Випускний вечір для вихованців дитячої музичної школи

У Прилуцькій дитячій музичній школі ім. Л.М. Ревуцького 26-27 травня 2021 року відбулось урочисте свято – випускний вечір.

Випускний – особливе свято. Воно зібрало разом учнів, викладачів і батьків. У 2021 році свідоцтва про закінчення дитячої музичної школи отримали 41 випускник.

Випускників привітали теплими словами і нагородили грамотами за успішне навчання, активну участь у житті школи та міста.

На святі були присутні гості – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – Шкуренко Тетяна Михайлівна, начальник культури та туризму міської ради – Мовчан Катерина Володимирівна, які побажали випускникам успіхів у подальшому зростанні, самореалізації та розкритті своїх здібностей.

Після урочистого вручення свідоцтв про закінчення школи відбувся святковий концерт. Гості, серед яких були батьки та друзі випускників, щирими оплесками підтримували виступи юних музикантів.

У добру путь, випускники 2021 року, нехай ваші мрії здійсняться!

За інф.Прилуцької ДМШ ім. Л.М. Ревуцького

 

 

Святкова концертна програма для військовослужбовців військової частини А7330

23 травня артисти та художні колективи Прилуцького міського Будинку культури подарували гарний настрій, неймовірні емоції та підіймали бойовий дух військовослужбовців військової частини А7330. 

 

Україна – це історія народу, який протягом багатьох віків боровся за свою свободу і незалежність. Недільного дня, найкращі виконавці, музиканти та артисти міста Прилуки зібралися, щоб засвідчити свою повагу всім, хто носить військову форму та захищає спокій наших домівок, тих, хто несе службу у Збройних Силах України, і тих, хто перебуває в запасі і готовий будь-якої миті стати до лав захисників рідної держави.

«Ніч музеїв»

Міжнародний День музеїв заснований Міжнародною Радою музеїв (ICOM) в 1977 році з метою підвищення інформованості людей про роль музеїв у розвитку суспільства. З цього часу інтерес до проведення Міжнародного Дня музеїв не згасає. Однією зі складових свята є акція «Ніч музеїв», міжнародна акція, яка дозволяє оглянути музейні експозиції та взяти участь у різноманітних заходах вночі. У цю ніч більшість музеїв відкрито для відвідувачів після заходу сонця і майже до ранку. Основна мета акції — показати ресурс, можливості, потенціал сучасних музеїв, залучити до музеїв молодь.

 21 травня o 19:00 Прилуцький краєзнавчий музей імені В.І.Маслова гостинно відкрив свої двері для нічних відвідувачів.

 

Акція відбувалася на музейному майданчику. Відвідувачі мали можливість спробувати себе в якості гончара, створити пісочну анімацію, переглянути показ автентичних вишиванок та сучасних сорочок виготовлених студентами Ніжинського фахового коледжу культури, відвідати виставку мініатюрних фігур «Воїнство», послухати виконання автентичних пісень.

Учасники «Ночі» обертали «Колесо часу» фотоархіву музею, переглянули документальний фільм «Скарби нації».

Відвідувачі заходи мали можливість пригоститися традиційними українськими стравами, придбавши та посмакувавши вареників з вишнями, картоплею та капустою, кулішем, приготованими кухарями нашого Прилуцького хлібзаводу.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова

 

Відбулася презентація нової книги Віктора Моренця

21 травня в МЦБ ім. Л. Забашти відбулась презентація нової книги українського дослідника із Прилук Віктора Моренця «Дві окупації: Чернігівщина 1940 років».

Ця книга містить унікальне дослідження періоду двох окупацій українських земель в епоху другої світової війни і є результатом п’яти років роботи автора в архівах м. Чернігова. На прикладі Чернігівщини читачі зможуть дізнатись про агентурно-оперативну роботу, характеристики агентів спецслужб, звіти МВС і МГБ, партизанський рух іт д. Книга вміщує багато документів, світлин, які раніше знаходились під грифом «совершенно секретно»

Пан Віктор стверджує, що тема окупації Чернігівщини є унікальним інструментом руйнування «совєтських» міфів.

Із виходом у світ серйозного видання гостя із Києва вітали секретар Прилуцької міської ради Сергій Чміль, начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, директор бібліотеки Людмила Зубко, товариш по дослідницькій роботі Олександр Козик, прилуцький поет-бард Віктор Погуляй.

Міська книгозбірня збагатилась книгами Віктора Моренця, які для читачів міста придбав Олександр Козик.

Запрошуємо всіх, хто цікавиться історією, завітати до бібліотеки і поцікавитись виданням.

Представляючи нові видання, В. Моренець наголосив, що якби суспільство знало свою історію, насамперед про Українську революцію 1917–1921 рр. та тогочасну війну з російсько-більшовицьким загарбником, то нинішньої російської агресії могло б не бути.

Саме це знання минулого ще за кілька років до 2014-го підказало йому, що напад Росії на Україну був неминучий. Ворог, його стратегія і тактика, підступність і нелюдська жорстокість, як наочно показало сьогодення, ані трохи не змінився. І рецепти української перемоги залишилися ті ж самі. Головне, засвоїти уроки історії…

Сім спогадів визвольної війни» та перший том енциклопедії «Подєбрадський полк» Армії УНР.

Віктор Моренець підкреслив, що в книзі «Сім спогадів визвольної війни» її автори, військовослужбовці Армії УНР та інших українських формувань, є уродженцями Чернігівщини або були з нею пов’язані. А в першому томі енциклопедії «Подєбрадський полк» Армії УНР», що містить 400 біографій українських воїнів, які боролися за незалежність Вітчизни, кожний десятий – уродженець з Чернігівщини. Історія повторюється – наші земляки активно й героїчно воюють з сучасним російським агресором.

Інформацію про українських героїв часів Української революції дослідники знайшли у архівному фонді Української господарчої академії у місті Подєбради тодішньої Чехословаччини, де вони навчалися в еміграції в 1922–1935 рр. Ці документи зберігаються в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України. Останні два тими енциклопедії побачать світ до кінця цього року.

Історик продемонстрував учасникам заходу чисельні документи і світлини наших земляків – борців за волю України, наочно довівши, що комуністичний режим приховав від кількох наступних поколінь цілу епоху української історії.

Людмила Линюк, заступник директора з наукової роботи Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського, високо оцінила велику подвижницьку роботу прилуцького дослідника для відновлення нашої справжньої історії. Відмітила, що результати його наукових розвідок надзвичайно важливі також і для оновлення експозицій історичних музеїв Чернігівщини.

Від імені і за дорученням Володимира В’ятровича, голови Українського інституту національної пам’яті, представник Інституту в області Сергій Бутко подякував Віктору Моренцю за вагомий внесок у дослідженні ще маловідомих сторінок нашої непростої й героїчної історії.

Він нагадав, що 22 січня ц.р. Президент України видав указ «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років», який дає нові можливості для інтенсифікації дослідницької та інформаційно-просвітницької роботи, увічнення пам’яті про події і постаті Української революції в кожному місті і селі. 

Сергій Бутко разом із Василем Чепурним, почесним головою Чернігівського обласного об’єднання «Просвіта» імені Тараса Шевченка, радником голови Чернігівської облдержадміністрації, наголосили, що знання минулого і засвоєння уроків історії убереже нас від помилок і поразок, приведе до безумовної української перемоги.

За інформацією МЦБ ім. Л. Забашти

 

 

Виготовлення еко-іграшки 

Щоб зацікавити дітей традиціями нашого народу, виховати справжніх українців, при Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка багато років поспіль працює клуб “Оберіг”. На жаль, виклики часу позбавили дітей можливості зустрічатися у бібліотеці. Але ми живемо у ХХІ сторіччі! Тож 21 травня бібліотека розмістила на своєму сайті та на офіційній сторінці Фейсбук майстер клас з виготовлення еко-іграшки «Сонячний Кінь» у відео форматі, користуючись підказками якого всі бажаючі можуть самостійно виготовити еко-іграшку «Сонячний Кінь». Мінімум матеріалів та максимум бажання – і традиційна народна лялька та чоловічий оберіг стануть прикрасою для інтер’єру дому і офісу!

Прилуцька міська бібліотека для дітей ім. Павла Білецького – Носенка

 

Відбулася онлайн-зустріч із Олександром Забарним

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 20 травня відбулась онлайн-зустріч на платфомі Zoom із українським вченим-філологом, літературознавцем, поетом, прозаїком, кандидатом педагогічних наук, відмінником освіти України, доцентом кафедри української літератури, методики її навчання та журналістики Ніжинського державного університету імені М. Гоголя, членом СПУ та СЖУ, лауреатом літературних премій ім. Л. Глібова, М. Коцюбинського та Л. Забашти Олександром Забарним.

29 квітня Олександр Вадимович відсвяткував свій красивий ювілей – 65 років. Прилучани створили продовження свята для нашого славного прилучанина, адже виказали ювіляру багато вітальних слів. Вітання дарували: Заступник міського голови з питань виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко, начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, директор міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Людмила Зубко, поетеса, член СПУ Ніна Ткаченко, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічногоколеджу імені Івана Франка, колега по трудовій діяльності минулих років у цьому закладі Лідія Люлька, директор ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Олександр Самусенко, поет і друг дитинства ювіляра Євген Постульга, колишня студентка Олександра Вадимовича, а нині викладач української мови і літератури ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Світлана Ожгихіна, голова клубу книголюбів «Джерело» Лідія Скотнікова.

У довільній щирій атмосфері велася бесіда із Олександром Вадимовичем про трудову і творчу діяльність, про місце Прилуччини у його творах, про стан сучасної української літератури та улюблені твори шанованого гостя.

Окремою темою прозвучала розповідь Олександра Вадимовича про значення літературної премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» в його житті. Він вкотре наголосив, що саме ця премія єднає його із Прилуками, це визнання громади, яке надихає на подальшу творчість.

Цікавими виявились запитання від студентів педколеджу та учнів ЗОШ №3.

Зустріч із славним прилучанином проходила у День вишиванки, тому цікавим виявився діалог із письменником про роль вишиванки в житті кожного українця та житті його родини.

Міська центральна бібліотека імені Любові Забашти

 

«Україна величава в кольорах й піснях»

20 травня 2021 року в Україні святкують День вишиванки. Цього дня українці одягли весь світ у вишиванки. У кожному місті та селі, на вулицях, в установах та закладах люди одягнуть вишиванку. Одягнувши таку красу, ми отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим та гордо дивимось у майбутнє.

У цей день на майданчику перед музеєм ексонувалася виставка «Україна величава в кольорах й піснях», де всі бажаючі змогли переглянути вишиті сорочки з колекції краєзнавчого музею та зробити світлинку у фотозоні виставки.

На виставці представлені сорочки Прилуччини виконані різними техніками та з різним орнаментом.

 

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова

 

Сучасний музей!

Музеї у сучасному суспільстві розглядаються як невід’ємна складова його соціокультурного простору. Музей, як специфічний, багатофункціональний соціокультурний механізм передбачає широкі контакти з громадськістю та надання своїх культурних послуг.

Саме для зручності відвідувачів та, зважаючи на стрімкий технічний розвиток, у музеї впроваджена функція ПОС-терміналу - можливість приймати оплату за послуги, що надає музей, банківськими картками. Окрім оплати послуг відвідувач може поповнити рахунок телефону.

Функція ПОС-терміналу у музеї встановлено Акціонерним Товариством «Державний ощадний банк України» на безкоштовній основі.

Під час операції сплати послуги комісія банку становить 2%. Так, наприклад, за квиток вартістю 20,00 грн. з картки відвідувача буде списана сума 20,40 грн. (0,40 грн. комісія).

Отож відвідувач музею може розраховуватися за бажанням чи то карткою, чи то «живими» коштами.

 

Відбулась інформаційна година «Праведники світу»

14 травня Україна вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. У 1939–1944 роках, в роки нацистської окупації території України, відбулося масове знищення євреїв, що входить у трагедію Голокосту. Допомога євреям в Україні була набагато складнішою й небезпечнішою у порівнянні з іншими місцями окупованої Європи. Незважаючи на тисячі жертв, масові екзекуції та в’язниці, євреям надавалася допомога від українських громадян.

14 травня в приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова відбулась інформаційна година «Праведники світу».

 

Під час заходу учні 10 класу ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 пригадали сторінки Другої світової війни, вирішення єврейського питання на території України. Завідуюча філії, Іващенко Тетяна Олексіївна, ознайомила присутніх з трагічними сторінками з життя людей єврейської національності в період окупації Прилук, а також з непоодинокими випадками порятунку євреїв небайдужими до їх доль прилучанами. Гостя заходу – Гайченя Світлана Андріївна розповіла про свого батька, Осипова Андрія Яковича, який свого часу виявив приклад людяності, рятуючи родину Хошабо Григорія Захаровича. Присутні також мали можливість переглянути родинні фото наших земляків, причетних до тих подій і документальний фільм «Голокост та українці».

Тих, хто здійснив подвиг людяності в роки війни називають «Праведниками народів світу» тому, що той хто врятував одну душу - врятував світ.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова Т. О.І ващенко

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

Переглядів: