівського Форуму видавців та про роль журналістики у сучасному житті.

Київська гостя читала власні поезії із збірок різних років видання та подарувала для книгозбірні окремі з них.

У другій частині зустрічі відбувся діалог із Юрієм Пероганичем, який є автором близько 3 тис. статей до Вікіпедії. Юрій Йосипович розповів про те, як працює дописувачем і якою повинна бути інформація.

Гостей радо вітали редактор газети «Прилучаночка» Віктор Криворучко, член Спілки письменників України і Білорусії Лілія Черненко, директор книгозбірні Людмила Зубко.

Зустріч пройшла у теплій домашній атмосфері, тому присутні ще довго не відпускали гостей, спілкувались, фотографувались, стояли в черзі за автографами.



«Моє покликання – історія»

Є такі люди, які красиві душею, які випромінюють світло і зігрівають своїм теплом усе навколо них, висвітлюючи талановите й найкраще в людях. Саме такою людиною є місцевий краєзнавець Анатолій Григорович Риженко. З нагоди його 85-річчя в приміщенні музею 03 жовтня відбулася зустріч з ювіляром, на яку була запрошена творча інтелігенція міста, друзі, знайомі, учні.

Чимало теплих слів Анатолій Риженко отримав на свою адресу, адже за своє життя він зробив і робить чимало. Свого часу Анатолій Григорович очолював Прилуцьке відділення Всесоюзного товариства філателістів, Прилуцьке товариство «Краєзнавець» ім. Василя Маслова. Його перу належить ряд краєзнавчих досліджень з історії Прилуччини. Окрім того, він є найбільш знаним у місті шевченкознавцем. Завдяки йому вийшли на поверхню ряд незнаних досі фактів з життя і творчності Великого Кобзаря.

Анатолій Григорович має також ряд нагород. Так, у 2008 році за участь у літературному конкурсі «Квіт папороті» йому присвоєно спеціальну ювілейну премію. У 2017 році він став дипломантом ІІ ступеня місцевої краєзнавчої премії ім. Дмитра Шкоропада «Рідний край». Поряд із цим Анатолій Григорович нагороджений 6 медалями та орденом «За мужність» ІІ ступеня.

Не вимущена атмосфера, у якій проходила зустріч, розпочалась з розповіді старшого наукового співробітника Ірини Біленко про життєві стежини ювіляра та демонстрацією незнаних досі світлин з домашнього архіву краєзнавця.

З вітальними словами до Анатолія Григоровича звернулися: директор краєзнавчого музею ім. В.Маслова Тетяна Зоць, директор бібліотеки ім. Л. Забашти Людмила Зубко, співробітник районної бібліотеки Тетяна Печена, голова товариства «Краєзнавець» Тетяна Іващенко та члени товариства Олена Клочко та Леонід Ленський, голова клубу книголюбів «Джерело» Лідія Скотнікова, а також викладачі школи №13 у якій працював ювіляр Євгенія Макарійчук та Лідія Бойко.

Фото заходу:

Відповідальна за захід: І.В.Біленко


Вибір професії - це важливий крок і він повинен бути добре виваженим!

Світ професій - складний та захоплюючий. Зорієнтуватися в ньому інколи дуже важко. Прийде час і кожен учень поставить собі питання: ким бути? Як знайти головну справу свого життя, щоб почувати себе задоволеним морально і матеріально? Вибір професії - це важливий крок і він повинен бути добре виваженим, цілком усвідомленим і зробленим задовго до останнього дзвоника.

Саме з такими питаннями намагалися розібратися учні 8-Б класу спеціалізованої школи № 6 під час профі-класу з питань профорієнтації «Професія захисту», який відбувся 3 жовтня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей імені Павла Білецького-Носенка.

Провідний фахівець відділу активної підтримки безробітних Прилуцького міськрайонного центру зайнятості Ірина Микитченко ознайомила присутніх з формулою оптимального вибору професії – «ХОЧУ» - «МОЖУ» - «ТРЕБА», наголосила на типових помилках, які допускає молодь при виборі майбутнього фаху, відповіла на запитання, які цікавили дітей.

Професія захисту - саме так називають роботу соціального педагога. Учні мали змогу ближче познайомитися з особливостями цієї цікавої професії завдяки розповіді Валентини Радченко (соціальний педагог спеціальної школи І-ІІ ступенів). Допомогти дитині знайти себе, компенсувати соціальне неблагополуччя цікавою справою, знайти нових друзів і однодумців – головний успіх у роботі соціального педагога.

Переглядів:2551