«Знавці книжкових багатств»

Як багато не мали б діти в житті, як би не було книги. Дитяче читання – це показник ставлення суспільства до свого майбутнього. Підтримувати, захищати, стимулювати дитяче читання – це будувати майбутнє вже сьогодні.

Читачів, які будують своє майбутнє разом з книгою, відшуковують відповіді на найрізноманітніші запитання та не уявляють і дня без хоч однієї сторінки улюбленої книги, зібрав 26 березня у Прилуцькій міський бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка бібліотурнір «Знавці книжкових багатств», що відбувся у рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання.

У грі взяли участь дві команди: «Юні читачі» (капітан Пироженко Любов) та «Книга – це життя» на чолі з Маценко Вікторією.

Перші два тури «Розминка» та «Літературні ерудити» у завзятих книголюбів складнощів не викликали, бо питання стосувалися мови та літератури.

ІІІ тур «Чорна скринька» викликав жваве обговорення, адже за підказками потрібно було відгадати річ, що знаходилась всередині. А IV тур – «Мрія сучасного читача», де потрібно було мрії втілити на папері, створивши колаж, і визначила переможця бібліо-турніру. Компетентне журі на чолі з представником Молодіжного центру у м. Прилуки Юлією Потіпакою підвело підсумки турніру.

І це свято не було б повноцінним, якби бібліотекарі не відмітили найактивніших серед активних читачів, і не вручили подяки та символічні подарунки, надані Українською громадською радою.

По закінченню заходу всі учасники пригостилися солодкими смаколиками.



Діти відсвяткували Міжнародний день щастя

Чотири роки тому з’явилося одне з найоригінальніших свят – Міжнародний день щастя. Традиційно його відзначають 20 березня. Саме в день цього незвичного свята читальний зал Прилуцької міської бібліотеки для дітей перетворився на майстерню креативних символів щастя. Незалежно від віку і статусу всі люди просто зобов’язані бути щасливими. Тож бібліотекарі дитячої книгозбірні разом із працівниками «Червоного Хреста» подарували незабутні хвилини щастя для маленьких гостей бібліотеки.

Бібліотекар читального залу Кожевнікова Любов Олександрівна не тільки розповіла про символ щастя – підкову, а й провела майстер-клас по її виготовленню. Діти залюбки прикрашали свої символи щастя. Крім підкови виготовляли й іншу прикрасу – паперовий мобіль. По закінченню майстер – класу всі дружно зігрівали свої серця та рученята гарячим чаєм з печивом.


«Поетичне сприйняття світу Марії Анікіної»

До Всесвітнього дня поезії 21 березня в юнацькому відділі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти з молодою талановитою поетесою відбулася зустріч-знайомство «Поетичне сприйняття світу Марії Анікіної». Дівчинка перед гостями книгозбірні продекламувала свої поезії, розповіла про роль поетичного слова та образотворчого мистецтва у своєму житті, а також відкрила завісу таїни планів на власне творче майбутнє, зауваживши, що бажає усім присутнім впевнено іти до своєї мети і вірити у здійснення мрій.

Відома прилуцька поетеса Валентина Грибенко привітала юну поетку з поетичними звершеннями, поділилася із присутніми своїми спогадами про віршовані спроби дівчинки, під час занять у літературній студії.

Пані Валентина вразила аудиторію гострими патріотичними поезіями, показала своє внутрішнє бачення світу і людей, передавши аудиторії щирий запал душі та серця, який виявляється у гарячому спалаху любові до Батьківщини і людей.

Директор книгозбірні Людмила Зубко привітала запрошених поетес зі святом, а також звернулася до учнівської молоді із закликом робити висновки із кожної зустрічі, що відбувається у житті, завжди бачити прекрасне у повсякденних речах та цінувати кожну мить, адже теперішнє не має здатності повторюватися знову.

За інф.Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти





«Щоб цікаво жити – треба з книгою дружити!»

Щорічно в Україні в останній тиждень березня, в період весняних канікул проходить Тиждень дитячої та юнацької книги.

Напередодні свята до Прилуцької міської бібліотеки для дітей на книжкове рандеву «Щоб цікаво жити – треба з книгою дружити!» завітали учні 1-А класу ЗОШ №7, їх радо зустрічала Королева Книга. На

свято завітали і непрохані гості Баба Яга та домовичок Кузя.

Королева Книга провела урочисту посвяту першокласників в читачі бібліотеки і дарувала малятам книги. Діти відгадували загадки, грали в «Розумну естафету» та стали учасниками театралізованого дійства.




«Вплив світоглядних цінностей Івана Мазепи

в контексті українського державотворення»

У МЦБ ім. Л.Забашти 20 березня відбулася скайп-дискусія із Національним-історико-культурним заповідником «Гетьманська столиця» до 380-річчя від дня народження Івана Мазепи «Вплив світоглядних цінностей Івана Мазепи в контексті українського державотворення».

У ході заходу відбулося спілкування студентів і викладачів Прилуцького агроколеджу із завідувачкою відділу історії гетьманства Національного-історико-культурного заповіднику «Гетьманська столиця» Мариною Хармак та організатором екскурсій І категорії Наталією Сердюк.

Марина Хармак показала на прикладах, яким чином відбувалося формування особистості гетьмана в історичних умовах, наголосила на важливості людських якостей українського політика у контексті вибору життєвих орієнтирів, проаналізувала його державно-політичну діяльність,

У свою чергу, Наталія Сердюк розповіла про внесок гетьмана у розвиток освіти, науки та культури України кінця XVII початку XVIII століть, а також підкреслила значення політики гетьмана у зміцненні позицій православ’я. Пані Наталія донесла до молоді правдиву історію кохання гетьмана та Мотрі Кочубеївни. Продекламований нею вірш, присвячений добі Мазепи не залишив байдужими гостей книгозбірні, викликавши позитивні емоції та піднесення патріотичного настрою.

Глядацька аудиторія дізналася багато таємниць історії гетьмана Мазепи, які зникають поступово у процесі розвитку історичної науки, адже дуже часто об’єктивна правда губиться у лабіринтах часу.


«Музика в слові, слово в музиці»

У залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького 13 березня відбувся музично-літературний захід «Музика в слові, слово в музиці».

На заході були присутні учні старших класів Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ст. № 3, для яких прозвучали романси українських композиторів на вірші українських поетів у виконанні викладачів вокального відділу.

Присутні на заході ознайомилися з історією українського романсу. Свої вірші прочитала прилуцька поетеса Світлана Коробова.


"Музейний дитячий простір"

Прилуцький краєзнавчий музей у лютому 2019 року отримав сертифікат переможця від Благодійного фонду "Аграрна родина Чернігівщини" за підтримки голови обласної Аграрної партії С. Гайдая у сумі 15 тис. грн. для реалізації проекту "Музейний дитячий простір".

Основною метою проекту є наповнити життя наших дітей емоційними знаннями про історію, культуру та природу нашого краю, запропонувавши комфорт та безпеку дітлахам.

За підсумками виконання проекту музей придбав м’які крісла для найменших відвідувачів музею та великий телевізор. Співфінансування, яке повинно бути за умовами проекту, допоміг виконати депутат Прилуцької міської ради Микола Рожко, виділивши 2 тис. грн. на покриття для підлоги.

6 березня першими відвідувачами стали вихованці ДНЗ № 8. Діти, граючись, знайомилися з природою рідного краю. Адже знання, отримані через дотик, візуальний контакт, цікаву розповідь та гру відкладуться в пам’яті ще більше ніж просто отримана інформація.

Живий контакт з предметами історико-культурної спадщини сприяє формуванню нової високоосвіченої української еліти.

Запрошуємо до нашого дитячого музейного простору. Ми прагнемо аби діти з любов’ю та цікавістю сприймали відвідини музеїв загалом.

Переглядів: