Всесвітній день вишиванки!

До Всесвітнього дня вишиванки у виставковій залі краєзнавчого музею імені В.І.Маслова відкрито авторську виставку “Лялька від традиції до сучасності” ніжинської майстрині Лесі Терещенко.

Паралельно з ляльками представлені вишиті сорочки із зібрання музею та декоративні вінки, виготовлені керівниками гуртків відділу художньо-творчої діяльності Центру творчості дітей та юнацтва.

 

На алеї Любові Забашти містяни мали можливість сфотографуватись у вишиванках біля тематичної фотозони. Був проведений майстер-клас із хусткування та пов’язування намітки. Намітка – найперший жіночий головний убір, яким заміжні жінки покривали голову, і який має свою цікаву історію.

 

Також краєзнавчий музей імені В.І.Маслова презентував містянам на музейному майданчику виставку вишитої сорочки із зібрання музею «Біле по білому» та на алеї Л. Забашти - фотовиставку «Берегині роду» присвячену жінкам героїв-захисників України, яка презентує жінку в автентичному строю, демонструє її красу та силу.

 

Здобувачі освіти підтримали руханці в вишиванках "Дякуємо ЗСУ"!

Заклади дошкільної, загальної середньої освіти взяли участь у Національній руханці в вишиванках "Дякуємо ЗСУ" до Міжнародного дня вишиванки в рамках Національного проєкту "Цікава фізкультура - 2.0 Перезавантаження".

 

 

 

План загальноміських заходів до Всесвітнього дня вишиванки «ВИШИВАЄМО ПЕРЕМОГУ» 16 травня 2024 року

Загальноміський фото-флешмоб у мережах Facebook/Instagram за хештегом #вишиванка_прк

Алея Любові Забашти
11:00-13:00
- фотовиставка «Берегиня роду»
- майстер-клас із вив’язування наміток
- робота тематичного фото-майданчика «З вишиванкою в серці»

Краєзнавчий музей ім.В.І.Маслова
- виставка вишитих сорочок із зібрання краєзнавчого музею «Біле по білому» - 11:00-13:00
- відкриття авторської виставки ляльок-мотанок «Лялька від традиції до сучасності» майстрині Олесі Терещенко - 12:00.

 

 

«Палітра дитячих фантазій»

У міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка відкрилася виставка картин з фондів школи мистецтв «Палітра дитячих фантазій».



Роботи дітей на різну тематику заряджені невимовною енергетикою. Пейзажі з весняними квітами і чарівним диво-садом, портрет Лесі Українки, історичні теми «Просвітництво Анни Ярославівни» та «Коронація княгині Ольги» огортають душу сонцем, теплом, спокоєм.

 

Працює персональна виставка «Кольорові мрії»

9 травня на юнацькому відділі  міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулось відкриття персональної виставки вихованки Прилуцької школи мистецтв Аріни Сушко «Кольорові мрії».


Юна художниця третій рік навчається на відділенні образотворчого мистецтва й уже має чимало перемог у мистецьких конкурсах різного рівня. На виставці представлені роботи, які зайняли перші місця в обласному конкурсі «Подих віків», Всеукраїнському конкурсі «Єднаймося, брати мої» та ін. Серед презентованих робіт є ті, що брали участь в міжнародному аукціоні дитячих робіт українських дітей «Малюють діти незламну Україну» в Лондоні. Серед чисельних робіт на Аукціоні була продана і робота Аріни Сушко. Виручені кошти організатори аукціону спрямовують на підтримку мистецьких шкіл України. Так Прилуцька школа мистецтв отримала рамки для експонування робіт.


Про творчі здібності дівчинки розповіла її вчитель Галина Єфременко.
Аріна навчається і на музичному відділенні Школи по класу віолончель. Про це розповіла її мама Ірина Володимирівна, яка також працює в цьому закладі.
Присутні мали змогу прослухати декілька музичних творів у виконанні Аріни.

Талановиту вихованку прийшла привітати директорка Школи мистецтв Наталія Ярошенко. Прилуцький художник Євген Постульга відзначив мистецькі здібності дівчинки та вдале використання палітри кольорів.
Директорка книгозбірні Людмила Іванівна Зубко привітала юну мисткиню з відкриттям першої персональної виставки та вручила диплом за активну участь в культурному житті міста.

 

У школі мистецтв у відділі народних інструментів відбувся концерт класичної музики, де учні і викладачі виконували твори високого музичного мистецтва.



Глядачі поринули в епохи середньовіччя та відродження, бароко, класицизму, модернізму, постмодернізму, де познайомилися з творчістю найяскравіших представників класичної музики: Моцартом, Бахом, Вівальді, Бетховеном, Дакеном, Клементі, Чемарозою, Гайдном, Генделем та ін.

 

«Розмальовки щастя і миру»


6 травня відзначається веселе свято – День розмальовки. Розмальовки – це прекрасний спосіб самовираження, дозвілля та зняття стресу, а також чудовий спосіб релаксації.


Саме у цей день бібліотекар Прилуцької міської бібліотеки для дітей імені Павла Білецького-Носенка Л.Трошина провела в середній групі ДНЗ КТ №25 захід під назвою «Розмальовки щастя і миру».
Діти відгадували загадки розфарбовували милих зайчиків, ведмедиків, фантастичні рослини, неймовірні квіти, веселих хлопчиків і дівчаток. Цей напрямок релаксації шалено сподобався малюкам, викликав шквал емоцій, був поєднаний з рухливими іграми, відгадуванням загадок, кольорів, звірів, спортивних ігор.
Тренування дрібної моторики рук шліфує логічне та креативне мислення фантазії та уяви – дуже корисне для дітей у цей нелегкий напружений час. Малюки на власний смак вибирали найулюбленіші кольори і фантазували, розмальовуючи світ у мирні яскраві кольори. Святкуємо і вдома День розмальовки та розфарбуймо світ у мирні кольори з радістю та на здоров’я!

Переглядів: