Прилуцький міськрайонний відділ Філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області

І Н Ф О Р М У Є!

 

За участі фахівців ЦСС міськради відбувся захід

6 лютого 2024 року спеціаліст ЦСС Прилуцької міської ради взяла участь у заході присвяченому 9-й річниці прийняття  Закону України «Про пробацію» та утворення органу  пробації. 

На заході також розглянуті питання співпраці суб’єктів соціальної роботи; соціальної допомоги та підтримки засудженних.

 

Співпраця пробації та безоплатної вторинної правової допомоги

Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сектор «Прилуцьке бюро правової допомоги» постійно співпрацює з Прилуцьким районним відділом філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області.

Головним юристом Олесею Зінець в рамках співпраці в вересні місяці 2023 року також було проведено ряд зустрічей з клієнтами пробації, які є вразливою частиною нашого суспільства та в результаті таких бесід мають можливість отримати кваліфіковану безкоштовну юридичну допомогу. Під час надання безкоштовних консультацій вирішуються нагальні питання: порядок відновлення втрачених документів, роз’яснення порядку оформлення соціальних допомог, порядок оформлення постійного догляду за особами з інвалідністю та особами похилого віку та інші. Така співпраці є досить необхідною та важливою, так як суб’єкти пробації відчувають підтримку в такий нелегкий час.

 

Прилуцький районний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

 в Чернігівській області

 

 

Пробації 8 років

Уже вісім років, з моменту свого створення, а саме з 05.02.2015 року, пробація стоїть на захисті безпеки суспільства. Допомагаючи засудженим виправитися, знайти вірний шлях у житті та неповторювати своїх помилок.

До дня створення Пробації працівниками Прилуцького районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області проведено зустріч з працівниками центрів соціальних служб та волонтерами пробації. З тими людьми, з якими давно співпрацює відділ, які добре розуміють проблематику підоблікових пробації та знають як допомогти у вирішення багатьох життєвих ситуацій.

Зустріч відбулася в нестандартній цікавій формі. Після обговорення підсумків співпраці, присутнім було запропоновано перегляд документального кінофільму «Українські шерифи» з колекції Міжнародного фестивалю документального кіно Докудейз UA. Цей фільм про важливість співпраці активної частини громади для досягнення більш позитивного результату в роботі з особами, які перебувають у конфлікті з законом.

Прилуцький районний відділ філії

Державної установи «Центр пробації»

в Чернігівській області

 

Гуманітарна допомога клієнтам пробації

Прилуцький районний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області співпрацює з 2015 року з Прилуцькою МРО Товариства Червоного Хреста України. За сприянням волонтера пробації Олени Охріменко, яка є членом Прилуцької МРО ТОВ Червоного Хреста України, проведено безліч заходів, направлених на підтримання суб’єктів пробації, осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, настали нелегкі часи для українського народу. Особливо потребують уваги й допомоги ті, хто у відчаї із-за складного матеріального становища. З числа перебуваючих на обліку Прилуцького районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, більшість підоблікових втратили роботу та підробітки, їх матеріальний стан досить складний, і тому орган пробації знаходить можливість допомогти цим людям, залучаючи волонтерські організації.

02 серпня 2022 року працівниками Прилуцького районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області та волонтером пробації Оленою Охріменко для покращення матеріального становища клієнтів пробації та допомоги під час воєнного стану, організовано та надано гуманітарну допомогу у виді продуктових наборів, які будуть гарною підтримкою для даної категорії осіб.

 

Прилуцький районний відділ

філії ДУ «Центр пробації»

в Чернігівській області

 

Що потрібно знати про Конституцію

28 червня 1996р. був прийнятий основний закон нашої держави – Конституція України. Вона визначає права й обов’язки громадян України, гарантує верховенство права та проголошує життя людини найвищою соціальною цінністю. 

27.06.2022р. напередодні святкування для Конституції України було проведено спільний освітній захід із залученням представників центру соціальних служб Прилуцької міської ради, Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги сектору «Прилуцьке бюро правової допомоги», працівників та клієнтів Прилуцького районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області.

 

У цікавій, невимушеній атмосфері, працівники центру соціальних служб Прилуцької міської ради ознайомили присутніх з історією прийняття Конституції України. Провели квест на знання прав та обов’язків громадянина України, які гарантовані Конституцією. Метою заходу було роз’яснити присутнім, що кожен громадянин має не тільки права, а й обов’язки, які повинен виконувати. Щоб в найближчому майбутньому стати повноцінним членом сім’ї Європейських демократичних держав, основою яких є захист прав кожного громадянина.

Прилуцький районний відділ філії

Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області

 

Медіапросвіта – про права людини у пробації

На базі Прилуцького районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області ось уже кілька років діє кіноклуб Docudays UA, який є міжнародним кінофестивалем документального кіно про права людини. Основним завданням мережі кіноклубів, яких в Україні дуже багато, є медіапросвіта різних верств населення про права людини через документальне кіно. Тематика документальних фільмів дуже різноманітна – це і булінг, екологія, наркоманія, домашнє насильство, торгівля людьми, проблема людей з інвалідністю тощо.

Засідання кіноклубу проходять регулярно. У ході яких відбуваються покази та обговорення документальних фільмів і при цьому залучаються різні групи глядачів: підлітки, клієнти пробації, працівники пробації, студенти та інші групи людей, яким це може бути цікаво. Після перегляду фільму відбувається обговорення фільму із залученням експертів, де кожен учасник висловлює свої думки та емоції від перегляду.

20 грудня 2021 року наш кіноклуб долучився до всеукраїнського мандрівного кінофестивалю Docudays UA, у рамках якого глядачам було продемонстровано документальну стрічку Італійського кінорежисера під назвою «Кур’єри, а не герої». Ця стрічка про кур’єрів, які працюють в умовах жорсткого локдауну в Італії, коли вулиці італійських міст пусті, і тільки тисячі кур’єрів ризикуючи своїм здоров’ям доставляють замовлення жителям італійського міста продукти харчування та товари першої необхідності. Кур’єрами в Італії працюють в основному мігранти, у тому числі із України, за невелику платню не маючи при цьому належного захисту своїх прав. Але на їхній праці добре заробляють фірми, які їх наймають. Після перегляду фільму відбулося жваве обговорення до якого, в якості експерта, було залучено і головного юриста Прилуцького відділу безоплатної правової допомоги, яка прокоментувала підняту в цьому фільмі проблематику.

Проведення заходів у такій цікавій нестандартній формі, сприяють усвідомленню молодим поколінням своїх прав. Знаючи їх, людина буде поважати та не порушувати права інших людей, а отже не порушуватиме закон.

Цей інструмент є досить ефективний для профілактики правопорушень серед клієнтів пробації і не тільки. Адже основним завданням нашої роботи є перш за все профілактика правопорушень та розвиток громадянського суспільства, щоб люди не потрапляли у конфлікт із законом та знали і вміли відстоювати свої права.

Олександр Бойченко

Фахівець Прилуцького районного відділу

філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області

 

Залучено волонтера до роботи з клієнтами пробації

Волонтер-це людина, яка за власним бажанням готова витратити свої сили, час і талант на користь суспільству, не чекаючи винагороди.

У всьому світі волонтери відіграють велику роль у вирішенні багатьох проблем суспільства. Їхня сфера діяльності досить різноманітна: допомога людям, які опинилися в складних життєвих ситуаціях, допомога тваринам, участь у ліквідації наслідків стихійних лих, екологічні акції та багато іншого.

Починаючи з 2014 року на Україні стрімко розвивається волонтерський рух, під час Революції Гідності спостерігається високий рівень самосвідомості українців, бажання допомогти.

Клієнти пробації відносяться також до осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах та потребують всебічної допомоги.

Продовжуючи адвокаційну кампанію по залученню до соціально-виховної роботи з суб’єктами пробації, небайдужих людей, які бажають змінити світ на краще та допомогти особам, які перебувають у конфлікті з законом, 23 листопада 2021 року Прилуцьким районним відділом філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області до волонтерської діяльності залучено Зінець Олесю. Це активна цілеспрямована людина, соціальний працівник, психолог та юрист за освітою, яка також раніше працювала в відділі пробації, добре знає потреби та проблеми клієнтів пробації. З новоприйнятим волонтером пробації заключено договір про співпрацю та заплановано ряд заходів, направлених на виправлення клієнтів пробації та забезпечення безпеки суспільства.

 

Прилуцький районний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

в Чернігівській області

 

 

Культура - як інструмент популяризації пробації

На виконання плану щодо проведення заходів в рамках реалізації адвокаційної кампанії по популяризації служби пробації, 24.06.2021 року, на базі районної бібліотеки було організовано та проведено зустріч із місцевою поетесою, письменницею Лілією Бондаревич-Черненко. На цю зустріч були запрошені шанувальники творчості Лілії Черненко, підоблікові Прилуцького міськрайонного відділу, постійні читачі бібліотеки, а також співробітники Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області. У вступному слові начальник Прилуцького МРВ Людмила Тищенко розповіла присутнім про історію створення пробації, про напрямки роботи та нові підходи щодо виправлення клієнтів пробації. Також вона наголосила на важливості роботи служби пробації, адже вона працює для того щоб суспільство було безпечним.

Після цього відбулася дуже цікава розмова і поетесою, яка розповіла про свою творчість, свій родовід та читала багато своїх віршів. Лілія Черненко сама родом із Білорусі, але вже багато десятиліть живе та працює в Україні і зокрема в Прилуках. Вона пише вірші, прозу про війну на сході нашої держави, про перлину Прилуцького краю - Густинський Святотроїцький монастир та його ігуменю, пише про кохання та про буденне життя. За свої труди вона була удостоєна багатьох міжнародних та всеукраїнських та білоруських літературних премій.

Зустріч була цікава для всіх. Всі мали змогу поспілкуватись із творчою людиною, поставити свої питання, доторкнутися до прекрасного. В кінці зустрічі Лілія Черненко подарувала всім свої книги.

Такі яскраві, нестандартні заходи, із залученням творчих особистостей, дуже дієвий та досить ефективний інструмент для популяризації пробації серед широких верств населення. Завдяки таким заходам люди краще розумітимуть місію пробації та її важливу роль в суспільстві.

 

 

За порушення  обов'язків встановлених судом, особа направлена до в’язниці на 5 років


Прилуцькимміськрайонним судом у лютому 2019 року засуджено громадянина Р. до 5 років позбавлення волі та звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки.
Враховуючи, що засуджений систематично не виконував покладені на нього судом обов`язки щодо явки для реєстрації, Прилуцьким міськрайонним відділом з питань пробації філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області направлено до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням.
За принципової  позиції прокурора Прилуцької окружної прокуратури, який підтримав зазначене подання,судом скасовано іспитовий строк та засудженого для відбування призначеного покарання у виді 5 років направлено в місця позбавлення волі.

 

Міжнародний день захисту дітей

Уже традиційно 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей. Це прекрасне свято радості та надії. Діти – майбутнє нашої держави, українського народу. Саме в дітях продовження роду людського й здійснення своїх мрій і сподівань на краще.

Цього сонячного літнього дня працівники Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області та неповнолітній клієнт пробації були запрошені Прилуцькою міською радою до участі в заходах, приурочених до Міжнародного дня захисту дітей, які проходили на центральній площі м.Прилуки. Прилуцьким міським головою Ольгою Попенко було урочисто поздоровлено всіх дітей міста з Міжнародним днем захисту дітей. Всі діти, які були присутні на святковому зібранні отримали подарунки, мали змогу безкоштовно відвідати різноманітні атракціони.

Неповнолітньому пробації міським головою Ольгою Попенко також було вручено подарунок. Крім цього він отримав масу позитивних емоцій, так як здійснилися давні мрії: вдягнув форму рятувальника та побував в середині справжньої пожежної машини, а також досхочу пострибав на батуті.

Ця атмосфера свята підобліковому неповнолітньому запам’ятається надавго та буде гарним стимулом для змін життя на краще, спонукатиме творити добро іншим людям.

Прилуцький міськрайонний відділ філії ДУ

«Центр пробації» в Чернігівській області

 

 

Свято вишиванки

В останні роки в Україні започаткована дуже гарна традиція святкувати день вишиванки – одного із символів нашої Держави, адже вишиванка - це код нації. В цей день і працівники Прилуцького міськрайонного відділу не залишились осторонь. З метою вшанування народних традицій та виховання молоді в дусі патріотизму, було організовано свято вишиванки, на яке запрошені особи неповнолітнього та молодіжного віку, що перебувають на обліку в відділі пробації, працівники Прилуцького центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, а також фахівці соціальної роботи Центрів соціальних служб новостворених об’єднаних громад Прилуцького району.

Начальником Прилуцького міськрайонного відділу Людмилою Тищенко прозвучали слова вітання та коротка історія самої вишиванки у продовження якої присутні переглянули короткий відеоролик про різноманіття українських вишиванок, їх історію, а також цікава розповідь про те, як створюється сучасна вишиванка.

Такий яскравий, цікавий та неординарний захід є важливим елементом соціально-виховної роботи із молодими клієнтами пробації – він змінює світогляд молодих людей, надихає їх берегти традиції, а головне- спонукає їх бути патріотами України, а отже бути законослухняними громадянами.

На заході також було обговорено питання щодо спільної діяльності працівників пробації та працівників соціальної роботи Центрів соціальних служб під час виховання молоді, що перебувають у конфлікті із законом. Лише спільними зусиллями можна досягти кращих результатів у їх вихованні та допомозі у вирішенні соціальних питань.

Святковості заходу додали не лише одягнені вишиванки, але оздоблений кабінет вишитими рушники, картинами та скатертинами, деяким з яких понад 70 років.

 

Прилуцький міськрайонний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

в Чернігівській області

 

Допомога та підтримка неповнолітніх субєктів пробації - шлях до позитивних змін

16.03.2021 року відбулась зустріч старшого інспектора Прилуцького міськрайонного відділу філії державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області Тетяни Біловської, начальника служби у справах дітей Прилуцької міської ради Людмили Кулій, головного спеціаліста служби в справах дітей Прилуцької міської ради Юлії Калініченко, а також начальника відділу сім’ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради Олени Опанасенко. На зустріч був запрошений неповнолітній суб’єкт пробації.

У ході заходу запропонованно ряд можливостей для розвитку, оздоровлення і проведення конструктивного дозвілля для неповнолітнього, а саме: безкоштовно відвідати святковий концерт в Прилуцькому міському Будинку культури, безкоштовний відпочинок влітку в санаторіях Чернігівської області.

Начальником відділу сім’ї, молоді та спорту міської ради Оленою Опанасенко зазначено, що в разі проведення ними культурно-масових заходів, за його бажанням, буде надана можливість залучення неповнолітнього суб’єкта пробації до їх проведення.

Всебічно розглянуто всі аспекти життя неповнолітнього: проговорили з ним про його відношення до навчання, відносини з матір’ю, розглянули коло його оточення, чи задоволені його потреби. Учасники зустрічі наголосили, що неповнолітній, в разі виникнення проблемних питань, може звернутися до фахівців за допомогою та підтримкою.

Проведена зустріч була досить результативною, так як неповнолітній суб’єкт пробації усвідомив, що його не тільки повчають та спрямовують по життю, але й намагаються йому допомогти і надати певні блага.

 Прилуцький МРВ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області

 

Сімейна конференція – як інструмент вирішення складних проблем сім’ї

Для отримання кращого результату при проведенні соціально-виховної та корекційної роботи з суб’єктом пробації, сім’я якого перебуває в складній життєвій ситуації, 01 березня 2021 року проведено сімейну конференцію.

У заході взяли участь працівники Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, також запрошені спеціалісти: начальник сектору Прилуцького відділу поліції Головного управління національної поліції майор поліції Тетяна Пироженко, провідний фахівець Прилуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Котляр та начальник відділу «Прилуцького бюро правової допомоги» Ніжинського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Кузьменко.

Основною метою проведення сімейної конференції було самостійне вироблення плану дій, який би допоміг сім’ї подолати складну життєву ситуацію, в якій опинилася сім’я підоблікового. Сім’я виховує сім неповнолітніх дітей, має труднощі з вихованням, від чого страждають діти.

У ході конференції відбувся конструктивний діалог, під час якого підобліковий отримав інформацію та поради фахівців як краще справитися із своєю ситуацією. У свою чергу підобліковий мав змогу задавати питання та отримав зворотній зв'язок із спеціалістами. Зустріч проходила у невимушеній конструктивній обстановці, кожен мав змогу висловитися та запропонувати свої послуги.

Дуже важливо показати підобліковому, яку допомогу та підтримку може отримати його сім’я від різних фахівців. Головним посилом було те, щоб сім’я розуміла, що вона сама повинна навчитися вирішувати складні життєві ситуації, а для цього потрібно почати змінюватися самим.

01.03.2021

Прилуцький міськрайонний відділ

філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області

 

 

Служба пробації відзначає професійне свято

5 лютого 2015 року прийнято Закон України «Про пробацію», згідно з яким підрозділ кримінально-виконавчої інспекції реформовано в службу пробації.

Комунальне підприємство «Прилукижитлобуд» Прилуцької міської ради співпрацює з службою пробації досить давно, а саме: з моменту визначення підприємства, на якому особи, засуджені до покарання у виді громадських робіт та порушники, на яких судом накладено адміністративне стягнення у виді громадських робіт будуть відбувати зазначене покарання та стягнення.

За період роботи Прилуцького відділення філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області до комунального підприємства «Прилукижитлобуд» для відбування покарання та стягнення у виді громадських робіт було направлено понад 80 осіб. Засуджені та порушники виконували громадські роботи з прибирання сміття, побілки бордюр, розчищення снігу, загрібання листя та інші. Комунальне підприємство системно сприяє службі пробації у здійсненні нею соціально-профілактичної роботи щодо запобігання негативним явищам, допомозі в усвідомленні і виправленні засудженими зроблених помилок, пошуку шляхів та методів їх подолання. Спільними зусиллями відбувається досягання інтересу засуджених до своєї особистості, власних позитивних якостей.

Служба пробації, зокрема, працівники Прилуцького міськрайонного відділу своєю працею забезпечують безпеку суспільства, шляхом застосування заходів виправлення до порушників, успішної їх адаптації в суспільстві, а КП «Прилукижитлобуд», зі своєї сторони, допомагає порушникам задуматись про своє життя в майбутньому та виправитися.

Комунальне підприємство

«Прилукижитлобуд» Прилуцької міської ради

 

Співпраця Прилуцького міськрайоннного відділу з волонтерами пробації

Останній тиждень на всій території України спостерігаються великі морози. Із метою профілактики переохолодження та обмороження серед підолікових осіб пробації 20 січня 2021 року в приміщенні Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Ценртр пробації» в Чернігівській області представником Прилуцької МРО Товариства Червоного Хреста України було проведено профілактичну – роз’яснювальну бесіду.

Під час зустрічі увага засуджених була зосереджена на ознаках переохолодження та обмороження, їх профілактики та надання першої допомоги. Підобліковим роз'яснено, що до причин виникнення відмороження віднесено вплив низьких температур, а при певних умовах (мокре і тісне взуття, нерухоме положення на холодному повітрі, алкогольне сп’яніння, і крововтрата) обмороження може бути і при температурі вище 0°С. Частіше піддаються обмороженню вуха, ніс, кісті (пальці) рук, стопи ніг.

При відмороженні спочатку відчуваються відчуття холоду і печіння, потім з’являється оніміння. Шкіра стає блідою, чутливість втрачається. Надалі дія холоду не відчувається. Встановити ступінь обмороження можливо тільки після відігрівання потерпілого, іноді через кілька днів. Було розглянуто чотири ступеня відмороження. Підобліковим було роз’яснено алгоритм необхідних дій у разі пошкодження тканин у результаті дії низької температури.

Також наголошено, що в місті існують пункти обігріву, зазначено адреси їх розташування.

Прилуцький міськрайонний відділ філії

Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області


 

 

Пробаційні програми – дієвий інструмент для виправлення

З метою профілактики та запобіганню вчинення повторних правопорушень неповнолітніми особами, які вже скоїли злочини та перебувають на обліку в Прилуцькому МРВ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, суд призначає додатковий обов’язок – проходження пробаційної програми.

За останній час у Прилуцькому міськрайонному відділі 4 клієнти пройшли пробаційні програми – двоє дорослих та двоє неповнолітніх – особі засудженій за насильницький злочин призначено програму «Подолання агресивної поведінки», а особі яка зловживає алкоголем програму «Попередження вживання психоактивних речовин». На даний час пробаційну програму проходить неповнолітній клієнт пробації по зміні прокримінального мислення. Метою програми є досягнення позитивних змін у поведінці неповнолітнього суб’єкта пробації шляхом розвитку та підтримки у нього навичок конструктивного та критичного мислення, формування навичок рефлексії, планування та постановки цілей, а також сприяння розвитку соціально прийнятних норм поведінки та навичок співпраці у взаєминах з оточуючими.

Провівши певну кількість пробаційних програм, вже можна сказати про їх ефективність та результативність. Порівняно за невеликий час настають позитивні зміни в когнітивній, емоційній та поведінковій сферах клієнтів пробації. Адже когнітивний підхід забезпечує підоблікових відділу знаннями, навичками, стратегіями та інструментами, необхідними для прийняття на себе відповідальності за свої дії та вчинки. А саме головне, що клієнтам пробації надається шанс на виправлення не в умовах ізоляції, а в суспільстві де вони залишаються у своїх сім'ях, виконуючи різні соціальні обов’язки, а суспільство стає безпечнішим.

Прилуцький МРВ філії ДУ «Центр пробації»

в Чернігівській області

 

 

 

 

Проведення соціально виховної роботи волонтером пробації

У Прилуцькому МРВ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області для проведення соціально виховної роботи з підобліковими, які мають проблеми з алкогольною залежністю, активно залучається волонтер пробації, студент медичного коледжу.

На цих зустрічах підобліковому надається інформація про негативний вплив вживання алкоголю на особистість та здоров’я людини, формуються вміння протистояти факторам, які провокують вживання. Зокрема розвиваються позитивні стратегії емоційної регуляції та шляхи подолання, життєвих негараздів. Але основним завданням волонтера на цій зустрічі є мотивування особи до повної відмови від вживання психоактивних речовин. Із свого професійного досвіду ми знаємо, що у більшості випадків вживання алкоголю чи наркотиків є основною причиною вчинення злочинів. І тому усуваючи цю основну причину ми зможемо значно знизити ризики вчинення повторного правопорушення і в цьому саме волонтери надають нам суттєву допомогу.

Прилуцький МРВ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області

 

Фестиваль кікоклубу Докудейз

Керівник кіноклубу Докудейс при Прилуцькому міськрайонному відділі філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області Олександр Бойченко взяв участь в «Осінній школі для модераторів Мережі DOCU/Клуб» громадської організації Докудейз. Фестиваль кіноклубів проходив в м.Коблево з 24 по 29 вересня. На цьому зібранні всі учасники мали змогу навчатися модерувати кінопокази та спілкуватися із різними фахівцями у цій сфері.

Напослідку цього фестивалю організатори вручили нагороди кращим кіно-клубам України.

Незважаючи на те, що кіноклуб Прилуцького відділу пробації створений лише рік тому, він був визнаний одним із найкращих і його керівник Олександр Бойченко отримав диплом, цінний подарунок та можливість придбати на 5000 грн обладнання для свого кіноклубу.

Прилуцький міськрайонний відділ філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області

 

Офіцер-людина команди

Офіцер - завжди звучить гордо, це вихованість, мужність, сильний характер і приклад для наслідування.

Працівники Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області – офіцери пробації, які щодня забезпечують безпеку суспільства, шляхом виправлення засуджених та повернення до суспільства правослухняних людей.

Для своїх підоблікових вони є прикладом для змін життя на краще, завжди допоможуть у вирішенні проблемних питань. Самі ж працівники готові до будь-яких випробувань та завдань, пов’язаних з виконанням службових обов’язків.

27.08.2020 року ранок працівників Прилуцького міськрайонного відділу почався о 06:00 з команди «Тривога». Цього ранку проводилися навчальні збори з метою перевірки вмінь нести службу при надзвичайних обставинах. Працівники відділу прибули вчасно на місце призначення з тривожними валізами.
 

«Заради життя»

У рамках проекту «Заради життя», який реалізується БО «Чернігівська МЕРЕЖА», соціальним працівником Анною Лаврик спільно з Прилуцьким міськрайонним відділом філії Державної установи «Центр пробації» було організовано проведення індивідуальних зустрічей з суб’єктами пробації відділу.

Під час яких Анною Лаврик здійснено скринінгове анкетування на ВІЛ, ВГС і туберкульоз підоблікових відділу.

Також проведені індивідуальні бесіди з приводу профілактики захворювання небезпечних хвороб, здійснено індивідуальне консультування. Завдяки проведеному заходу 30% перебуваючих на обліку, пройшли скринінгове анкетування та 10 % - анонімний швидкий тест на виявлення ВІЛ. Деякі підоблікові зауважили, що самостійно ніколи б не наважились пройти обстеження.

Прилуцький міськрайонний відділ філії

Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області

 

Пробаційна програма - інструмент виправлення суб’єктів пробації

Найголовніше в реформуванні кримінально–виконавчої служби та створенні пробації є те, що змінився підхід до роботи з особами, засудженими до покарань не пов’язаних з позбавленням волі. Коли раніше акцент був здійснений лише на контролі над поведінкою засуджених, то з утворенням служби пробації, основне завдання працівників виховати та досягти позитивних змін у поведінці порушника, повернути у суспільство законослухняного громадянина, який буде займати відповідне місце та приносити громаді користь, а головне - не буде становити небезпеки для суспільства.

Ряд прийнятих змін у кримінально – виконавчому законодавстві направлені на те, щоб допомогти засудженому виправитися без ізоляції від суспільства. Одна із таких змін це розробка та запровадження пробаційних програм, як одного із інструментів позитивного впливу на правопорушника.

Так, у Прилуцькому міськрайонному відділі філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області вже не вперше, за рішенням суду, виконується пробаційна програма. Цього разу це програма - «Подолання агресивної поведінки». Метою програми є досягнення позитивних змін у поведінці суб’єкта пробації, шляхом розвитку у нього саморегуляції його психоемоційних станів, розвиток навичок управління гнівом та агресією та формування готовності дотримуватися соціально прийнятних норм та ненасильницьких моделей поведінки. Правопорушник був засуджений за насильницький злочин і суд, за рекомендацією органу пробації, встановив обов’язок пройти пробаційну програму.

Заняття проходять у спеціально обладнаній кімнаті у формі тренінгів, так як ця форма навчання є найефективнішою та дає гарні результати. Тренінги проводить досвідчений фахівець (куратор програми), який пройшов навчання та має великий досвід тренінгової роботи. Важливою умовою досягнення успіху є створення позитивної атмосфери під час тренінгу, що підвищує мотивацію клієнта, як до навчання, так і до позитивних змін у своєму житті.

Прилуцький міськрайонний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

в Чернігівській області

 

Чотирилапий друг

26 червня Україна, разом із усім світом, приймає участь в акції «Лапи в офісі: візьми собаку на роботу!».

Її мета – заохотити компанії та організації дозволяти працівникам приходити до офісів зі своїм собакою хоча б в одну п'ятницю кожен рік. На думку психологів, такі ініціативи сприятимуть пошуку нових господарів для собак із притулків, пропагують дружні умови для домашніх улюбленців в офісах.  Вперше в Україні така акція відбулася у 2013 році.

Цього року за підтримки ініціативи ДУ «Центр пробації», із радістю, долучилася до акції інспектор Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Ценртр пробації» в Чернігівській області капітан внутрішньої служби Іщенко Тетяна Валеріївна. Так, рівно місяць тому в сім’ї інспектора з’явився новий член родини - Латік. Його було знайдено випадково на кладовищі, коли цуценятко було ще зовсім маленьким та, навіть, не ходило. Тетяна зі своїм сином допомогли Латіку не тільки вижити, але й знайти справжню сім’ю. Тепер улюбленець Латік ростиме справжнім другом родини та її захисником. Завдяки домашнім улюбленцям, усі ми — об'єднані любов'ю!!!

Прилуцький міськрайонний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

в Чернігівській області

 

Вишиванка, як символ української народності

Вишиванка - це не просто одяг, а частина душі. Це історія українського народу прошита нитками. Люди вірили, що вишиванка оберігає, дарує добру долю та здоров'я. Матері вишивали своїм дітям одяг з особливою теплотою та любов'ю.

У 2020 році День Вишиванки припадає на 21 травня. Цього дня українці вдягають вишиванку, щоб показати важливість вшанування українських традицій та українського одягу. На сьогодні вишиванка вважається модним трендом, який повинен мати кожен громадянин України.

Тому саме цього дня, працівники Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області змінили свій уставний одяг та прийшли на роботу у вишиванках.

 Вишиванка створює святковий настрій і об’єднує українців.

Прилуцький МРВ філії ДУ «Центр пробації»

в Чернігівсьій області

 

Допомога волонтерів пробації під час карантину

З поширенням Коронавірусної інфекції СОVID-19 не лише Україна, але й весь світ переживає нелегкі часи. Безумовно, карантин та інші обмежувальні заходи направлені на боротьбу з коронавірусом, але досить не всі члени нашого суспільства можуть справитися в цій складній життєвій ситуації. Особливо потребують допомоги та уваги вразливі верстви населення, серед яких є і підоблікові пробації.

15 квітня до Прилуцького міськрайонного відділу завітала волонтер пробації Товариства Червоного Хреста України, яка забезпечила працівників Прилуцького міськрайонного відділу філії ДУ «Центр »та клієнтів пробації засобами захисту від коронавірусної інфекції - масками та гумовими рукавичками, провела змістовну лекцію для працівників відділу на тему: «Як знизити ризик інфікування корона вірусом» та «Як вберегтися від коронавірусу». Працівниками отриманий наочний матеріал, який розміщений на стендах підрозділу, щоб кожний клієнт пробації мав змогу ознайомитися з профілактичними заходами боротьби з СОVID-19. Так як профілактика є найкращим заходом самозбереження.

Прилуцький міськрайонний відділ
філії ДУ «Центр пробації»в Чернігівській області

 

 

Пробація – нові підходи, нові методики

5 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про пробацію». У цьому році виповнилося 5 років з дня створення пробації. За цей невеликий проміжок часу відбулося багато змін та перемог. Найголовніше в реформуванні кримінально –виконавчої служби та створенні пробації є те, що змінився підхід до роботи з особами, засудженими до покарань не пов’язаних з позбавленням волі. Коли раніше акцент був здійснений на контролі над поведінкою засуджених, то з утворенням пробації, основне завдання працівників виховати та досягти позитивних змін у поведінці правопорушника, повернути у суспільство законослухняного громадянина, який буде займати відповідне місце у суспільстві, приносячи користь.

Категорія людей, що перебувають на обліку в пробації досить складна і не лише тому, що порушили закон, а тому що зневірились в собі, мають негативний тягар минулого, від якого без підтримку позбутися не в змозі.

Ряд прийнятих змін у законодавстві направлені на те, щоб допомогти засудженому виправитися. Дуже велике значення мають прийняті пробаційні програми: «Зміна про кримінального мислення», «Подолання агресивної поведінки», «Попередження вживання психоактивних речовин», «Формування життєвих навичок», які Прилуцький міськрайонний відділ почав реалізовувати.

Для досягнення кращого результату під час проведення соціально-виховної роботи та вирішення проблемних життєвих питань, працівники уповноваженого органу пробації залучають громадськість, спеціальні служби, а особливо дієвим є залучення родини.

Неповнолітні правопорушники це та категорія наших клієнтів, щодо якої ми приділяємо особливу увагу. У час, коли відзначаємо 5-ти річчя пробації була організована та проведена сімейна конференція для неповнолітніх в приміщенні Прилуцької районної бібліотеки. Це нова європейська методика, яка успішно працює в країнах Європи і не тільки, та є досить ефективним інструментом у вирішенні складних життєвих ситуацій, в які іноді потрапляють неповнолітні. Тому ми запросили сім’ї неповнолітніх та значимих для них людей з одного боку та фахівців різних служб з іншого боку - це фахівець, інспектор та начальник Прилуцького міськрайонного відділу, старший інспектор ювенальної превенції та класний керівник ліцею, де навчаються неповнолітні. Всі запрошені фахівці безпосередньо дотичні до навчально-виховного процесу наших неповнолітніх клієнтів, які добре знають їхні проблеми. Також було запрошено журналіста місцевої газети «Град-Прилуки» для популяризації пробації в суспільстві.

Ми долучаємо до вирішення проблем неповнолітніх їх сім’ю, щоб спільно виробити стратегію нашої роботи із неповнолітніми та допомогти сім’ї навчитися самим вирішувати складні життєві ситуації. Під час сімейної конференції, всі мають змогу висловити свої погляди на проблему, а сім’я отримує інформацію від фахівців та в подальшому виробляє свою стратегію щодо виховного впливу на свою дитину. При цьому для вирішення проблеми залучають і самих неповнолітніх та значимих для них людей, враховують та поважають їх думку та готовність до позитивних змін, готовності взяти на себе пені обов’язки.

Бойченко Олександр

фахівець Прилуцький МРВ

філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівсьій області

 

Наш перший ювілей…

Пробації виповнилося 5 років. Це наш перший маленький ювілей, який відзначає пробація від часу свого створення на базі кримінально-виконавчої інспекції. За цей час ми багато чому навчилися – складати досудові доповіді, оцінки ризику вчинення повторного правопорушення та на їх основі плануємо роботу з нашими клієнтами виходячи із потреб підоблікових. Ми вперше почали проводити сімейні конференції для неповнолітніх, організували свій кіноклуб документального кіно про права людини DOKUDYS UA. Наші фахівці багато навчалися опановуючи нові методики та впроваджуючи їх у свою роботу. Почали реалізовувати пробаційні програми. Багато свого часу та зусиль ми витрачаємо на роботу з нашими клієнтами, адже нашим першочерговим завданням є досягти позитивної динаміки у їх виправленні. А клієнти є дуже різними – за статком, соціальним положенням, характером, проблемами і до всіх потрібно знайти підхід та допомогти їм.

За 5 років маємо багато здобутків, перемог та попереду нас чекають нові напрацювання і нові успіхи.

Прилуцький міськрайонний відділ

філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області

 

Участь громадськості у виправленні неповнолітніх суб’єктів пробації

З метою проведення соціально виховної роботи з неповнолітніми, які перебувають на обліку Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, було проведено засідання спостережної комісії. До участі були запрошені начальник служби у справах дітей Прилуцької міської ради Людмила Кулій, старший інспектор Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області Тетяна Біловська, представники інших організацій по роботі з молоддю, а також неповнолітні та їх батьки. Засідання спостережної комісії проходило під головуванням заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Прилуцької міської ради Тетяни Шкуренко.

 Під час засіданні старший інспектор Прилуцького МРВ Тетяна Біловська довела до відому присутніх інформацію про неповнолітніх, в зв’язку з чим перебувають на обліку, як характеризуються, які заходи для виправлення з ними проводяться. Учасники спостережної комісії провели профілактичну роботу як з неповнолітніми, так і з їх батьками, обговорили наслідки їх протиправних дій, можливі причини вчинення ними злочину, а також мотивували дітей до позитивних змін у житті.

Діти найважливіше, що є у суспільства. Це майбутнє нашої країни. Тому тільки спільна робота принесе позитивні результати та показує небайдужість громади до проблем молоді.

Тетяна Біловська

Старший інспектор Прилуцького МРВ

філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області

 

Кожен може допомогти засудженому у виправленні – стань волонтером пробації

На сьогоднішній день чимало людей вважають, що особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, обов’язково повинна відбувати покарання за ґратами. Не розуміючи, що позбавлення волі це крайній захід, який застосовується з метою убезпечити суспільство, а не як захід виправлення. Людина перебуваючи в місцях позбавлення волі втрачає соціальні зв’язки та навички, а після звільнення потребує більше часу для соціалізації та повернення до нормального законослухняного життя.

Але ніхто не задумується над причинами вчинку, що саме спонукало конкретну людину до протиправних дій, а особливо як допомогти людині, щоб такого більше не трапилося.

На ці питання дає відповідь – пробація, яка застосовується до засуджених до покарань без позбавлення волі. Володіючи дієвими механізмами виявлення криміногенних проблем відділи пробації знаходять конкретну причину вчинення злочину та разом з засудженим будують шлях до виправлення.

У допомозі засудженим у виправленні є актуальним залучення волонтерів.

У зв’язку з цим, Прилуцький міськрайонний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області запрошує до співпраці волонтерів.

Волонтером пробації може стати:

  • будь яка особа, що досягла 18 річного віку;

  • студенти вищих навчальних закладів;

  • фахівці державних органів та установ;

  • члени благодійних чи громадських організацій;

  • члени релігійних організацій;

  • фізичні особи, які володіють певними знаннями, уміннями та навичками, що можуть сприяти виконанню завдань, поставленими перед уповноваженими органами з питань пробації.

До волонтерської діяльності не залучаються:

  • неповнолітні особи;

  • обмежено дієздатні особи;

  • особи, які мають не погашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість;

  • особи, які раніше виключені уповноваженим органом з питань пробації зі складу волонтерів пробації через допущення дій і вчинків, які негативно вплинули на репутацію волонтера пробації, уповноваженого органу з питань пробації, порушили права суб’єктів пробації.

Чекаємо Вас за адресою: 17500, м.Прилуки Чернігівської області, вул.Гімназична, буд.94, тел. (04637) 5-37-31, начальник відділу – Тищенко Людмила Іванівна.

 

Привітання з Днем матері

День матері – це свято в честь матері, материнства, зв’язку матері з дитиною і вплив матерів на суспільство. Мати – головна людина в житті кожного. Та, хто дала життя і віддала всі свої сили, передала знання та досвід.

В Україні - цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.

На обліку Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області перебуває підоблікова, яка є багатодітною матір’ю. Ця жінка на своєму життєвому шляху допустила помилку, яка коштувала їй судимості, але наразі вона йде шляхом виправлення і потребує підтримки щоб знову не зійти з правильного шляху. Як відомо, щаслива успішна мати – щасливі діти, успішна країна.

Тому напередодні святкування Дня матері працівники Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Чернігівській області спільно з волонтерами ТОВ «Червоний хрест України» відвідали підоблікову за місцем проживання. Під час зустрічі її привітали з важливим днем в її житті, так як вона вже чотири рази як Мама. Від волонтерів ТОВ «Червоний хрест України» їй були вручені подарунки.

 

#СТОПНАРКОТИК КОЛЬОРИ ЖИТТЯ

Останнім часом на будинках міст, парканах, автобусних зупинках зустрічаються реклами про наркотичні засоби, які містять завуальований зміст: зі скороченими словами і на перший погляд непомітні та незрозумілі для дорослих, чого не скажещ про молодь та підлітків. Люди, особливо молоді, стають піддатливими до наркотиків під впливом кількох факторів: особливості темпераменту, слабий зв’язок між батьками та дітьми, низький рівень уваги з боку родини, погані оцінки та відвідування шкільних занять, негативний досвід та проблеми в сім’ї. Комплексний підхід із запобігання наркоманії дозволить ефективніше подолати цю пагубну звичку. Батькам потрібно більше приділяти уваги своїм дітям. До проблем наркоманії не повинен бути байдужий кожний громадянин нашої держави.

З метою подолання впливу пропаганди шкідливих звичок та асоціального способу життя серед підлітків та молоді працівники Прилуцького міськрайонного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області залучили суб’єктів пробації до флеш-мобу Центру пробації #СТОПНАРКОТИК КОЛЬОРИ ЖИТТЯ. На стіні будинку, розташованого в м.Прилуки був виявлений надпис реклами наркотичних засобів, який видалений суб’єктом пробації шляхом замалювання.

Закликаємо небайдужих громадян приєднатися до флеш-мобу #СТОПНАРКОТИК_КОЛЬОРИЖИТТЯ, зупинимо наркотик разом.

Прилуцький МРВ філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області

 

Просвітницько-профілактичний захід на тему «ВІЛ/СНІД та венеричні захворювання, що передаються статевим шляхом»

01.04.2019р. в приміщенні Прилуцького міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, серед підоблікових відділу, було проведено просвітницько-профілактичний захід на тему «ВІЛ/СНІД та венеричні захворювання, що передаються статевим шляхом».

До участі у заході було залучено Провідного фахівця із соціальної роботи відділу соціальної роботи Прилуцького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Наталію Котляр. Фахівець роз’яснила підобліковим Прилуцького міськрайонного відділу, що являє собою хвороба ВІЛ/СНІД та також про ТОП-12 хвороб, що передаються статевим шляхом. В доступній формі поінформовано про шляхи зараження венеричними захворюваннями, симптоми, способи захисту та форми лікування.

Також підобліковим було повідомлено про кабінет «Довіри», який функціонує в м.Прилуки, його місцезнаходження. Роз’яснено, що в кабінеті «Довіра» можна пройти анонімне, безкоштовне тестування на ВІЛ. По закінченню заходу підобліковим були роздані інформаційні буклети.

 

Реалізація пробаційної програми в Прилуцькому МРВ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області

З метою профілактики та запобіганню вчинення повторних правопорушень особами, які вже скоїли злочини та перебувають на обліку в Прилуцькому МРВ філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, судом застосовано до засудженої обов’язок пройти пробаційну програму. Начальником Прилуцького МРВ Людмилою Тищенко було призначено куратора цієї програми, який пройшов відповідний курс навчання та володіє методикою проведення тренінгів по пробаційних програмах.

На даний час уже проведено 10 тренінгів, на яких клієнту надається інформація про негативний вплив алкоголю на особистість та здоров’я людини, формуються вміння протистояти факторам, які провокують вживання. Зокрема розвиваються позитивні стратегії емоційної регуляції та шляхи подолання життєвих негараздів. Але основним завданням тренінгів є мотивування особи до повної відмови від вживання психоактивних речовин.

Як відомо у більшості випадків вживання алкоголю чи наркотиків є основною причиною вчинення злочинів. І тому, усуваючи основну причину, можливо значно знизити ризики вчинення повторного правопорушення.

Прилуцький міськрайонний відділ філії Державної установи
«Центр пробації» в Чернігівській області

Переглядів:2754