На підтримку прилучан-бійців ЗСУ зібрані кошти!

28 липня на майданчику біля памʼятника Т.Г.Шевченка відбулась благодійна мистецька акція до Дня Державності України.
Творчі колективи та солісти міського Будинку культури разом із прилучанами протягом заходу зібрали 8200 грн, які будуть передані на ремонт автомобіля для бійців-земляків ЗСУ.

 
 

Відбулося чергове заняття з української мови

Протягом двох місяців в МЦБ ім. Л. Забашти в межах Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу реалізовувався проєкт «Сильні разом». Головним завданням цього проекту є згуртування ВПО та жителів міста Прилуки.

25 липня відбулась восьма зустріч на курсах української мови. Протягом усього періоду роботи по проєкту мовні заняття на волонтерських засадах проводила доктор педагогічних наук, доцент, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу ім. І. Франка Наталія Грона. Заключне заняття мовних курсів по проекту провела кандидат філологічних наук, доцент Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І.Франка, міський голова Ольга Попенко.

Практичні заняття від Ольги Михайлівни дали можливість не тільки згадати правила орфографії, а й перевірити свої знання з морфології та збагатити лексичний запас.

Бібліотека і надалі планує продовжити роботу з вивчення та популяризації української мови.

 

24 липня в МЦБ ім. Л. Забашти відбулась зустріч з письменницею Людмилою Охріменко (м. Харків) та презентація її роману «Оскар».

Пані Людмила з початком подій 2014 року стала волонтеркою. Маючи неабиякий досвід та знайомства з учасниками подій, зрозуміла, що повинна донести до людей правду, про цей історичний для України момент.

Письменниця має у своєму доробку три книги, про що розповіла під час зустрічі, та найбільше акцентувала увагу на романі «Оскар». Книга стала переможницею міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» 2021року. Авторка розповіла про історію написання книги, про те, як вона популяризує її по Україні та свою визначальну місію – зробити все від неї залежне, щоб про роман дізналось якнайбільше читачів.

 
 

Сергій Цибенко, який був прототипом героя художньо-документальної повісті в монологах про Майдан та воїнів АТО прилуцької письменниці Лілії Черненко «Прощена неділя», поділився своїми думками про те, наскільки важливим є писати книги про реальні події саме зараз, коли рани ще живі і нерв пам'яті оголений найбільше.

Авторка легко спілкувалась із аудиторією, відповідаючи на запитання.

Директорка бібліотеки Людмила Зубко подякувала письменниці за її подвижницьку працю, за приїзд до нашого міста та побажала і надалі гордо нести правдиве українське слово.

 

 

 

 

 

«Становлення державності України»

20 липня на Соборній площі міста відбувся кінопоказ під відкритим небом документального кіно «Вічний мир» на тему «Становлення державності України». Тема державності в нинішніх умовах війни актуальна як ніколи. Кінопоказ ставить собі за мету привернути увагу містян до пізнання своєї реальної, правдивої історії.

Відповідальна за захід мол. науковий співробітник Ткаченко М.І.

Директор Прилуцького краєзнавчого музею, Тетяна Зоць

 

Літературна спадщина Любові Забашти

20 липня в МЦБ ім. Л. Забашти відбулись літні літературні читання імені Любові Забашти. 21 липня 1991 року Любов Забашта раптово полишила цей світ, залишивши по собі велику літературну спадщину.

Прилуцькі письменники, аматори та початківці поетичного слова принесли до підніжжя пам’ятника письменниці квіти та сплели новий вінок своєї творчості.



 Свої напрацювання та власні перемоги на літературному фронті презентували лауреат літературної премії ім. Л. Забашти «Квіт папороті» Валентина Грибенко, член Спілки письменників України та Спілки письменників Білорусії ,лауреат багатьох міжнародних та всеукраїнських літературних конкурсів Лілія Черненко, лауреат літературної премії ім. М. Коцюбинського Євген Постульга, прилуцька поетеса Світлана Коробова, аматори поетичного слова Ніна Горбань та Антоніна Скалига. Особливу увагу було приділено Тетяні Стеценко із м.Варви, яка у воєнний час видала книгу «Дяка за любов» та презентувала її в прилуцькій книгозбірні, та Світлані Пшенічній, яка переїхала до Прилук із Донецька і має роман в двох частинах «Валіза на коліщатках».

Директор книгозбірні Людмила Зубко подякувала усім майстрам слова за творчу працю, наголосивши на тому, що не міліє криниця талантів на Прилуччині, що є кому продовжувати справу Любові Забашти - плекати художнє слово і дарувати його читачеві.

 

Щовівторка в МЦБ ім. Л. Забашти проходять мовні курси

18 липня відбулося заняття, на якому говорили про «ковані» слова, які подарували нашому лексичному багатству українські класики. Головна увага була зосереджена саме на красі української мови, тому практичне заняття по видаленню із мови мовних покручів було доречним і цікавим.

Наталія Грона, доктор педагогічних наук, доцент, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу ім. І. Франка, яка веде цей курс, зробила акцент на особливостях кличного відмінку в українській мові та практичному застосуванні питомих українських слів у діловому мовленні.

Курси української мови реалізуються в межах Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу і здійснюються завдяки проекту «Сильні разом», метою якого є підвищення згуртованості ВПО та громади міста.

Уже відбулось сім занять і наступна зустріч, 25 липня, буде завершальною.

«Небезпека поруч»

18 липня на території центрального парку міста відбулася акція «Небезпека поруч».

Із початком літнього сезону все більше людей прагнуть проводити вихідні на природі, гуляти по лісу, збирати ягоди і трави, виїхати за місто у ліс чи просто прогулятися у парку.

Природа Прилуччини багата на різноманітні рослини. Серед них зустрічаються і небезпечні для здоров’я. Простий контакт з деякими лісовими та польовими рослинами може обернутися важким отруєнням. Не все, що росте в природі можна чіпати, нюхати і тим більше їсти.

Музей склав список рослин, які потрібно не просто вміти відрізняти від інших, але щоб уникнути неприємних наслідків, триматися від них подалі.

Тож на території центрального міського парку працівники музею інформували містян про небезпечні рослини і поширювали інформативні листівки.


Відповідальна за захід Степаненко О.П.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

Чергова мандрівка

 

Разом з Літньою молодіжною школою "Прилука-2023" відвідали два населені пункти - села Білорічиця та Радьківка.
Предметом уваги стала Миколаївська церква (колишній флігель садиби Рахманових) та народознавчий куточок при Білорічицькій бібліотеці-філії.
Мандрівники відвідали й Свято-Вознесенський чоловічий монастир с. Радьківка.
 

 
 
 
 

Молодь дякує гарним людям, які трапилися на їхньому шляху:
- Чухліб Вірі Іванівні - бібліотекарю Білорічицької бібліотеки-філії;
- отцю Петру - настоятелю Свято-Вознесенського чоловічого монастиря.
Проєкт Літня молодіжна школа "Прилука-2023" реалізується БО "Мистецькі барви» у партнерстві з Прилуцьким краєзнавчим музеєм імені В.І. Маслова та Всеукраїнською мережею ОГС GOHeritage за співфінансування Національного фонду на підтримку демократії в рамках проєкту Агентства з розвитку приватної ініціативи «Адвокати спадщини: підтримка і просування місцевих ініціативних груп молоді».

У рамках проєкту «Сильні разом», який реалізується в межах Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, відбулася зустріч прилучан та ВПО з представником Прилуцького міськрайонного Центру зайнятості Тетяною Столітньою.

Тетяна Михайлівна ознайомила присутніх із професіями, які на сьогодні є актуальними та із вакансіями, пояснила як правильно користуватись сайтом Державної служби зайнятості й відповіла на запитання.

 

Відбулися чергові курси із української мови

Курси української мови, які проходять в міській центральній бібліотеці імені Людмила Забашти щовівторка, набирають обертів і поповнюються охочими вивчати українську.

Курси діють завдяки проекту «Сильні разом», який реалізується в межах Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу. Метою проекту є підвищення згуртованості ВПО та громади міста.

4 липня Наталія Грона, доктор педагогічних наук, доцент, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу ім. І. Франка, яка на волонтерських засадах проводить цей двомісячний мовний курс, розповідала про актуальність і недоречність змін в топоніміці, навчала як правильно використовувати числівники на позначення часу та зосередила увагу на відмінюванні іменників іншомовного походження.

 

 

ДЕНЬ ЗАТВЕРДЖЕННЯ  ГЕРБА МІСТА

Герб міста Прилуки з’явився не раніше 1592 року. Офіційно його було затверджено Катериною ІІ 4 липня 1782 року. Використовувався до 1917 року. Відновлений 1994 року.

Основою для герба м. Прилуки послужив герб родини Вишневецьких, а точніше дружини М. Вишневецького – Раїни Могилянки, батько якої був молдовський господар, Єремія Могила. Саме на фамільному гербі Єремія зображено голову бика. І нині у м. Сороки (Молдова) на фортеці є зображення герба схожого на герб м. Прилуки.

Що являє собою герб міста - це чотирикутний довгастий щит, нижні кути якого заокруглені, а лінії посередині сходяться у гострий кут, спрямований вниз. На голубому фоні щита – золота бичача голова із золотими рогами, зліва на право пронизана золотою шаблею так, що кінець її навкоси біля правого вуха стирчить.

Голова бика на гербі вказує на розвинуте тваринництво на Прилуччині з давніх часів. З геральдики, блакитний колір означає чесність і вірність. Проткнута шаблею голова бика – символ боротьби і перемог.

 

Прилучанка переможиця конкурсу

Вітаємо лауреата І ступеня Всеукраїнського фестивалю -конкурсу мистецтв "Music Universe" ученицю 5 класу школи мистецтв Бєляєву Єлизавету ( віолончель).

Переглядів:768