«У книжковім дивосвіті виростають творчі діти»

Щороку хвилююча мить чарівної весни приносить до нашої бібліотеки традиційне і довгоочікуване свято — Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Цього року тиждень читання у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка стартував 23 березня у Прилуцькому ліцеї №6 разом з учнями 3 класу. «Читай! Формат не має значення» – під такою назвою пройшло літературне КОЛОчитання. Звісно, що темою зустрічі були книги.

Спілкування було приємним і невимушеним. Діти розповідали про свої улюблені книги, взяли участь у казковій вікторині, добирали літературним героям товариша.

Продовжився Тиждень книги 24 березня літературними гойдалками «Тиждень книги відзначає дітвора». Книжкова виставка наповнена найулюбленішими дитячими книжками на різноманітну тематику та найвибагливіші смаки. Переглядаючи виставку, читачі відчули радість спілкування з книгою, дорослим вона нагадала про значення друкованого слова та привернула увагу до проблем дитячого читання.

 

28 березня бібліотекарі завітали до ДНЗ КТ №25 на творчо-бібліотечну гостину «У книжковім дивосвіті виростають творчі діти». Діти з захопленням слухали розповіді про найдавніших динозаврів, історії роботів, роздивлялися книжки-комікси. Хлопчиків цікавили книги про гвинтівки, рушниці, карабіни, танки і військову техніку, космос; дівчатка з захопленням гортали сторінки яскравих книг про казкових фей.

Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання закінчився , але свято знайомства дитини з книгою триває. Серед безлічі книжок – давніх і сучасних, серйозних і веселих – найкращі написані для дітей. У нас в бібліотеці кожен маленький читач відчує себе бажаним гостем. Цікаві книги в яскравих обкладинках з нетерпінням чекають на своїх маленьких читайликів, бо нація, яка читає – непереможна!

 

Бібліотеки міста учасники проєкту «Економічний RestART»

Прилуцька МЦБ,Чернігівська МЦБС, Сумська МЦБС, Ніжинська МЦБС та Тростянецька МЦБС трансформувалися в центри підтримки і розвитку молоді та креативних підприємців. Це стало можливим завдяки участі бібліотек у проєкті «Економічний RestART», організатором якого є ВГО Українська бібліотечна асоціація за партнерства агенції економічного розвитку «PPV Knowledge Networks».

Завдяки проєкту «Економічний RestART» у міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відкрито студію медіаблогерства, яка стане ресурсним центром для креативної молоді міста, хабом підтримки професійного розвитку у своїй громаді.Запрошуємо креативну, натхненну молодь до бібліотечної книгозбірні. Саме тут ви зможете реалізувати себе, як творчу особистість.

 

ДВА ГРАН-ПРІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ФЕСТИВАЛЮ «КАЛИНОВИЙ ОБЕРІГ» ЗДОБУЛИ ПРИЛУЧАНИ

Народний театр естради «Камертон» та проект «RED LIPS» (народного театру естради «Камертон») — вибороли ГРАН-ПРІ на фестивалі у м.Полтава.


Також, солісти «Камертону» стали лауреатами фестивалю «Калиновий оберіг»:
1 місце — Олександра Харасіка, Вікторія Журавльова, Анна Чорномаз;
2 місце — Ольга Радаєва, Руслана Калевич;
(керівник Олександр Дубовик).



Дякуємо організаторам фестивалю та вітаємо переможців!

 
Здобувачі музичної освіти взяли участь у обласному конкурсі
24 березня в залі дитячої музичної школи ім. Л.М.Ревуцького відбувся I тур обласного конкурсу на відділі народних інструментів.
 
 
 
 
За участю посадовців міськради відбулося навчання «Брендинг як складова маркетингу територій, формування локальної ідентичності»
Начальник відділу культури і туризму Ірина Лещенко взяла участь у дводенному навчанні «Брендинг як складова маркетингу територій, формування локальної ідентичності» від Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації.

У ході навчання розглянули теми бренду і брендингу як інструмент місцевого розвитку, локальної ідентичністі, її місце та роль у розвитку територіальних громад.

 

МБК зібрало кошти для потреб ЗСУ

У міському Будинку культури відбулася благодійна концертна програма «Квіти мінних зон» у рамках проекту «Творча зігрівайка».


На заході зібрано понад 6 000 грн., - усі кошти будуть передані на потреби ЗСУ.

 

Прилучани - учасники проекту Україна-Італія ANCONA FESTі

Вітаємо учасників зразкового музичного тетару "Парадокс", які отримали Гран Прі та диплом І ступеня у Міжнародному проекті Україна-Італія ANCONA FESTі - багатожанровому двотуровому благодійному конкурсі мистецтв.

 
 

 

Здобувачі освіти ліцею № 3 познайомилися із поетесою Світланою Коробовою

Висловлювати свої почуття у віршованій формі, запам'ятовувати в римі своє світовідчуття, мріяти про майбутнє і згадувати минуле, одночасно звертаючись до мільйонів і залишаючись при цьому наодинці з собою, – на це здатна тільки поезія, найбільше з мистецтв, створених людиною. Поезія – це емоції, одягнені в слова.

21 березня, у Всесвітній день поезії, працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка подарували незабутні емоції здобувачам освіти ліцею № 3, познайомивши їх з прекрасною і талановитою поетесою рідного міста, Світланою Коробовою.

Вітальня авторської поезії «Самобутність поетичного слова» відкрила дітям таємниці поетичного таланту пані Світлани. Присутні слухали цікаву розповідь про перший вірш, про ідею створення і написання цікавого жанру – відео-віршів.

Найбільше дітям сподобались вірші для дітей і про дітей: у героях вони бачили себе та свою поведінку. Також не оминули і патріотичну тему – вірш «Прапор» наштовхнув на роздуми про роль стягу у житті кожного маленького громадянина. А поезія про рідні Прилуки спонукала ще до більшого і глибшого знайомства з малою батьківщиною, яка залишиться назавжди у серці кожного.

 

 

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти до дня народження Т.Г.Шевченка оформлено книжкову виставку «Т.Г. Шевченко – провісник долі України».

На виставці представлено матеріал, що розкриває життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя, спогади друзів і знайомих про Кобзаря, в яких він постає людиною виняткової сердечності, толерантності, яка над усе любила свій знедолений народ. Нариси про сучасників, яким Шевченко присвятив свої твори, ілюстрований матеріал – малярські та графічні твори, епістолярну спадщину, рідкісні фото, архівні матеріали.

Прилуцька міська бібліотека №4 також до Дня народження Тараса Шевченка  підготувала книжкову виставку "Поет родом з народу".

На виставці представлені твори великого Кобзаря, література, в якій описується життєвий шлях Тараса Григоровича. 

Запрошуємо всіх охочих ознайомитися з виставками «Т.Г. Шевченко – провісник долі України» та "Поет родом з народу" у бібліотеках нашого міста. А бібліотекарі допоможуть кожному читачеві знайти собі видання за смаком та інтересом.

 

 

3 березня учні та викладачі Прилуцької дитячої музичної школи імені Л.М. Ревуцького виступили з концертом до дня мистецької галузі в рамках предметно - тематичних тижнів у Прилуцькому ліцеї 5 ім. В.А. Затолокіна.

Учні ліцею мали можливість доторкнутися до прекрасного та пересвідчитися у великій силі музики.

 

Презентація книги  Петра Антоненка

2 березня у Прилуцькій міській бібліотеці імені Любові Забашти відбулася презентація книги письменника, журналіста, члена Національної Спілки журналістів України, засновника і головного редактора Чернігівської обласної газети «Світ-інфо» Петра Антоненка «Вечірнє танго».

Це четверте видання автора. Книга «Вечірнє танго» вміщує поезію і прозу минулих років, які раніше друкувалися у книгах «Бабине літо» (1994 р.), «Свіча» (2001 р.) та «Стріла» (2017р.). Далі в книзі «Вечірнє танго» йдуть нові твори, написані в останні роки. П`єса «Вечірнє танго», дуже важлива для змісту книги і за якою вона названа, написана в грудні 2017 року. Велике оповідання «Палац» – у 2019 році. Серед друкованого вперше також есе «Листи Незнайомці», роман у віршах «Наше літо», оповідання, вірші, бардівські пісні автора.

Протягом зустрічі Петро Антоненко розповідав присутнім гостям про історію написання своєї книги, роботу над нею, відповідав на запитання присутніх, читав новели, поезію, виконував бардівські пісні.

Активно долучилися до обговорення члени клубу книголюбів «Джерело» Лідія Скотнікова, Тетяна Шевченко, Анна Рябчун.

 З відгуками про книгу та привітаннями виступила директорка бібліотеки Людмила Зубко, яка висловила вдячність пану Петру за книгу «Вечірнє танго», а також за постійні надходження газети «Світ-інфо».

 

«Факти, думки, пам’ять»

Корюківська трагедія 1943 року за своїми масштабами є однією з найбільш кривавих каральних акцій нацистів проти мирного населення в період окупації Україні у роки Другої світової війни. Її тривале не афішування радянською владою, всілякого роду маніпуляції призвели до великої кількості неточностей, помилок, навіть міфів.

У приміщенні філіалу Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І.Маслова з нагоди 80-ї річниці Корюківської трагедії відбулась історична година «Факти, думки, пам’ять». Під час заходу студенти ІІ курсу Прилуцького медичного фахового коледжу дізналися про маловідомі факти трагедії, переглянули спогади очевидців і дізнались відповідь на питання: «Чому в радянські часи історія замовчувала правду про Корюківську трагедію ?». На завершення заходу присутні вшанували світлу пам’ять загиблих корюківчан.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова Т.О. Іващенко.

Директор Прилуцького краєзнавчого музею Т.М.Зоць

Переглядів:1055