До дня народження художниці Марії Приймаченко проходить виставка

30 січня в МЦБ ім. Л.Забашти відкрилася виставка робіт вихованців Прилуцької школи мистецтв «Вигаданий світ», яка присвячена 110-й річниці від дня народження геніальної української художниці-примітивістки Марії Приймаченко.

Із відеопрезентації присутні ознайомились із життям і творчістю Марії Приймаченко.

Протягом всієї презентації проводилась паралель між творчістю великої художниці та роботами юних вихованців.

Заввіділенням образотворчого мистецтва Галина Єфременко розповіла про ідею створення робіт за мотивами Марії Приймаченко, про вивчення індивідуального стилю художниці-самоучки.

Викладачка Школи мистецтв Анна Алексієнко розповіла про створення панно «У саду у Приймаченко». Юні художниці Настя Єжун, Настя Степаненко, Аліна Кравчина та Зоряна Галета поділились секретами створення своїх фантастичних героїв.

Прилуцькі художники Анатолій Риженко та Петро Бойко відмітили оригінальність образів, естетичну та змістову наповненість робіт, відповідність темі та креативність мислення учнів.

Роботу викладачів і вихованців відмітила директор школи мистецтв Наталія Ярошенко та директор бібліотеки Людмила Зубко.


Краєзнавча година «Волі народної дзвін»

29 січня – День пам’яті Героїв Крут. Біля станції Крути була написана одна з тих сторінок історії, яка досі надихає активних патріотів та громадських діячів. Ця дата є надзвичайно значущою для Української нації, як частина її минулого.

Це день мужності і слави наших воїнів. Події сьогодення свідчать, що історія повторюється: як і понад 100 років тому українська держава в небезпеці – виборює свою незалежність та втрачає життя своїх найкращих синів у війні проти Росії.

29 січня 2019 року у приміщенні філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась краєзнавча година «Волі народної дзвін».

Під час заходу студенти І курсу прилуцького медичного училища з виступу завідуючої філіалу Тетяни Олексіївни Іващенко дізнались, які були історичні умови, що призвели до таких трагічних подій на станції Крути, переглянули документальні кадри перебігу бою, ознайомились з спогадами про ті події нашого земляка, уродженця с. Валки, підполковника І–ї Запорозької стрілецької дивізії Армії УНР – Степана Сергійовича Самійленка.

Викладач історії медичного училища Генадій Романович Щисловський розповів майбутнім медикам про долю учасника бою під Крутами, уродженця с. Журавка, відомого українського хірурга, професора Юрія Юрійовича Вороного.

Після всього почутого студенти не були байдужими до долі захисників ст. Крути та здійснили віртуальну екскурсію по експозиції музею «Героїв Крут».

На протязі всієї своєї історії українці завжди боролись за свої права, національну гідність і незалежнісь, та завжди в перших лавах йшла молодь, цвіт України. Своїми спогадами про патріотизм молоді під час Євромайдану поділились з присутніми гості, учасники Революції Гідності – Віктор Георгійович Красиловець

та Олександр Володимирович Карась, який також розповів про свою роботу над проектом пам’ятного знаку «Небесній Сотні» у Прилуках.

Гідними слави своїх пращурів є наші воїни, які зараз воюють в лавах Української армії, відстоюючи мир і спокій на рідній землі. По закінченні заходу присутні хвилиною мовчання вшанували усіх полеглих за незалежність України і зробили фото на згадку.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О.Іващенко.


«Голокост – трагічна сторінка в історії України»

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був заснований у 2005-му році спеціальною резолюцією ООН. У 1945 році радянські війська увійшли до розташованого на території Польщі нацистського концтабору Освенцім( Аушвіц-Біркенау), також відомого, як Освенцим. За різними даними, за п'ять років існування Освенцима в його стінах загинули до 4 мільйонів людей.

У виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова 24 січня 2019 року відбулася краєзнавча година «Голокост –трагічна сторінка в історії України», присвячена пам’яті жертв Голокосту в Україні в роки ІІ Світової війни.

Під час заходу учні 8 класу загально - освітньої школи І-ІІІ ст.№10 з виступу завідуючої філіалу краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяни Олексіївни Іващенко дізнались про жахливі злочини расистської теорії нацистів у країнах Європи та про створення полігону нацистського конвеєру смерті на Україні (трагедія Бабиного Яру). Неможливо було не згадати і про розв’язання єврейського питання в нашому місті в роки Другої світової, ознайомившись з спогадами Володимира Ентіна, Ніни Іванівни Котеленець, листом Елеонори Пармут.

Під час заходу учні переглянули відео «Освенцим. Путешествие в ад» та ознайомились з унікальними пам’ятниками у світі на честь жертв Голокосту в роки ІІ Світової війни, вшанувавши їх пам’ять хвилиною мовчання.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О.Іващенко.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова


«В єднанні - сила»

День Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки - це один з найпрекрасніших моментів нашої історії. Універсал Соборності від 22 січня 1919 року заклав підвалини об'єднання усіх етнічних територій в єдину державу, юридично оформивши можливість існування сучасної незалежної України як соборної держави.

З нагоди 100-річчя Соборності України в приміщенні музею 22 січня відбулась краєзнавча година «В єднанні - сила». Запрошені на захід студенти Прилуцького медичного училища дізнались про територіальні зміни в історії нашої держави періоду ХІІ- ХХ століть, а також ознайомились із біографіями видатних діячів, які відстоювали незалежність, соборність та інтереси України в часи ХХ століття.

Своїми спогадами про участь у «живому ланцюгу» єдності 21 січня 1990 року в Києві поділився з аудиторією викладач медичного училища Щесловський Геннадій Романовивич, а також пообіцяв передати до музею унікальні фотознімки тих подій.




День дітей-винахідників

Куди не глянь, усюди існують вікові обмеження, від яких залежить, що тобі можна, а що не можна. Але політ думки не знає кордонів і не залежить від віку. Щорічно понад 500 000 дітей і підлітків стають винахідниками корисних пристроїв, які полегшують наше з вами життя. Тому з огляду на незаперечні факти дитячої винахідливості в міжнародному середовищі виникла ідея щорічного проведення 17 січня Дня дітей-винахідників.

22 січня у Прилуцькій міський бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбувся день інформації до дня дітей-винахідників «Дива власноруч».

Присутні учні ЗОШ № 13 з віртуального знайомства «ТОП – 20 геніальних винаходів, придуманих дітьми» дізналися, що винахідником можна бути і в 5 і в 10, чи в 13 років, адже дитяча фантазія бурхлива, голова ще не заклопотана, а вільного часу вдосталь.

Вихованці Прилуцького міського центру науково-технічної творчості молоді Корнійко Максим та Тищенко Владислав (керівник Гончаров Сергій Євгенович, методист Нагорний Ігор Борисович) презентували роботу центру і безпосередньо свої винаходи – авіамоделі, які уже були випробувані в дії.

Із захватом діти дивилися, як хлопці демонстрували роботу безпілотного літака, а потім було багато запитань.



«Соборна Україна: від ідеї до життя»

22 січня в МЦБ ім. Л.Забашти відбувся диспут «Соборна Україна: від ідеї до життя».

У ході заходу студентська молодь дізналася про витоки ідеї соборності у контексті історії України, переглянула відеоряд та презентаційну підбірку на вказану тематику, а також змогла поспілкуватися із викладачем суспільних дисциплін Прилуцького агроколеджу Ольгою Черніковою та викладачем історії Прилуцького професійного ліцею Юлією Забейдою.

Усі присутні отримали чудову можливість поспілкуватися у довільній формі про минуле, теперішнє та майбутнє України.



«Ландшафти свідомості»

19 січня 2019 року у краєзнавчому музеї – свято, адже виставка картин це завжди свято та можливість зустрітися з прекрасним. У виставковому залі відбулося відкриття виставки художніх робіт молодої талановитої прилучанки Олени Волкогон – «Ландшафти свідомості».

Своїм мистецтвом художниця демонструє глибину своєї душі та розширює уявлення відвідувачів про стилі живопису. У її роботах перетинається кілька стилів – абстракціонізм, експресіонізм та сюрреалізм. Сила художниці – у кольорах її живопису. Чаклуючи кольором, вона створює експресивні, насичені барвами полотна, що притягують глядачів магією, енергетикою, створюють нову естетичну реальність, характеризують її індивідуальну манеру, неповторну стилістику та глибину її свідомості.

Відвідайте виставку, яка діє до 14 лютого та відкрийте для себе нові стилі живопису.


У Прилуцькій школі мистецтв проведено низку заходів до Новорічних свят у період 19.12.2018-14.01.2019 рр. (інформація про заходи додається).

«Цукерка за щедрівку»

Напередодні свята Нового року за старим стилем, 11 січня, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей відбулися народознавчі хвилинки-щастинки до циклу новорічно-різдвяних свят «Цукерка за щедрівку».

На зустріч завітали активні відвідувачі бібліотеки та поціновувачі українських народних традицій. Головний бібліотекар Лариса Сахбані поділилася цікавою інформацією про виникнення колядок і щедрівок та про різницю між ними, розповіла про традиції святкування Щедрого вечора в Україні в давнину і сьогодні.

Діти активно відповідали на запитання бліц-вікторини, а також взяли участь у імпровізованому щедруванні присутнім в бібліотеці, за що отримали у подарунок солодощі, люб’язно надані приватними підприємцями Дмитрієвою М.С., Дорошенко Л.О., Смірновою Н.В.

З книжкової виставки «Звичаї, обряди, традиції зимових свят» усі охочі обирали собі до вподоби щедрівки та засівалки, щоб встигнути вивчити їх напам’ять та подарувати рідним та знайомим справжні хвилинки-щастинки.


Діти дізналися про історії новорічних іграшок

Книжкові зимові канікули у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей продовжилися 10 січня інформаційним слайд – шоу «Новорічні дива: з історії новорічних іграшок».

Мультимедійна презентація допомогла учням дізнатися, звідки прийшла традиція ставити у будинках на Новий рік ялинку, прикрашати зелену красуню іграшками. Цікавість викликала підготована бібліотекарем Оксаною Проценко відео історія про появу та розвиток новорічної кульки, а для багатьох присутніх відкриттям стало те, що Дід Мороз далеко не зразковий добрий дідусь. Руханки «Лижники», «Збери літери» та «Хто кого передує» створили у читальній залі невимушену атмосферу.

Приємною нагородою за знання української літератури стали солодкі подарунки від приватних підприємців Липньової В.І., Аманкличевої В.І., Котової С. та Шуляк Н., які допомогли створити дітям новорічний настрій.


«Стежками Країни Казкарії»

Зимові свята завжди багаті на веселий галас дітвори, приємні сюрпризи і пам’ятні моменти. Так, 9 січня в міській центральній бібліотеці ім. Л.Забашти було незвично шумно і весело, адже на гостину завітали вихованці ДНЗ №8 ім. В.Сухомлинського.

Діти з радістю долучились до віртуальної гри-подорожі «Стежками Країни Казкарії».

Музичний відеопотяг у казку допоміг дітлахам стати віртуальними героями згаданих українських казок. Із цікавістю діти відгадували загадки та вивчали віршовані рядки про казкових героїв, розказували вірші про зиму.

За активність у віртуальній подорожі всі отримали солодкі подарунки та книжки-розмальовки, які відразу ж стали розфарбовувати улюбленими кольорами.




«Чарівні куточки краю»

У виставковій залі краєзнавчого музею 9 січня 2019 року відбувся захід «Чарівні куточки краю», присвячений Всесвітньому дню заповідників, який відмічається щороку 11 січня.

На захід запрошені учні 7 класу школи №13.

Діти мали змогу познайомитися з правилами та законодавчими актами, які стосуються створення заповідників в Україні, з першим заповідником, який заснований в нашій країні «Пам’ятка Пеняцька» в 1886 році та заповідними територіями, які є на Прилуччині (розповідь підкріплена слайдами). Також учні здійснили віртуальну подорож по чарівним куточкам Прилуччини та України.

Відповідальна за захід ст. науковий співробітник Степаненко О.П.


«Музейне Різдво»

Хай Різдво з тим завітає,

Чого серце забажає.

Хай несе у кожну хату,

Щастя, радості багато…

Красива і щедра душа українського народу виявляє себе в традиціях, віруваннях, святкуваннях. Новорічні свята в Україні такі яскраві, сповнені вигадок, сміху і ігор. Це казкова,чарівна пора.

7 січня Україна святкує Різдво Христове – одне з найвеличніших свят, яке святкують у всьому світі. Українці й славні тим, що сотні років попри все бережуть традиції і звичаї, трепетно ставляться до всього духовного, що отримали у спадок, удосконалюють і розвивають його. І Різдво Христове – яскраве тому підтвердження.

Уже стало доброю традицією у Прилуцькому краєзнавчому музеї ім. В.І. Маслова проводити новорічні свята для маленьких прилучан.

4 січня 2019 року учні 5 класу гімназії №5 ім. В.А.Затолокіна завітали на захід «Музейне Різдво». Під час заходу діти познайомились з історією народження Сина Божого, переглянули відео «Небо і земля нині торжествує», Вихованка Центру творчості дітей і юнацтва Анікіна Марія прочитала вірш «Народження Христа».

Уже давно Різдво це не просто релігійне свято, для більшості громадян нашої країни цей день є уособленням добра, щастя та надії на успіх у новому році. Завідувачка відділу природи краєзнавчого музею Степаненко Ольга Петрівна ознайомила присутніх з цікавими особливостями життя цьогорічного символу року, опудало якого вони мали змогу бачити в експозиції.

Різдво це перш за все родинне свято, яке наче диво заходить у дім кожного українця. Цікавою була гостина до пані господині , завідувачки відділу історії музею, Біленко Ірини Василівни, яка ознайомила дітей з традиціями святкування Святвечору.

Під час Різдва нікому не приходиться сумувати: лунають пісні та колядки, відбуваються ігри, конкурси, ворожіння та водіння «кози». Так було і на нашому святі, а потім діти пригощались смаколиками та робили фото на згадку. Всім було цікаво та весело.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею Т.О. Іващенко.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова


Новорічні історії біля ялинки

Новий рік та Різдво – найзагадковіші свята і їх очікування й святкування пов’язане зі світом добрих казок і магії. Це, мабуть, єдина знаменна подія, яку протягом століть і щорічно відзначають люди у всіх країнах і на всіх континентах.

4 січня у Прилуцькій міський бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка зібралися щирі поціновувачі казки аби послухати новорічні історії бібліотечної ялинки.

Діти переглянули буктрейлери до казки Г.Андерсена «Снігова Королева», Е.Гофмана «Лускунчик і Мишачий Король», С.Маршака «Дванадцять місяців».

Ведуча літературних розваг Наталія Сич влаштувала випробування для присутніх новорічними ребусами, діти складали новорічне меню для Діда Мороза та Снігуроньки, збирали сніжинки-гудзики. Кульмінацією розваг стали запальні танці.

За інф.Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка

Переглядів:2330