До міста Прилуки завітав Аарон Гінзбург, громадянин Сполучених Штатів Америки, який досліджує в Україні історію єврейського народу. Спонукає його до цього той факт, що його дідусь родом із Черкаської області.

Аарон уже багато разів відвідував Україну, але в Прилуках побував уперше. Цікаву розмову з Аароном провели голова єврейської общини у місті Прилуки Бейс Ірина Яківна та начальник відділу культури і туризму міської ради Ірина Лещенко.
Разом відвідали будівлі колишніх синагог та Плискунівський яр, де на початку травня 1942 року було розстріляно 1290 євреїв.
Аарон Гінзбург займається також дослідженням і генеалогії своєї сім'ї.

 

У Прилуцькому міському Будинку культури пройшов Всеукраїнський хореографічний фестиваль-конкурсі «Свято танцю»

Цього року фестиваль зібрав понад 200 учасників із трьох областей України. Конкурсантів оцінювало компетентне журі, у складі:

  • старший викладач кафедри музичної педагогіки та хореографії, керівник сучасного танцю «Дивертисмент» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Сірякова Анна Вікторівна.

  • чемпіон АСТУ (асоціація спортивного танцю України) 2016-2019 рр., Віце чемпіон Європи зі стандартної програми в Польщі 2016 р., Полуфіналіст чемпіонатів світу в Парижі та Амстердамі 2014-2015 рр в латино-американській програмі., Чемпіон України в латиноамериканській програмі 2017 р., Кандидат у майстри спорту., Призер всеукраїнських та міжнародних змагань. Член збірної команди серед латинської програми в Сгосту(спілка громадських організацій спортивного танцю України)., Тренер чемпіонів України з бально-спортивних танців серед ювеналів 2022 р., суддя 1 категорії з бально-спортивного танцю Максим Куксінський.

  • Головний балетмайстер фольк-академічного театру “Берегиня”.
    Доцент кафедри дошкільного виховання Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, хореограф, педагог, балетмейстер, Заслужений артист України, Голова журі Валерій Кирилюк.

Цьогоріч обидва ГРАН-ПРІ фестивалю-конкурсу «Свято танцю» здобули прилучани: народний аматорський театр хореографічних мініатюр «Апломб» (Прилуцький МБК); спортивно-танцювальний клуб «Грація».

«У лабіринті цифр»

У квiтнi минуло 155 рокiв вiд дня народження видатного українського математика Георгiя Феодосiйовича Вороного. За своє коротке (40 рокiв) життя вiн написав шiсть фундаментальних i шiсть невеликих праць,але їхнє значення для багатьох галузей знань важко переоцiнити.

У філіалі Прилуцького краєзнавчого музею 28 квітня відбулась інформаційна краєзнавча година «У лабіринті цифр», присвячена Г.Ф. Вороному.

Запрошені на захід учні математичних класів Прилуцького ліцею №5 ім. Віктора Затолокіна дізнались про життя і наукову діяльність відомого земляка, переглянули відео та перевірили свої знання відгадуючи кросворд.

Цікавою та захоплюючою був виступ викладача математики ліцею №5 Тимошенко Ірини Леонідівни про використання діаграм Вороного у різних галузях нашого життя

 

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філії Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.І. Іващенко.

Директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.М. Зоць

Звітний музичний концерт

У школі мистецтв відбувся звітний концерт учнів та викладачів фортепіанного відділу ''Любові. Надії.'' в якому злилися натхнення, вишуканість та професіоналізм. Глядачі отримали справжню насолоду від високого світу живої музики.

 

На зустрічі із Лілією Бондаревич - Черненко

У міському Будинку культури в рамках проєкту «Трансформація особистості» відбулась зустріч з письменницею, журналісткою Лілією Бондаревич - Черненко.

Лілія Василівна талановита і творча жінка із щирим серцем і тонким відчуттям прекрасного. Постійно приймає участь в фольклорних експедиціях етно- проєкту «Скарбиця» та популяризує народну творчість нашого краю.

 

Запрошуємо на виставку робіт Саші Гачевої

27 квітня на юнацькому відділі відкрилась виставка робіт дев’ятикласниці однієї з прилуцьких шкіл Саші Гачевої. Дівчина взяла собі псевдонім і презентує свої роботи більше з цікавості та самоствердження.

Саша представила свої вигадані персонажі та героїв улюблених аніме фільмів «Таємний сад», «Хоул і Кальцефер» та ін.

Усі роботи мають глибокий філософський зміст, наприклад: «Арлекін», «Самотник», «Погляд», «Чомучка» та ін.

Гості зустрічі Наталія Пономаренко, керівниця художньої школи-студії «КімNATA», вчителі образотворчого мистецтва шкіл міста відзначили творчий потенціал дівчини та індивідуальний стиль робіт.

Прилуцький художник Олександр Гузів вказав на уже сформований власний стиль і побажав творчого розвитку.

Директорка бібліотеки Людмила Зубко сказала про те, що бібліотека завжди надає простір для талановитої молоді міста і побажала юній художниці подальших творчих успіхів.

 

"Гірчить Чорнобиль крізь роки" 

З нагоди 37-роковин Чорнобильської трагедії 26 квітня в залі дитячої музичної школи ім. Л.М.Ревуцького відбувся концерт "Гірчить Чорнобиль крізь роки" за участю учнів та творчих колективів закладу.

 

Запрошуємо всіх охочих на виставку!

Тема трагедії на Чорнобильській АЕС – це іще одна чорна сторінка в історії України. Так вважають дослідники, історики і просто жителі України, яким прийшлося пережити ці події, не тільки тому, що партійно-державне керівництво та спецслужби СРСР одразу віднесли її до категорії таємної, а й тому, що протягом десятиліть трагедія постійно нагадує про себе.

Книжкова виставка «Чорнобиль. Трагедія. Наслідки» пропонує прилучанам інформаційно-документальні, щоденникові та художні твори про події 26 квітня 1986 року, наступні роки і до сьогодення після вибуху на АЕС.

На виставці представлені фотоальбоми, щоденники, документальні повісті, спогади ліквідаторів, хроніки, документи і статистичні дані про трагедію.

 А також багато книг, які недавно поповнили фонди книгозбірні за сприяння Українського інституту книги.

Запрошуємо всіх охочих до перегляду.

 

 

У рамках проекту «Творча зігрівайка» зібрані кошти для ЗСУ

На Театральній площі нашого міста відбулась благодійна акція зі збору коштів на потреби 164-ої БТРО, у рамках проекту «Творча зігрівайка».

Дякуємо творчим колективам та солістам нашого міста, що долучились до мистецької акції та всім прилучанам, які донатили.

Протягом заходу зібрано : 2786 грн

 

 

Вітаємо ЧЕПІГУ КАРІНУ та викладача ВІТАЛІНУ ТИХАНОВСЬКУ із зайнятим І місцем в ІІІ Всеукраїнському конкурсі-фестивалі "ВЕЛИКОДНІ ПЕРЕДЗВОНИ" м. Київ в номінації фортепано!!!

 

 

"Школа амбасадорів-2023. Дорослі"

Сьогодні останній день реєстрації на участь у проєкті "Школа амбасадорів-2023. Дорослі"!

Традиційно у фокусі вивчення історії, культури, архітектури, релігії міста. А також дослідження, цікаві активності та нові відкриття!

Курс розрахований на 5 зустрічей, раз на тиждень.

Час проведення - за груповим погодженням.

Старт проєкту 20 квітня. Шляхи реєстрації:

Гугл форма (посилання у пості);

приватне повідомлення у месенджері музейної фейсбук сторінки;

телефон 3-12-48.

 

 

Запрошуємо на дитячу вистувку Великодніх робіт

У школі мистецтв відкрилася виставка робіт учнів художнього відділення ''Хай нас осяє благодать''. Діти в своїх роботах передали настрій, традиції святкування Великодніх свят у нашій державі.

 

 

 

"День неспішного мистецтва" - це акція повільного споглядання музейних експонатів!

У середньому музейні відвідувачі присвячують огляду одного предмета 8 секунд, предмета, який викликав особливу зацікавленість - до 15.
Акція повільного споглядання покликана обмежити огляд кількості предметів та збільшити час їх огляду, долучити думки експертів та створити дискусійне коло.

"День неспішного мистецтва" у краєзнавчому музеї відбувся 13 квітня. До огляду аудиторії були представлені експонати з Галаганівської колекції: кінне сідло гетьмана Лівобережної України Данила Апостола, лядунка, порохівниця, рушниця, та кольчуга.
Споглядачами музейних експонатів стали студенти Прилуцького педагогічного коледжу ім. І.Франка.
Щира дяка за експертну думку щодо музейних експонатів Володимиру Толоку - автору та виконавцю виставки мініатюр "Воїнство"!

 
 
Вітаємо учня школи мистецтв Кулія Даніїла з перемогою в Обласному конкурсі виконавців на музичних інструментах, клас викладача Любові Гавриш.
Ансамбль баяністів- лауреат ІІ ступеня Обласного конкурсу виконавців на музичних інструментах та ансамблів, керівник Любов Гавриш.
 
 
Вітаємо Народний аматорський фольклорний колектив «Горлиця» міського Будинку культури (керівник Вікторія Лемещенко) із зайнятим 1-им місцем на Міжнародному конкурсі «Свято талантів. Зоряний шлях».
 
 
Акція до Всеукраїнського дня довкілля

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти розпочалась місячна акція зі збору макулатури та пластику. Акція приурочена до Всеукраїнського дня довкілля, який щорічно проводиться в третю суботу квітня. Протягом місяця містяни можуть приносити предмети із пластику чи непотрібні паперові речі і долучитись до збору коштів для ЗСУ, адже увесь зібраний матеріал буде передано до пунктів збору вторинної сировини, а гроші перераховані на потреби армії.

До цього дня працівники книгозбірні організували вуличну книжкову виставку «Допоможи планеті дихати!», на якій представлена нова література з екології. Виставка була поділена на тематичні розділи «Екологія: тривоги та надії», «Наші перспективи: екологія майбутнього», «Чисте довкілля – здорова нація», «Природа в художній літературі».

Запрошуємо до перегляду виставки, яка діятиме в бібліотеці протягом місяця та долучитись до екологічної акції.

 
"Квіт папороті"

Цьогоріч за підсумками голосування членів журі, серед яких поети, журналісти, педагоги, науковці, посадовці міської ради - Лілія Черненко, Валентина Матвієнко, Ніна Ткаченко, Наталія Грона, Наталія Бойко, Ірина Лещенко, Тетяна Шкуренко - переможців у номінаціях "лауреат", " дипломант " не визначено.


"Квіт папороті" - літературно-мистецька премія, яка цього року мала визначати кращих місцевих митців у царині слова. Основним критерієм для журі за весь період існування премії є, насамперед, високий рівень майстерності номінантів, втілений у силі українського слова.

Відзначення ювілею пам’яті Володимира Бойка - почесного громадянина Прилук

Сьогодні у міському Будинку культури відбувся концерт пам’яті Володимира Бойка. 10 квітня цього року йому виповнилося б 95 років. Наш земляк, почесний громадянин Прилук, народний артист України, провідний соліст Державного українського народного хору імені Г.Г.Верьовки, Володимир Іванович Бойко. Він понад усе любив Україну, своє рідне місто Прилуки.

 

«Співучий голос Приудайського краю»

У філіалі краєзнавчого музею імені В.І.Маслова 8 квітня відбулась інформаційна краєзнавча година «Співучий голос Приудайського краю», присвячена 95 - ти річчю від дня народження народного артиста України, прилучанина – Бойка Володимира Івановича. З цікавістю, переглядаючи фото родинного архіву, присутні слухали розповідь Іващенко Тетяни Олексіївни, завідуючої філіалу музею, про життєвий і творчий шлях видатного земляка.

Гості зібрання мали можливість прослухати записи пісень у виконанні Володимира Івановича, з розповідей подружжя Чернікових ознайомились з цікавими фактами з життя артиста. На завершення заходу прослухали декілька народних українських пісень у виконанні ансамблю «Горлиця».

 

Відбулася концертна програма ''Барви весни''

''Барви весни'' під такою назвою відбувся звітний концерт учнів та викладачів відділу народних інструментів школи мистецтв.

Сольні виконавці та ансамблі майстерно виконали твори класиків, обробки українських народних пісень, естрадні композиції.

 

 

З нагоди річниці Конституції Пилипа Орлика відбулася виховна година

06 квітня викладачка по класу бандури дитячої музичної школи ім. Л.М.Ревуцького Тетяна Карпенко з міні - концертом виступила на виховній годині присвяченій річниці Конституції Пилипа Орлика, що відбулася в читальному залі Прилуцького технічного фахового коледжу.

 

Відбулася виховніа година присвяченій річниці Конституції Пилипа Орлика

06 квітня викладачка по класу бандури дитячої музичної школи ім. Л.М.Ревуцького Тетяна Карпенко з міні - концертом виступила на виховній годині присвяченій річниці Конституції Пилипа Орлика, що відбулася в читальному залі Прилуцького технічного фахового коледжу.

 

Онлайн-семінар

06 квітня директор дитячої музичної школи ім.Л.М.Ревуцького Компанець Ольга взяла участь у онлайн-семінарі з питань самооцінювання, стану сформованості та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладах позашкільної освіти.

 

Із бібліотечного фонду вилучено російську літературу

У реаліях війни міська центральна бібліотека імені Любові Забашти проводить активну роботу із актуалізації бібліотечного фонду. Наразі, згідно рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики, вилучено 3850 примірників російськомовної літератури та літератури авторів, які долучилися до акцій у підтримку військової агресії на території України. Робота зі списання бібліотечного фонду та редагуванню абеткового каталогу триває.

 

Краєзнавча година «Провісники весни»

У відділі природи краєзнавчого музею відбулася краєзнавча година «Провісники весни», присвячена Міжнародному дню птахів.

Учасниками заходу стали учні 3-Б класу 7 ліцею. У експозиції відділу природи учні на конкретних прикладах дізналися про птахів, які до нас повертаються весною. Також присутні отримали інформацію про історію заснування Міжнародного дня птахів, традиції зустрічі птахів в Україні.

У ході зустрічі діти відгадували загадки, говорили скоромовки та вивчали прислів’я і прикмети, пов’язані з птахами.

Під кінець заходу школярі переглянули документальний фільм «Міграції у світі птахів».

 

 

Книга – одне з найбільших див на Земля, створених людиною

Книга – це джерело знань, найкращий подарунок, міст, що з’єднує різні цивілізації у часі і просторі. Дитяча книга – це особлива сторінка як у мистецтві слова, так і в історії народу, його національному самовираженні та розкритті загальнолюдських цінностей. Особлива ж тому, що представляє світ дитини, в якому так багато чистого, світлого, казкового сприймання.

5 квітня з нагоди Міжнародного дня дитячої книги працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка провели бібліозустріч «Її величність - КНИГА» з здобувачами освіти ліцею №3 «Її величність - КНИГА».

Говорили про роль книги та читання у житті підростаючого покоління. Захопливою була презентація незвичайних екземплярів, наявних у книгозбірні. Діти, в свою чергу, розповіли про прочитані книги, які найбільше їм запам’яталися. Наостанок склали прості правила «Як стати книголюбом».

 

Вітаємо учнів дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького, переможців обласного конкурсу виконавців на музичних інструментах:

 


І місце - Дует баяністів у складі: Галаєва Анастасія та Решетило Владислав.
Керівники: Корнєва В.А., Суховерська Г.І.
І місце - Тріо баяністів у складі: Борисенко Антон, Матузка Максим, Сисюк Вячеслав.
Керівники: Корнєва В.А., Суховерська Г.І.
ІІ місце - Дует баяністів у складі: Борисенко Антон та Борисенко Сергій.
Керівник Суховерська Г.І.
ІІ місце - Дует баяністів у складі: Борисенко Сергій та Сисюк Вячеслав.
Керівники: Корнєва В.А., Суховерська Г.І.

Переглядів: