«Ім’я, яке я відкрив для себе»

Книга — це не тільки джерело знань. Це простий доступ до головних людських цінностей, духовних принципів та творчих досягнень всього людства. Не менш важливою постаттю є і творець книги – автор та видавець. Один наповнює змістом, інший – оздоблює витвір, який врешті-решт і отримає читач. Але мета у них одна - викликати у молодого покоління повагу до літератури, закликати людей до читання книг, які є невід'ємною частиною духовної спадщини кожної епохи. Саме тому і свято у них одне на двох – Всесвітній день книги та авторського права, яке святкують 23 квітня.

Уже стало доброю традицією у Прилуцькій міський бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка напередодні свята проводити різноманітні свята, на яких присутні знайомляться з поетами рідного краю.

16 квітня на літературній зустрічі «Ім’я, яке я відкрив для себе» учні 8-А класу ЗОШ №7 познайомилися з молодою поетесою Ніною Заболотною.

З-під пера автора вже вийшло дві збірочки: «Втаємничені слова» та «Ожинові ночі». Вони діаметрально різні. Як відбулась зміна світогляду автора, присутні зрозуміли, послухавши емоційне читання поезії вихованцями соціально-психологічного театру під керівництвом Катерини Малярової, який діє при Молодіжному центрі Української Громадської ради у м. Прилуки.

Різне читання вірша і сприймається по-різному. Але коли читає свої власні вірші сам автор, то ми свідомо чи несвідомо, але ж малюємо його долю і вимальовуємо його бачення життя, вдивляємося в жести, міміку та емоції, які переживав, коли рядки лягали на папір. Ніна Заболотна декламувала вірші, а діти захоплено слухали.


«По той бік життя»

11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. У цей день Україна разом з усім світом вклоняється людям, які пройшли тяжкий шлях через фашистські табори, віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень. Хто навіки залишився там – у безіменних могилах чи печах крематоріїв і тих, хто вижив усім смертям назло.

У приміщенні філії ім. О. В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова 9 квітня 2019 року відбулася краєзнавча година «По той бік життя», присвячена Міжнародному дню визволення в’язнів нацистських концтаборів.

Під час заходу учні 8 - го класу загально - освітньої школи І-ІІІ ст. №13 дізнались про аспекти нацистської окупаційної політики в Україні періоду Другої світової війни. Ознайомились з спогадами наших прилучан, колишніх в’язнів концтаборів: Борща Леоніда Миколайовича, Буренка Андрія Івановича, Лях Валентини Федорівни, Гостева Михайла Васильовича, Пручай Варвари Кузьмівни, Радченко Марії Павлівни про нелюдські умови виживання по той бік нормального життя.

У 1993 році в нашому місті було створено Прилуцьке відділення Спілки малолітніх в’язнів жертв нацизму. Гостя заходу, Голова цієї громадської організації, Трепач Валентина Павлівна поділилась своїми спогадами про поневіряння своєї родини в роки Другої світової війни, а також ознайомила з роботою організації за 26 років її існування.

Також під час заходу присутні мали можливість переглянути переглянули документальне відео: «Бухенвальд», «Доктор Хайм», «Ужасы лагеря Саласпилс», які розповідають про жахливі злочини нацистів в концентраційних таборах.

Сьогодні присутні доторкнулись ще до однієї жахливої сторінки Другої світової і зрозуміли, що мир – це те, що потрібно людям для життя. На згадку про зустріч учні привітали гостю з святом і подарували їй весняні квіти.

Відповідальна за проведення краєзнавчої години завідуюча філії ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова – Іващенко Т.О.


Оголошується конкурс!

4 травня 2019 року у Прилуках відбудеться Всеукраїнський відкритий хореографічний Фестиваль-конкурс «СВЯТО ТАНЦЮ», присвячений Міжнародному дню танцю.

Організаторами Всеукраїнського відкритого хореографічного Фестивалю-конкурсу «СВЯТО ТАНЦЮ» є: Прилуцька міська рада, відділ культури та туризму Прилуцької міської ради, Прилуцький міський Будинок культури.

Відкритий хореографічний фестиваль «СВЯТО ТАНЦЮ» проводиться з метою пізнання хореографічної культурної спадщини і досягнень регіонів України та для встановлення дружніх контактів між творчими колективами, популяризація мистецтва танцю у молодіжному середовищі, удосконалення виконавської майстерності, підвищення художнього рівня аматорського мистецтва, для обміну досвідом роботи керівників колективів і учасників фестивалю.

Фестиваль-конкурс є пошуком нових форм та особливостей хореографічного жанру, де кожен учасник має змогу продемонструвати розмаїття творчих здобутків хореографічного мистецтва.

До участі в конкурсі запрошуються танцювальні колективи навчальних закладів, національних меншин, студій, аматорські танцювальні колективи незалежно від відомчого підпорядкування.

Пропонуються такі номінації:

«народний танець» - «класичний танець» - «стилізація танцю»;

«сучасний танець» - «бальний танець» - «оригінальний жанр».

Вікові категорії:

Дитяча категорія - від 4 до 6 років;

1 категорія - від 7 до 9 років;

2 категорія - від 10 до 13 років;

3 категорія - від 14 до 17 років;

4 категорія - від 18 до 21 років;

5 категорія - від 22 і старше.

Змішана вікова категорія

Умови фестивалю:

Цьогоріч Фестиваль проводиться 4 травня 2019 року о 12:00 годині.

Для участі у конкурсі учаснику необхідно до 30 квітня 2019 року надіслати заявку встановленого зразка ( додається). До заявки необхідно обов’язково додати ксерокопію свідоцтва про народження або 1 і 2 сторінок паспорта та копію ідентифікаційного коду.

Кожен колектив, який візьме участь у фестивальній програмі, готує 1 номер в одній номінації та віковій категорії тривалістю до 5 хв., музичний супровід.

Підготовку і проведення фестивалю здійснює оргкомітет, який визначає порядок виступу колективів.

Участь у фестивалі є платною. Витрати на відрядження колективів: за рахунок організацій, що направляють.

Організаційних внесків та організацій, меценатів, інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Організаційний внесок на фестиваль складає 100 гривень із учасника колективу.

Оплата здійснюється:

по перерахунку (не пізніше як за три дні до початку) на рахунок р/р 31559284138694 в ПУ ДКСУ Чернігівської області; МФО 853592 ; код ЄДРПОУ 05530056; Прилуцький міський Будинок культури (вказувати від кого).

Учасники конкурсу нагороджуються дипломами та сувенірами.

Проїзд учасників на фестиваль - за рахунок установи, що їх відряджає.

Контакти:

Заявку на участь у фестивалі необхідно подавати до 30 квітня 2019 року на адресу оргкомітету фестивалю: м.Прилуки, вул. Ю.Коптєва 28.

Тел. (04637) 3-02-60, 0664452505, 0634108955, 0962550954 – Ярослава, 0664095359 - Ірина

Електронна адреса: [email protected]

ПОЛОЖЕННЯ про Всеукраїнський відкритий хореографічний Фестиваль-конкурс «СВЯТО ТАНЦЮ» (додається).


Діти відсвяткували День веселих витівок

Сміх – це ліки від усіх недуг, а ще найкращий вітамін росту.

Сьогодні, 3 квітня, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей відбувся День веселих витівок під назвою «Письменники жартують».

До дитячої бібліотеки завітали учні 4-А класу ЗОШ №7 в доброму гуморі та настрої. Діти шукали відповіді на дотепні загадки, змагалися в конкурсі «Малюнковий лист», «Заплутана історія».

Бібліотечне Довідкове Бюро познайомило дітей з письменниками-гумористами: Остап Вишня, Павло Глазовий, Грицько Бойко. Школярі із захватом читали гуморески українських письменників.

Родзинкою заходу став гість – Вадим Скорина, учень 1 класу ЗОШ №2, вихованець гуртка «Творці веселого настрою» при ЦТДЮ (керівник Авдєйчик Ольга Іванівна), переможець Всеукраїнського фестивалю «Лавина Талантів».

Хлопчик читав гуморески Павла Глазового.


Переглядів: