У музеї працює виставка “Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920-1950-х років”

У Прилуцькому краєзнавчому музеї імені В.І.Маслова відкрито виставку “Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920-1950-х років”.

У ході зустрічі учні ліцею № 2 були проінформовані про події Голодомору 1932-1933-го років та взагалі про систему репресій, вчинених комуністичним (сталінським) режимом у 20–50-х роках ХХ століття проти українського народу задля придушення будь-яких прагнень українців на державну самобутність.

Під час зустрічі ліцеїсти були долучені до обговорення даних важливих подій нашої історії, а особливо механізмів здійснення репресій проти усіх верств українського суспільства — селянства, інтелігенції, військових, політичної еліти, духовенства.

Відповідальний за захід науковий співробітник Ткаченко М. І.

Директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова  Тетяна Зоць

 

''Посвячення в першокласники''

У школі мистецтв відбулося ''Посвячення в першокласники'' учнів вокально-хорового відділу. Кожен першокласник виконав пісню та коротко розповів всім присутнім про свої захоплення.

Викладачі та учні старших класів вітали першокласників творчими виступами та бажали їм вдосконалювати свою майстерність.

“Революція Гідності: як це було”

16 листопада у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І. Маслова проведено краєзнавчу годину до Дня Гідності та Свободи “Революція Гідності: як це було”.

 

У ході зустрічі учні ліцею №12 дізналися про події Революції Гідності, обговорили її причини та приводи. Захід супроводжувався показом слайдів та фото з місця подій. Краєзнавча година стала  особливою завдяки розмальовуванню ящику від снарядів.    

Відповідальний за захід науковий співробітник Ткаченко М.І. 

 

За інф.директора музею                                                                               Тетяни Зоць

 

 

Переможці конкурсів

Вітаємо хореографічний колектив ''Браво'' школи мистецтв з двома перемогами на Всеукраїнському багатожанровому конкурсі ''Мелодія осені 2023'', що відбувся в м. Черкаси.

Керівник колективу Клементьєва Людмила Миколаївна

 

 

      „Культура – простір, в якому проходить усе життя людини, від народження до смерті”

09 листопада Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Українська культура, одна з небагатьох, яка змогла вистояти під могутнім натиском чужих агресивних впливів, зберегти свою самобутність і первозданну чистоту.

 
 
 

Напередодні, 08 листопада, у філії Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова відбулась інформаційна краєзнавча година «Іскри творчості запалюють серця», присвячена Всеукраїнському дню працівників культури та майстрів народного мистецтва. Запрошені на захід краєзнавці, освітяни, працівники закладів культури міста говорили про важливість професії працівника культури, прилучан-майстрів народного мистецтва, які присвятили своє життя збереженню та примноженню духовних скарбів нашого народу. Це люди, які дарують нам незабутні зустрічі з прекрасним! Гості заходу пригадали прилучан, заслужених працівників культури України – Комісарчука А.А., Дураса М.А, а також мали можливість послухати виступи солістів ансамблю «Горлиця»: Медвідь Н.Я., Рухайло Л.І., заслужених майстрів культури України: майстра художнього читання Середи О.І. та гуморески у виконанні режисера народного - самодіяльного театру «Рампа» Кизима А.І.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова  Т.О. Іващенко.

      Директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Зоць

 

«Зима біля вікна»

9 листопада у природничому відділі музею відбулася краєзнавча година «Зима біля вікна».

 

При настанні холодів відбуваються зміни в світі тварин. Тож про переміни в царстві птахів та про підготовку звірів до холодного сезону йшла мова з учнями 2 -Б класу 7 ліцею. На прикладі тварин, які представлені в експозиції природи діти дізнавалися про зміну способу життя кожної тварини, відгадували загадки, доповнювали прислів’я. Для закріплення теми переглянули документальний фільм про пристосування тварин до зими.

  Відповідальна за захід Степаненко О.П.

 

Працівники культури Прилук святкують Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

 

9 листопада з нагоди професійного свята - Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва у сесійній залі міської ради приймали вітання  працівники культури.

З професійним святом винуватців свята привітала міський голова Ольга Попенко, яка зазначила, що саме культура впливає на формування особистості людини з самих ранніх років. Тільки завдяки працівникам культури, – справжнім подвижникам своєї справи, культура Прилук, як галузь, попри військовий стан, труднощі та негаразди, розвивається, збагачується новими іменами, цікавими формами роботи.

За сумлінну працю, високу професійну майстерність, особистий внесок у розвиток культури міста почесними грамотами виконавчого комітету міської ради (список додається) й  грамотами відділу культури і туризму міської ради нагороджені передові кадри зі збереження духовності та самобутності нашого з вами буття.

З вітальним словом до своїх колег звернулася начальник культури та туризму міської ради Ірина Лещенко.

Кожен знає, що наша країна багата талантами, але не всі володіють великим творчим потенціалом, який втілюють у життя працівники культури та майстри народного мистецтва. Саме викладачі мистецьких шкіл відкривають нових зірочок естради, театру і кіно. Ці люди допомагають молодому підростаючому поколінню стати справжніми майстрами мистецтва.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Свої музичні вітання цього святкового дня дарували: Олександр Дубовик; Сергій Чунь, Анна Караберова,  Вікторія Дейнека, Олена Кривобок.

 

«Ічнянська криниця»

7 листопада в міській центральній бібліотеці ім. Л. Забашти відбулась творча зустріч з письменниками Ічнянщини «Під літературним небом осені». Ічнянці презентували своє нове видання «Ічнянська криниця». Засновником цього  літературного альманаху був Станіслав Маринчик, член чотирьох Національних спілок  України – письменників, журналістів, кінематографістів, краєзнавців. Тому йому присвячений перший розділ книги, про що розповіла член редколегії, письменниця Наталія Черненко.  Другий розділ книги презентували самі криничани, творчість яких висвітлена на  його сторінках: Ніна Штанько-Ткаченко, Тетяна Таран, Ганна Дроботущенко,  Любов Штанько, Олександр Литвиненко.

 

Третій розділ альманаху називається «Наші гості», куди увійшли прилуцькі письменники: Ніна Ткаченко, Лілія Бондаревич-Черненко, Євген Постульга, Олеся Білоцвіт, Анатолій Логвиненко. Прилучани приєднались до діалогу, висловили слова вдячності за співпрацю та почитали власні вірші.

 Гостею зустрічі була письменниця  Тетяна Стеценко  (Варвинщина).

 З вітальними словами до гостей виступили директорка книгозбірні Людмила Зубко та голова клубу книголюбів «Джерело» Лідія Скотнікова.

Музичні номери дарували учасники народного фольклорного аматорського колективу «Горлиця» (кер. Вікторія Лемещенко), гумор ічнянського письменника Олександра Гаврися  читав керівник народного аматорського театру «Рампа» Анатолій Кизим.

 

Вітаємо учнів дитячої музичної школи ім.Л.М.Ревуцького та викладача Компанець О.М. з перемогою у Міжнародному благодійному конкурсі «Montee Super STAR Paris»:
Левківську Анастасію - Диплом І ступеня
Стеценко Марію - Диплом І ступеня
Купрій Крістіну - Диплом ІІ ступеня
Чорноморець Єлизавету - Диплом ІІ ступеня.

 
 
 

 

 

У рамках проекту «Почитай мені» відбувся захід

4 листопада у світі відзначають найсолодший день у році – День цукерок. З нагоди цієї дати та в рамках проекту «Почитай мені» Прилуцька міська бібліотека для дітей ім. Павла Білецького-Носенка провела захід у ДНЗ КТ №25 «Веселий вулик» під назвою «Пригощайтесь, це смачно!». Бібліотекар прочитала дітям декілька добрих повчальних історій Олени Лободи «Цукерки на сніданок» про допитливого непосидючого хлопчика Захарка, який дуже любив цукерки та різні солодощі. Діти із задоволенням слухали розповіді, які вчать, що таке добро і зло; чому потрібно бути щирим і чесним, поважати себе та інших і до чого призводить надмірна любов до солодощів.

 

 А ще бібліотекар розповіла маленьким читачам багато невідомих фактів про улюблені ласощі. По завершенні заходу діти отримали заряд позитивних емоцій та, звичайно ж, цукерки на згадку про цей незвичайний день. 

Переглядів: