Сергі́й Іванович Маслов

Сергі́й Іванович Маслов - український літературо- та книгознавець, історик літератури і педагог, професор, член-кореспондент АН УРСР, брат українського етнографа та літературознавця Василя Маслова, батько лінгвіста Юрія Маслова, хрещений батько українського театрознавця, педагога і театрального критика Валеріяна Дмитровича Ревуцького.


Народився 28 листопада 1880 року в Ічні. Навчався у Прилуцькій класичній чоловічій гімназії. Його матеріали для словника української мови були використані Б. Грінченко. 

Саме Сергієм Масловим серед матеріалів Києво-Печерської лаври було віднайдено Пересопницьке євангеліє, присягою на якому скріплювалися договори князів держави Русі, а нині складають присягу президенти України.

 

Відкриття школи амбасадорів – 2022

26 листопада у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І. Маслова відбулося відкриття проекту «Школа амбасадорів – 2022. Дорослі».

 


Учасниками проекту стали 17 містян, які пройшли попередню реєстрацію та процедуру відбору. Навчання в Школі буде тривати до кінця грудня 2022 року.

Амбасадори будуть вивчати історію, культуру, архітектуру та релігію міста.
Курсом передбачено викладення лекційного матеріалу, майстер-класи з культури спілкування та ораторської майстерності, виконання учасниками індивідуальних завдань. По закінченню Школи учасники отримають дипломи Амбасадорів - проходження курсу з вивчення спадщини.

 

Відбулася онлайн- конференція «Культура в трансформації»

Начальник відділу культури і туризму міської ради Катерина Мовчан 10-11 листопада взяла участь у онлайн- конференції «Культура в трансформації»– організованої командою Лабораторії культурної трансформації. Лабораторія культурної трансформації реалізується Goethe-Institut в Україні у партнерстві з Міністерством культури та інформаційної політики України та фінансується ЄС за програмою House of Europe.



Понад 100 учасниць та учасників обговорили перспективи, проблеми та можливості розвитку української культури під час та після війни. Окрім іншого були доповіді про ситуацію в звільнених від окупації районах та роздуми про культурну відбудову. У другий день конференції порушено теми: "Співробітництво на національному й міжнародному рівнях" та "Міста побратими".

 

На зустрічі: сторінками історії  – «Літопису Густинського монастиря»

У виставковій залі музею відбулася тематична зустріч зі студентами Педагогічного коледжу імені І. Франка.


Говорили про витоки нашої солов’їної, її особливості та унікальність. Гортали сторінки одного із стародруків музейного зібрання – «Літопису Густинського монастиря».

 

Долучили молодь до засобів писання, що вже увійшли в історію – написання пером та друк на друкарській машинці.

 

Центральна бібліотека долучилася до написання Всеукраїнського диктанту

9 листопада колектив Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти долучився до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності. Не зважаючи на окремі незручності, в умовах сьогодення бібліотекарі відчували себе частиною великої спільної родини українців, яких єднає українське слово.

 

«Українська революція 1917-1921 рр.»

З нагоди відзначення Дня пам’яті Другого Зимового походу Армії УНР (Листопадовий рейд) Прилуцьким краєзнавчим музеєм імені В.І. Маслова була проведена інформативно-пізнавальна гра «Українська революція 1917-1921 рр.».

У грі взяли участь викладачі Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу імені Івана Франка, агротехнічного коледжу та вчителі гімназії №1 імені Г. Вороного. Усі команди активно та впевнено виконали умови гри, при цьому показали чудові знання з періоду Української революції. Переможцем у цій грі стала «дружба».

 
 

 

2 листопада в міській центральній бібліотеці ім. Л.Забашти пройшла чергова атестація працівників культури. До складу атестаційної комісії входили: голова атестаційної комісії Зубко Л.І., директор МЦБ ім. Л.Забашти; заступник голови комісії Мовчан К.В., начальник відділу культури міської ради,; члени комісії: Гнатів Є.В., завідуюча МБД ім. П.Білецького-Носенка; Гордієнко Н.О., головний бухгалтер відділу культури Прилуцької міської ради; Шовкун В.М., головний бібліотекар МЦБ.

На основі об’єктивних, обґрунтованих критеріїв та виходячи з результатів роботи працівників бібліотечної мережі усі бібліотекарі отримали гідні оцінки професійної кваліфікації.

Переглядів: